Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι κατευθύνσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, ενόψει της κατάρτισης σχετικού σχεδίου νόμου, την επόμενη περίοδο. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για ένα σημαντικό θέμα. Η πολιτική μας στον τομέα αυτό, πρέπει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ισχύον νομικό πλέγμα. Ο νόμος 1975/1991 θεωρείται ανεπαρκής, ξεπερασμένος. Αρα, καταλήγουμε στην ανάγκη ψήφισης ενός νέου νόμου, που θα θέτει το νομικό-θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Η πολιτική μας στον τομέα αυτό είναι αυστηρή, αποτελεσματική, όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα λαθρομεταναστών, πολιτών, δηλαδή, οι οποίοι δεν έχουν, εξασφαλίσει μέσω των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών, τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να εισέλθουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Είναι πολιτική, η οποία επιδιώκει να εντάξει ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αυτούς που διαβιούν στην Ελλάδα, χωρίς να είναι Ελληνες. Και, βεβαίως, είναι πολιτική, η οποία θα αντιμετωπίζει, κατά περίπτωση και με τον ανάλογο τρόπο, όποιον εμφανίζει εγκληματική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό οι κατευθύνσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως διατυπώθηκαν σήμερα, είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Απαντούμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα πάρα πολλά και κρίσιμα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε αυτό τον τομέα. Προβλήματα τα οποία αντιμετώπισαν -και ακόμη αντιμετωπίζουν- πολλές χώρες, οι οποίες υποδέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Η Γερμανία αναφέρθηκε σαν ένα τέτοιο παράδειγμα, με την επισήμανση ότι χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, περίπου δέκα, για να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Αλλες χώρες-όπως η Γαλλία τρεις-τέσσερις φορές- έχουν αποπειραθεί να ψηφίσουν ένα σύγχρονο νόμο για τα θέματα αυτά, χωρίς να το έχουν ακόμη επιτύχει.

Ολα αυτά αναφέρονται για να υπογραμμιστεί η δυσκολία του εγχειρήματος μιας πλήρους μεταναστευτικής πολιτικής, μιας πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλα τα συναφή προβλήματα.

Εχει προηγηθεί -όπως γνωρίζετε- η μελέτη του θέματος που έχει γίνει, κυρίως από το υπουργείο Εσωτερικών, από τότε που για πρώτη φορά εξαγγείλαμε την ανάγκη ενός νέου νομοσχεδίου. Ολο αυτό το υλικό αξιολογείται, αξιοποιείται, προκειμένου να προχωρήσουμε στη διατύπωση του νέου νόμου.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σήμερα οι μετανάστες ανέρχονται σε 650.000. Εχουν υποβληθεί 373.000 αιτήσεις. Στη διαδικασία για την απόκτηση πράσινης κάρτας συμμετέχουν με αιτήσεις τους 225.000. Αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει την πράσινη κάρτα είναι περίπου 60.000. Προκειμένου να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία, απόκτησης πράσινης κάρτας έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη, πριν λίγες ημέρες.

Το πρώτο βήμα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, είναι η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στα σύνορα, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα.

Η αποθάρρυνση εισόδου, πέραν των αστυνομικών μέτρων, μπορεί να επιτευχθεί με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Ως πλέον χαρακτηριστική αναφέρεται η ιδέα ίδρυσης γραφείων εργασίας σε γειτονικές χώρες. Μέσω αυτών των γραφείων, τα οποία θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν στο πλαίσιο διμερών συμβάσεων που θα συναφθούν, μπορεί να διευκολυνθεί η είσοδος πολιτών που θα έχουν συγκεκριμένο λόγο εισόδου και παραμονής στη χώρα μας. Και βεβαίως, τα γραφεία αυτά θα λειτουργούν με την εποπτεία συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, όπως είναι οι διπλωματικές αρχές, ο ΟΑΕΔ κ. λπ.

Ενα δεύτερο σημείο είναι ότι η είσοδος στην Ελλάδα θα έχει ένα προσωρινό, εποχικό χαρακτήρα. Αυτοί, δηλαδή, οι οποίοι μέσα από τις νόμιμες αυτές διαδικασίες θα εισέρχονται στη χώρα μας θα παραμένουν για μια ορισμένη χρονική περίοδο, ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, τις εποχικές ή τοπικές και περιφερειακές ανάγκες. Η άδεια που θα τους δίδεται για να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν θα έχει το χαρακτήρα της μονιμότητας.

