Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γειά σας και καλό μήνα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα χθεσινά επεισόδια στη κηδεία του Γ. Παπαδόπουλου; Συμμετείχε και ο κ. Μανωλάκος.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ότι αφορά τον Γ. Παπαδόπουλο έχουμε πει ότι ο θάνατός του συμβολίζει -αν θέλετε- μαύρες ημέρες για τη χώρα και την ιστορία της. Σε ότι αφορά το θέμα του κ. Μανωλάκου, μάθαμε ότι η Ν. Δ., της οποίας ο κ. Μανωλάκος είναι στέλεχος, έχει επιληφθεί, μάλλον με πειθαρχικές διαδικασίες. Το ερώτημα για τη Ν. Δ. είναι πόσους ακροδεξιούς στεγάζει στους κόλπους της. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει η Ν. Δ. Πόσοι ακροδεξιοί στεγάζονται στους κόλπους της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και κάτι άλλο. Τελικά, συζητήθηκε θέμα τρομοκρατίας στη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαντάζομαι ότι έχετε υπόψη σας τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τζεμ. Θέμα τρομοκρατίας δεν συζητήθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η Ν. Δ. στεγάζει ακροδεξιούς στους κόλπους της. Το ΠΑΣΟΚ ξέρετε πόσους στεγάζει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι το μεγάλο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης. Η δημοκρατική παράταξη ουδέποτε συνεργάστηκε ή είχε οποιαδήποτε σχέση με την ακροδεξιά, της οποία ήταν πάντα ο θανάσιμος αντίπαλος. Δεν θέλω να κάνω τώρα, εδώ στο briefing ιστορία. Αυτό είναι άλλο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν γραφεί ονόματα και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τη χούντα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν έχετε τα ονόματα, να το συζητήσουμε. Αλλά, είναι γνωστό, επειδή ανοίξατε ένα θέμα που δεν είχα την πρόθεση να σχολιάσω...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εσείς το ανοίξατε, δεν το άνοιξα εγώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα στην ερώτηση του κ. Γαργαλάκου. Να μην απαντούσα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ έπρεπε να ρωτήσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δικαίωμά σας είναι. Οσον αφορά τη συνέχεια αυτού του θέματος, που έχει σχέση και με την ιστορία, αλλά δυστυχώς και με το σήμερα, επειδή κόμμα ακροδεξιό στην Ελλάδα δεν υπάρχει, το ερώτημα είναι: Πόσοι ακροδεξιοί στεγάζονται σήμερα στους κόλπους της Ν.Δ.;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ ρωτώ πόσοι από το ΠΑΣΟΚ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κανένας κ. Σταματόπουλε. Είναι γνωστό αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε δει τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στο θέμα αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κανένας, επαναλαμβάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθηγητής, ο οποίος έβγαζε λόγους επί χούντας...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθηγητής, Γυμνασιάρχης που έβγαζε λόγους υπέρ της χούντας...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για έναν Γυμνασιάρχη θα συζητάμε τώρα!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι τώρα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα γεγονότα είναι γνωστά, τα έχει καταγράψει η ιστορία. Το θέμα, όμως, δεν είναι να κάνουμε εδώ ιστορία. Μια και συζητάμε το θέμα της ακροδεξιάς, μιλάμε για το σήμερα. Και το ερώτημά παραμένει: Πόσους ακροδεξιούς στεγάζει σήμερα η Ν. Δ. Και, επιπλέον, εάν η Ν. Δ. καταδικάζει ή παίρνει αποστάσεις από τους ακροδεξιούς, τους φιλοβασιλικούς και τους τέως χουντικούς. Των φιλοβασιλικών, επαναλαμβάνω, συμπεριλαμβανομένων. Η Ν. Δ. καταδικάζει τους έχοντες φιλοβασιλικά αισθήματα; Γιατί όπως ξέρουμε οι φιλοβασιλικοί με τους χουντικούς είχαν πάντα κοινό μέτωπο. Ας κλείσουμε, όμως, αυτό το θέμα. Εγώ έθεσα το ερώτημα, ας ελπίσουμε ότι η Ν. Δ. θα απαντήσει και δεν θα ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε με το γνωστό θέμα της Θεσσαλονίκης, όπου ακόμα περιμένουμε απάντηση από τον κ. Καραμανλή. Δεν έχουμε δει ακόμα την έκφραση της συγνώμης του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέσα χουντικούς.