Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου μετά την ιστορία στο Τάμπερε, χθες είπε και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία μετά διέψευσε ο ίδιος. Τα είπε ή δεν τα είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ κακόγουστο αυτό το παιχνίδι το οποίο κάποιοι προσπαθούν να παίξουν, προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει δήλωση και είναι πολύ σαφής η δήλωση αυτή. Παρακαλώ, όλοι μας να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους Ελληνες πολιτικούς, απ` όσο φαίνεται πως εμπιστευόμαστε, ότι λέγουν την αλήθεια, ξένους δημοσιογράφους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς βρέθηκε ο δημοσιογράφος μέσα, ενώ δεν υπήρχαν άλλοι δημοσιογράφοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό πρέπει να προβληματίσει εσάς και είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να σας πείσει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δυνατό να είπε αυτά τα πράγματα σε εκείνον που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πως ο κ. Παπανδρέου τα είπε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετέχει στην Επιτροπή ο δημοσιογράφος αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, δεν έχει κανένα λόγο να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι ακριβώς έχει πει ο κ. Παπανδρέου. Και ο κ. Παπανδρέου δεν είπε τέτοια πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και ήμουν πολύ σαφής. Εχει κάνει δήλωση ο κ. Παπανδρέου και τα λέει όλα αυτά. Μη βάζετε στο στόμα πολιτικών λέξεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα βάζω εγώ, άλλοι τα βάζουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ερώτησή σας, όμως, φαίνεται πως δεχθήκατε ως αληθή αυτή την εκδοχή που παρουσιάζει το τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

ΦΙΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι υπάρχει μια δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για να συναντηθούν από κοινού ο κ. Σημίτης, ο κ. Ετσεβίτ και πιθανότατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, είδαν το φως της δημοσιότητας κείμενα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη επίσκεψη της κ. Ολμπράιτ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια σύσκεψη, πρέπει να σας πω -και είμαι κατηγορηματικός- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επισήμως οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση. Δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυρά κάτι τέτοιο. Αρα, λοιπόν, δεν έχουμε για το θέμα αυτό οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που είχαμε χθες, προχθές ή τις προηγούμενες ημέρες που απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε ειδοποιηθεί αν η κ. Ολμπράιτ θα έλθει νωρίτερα στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να αφορά αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχόλιο ή κάποια πληροφορία, σχετικά με δημοσίευμα των τουρκικών εφημερίδων, ότι ενδέχεται ο δολοφόνος του Τούρκου δημοσιογράφου να έχει καταφύγει στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι που γίνονται για όσους έρχονται στη χώρα μας. Ο ισχυρισμός αυτός υπάρχει, αλλά δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε στοιχεία.

ΦΙΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε την αξίωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να καθορίζει τη σύνθεση κρατικής επιτροπής, που έχει συγκροτηθεί με βάση απόφαση του Υπουργού, σχετικά με θέματα που αφορούν την ελευθερία των πολιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, για το θέμα αυτό. Απλά μπορώ να πω ότι στην Ελλάδα η ισονομία και η ισοπολιτεία υπάρχει αδιακρίτως για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η πολιτεία είναι αυτή η οποία θα συγκροτεί τα όργανα της διοίκησης για να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν πολίτες αυτής της χώρας. Ο διάλογος μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και του Αρχιεπισκόπου, μέσω της επιστολής που έστειλε και της απάντησης που θα δοθεί από τους δύο αρμόδιους υπουργούς, κινείται σε ένα τέτοιο επίπεδο που δείχνει ότι κάθε πλευρά διατυπώνει τις απόψεις της για συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να προβάλει τις λύσεις που θεωρεί ότι είναι σκόπιμες, ότι είναι αναγκαίες για διάφορα προβλήματα. Νομίζω ότι είναι καλή αυτή η συνεργασία. Περισσότερο από ικανοποιητική, όπως είπα, χθες.

