Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή, το απόγευμα, για την επίμαχη διάταξη που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσω και να αποσαφηνίσω ότι το άρθρο το οποίο συζητείται στη Βουλή δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη θέσπιση του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού παιχνιδιού με το όνομα "βιντεολόττο". Οσον αφορά το "βιντεολόττο" είναι σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Εχει θεσπιστεί αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι με προηγούμενους νόμους. Ο πιο πρόσφατος είναι ο Ν. 2725/1999, ο οποίος ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο στο τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής. Αρα, δεν έχει σχέση η συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πιο ειδικά για το συγκεκριμένο άρθρο με οτιδήποτε αφορά το "βιντεολόττο". Απλώς, με αφορμή αυτή τη συζήτηση, ο κ. Καραμανλής πρέπει να μας πει γιατί και από ποιους παρακινούμενος, ανέδειξε ένα θέμα, που δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο που απασχολεί τη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου. Αυτή είναι η σαφής θέση. Από κει και πέρα οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το συγκεκριμένο άρθρο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σήμερα το απόγευμα. Δεν γίνεται ψηφοφορία επί του άλλου θέματος, το οποίο -επαναλαμβάνω- στηρίζεται σε νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί. Επειδή γίνεται αυτό το λάθος, έκρινα σκόπιμο να κάνω για μια ακόμη φορά αυτή τη διευκρίνιση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ δεν ρώτησα αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πολύ συγκεκριμένα. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το συγκεκριμένο άρθρο, επί σειρά άρθρων -επειδή γνωρίζω ότι τα άρθρα συζητούνται κατά ομάδες και σε αυτό το νομοσχέδιο- και θα ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει τροποποιηθεί αυτό το άρθρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το απόγευμα στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά, ποιο είναι το περιεχόμενό του. Εγώ δεν δικαιούμαι να ανακοινώσω οτιδήποτε. Αυτό είναι θέμα των αρμόδιων υπουργών και του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος προεδρεύει των διαδικασιών του Σώματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμπληρωματική ερώτηση στην προηγούμενη του κ. Χασαπόπουλου. Όλα τα δημοσιεύματα σήμερα λένε ότι η κυβέρνηση έκανε μια μικρή τροποποίηση της διάταξης και γι αυτό, δια της απαλείψεως κάποιας φράσης, έχει πιο σαφές περιεχόμενο. Και πιο συγκεκριμένα. Τα επιβεβαιώνετε αυτά τα δημοσιεύματα ή τα διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, εφόσον υπάρχει τέτοιο θέμα, δια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τους αρμόδιους υπουργούς και τον προεδρεύοντα του Σώματος. Ουδέν άλλο σχόλιο αυτή την ώρα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα είναι το απόγευμα στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι το απόγευμα στη Βουλή στο πλαίσιο της "ώρας του Πρωθυπουργού", προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Εκτακτης Συνόδου Κορυφής στο Τάμπερε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πριν από την ψηφοφορία θα προηγηθούν ομιλίες των πολιτικών αρχηγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηδη είμαστε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, όπως γνωρίζετε. Όταν η Βουλή βρίσκεται σε διαδικασία ψηφοφορίας, δεν διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση. Αρχίζει αμέσως η ψηφοφορία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το άρθρο που θα ψηφιστεί το απόγευμα, τι προβλέπει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να σας το διανείμω. Είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι να το διανείμετε. Να μας πείτε τι προβλέπει.