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μη με ερμηνεύετε, σας παρακαλώ. Είπα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης και γι αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ; Συγκεκριμένα, ποιά θέματα πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ των αξιωματούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δήλωση του κ. Παπανδρέου ήταν σαφής. Ο ίδιος είπε ποια θέματα συζητήθηκαν. Ανέφερε -όπως είχε γράψει και στην επιστολή του προς τον κ. Τζεμ, βάσει της οποίας έγινε αυτή η συνάντηση- ότι ετέθη μια σειρά από θέματα για να αναζητηθούν οι πιθανότητες και η δυνατότητα για συνεργασία. Ανέφερε θέματα οικονομικά, εμπορίου, τουρισμού και θέματα που έχουν σχέση με την πολιτιστική συνεργασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζει, πλέον, ένας διάλογος ανοικτός με την Τουρκία; Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανοικτό διάλογο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που συζητήθηκε χθες, μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Τζεμ, ήταν η συνέχιση της αναζήτησης, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τα συγκεκριμένα θέματα. Να δούμε αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Αυτό συζητήθηκε και εκεί υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω γι` αυτά τα συγκεκριμένα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά αρχίζει ένας διάλογος με την Τουρκία, έστω και σε αυτά τα θέματα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είχαμε αρνηθεί ποτέ να συζητήσουμε με την Τουρκία για θέματα που αφορούν τις επιμέρους σχέσεις που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει σταθερά αρνητική, σε ότι αφορά τις αξιώσεις της Τουρκίας να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος, χωρίς την προϋπόθεση του σεβασμού των διεθνών συνθηκών των διεθνών κανόνων, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κ. λπ. Αυτά δεν αλλάζουν, παραμένουν ως έχουν. Είναι, όμως, άλλο αυτό και άλλο η δυνατότητα να συζητούν εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, για το αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό ή στην οικονομική ζωή εν γένει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί Εξωτερικών, όμως, ξεκινούν αυτό το διάλογο. Δεν γίνεται μόνο σε επίπεδο αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων. Είναι οι υπουργοί Εξωτερικών. Γι αυτό ρωτάω. Ολες οι προϋποθέσεις που είχατε θέσει παλαιότερα έχουν εκλείψει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι υπουργοί Εξωτερικών ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία για να αναζητήσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Στο δε προστάδιό της, που είναι η συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επαναλαμβάνω για τα συγκεκριμένα θέματα, όπου μπορεί να αναζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας. Για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων, δεν έχει θέσει κανείς ποτέ προϋποθέσεις, διότι σε αυτή τη συζήτηση δεν τίθενται τα μεγάλα θέματα που υπάρχουν ως αξιώσεις της Τουρκίας. Αυτά τα θέματα δεν συζητούνται εκεί, η θέση μας παραμένει, όπως έχει, πάγια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και οικονομικά θέματα. Να περιμένουμε και άρση του βέτο, για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, με αφορμή μια απάντηση που δώσατε, δεν συζητήθηκε το θέμα της τρομοκρατίας. Από όσα δήλωσε, όμως, χθες ο κ. Παπανδρέου, έχω την αίσθηση ότι συζητήθηκε. Τί έγινε ακριβώς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες και επαναλαμβάνω σήμερα, ότι υπήρξε μια αναφορά για τη δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, τα οποία, όμως, τοποθετήθηκαν στο ευρύτερο βαλκανικό πλαίσιο και ότι η συζήτηση δεν προχώρησε περαιτέρω. Δεν είχαν, δηλαδή, ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό. Εγινε μια αναφορά. Αρα, η απάντησή μου, ότι δεν έγινε συζήτηση, είναι πραγματική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι τα θέματα ασφάλειας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγινε μια αναφορά, όπως είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του, ότι υπάρχουν κάποια θέματα, που μας απασχολούν, όπως είναι η λαθρομετανάστευση, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος, στα οποία μπορεί να αναζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας, η οποία θα ήταν, ασφαλώς, ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Δεν έγινε, όμως, συζήτηση επ` αυτών. Ειπώθηκε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο βαλκανικό πλαίσιο συνεργασίας, όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν ορισμένα τέτοια θέματα. Γιατί, όπως ξέρετε, συνορεύουμε και με άλλες χώρες, π. χ. η Ελλάδα και η Τουρκία συνορεύουν με τη Βουλγαρία. Τα θέματα αυτά έχουν μια κοινή βάση αντιμετώπισης και, άρα, σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να αναζητηθούν δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας για πιο αποτελεσματική λύση. Για να το ξεκαθαρίσω, για να μην επανέρχεστε, συζήτηση επί τους θέματος της τρομοκρατίας δεν έγινε. Υπήρξε μια αναφορά για θέματα ασφάλειας, υπό το πρίσμα, που σας ανέφερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κρανιδιώτης γιατί πήγε, το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου. Αλλά, γιατί πήγε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Κρανιδιώτης είναι υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών. Γι αυτό πήγε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε μόνος του και πήρε και τον κ. Κρανιδιώτη μαζί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να είναι παρών και ο κ. Κρανιδιώτης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν χρειάζεται κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να παρίσταται ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως συζήτησαν και το Κυπριακό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από πλευράς Τζεμ, μήπως εκτός από τα θέματα που αναφέρει η επιστολή Παπανδρέου, θέλησε να αναφερθεί και σε άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν τέθηκαν άλλα θέματα από τον κ. Τζεμ. Αλλωστε, και ο κ. Τζεμ έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης και ανέφερε τα θέματα που συζητήθηκαν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση..................(δεν ακούγεται)

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπαμε ότι το πρώτο επίπεδο συναντήσεων θα αφορά τη συζήτηση για τα θέματα που προαναφέρθηκαν. Τα θέματα αυτά έχουν ένα ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης, είπα λίγο πριν, γιατί η αντιμετώπιση πολλών εξ αυτών σχετίζεται και με τη συνεργασία γειτονικών χωρών. Αρα, υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συζητηθούν. Δεν σημαίνει, βεβαίως, για να απομυθοποιήσουμε λίγο την υπόθεση, ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο τα θέματα της λαθρομετανάστευσης ή της αντιμετώπισης της διάδοσης των ναρκωτικών. Αυτά είναι μείζονα θέματα ασφάλειας και μπορούμε να τα συζητούμε με οποιονδήποτε, γιατί όχι και με την Τουρκία. Το θέμα που τέθηκε από αρκετούς και απασχόλησε τη συζήτησή μας τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το θέμα της τρομοκρατίας Εμείς είχαμε σπεύσει εξ αρχής να δηλώσουμε ότι η όλη συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας, τις οποίες δεν έχουμε αποδεχθεί και ούτε θα αποδεχθούμε ποτέ. Τέτοιο θέμα, όμως, επαναλαμβάνω, δεν τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με αφορμή και το χθεσινό διάλογο Παπανδρέου-Τζεμ, αλλά τις συναντήσεις στο πλαίσιο των επαφών των αξιωματούχων, των δύο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ισχύει αυτή τη στιγμή σ` αυτή η διαδικασία ότι είναι απαραίτητη η αναγνώριση από την Τουρκία, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι εδώ μιλάμε για μια συζήτηση, η οποία αναζητά τις δυνατότητες για να υπάρξουν προσεγγίσεις και στη συνέχεια ενδεχόμενες συμφωνίες σε επιμέρους θέματα, που μπορούν οι δύο χώρες να συζητήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από τα μεγάλα θέματα που υπάρχουν. Περί αυτού μιλάμε σήμερα. Μιλάμε, δηλαδή, για την αναζήτηση δυνατότητας συνεργασίας στα συγκεκριμένα θέματα, που περιλαμβάνονταν στην επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τζεμ, τα οποία συζητήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη. Αυτό και τίποτα παραπάνω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν υπάρξει αυτή η προσέγγιση και αυτή η συνεργασία, βλέπετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή ακόμα και να συναινέσει χωρίς άλλο προαπαιτούμενο στην απελευθέρωση των κονδυλίων προς την Τουρκία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα σε παρεμφερή ερώτηση του κ. Σταματόπουλου. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, στα μεγάλα θέματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, έχω την εντύπωση ότι το μοναδικό θέμα είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν χρειάζεται, κάθε φορά, μεταξύ μας να λέω τα θέματα που προκύπτουν με βάση τις αξιώσεις που έχει η Τουρκία, τις οποίες εμείς απορρίπτουμε και άρα, ξέρετε ότι δεχόμαστε μόνο το νομικό θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μην επαναλαμβάνουμε σε κάθε απάντηση τα ίδια, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας. Καλόπιστα συζητούμε και είναι γνωστό ότι αυτές είναι οι πάγιες θέσεις της χώρας. Για ευκολία όλων μας το κάνω, για να μην επαναλαμβάνω, σε κάθε απάντησή μου, το γνωστό πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν αλλάζει. Είναι σαφές.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, σ` αυτό των 90 λεπτών τετ-α-τετ των δύο υπουργών, υπήρχε και πρακτικογράφος ή ήταν εντελώς μόνοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου σαφέστατα αναφέρει στην επιστολή του και το θέμα της τρομοκρατίας. Στη δική σας τοποθέτηση αποσιωπάται αυτό το θέμα. Ηθελα να ρωτήσω, μέσα σε όλα αυτά τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως η λαθρομετανάστευση, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, είναι κι αυτό το θέμα της τρομοκρατίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτήθηκα και απάντησα τι συζητήθηκε χθες. Υπάρχει επιστολή, υπάρχει και η συζήτηση. Δεν διαφέρουν το ένα από το άλλο, αλλά είναι προφανές ότι, όταν συναντώνται δύο πρόσωπα δεν συνομιλούν μέσω κειμένων. Δεν απέκλινε η συζήτηση από αυτά που ετέθησαν ως θέματα από τον κ. Παπανδρέου στην επιστολή του. Ωστόσο, αυτό που είπα είναι ότι, στη χθεσινή συζήτηση, δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας. Υπήρξε, όμως, μία γενικότερη αναφορά στα θέματα ασφάλειας, υπό το πρίσμα το οποίο κι εσείς αναφέρατε και έχουμε πει πολλές φορές. Οτι, δηλαδή, και αυτά, μπορεί να αντιμετωπιστούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πέρα από τις διμερείς επαφές. Αυτό δεν σημαίνει ότι με την Τουρκία δεν μπορούμε να συζητήσουμε π. χ. για τους λαθρομετανάστες και διμερώς. Βεβαίως, μπορούμε. Ειδικά για το θέμα της τρομοκρατίας, όμως, έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ποιο είναι το πλαίσιο με βάση το οποίο εμείς συζητούμε.

Θέλω, όμως, με την ευκαιρία να πω, ότι -όπως έχει, ήδη, τονίσει ο κ. Παπανδρέου- η συζήτηση στη Νέα Υόρκη, δεν έγινε για να διαπιστωθούν ποιες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Αυτές είναι γνωστές. Ούτε συναντήθηκαν ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ για να διαπιστώσουν πού και πόσο διαφωνούν. Κι αυτό είναι, επίσης, γνωστό. Η συζήτηση έγινε για την αναζήτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στα συγκεκριμένα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου και για τα οποία μίλησα και εγώ σήμερα. Αναζητείται η δυνατότητα να υπάρξει μία προσέγγιση, σ` αυτά τα θέματα.

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ: Είπατε, γενικώς, ότι αναφέρθηκαν στο θέμα της τρομοκρατίας και φαντάζομαι ότι γενικώς αναφέρθηκαν και στα άλλα θέματα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μιλάτε για το 10λεπτο που ήταν οι αντιπροσωπείες, όχι για τα 90 λεπτά που δεν γνωρίζει κανείς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχω μιλήσει με τον κ. Παπανδρέου και με βάση την πληροφόρηση που έχω σας μιλάω.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών αναφέρεστε;....

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ αναφέρομαι στο σύνολο των συζητήσεων. Συνομίλησα, όπως σας είπα, με τον κ. Παπανδρέου, γύρω στις 12, χθες το βράδυ και με ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης. Με βάση αυτή την ενημέρωση απαντώ και στις ερωτήσεις σας γιατί, βεβαίως, στις λεπτομέρειες ενός διαλόγου που γίνεται μεταξύ δύο-τριών ανθρώπων, όταν δεν είσαι παρών, μπορείς να υπεισέλθεις ως ένα βαθμό. Αλλωστε, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Σημασία έχει να αναζητήσει κανείς την πολιτική ουσία των θεμάτων που αναδείχθηκαν ή δεν αναδείχθηκαν.

