Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγο, οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες έχουν ήδη προβεί σε δηλώσεις. Αυτό, το οποίο επαναλαμβάνω και επισημαίνω είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν μοναδικό στόχο την προώθηση των προσπαθειών για την εξεύρεση δίκαιης λύσης.

Συζητήθηκαν, επίσης, πτυχές συνεργασίας των δύο κρατών σε άλλους τομείς, όπως ο οικονομικός και, βεβαίως, ο αμυντικός τομέας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Οσον αφορά, το μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται μόνο στο εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ. Ο αριθμός των νεκρών, έως αυτή την ώρα, έχει ανέλθει στους 127, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Εκατόν πέντε έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα. Αξίζει, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, έπαινος στα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων χωρών, για το μεγάλο έργο που πρόσφεραν, για τη διάσωση των ανθρώπων. Εχουν εντοπιστεί δύο ακόμη άτομα στα χαλάσματα της ΡΙΚΟΜΕΞ και εννέα αγνοούνται.

Οπως, είπαμε από την αρχή, η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων θα συνεχιστεί μέχρις ότου βρεθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα ερείπια. Πιστεύουμε ότι δώσαμε ικανοποιητικές απαντήσεις στα δύο βασικά προβλήματα: Στην τοποθέτηση σκηνών για να καλυφθεί προσωρινά ο πληθυσμός που έμεινε άστεγος. Δεν υπάρχει πλέον αίτημα για τη χορήγηση σκηνών. Στο θέμα του έκτακτου οικονομικού επιδόματος των 200.000 δρχ., ο μηχανισμός λειτούργησε αρκετά αποτελεσματικά, ώστε η χορήγηση των επιταγών και η εξαργύρωσή τους να γίνεται πλέον με ομαλό ρυθμό. Πάντως, προβλήματα υπάρχουν και κάθε φορά που υποδεικνύονται ή εντοπίζονται από κάποιους, αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα επιλύουν.

Υπήρξε π. χ. μια καταγγελία από την οργάνωση "Γιατροί του κόσμου" για την ποιότητα του φαγητού που διανέμει ο Ερυθρός Σταυρός. Κλήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν ήταν κάτι το σοβαρό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης, αντιμετωπίζονται θέματα, που έχουν σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για την εγκατάσταση των αστέγων ή προβλήματα δημόσιας υγιεινής. Υπάρχει συνεχής συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με τις κεντρικές υπηρεσίες. Αύριο, συγκαλείται για το θέμα αυτό σύσκεψη, υπό τον υπουργό κ. Παπαδήμα, των αρμοδίων παραγόντων του Υπουργείου Υγείας και των διευθυντών Υγιεινής των Νομαρχιών. Αυτές οι συνεργασίες -ενδεικτικά έκανα την προηγούμενη αναφορά- γίνονται μεταξύ όλων των φορέων. Οι αρμόδιοι υπουργοί που παρακολουθούν από κοντά τα σχετικά με την αρμοδιότητά τους θέματα, πώς δηλαδή εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, προβαίνουν σε συνεχή ενημέρωση προς τον πληθυσμό μέσω συνεντεύξεων Τύπου και δηλώσεων, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα ενημέρωσης των πολιτών για το πώς έχει η κατάσταση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση με τα 150 δις που δίνει η Ε. Ε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της οικονομικής βοήθειας από την Ε. Ε. είναι ανοιχτό. Κατ' αρχήν έχει συμφωνήσει η Ε. Ε. και έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Η μέθοδος η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η άντληση πόρων από τα αναξιοποίητα κονδύλια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πιστεύουμε ότι το ποσό το οποίο θα εκταμιευτεί μέσω αυτής της διαδικασίας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Αυτό το οποίο μπορώ να προσθέσω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι τούτο: Χάρη στην πολιτική που ασκούμε τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια αιφνίδια φαινόμενα. Είμαστε σε μια κατάσταση ικανότητας να διαχειριστούμε τα προβλήματα αυτά και να χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η Ε. Ε. προχωρά σ' αυτή την οικονομική στήριξη της χώρας μας μέσα από συμφωνία που θα υπάρξει με την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα. Δεν θα κρίνουμε το ύψος του ποσού. Είναι σημαντικό, όποιο και αν είναι. Ακόμη, όμως δεν είναι γνωστό το τελικό ποσό. Αυτό, πάντως το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί το κύριο εργαλείο μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τελικό ποσό και κακώς αναφερθήκατε σε ένα ποσό. Αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων. Το επόμενο διάστημα, βεβαίως, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι συνεννοήσεις, το ποσό αυτό θα είναι σε γνώση όλων μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόχειρη εκτίμηση των ζημιών μέχρι τώρα; Πόσο θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, από την πρώτη ημέρα κιόλας, ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Ακριβείς εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτή την ώρα. Οι ζημιές είναι πάρα πολλές. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Επιθυμούμε το ταχύτερο δυνατό, να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες που έχουν πληγεί, προκειμένου ομαλά να επανενταχθούν στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ένα επιπρόσθετο κόστος. Υπάρχει το δημοσιονομικό κόστος το οποίο μπορεί να υπολογιστεί κατ' αρχήν στο επίπεδο των 200 (και πλέον) δισεκατομμυρίων δραχμών. Υπάρχει βεβαίως και το συνολικό οικονομικό κόστος το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά επειδή ακριβώς έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα και τη στήριξη από άλλες πηγές και επειδή το κόστος αυτό θα διανεμηθεί σε βάθος χρόνου, τα επόμενα 2-3 χρόνια, πιστεύουμε ότι είναι βατό και αντιμετωπίσιμο, ώστε να μη δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα για την οικονομική πορεία της χώρας, ιδιαιτέρως ενόψει της επίτευξης του στόχου μας για την ένταξη στην ΟΝΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Σημίτη, μίλησε για σοβαρές πολιτικές ευθύνες και αυτές οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες αφορούν και υπουργούς. Πρόκειται να αλλάξει κάποιους υπουργούς ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής δεν μίλησε για υπουργούς. Μίλησε, πράγματι, για σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει ίσως ο κ. Καραμανλής, όταν αυτή την κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται λόγος συναινετικός και συνετός μιλάει με έναν τέτοιο τρόπο, σαν να επιδιώκει εμμέσως να αντλήσει κομματικά οφέλη σε ένα πεδίο όπου δεν υπάρχει απόθεμα κομματισμού. Αποφύγαμε συστηματικά, είτε να απαντήσουμε σε δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων της αντιπολίτευσης, είτε να σχολιάσουμε τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο.

