Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Συζητήσαμε δύο κεφάλαια, όσον αφορά την πορεία των εξοπλισμών.

Το ένα αφορά το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα, δηλαδή το ΕΜΠΑΕ 1996-2000.

Το άλλο αφορά το ΕΜΠΑΕ @ Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εκσυγχρονισμού- της περιόδου 2001-2005.

Οσον αφορά το πρώτο κεφάλαιο, το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΠΑΕ 1996-2000, η συζήτηση έγινε:

Πρώτον, για το αεροσκάφος τύπου Eurofighter.

Δεύτερον, για τα αεροσκάφη τύπου Mirage-2005.

Τρίτον, για τα αεροσκάφη F-16. Και

Τέταρτον, την προμήθεια αεροσκάφους μέσης μεταφορικής ικανότητας σε αντικατάσταση του αεροσκάφους τύπου C-130 που χρησιμοποιείται σήμερα.

Οσον αφορά το Eurofighter η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ενταχθεί ισότιμα σε αυτό το Consortium, το οποίο παράγει το μαχητικό αεροσκάφος. Συμμετέχουν έως τώρα η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Η απόφαση που κατ` αρχάς έχουμε λάβει είναι να προμηθευτούμε αεροπλάνα Eurofighter, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένο αριθμό. Αποφασίστηκε το ποσόν της δαπάνης. Ο αριθμός, πάντως, θα κυμαίνεται από 60-90 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Η προμήθεια των αεροσκαφών αυτών θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Πρακτικά δεν είναι εφικτό να προμηθευτούμε αεροσκάφη αυτού του τύπου πριν από το 2003. Το θέμα αυτό συζητείται σε συνάρτηση με την πολιτική μας για τις αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα στο καθεστώς λειτουργίας για την ανάπτυξη της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας, της γνωστής ΕΑΒ. Οι συζητήσεις αυτές, για την ένταξη σε αυτό το Consortium γίνονται παράλληλα με τη συζήτηση και την άσκηση πολιτικής για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ΕΑΒ, ώστε να συμβαδίζουν, να συμπίπτουν χρονικά, αφού η ΕΑΒ με τη νέα της μορφή θα επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον, να ενταχθεί εκ μέρους της Ελλάδας σε αυτό το μηχανισμό παραγωγής @κατά ένα τμήμα βεβαίως- του μαχητικού αεροσκάφους αυτού του τύπου. Με αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω, οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Θα γίνουν νέες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, όσον αφορά την ανάγκη να λάβουμε κάποια απόφαση για το Eurofighter, αφού στο μεταξύ έχουμε προχωρήσει την εφαρμογή της πολιτικής μας για την ΕΑΒ. Υπολογίζεται στις αρχές Μαρτίου να γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, για το Eurofighter.

Οσον αφορά τα Mirage, γνωρίζετε ότι έχουμε αποφασίσει την αγορά 15 νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 και την αναβάθμιση 10 αεροσκαφών Mirage-2000 στον τύπο Mirage 2000-5. Βεβαίως, η συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γι` αυτή την αγορά. Και οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε συνάρτηση με τον εξοπλισμό των αεροσκαφών αυτών με τα απαραίτητα οπλικά συστήματα. Σχετικά με την αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών θυμίζω ότι έχουμε αποφασίσει και την αγορά αεροσκαφών τύπου F-16. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και γι` αυτή την αγορά. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε συγκεκριμένο αριθμό. Εχουμε αποφασίσει την οροφή της δαπάνης, η οποία κυμαίνεται στο ποσό των 650 δις δραχμών. Ο αριθμός των αεροσκαφών κυμαίνεται από 40-60. Αυτή είναι η κατ` αρχάς απόφαση που έχουμε λάβει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τις δαπάνες τις προηγούμενες μπορείτε να μας τις πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι προηγούμενες δαπάνες έχουν ανακοινωθεί. Είναι περίπου 540 δις δραχμές για τα Mirage. Είναι στο πλαίσιο του παλαιού ΕMΠΑΕ. Μην μπoύμε στις επιμέρους δαπάνες, γιατί σας είπα ότι όλα αυτά είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, δοθέντος ότι τα αεροσκάφη αυτά θα συνοδεύονται από έναν εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για να είναι αξιόμαχα και, βεβαίως, προβλέπεται μια σειρά αντισταθμιστικών ωφελημάτων που προσφέρονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Και στον τομέα της διαπραγμάτευσης για τα F-16 @υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση, που αφορά και τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα αεροσκάφη αυτά. Ειδικώς για τις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να δοθεί άδεια στην κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία να προμηθεύσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αυτά τα οπλικά συστήματα.

