Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό. Ολοι γνωρίζετε ότι ο σεισμός αυτός έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αυτό είναι φυσιολογικό.

Για την κυβέρνηση, η αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν προκύψει αποτελεί πρώτο, κεντρικό θέμα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με συντονισμένη προσπάθεια και συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να συμβάλουμε να λειτουργήσει, και πάλι, το συντομότερο δυνατό, ομαλά η κοινωνία μας στο συγκρότημα της Αθήνας, που επλήγη ιδιαιτέρως. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, αναπτύσσοντας πολιτικές πρωτοβουλίες, παίρνοντας αποφάσεις και μέτρα, σε όλους τους τομείς που απασχολούν τη χώρα και το λαό. Η ζωή συνεχίζεται. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να επιτυγχάνει όλους τους στόχους που έχει θέσει. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι η προσπάθεια που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του σεισμού, αναπτύσσεται μαζί με την καθημερινή δουλειά των οργάνων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων. Ιδιατέρως, όσον αφορά το θέμα του σεισμού, που προέκυψε τόσο αναπάντεχα, η κυβέρνηση δίνει μάχη με σοβαρότητα, αλληλεγγύη και συλλογικότητα, έτσι ώστε αφενός τα αποτελέσματα, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πληγέντων να είναι τα καλύτερα δυνατά, τα άριστα και αφετέρου να εξασφαλίσουμε μεσοπρόθεσμα τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις που θα προσφέρουν στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί αξιοπρεπή διαβίωση.

Εχουν μοιραστεί 12.000 σκηνές, μέχρι αυτή την ώρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από αστέγους. Μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζουμε ο αριθμός αυτός να έχει ξεπεράσεις τις 20.000. Υπενθυμίζω ότι σε κάθε σκηνή μπορούν να φιλοξενηθούν έξι άτομα. Αυτό, βεβαίως, θεωρητικά συμβαίνει, στην πράξη δεν γίνεται, γιατί καθένας θα ήθελε μόνος του ή με τους δικούς του ανθρώπους να μείνει σε μια σκηνή. Παρά ταύτα, ο αριθμός των σκηνών είναι μεγάλος και, πάντως, υπερεπαρκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες.

Εχουν δημιουργηθεί, ήδη, οι πρώτοι καταυλισμοί -τρεις στο Μενίδι και τρεις στα Ανω Λιόσια- με τη βοήθεια του Στρατού. Τρεις χιλιάδες στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί και προσφέρουν την υπηρεσία τους σε πολλούς τομείς. Η προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της υποδομής γίνεται σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, με την καθοδήγηση και τον έλεγχο κλιμακίων των κεντρικών υπηρεσιών που έχουν μεταβεί επιτόπου και επιβλέπουν και κατευθύνουν αυτό το έργο. Υπενθυμίζω, ακόμη, ότι μεγάλοι χώροι, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, πλοία, είναι στη διάθεση αυτών που χρειάζονται κατάλυμα, επειδή ακριβώς τα σπίτια στα οποία στεγάζονταν έχουν υποστεί ζημιές. Επαναλαμβάνω την πρατήρηση ότι, συνήθως, οι πολίτες δεν μετακινούνται μακρυά από την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι τους. Ετσι, παρά το ότι έχουμε στη διάθεσή μας έναν μεγάλο αριθμό κλινών και χώρων δεν χρησιμοποιούνται στο βαθμό που αυτό θα μπορούσε να γίνει, επειδή ακριβώς όλοι προτιμούν να μείνουν στη γειτονιά -ούτε καν στην ευρύτερη περιοχή ή στο Δήμο τους- όπου βρίσκεται το σπίτι στο οποίο, μέχρι πρότινος, διέμεναν.

Ο έλεγχος που έχει γίνει σε κτίσματα, μέχρι τώρα, σε 33 Δήμους αφορά, περίπου, 12.000 κτίσματα. Από αυτά, όπως έχει προκύψει μετά από τον έλεγχο, τα 1.700 έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινο σήμα, άρα είναι ακατάλληλα προς κατοίκηση, τα 4.500 έχουν χαρακτηριστεί με το κίτρινο σήμα, άρα σε αυτά πρέπει να γίνουν επισκευές, ανακατασκευές, προκειμένου να κατοικηθούν και τα υπόλοιπα, περίπου 5.500, χαρακτηρίστηκαν με πράσινο σήμα και επομένως έχουν κριθεί ως απολύτως κατάλληλα να κατοικηθούν.

Πέρα από όλα αυτά έχουμε στη διάθεσή μας -και θα χρησιμοποιηθούν αμέσως- αρκετές εκατοντάδες, περίπου 800 κοντέινερ, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτή την υποδομή σε πλήρη ανάπτυξη των καταυλισμών και να προσφέρουμε σε όλους στέγη. Επισημαίνω ότι, επειδή ακριβώς οι καταυλισμοί αυτοί πρέπει να δημιουργηθούν στις περιοχές που έχουν πληγεί, δεν υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις προσφερόμενοι ή κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία αυτής της υποδομής, αυτών των εγκαταστάσεων.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν την πρώτη ημέρα να αναπτύξουν δραστηριότητα σε 50 σημεία. Ανταποκρίθηκαν αμέσως σε όλες τις περιπτώσεις. Αυθημερόν ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους σε 22 σημεία και συνέχισαν να εργάζονται στα 28. Σήμερα, συνεχίζουν να εργάζονται σε έξι σημεία. Στα υπόλοιπα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Τα σημεία αυτά είναι τα εργοστάσια Ρικομέξ, Φουρλής και Φαράν και τρία ακόμη σημεία που αφορούν κτίσματα, πολυκατοικίες που κατέρευσαν στο Μενίδι και στη Μεταμόρφωση. Είναι θέση, που την έχουμε διατυπώσει και την επαναλαμβάνω και παραμένει σταθερή, να συνεχιστούν οι έρευνες μέχρι να εντοπίσουμε και τον τελευταίο εγκλωβισμένο ή αγνοούμενο μέσα στα χαλάσματα. Σε αυτή τη φάση είναι τώρα οι δυνάμεις του Ειδικού Σώματος της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ανασύρουν -μακάρι, ζωντανούς- όσους έχουν εγκλωβιστεί.

