Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, κατ` αρχάς, να αποτίσω φόρο τιμής, εκ μέρους της κυβέρνησης, σε δύο επιστήμονες που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο Μάρκος Αθανασιάδης, προϊστάμενος των ΤΑΣ Πάτρας, λίγες ημέρες πριν, και σήμερα, πριν από λίγη ώρα, ο Μανώλης Μαρκουλάκης, διευθυντής του ΥΠΕΧΩΔΕ, επικεφαλής των συνεργείων του δευτεροβάθμιου ελέγχου, έχασαν τη μάχη. Παρουσίασαν προβλήματα υγείας, προφανώς μετά από υπερβολική κόπωση και άγχος, λόγω του φόρτου της εργασίας τους την τελευταία περίοδο. Εργάστηκαν με συνέπεια, με αφοσίωση μέχρις αυτοθυσίας. Είναι παράδειγμα λειτουργών που ξεπέρασαν τις ανθρώπινες δυνάμεις που διέθεταν, προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, του θέματος του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού και των συνεπειών του, πληροφορηθήκαμε αυτά τα συμβάντα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του, την οποία και εγώ δημοσίως εκφράζω εκ μέρους της κυβέρνησης, απευθύνοντας στους οικείους, συγγενείς και φίλους τους τα συλλυπητήριά μας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τον πρόσφατο σεισμό και της πορείας εφαρμογής των μέτρων που έχουμε λάβει.

Εκτιμάται ότι οι συνέπειες του σεισμού είναι οι πιο καταστροφικές που παρατηρήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι προσπάθειες που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δίνοντας τη μάχη για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, θα στεφθούν με επιτυχία, εφόσον συνοδευτούν από τη βοήθεια των ίδιων των ενδιαφερομένων πολιτών που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μπορούν με ψύχραιμο τρόπο, υπεύθυνα, συντεταγμένα να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία αποκατάστασης των κατοικιών ή της ομαλής ζωής, προκειμένου έτσι, όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλοι να ξεπεράσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

Υπάρχουν δύο επιτροπές, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν: Η μια για τις έκτακτες ανάγκες, η Επιτροπή Εκτακτων Αναγκών, όπως ονομάζεται, και η άλλη είναι η Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Αυτές οι Επιτροπές λειτουργούν, ασχολούνται και δίνουν ταχύτατα λύσεις στα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους.

Ταυτοχρόνως, άρχισε η λειτουργία και ενός Κέντρου Πληροφόρησης, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς, οι πολίτες που έχουν πληγεί. Αφενός να δίνουν πληροφορίες, να διατυπώνουν αιτήματα και αφετέρου να λαμβάνουν απαντήσεις και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Πρέπει να σας πω ότι το Κέντρο αυτό αποδεικνύεται πολύ επιτυχής επιλογή. Αποδεικνύεται πάρα πολύ χρήσιμο γιατί δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ''πιάνει'' το σφυγμό της ζωής των πολιτών στους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί, ενώ ταυτοχρόνως οι πολίτες, χωρίς να χάνονται σε δαιδαλώδεις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών, απευθύνονται στο κράτος μέσω μιας υπηρεσίας που έχει συσταθεί και λειτουργεί γι` αυτό το σκοπό και μόνο.

Πληροφοριακά σας δίνω κάποια στοιχεία:

* Εχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα 30.000 σκηνές. Οι 22.573 μέσω των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και οι υπόλοιπες από άλλους κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

* Γύρω στις 5.000 σκηνές είναι εγκατεστημένες σε καταυλισμούς με οργανωμένη υποδομή. Οι υπόλοιπες σκηνές είναι κατανεμημένες σε μικρότερους καταυλισμούς των 40 ή 50 σκηνών ή σε καταυλισμούς με πολύ μικρότερο αριθμό σκηνών.

* Πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει απογραφή με τη συνεργασία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τη βοήθεια 1.500 πολιτών-απογραφέων και με την εποπτεία 150 επιστημόνων, ειδικών με το αντικείμενο αυτό. Θα συλλέξουμε στοιχεία, προκειμένου να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των σκηνών που έχουν χρησιμοποιηθεί από αυτές που διανεμήθηκαν και τον αριθμό των πολιτών που διαβιούν σε αυτούς τους καταυλισμούς.

* Επίσης, με συνδυασμένες δράσεις, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, θα έχουμε την τελική και σαφή εικόνα για τον αριθμό των κατοικιών που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται σε αυτή την ευρύτερη περιοχή, όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο του σεισμού και θα αναζητήσουμε τρόπους αξιοποίησης αυτών των κατοικιών.

* Πάντοτε, μεταξύ των μέτρων που μας απασχολούν, είναι και εκείνα που αφορούν τη χρησιμοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων, άλλων εγκαταστάσεων ή και πλοίων, για τη φιλοξενία πολιτών που έχουν προβλήματα στέγης. Βεβαίως, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των παραθεριστικών κέντρων, παραθεριστικών κατοικιών και κατασκηνώσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας είναι η μετεγκατάσταση των πολιτών που διαβιούν σε σκηνές, σε άλλη ημιμόνιμη ή και μόνιμη κατοικία. Το φαινόμενο αυτό πιστεύουμε ότι θα εξαλειφθεί, όπως ακριβώς έχουμε ανακοινώσει. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι θα είμαστε συνεπείς στο να έχουμε εγκαταστήσει 4.000 οικίσκους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σε χώρους που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, η οποία δημιουργείται, προκειμένου με σύνδεση δικτύων για όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής -ενέργεια, ύδρευση, αποχέτευση, τηλεπικοινωνία- να εξασφαλίσουμε ομαλές συνθήκες ζωής.

* Στους ΤΑΣ λειτουργούν 120 μόνιμοι τεχνικοί, συν 400 που απασχολούνται αυτή την περίοδο. Πιστεύω ότι ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός και επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα.

* Εχουν διενεργηθεί 185.000 αυτοψίες. Από τις αυτοψίες αυτές φαίνεται ότι σε ένα ποσοστό 7% τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως ''κόκκινα'', σε ένα ποσοστό 33% ως ''κίτρινα'' και σε ένα ποσοστό 60% ως ''πράσινα''. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες, σε περίπου μία εβδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος για τις κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί με το κόκκινο σήμα. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σημειώνω εδώ ότι είναι πολύ πιο επίπονος, πολύ πιο ουσιαστικός. Ενα τριμελές συνεργείο μηχανικών μπορεί μέσα σε μια ημέρα να κάνει 4 ή 5 ελέγχους. Αυτό μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να βγάλετε συμπέρασμα για το ρυθμό με τον οποίο προχωρά ο έλεγχος αυτός. Πιστεύουμε ότι σε 35 έως 40 ημέρες ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί και για τις κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί με το κίτρινο σήμα.

* Υπενθυμίζω ότι η κατεδάφιση των κτιρίων, των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί με το κόκκινο χρώμα και η μεταφορά των μπαζών θα γίνει αδαπάνως για τους πολίτες στους οποίους ανήκει αυτή η οικοδομή.

* Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω με έμφαση, για μια ακόμη φορά, είναι η παρότρυνσή μας προς τους πολίτες που έχουν πληγεί, να αξιοποιήσουν τα μέτρα της επιδότησης ενοικίου, καθώς και του επιδόματος της συγκατοίκησης, προκειμένου να εξασφαλίσουν κατάλληλη στέγη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να παραμείνουν -ούτε ώρα αν είναι δυνατόν- σε κάποιον οικίσκο, σε ένα τροχόσπιτο ή σε χώρο που δεν αποτελεί πλήρη και με μόνιμο χαρακτήρα κατοικία. Εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό που έχουμε εξαγγείλει -και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να το αξιοποιήσουν οι πολίτες- μπορεί να δώσει την καλύτερη λύση στο πρόβλημα στέγασης που έχει προκύψει.

