Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας

* Θέλω να σας ενημερώσω για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς. Ηδη, έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις: Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7 μ. μ, με τον κ. Κωνσταντόπουλο και στις 7.45 με την κ. Παπαρήγα και τη Δευτέρα, στις 7 μ. μ με τον κ. Καραμανλή και στις 7.45 με τον κ. Τσοβόλα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ένα σχόλιο που έκανα χθες -να το επαναλάβω με πιο έντονο τρόπο σήμερα- και να εκφράσω την απορία μου, για την καχυποψία η οποία εκδηλώνεται από κάποιους, που φθάνει μέχρι το σημείο να αμφισβητείται η πρόθεση του Πρωθυπουργού για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμε αυτές τις συζητήσεις, προκειμένου να προκύψει, με συναινετικό τρόπο, μια γραμμή αντιμετώπισης του φαινομένου των οικονομικών μεταναστών. Παραμένουμε σε αυτή τη γραμμή. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι αυτή, η οποία τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Και εκφράζω για μια ακόμη φορά, πέραν της απορίας, και τη λύπη μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται κάποια κρίσιμα θέματα.

* Την Τρίτη έχουμε την επίσκεψη στο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Ουρόσεβατς, στο Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχουν, όπως είπαμε, οργανωτικά και τεχνικά προβλήματα. Σας ενημερώνω για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα και σας καλώ να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συμμετοχή σας. Η αναχώρηση θα γίνει από το ανατολικό αεροδρόμιο στις 10 π. μ., άρα γύρω στις 9 π. μ., θα πρέπει να είστε εκεί όσοι ενδιαφέρεστε να ταξιδέψετε. Η επιστροφή θα γίνει το απόγευμα. Ενας από κάθε Μέσο μπορεί να λάβει μέρος στην αποστολή και αν ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον αριθμό των 35-38 που κατ` ανώτατο όριο μπορούν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να πάμε με μια σειρά. Να προηγηθούν οι μεγάλες ημερήσιες καθημερινές εφημερίδες και να ακολουθήσουν οι επαρχιακές κ. ο. κ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σε αυτές τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς Αρχηγούς, ποια είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης; Απλώς να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων ή να επιδιώξει περαιτέρω και τη συναίνεση γύρω από το μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης τόσο της εγκληματικότητας, όσο και ευρύτερα των θεμάτων που προκύπτουν από τους οικονομικούς μετανάστες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δημιουργία συνθηκών απόλυτης ασφάλειας για τους Ελληνες πολίτες, αποτελεί μείζον αγαθό. Οπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, έχουμε πολιτική την οποία εφαρμόζουμε με σχετική επιτυχία. Επιθυμούμε, όμως, να συζητήσουμε αυτό το θέμα και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί, γιατί επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό να εμπεδωθούν αυτές οι συνθήκες ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Εχουμε θέσεις. Τις βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθούμε θα τις συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς Αρχηγούς, με τους οποίους θα συναντηθεί. Αναμένει από αυτούς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις, οι οποίες, βεβαίως, πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν, ώστε να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα, είναι κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία, όπως έχουμε κατ` επανάληψη τονίσει και γι αυτό επιθυμούμε, με συναινετικό τρόπο, να το αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό το σκοπό γίνονται και οι συναντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να μας πείτε τίποτα, μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, κυβερνητικούς παράγοντες και κομματικά στελέχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε σχετικές δηλώσεις, χθες, για τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής ο Υπουργός Παιδείας. Ασφαλώς, μένουμε σε αυτές τις δηλώσεις. Μιλάει με λεπτομέρειες για όλα τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανε πριν από τη σύσκεψη...