Το κόστος των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει κρίνεται ότι είναι βατό για την ελληνική οικονομία. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε ως χώρα και, μάλιστα, αμέσως. Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από την ενίσχυση που αναμένεται να αποφασιστεί στο πλαίσιο της Ε. Ε. και, βεβαίως, μέσω της διαδικασίας χορήγησης δανείων από μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Πρέπει να πω, μιας και μιλούμε για κόστος, ότι ένα μεγάλο μέρος, ίσως το μεγαλύτερο, είναι αυτό που αφορά την επιδότηση της κατασκευής νέων κτιρίων για τους άστεγους. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την κάλυψη του 1/3 του κόστους κατασκευής ενός νέου διαμερίσματος, μιας νέας κατοικίας, μέχρι του εμβαδού των 120 τ. μ. όπως επίσης και την επιδότηση των δανείων για την κατασκευή των κτισμάτων αυτών. Υπάρχει, βέβαια και ένα μεγάλο κόστος το οποίο θα πρέπει να αναλάβουμε για τις επισκευές, τις ανακαινίσεις που πρέπει να γίνουν στα δημόσια κτίρια, γιατί και αυτά έχουν υποστεί ζημιές. Τα χρήματα τα οποία απαιτούνται, για να υποστηριχθούν όλες αυτές οι ενέργειες, να εφαρμοστούν, το συντομότερο δυνατό, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων φορέων. Αρα, υπάρχει άμεση ροή, άμεση εκταμίευση, προκειμένου να εφαρμοστούν αμέσως αυτά που έχουμε ανακοινώσει.

Επαναλαμβάνω, ότι στην προσπάθεια αυτή, με συλλογικό τρόπο συμμετέχουν υπηρεσίες και φορείς που -πιστεύουμε- συνεργάζονται, μέχρι τώρα, με τρόπο περισσότερο από ικανοποιητικό. Δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη "άψογα", παρόλο ότι ίσως ανταποκρίνεται στα πράγματα σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Οι χιλιάδες στρατιώτες, φερ` ειπείν, συνεργάζονται με τους 8.000 αστυνομικούς και κάνουν μαζί τους περιπολίες, προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη σε περιοχές που έχουν πληγεί, όπου έχουν εγκαταλειφθεί κτίρια, καταστήματα, σπίτια. Μεταφέρουν αντικείμενα, βοηθούν στη μεταφορά των οικοδομικών υλικών στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεταφέρουν μπάζα.

Οι γιατροί, ιδιαιτέρως η ειδική μονάδα του ΕΚΑΒ, προσφέρουν πραγματικά πολυτιμότατη βοήθεια. Θα έλεγα ότι η συνεργασία του ΕΚΑΒ με τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ είναι κυριολεκτικά άψογη. Κατορθώσαμε να σώσουμε τόσες ζωές, επειδή ακριβώς μόλις εντοπιζόταν και ανασυρόταν κάποιος από τους εγκλωβισμένους, ήταν εκεί παρούσες οι δυνάμεις των ΕΚΑΒ με τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία που έχουν, ώστε να προσφέρουν άμεση ιατρική βοήθεια και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο. Μόλις, δηλαδή, οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ κατόρθωναν να φέρουν στην επιφάνεια έστω ένα χέρι κάποιου εγκλωβισμένου, αυτομάτως οι γιατροί του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και μπορούμε να πούμε ότι είχαμε φθάσει σε ένα σημείο να μιλούμε με βεβαιότητα, πλέον, ότι ο άνθρωπος αυτός έχει σωθεί. Δυστυχώς ο απολογισμός είναι θλιβερός. Εχουμε 95 νεκρούς. Από την άλλη, πρέπει να πω ότι από το σύνολο των τραυματιών δεν χάθηκε ούτε ένας. Ακόμη και εκείνοι που είχαν σοβαρά τραύματα, όλοι χαίρουν άκρας υγείας, εκτός τεσσάρων συνανθρώπων μας, που πραγματικά διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ο οποίος όμως δεν είναι κίνδυνος για την απώλεια της ζωής τους. Χρειάζονται επισταμένη ιατρική βοήθεια.

Στους καταυλισμούς και τις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν άστεγους -το ίδιο θα γίνει και σ` αυτές που θα δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες- είναι παρόντα συνεργεία με αντιπροσωπευτική σύνθεση επιστημόνων, ιατρών, ακόμη και ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πολίτες που έχουν περιέλθει σ` αυτή την έκτακτη κατάσταση ανάγκης.

Επαναλαμβάνουμε την απόλυτη θέση μας ότι ο έλεγχος ο οποίος, μετά από εντολές που έχουν δοθεί, διενεργείται για ευθύνες όσον αφορά την ορθή κατασκευή των κτιρίων και την καταλληλότητά τους να χρησιμοποιηθούν, θα είναι αυστηρός. Θα αποδοθούν οι ευθύνες. Εμείς ενθαρρύνουμε να επιδειχθεί ακραία αυστηρότητα. Το επιτρέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο, με βάση το Ν. 2331/1995, άρθρο 20. παρ. 5 α, που οριοθετεί την έναρξη της παραγραφής του ατυχήματος από την ημέρα επέλευσης του ζημιογόνου αποτελέσματος, της νομικής παράβασης. Αυτή η διαφορά στο νομικό καθεστώς, σε σχέση με ότι ίσχυε προηγούμενα χρόνια, πριν το ' 95, δίνει πραγματικά τη δυνατότητα να αποδοθούν οι ευθύνες σ` αυτούς που τις έχουν.

