Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

* Σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Σρέντερ και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το απόγευμα στις 7, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Αργότερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 75 χρόνων λειτουργίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, οργανώνεται εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Πρωθυπουργός.

* Αύριο, στις 10.30 το πρωί, συνεδριάζει η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την εισαγωγική ομιλία και οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν. Αύριο το απόγευμα στις 7, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει το θέμα που δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση, ενώ είχε περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη και αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αναπληρωτή στις 12 το μεσημέρι και στις 2 μετά το μεσημέρι με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας.

* Την Πέμπτη, στις 12.30, θα δεχτεί τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Αντάμι, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η Βουλή, όπου σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα διεξαχθεί συζήτηση με αντικείμενο τον πρόσφατο σεισμό και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

* Το Σάββατο, στις 11 το πρωί, το ΠΑΣΟΚ οργανώνει συγκέντρωση στελεχών από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Κινήματος, όπου ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

* Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να απευθύνω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τα θερμότερα συχαρητήριά μας στις αθλήτριες της ομάδας της ρυθμικής γυμναστικής Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Αννα Πολάτου και Μαρία Γεωργάτου που δόξασαν την Ελλάδα, μας έκαναν υπερήφανους και προσθέτουν σε μας μια ακόμη υποχρέωση να υποστηρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν, ώστε οι τόσο σημαντικές διακρίσεις να συνεχιστούν. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να συγχαρούμε και μια άλλη νέα Ελληνίδα, η οποία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, στο πρωτάθλημα σκακιού νεανίδων. Είναι η Μαρία Κουβάτσου που σπουδάζει και οδοντιατρική, η οποία, πραγματικά, σε ένα πνευματικό άθλημα γνώρισε αυτή την αξιοσημείωτη διάκριση. Ολα αυτά δείχνουν ότι οι δυνατότητες για τη νέα γενιά της πατρίδας μας είναι πάρα πολλές και προδιαγράφουν μια πολύ αισιόδοξη πορεία για το μέλλον. Και το δικό τους και της χώρας μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού η νέα γενιά έχει καλές προδιαγραφές, πώς διδάσκονται οι παλαιότεροι όταν κορυφαίος παράγων του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός επιτίθεται με πολύ σκληρές εκφράσεις εναντίον νεότερου πολιτικού, υπουργού; Και αναφέρομαι στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Παπανδρέου. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε για τα όσα είπε χθες ο κ. Πάγκαλος για τον κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των στελεχών του Κινήματος. Αυτό το οποίο ως απάντηση έχετε είναι το ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών ασκεί τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και έχει προς τούτο την εμπιστοσύνη, την κάλυψη και τη σύμφωνη θέση όλων των άλλων στελεχών.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος ούτε λίγο, ούτε πολύ, πέρα από τα προσωπικά σχόλια που εσείς δεν θέλετε να τα σχολιάσετε, λέει χοντρά- χοντρά ότι η πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, δεν είναι αυτή που έχει αποφασιστεί και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Δηλαδή τώρα ο κ. Παπανδρέου εφαρμόζει κάποια άλλη πολιτική, την οποία δεν είχαν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Εσείς, επ` αυτού, θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι κάθε στέλεχος, κάθε άνθρωπος, προσδίδει το δικό του χρώμα στην πολιτική που