* Μίλησα πριν για τους 4.000 οικίσκους, τους οποίους πιστεύουμε ότι θα έχουμε εγκαταστήσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Πρέπει να πω ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε και άλλους οικίσκους. Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες της ελληνικής παραγωγής, όσον αφορά αυτό το προϊόν. Εχουμε απευθυνθεί στο εξωτερικό, γιατί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα μας -αφού η πολιτική που εφαρμόζεται έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα- να έχουμε αποθηκεύσει, για κάθε ενδεχόμενο, ένα αρκετά μεγάλο αριθμό οικίσκων, που θα τους έχουμε στη διάθεσή μας αμέσως, αν αυτό χρειαστεί, που ευχόμαστε να μη χρειαστεί. Αρα, ο αριθμός των οικίσκων που θα εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι πολύ συγκεκριμένος. Εσείς θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός, ο οριστικός, όσον αφορά τους οικίσκους, τα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα ή άλλου είδους παρόμοια εγκατάσταση που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών των προϊόντων.

Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω κάποια στοιχεία: Εχουν εκδοθεί, μέχρι τώρα, 150 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Γενικώς υπάρχει μια ικανοποιητική συνεργασία των κεντρικών υπηρεσιών με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το συνολικό ποσό για το επίδομα των 200.000 αυτή την ώρα έχει ανέλθει, περίπου στα 20 δις δραχμές, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 95.000 πολίτες έχουν γίνει αποδέκτες των σχετικών επιταγών. Ο αριθμός αυτός των πολιτών είναι αρκετά υψηλότερος από τον αριθμό των πολιτών τα σπίτια των οποίων έχουν χαρακτηριστεί έτσι ώστε να δικαιούνται αυτό το επίδομα.

Τόσο για το συγκεκριμένο επίδομα, όσον και για την αξιοποίηση των άλλων μέτρων που έχουμε ανακοινώσει, αυτονόητο είναι ότι θα διενεργείται έλεγχος, προκειμένου να διαπιστώνεται αν τελικώς αυτοί που αξιοποιούν κάποια μέτρα, είναι πραγματικά δικαιούχοι ή με διάφορους τρόπους όχι ορθούς και νόμιμους, έχουν προβεί σε κάποιες ενέργειες ώστε να απολαύσουν κάποια από τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων.

Οσον αφορά, τώρα, τα δημόσια κτίρια, θα περιοριστώ να αναφερθώ στα σχολεία. Στο Νομό Αττικής από τα 2.465 σχολικά κτίρια -μιλώ για σχολικά κτίρια, δεν μιλώ για σχολικές μονάδες- κατάλληλα έχουν κριθεί και χρησιμοποιούνται τα 2.036, ενώ 427 χρειάζονται επισκευές και δύο σχολεία πρέπει να κατεδαφιστούν. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στέγασης για την εκπαίδευση 35-40.000 μαθητών. Προσωρινώς έχει αποφασιστεί η συστέγαση μαθητών σε σχολικά κτίρια για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτής της περιόδου. Πιστεύουμε ότι από τα 427 κτίρια στα οποία αναφέρθηκα, τα 175 θα επισκευαστούν και θα λειτουργήσουν μέσα στο Νοέμβριο. Από τα υπόλοιπα, κάποια θα παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερη περίοδο, γιατί χρήζουν μεγαλύτερων επισκευών και κάποια δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής περιόδου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 125 σχολικά κτίρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τέλος του χρόνου και θα αρχίσουν να λειτουργούν τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ενώ 45 θα παραμείνουν κλειστά για όλη τη σχολική χρονιά.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών στον τομέα αυτό έχουν παραγγελθεί προκατασκευασμένα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν ως και αίθουσες διδασκαλίας. Οι σχετικές παραγγελίες, εξαντλούν τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής και γι αυτό έχουμε απευθυνθεί και στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις υπάρχουν μέτρα -και δεν θα αναφερθώ τώρα στις λεπτομέρειες- που δίνουν τη δυνατότητα μετεγκατάστασης, εφόσον δεν είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσουν έπειτα από επισκευές. Τα μέτρα τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αποφασίσει, αφορούν τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων ή τους μισθωτές των εγκαταστάσεων, επιχειρηματίες δηλαδή.

