Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις σκληρές δηλώσεις Ετζεβίτ, χθες, ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- είπε ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, αφού, όπως είπε, το πραξικόπημα το 1974 έγινε από την Ελλάδα. Και είπε, ακόμα, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη και ότι συμφωνεί απολύτως με τη γραμμή την οποία ακολουθεί ο Ντενκτάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα έχουν επαναληφθεί. Και στο παρελθόν έχει διατυπώσει ανάλογες θέσεις. Με αυτή την έννοια, δεν προξενεί εντύπωση αυτό το οποίο είπε. Οσον αφορά, όμως, το αν η Ελλάδα είναι εγγυήτρια, ή όχι, δύναμη, πρέπει να πω ότι αυτό προκαλεί εντύπωση. Είναι μία έκπληξη αυτή η δήλωση του κ. Ετζεβίτ, δοθέντος ότι με τη συμφωνία εγγύησης του 1960 η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε εγγυήτρια δύναμη, παραμένει εγγυήτρια δύναμη. Μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι η εγγυήτρια δύναμη, η οποία σέβεται αυτή την ιδιότητα που της έχει αποδοθεί. Η πολιτική που ακολουθεί για το Κυπριακό θέμα, είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αντιθέτως με την πολιτική της Τουρκίας. Αρα, η Ελλάδα όχι μόνο είναι εγγυήτρια δύναμη τυπικώς, όχι μόνο είναι η χώρα εκείνη η οποία έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί, να ενδιαφέρεται, να συμβάλει στη θετική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν την Κύπρο, είναι και η εγγυήτρια δύναμη, η οποία στην πράξη έχει αποδείξει ότι εκπληρώνει την υποχρέωση που, με τη συμφωνία του 1960, έχει αναλάβει. Γιατί η πολιτική της κινείται -επαναλαμβάνω- στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Είναι μία πολιτική η οποία μπορεί να πει κανείς ότι αυτή κατ` εξοχήν, εφόσον εφαρμοστεί, εγγυάται τη λύση του Κυπριακού θέματος και την πρόοδο του κυπριακού λαού σε συνθήκες ειρήνης, όπως όλοι επιθυμούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι δυνατόν ο κ. Ετζεβίτ και η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα και δικαιούται η Τουρκία να θεωρεί τον εαυτό της εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου -μία εκ των εγγυητριών- όταν εισέβαλε το ?74 κατά τρόπον επαίσχυντο και κατέστρεψε την κληρονομιά της Κύπρου, σκότωσε και ατίμασε Κυπρίους; Είναι δυνατόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά. Η Τουρκία διατηρεί αυτό τον τίτλο, δεν ανταποκρίνεται, όμως, στις υποχρεώσεις της, αφού με την πολιτική της αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατό να γίνονται τότε συνομιλίες με την Τουρκία, τη στιγμή που ο κ. Ετζεβίτ θέτει θέμα Αιγαίου, θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας και επιδεικνύει αδιαλλαξία στο Κυπριακό; Πώς είναι δυνατό να συζητάτε με αυτή τη χώρα, όταν αυτός ζητάει εφ` όλης της ύλης διαπραγματεύσεις; Ολα "πακέτο".