Οσον αφορά αυτούς οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την καταγραφή και τη νομιμοποίησή τους, με τελικό σημείο την απόκτηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται. Δημιουργούνται και άλλες επιτροπές προκειμένου να έχουμε συντομότερα τα αποτελέσματα τα οποία επιδιώκουμε. Το καινούργιο στοιχείο, στο οποίο καταλήξαμε σήμερα, είναι η έναρξη μιας παράλληλης διαδικασίας, κυρίως για εκείνους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει μέρος στη διαδικασία που ήδη ακολουθείται. Η νέα αυτή διαδικασία, η οποία δεν υποκαθιστά την τρέχουσα πολιτική για την απόκτηση κάρτας, θα κινηθεί με την εποπτεία των ΟΤΑ, των Δήμων. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες που παρεπιδημούν στην Ελλάδα -ένας σημαντικός αριθμός- δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει μέρος στις διαδικασίες, για να επιδιώξουν τη νομιμοποίηση της εδώ παραμονής τους. Βεβαίως, οι ΟΤΑ θα συνεργαστούν για να επιτύχουν στο έργο τους αυτό με την ΕΛ. ΑΣ και φορείς που έχουν συναρμοδιότητα.

Πρέπει να πούμε ότι η διαδικασία αυτή, η οποία είναι σε εξέλιξη, για την καταγραφή και νομιμοποίηση αυτών που δικαιούνται να νομιμοποιηθούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα και για την επαναπροώθηση στις χώρες τους αυτών που δεν νομιμοποιούνται, είναι διαρκής. Δεν έχει χρονικό περιορισμό ο έλεγχος των μεταναστών στην Ελλάδα.

Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο αυτό, της μετανάστευσης και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης, δεν μπορεί να εκλείψει από τη μια ημέρα στην άλλη. Η προσπάθεια για να στεγανοποιήσουμε τα σύνορά μας συνεχίζεται, προχωρά. Για να επιτύχουμε, όμως, τα άριστα αποτελέσματα, να μην εισέρχεται, δηλαδή, κάποια στιγμή ούτε ένας λαθρομετανάστης χρειάζονται επιμονή και χρόνος.

Οσον αφορά την ένταξη με ομαλό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αυτών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν θέματα που θα αφορούν (πέρα από την απασχόληση για ορισμένη περίοδο αυτών που ουσιαστικά μετακαλούνται στην Ελλάδα) τη συνένωση των οικογενειών, την αναγνώριση και περιφρούρηση των δικαιωμάτων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οπως αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα υψηλού βαθμού ένταξης στην ελληνική κοινωνία των παιδιών που έχουν γονείς μετανάστες. Σε πάρα πολλά σχολεία, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια, τα παιδιά αυτά εκπαιδεύονται, φοιτούν και προοδεύουν.

Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει, επίσης και θέματα ιθαγένειας. Αυτό, βέβαια, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και απαιτεί λεπτομερέστατη συζήτηση. Επισημάνθηκε σχετικά ένα στοιχείο, το οποίο σας αναφέρω: Από 1980 μέχρι σήμερα, έχει χορηγηθεί ιθαγένεια σε 35.560 πολίτες. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός. Θα γίνει, λοιπόν, μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα, με στόχο την αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας.

Αυτά, σε πολύ γενικές γραμμές, ήταν τα θέματα που τέθηκαν κατά την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού και προσεγγίστηκαν, με διάφορους τρόπους, από συναδέλφους που έλαβαν το λόγο. Αντιλαμβάνεστε ότι συζητήσαμε τη μεταναστευτική πολιτική και όχι το θέμα της εγκληματικότητας. Εγινε σαφές από τη συζήτηση ότι, ενώ οι κύκλοι της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης τέμνονται, δεν ταυτίζονται απολύτως. Τα δύο αυτά θέματα δεν αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Παρόλο, όμως, ότι τα δύο θέματα δεν ταυτίζονται, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, από το νέο αυτό φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε, επίσης, μια ενημέρωση από την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου για το γνωστό πρόβλημα πληροφορικής του "ιού του 2000". Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι με βάση το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει και εφαρμόζεται, έχουμε, ήδη, αντιμετωπίσει, σε μεγάλο βαθμό, τα σχετικά προβλήματα. Εχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και λειτουργεί Υπηρεσία, με αριθμό τηλεφωνικής κλήσης το 1204, στην οποία μπορεί κάποιος να απευθύνεται για σχετικές πληροφορίες. Εχουν καταρτιστεί για όλες τις υπηρεσίες σχέδια εναλλακτικής λειτουργίας για τις ημέρες εκείνες, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εκτάκτως εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν. Εχουμε ενημερώσει τους Διεθνείς Οργανισμούς για την εξέλιξη του έργου που έχουμε επιτελέσει στην κατεύθυνση αυτή. Γενικά το θέμα αυτό, το οποίο μας απασχολεί εδώ και καιρό, αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες επισημάνσεις.

