Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχει κάποια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή της εκτέλεσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιά θέση έχει λάβει η διεθνής κοινότητα -ιδιαιτέρως η Ε.Ε.- γι` αυτό το θέμα. Η στάση της κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως αυτή εκδηλώνεται έως τώρα τουλάχιστον, είναι θετική. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου, να θανατωθεί, δηλαδή, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ωστόσο, ανησυχείτε ίσως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το όλο θέμα στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Μια θέση η οποία είναι σωστή, μια στάση η οποία είναι θετική δεν μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις. Πρέπει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος από τους ενδιαφερομένους, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από άλλους παράγοντες, σχετικά με τη ρύθμιση για τα «πανωτόκια». Θέλω να ρωτήσω ευθέως το εξής: Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει διάταξη, η οποία ανταποκρίνεται στα όσα έχουμε εξαγγείλει. Δίνει μια απάντηση στο θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε ιδίως την εποχή που τα επιτόκια εκινούντο σε ένα υψηλό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η απάντηση, η οποία δίδεται στο πρόβλημα, μέσω αυτής της διάταξης, ικανοποιεί και δικαιώνει εκείνους οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις Τράπεζες, αλλά για λόγους πέραν των δυνάμεων και της επιθυμίας τους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτές. Γιατί, βεβαίως, υπάρχουν και πάρα πολλοί οι οποίοι δεν έχουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έτσι και αλλιώς και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ρυθμίσεις για να ικανοποιούν την επιδίωξη αυτών των συμπολιτών μας. Η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι είναι ικανοποιητική.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεσμεύονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με κομματική πειθαρχία για την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Είναι γνωστή η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα ψηφιστεί ως έχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επί Του ιδίου θέματος, κ. Υπουργέ. Τις απόψεις σας δεν τις συμμερίζονται οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις που έκαναν γι` αυτό το θέμα. Ωστόσο, να σταθούμε στην πολιτική διάσταση του θέματος. Εχει παρέλθει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύση σε αυτό το θέμα και χρησιμοποιεί τεχνάσματα, ανάλογα των Τραπεζών, για να παραπέμπεται στις καλένδες. Είχατε ψηφίσει και μια άλλη τροπολογία την οποία είχαν εγκρίνει οι δανειολήπτες και όταν την φέρατε στη Βουλή ήταν διαφορετική από εκείνη που υπέγραψαν. Τώρα κάνετε το ίδιο πάλι. Λέτε ότι είναι ικανοποιημένοι, ενώ χθες σας διέψευδαν οι δανειολήπτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «ικανοποιημένοι», χρησιμοποίησα τη λέξη ικανοποιητική διότι η ρύθμιση δίνει λύση στο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν κάποιος χρωστά σε μια Τράπεζα και δεν επιθυμεί να πληρώσει καθόλου, ούτε δραχμή, ούτε καν ολόκληρο το κεφάλαιο το οποίο έχει δανειστεί -υπάρχουν και τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, αλλά προς Θεού δεν αναφέρομαι σε όλους όσοι έχουν ανάλογη υποχρέωση απέναντι σε Τράπεζες- ασφαλώς, αυτός θα είναι δυσαρεστημένος. Αλλά, δεν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα. Και το λέω γιατί διατυπώνονται και τέτοια αιτήματα. Η κυβέρνηση βρήκε αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., όταν τα επιτόκια κινούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουδείς τα αντιμετώπισε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήθελα να πω αυτό και καλά το λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, καλά το λέω. Είναι γνωστό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αυτή η οποία πήρε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το θέμα. Εκανε σημαντικό βήμα με την προηγούμενη ρύθμιση. Προχωρά σε αυτή τη νέα ρύθμιση, η οποία είναι πολύ καλά ζυγισμένη, προκειμένου να βοηθήσει έτσι εκείνους που έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να τις αντιμετωπίσουν χωρίς να αφανιστούν, να καταστραφούν. Αλλά, από την άλλη, η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιμείνω, κ. Υπουργέ, διότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στο Τζάννειο ένας ασθενής από την Κρήτη, 82 ετών, ο οποίος πήρε δάνειο 9 εκατομμυρίων, έδωσε στις Τράπεζες 90 εκατομμύρια και του ζητούν άλλα 520. Είναι δυνατόν σε τέτοιες περιπτώσεις, που δεν είναι μια, γιατί λέτε εσείς αν είναι ένας απατεώνας, εντάξει να πληρώσει, να μην του τα χαρίσουμε. Εδώ μιλούμε για σωρεία τέτοιων παραβάσεων. Και βλέπετε ότι ακόμα πλειστηριάζουν και τα πρόβατα στις αγροτικές περιοχές. Στην Αγροτική Τράπεζα βγάζουν σε πλειστηριασμό τα πρόβατα και τα κατσίκια.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας. Γι αυτό ακριβώς η κυβέρνηση έδειξε ευαισθησία και ενδιαφέρον και προχώρησε στη συγκεκριμένη διάταξη. Δεν γνωρίζω επιμέρους περιπτώσεις. Κάνατε μια αναφορά περιπτωσιολογική. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία. Ασφαλώς, δέχομαι ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Μια ρύθμιση, όμως, θα πρέπει να σταθμίζει όλα τα δεδομένα, όλες τις παραμέτρους και να είναι τέτοια, ώστε από τη μια να ικανοποιεί -υπό τη γενική έννοια- ένα αίτημα που υπάρχει και έχει διατυπωθεί για την αντιμετώπιση και τη λύση του πραγματικού προβλήματος και από την άλλη, η επίλυση αυτού του προβλήματος, να μην οδηγεί, δια της άλλης οδού, στη δημιουργία προβλήματος σε έναν τομέα, όπως είναι ο τραπεζικός. Γνωρίζω ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με αυτά που λέτε υποστηρίζετε τις Τράπεζες, δεν υποστηρίζετε τους δανειολήπτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η γνώμη σας. Επισημαίνω το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που έδειξε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, το οποίο -επαναλαμβάνω- είναι σημαντικό. Αφορά πολλούς συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από πολλά χρόνια. Οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν και δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον, ασφαλώς, θα πρέπει να στιγματιστούν γι αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, υιοθετήσατε κι εσείς την ίδια πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Μια κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες και προωθεί ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεν μένει δηλαδή, αδιάφορη και απαθής, δεν μπορεί να κατηγορείται ότι έχει την ίδια στάση με προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντιθέτως.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις χθεσινές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό που δημιουργήθηκε δεν οφείλεται στη λειτουργία του συστήματος. Εχει συσταθεί Επιτροπή, προκειμένου τα εποπτικά όργανα να ερευνήσουν πως ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το φαινόμενο. Αλλά, έχει γίνει σαφές, ευθύς εξ αρχής, ότι αυτό το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακή λειτουργία του συστήματος, βάσει του οποίου λειτουργεί το Χρηματιστήριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι οφείλεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τα εποπτικά όργανα έχουν αναλάβει να εξετάσουν το θέμα. Προφανώς, τα στελέχη κάποιας χρηματιστηριακής εταιρείας έκαναν χειρισμούς, οι οποίοι μπορεί να δημιούργησαν το θέμα. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί. Αυτό που έχει αποδειχθεί και είναι βέβαιο, είναι ότι το θέμα αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίες, σε λάθη του συστήματος λειτουργίας, δηλαδή της υλικοτεχνικής υποδομής του Χρηματιστηρίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι θα ανταποκριθεί θετικά η Ελλάδα στο αίτημα του κ. Κουσνέρ να πάρει ρεύμα για το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Κουσνέρ που ήρθε στην Αθήνα, έκανε τις συνεννοήσεις και η διαδικασία προχωράει. Θα υπάρξει κόστος λήψης; Δεν θα πληρωθεί από κάπου αυτό το ρεύμα ή γίνεται στο πλαίσιο της βοήθειας που δίνει η Ελλάδα για το Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά συζητούνται. Ασφαλώς, δεν θα παραχωρηθεί δωρεάν αυτή η ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη, βεβαίως, η ενέργεια αυτή θα δοθεί και στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε, να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη σε μία περιοχή, η οποία δοκιμάζεται. Αλλά, όλα αυτά στις λεπτομέρειές τους, τα συζητούν οι αρμόδιοι. Πάντως ο κ. Κουσνέρ δεν έχει έρθει στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: @