ασκεί, επαναλαμβάνω ότι η πολιτική που ασκείται σε αυτόν τον τομέα από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι η πολιτική που έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα. Δεν έχει τεθεί σε οποιοδήποτε κυβερνητικό ή κομματικό όργανο θέμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι απόψεις που διατυπώνονται, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι δεδομένη. Αυτή εφαρμόζει και ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, όμως, λέει ότι η πολιτική αυτή, ειδικά με την Τουρκία, μια πολιτική φιλίας και διαλόγου γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων και δεν έχει αποδώσει τίποτα. Εσείς έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, εάν δηλαδή έχει αποδώσει αυτή η προσέγγιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ` επανάληψη -εγώ απαντώντας σε δικές σας ερωτήσεις- ότι, μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία και το σεισμό στην Ελλάδα, ακολουθήθηκε μια πολιτική αρχών ανθρωπισμού και αλληλεγγύης μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο κρατών. Είπαμε, επίσης, ότι με αφορμή αυτό το γεγονός, εκφράστηκε το συναισθηματικό απόθεμα των πολιτών της κάθε χώρας, με τρόπο ο οποίος ευνοεί τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος. Το κλίμα αυτό το ονόμασα ''κλίμα μη έντασης''. Είπα ότι χρέος μας είναι το κλίμα αυτό να μην αποτελέσει μια παρένθεση, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και για να πάμε σε πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει η Τουρκία να κάνει τα βήματα που της αναλογούν, αλλάζοντας πολιτική σε βασικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Αυτά τα έχουμε πει κατ` επανάληψη. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Μη μένετε, παρακαλώ, στο ότι διατυπώνονται απόψεις από πολλά στελέχη που, βεβαίως, απηχούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα το κάθε στέλεχος. Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας προσδίδει το δικό του χρώμα, τόσο στο λόγο, όσο και στην πράξη, για συγκεκριμένο θέμα που κάθε φορά προσεγγίζει. Αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι πάμε σε αλλαγή πολιτικής ή ότι υπάρχει πολιτική διάσταση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα λέει ένα τυχαίο στέλεχος. Τα λέει ένας άνθρωπος που επί πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό αυτό. Δεν λέτε κάτι καινούργιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:... έχει μεγάλη σημασία που τα λέει αυτός.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία. Ο κ. Πάγκαλος είναι από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι μέλος του Ε. Γ., έχει θητεύσει για πάρα πολλά χρόνια σε διάφορα κυβερνητικά αξιώματα. Πάντοτε η γνώμη του ακούγεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο κομματικής συνεδρίασης έχει αποφασιστεί να είναι αυτός ο βασικός εισηγητής στο Συνέδριο Θέσεων που πρόκειται να οργανώσει το ΠΑΣΟΚ στην αρχή του νέου χρόνου. Επαναλαμβάνω -και δεν το είπα τυχαία- ότι στο πλαίσιο κυβερνητικών ή κομματικών οργάνων έχει αποφασιστεί το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή την εξωτερική πολιτική ασκεί ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η πολιτική που ασκεί ο αρμόδιος υπουργός έχει αποδώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, έχει αποδώσει. Γιατί έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και δεν έχει δημιουργήσει οτιδήποτε το οποίο μπορεί κάποιος να επικαλεστεί, ώστε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως έχουμε υποστεί βλάβη στα εθνικά συμφέροντα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει διαπιστωθεί, δηλαδή, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική έναντι της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα πριν γι` αυτό. Απάντησα σε δική σας ερώτηση. Σας παραπέμπω στην απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή, ποιό ακριβώς θέμα θα συζητήσει αύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα του υπουργείου Πολιτισμού.