Πιστεύουμε ότι στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, προέχει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων που εγκυμονούν, όσο αυτά δεν λύνονται.

Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε σχέδιο, έχουμε και τα μέσα, το συντομότερο δυνατό να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Σ' αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Από κει και πέρα η κριτική και τα σχόλια της αντιπολίτευσης, βεβαίως ακούγονται με προσοχή. Φαίνεται, όμως, ότι είναι ατεκμηρίωτα και καλό είναι αυτή την κρίσιμη ώρα να αποφεύγονται για λόγους που έχουν σχέση κυρίως με την ανάγκη να ενισχύσουμε ψυχολογικά τους πολίτες που δοκιμάζονται και όχι να τους δίνουμε την εντύπωση ότι ακόμα και την ώρα του δικού τους μεγάλου πόνου, εμείς επιλέγουμε να επιδιδόμαστε σε κινήσεις οι οποίες αποβλέπουν σε κομματικά οφέλη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κ. Πάγκαλος μιλούσε για ευθύνες για συγκεκριμένους υπουργούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ήταν σαφής. Μίλησε για την άμεση, αποφασιστική, αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Και αυτό αποτελεί -επαναλαμβάνω- μια ακόμη, μεταξύ των άλλων, αναγνώριση για το πόσο ικανοποιητική ήταν η αντίδραση του κράτους και των υπηρεσιών του μετά την εκδήλωση αυτού του φαινομένου. Αυτό είναι κάτι, το οποίο καλό θα ήταν, όποιοι ασκούν κριτική -και καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική- να το επισημαίνουν, αναγνωρίζοντας ότι έγινε κάτι το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα: η κυβέρνηση, το κράτος αντέδρασαν με τέτοια ευαισθησία και ετοιμότητα που ίσως δεν έχει προηγούμενο. Αυτό δείχνει ότι, μετά την προσπάθεια που κάναμε, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ώστε να λειτουργούμε με πολύ καλύτερο τρόπο, σ` ένα υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο, πράγμα το οποίο αποτελεί στοιχείο που όλους πρέπει να μας ικανοποιεί.