Οσον αφορά το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει το C-130, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις κατασκευάστριες εταιρείες, από τους ενδιαφερόμενους. Τελικώς, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια -επιχειρησιακά, τεχνικά, οικονομικά- να δώσει εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να πετύχει βελτίωση των τιμών. Η διαπραγμάτευση και η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με τις κατασκευάστριες εταιρείες για τρεις τύπους αεροσκαφών: Τα C-27J, τα C-295 και τα CN-235 advance, που είναι εξελιγμένος τύπος ενός παλαιότερου ίδιου αεροσκάφους. Μεταξύ αυτών των τριών τύπων αεροσκαφών θα κληθεί να επιλέξει, τελικώς, το ΚΥΣΕΑ σε επόμενη συνεδρίασή του, και βεβαίως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των τιμών.

Οσον αφορά το νέο ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2001-2005, ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στην επιλογή μας για τη διαφύλαξη των συνθηκών ειρήνης στην περιοχή, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και κάθε εξωτερικής επιβουλής εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκρίνεται ισότιμα με τις άλλες χώρες, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Διεθνών Συνθηκών, στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής το οποίο οδηγεί στις επιλογές μας. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Απλώς ειπώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ότι τα ποσά τα οποία θα χρειαστούν γι` αυτό το ΕΜΠΑΕ δεν θα καταβληθούν όλα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, εντός δηλαδή αυτής της πενταετίας που ξεκινά έως το 2005. Ενα μέρος, το μεγαλύτερο, θα δαπανηθεί αυτή την περίοδο. Τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν τα χρόνια που ακολουθούν μετά το 2005. Ειπώθηκε, επίσης, από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου ότι πρέπει να υπολογίσουμε πως σε ετήσια βάση θα έχουμε μια επιβάρυνση στο επίπεδο των 900 δις έως 1 τρις δραχμών για την αντιμετώπιση των αναγκών του εξοπλιστικού προγράμματος και του παλαιού και του νέου. Βεβαίως, για την τελική απόφασή μας, θα λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τις προτεραιότητες της πολιτικής μας για την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων, την ενίσχυση αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε..

Σε πολύ γενικές γραμμές αυτά συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Για το συνολικό ποσό αποφασίσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποφασίσαμε συνολικό ποσό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποσό για τα Eurofighter;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα Eurofighter η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή, δοθέντος ότι η δυνατότητα να τα προμηθευτούμε δεν είναι του παρόντος. Βεβαίως, και η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με το Consortium στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε θα επηρεάσει και το τελικό ποσόν. Δηλαδή, το τελικό ποσόν είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Οταν λέμε 1 τρις το χρόνο, μέχρι πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εως την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα αποφασίσουμε σε μια νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Και όταν εννοώ πρόγραμμα, εννοώ το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΜΠΑΕ 2001-2005 που η εξόφλησή του, όμως, δεν θα ολοκληρωθεί εντός αυτής της χρονικής περιόδου. Θα επεκταθεί και σε επόμενα χρόνια, μετά το 2005. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται, όχι μόνο οι δαπάνες για το νέο ΕΜΠΑΕ, αλλά και οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν για προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είναι το σύνολο, δηλαδή, των ροών προς τα εξοπλιστικά προγράμματα, που πρέπει να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πρώτον , θα ήθελα να γνωρίζω, οι δαπάνες του ΕΜΠΑΕ 2001-2005 συνολικά πόσες είναι, ανεξάρτητα πόσο μετά θα βαρύνει; Δεύτερον, αυτή η ετήσια βάση πληρωμής ύψους 900 δις - 1 τρις που είπε ο κ. Παπαντωνίου, από ποιο χρόνο θα αρχίσει να βαρύνει; Και τρίτον, αυτά τα μεταγωγικά αεροπλάνα, στα οποία αναφερθήκατε, είναι τα δύο ισπανικά και το ένα ιταλοαμερικανικό και πόσα είναι τα μεταγωγικά που σκέπτεστε να αγοράσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, δεν λάβαμε απόφαση για το τελικό ποσό, δοθέντος ότι δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πώς θα διαρθρωθεί αυτό το πρόγραμμα. Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε μια νέα συνεδρίαση. Η καταβολή των ποσών αυτών, πρέπει να υπολογίζεται από το 2001, που ξεκινά το νέο ΕΜΠΑΕ, δοθέντος ότι για το τρέχον έτος έχουμε λάβει ήδη απόφαση για τα ποσά, τα οποία πρέπει να δαπανήσουμε.

