Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ή αύριο, πρόκειται να υπογραφεί στην Τουρκία η σημαντικότατη συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπακού-Σεϊχάν. Σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αποκλεισμό, τουλάχιστον προς το παρόν, για καθαρά στρατηγικούς λόγους, της δημιουργίας του αγωγού προς το Νοβοροσίρ. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η υπογραφή αυτή συνιστά τεράστια αναβάθμιση της Τουρκίας, δεν νομίζετε ότι παραμένει πίσω η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία τόσο ενδιέφερε την Αθήνα και ενδεχομένως, να αποτελούσε συμπληρωματικό μέσο άσκησης πολιτικής προπαγάνδας, εν καιρώ; Η κεντρική μου ερώτηση είναι, τι προετοιμασίες έχει κάνει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τυχόν αρνητικές συνέπειες από αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως γνωρίζετε, εμείς δεν είχαμε διατυπώσει ποτέ τη θεωρία και την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο αγωγός, αυτόν που εμείς επιθυμούμε και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί, δηλαδή, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που εσείς αναφέρατε. Δεν είχαμε ποτέ διατυπώσει τη θεωρία της μιας λύσης. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί και εναλλακτικοί δρόμοι των πετρελαίων. Και η άποψή μας παραμένει σταθερή.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία πρόταση από τον κ. Αλαβάνο, να γίνει χρήση της ασυλίας που διαθέτουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, για να περάσουν τα αστυνομικά μπλόκα σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω της κίνησης του Προέδρου Κλίντον, έτσι ώστε να περάσουν και να δώσουν κάποιο μήνυμα διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη τέτοια πρωτοβουλία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, η πρόταση του κ. Αλαβάνου προς ποιόν απευθύνεται; Φαντάζομαι ότι δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προς τους Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς έχουμε, εξαρχής, τονίσει ότι το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζουν την άποψή τους και την πίστη τους για ορισμένα θέματα που εκείνοι νομίζουν, είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο συνταγματικά. Τηρείται πάντα στη δημοκρατική Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το κύρος και τα συμφέροντα της χώρας, όταν έχει έναν υψηλό προσκεκλημένο, όπως επίσης να παρέχει την ασφάλεια και οπωσδήποτε το ομαλό έδαφος πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, οι σημαντικές συνομιλίες για τη χώρα και τα συμφέροντά της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξει κανείς την ανεύθυνη στάση του. Θα μπορούσα να σας πω και άλλους. Αυτό που η κυβέρνηση και δια στόματος Πρωθυπουργού έχει τονίσει, είναι ότι υπάρχει μπροστά μας μια πρόκληση ευθύνης τις επόμενες ημέρες, η οποία -επαναλαμβάνω- είναι ευθύνη προς όφελος της χώρας και όχι ενός εκάστου προσωπικά, ούτε κάθε κόμματος ξεχωριστά. Είναι γνωστό, ότι κάποιοι στη χώρα μας ασχολούνται με την μικροπολιτική. Εμείς δεν ασχολούμαστε με την μικροπολιτική, ασχολούμαστε με την πολιτική και με την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Οσοι ασχολούνται με την μικροπολιτική, ας συνεχίσουν να το κάνουν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ας το δούμε πρακτικά, πέραν από το εάν είναι πολιτική ή μικροπολιτική, αν ένας άνθρωπος επιχειρήσει να περάσει τα αστυνομικά μπλόκα και επικαλεστεί τη βουλευτική του ή την ευρωβουλευτική του ασυλία, η κυβέρνηση τι θα κάνει πρακτικά; Πώς θα το αντιμετωπίσει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν, όπως ξέρετε, νόμοι στη χώρα, οι οποίοι τηρούνται. Δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης, ούτε κυβερνητικής ευθύνης. Είναι θέμα τήρησης των νόμων με τους οποίους λειτουργεί συντεταγμένα η ελληνική Πολιτεία. Οι νόμοι αφορούν όλους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να καταδείξει κανείς την ανευθυνότητά του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μήπως έχετε να μας μεταφέρετε μία επίσημη εικόνα των αποτελεσμάτων της συνάντησης του κ. Σημίτη με τον κ. Ετζεβίτ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα παρακαλέσω να μην επεκταθούμε σε αυτή τη συζήτηση, εδώ, υπό την έννοια ότι έχουν γίνει δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. Φαντάζομαι ότι θα σας έχουν διανεμηθεί. Επίσης, γνωρίζετε ότι υπάρχει πολυμελής ελληνική αποστολή εκεί, είναι ο κ. Ρέππας εκεί, είναι οι συνάδελφοί σας που μπορούν να μάθουν περισσότερα πράγματα από την Κωνσταντινούπολη.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού κάποιοι εδώ ασχολούνται με την μικροκομματική, ενώ η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτήν, αλλά με την ουσία, μπορείτε να μας πείτε, τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο κ. Κλίντον ζητήσει από την Ελλάδα υποχωρήσεις, έτσι ώστε, κατά την άποψή του, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, γιατί να υποθέσουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει από την Ελλάδα υποχωρήσεις...