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν ρωτάτε τους αρμόδιους υπουργούς, αφού σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα τόσο πολύ;

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί πολιτικό θέμα είναι, κ. Υπουργέ. Αν αποφασίσει η κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Οι λεπτομέρειες, βάσει των οποίων θα παράσχουμε την ηλεκτρική ενέργεια, είναι πολιτικό θέμα; Πολιτικό ζήτημα είναι το ότι αποφασίσαμε να χορηγήσουμε αμέσως ενέργεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Είναι πολιτικό ζήτημα το αν αποφασίσετε να δώσετε την ενέργεια δωρεάν ή αν τη δώσετε με κάποιο τίμημα. Τώρα, αν το τίμημα αυτό θα είναι συμβολικό, θα είναι πανάκριβο ή όχι, εμένα δεν με αφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας καθορίζονται από τους αρμόδιους φορείς. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Συζητήσεις υπήρξαν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Κούσνερ ήρθε στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι υπήρξε δυσφορία από την πλευρά του Βελιγραδίου, σχετικά με τη ελληνική διπλωματική αποστολή στο Κόσσοβο.

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοια έκφραση δυσαρέσκειας ή δυσφορίας δεν έχει εκδηλωθεί, τουλάχιστον προς την ελληνική κυβέρνηση. Ούτε θα μπορούσε να είχε εκδηλωθεί, αφού στο Κοσσυφοπέδιο έχει μεταβεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αρα, και δι αυτού του τρόπου, πιστοποιείται το ενιαίο της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας μας στη Γιουγκοσλαβία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 January 2000 - 14:36:58 UTC