* Αναφέρθηκε, πρώτα απ` όλα, στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της καλλιέργειας προσδοκιών, είτε για προσλήψεις, είτε για αύξηση των αποδοχών τους σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Η ανακοίνωση των οποιωνδήποτε μέτρων θα πρέπει να γίνεται, αφού προηγουμένως τα μέτρα αυτά θα έχουν συζητηθεί με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προσμετράται το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται.

* Επισήμανε, για μια ακόμη φορά, το αρνητικό φαινόμενο των τροπολογιών που κατατίθενται κατά τη συζήτηση συναφών νομοσχεδίων. Από παλαιότερα έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση του για το θέμα αυτό. Η θέση της κυβέρνησης παραμένει η ίδια: Δεν θα πρέπει, όταν συζητούνται σημαντικά θέματα, να δίδεται ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες, σε άτομα να πιέζουν προκειμένου να επιτύχουν ειδικές ρυθμίσεις που επιθυμούν.

* Ο Πρωθυπουργός έκανε, τέλος, μια αναφορά στη χθεσινή επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επίσης, και στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει μεθαύριο στο Σαράγεβο, όπου θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικά τμήματα στην Αλβανία, στο Ουρόσεβατς, όπου πήγαμε χθες, αλλά και στη Βοσνία. Είναι πολιτική μας επιλογή η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στις περιοχές αυτές. Το κόστος για την λειτουργία αυτών των τμημάτων ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι, όμως, επιβεβλημένο γιατί πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή αποτελεί τμήμα της εξωτερικής πολιτικής μας, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλει στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για την αποκατάσταση συνθηκών ειρήνης και ομαλότητας στις περιοχές αυτές.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω μία διευκρίνιση. Η κυβέρνηση υποστήριζε παλαιότερα ότι δεν υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στη λαθρομετανάστευση και στην αύξηση της εγκληματικότητας. Ο Πρωθυπουργός στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσφατα, συνέδεσε στις δηλώσεις του ευθέως τα δύο αυτά θέματα. Μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανα μία πιο μετριοπαθή τοποθέτηση και σήμερα, εσείς μιλήσατε για επάλληλους κύκλους. Τελικά, ποιά είναι η άποψη της κυβέρνησης, συνδέεται ή όχι η εγκληματικότητα με τη λαθρομετανάστευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο, αλλά τα δύο θέματα δεν ταυτίζονται απολύτως. Αν θέλετε να σας αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία, μπορώ να το κάνω. Σας λέω μόνο τούτο: Το φαινόμενο των καλούμενων οικονομικών προσφύγων στην Ελλάδα έχει, βεβαίως, τις ευεργετικές επιδράσεις του σε κάποιους τομείς, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, η προσφορά εργασίας σε απασχολήσεις που συνήθως αποφεύγουν οι Ελληνες πολίτες. Από την άλλη, όμως, έχει και παρενέργειες, αλλά και αρνητικές συνέπειες. Οι αρνητικές συνέπειες δεν εκδηλώνονται μόνο με εγκληματική συμπεριφορά. Γνωρίζετε ότι αυτό το μεγάλο κύμα των οικονομικών προσφύγων στην Ελλάδα επιβαρύνει, αν θέλετε, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων; Γνωρίζετε ότι μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, προσφέρουν νοσηλεία σε οικονομικούς πρόσφυγες; Και ότι συνεπάγεται αυτό, όχι μόνο για το κόστος λειτουργίας τους, αλλά και για τις σχέσεις που αναπτύσσονται με τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό, τον τρόπο με τον οποίον τους αντιμετωπίζουν και αντιμετωπίζονται από αυτούς. Δεν είναι σωστό όλα αυτά τα θέματα να τα συζητούμε, βλέποντας μόνο τη μία πλευρά. Υπάρχουν πολλές πλευρές. Ασφαλώς, λοιπόν, έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο, χωρίς -επαναλαμβάνω- να ταυτίζεται το ένα με το άλλο. Αλλά, το ότι έχουν σχέση τα δύο θέματα, βεβαίως και έχουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχουν οι εκθέσεις του Πανεπιστημίου της Αθήνας που δείχνουν ότι δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση λαθρομετανάστευσης και εγκληματικότητας. Ο κ. Νικολάου, πρόσφατα, παρουσίασε και στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που έδειχνε το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής λαθρομεταναστών στην εγκληματικότητα. Τελικά, αυτά τα στοιχεία και αυτές οι εκθέσεις ισχύουν σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν δέχομαι την άποψη που ισχυρίζονται κάποιοι ότι το ποσοστό εγκληματικότητας που προέρχεται από τους οικονομικούς πρόσφυγες είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το ποσοστό εγκληματικότητας των Ελλήνων πολιτών και άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρώτα απ` όλα, υπάρχουν Ελληνες πολίτες, οι οποίοι γεννήθηκαν εδώ, είναι Ελληνες και πρέπει να αντιμετωπιστεί η εγκληματική συμπεριφορά τους από τα όργανα του κράτους. Από τη Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία. Τι σχέση έχει αυτό με τους μετανάστες οι οποίοι έρχονται παράνομα σ` αυτό τον τόπο και θα πρέπει να υπαχθούν σε κάποιες διαδικασίες, σε κάποιους κανόνες. Να καταγραφούν και να ενταχθούν, με βάση αποφάσεις που παίρνει το ελληνικό κράτος, στην ελληνική κοινωνία και δεν το κάνουν. Και αυτό καυτηριάζεται. Παρακαλώ, μη γίνεται αυτή η σύγχυση και αυτή η σύγκριση. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστή.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Πότε η κα Παπανδρέου θα καταθέσει το νομοσχέδιο και αν πριν το καταθέσει το δώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση επί των κατευθύνσεων που σήμερα συζητήσαμε και αποφασίσαμε θα συνεχιστεί, προκειμένου να εξειδικευτούν πολλές πλευρές αυτής της αρχικής πρότασης σε έναν κύκλο συναρμόδιων υπουργών. Το επόμενο διάστημα, πριν ολοκληρωθεί η διατύπωση αυτού του νομοσχεδίου, η αρμόδια υπουργός θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συμφωνία για τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Γιατί, τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι πάρα πολύ σημαντικά και χρίζουν μιας κοινής αντιμετώπισης. Ολα αυτά, θα γίνουν το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε, αυτή την ώρα, να προσδιορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι η διαδικασία καταγραφής των οικονομικών προσφύγων μία διαρκής διαδικασία. Τι εννοείτε, ακριβώς; Δεν ισχύουν οι προθεσμίες που υπήρχαν από τον ΟΑΕΔ για την απόκτηση της κάρτας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν απολύτως. Αυτό το οποίο είπα και το ακούσατε είναι τούτο: Η στιγμή εκείνη, κατά την οποία θα έχουμε κατορθώσει να καλύψουμε απολύτως τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας, είναι μακρινή και ίσως να μην υπάρξει και ποτέ. Γιατί, πάντοτε, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα, έστω και ένας λαθρομετανάστης να είναι πιθανό να εισέλθει στην Ελλάδα. Αρα, το θέμα της καταγραφής αυτών που παράνομα έρχονται στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα που έχει διάρκεια και μεγάλο βάθος χρόνου.