Οσον αφορά τον αριθμό των αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας που θα αντικαταστήσουν τα C-130, έχουμε ανακοινώσει την αγορά 15 αεροσκαφών, με δικαίωμα αγοράς άλλων πέντε, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η επιβάρυνση σε ετήσια βάση της τάξεως των 900 δις ή 1 τρις δραχμών από πού βγαίνει, δεδομένου ότι, όπως είπατε προηγουμένως, δεν αποφασίστηκε το συνολικό ποσό. Κατά προσέγγιση, δηλαδή, βγαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Με βάση την εμπειρία που έχουμε, μέχρι τώρα, από τη διαχείριση που κάναμε τα προηγούμενα έτη, η πολιτική μας είναι ότι η δαπάνη που μπορούμε να κάνουμε για τέτοια προγράμματα, πρέπει να έχει αυτή την οροφή. Να φθάσει σε αυτό το όριο. Αρα, λοιπόν, η δυνατότητά μας για εξοπλιστικά πρόγραμμα, στα επόμενα χρόνια, μπορεί να φθάσει σε αυτό το όριο. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι και τα ποσά, τα οποία προβλέπεται να δαπανηθούν στο πλαίσιο του ΕΜΠΑΕ 2001-2005, ασφαλώς, δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ποσά που έχει προσεγγίσει η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι άγνωστα τα επίπεδα των δαπανών που πρέπει να γίνουν για αυτό το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

ΦΙΛΗΣ: Οταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προϋπολογίζει, με την ασάφεια μάλιστα των στοιχείων που υπάρχουν, τη διατήρηση των ποσών για υπερεξοπλισμούς σε τόσο υψηλά επίπεδα, κατά το επόμενο διάστημα, είναι λογικό να είμαστε ανήσυχοι όλοι οι πολίτες. Γιατί συνήθως τα ποσά είναι πολλαπλάσια του προϋπολογισμού, όσον αφορά τα όπλα. Αυτό δείχνει η εμπειρία. Εσείς, βεβαίως, προβάλλετε λόγους Εθνικής Αμυνας. Το ερώτημα είναι, στο πλαίσιο των νέων σχέσεων που επιδιώκει η Ελλάδα με την Τουρκία, προτίθεται να θέσει θέμα πολιτικού διαλόγου για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως αυτό είναι κάτι το οποίο όλες οι χώρες επιθυμούν. Να μη χρειάζεται να προβαίνουν σε εξοπλισμούς, να μην κάνουν μεγάλες δαπάνες. Δεν είμαστε όμως -και αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας- σε αυτό το σημείο τώρα, δεν έχουμε φθάσει τουλάχιστον ακόμη. Αρα, όσον αφορά αυτό το πρόγραμμα που, κατ` αρχάς, έχει σχεδιαστεί, είναι κατά βάση πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα παραμείνουμε σε αυτό το πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί και έχει, κατ` αρχάς, αποφασιστεί.