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία παραμένει στην πρότασή της να αντιμετωπιστούν τα θέματα που -κατά την άποψή της- υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω μιας διαδικασίας απευθείας διαλόγου. Εμείς, έχουμε κατ` επανάληψη διατυπώσει τη θέση πως δεν υπάρχουν άλλα θέματα, πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Και εν πάση περιπτώσει, αν η Τουρκία θεωρεί πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα πρέπει να αξιοποιήσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων μπορεί να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα που εκείνη θεωρεί ότι υπάρχουν. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανακοπεί. Με την Τουρκία, όπως και με άλλες χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνυπάρχουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο σύγχρονο κόσμο η επικοινωνία μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών είναι μία διαδικασία εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να ανταλλάσσονται απόψεις, ακόμη κι αν οι πλευρές που συναντώνται παραμένουν σε θέσεις οι οποίες δεν συμπίπτουν. Αυτή είναι μία πρακτική, η οποία δεν νομίζω ότι βρίσκει κάποιον αντίθετο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες και να προβάλλουμε, παντού και με κάθε τρόπο, τις θέσεις μας. Δεν έχουμε επιλέξει μία πολιτική απομονωτισμού, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, η ενεργός παρουσία μας είναι αυτή η οποία προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Η προβολή των θέσεών μας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση, προκειμένου έτσι να προωθήσουμε το εθνικό συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κ. Υπουργέ, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός τα λέει αυτά. Τι συνομιλίες μπορούμε να κάνουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχουν συνομιλίες του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αντιπροσωπείες. Υπάρχει ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία. Μπορεί να προχωρήσει κάτι, όταν βγαίνει ο κ. Ετζεβίτ και θέτει θέμα Αιγαίου, θέτει θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όταν διατυπώνονται αυτές οι απόψεις δεν είναι δυνατό να υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο έχει απαντηθεί, εδώ και καιρό. Απορώ πώς θέτετε ερώτημα σε κάτι για το οποίο γνωρίζετε την απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κάνουμε συνομιλίες τότε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν συναντηθεί εκπρόσωποι των δύο χωρών, αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες, που συζητούν συγκεκριμένα θέματα. Δεν γίνεται η συζήτηση επί των θεμάτων στα οποία αναφερθήκατε εσείς. Αλλωστε, δεν είναι δυνατό να υπάρξει μία τέτοια συζήτηση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν είναι αντιφατική η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, όταν υπάρχει αυτό το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο λαών, των υπουργών Εξωτερικών και στις οικονομικές σχέσεις των δύο λαών;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να χαρακτηρίσω εγώ τη στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ως αντιφατική; Εγώ θα έλεγα πως η διατύπωση τέτοιων θέσεων είναι άδικη, γιατί αφενός δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και αφετέρου δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα, πραγματικά δεδομένα. Αρα, είναι λανθασμένη η πολιτική που ακολουθεί.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του βουλευτή της Ν.Δ. του κ. Κωστόπουλου για διαφθορά, κυρίως στο υπουργείο του, παρέδωσε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική και για άλλου είδους καταγγελίες, σε ό,τι αφορά σκάνδαλα ή διαφθορά στο δημόσιο τομέα και ιδιαιτέρως για την περίπτωση των καταγγελιών που αφορούν το ΞΥΣΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάστε ότι από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε σχετικά θέματα, όταν άρχισε να αναδύεται αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας το οποίο προωθεί η Ν.Δ., είπαμε ότι είναι πρωτοφανές, είναι πρωτότυπο, είναι πρωτάκουστο, αυτός ο οποίος καταγγέλλει να φοβάται τη Δικαιοσύνη και να την παρακάμπτει. Αυτός που καταγγέλλει έχει την υποχρέωση να προσφεύγει πρώτος στη Δικαιοσύνη. Και όμως! Διατυπώνονται κατηγορίες χωρίς τεκμηρίωση, από την πλευρά της Ν.Δ. και χωρίς να προσφεύγουν στα όργανα της Δικαιοσύνης αυτοί οι οποίοι καταγγέλλουν. Ανέλαβε πρωτοβουλία ο συνάδελφος κ. Λαλιώτης και απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Πιστεύω ότι η απάντηση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Εμείς -είπα και σε άλλη ευκαιρία- θα δίνουμε τη δέουσα απάντηση σε κάθε πρωτοβουλία της Ν.Δ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να σκιάσει τη δημόσια ζωή της χώρας και να τη δηλητηριάσει, αυτό το κλίμα συσκότισης των πραγματικών θεμάτων, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει η Ν.Δ. Ασφαλώς, τα όργανα της Δικαιοσύνης έχουν το λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι πρώτοι θέλουμε, αυτοί που καταγγέλλουν, να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες τους και να προσφεύγουν στα όργανα της Δικαιοσύνης. Να το κάνουν εκείνοι, αν είναι σίγουροι για αυτά τα οποία αναφέρουν. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εμείς θα πράξουμε αναλόγως.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με τη διαδικασία των ευρωτουρκικών: Υπάρχουν πληροφορίες ότι διαπιστώνεται μία διαφορά στην προσέγγιση των θεμάτων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία και ότι σχετικώς έχει αποσταλεί και κάποια επιστολή του Προέδρου Κληρίδη στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Τι απαντάτε γι αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αποσταλεί επιστολή του κ. Κληρίδη, εδώ και μερικές εβδομάδες, στον Ελληνα Πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ονομάσατε εσείς κλίμα αποστασιοποίησης Αθήνας-Λευκωσίας. Αντιθέτως, μπορώ -για μία ακόμη φορά- να πω ότι οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, είναι σχέσεις σταθερής και γόνιμης συνεργασίας, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ενόψει, μάλιστα, της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, η αγωνία και η προσπάθεια και των δύο κυβερνήσεων συγκλίνει ακριβώς στο να επιτύχουμε το άριστο αποτέλεσμα υπέρ των εθνικών συμφερόντων, που μεταξύ των άλλων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την απρόσκοπτη πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου, πράγμα για το οποίο έχουμε, ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους, διατυπώσει τη θέση μας.