Δεν είπαμε ποτέ πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Δεν κρύψαμε ποτέ τα προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς τα επισημάναμε πρώτοι απ' όλους, γιατί εμείς ενδιαφερόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα χρησιμοποιούμε ως βάση ή ως υλικό για να δημαγωγούμε.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να αποφύγουμε ακραίες συμπεριφορές ή σχόλια τέτοια τα οποία πικραίνουν τον κόσμο, που αυτή την ώρα θέλει αλληλεγγύη και υποστήριξη στις προσπάθειες που κάνει για να ξεπεράσει την κρίση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, κ. Υπουργέ, δεν είναι μόνο από την αντιπολίτευση. Και ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Μπένος είπαν ότι δεν λύνεται το θέμα με τις σκηνές. Ατομα της συμπολίτευσης και μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο κάνουν κριτική για τα μέτρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς από το Υπουργικό Συμβούλιο ασκεί κριτική ως προς τα μέτρα. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι οι ισχυρισμοί σας είναι ανυπόστατοι. Αντιθέτως όλοι συμφωνούν -και υπερθεματίζουν- ότι η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός υπερεπαρκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Η προσέγγιση όσον αφορά τη μη δημιουργία καταυλισμών απασχόλησε, πράγματι, το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει είναι ομόφωνη. Εξηγούμαι για να μην υπάρχει παρανόηση.

Στη φάση που βρεθήκαμε, αμέσως μετά το σεισμό, θα έπρεπε να καλύψουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αστέγων. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο αριθμός αυτός, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, μεγάλωνε, ιδίως μετά την ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Βεβαίως, εμείς με καλή πίστη και θετική διάθεση αντιμετωπίσαμε όλα τα αιτήματα. Για να καλύψουμε το πρόβλημα της στέγης έπρεπε να διανείμουμε σκηνές. Εχουμε διανείμει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σκηνών, πάνω από 20.000, που είναι αρκετές για να στεγάσουν περίπου 120.000 πολίτες.

Επιπλέον, δεσμευτήκαμε -το ανακοίνωσα χθες- πως το φαινόμενο αυτό της παραμονής σε σκηνές θα πρέπει να εκλείψει σε οκτώ εβδομάδες.

Αμέσως μετά, το πρόβλημα της στέγης πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο μακροπρόθεσμο τρόπο. Και θεωρούμε πως σ' αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν αποφασιστικά οι επιλογές που κάναμε και ανακοινώσαμε για την επιδότηση ενοικίου και το επίδομα συγκατοίκησης.

Θα είναι ευχής έργον, όσο γίνεται περισσότεροι, όλοι εάν είναι δυνατόν, να αξιοποιήσουν αυτό το μέτρο, προκειμένου μετά από αυτό το πρώτο δίμηνο, να εγκατασταθούν και να κατοικούν πλέον σε κανονικές κατοικίες.

Βεβαίως, τα διαθέσιμα διαμερίσματα-κατοικίες δεν είναι τόσα ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση, η οποία προέκυψε ξαφνικά και αφορά συγκεκριμένες περιοχές. Γι' αυτό ακριβώς, είμαστε προνοητικοί. Εξασφαλίζουμε από τώρα τον αναγκαίο εξοπλισμό, δημιουργούμε την υποδομή, καταυλισμούς με τροχόσπιτα, με λυόμενα, με κοντέϊνερ, προκειμένου, αν παραστεί ανάγκη -ευχόμαστε να μη βρεθούμε απέναντι σε ένα τέτοιο πρόβλημα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα- της στέγασης εκείνων που θα έχουν ακόμη μια τέτοια ανάγκη.

Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Επιδίωξή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε καταυλισμούς για μόνιμη εγκατάσταση πολιτών. Γι' αυτό εξαγγείλαμε αυτά τα γενναιόδωρα μέτρα. Αλλά βεβαίως αν κάποιοι δεν θέλουν, δεν επιθυμούν -είναι δικό τους θέμα- να αξιοποιήσουν τα μέτρα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως γι' αυτούς προκύπτει πρόβλημα στέγασης. Και θέλουμε τη δημιουργία καταυλισμών, οργανωμένων δηλαδή συγκροτημάτων, επειδή ακριβώς έτσι και μόνον έτσι εξασφαλίζουμε συνθήκες δημόσιας υγιεινής για τη διαβίωση τόσο πολλών πολιτών, για μια περίοδο κάποιων μηνών. Καθένας θα ήθελε βεβαίως να έχει μια σκηνή για δικό του λογαριασμό ή να έχει ένα τροχόσπιτο κάτω από το σπίτι του. Αυτό δεν λύνει τα προβλήματα. Γι' αυτό, λοιπόν, η επιλογή που κάναμε είναι η καλύτερη. Αυτό έχει γίνει δεκτό. Σεβόμαστε -επαναλαμβάνω- τον πόνο των ανθρώπων. Σεβόμαστε ότι εκτός των άλλων υπάρχουν και ψυχολογικοί λόγοι οι οποίοι τους οδηγούν πολλές φορές να κάνουν προσεγγίσεις ή επιλογές που ίσως δεν είναι οι ορθότερες. Εμείς είμαστε κοντά τους, με κάθε τρόπο να προσφέρουμε ιατρική φροντίδα, κοινωνική και ψυχολογική στήριξή, προκειμένου να πάνε όλα καλά.