Οσον αφορά τις δαπάνες, πρέπει να σας πω ότι, από τη μια γίνονται με βάση τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τις αντοχές και τις δυνατότητές της, και από την άλλη, με βάση τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι οι αποφάσεις για τους εξοπλισμούς την προηγούμενη περίοδο, που οδήγησαν στο να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να έχουν εμμέσως, αλλά σαφώς, μια επίδραση στη δημιουργία αυτού του κλίματος ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, τις διατηρεί σε ένα επίπεδο αμυντικής επάρκειας τέτοιο, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε εναντίον της επιβουλή. Νομίζω ότι και αυτό το πολιτικό στοιχείο έχει την αξία του. Από κει και πέρα δεν πρόκειται, και γι αυτό μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, να υπερβούμε αυτά τα επίπεδα για τα οποία έχουμε αποφασίσει. Και ουδέποτε, μέχρι τώρα, έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα, τα οποία έχουμε αποφασίσει, όσον αφορά δαπάνες. Η συνολική δαπάνη για το νέο ΕΜΠΑΕ, δεν είναι «άγνωστη χώρα». Γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα κινούμαστε. Δεν είναι ασαφείς οι ορίζοντες, όπως είπατε στην ερώτησή σας, για το νέο ΕΜΠΑΕ. Η αρχική πρόταση μιλάει για 4 τρις 450 δις. Και ειπώθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθούν τα 2τρις 600δις μέχρι το 2005. Και τα επόμενα χρόνια , μετά το 2005, το 1τρις 800δις. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση. Για όλα αυτά τα θέματα θα συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ.

ΦΙΛΗΣ: Από τα στοιχεία που δίνετε για τα 4τρις 450δις προκύπτει ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται σε παραπάνω από 10% του ΑΕΠ συνολικά. Κατανεμημένο κατά έτος δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Δηλαδή, είναι μια επαχθής υποχρέωση εκ μέρους της Ελλάδας. Και αν έχω τα στοιχεία στο μυαλό μου σωστά και δεν έχει αλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι δύο καλύτεροι πελάτες, των εταιρειών που προμηθεύουν όπλα παγκοσμίως. Αυτό το πραγματικό αριθμητικό στοιχείο, γιατί δεν ωθεί την κυβέρνηση, όχι να πάει σε μονομερή απόφαση μείωσης των εξοπλισμών, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αλλά να θέσει σαν πρώτη ή στις πρώτες προτεραιότητες της ατζέντας του διαλόγου με την Τουρκία, το θέμα της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι αυτή η δαπάνη είναι επαχθής. Είναι ένα μεγάλο βάρος το οποίο σηκώνει η ελληνική οικονομία και όλοι οι Ελληνες πολίτες. Πραγματικά η ετήσια δαπάνη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θα μπορούσαμε αυτό το ποσό να το διαθέσουμε για άλλους σκοπούς. Επαναλαμβάνω, όμως, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας, ότι θα πρέπει να έχουμε σύγχρονες, επαρκείς Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου η συζήτηση, στην οποία μας καλείτε να λάβουμε μέρος, να μπορεί να γίνει κάτω από ίσους όρους με εκείνον με τον οποίο συζητάς. Με αυτή την έννοια, έχουμε αποφασίσει αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα τα οποίο θα εφαρμόσουμε. Και βεβαίως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτή την πτυχή της πολιτικής, όσον αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα την αναδείξουμε την επόμενη περίοδο, εφόσον υπάρχει γόνιμο έδαφος και εφόσον μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα οδηγηθούμε σε επιτυχή αποτελέσματα. Γιατί δεν είναι επιλογή μας να κάνουμε δαπάνες, όταν αυτά τα χρηματικά ποσά μπορούμε να τα διαθέσουμε σε άλλους σκοπούς. Συμφωνούμε απόλυτα ως προς αυτό σε επίπεδο αρχής. Αλλά, ο χειρισμός του θέματος αυτού αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν να είναι άλλος. Δεν μπορεί, δηλαδή, τώρα να οδηγηθούμε στο να μην προχωρήσουμε σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Γιατί τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να λάβουμε αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Μήπως πληρώνουμε κάποια διαιτησία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά είναι γνωστά, τα αναλύετε, τα σχολιάζετε. Θα ήταν ευχής έργο αυτές οι δαπάνες να διατεθούν σε άλλους σκοπούς. Με βάση τα όσα είπαμε κι εσείς κι εγώ, σας καλώ να εκτιμήσετε πόσο σημαντικό είναι το επίτευγμα της χώρας μας, που με αυτό το οικονομικό βάρος κατόρθωσε να προσεγγίσει και να επιτύχει τους στόχους της οικονομικής σύγκλισης. Κατόρθωσε η ελληνική οικονομία να έχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Κατορθώσαμε να παράγουμε αυτόν τον πλούτο, πράγμα το οποίο δείχνει ότι πράγματι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Ολα αυτά είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να συνεκτιμήσετε για να βγάλετε ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα.