Οσον αφορά, τώρα, το επίδομα των 200.000 δραχμών που θα δοθεί ως έκτακτη οικονομική βοήθεια σε κάθε οικογένεια, ήδη, τα χρήματα έχουν μεταβιβαστεί. Με βάση απόφαση που έχει εκδοθεί, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να έχουν αποστείλει υπαλλήλους τους και να έχουν ορίσει αρμόδιους υπολόγους σε κάθε δήμο, στους δήμους που έχουν δημιουργηθεί τα προβλήματα, προκειμένου να προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι, με επίδειξη της ταυτότητάς τους, με πιστοποίηση της ακαταλληλότητας του κτιρίου στο οποίο διέμεναν και με μία υπεύθυνη δήλωση, να παραλαμβάνουν τα χρήματα.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Δεν θέλω να σας κουράσω, για τα μέτρα τα οποία, άλλωστε, είναι γνωστά, θα εξειδικευθούν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας από τους αρμόδιους υπουργούς και θα ανακοινωθούν, στο σύνολό τους, από τη Δευτέρα. Μπορώ να πω, σήμερα, ότι πέραν της βοήθειας αυτής, οι συνταξιούχοι διαφόρων ασφαλιστικών φορέων θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική βοήθεια 120.000 δραχμών ο καθένας. Οπως, επίσης, πέραν των όσων προβλέπονται για αυτούς που χάνουν τη ζωή τους, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, σ` αυτούς τους χώρους δουλειάς, υπήρξαν θύματα εργατικού ατυχήματος. Ο ΟΑΕΔ, πέραν όλων των άλλων που δικαιούνται οι οικογένειες των θυμάτων, στις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις οικογενειών που είχαν νεκρούς,, προχωρά σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 3.000.000 δραχμές σε κάθε οικογένεια.

Παράλληλα, πέραν της επιδότησης ενοικίου για την οποία σας έχουμε μιλήσει, αποφασίσαμε σήμερα να δοθεί και επίδομα συγκατοίκησης σε αυτούς οι οποίοι θα επιλέξουν -και αυτό λειτουργεί ως κίνητρο και λύνει πάρα πολλά προβλήματα η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου- να συγκατοικήσουν με συγγενείς, με φίλους, στο σπίτι στο οποίο οι συγγενείς ή οι φίλοι τους διαμένουν και βέβαια, είναι κατάλληλο για να φιλοξενεί οικογένειες. Είναι ένα μέτρο το οποίο κρίθηκε ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και να έχει, αν θέλετε, αμφίπλευρη ωφέλεια. Το επίδομα αυτό, είναι ύψους 80.000 δραχμών το μήνα, όπως δηλαδή και η επιδότηση ενοικίου, και το λαμβάνουν οι πληγέντες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, είτε σε διαμέρισμα το οποίο θα νοικιάσουν, είτε σε διαμέρισμα συγγενών όπου θα επιλέξουν να διαμένουν, θα έχουν από τη δική μας πλευρά, για τις υποχρεώσεις ενοικίου που αντιμετωπίζουν, 80.000 δραχμές το μήνα.

Θέλω να προσθέσω ότι βρίσκεται στην κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά την αυτασφάλιση για κτιριακές οικοδομές. Θα προωθηθεί και θα ψηφιστεί αμέσως.

Επίσης, όσον αφορά την επέκταση των σχεδίων πόλης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα, ώστε η επέκταση αυτή να μη γίνεται σε περιοχές σεισμογενείς. Δηλαδή, στην κατάρτιση των σχεδίων πόλεων, της επέκτασής τους, μεταξύ των άλλων λαμβάνεται υπόψη καθοριστικά, θα έλεγα, και αυτός ο παράγων. Δεν αρκεί να υπάρξει μία ελεύθερη έκταση στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα οικιστικό συγκρότημα. Πρέπει να είναι και από αυτή την άποψη κατάλληλη η έκταση αυτή.

Επίσης, αποφασίσαμε σήμερα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός αυστηρού μηχανισμού ελέγχου των ιδιωτικών κατασκευών. Δηλαδή, πέραν των όσων μέχρι σήμερα ισχύουν, το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ποιότητα και την καταλληλότητα των κτιρίων που κατασκευάζουν ιδιωτικές εταιρίες.

Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό, όπως για όλα τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, να δοθούν τα δάνεια από τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και της καθημερινής ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί η Ενωση Τραπεζών -και από τον Πρωθυπουργό- να συμβάλει από τη δική της πλευρά, στη γρήγορη, άμεση έγκριση των δανείων και την ταχύτατη εκταμίευση των χρημάτων που εγκρίνονται, προκειμένου να αποδίδονται στους δικαιούχους.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές. Αυτή την ώρα είναι στα Ανω Λιόσια. Θα παρακολουθήσουμε από κοντά, Πρωθυπουργός, υπουργοί, όλη η κυβέρνηση, όλος ο κρατικός μηχανισμός, πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουμε λάβει, ποια είναι τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν -γιατί θα προκύψουν προβλήματα- και ανά πάσα στιγμή είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις και λύσεις.

Σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο λάβαμε και δύο αποφάσεις, τις οποίες σας ανακοινώνω:

1. Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του γνωστού ΕΟΦ, τοποθετείται, ήταν κενή η θέση, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

2. Επίσης, στις δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τοποθετούνται ο κ. Κωνσταντίνος Βολτής και ο κ. Χρήστος Τσεκούρας.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΗΝ: Σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος έχει βγάλει η κυβέρνηση κάποιο σχετικό αριθμό. Υπάρχουν σκέψεις πώς θα καλυφθεί αυτό το κόστος και τι θα γίνει με τα αυθαίρετα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε ακριβώς με την ερώτηση τι θα γίνει με τα αυθαίρετα;

ΚΟΥΗΝ: Υπάρχουν αρκετές κατοικίες και στο Μενίδι και στις υπόλοιπες περιοχές, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, που είναι αυθαίρετες, έχουν κτιστεί χωρίς άδεια της Πολεοδομίας. Τι θα γίνει με αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δέσμη μέτρων που έχουμε ανακοινώσει αφορά όλους όσοι έχουν πληγεί. Αφορά όλους όσοι έχουν ανάγκη αυτή την βοήθεια. Οι αποφάσεις μας αφορούν σεισμόπληκτους συμπολίτες μας χωρίς εξαίρεση. Οσον αφορά, τώρα, το δημοσιονομικό κόστος, θα ήταν επιπόλαιο να είναι κάποιος κατηγορηματικός, με απόλυτη ακρίβεια για το ποιο είναι το ποσό στο οποίο ανέρχεται το κόστος αυτό. Είναι πάντως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, αυτά που θα απαιτηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανάγκες. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν, είτε είναι άμεση οικονομική βοήθεια, είτε είναι δάνεια, σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, το οικονομικό βάρος κατανέμεται σε βάθος χρόνου. Μπορώ να σας πω φερ` ειπείν, από την εμπειρία που έχω μέχρι τώρα, ότι για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες προηγούμενων σεισμών, έχουμε ακόμη οικονομικά βάρη περίπου 150 δις δραχμών. Αυτό δείχνει πως οι οικονομικές συνέπειες αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου και είναι το κόστος τους πολύ υψηλό.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόταση του κ. Καραμανλή για αξιοποίηση των μη αξιοποιηθέντων κονδυλίων του Β` Πακέτου Ντελόρ και την πρόταση της κ. Παπαρήγα για επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων, που θα δοθούν τα χρήματα του Γ` Κ. Π. Σ. προκειμένου να αξιοποιηθούν χρήματα απ' αυτά τα δύο πακέτα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το Γ` Κ. Π. Σ. αυτή την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητη οποιαδήποτε αλλαγή στα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και ανακοινώσει. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες του φυσικού αυτού φαινομένου με τις δυνάμεις που έχουμε και με τη βοήθεια που αναμένουμε από άλλες πηγές. Οσον αφορά, τώρα, τους αναξιοποίητους ή αναπορρόφητους μέχρι τώρα πόρους από το Β` Κ. Π. Σ., η συζήτηση αυτή έγινε την πρώτη κιόλας ημέρα, την ημέρα που έγινε ο σεισμός, την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων. Είναι το γνωστό σε σας COREPER, όπου διατυπώθηκε από την Επιτροπή σε μας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που έγινε τότε για πρώτη φορά, η ευχέρεια να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το Β` Κ. Π. Σ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα γίνει τη Δευτέρα, πέραν της πολιτικής δήλωσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Ελλάδα, αναμένουμε από την Ε. Ε. και μια ολοκληρωμένη άποψη για την οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Γνωρίζω την επιστολή που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θέλω να επιδείξω την παραμικρή μικρότητα αμφισβητώντας την αξία της. Σας λέω όμως ότι αυτό το θέμα είχε τεθεί πριν στην Ε. Ε. Στην πρώτη σύσκεψη που κάναμε εκείνη την ημέρα εγώ γνώριζα ότι μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό, ότι δηλαδή μας δίνεται η δυνατότητα κατ' αρχήν να αξιοποιήσουμε πόρους από το Β` Κ. Π. Σ.

ΦΙΛΗΣ: Το ύψος των πόρων ποιό είναι από το Β` Κ. Π. Σ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σημαντικό είναι, επειδή γνωρίζετε ότι όλα αυτά πρέπει να ενδύονται και με ένα νομικό χαρακτήρα, να έχουμε την έγκριση, την άδεια της Ε. Ε. για να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους. Αυτό φαίνεται πως είναι δεδομένο. Υπάρχει από την πρώτη στιγμή ως θέση. Θα συζητηθεί στην Ε. Ε. και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως και τη Δευτέρα, να έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις. Το θέμα αυτό συζητείται σε όλα τα επίπεδα στην Ε. Ε., όλες αυτές τις ημέρες. Μπορώ να σας πω χαρακτηριστικά -δεν θα το έλεγα, και δεν το είπα και στην εισαγωγή που έκανα, το λέω μετά την ερώτησή σας- ότι στο ΕCΟFΙΝ, στο Συμβούλιο Οικονομικών Υπουργών που συνεδριάζει σήμερα στη Φιλανδία, ο κ. Παπαντωνίου θα θέσει αυτό το θέμα, μεταξύ των άλλων. Και το θέμα αυτό θα συζητηθεί. Το λέω αυτό για να αποδείξω ότι η συζήτηση αυτή, με τους κοινοτικούς εταίρους, είναι συνεχής και καθημερινή, σε όλα τα επίπεδα και με διάφορους τρόπους.