ΦΙΛΗΣ: Κάτι συγκεκριμένο ή γενικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν συζητούμε θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, συγκεκριμένα θέματα θα συζητήσουμε, είτε έχουν σχέση με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την αλλαγή της χιλιετίας, είτε με άλλα θέματα καθημερινής πολιτικής του υπουργείου.

ΦΙΛΗΣ: Για το 2004, θα συζητήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα αυτό με την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής, σε πρόσφατη συνάντησή τους. Δεν προβλέπεται να συζητηθεί αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπάρξει εθνική ήττα, εάν το Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, οι εταίροι αποδώσουν στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να συζητούμε χρησιμοποιώντας τόσα πολλά "εάν". Ο Δεκέμβρης είναι πολύ κοντά. Μπορείτε να περιμένετε για να έχετε στην πράξη, πλέον, τη θέση της κυβέρνησης και της Ε. Ε. για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν πρόκειται να συμβεί οποιαδήποτε εθνική ήττα μεγάλης ή μικρής κλίμακας. Η κυβέρνηση προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με την πολιτική που ακολουθεί. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποχωρήσεις, οι οποίες μπορεί -αν θέλετε- με τη σειρά τους, να συνεπάγονται βλάβη εθνικών συμφερόντων. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να επιλέγει τους υπουργούς του. Εχει διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός κάποια επιρροή έξω από τη λειτουργία του πολιτεύματός μας, του αμερικανικού παράγοντα στο υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική τη σχεδιάζουν, την εφαρμόζουν πολιτικοί παράγοντες, είτε είναι κυβερνητικά στελέχη, είτε άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεσμεύσεις. Και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη η οποία μπορεί να υπεισέλθει, να παρέμβει και να ακυρώσει αυτόν τον πυρήνα, όσον αφορά τη σύλληψη, την έμπνευση, αλλά και όσον αφορά την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι δεν αξίζει να το συζητούμε, γιατί αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει ψήγμα αλήθειας σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη που μπορεί κάποιος να διατυπώσει.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή υπάρχει μια δημόσια καταγγελία του κ. Πάγκαλου για την "αυλή", όπως λέει ο ίδιος, του κ. Παπανδρέου, που στελεχώνεται από ανθρώπους που δεν μιλάνε καλά τα ελληνικά, αλλά απταίστως τα αμερικανικά, η οποία "αυλή" αποδίδει εμμέσως κάποια δραστηριότητα έως και ύποπτη -δεν τα υιοθετώ, απλώς τα αναφέρω- θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός θα διατάξει κάποια έρευνα γι` αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να διαταχθεί οποιαδήποτε έρευνα. Η απάντηση που έδωσα -και επαναλαμβάνω- είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του συνεχίζουν το έργο τους. Αυτό δείχνει ποιός είναι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, σας παραπέμπω σε κάτι που είπα πριν: Οτι δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των στελεχών. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τον προσωπικό τρόπο και τόνο με τον οποίο κάθε στέλεχος προσεγγίζει διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχουν τεθεί στον Πρωθυπουργό και στα κομματικά όργανα αυτές οι ενστάσεις του κ. Πάγκαλου για τον τρόπο που χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών τα εθνικά θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλώ εξ ονόματος του κόμματος. Μπορώ, όμως, εξ όσων γνωρίζω, να πω με αυτή την ευκαιρία, για να μην θεωρεί ότι υπεκφεύγω, ότι θέμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής δεν έχει τεθεί. Δεν έχει τεθεί υπό την έννοια ότι κάποιοι αμφιβάλουν, αν η