Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να μου επιτρέψετε, κατ` αρχάς, να σας υπενθυμίσω ότι αύριο συνεδριάζει στο Ζάππειο, στη 1 το μεσημέρι, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη η καθηγήτρια κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, με αντιπροέδρους τον κ. Περικλή Πάγκαλο, α@ αντιπρόεδρο και τον κ. Νικόλαο Φραγκάκη, β@αντιπρόεδρο. Οι ανωτέρω προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην αυριανή συνεδρίαση, η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός και θα απευθύνει χαιρετισμό. Θα μιλήσει, βεβαίως, και η Πρόεδρος της Επιτροπής. Η παρουσία των ΜΜΕ @αυτό το νόημα έχει και η δική μου υπενθύμιση- πιστεύω ότι είναι χρήσιμη για να προβληθεί μια δραστηριότητα που είναι σημαντική σε μια σύγχρονη κοινωνία. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Επειδή θα συμμετάσχω στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής στο Ζάππειο, σας παρακαλώ η καθημερινή μας συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι.

Θέλω, επίσης, να σχολιάσω, όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τραπεζικά ιδρύματα από διαδικασίες ανατοκισμού οφειλών, ότι η ρύθμιση δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά τη μέθοδο υπολογισμού του ποσού που πρέπει να καταβληθεί. Αφετηρία για τον υπολογισμό του τελικού ποσού θα αποτελέσει το οφειλόμενο κεφάλαιο, το οποίο διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται αναλόγως. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο θα γίνει και η προσέγγιση, προκειμένου να διατυπωθεί η νέα διάταξη. Οσον αφορά παλαιότερες ρυθμίσεις που έχουν γίνει, η υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία, δοθέντος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει μεγάλη ανατροπή στη λειτουργία των τραπεζών, πολύ περισσότερο που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έχουν μετόχους. Η μετοχή τους είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθημερινά, στο Χρηματιστήριο. Είναι θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσουν οι ίδιες οι τράπεζες και αυτό θα ζητηθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ειδικώς για τα αγροτικά δάνεια, χρειάζεται η κυβέρνηση να μελετήσει αυτό το θέμα, γιατί η Αγροτική Τράπεζα λειτουργεί ως τμήμα του Δημοσίου. Η Αγροτική Τράπεζα δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Οι ρυθμίσεις που μπορεί και πρέπει να γίνουν για το θέμα αυτό, θα αποτελέσουν αντικείμενο συστηματικής μελέτης, προκειμένου στη νέα διατύπωση, η διάταξη αυτή να είναι και στη συγκεκριμένη παράμετρο των αγροτικών δανείων, πλήρης και ικανοποιητική.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε σε συνέντευξή του δύο πράγματα: Αφενός την αποπομπή του κ. Πανταγιά, με αφορμή το άρθρο για το Κυπριακό και αφετέρου, διερωτήθηκε εάν το σχόλιο του κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι είναι ενδιαφέρουσες οι θέσεις Ντενκτάς, είναι και θέσεις της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρκούμαι να επαναλάβω ότι η πολιτική που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος παραμένει η ίδια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, τις συμφωνίες Κορυφής που έχουν γίνει παλαιότερα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά την πολιτική μας για το θέμα αυτό. Δεν είναι δικαιολογημένες οι κατηγορίες, δοθέντος ότι δεν έχει διατυπωθεί από στέλεχος της κυβέρνησης ή του κράτους, υπό την ευρεία έννοια, άλλη πρόταση. Πολύ περισσότερο, τα όσα ακούγονται για ιδέες που αφορούν την εγκαθίδρυση συνομοσπονδιακού καθεστώτος, πρέπει να πω ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, γιατί τέτοιες ιδέες ουδείς έχει εκφράσει ή διατυπώσει. Πρέπει να πω, επίσης, ότι η συνέντευξη-δήλωση που έχει κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προφανώς παρανοήθηκε, όχι με ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών. Εχει δοθεί η απαραίτητη διευκρίνιση. Η διευκρίνιση αυτή που συνιστά και αποσαφήνιση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργού δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών. Γίνεται λόγος για το γνωστό σε σας «δαίμονα» του τυπογραφείου και μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι έχει παραλειφθεί ένα «δεν». Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ο δημοσιογράφος αναφέρει, είπε επί λέξει ότι «μέσα σε μια ομοσπονδία που διασφαλίζει τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τα όσα προτείνει ο κ. Ντενκτάς δεν έχουν νόημα». Είναι αυτό ακριβώς το οποίο σας ανέγνωσα η θέση του υπουργού, όπως διατυπώθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε. Εγινε κάποιο λάθος που αποδίδεται στο «δαίμονα» του τυπογραφείου. Η ίδια η εφημερίδα στις 27/12/99 προβαίνει σε αυτή την αποκατάσταση. Αυτά για την ιστορική αλήθεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με αυτές τις δηλώσεις σας, απαντάτε και στις νέες δηλώσεις Κυπριανού, ο οποίος ευθέως μίλησε και κατά των δικών σας δηλώσεων και κατηγόρησε ξανά την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, ότι οδηγούν προς τη Συνομοσπονδία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό, με τις προσπάθειες που κάνουν τόσο η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι διεθνείς παράγοντες, ουδέποτε ήταν σε αυτό το προωθημένο σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Θα πρέπει να δούμε τί είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που, ήδη, καταβάλλονται. Δεν πρέπει να επιδοθούμε σε άσκοπη και επιζήμια αντιπαράθεση, για το εθνικό αυτό θέμα, η οποία -επαναλαμβάνω- δεν έχει