ΜΙΧΑΗΛ: Με το που τελειώνει η καταβολή του έκτακτου επιδόματος, αρχίζει η δεύτερη φάση, αυτή της προσωρινής εγκατάστασης στις σκηνές μέχρι να γίνουν οι καταυλισμοί και να πάνε εκεί για να αρχίσει και η φάση της ανασυγκρότησης. Στη διαδικασία αυτή είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υιοθετήσει προτάσεις άλλων κομμάτων ή φορέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους με τον Πρωθυπουργό, μελετώνται από την κυβέρνηση. Είναι χρήσιμα. Θα έλεγα ότι οι περισσότερες προτάσεις δεν προσφέρουν κάποια καινούργια ιδέα, αλλά, βεβαίως υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι υλοποιήσιμες. Θα το κάνουμε. Το είπε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Εμείς στον τομέα αυτο επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση, την ευρύτερη συναίνεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτή την πρόθεσή μας. Η στάση που κρατάμε, ως κυβέρνηση, το αποδεικνύει. Εχουμε αποφύγει συστηματικά να αντιδικήσουμε, ακόμη και να απαντήσουμε όταν προκαλούμαστε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Μας ενδιαφέρει να φροντίσουμε, ώστε το συντομότερο δυνατό οι άνθρωποι που έχουν πληγεί να επανέλθουν στα σπίτια τους ή να εγκατασταθούν εκεί όπου θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό μας ενδιαφέρει.

ΜΙΧΑΗΛ: Γίναμε μάρτυρες όλοι το Σαββατοκύριακο αντιδικίας παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως μεταξύ του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής και του Δημάρχου Μενιδίου. Η κυβέρνηση, η οποία έχει το περιθώριο από το νόμο, γιατί όπου δημιουργούνται προβλήματα δεν κήρυξε κάποιον έκπτωτο; Να αναλάβει η ίδια την ευθύνη των μέτρων. Εχει δικαίωμα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δήμαρχο ή Νομάρχη ο οποίος δεν συνεργάζεται με το σχέδιο ανασυγκρότησης και αντιμετώπισης να τον κηρύξει έκπτωτο. Γιατί, αφήσατε να εκδηλωθεί ένα κλίμα αντιπαράθεσης, ο κόσμος να ταλαιπωρείται και τελικά αφού έγινε ότι έγινε να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει το σχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κηρύξει έκπτωτους άρχοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπήρξαν προβλήματα. Υπήρξαν δυσλειτουργίες, διαφορετικές σε κάθε Δήμο, αναλόγως των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, αναλόγως της υποδομής και της προετοιμασίας του για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Εμείς, μεταξύ των άλλων, διαπιστώσαμε ότι πράγματι εκδηλώνεται μια σχετική αδυναμία από την πλευρά των Δήμων. Στείλαμε στελέχη του κεντρικού μηχανισμού, -το έχω πει κατ` επανάληψη- εγκαταστάθηκαν εκεί, επόπτευσαν, συντόνισαν τις ενέργειες και είχαμε καλά αποτελέσματα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προεδρίας κ. Βασιλείου και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αττικής κ. Χαμακιώτης είναι εγκατεστημένοι εκεί, στη "γραμμή πυρός", από την πρώτη ημέρα. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σε θέματα στα οποία διαπιστώθηκε αδυναμία των τοπικών υπηρεσιών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με γοργό ρυθμό, παρενέβησαν οι κεντρικές υπηρεσίες. Και μιλώ π. χ. για τη διανομή των επιταγών του οικονομικού βοηθήματος των 200 χιλιάδων δρχ.. Τοποθετήθηκαν υπάλληλοι των Νομαρχιών σε κάθε Δήμο, υπόλογοι, οι οποίοι παρακολουθούν και κατευθύνουν αυτή τη διαδικασία. Το κράτος είναι παρόν. Βεβαίως, δεν θα υποκαταστήσουμε την Αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνάτε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές, οι οποίες στο πλαίσιο της αποκέντρωσης εγκαθίδρυσαν την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προχώρησαν σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε οι τελευταίοι που θα σκεφτούμε να συρρικνώσουμε τις αρμοδιότητες ή το εύρος ισχύος της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αλλά, βεβαίως, σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή θα είμαστε παρόντες με κάθε τρόπο, ως κράτος, ως πολιτεία για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους Νομάρχες τους βγάλατε απέξω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν βγάλαμε τους Νομάρχες έξω. Γιατί κάνετε τέτοια σχόλια; Επιλέξαμε οι πολίτες να λαμβάνουν τις επιταγές τους σε κάθε Δήμο, όπου τοποθετήθηκαν υπάλληλοι των Νομαρχιών. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα έπρεπε ο κάτοικος Μενιδίου να μεταβαίνει στην Καλλιθέα ή στο Αιγάλεω προκειμένου να πάρει την επιταγή την οποία στη συνέχεια θα εξαργυρώσει σε κάποιο υποκατάστημα Τράπεζας. Στα Ανω Λιόσια, φερ` ειπείν, δημιουργήθηκε ένα κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας και γνωρίζω ότι λειτούργησε άριστα το σύστημα: Οι πολίτες ελάμβαναν την επιταγή επιτόπου και σε απόσταση λίγων μέτρων είχαν τη δυνατότητα να την εξαργυρώσουν. Δεν είναι αυτό πολύ καλύτερο; Δεν εξυπηρετεί τους πολίτες;