ΦΙΛΗΣ: Ποιός αποτελεί σήμερα τον, κατά κάποιο τρόπο, αντικαταστάτη του μακαρίτη του Κρανιδιώτη στο λεπτό ρόλο των σχέσεων ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα; Θεσμικά ποιός έχει αυτή την αρμοδιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών. Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών είναι ο Χρήστος Ροκόφυλλος. Εχει τις αρμοδιότητες τις οποίες άσκησε κατά την περίοδο της θητείας του ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

ΦΙΛΗΣ: Η επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα συναρτάται -θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, αλλά και της επίσκεψης- με θέματα προμήθειας όπλων από την Αμερική;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, είπα κατ` επανάληψη, θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι και αυτά της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, όπως επίσης θέματα πολιτικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, θα αποφασίσουν ποια θέματα θεωρούν ότι είναι ώριμα προς συζήτηση και πρέπει να συζητηθούν. Είναι θέματα τα οποία απασχολούν ιδιαιτέρως τις δύο χώρες ή τη μία εκ των δύο, ώστε να θεωρείται απαραίτητη η συζήτησή τους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πέραν των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, θα συζητηθούν και θέματα της ευρύτερης περιοχής για τα οποία, επίσης, σας έχω μιλήσει.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες, με κάποιο τόνο προειδοποίησης, είπε ότι ουδείς μπορεί να αφαιρέσει από το υπουργείο του αρμοδιότητες, που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο Πρωθυπουργός προτίθεται, σκέφτεται, σχεδιάζει να συστήσει ειδική γενική γραμματεία εξοπλισμών, η οποία να υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη. Πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος -και αυτό έχει σημασία γιατί είναι μια εκτίμηση του κατ` εξοχήν αρμόδιου υπουργού- ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουν εξευρεθεί από το αρμόδιο υπουργείο τα χρήματα για την αγορά των όπλων. Θα ήθελα κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας ολόκληρη τη δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου για αυτό το θέμα, ο οποίος επισημαίνει ότι προφανώς για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων λειτουργεί κάποια σχετική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών. Πράγματι περί αυτού πρόκειται. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα το διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει Ειδική Γραμματεία, ούτε Γενική Διεύθυνση, ούτε καν τμήμα. Λειτουργεί ένα γραφείο, με λίγα στελέχη, που έχει ως αντικείμενο την καταλληλότερη αναζήτηση των πόρων που απαιτούνται, μέσω δανείων ή άλλων διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Περί αυτού πρόκειται. Δεν πρόκειται για υποκατάσταση στο ρόλο τους, των υπηρεσιών που λειτουργούν, ήδη, για το πολύ συγκεκριμένο αυτό θέμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά με βάση τις αποφάσεις που έχουμε πάρει και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών εξαγγελιών που έχουμε κάνει.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι καθυστερεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις τέτοιες, οι οποίες μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον ότι μας έχουν οδηγήσει εκτός προγραμματισμού. Το θέμα του χρόνου πολλοί το προσεγγίζουν με πολύ σχετικό τρόπο. Το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, είχαμε το τραγικό συμβάν στο SUPER FERRY III. Θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός προτίθεται να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το πώς οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι δυστυχώς βρήκαν τραγικό θάνατο, βρέθηκαν στο πλοίο. Δηλαδή, η ευθύνη να εξέλθει κάποιος από τη χώρα είναι στις αρμόδιες αρχές που πρέπει να ελέγχουν ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει. Πώς, λοιπόν, αυτοί δεν ελέχθησαν και αν ελέχθησαν πώς δεν το ήξεραν ευθύς εξ αρχής οι αρμόδιες αρχές και ανακαλύφθηκαν χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα αυτή, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες -κατ` εξοχήν οι υπηρεσίες αυτών των εταιρειών- προβαίνουν σε σχετικό έλεγχο. Στο συγκεκριμένο πλοίο υπήρχαν 110 μεγάλα φορτηγά, νταλίκες. Ο έλεγχος που πάντοτε γίνεται, συχνά αποδίδει. Μερικές φορές, όμως, είναι δυνατόν κάποιοι να διαφύγουν από τον έλεγχο. Αν πρέπει να ελεγχθεί με κάθε λεπτομέρεια και αυστηρότητα ένα τέτοιο δρομολόγιο με τόσα πολλά φορτηγά, όπως με έχουν πληροφορήσει οι αρμόδιοι, θα πρέπει στη συγκεκριμένη γραμμή να έχουμε ένα μόνο δρομολόγιο κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Βεβαίως, είναι λυπηρή αυτή η εξέλιξη, αυτά τα φαινόμενα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν καλύτερη ζωή. Είναι τραγικά συμβάντα, τα οποία μας λυπούν. Ο έλεγχος γίνεται. Στο λιμάνι της Πάτρας λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αλλά, πάντα υπάρχει αυτό το περιθώριο κάποιοι να διαφύγουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλωστε, βρέθηκαν λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν ήδη εισέλθει στην Ελλάδα και επιβιβάστηκαν και στο πλοίο, που σημαίνει ότι είχαν διαφύγει της προσοχής κάποιων ελεγκτικών μηχανισμών.