ΦΙΛΗΣ: Το κίνητρο για να καταγραφεί κάποιος αυτοβούλως και όχι να συλληφθεί και συνεπώς παρέλκει η ιδέα της καταγραφής, ποιό είναι, αν του παρέχεται δια της καταγραφής η δυνατότητα νομιμοποίησής του;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία για τη χορήγηση της λευκής και πράσινης κάρτας. Πάρα πολλοί δεν έχουν λάβει μέρος σ` αυτή τη διαδικασία. Αποφασίσαμε, σήμερα, να αναλάβουν οι ΟΤΑ, σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς, την καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει στη διαδικασία, η οποία, εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται, για την απόκτηση πράσινης κάρτας. Το κίνητρο γι` αυτούς είναι ότι, εφόσον προσέρχονται και παίρνουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία, δεν θα επαναπροωθούνται. Οποιοι, δηλαδή, βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και δεν έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία απόκτησης των νομίμων εγγράφων, μπορούν...

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι είδηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, είναι είδηση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν το είπατε έτσι, στην αρχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι το είπα και στην αρχή. Οταν προσέρχεται κάποιος σε μία διαδικασία απογραφής δεν θα το κάνει, ασφαλώς, για να παραδοθεί. Θα προσέλθει, προκειμένου να απογραφεί, επειδή ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει μία δυνατότητα νόμιμης παραμονής του στην Ελλάδα. Αυτή τη δυνατότητα του προσφέρουμε με αυτή την παράλληλη διαδικασία, η οποία ξεκινά τώρα. Και βεβαίως, όλα τα θέματα θα κριθούν με την ανάλογη ευελιξία που επιβάλλει το κρίσιμο αυτό θέμα που όλους μας απασχολεί.