Μιας και μιλούμε για επιχειρήσεις και για χώρους εργασίας- να σας αναφέρω ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας, μετά από αιτήματα των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, έχουν διενεργήσει μέχρι τώρα έλεγχους σε 209 κτίρια. Για 72 εξ αυτών έχουν εκδοθεί δελτία απομάκρυνσης των εργαζομένων, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Οσον αφορά τις βλάβες μνημείων, πρέπει να πούμε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, είναι σχετικά περιορισμένες. Αντεξαν τα κλασικά μνημεία. Ωστόσο, βλάβες παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίρια. Μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στη Μονή Δαφνίου.

Θα κλείσω λέγοντας πως, μέχρι τώρα, έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία τα θέματα διαβίωσης στους οργανωμένους καταυλισμούς, με την έννοια ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα δημόσιας υγείας. Αυτή είναι μια διάσταση η οποία είναι πολύ σημαντική. Η εργασία η οποία γίνεται από τη δική μας πλευρά τώρα και θα υποβοηθηθεί σημαντικά από την ολοκλήρωση της απογραφής η οποία πρόκειται να διενεργηθεί, θα μας δώσει και τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά τις προτεραιότητες για τη μετεγκατάσταση, μεταφορά των πολιτών που σήμερα είναι στις σκηνές, σε κατοικίες, παραθεριστικά κέντρα ή άλλες μονάδες. Προηγούνται, βεβαίως, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι συμπολίτες μας που είναι ασθενείς, οι έγκυες γυναίκες, οι πολύτεκνες οικογένειες.

Το αναφέρω αυτό, για να αντιληφθείτε και εσείς ότι, τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όπου έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για όλες τις πλευρές του θέματος, όσο και σε καθημερινή βάση, οι αρμόδιοι παράγοντες ασχολούνται, επεξεργάζονται σχέδια, εφαρμόζουν πολιτικές προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και συνεπείς για να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει και να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα το φέρουμε σε πέρας με επιτυχία.

Δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Το δεύτερο θέμα της σημερινής συνεδρίασης (που αφορούσε ζητήματα του υπουργείου Πολιτισμού) και δεν συζητήθηκε, θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διευκρινίζω ότι ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε στη συνέχεια κάποιος άλλος αναφέρθηκε σε άλλα θέματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα της απώλειας φακέλων σχετικά με τα κτίρια που κατέρευσαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα έκανε μια ενημέρωση γι αυτό το θέμα ο κ. Λαλιώτης. Είπε ότι δεν είναι ακριβώς απώλεια φακέλων αυτό που συμβαίνει και ότι έχουν ζητηθεί οι φάκελοι 30 κτιρίων. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν οικοδομηθεί τη δεκαετία του 70 και κάποια, δύο με τρία, κατά το 1990, στις αρχές αυτής της δεκαετίας. Φάκελοι με στοιχεία αυτών των κτιρίων υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες. Μια στην οποία προσέφυγαν οι αρμόδιοι για να αναζητήσουν τους φακέλους αυτούς είναι η Πολεοδομική Υπηρεσία των Νομαρχιών. Λόγω παρέλευσης πολύ χρόνου και αχρησίας δεν διακινήθηκαν αυτοί οι φάκελοι. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης ότι περίπου έχουν μουχλιάσει στα συρτάρια, στις αποθήκες όπου φυλάσσονταν. Από τους φακέλους αυτούς ορισμένοι είναι πλήρεις, κάποιοι δεν έχουν όλα τα στοιχεία και πρέπει να ερευνηθεί, αν στη συγκεκριμένη υπηρεσία όπου αναζητήθηκαν οι φάκελοι, τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν ή υπήρχαν και αφαιρέθηκαν. Για πολύ λίγες περιπτώσεις, που μόλις ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν έχουν βρεθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη υπηρεσία οι φάκελοι αντίστοιχων κτιρίων. Αλλά τα στοιχεία και γι αυτά τα κτίρια θα αναζητηθούν, δια της μεθόδου της διασταύρωσης, σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Αυτό θα γίνει. Αρα, λοιπόν, το έργο της αναζήτησης, εξεύρεσης και της μελέτης των φακέλων για τα συγκεκριμένα κτίρια θα ολοκληρωθεί. Παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι λόγω ακριβώς των δυνατοτήτων που υπάρχουν, επειδή στοιχεία και φάκελοι για τα κτίρια αυτά υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, θα καταστεί δυνατόν τελικώς να έχουμε το φάκελο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός έχει την ευθύνη περάτωσης αυτού του έργου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν αναλάβει σχετικό έλεγχο και απευθύνονται στις κρατικές υπηρεσίες. Ολες οι υπηρεσίες του κράτους που έχουν σχετική αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα, θα βοηθήσουν τις εισαγγελικές αρχές να συλλέξουν αυτό το υλικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, αν έχει τεθεί υπόψη σας η πληροφορία, ότι οι φάκελοι αυτοί -πολλοί από τους οποίους αναζητούνται- μεταφέρθηκαν, λόγω των πλημμυρών, σε άλλους χώρους. Αν έχει πέσει στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω και δεν έχει σημασία να συζητούμε λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Στοιχεία για τα κτίρια, υπάρχουν σε φακέλους που φυλάσσονται σε συναρμόδιες υπηρεσίες. Με τη μέθοδο της διασταύρωσης -επαναλαμβάνω- θα έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε το υλικό αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενενήντα πέντε χιλιάδες έχουν πάρει το επίδομα. Πόσες αιτήσεις υπάρχουν ακόμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπερκαλύπτουν τον αριθμό εκείνων που δικαιούνται να λάβουν το επίδομα αυτό. Πάντως, όσοι έχουν δικαίωμα να το πάρουν και το έχουν ζητήσει, το έχουν πάρει ή πρόκειται να το πάρουν. Ενενήντα πέντε χιλιάδες είναι ο αριθμός αυτών που έχουν λάβει ή πρόκειται να το λάβουν τις επόμενες ημέρες. Εχει εγκριθεί, δηλαδή, το ποσό για 95.000 συμπολίτες μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπερκαλύπτουν; Τι εννοείτε; Δηλαδή, πήραν κάποιοι χωρίς αίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, αλλά το πήραν κάποιοι, οι οποίοι δεν είχαν τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί, εξ αρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή συνεδρίαση της Κ. Ε., έδειξε ότι είναι ευχαριστημένος από την πορεία των μέτρων για τους σεισμούς; Εδειξε ευχαριστημένος από τους υπουργούς του;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ειλικρίνεια σας λέω, ότι η τελευταία εντύπωση ήταν αυτή, η οποία δημιουργήθηκε με το άγγελμα του θανάτου του Μανώλη Μαρκουλάκη. Στεναχωρηθήκαμε. Αλλά βεβαίως, κατά τη συζήτηση εκτιμήθηκε ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι γιγαντιαία. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, δοθέντος ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από ένα έκτακτο γεγονός, είναι οι μεγαλύτερες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο σεισμός αυτός ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. Καθώς περνούν οι ημέρες και φεύγει η πρώτη εντύπωση και οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν το μέγεθος της καταστροφής, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι είναι τόσο εκτεταμένες οι ζημιές και τόσο μεγάλη η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, ώστε να θεωρούμε απαραίτητη και τη δική τους συμβολή, για να φέρουμε σε πέρας το έργο μας με επιτυχία. Αυτό είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες που έχουν πληγεί. Αλλά, είναι βασική υποχρέωση και των πολιτών, με ψυχραιμία και υπεύθυνο τρόπο να συμβάλουν, ώστε να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που τους απασχολούν και είναι και δικά μας προβλήματα. Είναι προβλήματα της Πολιτείας. Είναι προβλήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Υπάρχει αυτή η ικανοποίηση. Νιώθουμε ότι έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας, με τρόπο ικανοποιητικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα για τον Πρωθυπουργό, αν σήμερα εξέφρασε δυσφορία για κάποια θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία δυσφορία δεν εξέφρασε. Ο Πρωθυπουργός από τη φύση του εκφράζει πάντοτε προβληματισμούς για το πόσο καλύτερα μπορεί να γίνει κάτι, ακόμη κι αν έχουμε σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Για τον Πρωθυπουργό, πάντοτε, υπάρχει το καλύτερο.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Υπάρχει από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης καμιά εκτίμηση κόστους;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν των εκτιμήσεων που έχουν γίνει, δεν υπάρχει νέα προσέγγιση. Εχουν ανακοινωθεί αυτά, εδώ και καιρό. Δεν έγινε σχετική συζήτηση, σήμερα. Ο κ. Παπαντωνίου απουσιάζει. Απλώς, ο κ. Πάχτας βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Κοινοτικούς παράγοντες, για θέματα που αφορούν την ενίσχυση, την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από κοινοτικά προγράμματα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μια διευκρίνιση. Οι αίθουσες σχολικών κτιρίων που αναφέρατε είναι για δημόσια σχολεία ή ιδιωτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά το σύνολο των σχολικών κτιρίων. Μπορώ, αν θέλετε, να σας δώσω στοιχεία για το ποια είναι δημόσια και ποια είναι ιδιοκτησίας ιδιωτών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν έγινε καθόλου συζήτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ομάδα ΒΑΝ και τον κ. Βαρώτσο, ο οποίος δεν μετέχει πια στην Επιτροπή. Επίσης, αν σας είπε ο Πρωθυπουργός να μη φύγει κανένας το Σαββατοκύριακο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Ασφαλώς, πολλοί επισήμαναν την ανησυχία που έχει προκληθεί στο κοινό από τις συζητήσεις που γίνονται. Ειπώθηκε από όλους ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν μία υπεύθυνη στάση και να παραμείνουν ψύχραιμοι. Σε τελευταία ανάλυση γνωρίζετε ότι "υπάρχει ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι". Μη βιώνουμε, όμως, ένα φόβο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πέναλτι. Αυτό είναι υπερβολικό. Η στάση όλων μας θα δείξει αν είμαστε -και με αυτό τον τρόπο πρέπει να αποδειχθεί- μια κοινωνία ώριμων πολιτών, υπεύθυνων ανθρώπων που γνωρίζουν ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους και ποιά η σωστή αντίδραση σε κάθε περίσταση. Υπάρχουν οι επιστήμονες που έχουν δώσει έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Παρακαλούμε, αφού υπάρχουν αυτοί που έχουν μιλήσει, να ακούσουμε το δικό τους λόγο. Μη μεταβληθεί κανένας από εμάς σε ένα μικρό σεισμολόγο! Πολύ περισσότερο όταν ουδείς, μέχρι τώρα -και ως φαίνεται δεν υπάρχει πράσινο φως στις έρευνες που γίνονται παγκοσμίως- μπορεί να προβλέψει έναν επερχόμενο σεισμό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος συνάδελφός σας ή ο Πρωθυπουργός μήπως σκέφθηκε σήμερα να πει γιατί δεν γίνονται πιστευτοί οι αρμόδιοι, αλλά κυριαρχούν οι φήμες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάναμε κοινωνιολογική ανάλυση τέτοιων φαινομένων. Αυτό το οποίο κάναμε είναι να δώσουμε σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο έμφαση στην υποχρέωση που έχουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας με σταθερή γραμμή πλεύσης. Αυτό κάναμε. Από εκεί και πέρα, καθένας έχει την ευθύνη του. Υπάρχουν όργανα της Πολιτείας τα οποία ασχολούνται με τα θέματα δεοντολογίας. Επειδή, ακριβώς, η ερώτησή σας υποκρύπτει μία αιχμή για θέματα δεοντολογίας, υπάρχουν όργανα της Πολιτείας τα οποία επιλαμβάνονται αυτών των θεμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός και γιατί αποφάσισε την απομάκρυνση του Βαρώτσου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι συγκροτούν την Επιτροπή, έχουν γνώμη. Γνωρίζω ότι οι ίδιοι έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια, γιατί ο συγκεκριμένος επιστήμονας, παρότι μέλος της Επιτροπής, δεν συμμετείχε στις εργασίες της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εστελνε αντιπρόσωπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί, λοιπόν, κάποιος δι` αντιπροσώπου να λειτουργεί! Ετσι πιστεύετε εσείς. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο της δι` αντιπροσώπων άσκηση των καθηκόντων μας, αντιλαμβάνεστε πού θα οδηγηθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η Επιτροπή από ποιόν είχε συσταθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η Επιτροπή έχει συσταθεί, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από συζητήσεις με την επιστημονική κοινότητα, την κοινότητα των καθηγητών, επιστημόνων-σεισμολόγων, που έχουν και τον καθοριστικό λόγο για τα του οίκου τους. Και βεβαίως, αυτοί μας πληροφορούν γι` αυτό το αντικείμενο, που ειδικά για τη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε ο κ. Λαλιώτης τον έδιωξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζετε εσείς. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιά είναι η θέση των σεισμολόγων, των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτό το Οργανο. Ο κ. Λαλιώτης ούτε επιλέγει, ούτε αποκλείει. Ο κ. Λαλιώτης συζητά με την επιστημονική κοινότητα, παίρνει την άποψή της και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένας υπεύθυνος υπουργός.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα υπάρξει έλεγχος για τα κονδύλια που έχουν δοθεί, κατά καιρούς, στον κ. Βαρώτσο και την ομάδα ΒΑΝ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό. Τα ερευνητικά προγράμματα είναι κανόνας και αρχή, πάντοτε να χρηματοδοτούνται, προκειμένου να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα. Αλλά, βεβαίως, πάντοτε εκτιμάται η πορεία προόδου κάθε ερευνητικού προγράμματος. Το ίδιο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν υπάρχει κάποιας μορφής κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ να βρεθεί το DNA στο αίμα ενός αποτυπώματος τρομοκράτη και δεύτερον, θα ήθελα ένα σχόλιο για τα "γκάλοπ" που έχουν δει ή βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έχω απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων. Δεν έχει ζητηθεί τέτοιο υλικό. Επίσης, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε κρίση και μάλιστα εξ αυτού του λόγου, αφού ο λόγος αυτός ουδέποτε υπήρξε. Ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα.

Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, θα επαναλάβω το αυτονόητο: Δεν είμαστε αδιάφοροι για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά η ικανοποίηση που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, δεν μας αιχμαλωτίζει, δεν μας σαγηνεύει. Αυτό το οποίο προτιμούμε, είναι η ικανοποίηση που προκύπτει από ένα θετικό για μας εκλογικό αποτέλεσμα. Γι` αυτό εργαζόμαστε, για να εξασφαλίσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού σε αυτή την ίδια την κάλπη, την ώρα των εκλογών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει άλλες επισκέψεις στις σεισμόπληκτες περιοχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματίσει κάποια τέτοια επίσκεψη, αυτή την ώρα που μιλούμε. Αλλά πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να έχει επαφή και δι` αυτού του τρόπου με τους πολίτες που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό.

Αυτό που έχει προγραμματιστεί είναι η συνεργασία που θα έχει αύριο με το Φιλανδό Πρωθυπουργό κ. Λιπόνεν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Το είπα και το επαναλαμβάνω, γιατί είναι μία σημαντική συνάντηση.

Τη Δευτέρα, επίσης, επισκέπτεται την Ελλάδα ο Γερμανός Καγκελάριος κ. Σρέντερ.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 October 1999 - 16:02:54 UTC