ασκούμενη εξωτερική πολιτική είναι σύμφωνη και σε αρμονία με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει. Είναι σε αρμονία και σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχει λάβει το κόμμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι χρειάζεται να υπάρξουν και βήματα από την Τουρκία για την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Φιλανδό Πρωθυπουργό, το Σάββατο, ο οποίος επανέλαβε τους όρους των Συμβουλίων Κορυφής του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ και μίλησε για το θέμα των γκρίζων ζωνών. Να εκλάβουμε αυτή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ως περίγραμμα των θέσεων που θα εκθέσουμε στο Συμβούλιο Κορυφής στο Ελσίνκι, σχετικά με την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Να την εκτιμήσετε και να την αξιολογήσετε σαν δήλωση του Πρωθυπουργού. Αυτό τα λέει όλα. Οι θέσεις αυτές είναι γνωστές, είναι πάγιες και αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου ασκείται η εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ρωτάω αυτό, διότι υπάρχει και μία άλλη αντίληψη, η οποία βγαίνει: Οτι εμείς, εν πάση περιπτώσει, δεν ζητάμε επισήμως κάποιο αντάλλαγμα από την Ε. Ε. για να υπάρξει αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εχει ένα δεσμευτικό χαρακτήρα αυτή η δήλωση του Πρωθυπουργού; Δηλαδή, προϊδεάζει την ελληνική θέση ενόψει Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όταν μιλά, μιλά γι` αυτό που γίνεται ή θα γίνει. Δεν μιλά για αυτό που δεν θα γίνει. Ο Πρωθυπουργός, όταν μιλά, μιλά για να δεσμευθεί. Δεν μιλά για να κρατήσει αποστάσεις, σε μία επόμενη στιγμή, από αυτό το οποίο λέει. Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική είναι γνωστή και αυτή εφαρμόζεται. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω κάτι που και άλλες φορές έχω πει. Καθένας έχει τον τρόπο του να χειρίζεται τα θέματα. Αυτός ο προσωπικός τρόπος δεν πρέπει να θεωρείται ότι πάντοτε υποκρύπτει και μια πολιτική διαφωνία. Οπως κατ` επανάληψη έχω πει, δεν θ` άξιζε να είμαστε περισσότεροι, αν δεν ήμασταν διαφορετικοί. Αλλά, βεβαίως, υπάρχει πολιτική συμφωνία που, ακριβώς, αυτή μας συνδέει και μας οδηγεί από κοινού να προσπαθούμε, προκειμένου να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κ. Υπουργέ, αν ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος, ικανοποιημένος από το "χρώμα" και το ύφος των τοποθετήσεων του κ. Πάγκαλου για τον κ. Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται, όπως και με τα άλλα μέλη, με τον κ. Πάγκαλο που είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του έχει αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρώτησα αν συνεργάζονται, αν είναι ευχαριστημένος ρώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι κάποιος συνεργάζεται με ένα στέλεχος για τόσο σημαντικά θέματα, όταν στο στέλεχος αυτό δεν προσβλέπει με τρόπο, που μεταξύ των άλλων, δηλώνει και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ στην προηγούμενη απάντησή σας μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν απαντήσατε στο αν θα ζητήσει ή όχι ανταλλάγματα η Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε. Ε.. Η Ελλάδα θα πάρει ανταλλάγματα, το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε., το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι όλα αυτά μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κωνσταντινίδη, δεν έχει περάσει βδομάδα που να μην έχει γίνει συζήτηση αυτών των θεμάτων. Δεν αλλάζει η πολιτική μας. Σας είπα ότι αυτή είναι η πολιτική μας και σ αυτήν εμμένουμε. Θα μου επιτρέψετε πάλι να κάνω μια αναφορά, ότι για πολλά χρόνια και εμείς ζητούσαμε βοήθεια από τρίτους, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, σε πολλούς τομείς και με διάφορες ευκαιρίες.