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας το διαβάσω; Μα, είναι τόσο δύσκολο, τόσες ημέρες, ένα τόσο μεγάλης σημασίας θέμα, κ. Σταματόπουλε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, να μην σας έχει οδηγήσει, εσάς ένα τόσο καλό δημοσιογράφο, να αναζητήσετε το άρθρο, να το μελετήσετε, προκειμένου να γνωρίζετε εσείς ο ίδιος, βγάζοντας μόνος σας τα συμπεράσματά σας, αν πραγματικά είναι έτσι όπως ισχυρίζεται η Ν. Δ. ή μήπως δεν έχει δίκιο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς σήμερα ανακαλύψατε ότι αυτό το άρθρο δεν έχει σχέση με τους κουλοχέρηδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή το είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα βγαίνετε και το λέτε καθαρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, κάνετε τεράστιο λάθος. Και με την ευκαιρία αυτή, για να δείτε σε τι εξαχρείωση οδηγούμαστε, θα σας επισημάνω κάτι, για το οποίο έχω προσωπική εμπειρία. Σε τηλεοπτικό σταθμό, στο πλαίσιο μιας συζήτησης, ο οργανωτής της συζήτησης, ο οποίος συνηθίζει κατά τη διάρκεια του προγράμματός του να διενεργεί και ενός είδους δημοσκόπηση -δεν πρόκειται περί αυτού, κατ οικονομία χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- με τηλεφωνικές κλήσεις, καλούσε τους τηλεθεατές να απαντήσουν αν επιθυμούν ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει, να εγκρίνει το νόμο, ο οποίος θεσπίζει το "βιντεολόττο". Αγνοούσαν, προφανώς, όλοι -και ο δημοσιογράφος που διηύθυνε τη συζήτηση και όποιοι έλαβαν μέρος στη συζήτηση, αλλά και οι τηλεθεατές, οι οποίοι λογικό είναι να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες- ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει τεθεί σε ισχύ. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Αυτό το αναφέρω ως ένα μικρό παράδειγμα -και αν θέλετε μπορώ να αναφέρω και άλλα- για το πόσο μεγάλη σύγχυση έχει προκληθεί γύρω απ αυτό το θέμα. Και έχει ευθύνη η Ν. Δ., η οποία στην αρχή, δια του αρχηγού της, μίλησε για "μέγα οικονομικό σκάνδαλο", για "διάτρητη σύμβαση". Και προκαλούμε για μια ακόμα φορά τον κ. Καραμανλή να μας παρουσιάσει αυτή τη σύμβαση, στην οποία αναφέρεται. Ποια είναι αυτή η σύμβαση; Δεν έχει συναφθεί οποιαδήποτε σύμβαση, αφού απλώς η διακήρυξη έχει δημοσιευτεί και δεν έχει λήξει καν η προθεσμία, εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν το φάκελο της υποψηφιότητάς τους. Ενώ στην αρχή η συζήτηση γινόταν περί "διάτρητης σύμβασης" και "σκανδάλου", τώρα βλέπω, ευσχήμως, η Ν. Δ. προσπαθεί να μεταθέσει σε ένα άλλο πεδίο τη σχετική συζήτηση, ανάγοντας το θέμα κυρίως ως προς την αρνητική επίδραση που θα έχει στην ηθικοπαιδαγωγική διάπλαση των Ελλήνων πολιτών. "Την έπιασε ο πόνος" τη Ν. Δ., η οποία, υπενθυμίζω, ότι με απόφασή της τον Ιανουάριο του 1993 είχε μετατάξει ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα γνωστά, με το όνομα real magic, στα τεχνικά παιχνίδια και η ανομία που εν πολλοίς σήμερα υπάρχει, οφείλεται ακριβώς σε εκείνη την απόφαση, η οποία βεβαίως ανακλήθηκε αργότερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντοτε παρέμεναν τα προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το τροποποιήσατε αυτό το άρθρο σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οσον αφορά το "βιντεολόττο", είναι παιχνίδι το οποίο έχει θεσπιστεί, με συγκεκριμένο νόμο, τον 2725/1999. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση το ολυμπιακό "βιντεολόττο" με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το άρθρο 15 του νομοσχεδίου αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το αλλάξατε το άρθρο 15;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, μην προτρέχετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγαίνουν οι κουλοχέρηδες από μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προτρέχετε. Επιτέλους, πρέπει να επιλέξετε το πεδίο στο οποίο θέλετε να κρίνετε και να κατακρίνετε -το δικαιούστε, αλλά με στοιχεία πάντοτε- την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω...