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Τι ενδείξεις υπάρχουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έρθει αυτή τη φορά στον καινούργιο γύρο συνομιλιών, με διάθεση για πραγματική πρόοδο; Και κατά πόσον πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις συνομιλίες το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτό τον καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μη έντασης, ας μου επιτραπεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Αυτή φαίνεται ότι είναι μια επιλογή και της Τουρκίας. Ελπίζουμε το κλίμα αυτό να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά, τα νέα αυτά δεδομένα, ασφαλώς, θα προκύψουν εφόσον και η Τουρκία εκδηλώσει μια διαφορετική πολιτική στάση σε σημαντικά κρίσιμα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό,

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων θα αφορά όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ουδείς, αυτή την ώρα, μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για τις διαθέσεις του κ. Ντενκτάς. Μπορώ να υπενθυμίσω -επισημαίνοντας ότι αποτελούν αρνητικό στοιχείο- τις δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Τουρκίας και ο κ. Ντενκτάς, οι οποίες, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα, αλλά και στη δική μας ουσιαστική ειλικρινή διάθεση και προσπάθεια να αναζητήσουμε οριστική, μόνιμη, δίκαιη λύση του Κυπριακού.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Για να μην υπάρχει η δυσλειτουργία και η αδυναμία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή -όπως φαίνεται- θα είναι μακράς διάρκειας οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού, μήπως προβληματίζει την κυβέρνηση να βάλει κάποιο πρόσωπο για να συντονίσει αυτή τη διαδικασία, μέσα από την κυβέρνηση, κάποιον υπουργό, όπως και στο σεισμό της Καλαμάτας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα οι σεισμοπαθείς αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από την πλευρά μας. Δεν πρόκειται -επαναλαμβάνω- να δημαγωγήσουμε, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις για άλλους λόγους που δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση αυτού καθαυτού του προβλήματος. Συντονισμός υπάρχει. Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί πολύ στενά, από πολύ κοντά, πώς εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία κάποιου ιδιαίτερου φορέα με τη μορφή και το σχήμα άλλων εποχών. Πιστεύουμε ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα μια τέτοια επιλογή. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε καταλήξει στη δέσμη μέτρων τα οποία έχουμε ανακοινώσει και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή τους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ολα αυτά γίνονται με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό το οποίο προέχει για μας είναι να παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους αυτή τη διαδικασία, να αντιμετωπίζουμε επιτόπου τα προβλήματα που ίσως προκύψουν. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί όλοι να το επιθυμούμε. Και πέρα από τις επιθυμίες μας να βοηθήσουμε όλοι για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μετά τα δύο συνεχή άρθρα του κ. Πάγκαλου, σήμερα, υπάρχει μια δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, με την οποία εκφράζει την αντίρρησή του για την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων. Μάλιστα, την επομένη της κατάθεσης του σχετικού φορολογικού νομοσχεδίου. Επομένως, οι δύο παραιτηθέντες από την υπόθεση Οτσαλάν υπουργοί κάνουν φανερή την πολιτική τους παρουσία. Ηθελα να ρωτήσω εάν επίκειται άμεσα επαναξιοποίηση των δύο υπουργών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Εχει μιλήσει γι αυτό ο Πρωθυπουργός. Μην επιχειρείτε από την "πίσω πόρτα" να φέρετε πάλι προς συζήτηση τέτοιο θέμα. Οσον αφορά τώρα αυτό καθαυτό το μέτρο της κατάργησης των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων, μπορώ να κάνω το εξής σχόλιο: Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε επί υπουργίας του κ. Παπαδόπουλου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ένας επιτυχημένος Υπουργός. Αυτός εισήγαγε το σύστημα ΤΑΧΙS για τη μηχανοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας. Είχαμε πει, από το 1996, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ότι τα αντικειμενικά κριτήρια θα καταργηθούν όταν θα έχει δημιουργηθεί η ανάλογη υποδομή, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, κατά περίπτωση -αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας κάθε φορολογουμένου- το θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων. Είμαστε τώρα σε αυτή τη φάση. Πιστεύουμε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όσον αφορά την υποδομή -μιλώ για το σύστημα ΤΑΧΙS- όσον αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς -μιλώ για την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του γνωστού ως ΣΔΟΕ- πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να αποδεικνυόμαστε συνεπείς σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε εξαγγείλει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, οι σημερινές παρατηρήσεις του κ. Παπαδόπουλου, είναι άστοχες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο οδηγείστε εσείς. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει τη δική του εμπειρία. Οι λόγοι, οι οποίοι επέβαλαν τότε την εγκαθίδρυση των αντικειμενικών κριτηρίων, ήταν γνωστοί. Εχουν αλλάξει οι συνθήκες και μίλησα γι αυτό. Σωστή εκείνη η επιλογή, σωστή και αυτή η επιλογή στις νέες συνθήκες, στις οποίες ήδη έχουμε εισέλθει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Κληρίδης, σε μια εφ` όλης της ύλης, συνέντευξή του στη Λευκωσία, προχθές, προέβη σε μια εκτίμηση, ότι υπό προϋποθέσεις είναι δυνατή μια συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Ντενκτάς, υπό τον κ. Κλίντον, με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη. Ηθελα να ρωτήσω εάν αυτές οι προϋποθέσεις ή η εκτίμηση του κ. Κληρίδη απασχόλησαν τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για συναντήσεις των οποίων το αντικείμενο θα είναι το κυπριακό πρόβλημα. Οσον αφορά τις συνομιλίες για το κυπριακό θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχει εκδηλωθεί διάθεση από το διεθνή παράγοντα να συμβάλει στην έναρξη αυτών των συνομιλιών. Δεν έχει πάρει, όμως, συγκεκριμένη μορφή, αυτή την ώρα που συζητούμε. Ποιο, δηλαδή, θα είναι το σχήμα, ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα συζητούν. Ολα αυτά είναι θέματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Κληρίδης, γνωρίζετε ότι μεταβαίνει στο Λονδίνο και από εκεί στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ. Θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με αξιωματούχους, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία ενόψει του ενδεχομένου αυτών των συνομιλιών. Αυτό το οποίο μπορώ κατηγορηματικά να πω αυτή την ώρα, είναι τούτο: η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, οι οποίες θα αφορούν όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Αυτό επιθυμούμε. Θα πούμε "όχι" σε συνομιλίες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν παρελκυστικά για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον. Θα πούμε "ναι" στις συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν στόχο και επιδίωξη να βοηθήσουν την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών. Ακόμη, επειδή, το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο γνωρίζετε ότι υπάρχει μια αντίδραση, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει, εάν υλοποιείται, εάν είναι στάσιμο το Αμυντικό Δόγμα και τι συζητήθηκε επ` αυτού; Και τέλος, εά ο κ. Κληρίδης έβαλε στο τραπέζι κάποιο σχέδιο από πλευράς ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ταύτιση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν απόλυτη. Η πορεία των πραγμάτων, όπως θα την αντιμετωπίσει η κυπριακή κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ομοφώνως. Επίσης, ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως το δόγμα του ΕΑΧ είναι βασική συνιστώσα στις σχέσεις των δύο κρατών, άρα είναι ισχυρό. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση η οποία θέτει σε αμφιβολία, τόσο τη διάθεση, όσο και τις πρακτικές επιλογές μας να εμπλουτίσουμε το Δόγμα του ΕΑΧ. Οσον αφορά το άλλο θέμα, το οποίο θέσατε, για τις συνομιλίες, επαναλαμβάνω αυτά που είπα πριν: Αυτή την ώρα εκδηλώνεται ενδιαφέρον να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, κάποιο σενάριο, το οποίο να είναι τόσο σαφές και λεπτομερές, ώστε με βάση αυτό να καλούνται να συζητήσουν οι δύο πλευρές. Οι δύο πλευρές προσέρχονται σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό έχει ειπωθεί από την αρχή. Εμείς συμφωνούμε με αυτό. Αρκεί, βεβαίως, ο διάλογος να αναπτυχθεί σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό και όχι σε ορισμένες πλευρές του. Κάποιοι παράγοντες ίσως επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις. Αυτές, όμως, φαντάζομαι ότι θα παρουσιαστούν επισήμως την κατάλληλη στιγμή. Μέχρι τώρα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση των κυβερνήσεών μας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο προτείνει ως υποψήφιο όλη η πολιτική ηγεσία για το Νόμπελ Ειρήνης, σε δήλωσή του φέρεται να είπε ότι αξίζει η ΕΜΑΚ και η ΣΑΚΟΥΤ να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό διευκολύνει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΜΑΚ και τη ΣΑΚΟΥΤ.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω πρώτα ένα σχόλιο: Η δήλωση αυτή του Μίκη Θεοδωράκη αποδεικνύει και πάλι το μεγαλείο του. Οσον αφορά τώρα την ουσία του θέματος, ασφαλώς, οι συγκινητικές προσπάθειες, οι πράξεις αλληλεγγύης των σωστικών συνεργείων των δύο χωρών, μπορεί να αποτελέσουν το πρότυπο, τον πιλότο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και σε άλλους τομείς, ιδίως, μάλιστα, όταν δεν υπάρχει αυτός ο αιφνίδιος, επείγων και εξωγενής λόγος, όπως είναι ο σεισμός και οι συνέπειές του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παραμένει, με την υπογραφή του Πρωθυπουργού και άλλων επιφανών παραγόντων της δημόσιας ζωής της χώρας, η πρότασή μας. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την απονομή των βραβείων Νόμπελ, την κατάλληλη στιγμή, οι αρμόδιοι θα τα αντιμετωπίσουν με τέτοιο πρίσμα, ώστε να μην αδικηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Χωρίς, από την άλλη, να μπορεί να πει κανείς ότι πρέπει να περάσει στο περιθώριο, χωρίς να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, η προσπάθεια που κάνουν τα σωστικά συνεργεία.

ΦΙΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του δολαρίου. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική της;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επιβαρύνουν τα οικονομικά δεδομένα. Οσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, οι προσεγγίσεις μας -το έχουμε πει άλλωστε εδώ και καιρό- ήταν αρκετά κάτω από την τιμή που έχει σήμερα το πετρέλαιο. Γνωρίζετε ότι έχει ξεπεράσει, εδώ και αρκετό καιρό, τα 20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ αναμέναμε την τιμή του το πολύ, στα 15-16 δολάρια. Βεβαίως, αυτά τα έχουμε λάβει υπόψη μας. Από την άλλη, όμως, οι παρενέργειες που δημιουργούνται από αυτές τις εξελίξεις, πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο καθοριστικές, δεν είναι τέτοιες, ώστε να ανατρέψουν τον οικονομικό σχεδιασμό. Και αυτό οφείλεται στο ότι επιτύχαμε η ελληνική οικονομία να έχει προ πολλού ξεφύγει από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια, στο παρελθόν, και έτσι να μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική άνεση τέτοια αιφνίδια και αναπάντεχα φαινόμενα.

ΦΙΛΗΣ: Επιμέρους διαφοροποιήσεις των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικά με τα μέτρα υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία διαφοροποίηση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 September 1999 - 15:29:15 UTC