Αντιληφθήκαμε ότι πρώτα και κύρια, εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Βοηθήσαμε τον εαυτό μας αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Διορθώσαμε την οικονομία μας, εκσυγχρονίσαμε την κοινωνία μας, βελτιώσαμε τη διεθνή θέση της χώρας και μπορούμε σήμερα -έχοντας κερδίσει ένα άλλο επίπεδο διεθνούς αναφοράς- να συμμετέχουμε στις παγκόσμιες και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία θα βοηθήσει τον εαυτό της. Και για να βοηθήσει τον εαυτό της, πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο δρόμο ο οποίος αφορά τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των θεσμών στο εσωτερικό της χώρας, τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της, την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ολα αυτά ουδείς μπορεί να τα προσφέρει στην Τουρκία, αν η ίδια δεν καταβάλλει προσπάθεια ώστε να τα κερδίσει, πρώτα και κύρια για τον εαυτό της, ώστε έτσι να εναρμονιστεί με την Διεθνή Κοινότητα και να ενταχθεί και σε διεθνείς Οργανισμούς. Αυτή είναι η θέση μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός ήταν κοινωνός των απόψεων του Θόδωρου Πάγκαλου πριν αυτές δημοσιοποιηθούν; Δηλαδή τον είχε προϊδεάσει τον Πρωθυπουργό ο κ. Πάγκαλος, είτε με επιστολή του, είτε σε κατ ιδίαν συνομιλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία προληπτικής, ελεγκτικής εξέτασης των θέσεων που εκφράζουν τα στελέχη, όπως επίσης δεν συνηθίζεται -εκτός αν κάποιος το επιθυμεί ο ίδιος- να αναφέρονται στον Πρωθυπουργό πριν πουν δημοσίως τις απόψεις τους, όποιοι μιλούν δημοσίως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις εκλογές στην Αυστρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές στην Αυστρία επιβεβαίωσαν την πλειοψηφία του σοσιαλιστικού κόμματος και, επίσης, εμφανίζουν -και αυτή είναι η πιο αξιοσημείωτη παρατήρηση- μια άνοδο του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος. Αυτή η εξέλιξη, που για πολλούς ήταν αναμενόμενη, ελπίζουμε να μην οδηγήσει σε ανατροπή του μέχρι τώρα γνωστού πολιτικού σκηνικού στη φίλη χώρα. Η Αυστρία είναι μια σύγχρονη, ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση της φίλης Αυστρίας θα ακολουθήσει μια πολιτική στο πλαίσιο της Ε. Ε., που μεταξύ των άλλων, θα έχει θετικό αντίκρυσμα και για μας, αφού οι ελληνο-αυστριακές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Λίγο πριν, κάνατε έναν απολογισμό -αν κατάλαβα καλά- της θητείας συνοπτικά του κ. Γ. Παπανδρέου. Είπατε ότι βοήθησε στην βελτίωση της εικόνας της χώρας στη διεθνή σκηνή και ότι από τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει, ουδείς μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι έχουν βλαφτεί τα εθνικά συμφέροντα. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει και καμία πρόοδος. Εκεί που ήμασταν, είμαστε και προ της θητείας του.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπα ότι υπάρχει πρόοδος. Δεν είπα, απαντώντας πριν σε άλλη ερώτηση, ότι έχει βελτιωθεί το επίπεδο διεθνούς αναφοράς της χώρας; Αν δείτε όλα αυτά τα οποία λέω, μπορεί να οδηγηθείτε στο συμπέρασμα, ότι πραγματικά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, ως χώρα, ως κράτος σε σχέση με το παρελθόν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση. Δεν αφορά μόνο το έργο του συγκεκριμένου υπουργού Εξωτερικών. Αφορά την προσπάθεια όλων. Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός; Δεν υπάρχουν οικονομικοί υπουργοί; Δεν υπάρχουν υπουργοί σε άλλους τομείς; Δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες; Ολα αυτά αν τα εκτιμήσετε, θα δείτε ότι έχουν οδηγήσει σ ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έχει γενικότερη σημασία το θέμα ρωτάω, δεν είναι συνδεδεμένο με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών, υπάρχει διάβημα της Αμερικής, εδώ και καιρό για πλημμελή εκπαίδευση των πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται με τους κανόνες, με τα στάνταρ που ακολουθούνται και στις άλλες προηγμένες χώρες. Οι Ελληνες πιλότοι, γνωρίζετε πολύ καλά, είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

ΦΙΛΗΣ: Διάβημα υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση δύο ετών. Πώς θα καλύψετε την καθυστέρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα τη διοργάνωση μιας άψογης Ολυμπιάδας το 2004.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των δύο ετών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Εχω πει κατ επανάληψη ότι είμαστε εντός των χρονικών προθεσμιών. Ελέγχουμε τον παράγοντα χρόνο. Είμαστε επίκαιροι. Η Ολυμπιάδα προετοιμάζεται και θα οργανωθεί με άρτιο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα δικό σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω, ποιος είναι υπεύθυνος.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Εσείς λέτε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Εγώ λέω ότι είμαστε χρονικά επίκαιροι. Πώς θέλετε να προσχωρήσω στην άποψή σας; Αφού αυτό θα το γράψετε στην εφημερίδα σας. Πρέπει να ρωτήσετε εμένα; Με ρωτάτε ποτέ για το τι γράφετε; Γιατί θέλετε σήμερα συνένοχο στα... ατοπήματά σας κ. Σταματόπουλε;

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 October 1999 - 15:34:27 UTC