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η πολιτική μας δεν αλλάζει, επειδή μεσολάβησε μια σύσκεψη. Συνεχίζουμε την εκπαιδευτική πολιτική που έχουμε ανακοινώσει και είναι πολύ γνωστή σε εσάς. Εχει κάνει για όλα τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής, αναλυτικές δηλώσεις, ο κ. Αρσένης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω για τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στη σύσκεψη αυτή δεν αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Δεν έχουμε αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική. Αρα, δεν προκύπτει κάτι άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έγινε τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, εκπλήσσομαι με την απορία σας, την οποία δέχομαι, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είναι τεχνητή για λόγους δημοσιογραφικής ανάγκης. Σας λέω, λοιπόν, ότι οι συσκέψεις είναι πάντοτε αναγκαίες, προκειμένου ένα θέμα που μας απασχολεί να το αντιμετωπίσουμε από κοινού και να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ποιος σας είπε ότι μια πολιτική δεν χρειάζεται τη συνεχή εγρήγορση και συνεργασία όλων μας, προκειμένου να ασκηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο; Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος -όπως είχα άλλωστε ανακοινώσει- κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Αυτό είναι κάτι που παγίως γίνεται. Είναι δυνατόν να διερωτώμαι γιατί και στα άλλα κόμματα γίνονται κατ` επανάληψη συσκέψεις και συζητήσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων; Μα, γι αυτό υπάρχουν τα όργανα. Για να συσκέπτονται, να συνεδριάζουν, να παίρνουν αποφάσεις, είτε για νέες πολιτικές, είτε για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτα. Εκανε δηλώσεις πριν ο κ. Αρσένης. Γιατί έγινε αυτή η σύσκεψη; Τι έβγαλε δηλαδή; Θα αλλάξει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια κατηγορία, την οποία αποδέχεται η κυβέρνηση. Κατηγορείτε τον Πρωθυπουργό ότι την ώρα που άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί βρίσκονται σε διακοπές, εργάζεται συστηματικά με ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πλήρες και ουσιαστικό. Γιατί ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και θέλει ο ίδιος να ασχοληθεί με τα προβλήματα αυτά που απασχολούν τους πολίτες, και με τους συνεργάτες του, από κοινού, να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την τροπολογία που κατατέθηκε, χθες, από τον κ. Παπαϊωάννου για το θέμα της πράσινης κάρτας, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί δεν κρίθηκε σκόπιμο από την κυβέρνηση αυτό που δηλώσατε, εδώ, εσείς, από αυτό το βήμα, πως επεκτείνεται η ισχύς ουσιαστικά και όχι τυπικά, βεβαίως, της λευκής κάρτας. Γιατί αυτό δεν περιλαμβάνεται και στη σχετική ρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, από την πρώτη ημέρα, σε δική σας ερώτηση -αν θυμάμαι καλά- για το θέμα αυτό. Η λευκή κάρτα σ` αυτούς που τη διαθέτουν, εξασφαλίζει νόμιμη παραμονή και δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Το ίδιο ανακοίνωσε και από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός. Προχωρούμε σε μία ρύθμιση η οποία πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη. Αλλωστε, τα θέματα αυτά που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της καταγραφής των ξένων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση τα συζητά στο εσωτερικό της, τα μελετούν οι συναρμόδιοι υπουργοί, με σκοπό να γίνει πιο αποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζουμε. Τα θέματα αυτά θα τα συζητήσει και ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Να ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις, επιτέλους, γιατί δημοσίως με πολύ εύκολο -και όχι πάντοτε υπεύθυνο τρόπο- διατυπώνουν τις αιτιάσεις τους εναντίον της ασκούμενης πολιτικής. Ας ακούσουμε, λοιπόν, και τις προτάσεις τους. Και η ρύθμιση αυτή και οι συζητήσεις που διεξάγονται για το συγκεκριμένο θέμα, γίνονται ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο δίκαιοι, πιο αντικειμενικοί, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποσαφηνιστεί το τοπίο, όσον αφορά το ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα, πώς βρίσκονται εδώ και με ποιες προϋποθέσεις παραμένουν και εργάζονται.