ΦΙΛΗΣ: Δεν βάζουν παντού "ναρκοπέδια";

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, κ. Φίλη, που σήμερα ειρωνεύεστε στο κείμενό σας, το ότι έκανα μια σύνδεση με το γενικότερο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης; Υπάρχει πρόβλημα, όσον αφορά τον έλεγχο των λαθρομεταναστών και πρέπει να το αναγνωρίσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέφραγο αμπέλι, δηλαδή. Μπαίνουν, βγαίνουν...

ΦΙΛΗΣ: Βάλτε ναρκοπέδια παντού!!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτή η επιλογή μας. Επιλογή μας είναι να ασφαλίσουμε τα σύνορα της χώρας, γιατί, βεβαίως, όπως κάθε χώρα και η δική μας έχει σύνορα. Και πρέπει να το αποδεχθείτε αυτό. Δεν είναι χώρα στην οποία μπορεί να εισέρχεται ο καθένας παρανόμως. Δεν νομίζω να έχετε αντίθετη άποψη.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εγιναν σαφείς διευκρινίσεις από την πλευρά της Αγκυρας διόλου αντιφατικές. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν παραμένει το ίδιο σαφής η ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία δεν θα αποδεχθεί προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εάν η Αγκυρα δεν αλλάξει τη θέση της.

