Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση για το Αιγαίο και την Κύπρο. Είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση διαθέσιμη για έναν διάλογο καλής θελήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία δεν καλείται να κάνει παραχωρήσεις. Καλείται να σεβαστεί αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών, καλείται να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καλείται να συμπεριφερθεί ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Το ότι αρνείται η Τουρκία να επιδείξει μια ανάλογη συμπεριφορά αποβαίνει σε βάρος της.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ, είναι και άλλων αξιωματούχων, που δείχνουν μια σκλήρυνση. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την ακολουθητέα τακτική εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, στο Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το βέβαιο είναι ότι δεν βοηθά την ίδια την Τουρκία να επιτύχει το στόχο που έχει θέσει. Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ουσιαστικά, τον υπονομεύει μια τέτοια στάση. Γιατί όλοι επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Βεβαίως και η ηγεσία της Τουρκίας την επιθυμεί, όπως άλλωστε αυτό έχει δηλωθεί, κατ` επανάληψη. Θα πρέπει, όμως, όπως όλοι οι άλλοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, να εργαστεί και η ηγεσία της Τουρκίας. Και δεν εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία της Τουρκίας.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά από αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες είναι πλήρως αδιάλλακτες, δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί πλέον να αναμένει η Ελλάδα και από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στις 3 Δεκεμβρίου και από το θέμα του Ελσίνκι για την πορεία της προς την Ε. Ε. Μπορεί, τώρα, να είμαστε αισιόδοξοι από αυτές τις εξελίξεις ή πλέον χάνουμε το τρένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε από μας να εκδώσουμε ανακοίνωση πριν καν αρχίσουν οι συζητήσεις. Θα πρέπει να αναμένουμε να εξελιχθούν τα πράγματα, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε το συμπέρασμά μας και τότε να δηλώσουμε την τελική θέση μας. Μέχρι τότε, αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι με πολύ υπεύθυνο και εθνικά συμφέροντα τρόπο να χειριστούμε αυτά τα καθοριστικά, τα κρίσιμα θέματα, ώστε αν αποτύχει η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, αυτοί που θα χρεωθούν την αποτυχία να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως σημασία δεν έχει να γίνεται προσπάθεια, σημασία έχει, μέσω της προσπάθειας, να οδηγούμαστε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αλλά και όταν δεν επιτυγχάνεται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έχει την αξία του να γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς οργανισμοί, όλοι μας, ποιος είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται γι αυτή την αποτυχία.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι μια τέτοια τροπή θα απαιτήσει και από την ελληνική πλευρά ίσως διαφορετικούς χειρισμούς, μέσα στο εξάμηνο αυτό, που ενδεχομένως ξανατεθεί το θέμα; Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο για να ζητήσει μια κυβέρνηση ενισχυμένες εξουσίες και ευρύτερες συναινέσεις από τον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή υπαινίσσεστε με την ερώτησή σας θέμα πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται από την πλευρά μας και σε αυτό είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Οσον αφορά την τροπή που θα πάρει η συγκεκριμένη συζήτηση στο Ελσίνκι, είναι πολύ πρόωρο να πω οτιδήποτε. Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι τούτο: Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω ότι επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργαστεί κυρίως η ίδια η Τουρκία. Και αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν γίνεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα δεχθεί η κυβέρνηση την Εξεταστική για το προκαθορισμένο στοίχημα, που εισηγείται η Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ρίξει νερό στο μύλο της σκανδαλολογίας που έχει θέσει σε λειτουργία η Ν. Δ. Επειδή η Ν. Δ. αδυνατεί να εξασφαλίσει την παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή με προγραμματικές θέσεις, επιχειρεί, σκανδαλολογώντας, να δηλώνει την παρουσία της. Με αυτή την έννοια, η θέση μας είναι σαφής. Η Ν. Δ. γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, αλλά δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Ενδιαφέρεται μόνο να συσκοτίσει τη δημόσια ζωή της χώρας, συντηρώντας μια συζήτηση για ένα θέμα, το οποίο με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες έχει πάρει το δρόμο του. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να υιοθετήσουμε αυτή την πρόταση.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την άποψη περί ακροδεξιάς διολίσθησης της Ν. Δ. Ισχύει η ίδια άποψη και μετά τις χθεσινές αναφορές του κ. Καραμανλή περί συστράτευσης και συσπείρωσης των καλών Ελλήνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες με αφορμή σχετική ερώτηση. Μεταξύ των άλλων είπα ότι όλοι οι Ελληνες απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν χρειάζεται να περάσει κάποιος από το "κομματικό πλυντήριο" της Ν. Δ. προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματά του. Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να ζουν και να δραστηριοποιούνται νομίμως σε αυτή τη χώρα. Η Δημοκρατία μας δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους και δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε, ακόμη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διχάζει με αυτόν το μισαλλόδοξο τρόπο τον ελληνικό λαό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεδομένου ότι διαφέρει από τις χθεσινές στο ότι είναι μια πανελλαδική δημοσκόπηση. Και άλλο ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η κοινωνική ομάδα των αγροτών τα οποία φαίνεται ότι είναι αρνητικά για την κυβερνητική πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα επαναλάβω το σχόλιο που κάνω παγίως όταν θέτετε ερωτήματα που αφορούν δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας: Ασφαλώς, το έργο της κυβέρνησης έχει θετική ανταπόκριση στον ελληνικό λαό και με αυτή την έννοια εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αυτό το οποίο, όμως, προέχει για μας είναι να συνεχίσουμε πιο εντατικά την προσπάθειά μας, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την ψήφο του ελληνικού λαού την ώρα των εκλογών. Γιατί οι κυβερνήσεις αναδεικνύονται με τις εκλογές και όχι μέσω δημοσκοπήσεων.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, έχω να πω ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες, είναι γνωστά σε μας. Εμεις έχουμε την ευθύνη, ως κυβέρνηση της χώρας, να μιλούμε για τα προβλήματα, επειδή έχουμε λύσεις για τα προβλήματα αυτά και καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Βεβαίως, δεν έχουμε κάθε φορά τα καλύτερα αποτελέσματα ή αυτά, τουλάχιστον, που εμείς επιθυμούμε. Αυτό το αναγνωρίζουμε. Συνεχίζουμε, όμως, την προσπάθειά μας, επειδή μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα και δεν μας ενδιαφέρει -κάτι που συμβαίνει με τη Ν. Δ. - να μιλούμε για τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα ως σημαία, μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Μας ενδιαφέρει η βελτίωση της ζωής των πολιτών και όχι η βελτίωση των δεικτών δημοτικότητας του κόμματός μας. Αυτή είναι η περίπτωση της Ν. Δ. Η περίπτωση της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετική. Εχουμε τη δύναμη να μιλάμε για προβλήματα και εργαζόμαστε για τη λύση τους. Αυτό το εκτιμά ο ελληνικός λαός.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 November 1999 - 16:02:26 UTC