ΦΙΛΗΣ: Ποιό νομικό καθεστώς θα διέπει την παραμονή αυτών των χιλιάδων οικονομικών προσφύγων στην Ελλάδα, που δεν θα έχουν ούτε πράσινη κάρτα, ούτε λευκή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί οι οποίοι εντοπίζονται μετά από ελέγχους και διαπιστώνεται ότι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, είτε γιατί δεν τα δικαιούνται, δεν μπόρεσαν να τα αποκτήσουν, είτε γιατί απέφυγαν να λάβουν μέρος στις σχετικές διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους, θα επαναπροωθούνται. Αυτή είναι δεδομένη επιλογή μας. Ισχύει αταλάντευτα. Τώρα, ξεκινά παραλλήλως μία άλλη διαδικασία, την οποία θα διαχειριστούν, κυρίως, οι ΟΤΑ και η ΕΛΑΣ, επειδή γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο καθένας για την περιοχή του. Αυτοί οι οποίοι είναι σε μία ορισμένη περιοχή θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν και να δηλώσουν την εκεί παρουσία τους, διασφαλίζοντας έτσι, σε πρώτη φάση, ότι δεν επαναπροωθούνται. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το πολύ σημαντικό κίνητρο, γιατί και εσείς μιλήσατε περί κινήτρων και πράγματι έτσι είναι. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση σε δεύτερο στάδιο αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους βούληση να καταγραφούν και μπουν σε ένα πλαίσιο νομιμότητας, να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ζητήσουν λευκή και πράσινη κάρτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για την εκκίνηση μιας νέας παράλληλης διαδικασίας. Είναι πολύ πρόωρο να μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Εφόσον κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, εφόσον κάποιος επιδιώξει να νομιμοποιηθεί, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όποιοι προσέλθουν δεν θα κριθούν όλοι με το ίδιο μέτρο. Αν κάποιος, πραγματικά, είναι παραβάτης, θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από έναν οικογενειάρχη ο οποίος εργάζεται, έχει εγκαταστήσει στον τόπο όπου εργάζεται την οικογένειά του, έχει αποδοχή και είναι κατά κοινή ομολογία χρήσιμος. Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν αναλόγως.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα αρχίσει αυτή η διαδικασία καταγραφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει, εφόσον αρχίσει να ισχύει ο νέος νόμος. Θα προβλέπεται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.

ΦΙΛΗΣ: Μέχρι τότε, αν οικονομικοί πρόσφυγες επικαλούμενοι βεβαιώσεις δημοτικών φορέων...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών ή πιστοποιητικών από δήμους, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα. Παραμένουμε σ` αυτή την πολιτική.