ΦΙΛΗΣ: Στο νέο νομικό πλαίσιο που έχει αποφασίσει να προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ περιλαμβάνεται και αυτό που καθηγητές Πανεπιστημίου, σεισμολόγοι διαπίστωσαν ως έλλειψη, ότι δηλαδή ειδικώς για την ανέγερση ιδιωτικών κτιρίων απαιτείται λεπτομερής, ακόμα και ηλεκτρολογική και μηχανολογική μελέτη, απαιτείται το βασικό, που είναι η εδαφολογική μελέτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Κανονισμός Αντισεισμικής Προστασίας που υπάρχει είναι αυστηρός. Υπήρξε ένας το 1959, είχαμε ένα πιο σύγχρονο το 1984. Ο τελευταίος που ισχύει και σήμερα, είναι ακόμη πιο αυστηρός και είναι αυτός που θεσπίστηκε το 1995. Ναι, μεταξύ των άλλων θα πρέπει βεβαίως να υπάρχει και αυτή η μελέτη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις κατασκευές, αν θέλετε να συζητήσουμε με λεπτομέρειες, είναι πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται και εκ των υστέρων. Οταν διάφοροι τεχνίτες, ειδικοί -δεν θέλω να αναφερθώ σε ειδικότητες για να μην παρεξηγηθώ- προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, κάνουν παρεμβάσεις και στο φέροντα οργανισμό, ανοίγουν διάφορα κανάλια για να περάσουν τα δίκτυά τους, το αποτέλεσμα είναι να αδυνατίζει η αντοχή του κτιρίου. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Εμείς θέλουμε η όποια κατασκευή, βεβαίως, να γίνεται σε χώρους που δεν έχουν σεισμογένεια και να υπάρχει και έλεγχος. Το είπα αυτό. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελέγχει την καταλληλότητα και την ποιότητα των κατασκευών και από ιδιώτες.

ΦΙΛΗΣ: Ρώτησα αν θα είναι υποχρεωτική η εδαφολογική μελέτη....

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε.

ΦΙΛΗΣ: Θα είναι μέσα στο πλαίσιο που αναφέρατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό πλαίσιο ανέφερα;

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι ήδη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι σκέψη και έχει γίνει και εργασία πάνω σ` αυτό, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκα στην επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό που γίνεται κατά περιόδους στον Κανονισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Επειδή πλέον και ο τελευταίος πολίτης σ` αυτή τη χώρα, φαντάζομαι πως έχει πεισθεί ότι είμαστε μια χώρα με ιδιαίτερη σεισμογένεια, πάντοτε αυτό το θέμα για μας είναι θέμα ειδικού ενδιαφέροντος και συνεχούς μελέτης, προκειμένου να βελτιώνουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους.

ΦΙΛΗΣ: Οπως προκύπτει σήμερα από δημοσίευμα στην "ΑΥΓΗ", το βράδυ της Τρίτης είχε προγραμματιστεί εγκαίρως να υπάρξει μια εθνική άσκηση πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την Πρωτοχρονιά του 2000. Δημοσιεύονται τα σχετικά έγγραφα και είναι δημοσιευμένες οι εντολές που έχουν δοθεί για την άσκηση σε μια ευρεία κατηγορία κρατικών υπηρεσιών, στρατό, αστυνομία, νομαρχίες, δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή το κράτος το οποίο ανταποκρίθηκε εκείνο το κρίσιμο βράδυ της Τρίτης...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο εκείνο το βράδυ, συνεχίζει να ανταποκρίνεται.

ΦΙΛΗΣ: Καμία αντίρρηση. Λέω όμως ότι κατ' αρχήν άμεσα ανταποκρίθηκε. Ηταν κατά τύχη έτοιμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη μας κατηγορήσετε κιόλας ότι προκαλέσαμε το σεισμό για να αποδείξουμε κάτι! !

ΦΙΛΗΣ: Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά επειδή πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, σας λέω ότι το κράτος ήταν έτοιμο να δείξει τον καλύτερο εαυτό του. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, όχι για να κάνουμε αντιπολιτευτική κριτική, αλίμονο, αν λέγατε για το σεισμό εκείνο το βράδυ προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, θα δημιουργούσατε μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και ψυχραιμίας. Αλλιώς αντιδρά ο πολίτης όταν γνωρίζει ότι τώρα ξυπνάει το κράτος και αλλιώς όταν το κράτος έστω και συμπτωματικά είναι έτοιμο, πανέτοιμο, να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή...

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιες ασκήσεις γίνονται τακτικότατα. Την ίδια μέρα, είχαν οριστεί κάποιοι κατά τομείς να λάβουν μέρος σε μια άσκηση. Η άσκηση αυτή βεβαίως δεν έγινε, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι το στοιχείο αυτό το οποίο θα σας οδηγήσει να βγάλετε το συμπέρασμα πως γι` αυτό ακριβώς το λόγο και μόνο γι` αυτό, το κράτος έδειξε αυτή την ετοιμότητα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η άσκηση ακόμα και όταν γίνεται -είναι θα έλεγα άσκηση επί χάρτου- και τελείως διαφορετικό πράγμα να αντιμετωπίσεις αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη, έκτακτη, αναπάντεχη κατάσταση. Το κράτος έδειξε ετοιμότητα, επειδή από την πρώτη στιγμή ανασκουμπώθηκε ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και όλοι και έκαναν τα πάντα, προκειμένου να μη διαφύγει της προσοχής μας, ούτε το παραμικρό θέμα, το οποίο αν το αγνοούσαμε θα μπορούσε να δημιουργήσει πηγή μεγάλων προβλημάτων στη συνέχεια. Αυτός είναι ο λόγος. Κανένας άλλος.