ΦΙΛΗΣ: Αν έχετε κάποιο σχόλιο για τη συνάντηση που γίνεται τώρα, στην Αγκυρα, μεταξύ του Προέδρου του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλου και του Τούρκου Προέδρου κ. Ντεμιρέλ; Βοηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαβάζοντας τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, πιστεύω ότι -επειδή ακριβώς αποτελούν οι θέσεις αυτές ένα κομμάτι της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής- προωθούν τα συμφέροντα της χώρας, προωθούν και αναδεικνύουν τις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα ήταν πολύ πιο καλό οι θέσεις αυτές να έχουν απήχηση και να γίνουν δεκτές και από την άλλη πλευρά. Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει πολιτική στάση. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στο να εκφραστεί από τον κ. Ντεμιρέλ σήμερα ή από άλλους ηγέτες αύριο, μια διαφορετική στάση. Δεν είναι το πιο πιθανό. Δεν αλλάζει έτσι πολιτική μια κυβέρνηση. Το αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Αλλά, βεβαίως, η ανάδειξη των ελληνικών θέσεων, και μέσω της επίσκεψης του κ. Κωνσταντόπουλου, πιστεύω ότι είναι ένα θετικό γεγονός.

ΤΣΑΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε δηλώσεις στελεχών της Αντιπολίτευσης που λένε ότι πρέπει να ακυρωθεί η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η κριτική αυτή. Ο Πρόεδρος Κλίντον είναι αρχηγός μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε. Ε.. Είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε, ότι όπως και τους άλλους ξένους ηγέτες τους δεχόμαστε και στο πλαίσιο της επίσκεψής τους έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να προωθήσουμε τις θέσεις μας, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συζητήσουμε και θα προβάλλουμε τις δικές μας απόψεις για τα θέματα τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες. Είναι ένα κέρδος πάντα οι επισκέψεις αυτές, γιατί η συνεργασία των ηγετών πιστεύουμε ότι αποτελεί μια εκ των πολλών μεθόδων που μπορεί να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση και τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο. Αρα, λοιπόν, ο Πρόεδρος Κλίντον, όπως οι ηγέτες όλων των άλλων χωρών, θα πρέπει να έρθει στην Ελλάδα, εφόσον η επίσκεψη αυτή γίνεται μετά από συμφωνία των δύο χωρών και δεν θα πρέπει να εκδηλώνεται οποιαδήποτε αντίδραση, όσον αφορά την επίσκεψη αυτή. Βεβαίως, για τους πολίτες, σε μια δημοκρατία όπως η δική μας, η έκφραση του φρονήματός τους είναι ελεύθερη. Οπως για τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς αυτής της ίδιας της χώρας μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, το ίδιο μπορούν να κάνουν και για τον οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ηγέτη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να φτάσουν έως το σημείο να ζητούν ακύρωση της επίσκεψης, μέχρι του σημείου να προχωρήσουν σε γεγονότα, ώστε να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας μας, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις πολιτικές απόψεις του, αλλά να τις εκφράζει με τρόπο ο οποίος είναι μέσα στα δημοκρατικά και κόσμια πλαίσια.

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε "γεγονότα που αμαυρώνουν την επίσκεψη";

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν στο συνάδελφό σας, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η έκφραση της πολιτικής άποψης δεν μπορεί να συνοδεύεται από την άσκηση βίας, την εκτόξευση απειλών, γιατί όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

ΦΙΛΗΣ: Η πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πολιτών για την αμερικανική πολιτική, με δεδομένα τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και γενικότερα για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην ελληνική ιστορία, συνιστά κατά τη γνώμη σας ένα στοιχείο που αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελεύθερη έκφραση των πολιτικών απόψεων αποτελεί στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας μιας κοινωνίας. Η άσκηση, όμως, βίας, η παρεκτροπή σε πράξεις οι οποίες είναι φανερά παράνομες, στο πλαίσιο μιας τέτοιας έκφρασης των απόψεων, ασφαλώς αποδοκιμάζεται.