ΦΙΛΗΣ: Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος θα υπάρχουν επαναπροωθήσεις. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος θα υπάρχουν εξαιρέσεις στις επαναπροωθήσεις. Αυτό λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που ψηφίζεται και ισχύει ο νόμος, ξεκινά μία παράλληλη διαδικασία για την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού των μεταναστών. Το δυναμικό αυτό θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Χρησιμοποίησα τη λέξη "ευελιξία". Παρακαλώ, αυτό να το λάβετε υπόψη σας. Επαναλαμβάνω, ότι οι τοπικές αρχές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, μπορούν να επιδείξουν αυτή την ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, διασφαλίζοντας τους πολίτες από τη μια, αλλά ταυτόχρονα, καλύπτοντας, από την άλλη, και τους μετανάστες που δικαιούνται αυτή την κάλυψη, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, υπάρχει μία αντίφαση. Εάν θεωρούμε ότι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκαίοι και δίνουμε μια ευκαιρία κάποιας νομιμοποίησης με τη διαδικασία της παράλληλης καταγραφής, τότε για ποιο λόγο συνεχίζουμε τις επαναπροωθήσεις, μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αντίφαση πολιτικής. Η αντίφαση είναι συνολική. Είναι αντίφαση της ελληνικής κοινωνίας, που επιθυμεί φθηνά εργατικά χέρια και με τη δύση του ηλίου, όταν πια τελειώσουν οι ώρες εργασίας, θα επιθυμούσε -με ποιό τρόπο, ίσως με αεροπλάνο; - όλοι αυτοί οι μετανάστες να μεταφέρονται πάλι στον τόπο προέλευσής τους. Αυτή είναι η αντίφαση της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε μετανάστες, εδώ, για τις ώρες εργασίας, θέλουμε να τους απασχολούμε και τις ώρες εκτός εργασίας, θα θέλαμε όλοι αυτοί να ζουν εκτός Ελλάδας. Αυτή είναι η αντίφαση της ελληνικής κοινωνίας και του καθενός εξ ημών. Δεν υπάρχει καμία άλλη αντίφαση. Επειδή αναφέρατε αυτό το θέμα, τις προηγούμενες ημέρες μίλησα και για την υποχρέωση που έχουν οι εργοδότες που απασχολούν ξένους. Υπάρχουν περιπτώσεις που εργοδότες δεν τους επέτρεψαν να λάβουν μέρος σ` αυτές τις διαδικασίες για τη χορήγηση της πράσινης κάρτας. Ασφαλώς, λοιπόν, αυτή η δεύτερη ευκαιρία, δίνεται μέσω της νέας διαδικασίας η οποία θα ξεκινήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός για προσλήψεις, απευθυνόταν στην κα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Μιλούσε γενικά για τη συζήτηση που έχει προκληθεί δημοσίως περί επικείμενων προσλήψεων χιλιάδων (!) πολιτών. Ολα αυτά -επειδή και άλλη φορά το συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο- δεν θα πρέπει να διογκώνονται, να αντιμετωπίζονται ως θέματα που αποτελούν κύρια σημεία της πολιτικής μας, ως πολιτικές επιλογές, βάσει των οποίων απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Εκεί όπου χρειάζονται προσλήψεις, θα γίνουν, όπως πολύ συγκεκριμένα έχουμε πει. Πάντως, θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γνωστές οι θέσεις που είναι κενές και πρέπει να καλυφθούν. Δεν υπάρχει πολιτική προσλήψεων -ας χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση- και γι` αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται περαιτέρω συζήτηση περί δήθεν μεγάλου κύματος προσλήψεων. Δεν είναι αυτή η πολιτικής μας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η κα Παπανδρέου εξήγγειλε προσλήψεις, έχει καταθέσει νομοσχέδιο, μετατάξεις, προσλήψεις. Το νομοσχέδιο μιλάει για 30 χιλιάδες προσλήψεις για να καλύψουν, λέει, θέσεις αυτών που φεύγουν. Δεν τα διαβάζετε κάθε μέρα; Από πού βγαίνουν; Από το υπουργείο Εσωτερικών βγαίνουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, τι είναι αυτά που λέτε, κ. Σταματόπουλε. Το νομοσχέδιο αυτό κατά βάση, προβλέπει ότι όσοι απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά διέπονται από ένα καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, μετατάσσονται σε καθεστώς δημοσίου δικαίου, γίνονται, δηλαδή, και τυπικά μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, γιατί δεν δημιουργείται κανένα επιπρόσθετο κόστος, αφού δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις. Είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται επί πολλά χρόνια στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό, όμως, το οποίο είναι θετικό είναι ότι θα μπορούν να αναλαμβάνουν καθήκοντα στην ιεραρχία, να έχουν πλέον δικαίωμα υπογραφής, να εκδίδουν αποφάσεις, πράγμα το οποίο δεν δικαιούνται σήμερα με το καθεστώς της εργασιακής σχέσης που τους χαρακτηρίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε είναι προσλήψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε εσείς. Σας λέω ότι υπάρχουν αυτοί οι 30 χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται δια βίου, μέχρι να πάρουν σύνταξη. Δεν μπορεί κανείς να τους απομακρύνει από το Δημόσιο. Εχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τώρα, αντί να είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, γίνονται δημοσίου δικαίου. Γιατί; Σας το εξήγησα. Για να έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν αποφάσεις, πράγμα το οποίο δεν τους επιτρέπεται σήμερα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος τομέας να χωλαίνει. Αντί να προσλάβουμε νέο προσωπικό, αυτά τα καθήκοντα τα αναθέτουμε, πλέον, σε υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στο Δημόσιο, εδώ και αρκετά χρόνια και είναι στην ουσία, στην πραγματικότητα, μόνιμοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για την τροπολογία που αναφερόταν σε βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για θέματα τροπολογιών, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τέτοιες επισημάνσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το φαινόμενο των πολλών τροπολογιών θα πρέπει να εκλείψει. Το έχουμε πει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω. Αναφερόταν στη συγκεκριμένη τροπολογία των βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφερόταν σε όλες τις τροπολογίες. Εχουν επισημανθεί τα φαινόμενα αυτά. Οι υπουργοί έχουν την ευθύνη για την εισήγηση που κάνουν με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέτουν. Και βεβαίως, οι συμπληρώσεις και οι βελτιώσεις που εισηγούνται, όταν είναι χρήσιμες, και αυτές πρέπει να γίνονται δεκτές. Από εκεί και πέρα, μιλούμε συνολικά για τροπολογίες, οι οποίες έρχονται εκ των υστέρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση, παρά τη συνάφειά τους, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Αυτό το φαινόμενο καυτηριάστηκε πολλές φορές και, για μια ακόμη φορά, σήμερα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, κάνατε λόγο για κάποια γραφεία σε γειτονικές χώρες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κατόπιν διμερών συμφωνιών, γραφεία σε γειτονικές χώρες, ώστε η προώθηση μεταναστών στην Ελλάδα να γίνεται με βάση τις ανάγκες μας, με μεθοδευμένο τρόπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες στις οποίες θα καθορίζονται ποσοτικά και ποιοτικά...