πραγματικό υπόβαθρο. Γιατί ουδείς διατυπώνει άλλη πολιτική προσέγγιση για τη λύση του Κυπριακού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Διερωτώμαι ποια είναι η πρόοδος στο κυπριακό θέμα τα τελευταία χρόνια; Γιατί αυτό είναι ένα ερώτημα, για το οποίο όλος ο κυπριακός ελληνισμός διερωτάται καθημερινά. Υπήρξε πράγματι στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια; Δεν κατηγορώ καμία εκ των κυβερνήσεων, αλλά λέω: υπήρξε πρόοδος στο Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση στα διεθνή FΟRΑ, αυτό ακριβώς που θέτετε με την ερώτησή σας, το χρησιμοποιούν ως ένα πολύ ισχυρό και πειστικό επιχείρημα: Το ότι πολλές συζητήσεις γίνονται, αλλά αυτό το καθεστώς διχασμού και ντροπής στην Κύπρο παραμένει περισσότερο από 25 χρόνια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η προσπάθεια που κάνει ο διεθνής παράγοντας και η κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το κυπριακό θέμα, μπορεί να πει κανείς, ότι αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την εξεύρεση λύσης. Και αυτά τα δύο -μπορώ να βγάλω ένα πρώτο συμπέρασμα- μας φέρνουν σε μια θέση καλύτερη από αυτή των προηγούμενων χρόνων, όπου ίσως δεν υπήρχε έντονη δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας γύρω από αυτό το θέμα και δεν υπήρχαν δυνατότητες προσέγγισης. Ενώ, τώρα φαίνεται ότι με το πλαίσιο που η διεθνής κοινότητα έχει αποφασίσει -και απηχεί και τις θέσεις της κυπριακής δημοκρατίας- υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης με την άλλη πλευρά. Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κάποιες προϋποθέσεις. Το να έχεις κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις, σε σχέση με το παρελθόν, είναι και αυτό πρόοδος. Λύση, ασφαλώς, δεν έχουμε. Και ουδείς πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, ότι η λύση είναι προ των πυλών, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Ασφαλώς, είναι αρνητική η στάση που τηρεί η άλλη πλευρά. Πιστεύω, όμως, ότι οι προϋποθέσεις που έχουμε τώρα είναι καλύτερες, σε σχέση με το παρελθόν, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αυτό εννοώ, όταν μιλώ για πρόοδο.

ΦΙΛΗΣ: Η Commission, συζητώντας το πρόγραμμα σύγκλισης, διατύπωσε συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θέμα. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, πότε η κυβέρνηση πρόκειται να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους φορείς και τον ελληνικό λαό για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα το ασφαλιστικό θέμα, με δεδομένο ότι θα αποτελέσουν και το επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα -μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ- για κάποια αναπτυξιακή παρουσία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ακολουθείται την τελευταία περίοδο πολιτική λιτότητας. Ακολουθείται πολιτική σταθεροποίησης και συγχρόνως πολιτική ανάπτυξης με συγκεκριμένα αποτελέσματα που είναι, ήδη, ορατά. Απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας που έκανε η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Εχουμε πει ότι τέτοιου είδους κείμενα αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, όπως αυτή αναγνωρίζεται και από τους κοινοτικούς φορείς, τα όργανα της Ε.Ε. Θέματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία έχουν αντιμετωπιστεί και έχουν λυθεί σε σημαντικό βαθμό ή απολύτως. Αλλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία πρέπει να συζητηθούν, πρέπει να εξευρεθεί μία λύση με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Γνωρίζετε ότι έχουμε ψηφίσει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα @μιλώ για το γνωστό σε σας «μίνι ασφαλιστικό»- μετά από κοινωνικό διάλογο, ο οποίος διεξήχθη για μεγάλη χρονική περίοδο. Θα ακολουθηθεί η ανάλογη μέθοδος, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μετά από συμφωνία των εταίρων. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τώρα. Και επίσης, οι αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα ολοκληρώσει αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, έχουν ολοκληρωθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους. Δεν έχουμε εξαγγείλει κάτι διαφορετικό, ώστε να μπορεί κάποιος να μας χαρακτηρίσει ασυνεπείς. Με αυτή την έννοια, η πολιτική που θα συνεχίσουμε και μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ, είναι γνωστή σε σας. Είναι πολιτική ανάπτυξης με έντονους ρυθμούς, πρωτοφανείς και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και βεβαίως, θα προχωρήσουμε σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, μετά όμως από διάλογο και συμφωνία, προκειμένου να έχουμε και εκεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΦΙΛΗΣ: Ανεξαρτήτως της «καλογερικής» να βαφτίζεται το κρέας σε ψάρι -αυτό είναι ένα θέμα της προπαγάνδας, της επικοινωνίας- θα ήθελα να μου πείτε ακριβώς, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει κάποιου είδους διαδικασία διαλόγου πριν τις εκλογές -οι οποίες λέτε ότι θα γίνουν το Σεπτέμβριο- για το επίμαχο θέμα, το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι το θέμα αυτό είναι λογικό να κρίνει και τη στάση των Ελλήνων πολιτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της, στο πρόγραμμά της, δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τέτοιο θέμα αυτή την περίοδο. Στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας μας δεν θέσαμε τέτοιο θέμα στο πρόγραμμά μας. Το θέμα που θέσαμε, το αντιμετωπίσαμε και το λύσαμε. Πιστεύω με θετικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 January 2000 - 14:39:19 UTC