ΦΙΛΗΣ: Περίπτωση να απαγορευτούν συγκεντρώσεις υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Ασφαλώς οι συγκεντρώσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προκαταλαμβάνετε κάποιες εξελίξεις; Εχει η κυβέρνηση στοιχεία ή πληροφορίες ότι επίκεινται βίαιες εκδηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα. Μια τοποθέτηση σε επίπεδο αρχών έκανα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πώς σχολιάζετε την πρόθεση να απαλειφθούν κάποιες ιστορικές αναφορές από τα σχολικά εγχειρίδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των σχολικών βιβλίων είναι ένα μέρος του διαλόγου στο κεφάλαιο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, ο οποίος διεξάγεται για θέματα της καλούμενης χαμηλής πολιτικής, μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών. Ολοκληρώνεται, όπως γνωρίζετε, ο τρίτος γύρος. Το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε σχετική ενημέρωση, με την ολοκλήρωση του γύρου αυτού, ανακεφαλαιώνοντας τα αποτελέσματα. Στα θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, περιλαμβάνεται η ανταλλαγή επισκέψεων παραγόντων των δύο χωρών που έχουν ανάλογες αρμοδιότητες, όπως επίσης η ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. α.. Το θέμα των βιβλίων μπορεί να απασχολήσει τους αξιωματούχους των δύο χωρών, με καλή διάθεση προκειμένου να δουν αν υπάρχουν σημεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια και θα πρέπει και αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος. Είναι, ένα από τα θέματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο για τη συνεργασία των αξιωματούχων των δύο χωρών. Δεν είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουν τώρα οι αξιωματούχοι.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω να υποβάλω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό έχει να κάνει με την απαίτηση του κ. Παπανδρέου να συζητηθεί το θέμα Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση αυτό, ούτε έχει τεθεί οποιαδήποτε απαίτηση τέτοιας μορφής.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί αναβλήθηκε τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλώς, είναι παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και πολλά μέλη του Ε. Γ. θα είναι εκτός Αθηνών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η δεύτερη ερώτηση: Αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έχει αναβληθεί.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, μήπως επίκειται και νέα μείωση των επιτοκίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει ανακοινώσεις πρόσφατα ο κ. Παπαδήμος. Αν πρόκειται εγώ να σας κάνω ανακοινώσεις εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αντιλαμβάνεστε πως θα έχουμε κατηγορία για... "πλαστοπροσωπία" και καλό είναι να το αποφύγουμε αυτό. Απλώς είναι μια συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για το πώς έχουν τα νομισματικά πράγματα της χώρας. Ανακοινώσεις του κ. Παπαδήμου για το θέμα στο οποίο αναφέρεστε έγιναν και δεν είναι θέμα του παρόντος κάποια ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για αυτές τις παραινέσεις που κάνει ο κ. Πάγκαλος στην κυβέρνηση. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο; Να βγείτε από τα γραφεία σας, δηλαδή, και ας φάτε και αυγά, αυτό που λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κατεξοχήν λαϊκή κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα κυβερνητικά ιστορικά, ίσως δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης η οποία να απαρτίζεται σε τέτοια έκταση από κοινοβουλευτικά στελέχη, από στελέχη, δηλαδή, που έχουν εκλεγεί από το λαό. Είμαστε όλοι κοινοβουλευτικοί. Εχουμε εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι όλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε όλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Βερελής δεν είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι εάν δείτε τις συνθέσεις των κυβερνήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι κυβέρνηση με συγκρότηση από κοινοβουλευτικούς, σε τέτοιο συντριπτικό ποσοστό της, είναι αυτή. Είναι μια επιλογή στη βάση μιας αρχής, που κάνει ο Πρωθυπουργός. Λοιπόν, η επικοινωνία με το λαό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ισχύει για όλους τους πολιτικούς, όχι μόνο για τους υπουργούς. Είναι ένα γεγονός όμως ότι οι υπουργοί ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται πολίτες και περιοχές που έχουν διάφορα προβλήματα, είναι παρόντες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δεν είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επιστρέψω στην επίσκεψη Κλίντον. Είπατε προηγουμένως ότι δεν πρέπει να αμαυρωθεί αυτή η επίσκεψη με την άσκηση βίας και την εκτόξευση απειλών. Ο κ. Κλίντον είναι ο κατεξοχήν ασκούμενος στη βία. Και πέραν των απειλών εκτοξεύει και βόμβες. Καταλαβαίνω ότι για σας αυτό δεν σημαίνει αμαύρωση, το γεγονός δηλαδή ότι επισκέπτεται τη χώρα μας. Ωστόσο, για να καταλάβω πώς εννοεί αυτή την επίσκεψη η κυβέρνηση, η υποδοχή ενός τέτοιου ηγέτη, περιποιεί τιμή στην Ελλάδα κατά τη γνώμη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Οπως η επίσκεψη οποιουδήποτε ξένου ηγέτη ο οποίος είναι δημοκρατικά εκλεγμένος από το λαό της χώρας του, είναι τιμή για την πατρίδα μας. Την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ την έχουν αποφασίσει οι δύο χώρες εδώ και καρό, όπως άλλωστε, με τον ίδιο τρόπο αποφασίζονται οι επισκέψεις και των άλλων πολιτικών ηγετών στην Ελλάδα. Δεν θα εκλέξουμε εμείς τον Πρόεδρο άλλων χωρών, όπως δεν επιτρέψαμε και δεν επιτρέπουμε άλλοι παράγοντες, έξω από την Ελλάδα, να αποφασίζουν για το ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κυβερνήσουν αυτή τη χώρα. Αυτά είναι σαφή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ισχύει και για τον Μιλόσεβιτς, του οποίου η είσοδος στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν τεθεί τέτοιο θέμα, να είστε σίγουρος ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά, ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε σε αυτόν τον τομέα, πολιτική που έχει αποσπάσει τον έπαινο όλων των πλευρών. Δεν κατηγορήθηκε η Ελλάδα από τον κ. Μιλόσεβιτς και το γνωρίζετε πολύ καλά. Μη δίνετε, λοιπόν, αυτή την εντύπωση, μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν επιτρέψατε τότε στον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας που ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα και να...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Σας παρακαλώ! Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζήτησε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Πάντα υπάρχει επικοινωνία. Πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί συχνότατα και με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας ανταλλάσσονται απόψεις και πάντοτε βρίσκεται η καλύτερη λύση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν ζήτησε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε συνεννόηση και η κατάληξη, ο χειρισμός του θέματος έγινε έτσι ώστε να βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Μην επιμένετε, λοιπόν, σε αυτό το θέμα.

