Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται, αυτή την ώρα, με τον Υπουργό Παιδείας. Το βράδυ στις 8.30, θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ). Προβλέπεται να κάνει κάποια σχετική δήλωση εκεί, όπου θα γίνει η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Αύριο, Τρίτη, στις 11.45, αρχίζουν οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Θα αφιχθεί απόψε στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις τους, στη 1 το μεσημέρι και μετά ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στον Ολλανδό ομόλογό του, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο από την Ελλάδα.

Την Τετάρτη, στις 12.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών του με τα μέλη της κυβέρνησης. Το απόγευμα, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» θα απαντήσει σε ερωτήσεις συναδέλφων. Του κ. Σπυρόπουλου, για το θέμα της ισοτιμίας της δραχμής, όπως αποφασίστηκε προχθές, και τον κ. Τσοβόλα για την πολιτική της κυβέρνησης, απέναντι στα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, μετά τον πρόσφατο σεισμό.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου. Αργότερα, θα δεχθεί τη Διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο Ζάππειο, στη 1 το μεσημέρι, θα παρευρεθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Την Παρασκευή, το πρωί, θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο. Επιφυλάσσομαι να προσδιορίσω ακριβώς, τις επόμενες ημέρες, εάν θα είναι το ΚΥΣΕΑ ή η Κυβερνητική Επιτροπή. Στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ θα είναι παρών στο γεύμα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Το Σάββατο το πρωί, στις 10, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στον κλειστό χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, στο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που είναι και μέλη των ανά την Ελλάδα ΚΑΠΗ.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Μένω στα βασικότερα σημεία των συνεργασιών του.

Για το ατύχημα, με την εξαφάνιση από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης από τα ραντάρ, του F-4, πρέπει να σας πω ότι ένα σμήνος δύο αεροσκαφών F-4 βρισκόταν σε ειδική εκπαιδευτική πτήση. Τα δύο αεροσκάφη κινούνταν από την Ανδραβίδα προς τη Σκύρο. Γύρω στις 9.40, το ένα από τα δύο έπαψε να εντοπίζεται από το σύστημα παρακολούθησης, στις οθόνες των ραντάρ. Οι έρευνες συνεχίζονται αυτή την ώρα. Στην περιοχή νοτιοανατολικά του Παρνασσού έχουν εστιαστεί οι έρευνες. Στο F-4 επέβαιναν ένας σμηναγός και ένας υποσμηναγός. Οι έρευνες συνεχίζονται έως αυτή την ώρα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο σχετικά με την εξέλιξη του Αρκάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το συμβάν. Ασφαλώς, δεν είναι τρόπος αυτός για να αντιμετωπίζονται και να λύνονται οποιασδήποτε μορφής προβλήματα. Υπάρχουν, όμως, πολλές πλευρές οι οποίες, θα έλεγε κανείς, δεν είναι και ιδιαίτερα διαυγείς σε τέτοιου είδους περιστατικά. Γι αυτό, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να έχει κανείς τη δυνατότητα να βγάλει το τελικό συμπέρασμά του.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το σημερινό άρθρο του κ. Πάγκαλου στα «ΝΕΑ» και αν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος, που καλλιεργούν το κλίμα της εκλογολογίας και κάνουν κάποιες πολυδάπανες εκδηλώσεις στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης προεκλογικής εκστρατείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει και επαναλαμβάνω ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί θέμα εκλογών. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μία εκλογολογία, η οποία είναι επιζήμια για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και η χώρα συνολικά, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Η δική μας εμπλοκή σε μία συζήτηση, με οποιαδήποτε αφορμή, ουσιαστικώς θα συντηρήσει αυτό το κλίμα εκλογολογίας. Τελικώς, δηλαδή, θα συμβάλουμε στο να διατηρηθεί αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε. Με αυτή την έννοια, δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω. Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα εκλογών.