ΣΤΡΑτΝ: Κύριε Υπουργέ, στην αρχή, όσον αφορά το συμβάν με το λεωφορείο, είχαν εκφραστεί υπόνοιες ότι δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια μόνο, αλλά και πολιτική. Από την ανάκριση προκύπτει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έρευνα συνεχίζεται. Αυτή την ώρα, δεν είμαστε σε σημείο, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Μπορώ να σας πω, όμως -γιατί αυτό έχει πλέον αποδειχθεί- ότι ο συγκεκριμένος Αλβανός είχε επικοινωνία και με άλλους με τους οποίους βρισκόταν συνεχώς σε συνεννόηση για τις κινήσεις που έκανε και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριζόταν τα θέματα αυτής της επιχείρησης. Πιστεύω ότι η έρευνα που διεξάγει η Αστυνομία θα αποδώσει και η Αστυνομία θα αξιοποιήσει αυτά τα πορίσματα, τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως. Ας αναμένουμε, λοιπόν, να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, δεν μας αιτιολογήσατε επαρκώς, γιατί να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους Ελληνες φοιτητές που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και γιατί θέτετε αυτό το γεωγραφικό κριτήριο σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί η Πρίστινα, στο κέντρο του Κοσσυφοπεδίου, είναι η περιοχή η οποία επλήγη από την πρόσφατη κρίση. Και εκεί, αδυνατεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, ενώ τα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και των άλλων πόλεων συνεχίζουν τη λειτουργία τους, οι δε αρχές αυτών των Πανεπιστημίων καλούν τους φοιτητές να προσέλθουν, να δεχθούν συμπληρωματικά μαθήματα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το επόμενο έτος. Υπάρχει, λοιπόν, μια διαφορά. Επειδή πρέπει πάντοτε να ισχύουν οι κανόνες της δίκαιης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων -όταν προκύπτουν- προχωρήσαμε σε συγκεκριμένη επιλογή. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι -όπως από την πρώτη ημέρα, άλλωστε, ανακοινώσαμε- θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, ειδικές προϋποθέσεις, βάσει των οποίων η συγκεκριμένη ομάδα των φοιτητών θα μπορεί να ενταχθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Και βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπετε, ότι και ο αριθμός των φοιτητών στη συγκεκριμένη πόλη είναι περιορισμένος. Πρόκειται για μικρό αριθμό φοιτητών, οι οποίοι θα μπορούσε να γίνουν δεκτοί στα ελληνικά Πανεπιστήμια, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία, την επόμενη χρονιά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πάντως, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Γιατί, όπως ακριβώς αυτοί οι οποίοι φοίτησαν στη Σερβία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αντιμετώπισαν προβλήματα που δεν αντιμετώπισαν οι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν σε άλλα Πανεπιστήμια εκτός Γιουγκοσλαβίας, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, τη Γερμανία, έτσι και οι φοιτητές οι οποίοι φοίτησαν στην Πρίστινα αντιμετώπισαν περισσότερα προβλήματα, ειδικά προβλήματα σε σχέση με τους φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν στα άλλα Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας. Υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις, εκ των πραγμάτων, είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Δεν τις επινοήσαμε εμείς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γνωρίζετε αν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γιουγκοσλαβίας έχουν ζητήσει μετεγγραφή στην Πρίστινα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκλείεται, γιατί η ευρηματικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις φθάνει στο απόγειό της. Υπάρχουν πληροφορίες, ότι κάποιοι φοιτητές οι οποίοι σπούδαζαν στο Βουκουρέστι ή στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ζήτησαν μετεγγραφή στο Βελιγράδι, ευελπιστώντας έτσι ότι θα εξασφαλίσουν μία δίοδο προς την Αθήνα ή τα άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ολα αυτά -επειδή τα στοιχεία είναι υπόψη του υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων Πανεπιστημιακών Αρχών- θα εξεταστούν με μεγάλη ευθύνη, προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς. Οταν αναφέρομαι σ` αυτούς που δεν πρέπει να αδικηθούν, παρακαλώ, να λάβετε υπόψη σας τους φοιτητές που έχουν φοιτήσει στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τους φοιτητές που φοιτούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ιδιαιτέρως, αυτούς που φοιτούν στις ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές. Και πέραν από το ότι δεν πρέπει να αδικηθεί κανείς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητες που έχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 July 1999 - 13:01:40 UTC