ΡΕΠΠΑΣ: Το λέτε πολύ καλά.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Η καλλιέργεια προσδοκιών στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, αφορά και το μισθολόγιο των αξιωματικών; Το ρωτώ, γιατί είναι θέμα επικαιρότητας, είναι το μόνο που συζητήθηκε χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα συζητήθηκε, προχθές. Τέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για το θέμα αυτό, έχουν ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής στη σχετική συζήτηση, και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης (βλέπε Ελληνική Αστυνομία) και Εμπορικής Ναυτιλίας (βλέπε Λιμενικό Σώμα). Είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί σε συζήτηση η οποία θα γίνει με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Δεν αφορούσε, δηλαδή, η επισήμανση του Πρωθυπουργού το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είχε καμία σχέση, δοθέντος ότι το θέμα αυτό μας απασχόλησε και έχουμε λάβει συγκεκριμένη απόφαση.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η επισήμανση του Πρωθυπουργού, ποιούς αφορούσε τελικά; Είπατε, πριν, ότι δεν αφορούσε την κα Βάσω Παπανδρέου. Λέτε, τώρα, ότι δεν αφορά το θέμα των στρατιωτικών. Ποιοί, τελικά, καλλιεργούν αυτές τις προσδοκίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση, την τελευταία περίοδο, για το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα, ασφαλώς, της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής μας, έχουμε μία σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Δεν γίνεται, όμως, ανάλογη συζήτηση για την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου σε τομείς που αφορούν την κοινωνική πολιτική. Μπορεί, λοιπόν, να δοθεί η εντύπωση ότι αυτή η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, δίνει την άνεση, τη δυνατότητα και την ευχέρεια να προχωρούμε σε προσλήψεις, προκειμένου να ικανοποιήσουμε έτσι μια κομματική πελατεία. Είπα ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πολιτική προσλήψεων. Δεν θα πρέπει να δίνεται αυτή η εντύπωση, επειδή πολλά δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την τελευταία περίοδο, με αναφορά σε επικείμενες προσλήψεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές από τη δική μας πλευρά.

ΣΙΑΝΗΣ: Δίνεται, δηλαδή, η ευχέρεια στους δήμους να εισηγούνται στη Διοίκηση, στο κράτος, εάν στην περιοχή τους θέλουν να νομιμοποιήσουν κάποια ομάδα μεταναστών και κάτω από ποιες διαδικασίες; Και δεύτερον, αν ενόψει του νομοσχεδίου, κάποιος επίσημος κρατικός φορέας αναλαμβάνει την υποχρέωση να ερευνήσει ποιο εργατικό δυναμικό χρειάζεται στην Ελλάδα, σε ποιες περιοχές, σε ποια έκταση και σε ποιες περιόδους.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, η νομιμοποίηση αποφασίζεται από τις υπηρεσίες του κράτους. Οι ΟΤΑ έχουν συμμετοχή στη διαδικασία καταγραφής του ανθρώπινου δυναμικού. Αρα, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμη η δική τους συμμετοχή. Δεν θα αποφασίζουν αυτομάτως για την παραμονή αυτοί οι οποίοι καταγράφουν, αλλά η καταγραφή είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα αριθμητικά, κοινωνικά και άλλα δεδομένα, προκειμένου να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις.