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν κάποια κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να «πιέζουν» τον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει επακριβώς το χρόνο των εκλογών στο επόμενο διάστημα, είτε είναι πρόωρες, είτε δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν υφίσταται πίεση τέτοιας μορφής από οποιονδήποτε. Η πίεση την οποία όλοι νιώθουμε είναι αυτή, η οποία οδηγεί στην άσκηση των καθηκόντων μας με πιο έντονο ρυθμό, προκειμένου να φθάσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Εχουμε, κατ επανάληψη, πει ότι ο κυβερνητικός και πολιτικός σχεδιασμός μας έχει ορίζοντα το Σεπτέμβρη του 2000, που ολοκληρώνεται η θητεία αυτής της Βουλής. Θα πρέπει με επιτυχία, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε δύναμη να υπονομεύσει αυτή την πορεία, η οποία πρέπει να διακρίνεται για τη σταθερότητα, τη συνέπειά της και την αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από ό,τι λένε οι πληροφορίες, επίκειται μία συνάντηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το δήμαρχο των Αθηναίων, μέσω της οποίας θα ενταχθεί ο κ. Αβραμόπουλος στο δυναμικό της Ν.Δ. Φοβίζει αυτό το ενδεχόμενο την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να αισθάνεται οποιοδήποτε φόβο απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι -όπως έχει αποδειχθεί- δεν διαθέτουν πρόταση, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι εφαρμόζει ένα κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο οδηγεί την Ελλάδα και τους Ελληνες σε μία πολύ καλύτερη θέση, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτήν την πορεία και για το μέλλον, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την εγγυηθεί, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Οι συναντήσεις αυτής της μορφής μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, γιατί δημιουργούν εντυπώσεις, εφήμερες πάντως, δεν επηρεάζουν όμως, καθόλου, την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον για μας. Να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, γιατί νιώθουμε πως ο αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους Ελληνες. Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλός μας. Εκεί έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον και την προσοχή μας.

Η Ν.Δ. ασφαλώς, επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να αλλάξει κατά καιρούς το «προσωπείο» της, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ξεγελάσει τους πολίτες. Σημασία έχει, όμως, τούτο: Οτι η Ν.Δ., μετά από πολλά χρόνια, δεν έχει κατορθώσει να καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα. Και εδώ, η Ν.Δ. παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα. Μπορεί, βεβαίως, αυτού του είδους η επικοινωνία, η συνάντηση, η συνεργασία να είναι αυτό το οποίο προέχει για τη Ν.Δ., αλλά για τον ελληνικό λαό αυτό το οποίο προέχει, είναι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να κάνω και μία άλλη ερώτηση που επεκτείνει την προηγούμενη. Επειδή ο κ. Καραμανλής, από ότι φαίνεται, οικοδομεί ένα πιο διαλλακτικό προφίλ, με την ενσωμάτωση και του κ. Αβραμόπουλου, εκ των πραγμάτων έχει οικοδομήσει ένα τέτοιο προφίλ. Αυτό δεν αυξάνει την εμβέλεια της Ν.Δ. στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και άρα, δεν πρέπει ενόψει εκλογών να ανησυχεί και την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, επαναλαμβάνω, ότι η Ν.Δ. δεν θα αποκτήσει πρόγραμμα, επειδή πιθανώς ο κ. Αβραμόπουλος ενταχθεί αύριο στις εκλογικές λίστες της. Αυτός δεν είναι λόγος που καθιστά τη Ν.Δ πιο ικανή και έτοιμη να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Η Ν.Δ. επιχειρεί να μεταμορφώνεται, κατά καιρούς. Επιδιώκει ένα διαφορετικό «προσωπείο», προκειμένου να ξεγελάσει τους πολίτες. Πού είναι ο περίφημος «ανένδοτος»; Αυτό το ανεκδιήγητο εγχείρημα της ηγεσίας της Ν.Δ., ολοκληρώθηκε κατά τρόπο τραγικό, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα αυτού του καλούμενου «ανένδοτου αγώνα». Σήμερα, παρουσιάζεται με αυτό το συναινετικό «προσωπείο». Βεβαίως, η Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να παρουσιάζεται με αυτό το «προσωπείο», γιατί αποδείχθηκε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία μεταξύ των άλλων επιδιώκει τη συνένωση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα, στέφθηκε από επιτυχία. Αυτό το μοντέλο προσπαθεί να επαναλάβει η Ν.Δ. Ομως, αυτός είναι ένας τρόπος, μία μέθοδος που μπορεί να συμπληρώσει αυτό που είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και εκ των ων ουκ άνευ, είναι η ύπαρξη ενός προγράμματος, ενός κυβερνητικού σχεδίου, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στο μέλλον. Τέτοιο σχέδιο η Ν.