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί απλούστατα το έκανε παντού.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ:... όταν γνωρίζει πολύ καλά -και η χώρα μας δια στόματος του Πρωθυπουργού έχει επανειλημμένα ανακοινώσει και δηλώσει- ότι η Ελλάδα έκανε τις κινήσεις καλής θέλησης που μπορούσε να κάνει και ότι τώρα η ευθύνη ανήκει στην άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνω, οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η κυβέρνηση ασχολείται πολύ σοβαρά με την υπόθεση αυτή. Και προσδοκά βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και βεβαίως, κατανόηση -και γιατί όχι- και αποδοχή των θέσεών της για τα θέματα της περιοχής. Η απάντηση, δηλαδή, που θα μπορούσε να δοθεί με μία φράση είναι ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, όπως άλλωστε κάνει πάντα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε, προηγουμένως, για δημοκρατική Ελλάδα. Εφόσον έχουμε δημοκρατική Ελλάδα, γιατί χρησιμοποιούνται νόμοι της χούντας για τις απαγορεύσεις των κινητοποιήσεων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του αστυνομικού διευθυντή, όμως, στηρίζεται σε χουντικές διατάξεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτές οι συνταγματικές διατάξεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμά μας και τους νόμους μας. Με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι στη χώρα μας, από ορισμένες πλευρές, υπάρχει μια επιλεκτική ευαισθησία. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι στην επίσκεψη του τότε Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπους, ουδείς επεδίωξε να κάνει πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία και ουδείς, επίσης, επεδίωξε να δημιουργήσει ένα τέτοιο θέμα σαν κι αυτό που επιχειρείται από ορισμένους κύκλους να δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Βεβαίως, εμείς έχουμε την άποψή μας. Θεωρούμε ότι τότε ήταν ο "γάμος" του 1989, ο οποίος ήταν τότε εν ζωή. Ο ελληνικός λαός κρίνει, έχει μνήμη, γνωρίζει την ελληνική ιστορία, έχει κρίση. Ολοι κρινόμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε προηγηθεί Κόσσοβο το 1989.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν καταλαβαίνω καλά τι εννοείτε με την ερώτησή σας...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ, ότι δεν είχε προηγηθεί αυτή η σφαγή από αυτόν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θεωρείτε φαντάζομαι ότι ο ρόλος των ΗΠΑ, κατά αυτούς που το ισχυρίζονται, άλλαξε δραματικά τα τελευταία χρόνια, μετά το Κόσσοβο, ενώ πριν το Κόσσοβο ήταν διαφορετικός. Είναι μία εκδοχή αυτή. Εμείς θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα. Τα στρατηγικά τους συμφέροντα είναι τα ίδια. Η χώρα μας έχει, επίσης, στρατηγικά συμφέροντα, τα οποία είναι επίσης σταθερά και αδιαπραγμάτευτα. Αυτό το δεδομένο αποτελεί τη βάση των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων και τη βάση αντιμετώπισης όλων των επιμέρους περιστατικών. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία δύο χρόνια, είναι μία σεβαστή εκτίμηση. Να βγουν να την πουν, όμως, ότι ο Πρόεδρος Μπους ήταν ένας καλός Πρόεδρος, κατά αυτούς, ενώ ο Πρόεδρος Κλίντον είναι ένας κακός Πρόεδρος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς νομίζετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Κόσσοβο οι διαμαρτυρίες αυτές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά από θέση αρχής και όχι από θέση μικροκομματικής, περιστασιακής εκμετάλλευσης. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ καθορίζονται από τα συμφέροντα της χώρας, το ρόλο των ΗΠΑ ως μεγάλης δύναμης και την ανάγκη να συνομιλούμε μαζί τους και να προσπαθούμε να κατακτούμε, όσο το δυνατόν περισσότερα, για τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή είναι μία θέση αρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κατακτήσει πολλά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Η απάντηση είναι ναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αυτά που έχετε κατακτήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία εκτός από τα ευχαριστήρια για τα Ιμια;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η χώρα έχει κατακτήσει πολλά. Το βασικό που έχει κατακτήσει είναι ότι αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Κοινότητα, ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή. Και δεν χρειάζεται να ρωτήσετε εμένα να σας το πω. Διαβάστε τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου -που φαντάζομαι ότι παρακολουθείτε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια- για να δείτε, αν έχει αναβαθμιστεί ή όχι η εικόνα της χώρας και ο ρόλος που τις αποδίδει ο διεθνής παράγοντας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε κατάκτηση την υποχώρηση για τους S-300 ή την παράδοση του Οτσαλάν; Τα θεωρείτε κατάκτηση αυτά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω αντίρρηση να μπω σε αυτή τη συζήτηση, αλλά αυτά είναι θέματα που έχουν συζητηθεί και έχουν δοθεί οι κατάλληλες απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για κατακτήσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Ελλάδα, πάντως, προχωρά. Μπορεί σε ορισμένους να μην αρέσει αυτό, ενώ θα έπρεπε, γιατί όταν προχωρά η Ελλάδα προχωράμε όλοι μας. Σε ορισμένους δεν αρέσει. Σε πείσμα, λοιπόν, όσων δεν αρέσει η Ελλάδα προχωράει και θα προχωράει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:..