**** **** ****

Ως Υπουργός Τύπου θέλω να σας αναπτύξω για δύο θέματα τις θέσεις μας, προκειμένου να είστε ενήμεροι.

Χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή, στον ΑΝΤΕΝΝΑ -πρόκειται για την εκπομπή που επιμελείται ο δημοσιογράφος κ. Πρετεντέρης- ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Κουναλάκης, ο οποίος είναι ένας νηφάλιος πολιτικός και έχει αποκτήσει κύρος, επειδή ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, διατύπωσε αμφιβολίες ή και κατηγορίες ακόμη -όπως πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί- για την πολιτική που ακολουθούμε, όσον αφορά δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκε. Μας απέδωσε μάλιστα και ιδιοτέλεια, αν καλώς έχω ενημερωθεί. Επιβάλλεται να δώσω κάποια απάντηση εδώ και τώρα, γιατί χθες αν και δεν ήμουν παρών, παρά ταύτα έγινα στόχος κριτικής.

Σήμερα, δεν είναι παρών ο κ. Κουναλάκης, αλλά πιστεύω ότι θα διαβάσει αυτά τα οποία θα πω:

Υπάρχουν δύο θέματα:

-Ενα θέμα αφορά τις αποφάσεις που έχει λάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), οι οποίες βρίσκονται στο Υπουργείο μας και δήθεν δεν ολοκληρώνεται ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας, μόνο και μόνο διότι δεν επιθυμούμε -έτσι ισχυρίζονται κάποιοι- να επιβληθούν οι ποινές, που είχε αποφασίσει το ΕΣΡ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σας ενημερώνω πώς έχει το θέμα: Πράγματι, το ΕΣΡ έχει λάβει σειρά αποφάσεων, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οι αποφάσεις αυτές εστάλησαν στο υπουργείο μας, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 1999. Η Υπηρεσία, όπως πληροφορήθηκα, ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, επειδή διαπίστωσε ατέλειες.

Τα στοιχεία αυτά εστάλησαν από το ΕΣΡ. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος νομιμότητας για το σύνολο αυτών των αποφάσεων.

-Σας ενημερώνω ότι ο έλεγχος νομιμότητας που προβλέπεται από το νόμο και ασκείται από εμάς, αποδεικνύεται και πάλι ότι είναι επιβεβλημένος.

Με το Νόμο 2644/1998 -αυτόν που γνωρίζετε ως νόμο που αφορά την παροχή συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών- έχουμε εισαγάγει νέες ρυθμίσεις, όπως είναι και οι ηθικές κυρώσεις που για πρώτη φορά προβλέψαμε.

Κατά τον έλεγχο νομιμότητας διαπιστώσαμε -σύμφωνα με την πάγια αρχή κατά την οποία δεν επιτρέπεται η αναδρομική επιβολή διοικητικών κυρώσεων, στο πλαίσιο ενός καλώς νοούμενου κράτος δικαίου- ότι το ΕΣΡ είχε αποφασίσει την επιβολή ποινών που προβλέπονται στο Ν. 2644/98, για γεγονότα όμως τα οποία είχαν λάβει χώρα πριν ψηφιστεί ο Νόμος.