ΦΙΛΗΣ: Το σχέδιο το οποίο δημοσιεύεται προέβλεπε την ενεργοποίηση του "Σχεδίου Ξενοκράτης". Ολες οι βάρδιες ήταν έτοιμες εδώ και μια βδομάδα για έκτακτη υπηρεσία το βράδυ. Και μου λέτε ότι δεν ήταν σημαντικό στοιχείο η προετοιμασία της υποδομής;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο είπα από την πρώτη μέρα. Παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Αν δείτε την ενημέρωση που έδωσα, είπα ότι από την προηγούμενη μέρα υπήρχε ετοιμότητα για την άσκηση. Μην έχετε καμία αγωνία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε κάτι, γιατί και αυτό το ισχυρίζονται κάποιοι. Είμαστε στη διάθεσή σας, οποιοδήποτε θέμα θέλετε να θέσετε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού καλόπιστα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και πιστεύω ότι αυτό αναγνωρίζεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έχουν δοθεί 12.000 σκηνές. Πριν από λίγο που έβλεπα τηλεόραση οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έλεγαν ότι δεν έχουν πάρει σκηνές. Πολλοί λίγοι έχουν πάρει. Τι έχουν γίνει αυτές οι σκηνές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δοθεί απάντηση στο ερώτημά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις σκηνές πού τις δώσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι σκηνές αυτές διανέμονται με συγκεκριμένο τρόπο στους κατά τόπους Δήμους. Πρέπει να πω, όμως, ότι τις πρώτες ώρες, με το πρώτο φορτίο, η κατάσταση που επικράτησε ήταν αψυχολόγητη. Παρατηρήθηκαν, πράγματι, φαινόμενα αταξίας ή ακόμη και λεηλασίας, επιτρέψτε μου να χρησμιοποιήσω αυτή τη λέξη. Πολλοί πήραν σκηνές που δεν πρόκειται καν να τις χρησιμοποιήσουν. Κάποιοι θα τις χρησμιοποιήσουν μεταγενέστερα για άλλο σκοπό. Κάποιοι άλλοι ίσως τις πουλήσουν. Αυτό δείχνει ότι έχουμε προβλήματα σε όλους τους τομείς. Και όταν αυτά τα προβλήματα αφορούν εμάς δεχόμαστε καταιγιστικά πυρά και μάλιστα συχνότατα, που τα δεχόμαστε από εκείνους τους πολίτες που έχουν εκείνοι την ευθύνη για το ότι δημιουργείται αυτή η δυσλειτουργία στο όλο σύστημα προκειμένου. Οι σκηνές είναι πάρα πολλές. Σας λέω ότι οι σκηνές ξεπερνούν ή θα ξεπεράσουν τη Δευτέρα τις 20.000. Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά γιατί δεν έχουν παραχωρηθεί σε όλους; Γιατί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσοι διαμαρτυρήθηκαν, σήμερα, για σκηνές διαμαρτυρήθηκαν. Είναι στημένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δέχεστε ότι κάποιος ο οποίος διαμαρτύρεται είναι αυτός ο οποίος οπωσδήποτε έχει δίκιο; Γιατί το δέχεστε αυτό; Εγώ δεν μπορώ να πω ότι είναι "στημένοι". Εσείς, όμως, γιατί αρνείστε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που οδηγεί κάποιους να έχουν αυτή τη στάση και να ασκούν αυτή την κριτική; Εχουμε κανένα λόγο να παρουσιάζουμε τον αριθμό των σκηνών ως μεγαλύτερο από τον πραγματικό; Μπορώ να σας αναφέρω συγκεκριμένα από πού προέρχονται οι σκηνές αυτές. Αλλά, θα πρέπει και οι πολίτες να βοηθήσουν, ώστε να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πρώτον, έχουν ενοικιαστεί δύο ξενοδοχεία στην περιοχή του Μαραθώνα, με κάλυψη τροφής και όλων των άλλων αναγκών και με πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορά των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μείνουν εκεί για διάστημα ενός μήνα. Σας λέω, λοιπόν, ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίονται, δεν δείχνουν ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν αυτή την προσφορά. Δεύτερον: Εχουν ανοίξει διάφοροι χώροι, ένα κλειστό γυμναστήριο, στο οποίο μπορούν αν όχι εκατοντάδες, αρκετές δεκάδες πολίτες να εγκατασταθούν εκεί. Δεν προσέρχονται. Καθένας θα ήθελε μία σκηνή για τον εαυτό του. Είμαι λίγο σκληρός όταν μιλώ με αυτό τον τρόπο και μην εκλάβετε τον τρόπο με τον οποίο μιλώ σαν αδιαφορία για τον πόνο των ανθρώπων. Σέβομαι απολύτως και κατανοώ τη στάση τους. Αλλά αν δεν συνεργαστούμε όλοι -γι` αυτό μίλησα στην αρχή για συλλογικότητα, και η συλλογικότητα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, αφορά και τους πολίτες- δεν θα έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έγιναν λεηλασίες σπιτιών. Θα φύγουν αυτοί τώρα; Εχουμε κλεψιές και τέτοια. Ποιός θα φύγει; Γι` αυτό κάθονται εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί κάνουν πεζή περιπολίες, επίσης από τους 3.000 στρατιώτες που προσφέρουν τη βοήθειά τους σε διάφορους τομείς, πολλοί συμμετέχουν στις περιπολίες. Γίνεται ότι καλύτερο. Κανείς δεν τους καλεί οπωσδήποτε να φύγουν. Τους καλούμε όμως, για λόγους που έχουν σχέση με τη δημόσια υγιεινή, να δεχθούν να φιλοξενηθούν σε χώρους όπου έχουμε εξασφαλίσει την ανάλογη υποδομή, όπου υπάρχει σύνδεση με δίκτυα αποχέτευσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αυτή την ώρα, χημικές τουαλέτες. Εχουμε δεσμεύσει το σύνολο όσων μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά. Πρέπει να έρθουν και άλλες. Εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, υποδομές, οι οποίες έχουν -ως υποδομές προσωρινής κατοικίας, βέβαια- μία αρτιότητα. Γιατί υπάρχει και το θέμα της δημόσιας υγιεινής, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες, αν δεν είμαστε αρκετά προνοητικοί τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα, αυτά τα 700 κοντέινερ πότε προβλέπεται να τοποθετηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά αρχίζουν και τοποθετούνται. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, για να μην πω αποκλειστικά, από τους δήμους να υποδείξουν ανάλογους χώρους. Να σας πω ότι με βάση τον "Ξενοκράτη", για τον οποίο έγινε λόγος, πρέπει κάθε δήμαρχος, κάθε δημοτική αρχή, να έχει επιλέξει και να έχει υποδείξει χώρο ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται μέσα σ` αυτό το σχέδιο, προκειμένου σε κάποια τέτοια έκτακτη περίσταση να δημιουργηθεί εκεί ο καταυλισμός; Και δεν το έχουν κάνει όλοι οι δήμαρχοι. Αλλά, βεβαίως, εύκολα κατηγορούμε την κυβέρνηση και το κράτος, την ίδια ώρα που ζητούμε να έχουμε αρμοδιότητες. Και όταν τις έχουμε δεν τις αξιοποιούμε. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και χρειάζεται να συζητούμε με σύνεση όλα αυτά τα προβλήματα. Επαναλαμβάνω την απόλυτη κατανόηση, το σεβασμό στον πόνο των ανθρώπων που έχουν πληγεί, αλλά θα πρέπει να πούμε την αλήθεια. Γιατί και εμείς εργαζόμαστε και προσπαθούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Δεν είναι ο σεισμός ένα πεδίο στο οποίο κάποιος μπορεί να καταφύγει για να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Αυτό είναι αδιανόητο. Δεν το θέλουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι μοιράζουν επιταγές.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Αλλά θα πρέπει τα χρήματα να δοθούν. Οταν μοιράζονται επιταγές κάποιοι ενοχλούνται. Αν δεν μοιραστούν επιταγές κάποιοι θα ενοχληθούν. Σημασία έχει να ανακουφιστούν αυτοί που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τα ρίχνετε στους Δήμους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε εσείς!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού στους Δήμους τα ρίχνετε όλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Σταματόπουλε, οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Τις ασκούν με τρόπο αποτελεσματικό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως το μέτρο που μπορούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Και το κράτος στο μέτρο που μπορεί ασκεί τις αρμοδιότητές του. Βλέπω, δηλαδή, να είναι μονομερής αυτή η κριτική προσέγγιση προς τις κεντρικές υπηρεσίες, πράγμα το οποίο αδικεί την προσπάθεια που κάνουν. Γιατί οι κεντρικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση που κατευθύνει τη χώρα έχει κατορθώσει να έχουμε σήμερα αυτές τις προϋποθέσεις, οικονομικές και άλλες, για να αντιμετωπίσουμε με σχετική επάρκεια αυτό το έκτακτο γεγονός και τις συνέπειές του.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι είναι ικανοποιητική ως άριστη η συνεργασία φορέων κ. λπ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αλλά, από ότι προκύπτει η συνεργασία νομαρχών με δημάρχους δεν είναι καθόλου, ούτε ικανοποιητική, ούτε καλή. Από ότι βλέπουμε από δηλώσεις στο ραδιόφωνο, στις τηλεοράσεις κ. λπ. δημιουργούνται καταστάσεις απίστευτες. Εσας, δεν σας απασχολεί αυτό το πρόβλημα; Και δεν έχει, νομίζω, να κάνει με πολιτικά και κομματικά. Υπάρχει μία τεράστια κόντρα που καθένας προσπαθεί να...