Δ. δεν διαθέτει. Και επιτέλους, ας στρέψουμε τα φώτα των προβολέων στις θέσεις, τις ιδέες, τις πολιτικές προτάσεις και όχι στα πρόσωπα. Γιατί, βεβαίως, η ιστορία έχει τους πρωταγωνιστές της, αλλά οι πρωταγωνιστές της ιστορίας θα πρέπει να είναι φορείς ιδεών και προτάσεων. Δεν μπορεί να είναι «πουκάμισα χωρίς περιεχόμενο». Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει αυτό το στοίχημα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί ο καθένας να βγάλει αυτό το συμπέρασμα. Αντιθέτως, η Ν.Δ. είναι ιδιαιτέρως ελλειμματική στον προγραμματικό πολιτικό τομέα και αυτό το έλλειμμα δεν πρόκειται και δεν μπορεί να το καλύψει, ακόμη κι αν ενταχθούν στις γραμμές της όποιοι παράγοντες, οι οποίοι βεβαίως ως πρόσωπα μπορεί να έχουν έναν υψηλό δείκτη δημοτικότητας, δεν σημαίνει αυτό όμως ότι αυτομάτως είναι φορείς προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πορεία στο μέλλον της χώρας. Θέλω να σας ρωτήσω, ότι μία από τις συνέπειες -δεν θα συγκρίνω τι είδους συνέπειες είναι αυτές- της ανατίμησης της δραχμής ή της περιορισμένης υποτίμησης κατά άλλους, είναι το γεγονός ότι οφείλει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια να κάνει ριζικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς, ασφαλιστικό κ.τ.λ. Σας προβληματίζει, λοιπόν, το γεγονός ότι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού στην προσπάθειά σας αυτή, το επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, πολιτική σταθεροποίησης και συγχρόνως ανάπτυξης, ασφαλώς, προϋπέθετε τομές, τις οποίες κάναμε. Συχνά βρεθήκαμε σε αντιπαράθεση με συντεχνιακές νοοτροπίες ή με μικρές ομάδες συμπολιτών μας, που θεώρησαν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Εκ του αποτελέσματος, αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι επιλογές μας δικαιώθηκαν. Εμείς, λοιπόν, που εγγυηθήκαμε αυτή την πορεία, ώστε σήμερα να μιλούμε γι αυτά τα θετικά αποτελέσματα, είμαστε αυτοί που μπορούμε να εγγυηθούμε την πορεία της Ελλάδας και στη συνέχεια, στο μέλλον. Με αυτή την έννοια, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί και πάλι, όταν κληθεί στην κάλπη. Γιατί αυτή την πορεία της ανάπτυξης, τη δημιουργία πλεονασμάτων, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας για τη ζωή των πολιτών, την έχουμε συνδυάσει με τη διατήρηση του κοινωνικού αγαθού, την κοινωνική συνοχή. ΠΙστεύω, λοιπόν, ότι το μέλλον αυτής της χώρας δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη, με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ώστε σε αυτή την ανάπτυξη και τα αγαθά αποτελέσματά της, να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Πράγματι, εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτή την πορεία. Δεν υπάρχει αντίλογος σε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο κ. Κυπριανού, με σκληρές πράγματι δηλώσεις του, κατηγόρησε ευθέως και την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο Κυπριακό, μέχρι σήμερα και άφησε να εννοηθεί, σαφώς μάλιστα, ότι οδηγούν τα πράγματα σε μια λύση συνομοσπονδίας για το Κυπριακό. Θα ήθελα μία δήλωσή σας, διότι κατηγορείται και η ελληνική κυβέρνηση ότι συμπλέει σε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο. Οι φόβοι του δεν είναι δικαιολογημένοι. Οι κατηγορίες που απευθύνει είναι εκτός πραγματικότητας. Ολα αυτά τα οποία φαντάζεται ο κ. Κυπριανού, δεν έχουν σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξευρεθεί μία λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για την έκδοση των οποίων έχει συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει κανένα λόγο η ελληνική κυβέρνηση να αγωνίζεται για πολύ καιρό, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους παράγοντες της διεθνούς ζωής, για την έκδοση συγκεκριμένων ψηφισμάτων που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και την ίδια ώρα, να πράττει με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει ως πλαίσιο, που έχει εγκαθιδρυθεί, πλέον, και έχει γίνει κοινά αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, είναι το πλαίσιο που οριοθετεί όλες τις ενέργειές μας. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Είναι άδικες οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες ή υποψίες. Είναι αν μη τι άλλο, ατεκμηρίωτες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε ποιό πλαίσιο αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 January 2000 - 16:03:12 UTC