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις, χθες, έκανα σχετική δήλωση για την πολιτική στάση μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Παραμένουμε σε αυτό.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην Κύπρο και σας μεταφέρω κάποιες φράσεις, που λένε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ότι στο Ελσίνκι θα ενδώσει. Και στην περίπτωση -λέει- που θα ενδώσει η Κυβέρνηση γιατί δεν το είπε. Και αφήνει υπονοούμενα ότι σύμβουλοι του υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να είναι και πράκτορες. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Πάγκαλου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική, η οποία όταν διατυπώθηκε και ανακοινώθηκε δεν έπρεπε να αφήσει κανένα περιθώριο, περί του ενδεχόμενου να ενδώσουμε, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, σε οποιεσδήποτε πιέσεις και να αποστούμε από τις θέσεις, τις οποίες παγίως υποστηρίζουμε. Οσον αφορά τις θέσεις του κ. Πάγκαλου, που κατ` επανάληψη ο ίδιος διατυπώνει για στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να πω ότι είναι μια άποψη που δεν είναι δικαιολογημένη. Γιατί στο υπουργείο Εξωτερικών τα στελέχη εργάζονται με τον καλύτερο τρόπο, κοπιάζουν προκειμένου να προετοιμάζουν φακέλους, να διατυπώνουν προτάσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσει η πολιτική ηγεσία, ώστε η Ελλάδα να είναι εφοδιασμένη, να είναι πάνοπλη, κατά τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτών των σημαντικών Συνόδων. Αρα, λοιπόν, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση που έχει καλλιεργήσει μια τέτοια εντύπωση. Μπορεί να έχουν γραφεί πολλά, αλλά παρακαλώ γι αυτά που γράφονται, μην αναζητάτε τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η άποψη του κ. Πάγκαλου, ότι υπάρχουν "πράκτορες" σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου. Αυτός είναι ο ισχυρισμός. .Ο Πρωθυπουργός, που είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αισθάνεται την ανάγκη να καλέσει τον κ. Πάγκαλο, σε μια πολιτική διαδικασία για να αποδείξει ποιοι είναι αυτοί οι πράκτορες, από τους οποίους κατά τη γνώμη του κινδυνεύει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είναι δικαστής. Η πολιτική συζήτηση -μιας και μιλούσαμε για τα όργανα της Δικαιοσύνης πριν- γίνεται με τον τρόπο που κάθε φορά το συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος επιλέγει να την κάνει. Ο κ. Πάγκαλος είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, είναι προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει μέλος της κυβέρνησης για πολλά χρόνια και έχει την ευθύνη των όσων λέει. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός, που σε τελευταία ανάλυση, ασκεί την πολιτική της χώρας και στον τομέα αυτό και αυτός παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Αυτή είναι η απάντηση. Οποιος έχει να πει κάτι πιο συγκεκριμένο μπορεί να το τεκμηριώσει, παίρνοντας και όλη την ευθύνη αυτών που λέει. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους συζητήσεις, ούτε το εθνικό συμφέρον προωθούν, ούτε κατ` ελάχιστον βοηθούν τον ελληνικό λαό να πληροφορηθεί για θέματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες ανήκουν σ` έναν νευραλγικό τομέα, όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει η προτροπή που έχετε κάνει στα στελέχη της Ν.Δ. που κάνουν καταγγελίες για σκάνδαλα, κ.λπ. Ισχύει η ίδια προτροπή και για τον κ. Πάγκαλο να πάει στη Δικαιοσύνη γι αυτές τις καταγγελίες του;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας πρόλαβα και απάντησα με την πρώτη πρόταση, στην προηγούμενη απάντησή μου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είσαστε σε θέση να ανακοινώσετε κάτι για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Εγινε συζήτηση, χθες εδώ. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει της επίσκεψης του κ. Κλίντον, θα δεχθεί τον Αμερικανό πρέσβη, συνηθίζεται αυτό. Η συζήτηση είχε αυτό το αντικείμενο. Δεν έχει προκύψει κάτι άλλο που να είναι προς ανακοίνωση, όσον αφορά την επίσκεψη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο για την ατζέντα των συνομιλιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει κάτι νεώτερο, το οποίο να είναι προς ανακοίνωση.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πότε θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει το οριστικό πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν καταρτιστεί πλήρως το πρόγραμμα αυτό.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πράγμα το οποίο πότε θα συμβεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα των επόμενων λίγων ημερών.

ΒΟΥΖΑΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος, για τα προεδρικά, έκανε μια δήλωση που λέει ότι όποιος προσπαθεί να εμποδίσει την έκφραση των απόψεων και το διάλογο, κινδυνεύει να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν προτιμά την πρόωρη προσφυγή στις εκλογές από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχόλιο; Υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το δικαίωμα των στελεχών να μιλούν; Μα, μόλις πριν απάντησα. Με εγκαλείτε περίπου, γιατί δεν λαμβάνονται κάποια μέτρα με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Ασφαλώς τα στελέχη λένε ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα . Ουδείς σκέπτεται να επιβάλει οποιασδήποτε μορφής περιορισμό. Από κει και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι η Βουλή αυτή μπορεί -και πρέπει- να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και βεβαίως θα πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την προσπάθεια που κάνουμε για αρκετά χρόνια να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, το Σεπτέμβριο του 2000.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Πρωθυπουργό δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Βενιζέλος, είχαν μια δημόσια αντιπαράθεση επί της ουσίας για τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος ή για τη στρατηγική της κυβέρνησης και τους στόχους της;

ΡΕΠΠΑΣ: Η στρατηγική της κυβέρνησης στην πολιτική που ακολουθεί έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα και την τελική ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός προβληματίζεται για τα θέματα που υπάρχουν και ζητούν λύση. Αυτά κυρίως τον απασχολούν. Αυτό που αποτελεί κεντρικό θέμα για τον πολίτη στην καθημερινή ζωή του, αυτό είναι και το στοιχείο ή η πηγή προβληματισμού και για μας. Στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, από τα οποία κρίνεται η πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας. Αυτά μας απασχολούν και οι προβληματισμοί μας έχουν σχέση με τα θέματα αυτά.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η εκπεφρασμένη πρόθεση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν από μέρες στην ίδια αυτή ερώτηση.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πριν από μέρες; Και τι είπατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει τις απόψεις, έχει τις θέσεις της. Λειτουργεί με βάση το Καταστατικό της.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Αρα, δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση, λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι θέμα να υπάρχει; Το ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, αυτό δημιουργεί θέμα στην κυβέρνηση; Τι θέμα να δημιουργεί στην κυβέρνηση αυτό; Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση για την επίσκεψη Κλίντον. Η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ανταποδίδοντας τις επισκέψεις των Ελλήνων ηγετών, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας μας στις ΗΠΑ, θα επισκεφθεί την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θέματα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει, με κάθε τρόπο, παντού και πάντα, να λέει τις απόψεις της. Αυτό θα κάνει και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Ο κ. Κλίντον είναι Πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης, που ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την εξέλιξη θεμάτων που έχουν ζωτική σημασία για μας. Αρα, είναι προς το συμφέρον της χώρας να διατηρούμε, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτή την επικοινωνία. Σε αυτό αποσκοπούν οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, Προέδρους, Πρωθυπουργούς. Η ενεργός παρουσία της Ελλάδας είναι στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής μας. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί με τις ΗΠΑ, παρά τα προβλήματα, τις διαφωνίες ή τις αποκλίσεις που κατά καιρούς εμφανίζονται. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη και ούτε το κρύβει κανείς.

Στις ΗΠΑ υπάρχει μια ακμάζουσα ελληνική ομογένεια η οποία αποτελεί έναν κρίκο στις σχέσεις των δύο χωρών. Από κει και πέρα εμείς έχουμε μια παράδοση στη φιλοξενία και την υποδοχή ξένων ηγετών. Θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές στον Πρόεδρο Κλίντον. Θεωρούμε πως θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η Ελλάδα, στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαίας ωφέλειας, να επιδιώξει, κάνοντας γνωστές τις θέσεις της, να κερδίσει υπέρ των θέσεων αυτών και την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτή είναι η προσέγγισή μας.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Εγώ δεν ρώτησα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνεται η ευκαιρία να το πω, γιατί ενώ αυτά είναι αποσαφηνισμένα για την κυβέρνησή μας, πάντοτε τίθεται το θέμα, αν κάποιος που έχει μια διαφορετική προσέγγιση -περισσότερο ή λιγότερο διαφορετική- προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Θα θέλαμε όλοι να συμφωνούν για όλα τα θέματα. Αυτό, όμως, είναι κάτι που ουδέποτε έγινε και δεν πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Το γεγονός ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτή την προσέγγιση που μόλις μας αναπτύξατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει διαφορετική προσέγγιση. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά της όργανα που αποφασίζουν πώς θα δηλώσει την παρουσία της στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ουδέποτε διατύπωσε θέση υπέρ του απομονωτισμού. Ουδέποτε διατύπωσε θέση για διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