Επειδή ακριβώς κατά την πάγια αρχή, δεν επιτρέπεται η αναδρομική επιβολή τέτοιων κυρώσεων, οι αποφάσεις αυτές πάσχουν ως προς το σημείο αυτό και μόνον.

Αυτό είναι και το περιεχόμενο της δικής μου απόφασης, η οποία εκδίδεται τώρα που ολοκληρώνεται ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι γνωστή η στάση μας -και η δική μου στάση- όσον αφορά την επιβολή ποινών, χρηματικών προστίμων, σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Οπως επίσης, είναι γνωστό, ότι εμείς προβλέψαμε και εισηγηθήκαμε στο Νόμο αυτό τις νέες κυρώσεις οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις μέχρι τότε προβλεπόμενες. Αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας να κάνουμε πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο, τη δέσμη κυρώσεων για τέτοιου είδους παραπτώματα.

Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία. Γιατί τότε θα μπορούσε να κατηγορηθεί και το ΕΣΡ ότι από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1998 που έλαβε την απόφαση, μέχρι τον Απρίλιο-Μάϊο του 1999 που έστειλε τις αποφάσεις, πέρασαν κάπου έξι μήνες, άρα καθυστέρησε σκοπίμως. Ουδείς το είπε αυτό, ουδείς το ισχυρίστηκε. Δεν είναι δικαιολογημένες αυτές οι κατηγορίες.

Ημουν σαφής, λοιπόν, για το τι ακριβώς συμβαίνει.

* Οσον αφορά την περιλάλητη διαφάνεια -γιατί είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα- διατυπώνεται η αιτίαση ότι εμείς, σκοπίμως, δεν θέτουμε σε λειτουργία το τμήμα Ελέγχου - Διαφάνειας του ΕΣΡ. Εμείς, με το Π. Δ. 310/96, από το Σεπτέμβριο του 1996, έχουμε προβλέψει την ίδρυση του τμήματος Ελέγχου - Διαφάνειας, στο πλαίσιο του ΕΣΡ. Μεταξύ των άλλων, προβλέψαμε τη στελέχωση του τμήματος αυτού με 17 επιστήμονες, νομικούς, οικονομολόγους, διαφημιστές, επιστήμονες που έχουν εξειδίκευση στα θέματα ερευνών αγοράς και επιστήμονες Πληροφορικής.

Το Νοέμβριο του 1996, μόλις θεσπίστηκε αυτό το νέο πλαίσιο με το Π. Δ. 310/96, προχωρήσαμε στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για να προσλάβει το ΕΣΡ αυτά τα στελέχη, όπως προβλέπει και το σχετικό Π. Δ.. Ολα αυτά το 1996. Παρενέβη το ΑΣΕΠ και ζήτησε να διεξάγει εκείνο το σχετικό διαγωνισμό. Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που απεφάνθη ότι ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει από το ΑΣΕΠ και όχι με τις εξαιρετικές διαδικασίες που προωθούσαμε με στόχο να στελεχωθεί αυτό το τμήμα, το συντομότερο δυνατό, και να λειτουργήσει αμέσως.

Ετσι, το ΑΣΕΠ, μετά τη γνωμοδότηση αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, την Ανοιξη του 1999. Βέβαια, όλη αυτή την περίοδο που μεσολάβησε, επειδή οι επιστήμονες είναι ειδικοί και το αντικείμενο ξεχωριστό, το ΑΣΕΠ για να καταρτίσει τη σχετική προκήρυξη ζήτησε να περιγραφούν οι θέσεις και να προσδιοριστούν τα προσόντα των επιστημόνων, που επρόκειτο να προσληφθούν. Μετά από κάποιους μήνες το ΕΣΡ απάντησε, προσδιορίζοντας προσόντα και περιγράφοντας τις θέσεις, ώστε να καταρτιστεί η σχετική προκήρυξη. Η προκήρυξη έγινε από το ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη αυτών των 17 επιστημόνων, προκειμένου να στελεχωθεί το τμήμα Ελέγχου - Διαφάνειας του ΕΣΡ.