Δεύτερον, όσον αφορά την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στη χώρα μας, πρέπει να σας πω ότι από τον ΟΑΕΔ υπάρχουν -γιατί έχουν συλλεγεί- αυτά τα στοιχεία και έχουν εντοπιστεί οι ανάγκες. Ειπώθηκε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις Επιθεωρήσεις Εργασίας οι οποίες -όπως γνωρίζετε- είχαν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, δεν απέδωσε το σχήμα αυτό. Ψηφίσαμε να ενταχθούν πάλι στο υπουργείο Εργασίας. Θα πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ ο μηχανισμός αυτός, προκειμένου να έχουμε μία σαφέστερη εικόνα, γιατί σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου. Εχουμε, λοιπόν, από τη μία, καταγεγραμμένες τις ανάγκες, από την άλλη, όμως, δεν έχουμε τη δυνατότητα απόλυτου ελέγχου για το ποιοι και πώς καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν, σήμερα. Ολα αυτά, επαναλαμβάνω, θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης, μεταξύ συναρμόδιων υπουργών, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πριν διατυπωθεί το κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου.

ΣΙΑΝΗΣ: Με τον όρο "ευελιξία" που θέσατε, υπάρχει η δυνατότητα εισήγησης από κάποιο δήμο ότι "εγώ θέλω αυτούς"...;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μιλούμε για τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, ασφαλώς, πέραν των κρατικών υπηρεσιών, και οι ΟΤΑ γνωρίζουν τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν από κρατικούς φορείς. Γιατί, οι αποφάσεις αυτές -επαναλαμβάνω- θα λαμβάνονται μέσω λειτουργιών που θα προβλέπονται από διμερείς συμφωνίες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παράνομων ιθαγενειών. Υπάρχουν, δηλαδή, κυκλώματα που "χορηγούν" ιθαγένεια κατά τρόπο παράνομο. Και από την άλλη, υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες που ζουν στη χώρα μας και δικαιούνται να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το θέμα αυτό έχει ζητηθεί; Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τις διαδικασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε τη διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κάποιοι όροι οι οποίοι ισχύουν μέχρι τώρα, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και πάρα πολλοί προβληματισμοί για το ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Ολα αυτά τα θέματα θα τύχουν αναλυτικής επεξεργασίας και θα διαμορφώσουμε την τελική θέση μας, αφού συνεννοηθούμε και με τα άλλα κόμματα. Διατυπώνεται, για παράδειγμα, ένας προβληματισμός για το αν πρέπει κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά ή θα πρέπει να έχουμε μία πολιτική για ομάδες, να έχουμε μια, κατ` αρχήν, προσέγγιση του θέματος σε συλλογικό επίπεδο. Η δεύτερη επιλογή ίσχυσε και ισχύει ακόμη σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν προβληματισμοί, αν είναι αποδοτική. Κάποιοι επιμένουν ότι οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις ότι είναι μία διαδικασία η οποία δεν είναι δίκαιη και αντικειμενική και προτείνουν, γι` αυτό το λόγο, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται χωριστά.

Ολα αυτά μας απασχολούν. Η θέση μας είναι να προχωρήσουμε σε έναν εκσυγχρονισμό της πολιτικής για τη χορήγηση ιθαγένειας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν γνωστή η άποψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ιδιαίτερα τους μετανάστες από τα βόρεια σύνορα, θα πρέπει να τους δούμε με ένα διαφορετικό μάτι, έτσι ώστε να έχουμε την ανάλογη ρύθμιση των σχέσεών μας με τις γειτονικές χώρες. Αυτή η άποψη, κατατέθηκε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ειπώθηκε, πράγματι, ότι οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο δεχόμαστε, φιλοξενούμε και εντάσσουμε στην ελληνική κοινωνία, πολίτες που έρχονται από τις χώρες αυτές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μία αιτία για το μεγάλο κύμα οικονομικών προσφύγων είναι αυτή η ανισότητα, το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, μεταξύ της χώρας μας και των γειτονικών χωρών. Αν πραγματικά υπάρξουν -και ευχόμαστε να υπάρξουν και συμβάλλουμε σ` αυτή την κατεύθυνση, γιατί αποτελεί σημαντικό θέμα για εμάς, αλλά και για την αντιμετώπιση του δεδομένου προβλήματος- συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, π. χ. στη γειτονική Αλβανία, που να εξασφαλίζουν συνθήκες καλής ζωής για τους πολίτες της, αντιλαμβάνεστε πως θα έχει αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό, το κύμα οικονομικών προσφύγων προς την Ελλάδα. Γι` αυτό ακριβώς, είπαμε ότι όλα αυτά αποτελούν στοιχεία άσκησης και εξωτερικής πολιτικής. Και θα εξεταστούν και υπ` αυτό το πρίσμα. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα εξετάζουμε σε πάρα πολλά επίπεδα, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 July 1999 - 8:08:26 UTC