Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θέλω να κάνω ένα σχόλιο, όσον αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών στην Ελλάδα: Σας πληροφορώ ότι, με βάση στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας -ορισμένα έρχονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά και έχουν ενδιαφέρον- κατά το τρέχον έτος, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος σε άλλες χώρες της Ε. Ε. κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στο 4%. Στην Ελλάδα κατορθώνουμε να έχουμε μία καλύτερη επίδοση, καλύτερη όσον αφορά την υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Και αυτό χάρη στην προσπάθεια που έχουμε κάνει να ελέγχουμε το κόστος παραγωγής με μέτρα που αφορούν τους παράγοντες που το συνδιαμορφώνουν, όπως είναι η τιμή του ρεύματος και του πετρελαίου. Θα δείτε ότι στην Ελλάδα το εισόδημα, αυτή τη δεκαετία, έχει μείνει περίπου σταθερό. Εχει μία μικρή κάμψη σε ποσοστό 1,5%, αντίθετα με άλλες χώρες της Ε. Ε. Αναφέρω παραδείγματα, τη Δανία, όπου η μείωση αυτή έφθασε σε ποσοστό 18% και την Αγγλία, όπου το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 11%. Είναι εκτιμήσεις της EUROSTAT, όσον αφορά το πραγματικό εισόδημα των αγροτών.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Το μείον 1,5% αφορά τη χρονιά ή τη δεκαετία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά τη δεκαετία. Ο μέσος όρος της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος στην Ευρώπη σας είπα πού κυμαίνεται. Σας ανέφερα, επίσης, σε τι ποσοστά κυμαίνεται η μείωση σε άλλες χώρες: σε ποσοστό πολύ υψηλότερα, 18% και 11%. Στην Ελλάδα, έχουμε τα καλύτερα για τους αγρότες ποσοστά, παρά το ότι αναγνωρίζουμε πάντα πως υπάρχει πρόβλημα.

Στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον, είναι τα εξής:


-Στην Ελλάδα, από τους 850.000 αγρότες -το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή, το οποίο δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα- έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή αυτοί υποχρεούνται, μόνον οι 390.000 αγρότες. Και από αυτούς έχουν κληθεί να πληρώσουν φόρο οι 3.700 αγρότες. Ο μέσος όρος του φόρου που πληρώθηκε από αυτούς τους φορολογούμενους αγρότες, φθάνει στο ποσό των 38.000 δραχμών, ετησίως.

Αυτό το αναφέρω -επειδή είναι στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά δίνονται στη δημοσιότητα- για να αντιληφθείτε και εσείς ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη για τα οποία μιλούμε. Με το σχόλιο που έκανα, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Σημαίνει, όμως, αυτό το οποίο είπα, ότι η προσπάθεια που κάνουμε έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, αξιοποιώντας και τους πόρους που έχουμε, μετά την πρόσφατη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφεται, σήμερα, σε μερίδα του Τύπου, ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση των εκλογών, δηλαδή για κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, "τραβώντας" την ημερομηνία ένα περίπου μήνα νωρίτερα από τις 26 Μαρτίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Στόχος μας δεν είναι να διεξαχθούν οι εκλογές στις 26 Μαρτίου. Στόχος μας είναι οι εκλογές να γίνουν με την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2000. Πιστεύουμε ότι η σημερινή Βουλή μπορεί -και πρέπει- να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και έτσι να ολοκληρώσει τη θητεία της και οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο το οποίο να έχει σχέση με επίσπευση εκλογών, γιατί η θέση μας παραμένει η ίδια. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες, αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αυτός ο στόχος απαιτεί συνένωση δυνάμεων, απαιτεί μία ισχυρή διαπραγματευτική θέση για τη χώρα μας και τον Πρωθυπουργό που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις και δεν επιτρέπει περισπασμούς ή άλλες επιζήμιες αποκλίσεις στο εσωτερικό της χώρας, που θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή ή θα δημιουργήσουν μία πολιτική πόλωση εκ των πραγμάτων, λόγω του προεκλογικού πολιτικού σκηνικού που σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, όσον αφορά την προσέγγιση αυτού του στόχου.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι διευκρινιστικό: Πότε αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση ένταξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κατ αρχάς σχεδιασμός μας, προβλέπει ότι η αίτηση αυτή θα υποβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μια ερώτηση σχετικά με το Χρηματιστήριο. Είχε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός κάποιες επικοινωνίες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά και αν ναι, για ποιό λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν όργανα, τα οποία παρακολουθούν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Είναι τα θεσμικά όργανα, που η πολιτεία έχει επιφορτίσει με αυτό το καθήκον. Ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς, είναι ενήμερος αυτών των εξελίξεων, όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σχετικά με αυτά που είπατε εισαγωγικώς, έγινε σήμερα το πρωί, μια σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό και δεν υπήρξαν δηλώσεις, απ όσο γνωρίζω, από τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας ή από τους άλλους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Εχετε εσείς να ανακοινώσετε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις. Αυτή η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες, αυτή την περίοδο. Ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς, ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι παράγοντες. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε αυτό τον τομέα, όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες. Αυτό ήταν το θέμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός των ημερών;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει. Εφαρμόζεται η πολιτική μας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" κάνει, σήμερα, μια πρόταση, να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το παρόν εκλογικό σύστημα εφαρμόζεται για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας. Με αυτό έχουν διεξαχθεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Γράφεται, σήμερα στον Τύπο, ότι υπάρχει περίπτωση ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου, να αναλάβει το συντονισμό των κινήσεων των κρατικών Τραπεζών, στο Χρηματιστήριο. Υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν -επαναλαμβάνω- φορείς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο της παρακολούθησης της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχει απόφαση, η οποία να αναθέτει σε οποιονδήποτε άλλον, καθήκοντα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Οι Διοικητές των Τραπεζών -μια και σε Διοικητή Τράπεζας αναφερθήκατε- ασχολούνται με το πώς οι Οργανισμοί των οποίων προϊστανται θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για μια δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος αναφερόμενος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις διαφορές, είπε ότι αυτές δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε δια της Χάγης, ούτε με οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κατ` επανάληψη τονίσει και επαναλαμβάνω ότι κατά τη δική μας θέση μια διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο, αυτή που έχει σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Το έργο αυτό μπορεί να το αναλάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού προηγηθεί η σύναψη συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη διαφορά. Κατ επανάληψη έχουμε καλέσει και εγκαλέσει την Τουρκία, για θέματα τα οποία εκείνη εφευρίσκει και θεωρεί ότι αποτελούν διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να αναλάβει πρωτοβουλία, να τα φέρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι θέμα δικό της, δεν μας αφορά. Θα προτιμούσαμε, βεβαίως, ποτέ το Δικαστήριο της Χάγης να μην ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί ποτέ στο μέλλον η Τουρκία δεν θα ανακαλύψει θέματα, τα οποία ονομάζει "προβλήματα" στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Εάν σταματήσει η Τουρκία να θέτει τέτοια θέματα, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί το Δικαστήριο της Χάγης. Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα, εμείς υποδεικνύουμε τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 December 1999 - 17:20:38 UTC