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για την διελκυστίνδα μεταξύ Νομαρχιακής και Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, όπως εξελίσσεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Εντοπίζονται τέτοια προβλήματα. Ολα μας απασχολούν. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι το κράτος να κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει τους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν αναπτυγμένες υπηρεσίες στο βαθμό εκείνον, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια έκτακτα περιστατικά. Γι` αυτό είπα ότι επικεφαλής κλιμακίων, πρόσωπα του κεντρικού μηχανισμού βρίσκονται στις νευραλγικές περιοχές για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, να εποπτεύσουν, να συντονίσουν, να ελέγξουν. Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής είναι στη μία περιοχή, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι σε άλλη περιοχή, άλλα στελέχη της κεντρικής διοίκησης είναι αλλού. Και πιστεύουμε ότι αυτό αποδίδει. Γι` αυτό προχωρήσαμε, άλλωστε, τόσο γρήγορα στη δημιουργία αυτών των έξι καταυλισμών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά κάποιες δηλώσεις που έκανε, χθες, ο κ. Μαρκάτος, σε σχέση με την πρόβλεψη κάποιου σεισμού από τον καθηγητή κ. Σιμόπουλο στις 30 Αυγούστου, ότι σε δέκα μέρες θα γινόταν σεισμός, γιατί είχε διαγνώσει κάτι στοιχεία κ. λπ. Η κυβέρνηση ήταν σε γνώση αυτής της...