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για το ολυμπιακό "βιντεολόττο". Θέλετε να πάμε σε άλλο θέμα; Να το κάνουμε. Αλλά, να πείτε ευθέως ότι, όσον αφορά το ολυμπιακό "βιντεολόττο", πράγματι δεν προκύπτει οτιδήποτε από όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία η Ν. Δ. χρησιμοποίησε, προκειμένου να ασκήσει αυτή την κριτική κατά της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το τροποποιήσατε το άρθρο, θα μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερωτήσεις του κ. Χασαπόπουλου και του κ. Μιχαήλ επί του θέματος αυτού. Η Βουλή έχει τις δικές της διαδικασίες, οι οποίες, παρακαλώ, να γίνουν σεβαστές. Είναι Σώμα κυρίαρχο. Δεν είναι δυνατόν εμείς, εδώ, να ανακοινώνουμε οτιδήποτε αφορά αποφάσεις, τις οποίες η ίδια η Βουλή δικαιούται να λάβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, κ. Υπουργέ, δεν είναι έτσι. Η κυβέρνηση το τροποποίησε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μην προτρέχετε, γιατί συχνά πολλοί βιάζονται και όταν αποδεικνύεται ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος, ασφαλώς δεν το αναγνωρίζουν και δεν το ομολογούν. Οι συνέπειες, όμως, του λάθους τους έχουν πάντοτε πληρωθεί από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση, καμία ευθύνη για το λάθος που άλλοι κάνουν. Ας αποφύγουμε, σας παρακαλώ, αυτή τη συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` αρχήν μια εκκρεμότητα που υπάρχει στη συζήτηση. Είχαν πει ορισμένοι συνάδελφοι, να διαβάσετε το άρθρο, προφανώς διότι υπάρχει η πληροφορία ότι θα είναι τροποποιημένο. Υπάρχει ανάγκη να μας το διαβάσετε, γι αυτό το λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο είναι στη διάθεσή σας. Μπορείτε να το αναζητήσετε μέσω των κοινοβουλευτικών συντακτών. Το κείμενο του συγκεκριμένου νόμου είναι αυτό το οποίο γνωρίζετε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες ανήγγειλε ότι θα δοθεί πριμ παραγωγικότητας στους ιερείς, στους αρχιμανδρίτες, στους μητροπολίτες, στη συμπαθή τάξη των κληρικών. Προχθές, επίσης, δόθηκαν ανάλογα πριμ στη συμπαθή τάξη των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Χθες, μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε και παραπάνω αυξήσεις στα επιδόματα των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας Πόλεων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν παριστάμεθα μάρτυρες μιας επιχείρησης ένταξης της Εκκλησίας στις εκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Και το ρωτώ αυτό, διότι κι από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής -απλώς το αναφέρω ως ομόλογο φαινόμενο- επιχείρησε, χθες, να εντάξει την Εκκλησία στη σταυροφορία εναντίον των κουλοχέρηδων. Η ερώτηση είναι ευθεία, λοιπόν: Γιατί ικανοποιήθηκε αυτό το αίτημα, το οποίο χρονίζει, ως γνωστόν και για το οποίο είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με τα μισθολογικά θέματα των παπάδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκ των πραγμάτων, κατά τη δική σας εκδοχή, η κυβέρνηση πρέπει πάντα να βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου. Οταν δεν παρέχει αυτές τις αυξήσεις που πολλοί ζητούν, κατηγορείται γιατί δεν τις παρέχει. Οταν δίνει αυτές τις αυξήσεις, κατηγορείται γιατί τις δίνει. Η κυβέρνηση με την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια -πολιτική σταθερότητας, εξυγίανσης και ανάπτυξης- έχει κατορθώσει, αφενός, να οδηγήσει τη χώρα σε ένα αξιοζήλευτο οικονομικό επίπεδο και αφετέρου έχει πετύχει η ίδια να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο -διαφορετικό απ` ότι στο παρελθόν που δεν υπήρχαν οι σημερινές δυνατότητες- αιτήματα διαφόρων κλάδων. Τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, χθες για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα για τους κληρικούς, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αιτήματα, τα οποία έχουν διατυπωθεί και η ικανοποίησή τους είχε παραμείνει μετέωρη. Τώρα, δεν δημιουργείται ο παραμικρός κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι εξισορροπούνται οι μέχρι τώρα υφιστάμενες ανισότητες σε πολλούς τομείς και πάντως, αυτή η πολιτική δεν έχει σχέση με οτιδήποτε μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει προεκλογική παροχή, δοθέντος ότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει διαμηνύσει τη θέση της. Επιθυμούμε οι εκλογές να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000. Αρα, λοιπόν, δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων, δημιουργούμε ένα προεκλογικό σκηνικό. Εμείς δηλώνουμε ότι οι εκλογές θέλουμε να γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Οποιοι δημιουργούν προεκλογικό σκηνικό, παρακαλώ ας αιτιώνται εαυτούς, αν με δική τους πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων, παρασκευάζουν και την εκλογική τους ήττα. Δεν φταίει η κυβέρνηση γι αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιοι θα είναι οι επόμενοι τυχεροί του "βιντεολόττο" του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι αυτή είναι πια η τακτική της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Με εντυπωσίασε η ευγένεια με την οποία μιλήσατε για τις "συμπαθείς τάξεις", για τις δύο αυτές ομάδες συμπολιτών μας. Εμείς έχουμε συμπάθεια και ευαισθησία για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκούμε στον τομέα αυτό είναι δυνατό να ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων πολιτών. Γιατί, σήμερα, έχουμε τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε πάγια και χρονίζοντα αιτήματα. Και έχουμε, σήμερα, αυτές τις δυνατότητες, χάρη στην πολιτική που ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, από την απάντηση που δώσατε, αυτό που εννοείτε είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει πλεόνασμα, το οποίο διανέμεται. Αν, λοιπόν, έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο διανέμει η κυβέρνηση, μπορείτε να μας προσδιορίσετε πόσο είναι αυτό το πλεόνασμα; Με ποια ιεράρχηση κατανέμεται; Γιατί αρχίσατε από τους ιερείς και όχι π. χ. από τους οικοδόμους;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων αντισταθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζει, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των οικονομικά ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων του πληθυσμού. Γνωρίζετε ότι έχουμε ανακοινώσει, εδώ και αρκετό καιρό, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους, 470 δις δραχμών -περίπου μισού τρις δραχμών- για πολλές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έκανε η κυβέρνησή μας για να αντιμετωπίσει προβλήματα των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας. Δεν ξεκινήσαμε τώρα -όπως λέτε στην ερώτησή σας- να αντιμετωπίσουμε με αυτά τα μέτρα αιτήματα διαφόρων ομάδων. Εχουμε ανακοινώσει, εδώ και αρκετό καιρό, τέτοια μέτρα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο είναι αυτό το πλεόνασμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι τούτο: Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την πορεία της χώρας και δεν δημιουργείται το παραμικρό έλλειμμα. Δεν δημιουργείται, πλέον, πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοια αιτήματα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με δεδομένη την ευαισθησία για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες προαναγγέλθηκαν, πριν από λίγο, από σημαντική μερίδα εκπροσώπων των αγροτών, μετά από συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι μετά τη συνεργασία τους με τον Πρωθυπουργό εκπρόσωποι των αγροτών έκαναν δηλώσεις, οι οποίες κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι είναι ικανοποιητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Ο διάλογος αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο για να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν μεγάλους χώρους του πληθυσμού, όπως είναι οι αγρότες. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης προβαίνει σε δηλώσεις, αυτή την ώρα. Γνωρίζετε ποια είναι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Πιστεύουμε ότι η προσφορά μας στον αγροτικό τομέα, η οποία είναι γνωστή και διαχρονική -μιλώ για όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- επισφραγίζεται με τα τελευταία μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησή μας.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στην Αθήνα μια συνάντηση με τη συμμετοχή και Τούρκων επισήμων και εκπροσώπων φορέων και κομμάτων, την οποία διοργανώνει ο Συνασπισμός. Το βασικό θέμα της ημερίδας είναι η αμοιβαία αναλογική και ισόρροπη μείωση των πολεμικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας. Με δεδομένο ότι είναι το θέμα το οποίο καθοριστικά προσδιορίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και της δικής μας χώρας, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Από θέση αρχής είμαστε εναντίον της έντασης των εξοπλισμών. Πιστεύουμε στην ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών για να εξοικονομήσουμε χρήματα για προγράμματα ανάπτυξης και κοινωνικής βοήθειας. Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να πω, ότι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής προσπάθειας, με την ανάπτυξη που έχουμε επιτύχει, κρίνεται ακόμα πιο σημαντικό εάν εξεταστεί υπό το πρίσμα του βάρους των δαπανών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Είναι ένα οικονομικό βάρος που σηκώνουμε, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ενα βάρος που δεν έχουν άλλες χώρες, με τις οποίες μπορούμε να συγκριθούμε. Αν, λοιπόν, προσμετρηθεί και αυτό το στοιχείο, κάνει ακόμα πιο σημαντικά τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο. Πιστεύουμε στη μείωση των εξοπλισμών. Πιστεύουμε, όμως, ότι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να οδηγηθούμε σε εφαρμογή αυτής της θέσης, μπορεί να είναι ένα: Η αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Και το βήμα αυτό αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση το γεγονός ότι ήδη υπάρχει μια διαδικασία, μια διεθνής κινητικότητα, όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς, επίσης, και μια διαδικασία στο πλαίσιο της Ε. Ε. που επηρεάζει το κλίμα, αλλά και την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα ήθελα να ρωτήσω: Στους προβληματισμούς της κυβέρνησης είναι πιθανή η αναστολή του υπερεξοπλιστικού προγράμματος που έχει ανακοινωθεί από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη θετική εξέλιξη αυτών των δύο διαδικασιών, δηλαδή, της διεθνούς κινητικότητας για το Κυπριακό και της ευρωτουρκικής εξέλιξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση, όσον αφορά την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος των S-300. Αρα, θα πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, με την επίδειξη ανάλογης συμπεριφοράς. Εχουμε αποφασίσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα και είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Επαναλαμβάνω, την πρόσκληση-πρόκλησή μας προς την Τουρκία να συναινέσει στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, σας ρώτησα για το θέμα της Ιμβρου και είπατε ότι είναι θέμα αστυνομικού δελτίου... Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο τώρα με την εξέλιξη...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία διαφορετική εξέλιξη. Επαναλαμβάνω τη δήλωση που έκανα προχθές, για το συγκεκριμένο θέμα. Σας έχω πει, ήδη, ότι παράγοντες των αρμόδιων υπηρεσιών είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες της Τουρκίας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να δηλώσω ότι είναι θετικό το γεγονός πως τα τουρκικά ΜΜΕ, στο σύνολό τους, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους γι αυτή την πράξη, την οποία θεωρούν εγκληματική και απάνθρωπη. Αναδεικνύεται το θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ και αυτό είναι θετικό στοιχείο, θετικό μήνυμα. Από κει και πέρα, διερευνώνται όλες οι συνθήκες. Και να είστε σίγουρος ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε συνεχή επαφή και θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε κάποια διαμαρτυρία, κάποιο διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής επαφή. Αυτό τα λέει όλα. Και στο πλαίσιο αυτών των επαφών γίνεται διάλογος με περιεχόμενο, το οποίο είναι ανάλογο της επιθυμίας και των δύο πλευρών -το σημειώνω αυτό- να βρεθεί ποιός είναι ο υπεύθυνος, ο υπαίτιος γι αυτό το τραγικό συμβάν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε ότι είναι θέμα αστυνομικού δελτίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν αυτά που έχω πει.

ΠΑΡΙΣ: Εχει κάποια καινούργια πληροφόρηση η κυβέρνηση για το εάν και πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία. Δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες, οι οποίες να έχουν επίσημο χαρακτήρα.

ΠΑΡΙΣ: Ο χρόνος, ο οποίος απομένει ως το Ελσίνκι, είναι αρκετός ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Επιθυμούμε να ξεκινήσει τώρα, σήμερα. Από κει και πέρα, η διεθνής κοινότητα, ιδιαιτέρως οι παράγοντες που ασχολούνται με αυτό το θέμα -γιατί έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες- ας εκτιμήσουν τη στάση του κ. Ντενκτάς, η οποία είναι απολύτως αρνητική σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ενόψει την αναμενόμενης πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα έχει κάποια ενημέρωση η κυβέρνηση για ενδεχόμενη κοινή συνάντηση, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, των Κληρίδη, Ντενκτάς και Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να προβλέπεται κάτι τέτοιο στο πλαίσιο αυτής της συνόδου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι θετική η ελληνική πλευρά σε μια τέτοια εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητήσουν απευθείας οι δύο πλευρές, εφ` όλης της ύλης για το Κυπριακό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ειλικρινή διάθεση να εξευρεθεί λύση. Δεν χρειάζεται να παρέμβει τρίτος, αρκεί να υπάρχει διάθεση και βούληση, όπως την έχει εκφράσει η κυπριακή κυβέρνηση, και από την άλλη πλευρά. Τότε όλα μπορεί να πάνε καλά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 October 1999 - 15:38:20 UTC