ΦΙΛΗΣ: Ποιός το λέει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει κάποια τέτοια ανακοίνωση η Νεολαία ΠΑΣΟΚ;

ΦΙΛΗΣ: Οχι, ποιος το συζητάει αυτό στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είπα όλα αυτά, η κ. Ποδηματά, επανερχόμενη, ρωτάει αν η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ η οποία βρίσκεται σε διαφωνία με αυτή την πολιτική, ενοχλεί την κυβέρνηση. Σας ρωτώ: Από πού προκύπτει αυτή η διαφωνία με αυτή την πολιτική;

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Αυτό προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών της, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει ο λαός της Αθήνας, οι φορείς οι διάφοροι, να οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Οταν κάποιος διαμαρτύρεται για την παραμονή ενός ξένου αξιωματούχου στην Ελλάδα, σημαίνει ότι δεν υιοθετεί αυτή την προσέγγιση που μας παρουσιάσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Μπερδεύετε δύο πράγματα: Το ένα έχει σχέση με την επίσκεψη του κ. Κλίντον, που κάποιοι θέλουν να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητη. Το άλλο έχει σχέση με την ανάδειξη πολιτικών θέσεων από πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντίρρηση με την επίσκεψη αυτή καθεαυτή, αλλά θεωρούν πως η επίσκεψη είναι μια αφορμή προκειμένου να διατυπώσουν τις πολιτικές θέσεις τους, οι οποίες είναι αντίθετες με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Κλίντον και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν σημαίνει ότι όποιος διατυπώνει μια άποψη, αυτομάτως δηλώνει πως δεν επιθυμεί την έλευση του κ. Κλίντον στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Με τους δεύτερους συμφωνείτε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής που ανέπτυξα πριν, όσο γίνεται πιο συνοπτικά. Είναι άλλωστε μια πολιτική η οποία υπακούει στο εθνικό συμφέρον που πρέπει να σεβαστείτε και εσείς.

ΦΙΛΗΣ: Να σεβαστούμε την κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική που υπακούει στο εθνικό συμφέρον.

ΦΙΛΗΣ: Μόνο η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζει ο ελληνικός λαός ο οποίος μας κρίνει όλους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για απομονωτισμό προηγουμένως, θέλω να ρωτήσω εάν η θέση του κ. Χρυσοχοϊδη να πάνε εκδρομή το Σαββατοκύριακο οι Αθηναίοι για να μην ταλαιπωρηθούν είναι γενικευμένη κυβερνητική θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε, κ. Μπογιόπουλε, πως προκαλούμαι να απαντήσω σε ένα ανάλογο επίπεδο, με ένα ανάλαφρο σχόλιο! Και να πω ότι η Αθήνα θα είναι γεμάτη, αφού εσείς εκείνο το Σαββατοκύριακο θα είστε σίγουρα εδώ! Η παρουσία σας είναι τόσο πληθωρική, ώστε θα είναι σαν να μη λείπει κανείς!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι δεν θέλω να προκαλέσω κρίση στις σχέσεις σας με τον κ. Χρυσοχοϊδη, γι αυτό σας καλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι Χρυσοχοϊδης, δεν είναι...Κρισοχοϊδης! Με τον κ. Χρυσοχοϊδη έχουμε άριστη συνεργασία, η οποία είναι πολύ παραγωγική. Ολα τα άλλα που λέτε, κ. Μπογιόπουλε, μπορεί να προσφέρονται για φευγαλέες εντυπώσεις, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 1999 - 19:49:30 UTC