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει συστήσει επιστημονικό όργανο με το οποίο συνεργάζεται. Το όργανο αυτό συμβουλευόμαστε. Συνεδρίασαν, προχθές, στο πλαίσιο του ΟΑΣΠ οι επιστήμονες σεισμολόγοι και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ των άλλων, η βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη σεισμών διακατέχει όλους τους επιστήμονες που συμμετέχουν σ` αυτή την Επιτροπή. Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη σεισμών. Αυτή είναι η θέση την οποία υιοθετούν και υποστηρίζουν, με επιστημονική τεκμηρίωση, οι σεισμολόγοι που συμμετέχουν σ` αυτή την Επιτροπή. Ελπίζω όλοι μαζί -και εσείς που έχετε νευραλγικό ρόλο στην προσπάθεια για αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση των πολιτών- να συμβάλουμε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γιατί, όπως λέμε "η Ελλάδα κερδίζει στον πόλεμο και χάνει στην ειρήνη", έτσι και εμείς εδώ, ως κοινωνία, μπορεί να κερδίσουμε στο σεισμό, την κρίσιμη ώρα και να χάσουμε μετά. Με αυτή την έννοια, ζητώ αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, κινήσεις υπεύθυνες. Υπάρχουν οι ειδικοί. Μη γίνουμε όλοι σεισμολόγοι σήμερα, όπως ήμασταν χθες συνταγματολόγοι και όπως ήμασταν προχθές θεολόγοι. Οταν μιλάμε για σατανιστές είμαστε θεολόγοι, όταν έχουμε προβλήματα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είμαστε συνταγματολόγοι, όταν έχουμε σεισμούς είμαστε σεισμολόγοι, όταν έχουμε κάποιον επώνυμο σε μονάδα εντατική θεραπείας είμαστε όλοι γιατροί. Παρακαλώ, εμείς είμαστε πολιτικοί, εσείς είστε δημοσιογράφοι. Ετσι, μια οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να λειτουργεί και να προοδεύει.

ΠΑΡΙΣ: Εχει υπόψη της η κυβέρνηση αν αυτή οι φάκελοι των κτιρίων που κατέρρευσαν έχουν όντως εξαφανιστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ζητηθεί οι φάκελοι. Επειδή ακούω προβληματισμούς για δήθεν διαρροή φακέλων προς άλλες κατευθύνσεις, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Οι φάκελοι αναμένονται και βεβαίως, αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε πως θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Οι φάκελοι πρέπει να υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί εκεί περιέχεται η ταυτότητα κάθε κτιρίου. Τα κτίρια θα ελεγχθούν με βάση την ταυτότητά τους. Κάποιοι έχουν ευθύνη. Θα υπάρξει αυστηρή απόδοση ευθυνών.

ΠΑΡΙΣ: Για το Μετρό της Αθήνας, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει πρόβλημα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στο τέλος θα μας πείτε για τα ελληνοτουρκικά, αν έγινε κάποια...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε συζήτηση σήμερα, σε καλό κλίμα και με καλά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί και ο επόμενος γύρος στην Αγκυρα. Δεν θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες. Θα υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση, η οποία θα εκδοθεί. Οταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και με το δεύτερο γύρο που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, τότε θα γίνουν και οι δηλώσεις για το σύνολο αυτών των συνομιλιών.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Για το μηχανισμό ελέγχου ιδιωτικών κατασκευών που είπατε, αφορά τα κτίρια που έχουν πληγεί ή γενικότερα θα γίνει ένας έλεγχος των ιδιωτικών κατασκευών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για τη θέσπιση ενός νέου φορέα, ενός μηχανισμού εν πάση περιπτώσει, ο οποίος θα ελέγχει την καταλληλότητα και την ποιότητα των κτιρίων.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Των νεοαναγειρόμενων.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την πρόταση, που είχε κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο τη λαμβάνετε υπόψη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά είναι στις σκέψεις μας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, δεν είναι ιδέες και προτάσεις του Τ. Ε. Ε, για να μην πω ότι κάποιες ιδέες της Πολιτείας στο παρελθόν, είχαν απορριφθεί από το Τ. Ε. Ε., επειδή ακριβώς προέβλεπαν ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου κατασκευών. Αλλά, για όλα αυτά δεν πρέπει να συζητούμε τώρα γιατί δεν έχει νόημα.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι η διάταξη που πέρασε επί υπουργίας του κ. Πεπονή, το 1995, έχει αναδρομική ισχύ για τους κατασκευαστές κτιρίων πριν το 1995;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι τώρα μπορεί να γίνει έλεγχος, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει πριν το 1995, όπου η παραγραφή επήρχετο σε πέντε χρόνια από το χρόνο κατασκευής του κτιρίου. Ενώ, τώρα η προθεσμία αρχίζει και μετρά από την ημέρα που διαπιστώνεται η έλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος εκείνης της παράβασης, της κακής κατασκευής.

ΦΙΛΗΣ: Για τα κτίρια, συνεπώς, που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1995, δεν ισχύει ο νόμος του 1995, γιατί τα περισσότερα κτίρια που είναι οι πολλοί νεκροί, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1995.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό που λέτε είναι σωστό, αλλά είναι αυτονόητο. Από κει και πέρα δεν θέλω να υπεισέλθω στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι τώρα με βάση το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, ζητούμε, το λέω για τρίτη φορά, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και απόδοση ευθυνών.

ΒΙΔΑΛΗ: Μια διευκρίνιση σε αυτό που είπατε για την ασφάλιση κτιρίων. Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα κατατεθεί κάτι σχετικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτασφάλιση κτιρίων. Θα πρέπει οι πολίτες, μεταξύ των άλλων -όπως κάνουν ασφάλιες για διάφορα άλλα επικίνδυνα ενδεχόμενα- να κάνουν ασφάλιση και γι αυτό, να υπάρχει υποχρέωση και γι αυτό.

ΜΑΚΡΙΔΗΣ: Υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για καθυστέρηση εφαρμογής ή παρέκκλιση από τη δέσμη μέτρων των οικονομικών και φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, πριν μια εβδομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες σε συναφή ερώτηση. Επαναλαμβάνω ότι τα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα εφαρμοστούν στο χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Δεν επηρεάζεται σε τίποτα η δέσμη των μέτρων αυτών που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες ομάδων των πολιτών, χωρίς να υπονομεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τους μεγάλους στόχους.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 September 1999 - 16:04:40 UTC