Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είπε ότι εάν δεν διασφαλιστεί η ένταξή μας στην ΟΝΕ δεν μπορούμε να συζητάμε για εκλογές. Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντ` Αλέμα, είπε ότι δεν είναι «κλειδαράς» ο ίδιος και δεν τον αφορά η «κλειδολογία». Κατά την εκτίμησή σας πότε προβλέπετε εσείς να έχουμε ένα σαφές δείγμα περί της τύχης της ελληνικής αίτησης για την ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα που θέσατε σήμερα, είχατε κάνει σχετική ερώτηση χθες και έδωσα απάντηση στην οποία επανέρχομαι. Το ίδιο ακριβώς ρωτάτε, χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις. Η ουσία της ερώτησής σας είναι επανάληψη της ερώτησης που κάνατε χθες. Επαναλαμβάνω ότι θέμα εκλογών δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, διασφαλίζοντας τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάναμε τα τελευταία χρόνια -κυβέρνηση και πολίτες- για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Με γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της χώρας θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει στον ελληνικό λαό και με βάση το οποίο λαός μας έδωσε την εντολή να κυβερνήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτική με τεχνάσματα. Εμείς θέλουμε να εγγυηθούμε, όπως κάναμε έως τώρα, τη σταθερή πορεία της χώρας προς το μέλλον. Το μέλλον της χώρας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ισότιμο μέλος με τις άλλες χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ, στην ΟΝΕ. Αυτός είναι ο στόχος μας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε δύναμη να υπονομεύσει, να θέσει σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μετά από αυτά που είπατε, αν η κυβέρνηση αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν τον Ιούνιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Και οι εκλογές τον Ιούνιο είναι πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές, έχουμε πει και αυτός είναι ο στόχος μας, πρέπει να γίνουν κατά το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής. Αυτή την ώρα συζητούμε για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, στα οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Αυτό επιβάλλει σε μας να αφοσιωθούμε σε αυτό το κυβερνητικό έργο. Δεν επιτρέπονται σχεδιασμοί οι οποίοι αποπροσανατολίζουν ή διασπούν τις δυνάμεις μας. Δεν αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, οποιοδήποτε άλλο θέμα, ούτε θέμα εκλογών. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτή την ώρα που συζητούμε δεν υπάρχει θέμα εκλογών πριν από το Σεπτέμβριο. Είμαι σαφής σε αυτό. Ο σχεδιασμός μας έχει βάθος τετραετίας. Από την αρχή το είπαμε αυτό. Αυτή η πορεία που έχουμε χαράξει και ακολουθούμε πρέπει να ολοκληρωθεί. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα με τα οποία συζητούμε η θέση μας είναι σαφής και την επαναλαμβάνουμε: Θέλουμε να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους από τους οποίους εξαρτάται η πορεία της χώρας προς το μέλλον. Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτικές για τη δημιουργία εντυπώσεων, είτε πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη αυτών των μεγάλων στόχων.

ΤΑΚΗΣ: Πάντως, κ. Υπουργέ, φαίνεται ότι ορισμένοι συνάδελφοί σας δεν συμφωνούν με τα λεγόμενά σας. Ο κ. Βενιζέλος, χθες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, εάν κάποια πράγματα φτάσουν στην ολοκλήρωσή τους@

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε κάποιες υποθέσεις, ασφαλώς μέσω υποθέσεων μπορεί να οδηγηθείτε σε διαφορετικά και διάφορα συμπεράσματα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να συζητούμε με βάση τα στοιχεία τα οποία συνιστούν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας σήμερα. Με βάση αυτά τα στοιχεία σας λέω, λοιπόν, ότι ο σχεδιασμός μας παραμένει αυτός που είναι και σε σας γνωστός. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είπατε, χθες, ότι η Ελλάδα προτίθεται να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στο Κοσσυφοπέδιο. Η ερώτησή μου είναι σε ποιόν θα πουλήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο καθεστώς του Βελιγραδίου, προκειμένου να γίνει αυτή η διανομή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεννόηση και η περαιτέρω συνεργασία γίνεται με την αρχή η οποία εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη υπό τον κ. Κουσνέρ. Ο κ. Κουσνέρ είναι ο παράγοντας που αρμοδίως απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και με αυτόν συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένει η κυβέρνηση, κ. Υπουργέ, στο άρθρο του κ. Πανταγιά ότι -αυτό που είπατε χθες- είναι σύμφωνο με τις θέσεις της κυβέρνησης; Επιμένετε σήμερα πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται από σήμερα την Κύπρο. Εχει κάνει σχετικές δηλώσεις, μεταξύ άλλων, και γι αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αυτή που βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση της Κύπρου. Είναι η πολιτική, η οποία στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που μεταξύ των άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία μια διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια υπηκοότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, με ενιαία κυριαρχία. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται ο διεθνής παράγων για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αποστούμε ούτε κατά κεραία από αυτό το πλαίσιο. Και νομίζω ότι δεν πρέπει αυτή η συζήτηση να συνεχίζεται, γιατί προσφέρουμε κακή υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πανταγιάς δεν έλεγε αυτό το πράγμα στο άρθρο του. Εσείς είπατε ότι είναι σύμφωνο με τις ελληνικές θέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Πανταγιάς στο προσωπικό του άρθρο είναι θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία διάσταση από την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Αυτό να είναι σαφές. Το λέω κατηγορηματικά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει μια σειρά από δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει και σήμερα σχετικό πρωτοσέλιδο, σχετικά με την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο, ως μιας διαδικασίας παράλληλης προς τις συνομιλίες που γίνονται, τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ποιες είναι οι σκέψεις και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ΜΟΕ που φέρονται να έχουν τεθεί προς συζήτηση, αυτή τη στιγμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ιδέες ή απόψεις οι οποίες διατυπώνονται στο πλαίσιο συζητήσεων και σε προτάσεις οι οποίες έχουν έναν -κατά κάποιο τρόπο- επίσημο χαρακτήρα, διατυπώνονται, δηλαδή, ως θέσεις μιας κυβέρνησης ή ενός διεθνούς οργανισμού ή κάποιου εντεταλμένου οργάνου. Η δημιουργία ενός κλίματος καλών σχέσεων στην περιοχή με την ανάπτυξη-οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος και των δύο Κοινοτήτων, είναι τελικώς προς όφελος της Κύπρου. Αλλά, βεβαίως, αυτές όλες οι κινήσεις, που συνιστούν πρόοδο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια για την αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής, βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό προέχει. Από κει και πέρα, όλες αυτές οι ιδέες που διατυπώνονται, έχουν και τη θετική πλευρά τους, δεν τις αγνοούμε, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσουν λύση. Αυτό που θέλουμε είναι, η Κύπρος να δει, επιτέλους, να λύνεται το πρόβλημα που την ταλανίζει, επί 26 χρόνια. Και αυτό δεν θα λυθεί με μικρές κινήσεις, οι οποίες δεν ακολουθούνται από μεγάλες πρωτοβουλίες, από τομές. Επιτέλους, πρέπει να γίνουν αυτές οι τομές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, η ιδέα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετικά με την Αμμόχωστο, δηλαδή, την ενεργοποίηση κάποιων Ελλήνων επιχειρηματιών, από τη μια πλευρά, την ενεργοποίηση κάποιων Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών, από την άλλη, στο λιμάνι της Αμμοχώστου με την εξαγωγή προϊόντων, είναι μια ιδέα, την οποία βλέπει θετικά η ελληνική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι ιδέες διακινούνται, αλλά το ότι διατυπώνονται κάποιες απόψεις ή διακινούνται ιδέες, δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διατύπωση επίσημης πρότασης στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό. Από κει και πέρα, είπα ότι κάθε τέτοια ιδέα έχει και τη θετική πλευρά της. Βεβαίως, έχουν θετικές πλευρές, αλλά θα πρέπει όλες αυτές τις ιδέες, όλες αυτές τις κινήσεις να τις δούμε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναζήτηση λύσης. Και η αναζήτηση λύσης αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να γίνει σ` ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αποφάσεων. Η κάθε κίνηση θα πρέπει να προωθεί αυτή την προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτά για να είναι αποσαφηνισμένο ποια είναι η στάση που κρατούμε. Επαναλαμβάνω, δεν έχει διατυπωθεί κάποια επίσημη πρόταση, αλλά και αυτές και άλλες ιδέες -δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες ιδέες- διατυπώνονται στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή, κ. Υπουργέ, και το σημερινό ρεπορτάζ και ένα παρόμοιο που υπήρχε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» την προηγούμενη εβδομάδα, έφερε αυτές τις προτάσεις να έχουν κάποιο επίσημο χαρακτήρα -και το σημερινό δημοσίευμα- και από την τουρκική πλευρά και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γι αυτό επιμένω σε αυτή την ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι όλες οι ιδέες που διατυπώνονται θα πρέπει να υποβοηθούν την προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν είναι ιδέες, οι οποίες από μόνες τους συνιστούν πρόταση για λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν πρέπει να απομονωθούν. Θα πρέπει όλες αυτές οι ιδέες, οι προτάσεις που διατυπώνονται να συνεκτιμηθούν, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να πει κανείς ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για λύση του κυπριακού προβλήματος.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Επανέρχομαι σε αυτό που σας είχα ρωτήσει: Ξέρετε πότε θα έρθει ο κ. Κουσνέρ και αν πέρα από αυτή τη συζήτηση για το θέμα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα τεθεί και το θέμα των ορυχείων στο Κοσσυφοπέδιο, όπου έχει εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση γι αυτή την επένδυση της ελληνικής εταιρείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δημιουργηθεί προβλήματα με Ελληνες επιχειρηματίες που είχαν επενδύσει την περίοδο πριν από την κρίση, σε αυτή την περιοχή. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει στο σύνολό του η ελληνική κυβέρνηση. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω να έχει αποφασιστεί η έλευση του κ. Κουσνέρ στην Ελλάδα γι αυτό το θέμα. Εχει διατυπωθεί ένα αίτημα. Εμείς δώσαμε μια θετική απάντηση. Οι λεπτομέρειες αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΑΚΗΣ: Για τη σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα στο Μαξίμου για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας έχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες, δοθέντος ότι η σύσκεψη αυτή ξεκινά τώρα. Αλλά, όπως είπα χθες και όπως κι εσείς σωστά επαναλαμβάνετε, η σύσκεψη αυτή αφορά τέτοιου είδους θέματα, εκκρεμότητες που υπάρχουν τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχει κάποια ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έκανε ένα σχόλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε έχει αποδώσει. Οσον αφορά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών είχαμε αυξήσεις την τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια επιβάρυνση του πληθωρισμού, να έχουμε μια πληθωριστική πίεση. Πιστεύουμε ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας. Η περίοδος εκπτώσεων στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει θα δράσει ανακουφιστικά σε αυτό το μέτωπο του πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι τελικώς θα επιτύχουμε απόλυτα το στόχο που έχουμε θέσει. Θα καλύψουμε, δηλαδή, το κριτήριο του πληθωρισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 January 2000 - 16:52:55 UTC