ΦΙΛΗΣ: Η ανεργία, όμως, έχει φθάσει στα 11,3%@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό όλους μας στεναχωρεί, αλλά δεν αντιμετωπίζεται μόνο με λόγους παρηγοριάς ή με αναλύσεις και σχόλια. Υπάρχει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας που εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, πέρσι και φέτος, στη χώρα μας. Για πρώτη φορά το 1998 δημιουργήθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες -είναι θετικό το ισοζύγιο- σε σχέση με αυτές που καταργήθηκαν. Αλλά, βεβαίως, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση εργασίας. Εχουμε νέες δυνάμεις που μπαίνουν στην αγορά εργασίας από τον πρωτογενή τομέα. Γυναίκες πολλές και δικαίως και βεβαίως ξένοι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στη χώρα μας, κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Ολα αυτά, όμως, δεν είναι του παρόντος. Αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που μας απασχολεί. Πιστεύουμε ότι είναι σε επίπεδα τα οποία -μπορεί να πει κανείς- ότι είναι ανεκτά, παρά το ότι και ένας άνεργος να υπάρχει σε μια κοινωνία, για τον εαυτόν του που είναι 100% άνεργος, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ολα αυτά, όμως, δεν είναι θέμα συζήτησης αυτή την ώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το Χρηματιστήριο και επιπρόσθετα πώς απαντά στην Αντιπολίτευση που την κατηγορεί ότι δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες στους μικροεπενδυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα όσο λιγότερο συζητούν οι πολιτικοί για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα για το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι κανόνας στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου να παρουσιάζονται διακυμάνσεις. Αλλά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, όλα τα στοιχεία τα οποία μπορεί να πει κανείς ότι επηρεάζουν, εξ αντικειμένου, τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου συνηγορούν υπέρ μιας επιτυχούς εξέλιξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιφρουρήσουμε την αυτονομία του Χρηματιστηρίου. Το έχω πει κατ` επανάληψη και το επαναλαμβάνω. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την αυτονομία αυτού του θεσμού, ο οποίος για πολλούς λόγους είναι σημαντικός. Από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν το Χρηματιστήριο να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι δυνατό στο Χρηματιστήριο να εμπλέκονται κόμματα ή πολιτικοί παράγοντες. Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολιτικός ή κόμμα να περιλαμβάνει στο σχεδιασμό του το Χρηματιστήριο. Γιατί, θεωρούμε πως προσφέρει με αυτόν τον τρόπο πολύ κακή υπηρεσία. Ηταν ατυχής η πρωτοβουλία, υπενθυμίζω, του κ. Καραμανλή πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο της σκανδαλολογίας, να απευθυνθεί με επιστολή του στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου και όχι στον αρμόδιο υπουργό -το τονίζω κι αυτό, γιατί ήταν μια παρατυπία- και να ζητήσει στοιχεία για εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, στοιχεία τα οποία γνωρίζει ότι είναι απόρρητα. Αυτή η αρνητική χειρονομία θα πρέπει να μην επαναληφθεί. Ευτυχώς, αναδιπλώθηκε ο κ. Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία. Αλλος πολιτικός δεν έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο ή δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία. Οι δηλώσεις που γίνονται από πολιτικούς παράγοντες θα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη φειδώ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αυτή την αρμοδιότητα να προχωρά σε ελέγχους. Όταν διαπιστώνει παραβάσεις να παίρνει μέτρα, να επιβάλλει πρόστιμα ή άλλες ποινές. Όλα αυτά γίνονται μέσω των αρμοδίων οργάνων που έχουν επιφορτιστεί με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες. Θα πρέπει, για να «ηρεμήσει» το Χρηματιστήριο, να μην ενδώσουμε στον πειρασμό, να το εντάξουμε σε όποιο πολιτικό σχεδιασμό κάνουμε. Και καλώ όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς να κάνουν αυτό ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την αυτονομία του Χρηματιστηρίου. Γιατί, τότε οι υπουργοί με δηλώσεις τους επεμβαίνουν στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε κάτι συγκεκριμένο να αναφέρετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε ακούσει τον κ. Παπαντωνίου; Δεν έχει κάνει παρέμβαση στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξεχνάτε ότι ο κ. Παπαντωνίου είναι ο αρμόδιος υπουργός. Και οι δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, είναι οι δηλώσεις του πολιτικού όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Ουδέποτε ο κ. Παπαντωνίου ανέλαβε πρωτοβουλία, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής, να παρέμβει στα εσωτερικά του Χρηματιστηρίου. Ο κ. Καραμανλής έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, αντί να απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό και να ζητήσει στοιχεία. Σας παρακαλώ και πάλι αυτές τις συζητήσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο να τις αφήσουμε έξω από τις πολιτικές συζητήσεις ή τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι συζητήσεις που πρέπει να κάνουν οι ειδικοί σε άλλους χώρους, όχι εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει παρέμβει ο κ. Παπαντωνίου στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε και δεν έχετε να αναφέρετε κάποιο παράδειγμα. Σας καλώ να ενεργοποιήσετε τη μνήμη σας για οποιοδήποτε παράδειγμα. Ουδέποτε.