Πρέπει να σας πω ότι, μετά από αυτή τη διαδικασία, την οποία πολύ συνοπτικά περιέγραψα, από τους 17 που είχαμε προβλέψει με το Π. Δ. 310/96 να προσληφθούν σε αυτό το τμήμα, έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα οι οκτώ επιστήμονες. Ηταν θεωρητικά δυνατό να προσληφθούν όλοι. Ηταν θέμα του ΑΣΕΠ το ότι προσέλαβε έξι νομικούς και δύο ειδικούς στα συστήματα Πληροφορικής, όπως προβλέπει το σχετικό Π. Δ.. Μένουν ακόμη κενές εννέα θέσεις: πέντε θέσεις οικονομολόγων -δεν προσέλαβε κανέναν- δύο θέσεις νομικών, μια θέση διαφημιστή και μια θέση ερευνητή θεμάτων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Από την ώρα που το ΑΣΕΠ -από το 1996- ανέλαβε τη διαδικασία, το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ δεν έχει καμία ανάμειξη. Δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή. Δεν γίναμε δέκτες οποιουδήποτε αιτήματος. Κανένα έγγραφο δεν έφτασε σε εμάς που θα έπρεπε να απαντήσουμε. Δεν έχω οποιαδήποτε αρμοδιότητα.

Το όλο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συνεργασίας του ΑΣΕΠ και του ΕΣΡ. Μάλιστα, με τον τελευταίο νόμο 2644 που ψηφίσαμε, δίνουμε τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να προσλαμβάνει τα στελέχη του με εξαιρετικές διαδικασίες, εκτός ΑΣΕΠ. Αρα, και αυτούς που δεν προσέλαβε το ΑΣΕΠ, ώστε να καλύψει και τις 17 θέσεις, φαντάζομαι ότι θα τους προσλάβει σύντομα με τις εξαιρετικές διαδικασίες που προβλέπει ο ν. 2644.

Αρα, λοιπόν, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε -πολύ περισσότερο ένας ψύχραιμος και προσεχτικός πολιτικός, όπως ο κ. Κουναλάκης, γιατί μπορεί και κάποιοι άλλοι να διατυπώνουν ανάλογα σχόλια- ότι καθυστερούμε, σκοπίμως, εμείς, ως κυβέρνηση, τη λειτουργία του τμήματος Ελέγχου - Διαφάνειας. Από το 1996 προχωρήσαμε, επαναλαμβάνω, στην προκήρυξη του διαγωνισμού για να στελεχωθεί αμέσως το τμήμα. Παρενέβη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, παρενέβη το ΑΣΕΠ, έκανε σχετική προκήρυξη, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με αυτή τη διαδικασία αργού ρυθμού. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε από τότε οποιαδήποτε ανάμειξη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Παρακαλώ, λοιπόν, όποιοι συζητούν αυτά τα θέματα, να φροντίζουν να είναι επαρκώς ενημερωμένοι, γιατί δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις που δεν αδικούν μόνον αυτούς στους οποίους αναφέρονται με την κριτική που ασκούν, αδικούν, τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μας και εκείνους που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς και αποδεικνύουν έτσι ότι δεν γνωρίζουν το θέμα, το οποίο χειρίζονται. Αυτά ήθελα να πω.

ΦΙΛΗΣ: Εξ όσων είπατε επιβεβαιώνετε την καθυστέρηση στα θέματα που κατήγγειλε ο κ. Κουναλάκης. Απλώς, δίνετε άλλη ερμηνεία από ότι κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δίνω καμία άλλη ερμηνεία. Λέω ότι ο κ. Κουναλάκης κατηγόρησε εμάς περίπου για ιδιοτέλεια, όσον αφορά την καθυστέρηση αυτών των θεμάτων. Σας λέω, λοιπόν, ότι οι ανεξάρτητες διοικητές αρχές στις οποίες αναφέρεστε με τέτοια λατρεία, συχνότατα, είναι χρήσιμες μεν, αλλά έχουν και αυτές τις συνέπειες, προκειμένου να τηρήσουν αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες.

ΦΙΛΗΣ: Προκαλεί κάποια ερωτήματα το γεγονός ότι το ΕΣΡ, το οποίο διοικείται από έγκριτους και εγκρατείς νομικούς είναι δυνατό να έχει διαπράξει μια τέτοια λανθασμένη ερμηνεία νόμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ουδείς αλάθητος σε αυτόν τον κόσμο. Και εν πάση περιπτώσει είναι πάγια αρχή ότι δεν επιβάλλονται κυρώσεις αναδρομικώς.

ΦΙΛΗΣ: Ποινικές ή διοικητικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Και ποινικές, αλλά και διοικητικές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 October 1999 - 8:22:26 UTC