και υποχωρεί...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προχωρεί.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε αυτό για την πρόταση του κ. Αλαβάνου. Εάν οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές επιχειρήσουν να πορευθούν, ισχύει -όπως είπατε- ο νόμος για όλους τους πολίτες, άρα ισχύει και γι αυτούς. Η αστυνομική απαγόρευση έχει μία συγκεκριμένη αιτιολογία. Μιλάει για το φόβο να προκληθεί βλάβη, προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια. Πιστεύετε ότι οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές είναι ύποπτοι επεισοδίων και γι αυτό δεν θέλετε να κάνουν αυτοί μια συμβολική πορεία, για να επιδώσουν το ψήφισμα μιας λαϊκής κινητοποίησης;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ αρχήν εμείς δεν είπαμε πως δεν θέλουμε, να κάνει κάποιος μια συμβολική πορεία. Δεν απάντησα σε κάτι τέτοιο. Ουδείς έθεσε την ερώτηση και εγώ δεν απάντησα κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα είναι, ότι υπάρχουν οι δεδομένες αποφάσεις, υπάρχει η ευθύνη μας να διασφαλίσουμε το κύρος της χώρας και από την άλλη μεριά υπάρχουν διάφορες μικροπολιτικές ιδέες -και ελπίζω όχι και πρακτικές, θα το δείξει όμως η ιστορία των επόμενων ημερών- με τις οποίες κάποιοι στη χώρα μας προσπαθούν, είτε να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, είτε να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Γι αυτό και είπα, στην αρχή της σημερινής μας συζήτησης, ότι κάποιοι ασχολούνται με τη μικροπολιτική, η κυβέρνηση ασχολείται με την πολιτική και τα συμφέροντα της χώρας. Οι ασχολούμενοι με μικροπολιτική, ας συνεχίσουν να το κάνουν. Εκτίθενται οι ίδιοι.

ΦΙΛΗΣ: Το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση, δια της Αστυνομίας, θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει μια τέτοια συμβολική πορεία βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπως έχει εξαγγελθεί, ότι έχουν πρόθεση μερικοί να κάνουν.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα ολοκληρωμένα και σαφώς, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταδείξει κανείς την ανευθυνότητά του. Θα περιμένουμε να δούμε μέχρι που θα φθάσει η ανευθυνότητα. Η κυβέρνηση δείχνει την υπευθυνότητά της.

ΦΙΛΗΣ: Η σύλληψη επαυτοφώρω βουλευτών ή ευρωβουλευτών σύμφωνα με τους νόμους...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φθάνετε πολύ μακριά. Επιτρέψετε μου να πω ότι δημιουργείτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Φτάσαμε στην εξέλιξη ενός σεναρίου και στο τέλος του, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει. Δεν συζητούμε επί υποθετικών σεναρίων. Από άποψη πολιτικής συζητάμε και σας λέω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Κάποιοι έχουν εξαγγείλει, και είναι βουλευτές και ευρωβουλευτές, την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν πορεία και να επιδώσουν το ψήφισμα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω ακούσει κανένα να έχει εξαγγείλει κάτι τέτοιο. Απ ότι με πληροφόρησαν οι συνάδελφοί σας λίγο πριν, ο κ. Αλαβάνος έχει κάνει κάποιες τέτοιες δηλώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ, λοιπόν, αν τελικά αυτοί που το εξήγγειλαν προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας, εσείς θα τους παρεμποδίσετε και θα τους συλλάβετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα και επαναλαμβάνω: Η ανευθυνότητα μπορεί να υλοποιείται με πολλούς τρόπους. Θα αναμένουμε κι εμείς και ο μέσος Ελληνας πολίτης να δούμε μέχρι που μπορεί να φθάσει η ανευθυνότητα κάποιων.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης. Υπάρχει κάτι νεότερο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, ισχύει αυτό που είπα χθες. Προσπαθούμε να διευρύνουμε όσο περισσότερο τον αριθμό για να μπορούν να καλυφθούν όλοι. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με το έντονο διάβημα της ΕΣΗΕΑ και την πρόταση να συμμετέχουν όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, τι απαντάτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακάρι να μπορούμε να το ικανοποιήσουμε. Μίλησα με τον κ. Κιάο, του εξήγησα πως έχουν τα θέματα. Βεβαίως, η ΕΣΗΕΑ έχει τις απόψεις της και είναι σεβαστές. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα έχουμε την απάντηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το απόγευμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 November 1999 - 20:14:14 UTC