ΦΙΛΗΣ: Επενδυτικών συμβουλών από υπουργούς; Προχθές, ο κ. Παπαντωνίου είπε δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω@ Επενδυτικές συμβουλές είναι αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου, ως αρμόδιος υπουργός και όλοι μας, γνωρίζοντας ποια είναι η εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας μπορούμε να πούμε το αυτονόητο. Αυτό που θα έλεγε ο καθένας σε οποιαδήποτε χώρα που λειτουργεί Χρηματιστήριο και είναι φανερή η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας αυτής. Τίποτα άλλο πέραν αυτου δεν έχουμε πει και δεν έχουμε αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία να εμπλακούμε στα εσωτερικά της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής. Υπάρχει τεράστια διαφορά.

ΦΙΛΗΣ: Μια παρεμφερής ερώτηση: Ενόψει των επικειμένων εκλογών, οψέποτε γίνουν, είτε τώρα, είτε αργότερα@

ΡΕΠΠΑΣ: Είτε πολύ αργότερα@

ΦΙΛΗΣ: @ η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαφημίσεις με το Χρηματιστήριο για να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με τις Ευρωεκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, τουλάχιστον με τη μορφή που εσείς το εκλαμβάνετε. Από εκεί και πέρα η πορεία του Χρηματιστηρίου, βεβαίως, είναι ένα στοιχείο το οποίο -επειδή πάρα πολλοί συμμετέχουν, πολλοί πολίτες έχουν επενδύσει στο Χρηματιστήριο- θα λάβουν υπόψη τους. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει εξ αντικειμένου, δεν λέω κάτι καινούριο. Και η πορεία του Χρηματιστηρίου, βεβαίως, μπορεί να πει κανείς ότι θα είναι ένα δείγμα, ένας καθρέφτης για το τι έχει πετύχει και η ελληνική οικονομία. Αλλά, όλα αυτά πρέπει να τα εξετάζετε σε μακροσκοπικό επίπεδο. Δεν πρέπει να τα εξετάζετε μέρα με την ημέρα. Θα πρέπει να τα εξετάζετε βλέποντας την πορεία του Χρηματιστηρίου στη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμούν όλοι οι παράγοντες. Θα το κάνει η κυβέρνηση, θα το κάνουν και τα κόμματα, όταν βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το πώς εξελίχθηκαν τα οικονομικά πράγματα σε μια προηγούμενη περίοδο.

ΦΙΛΗΣ: Για το Ασφαλιστικό γράφεται ότι θα ανατεθεί σε ξένο οίκο, να κάνει αναλογική μελέτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Είναι θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί μια επόμενη περίοδο, αλλά όχι τώρα. Δεν κάναμε εξαγγελία για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Για την πρόσκληση του κ. Ετζεβίτ προς τον κ. Σημίτη, τι σχόλιο έχετε να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόσκληση αυτή δείχνει την επιθυμία της Αγκυρας να έχει επικοινωνία σε αυτό το επίπεδο κορυφής. Θα απαντηθεί δια της διπλωματικής οδού, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι ότι δεν είναι του παρόντος μια τέτοια συνάντηση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 January 2000 - 16:03:51 UTC