Οσον αφορά, τώρα, την ερώτηση του κ. Ιορδανίδη και τα θέματα που ανέφερε, υπήρξε η συμφωνία να κανονιστεί μία συνάντηση, μπορεί και περισσότερες, μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών, των υπουργείων Εξωτερικών εννοώ. Και μάλιστα προσδιορίστηκε ότι καλό θα ήταν να γίνει η πρώτη αυτή συνάντηση και εντός του Ιουλίου, χωρίς δεσμευτική ημερομηνία, για να υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθούν τα θέματα αυτά. Το θέμα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας ετέθη σε ένα γενικότερο διαβαλκανικό επίπεδο.

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ: Αυτό, δεν θα συζητηθεί στο επίπεδο των αξιωματούχων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να απαγορεύει σε μας να συζητήσουμε οτιδήποτε, υπό το πρίσμα, πάντα -επαναλαμβάνω- της γνωστής θέσης μας. Επειδή αναφερθήκατε και σε προγενέστερη δήλωση του κ. Παπανδρέου, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε, ώστε να μην θέλουμε να συζητήσουμε γι` αυτά τα επιμέρους θέματα με την τουρκική πλευρά. Επαναλαμβάνω, υπό το πρίσμα της δικής μας αντιμετώπισης των θεμάτων και μη αποδεχόμενοι τις γνωστές τουρκικές αξιώσεις. Αρα, λοιπόν, η αναζήτηση δυνατότητας να προχωρήσει μια συζήτηση πάνω σ` αυτά τα θέματα, τα οποία υπήρχαν στην επιστολή Παπανδρέου προς Τζεμ, είναι μια θετική εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως είπατε κι εσείς, οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, αλλά μετράει και η πολιτική ουσία. Το ερώτημα είναι το εξής: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ, όπως μας την περιγράψατε εσείς, αποτελεί την έναρξη μιας νέας διαδικασίας αναθέρμανσης των παγωμένων σχέσεων των δύο χωρών, με δεδομένο, πάντα, ότι στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και γενικότερα τα θέματα σχέσεων των δύο χωρών, εκεί υπάρχουν οι θέσεις των δύο πλευρών. Η εκτίμηση της κυβέρνησης ποιά είναι; Παπανδρέου-Τζεμ ξεκίνησαν μία διαδικασία να "φτιάξει" το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για να το πω έτσι απλά.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγινε ένα πρώτο βήμα για να αναζητήσουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες σ` αυτά τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε. Ενα πρώτο βήμα έγινε. Νομίζω ότι, όπως είπε και ο κ. Παπανδρέου χθες, δεν χρειάζεται ούτε μεγάλη αισιοδοξία, ούτε μεγάλη απαισιοδοξία. Και συμπληρώνω ότι το βήμα αυτό είναι μία προϋπόθεση. Τίποτα παραπάνω. Ως βήμα, είναι κάτι θετικό. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστορία.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς έχετε κάποια εχέγγυα που να σας κάνουν να πιστεύετε ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί πράγματι να οδηγήσει στη δυνατότητα συνεργασιών; Και δεν μιλάω για γραπτές αποδείξεις, προφανώς.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιζητεί καλές σχέσεις και με την Τουρκία, όπως με όλους τους γείτονές μας. Τις προϋποθέσεις για καλές σχέσεις, στο ευρύτερο πλαίσιοτις έχει αναπτύξει πάρα πολλές φορές η χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια. Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις έχουν υποστηρίξει παγίως. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Αρα, δεν αναφερόμαστε σ` αυτά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι εάν εξελιχθεί θετικά αυτή η διαδικασία θα έχει γίνει ένα σωστό βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλά, αυτή τη στιγμή, είμαστε στο πρώτο βήμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριοτι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συζητηθούν θέματα προστασίας του καταναλωτή.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη συζήτηση που κάνατε με τον κ. Παπανδρέου, υπάρχει, ίσως, ενδεχόμενο να ξαναρχίσει η διαδικασία της Επιτροπής των Σοφών, που είχε διακοπεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πότε θα έρθει ο κ. Παπανδρέου από τη Νέα Υόρκη;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Κρανιδιώτη επιστρέφουν το απόγευμα.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Το Στέητ Ντιπάρτμεντ έχει αναφερθεί σε μία συμφωνία, να πάρουν τα αμερικάνικα όπλα από την Κύπρο...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν θυμάμαι καλά, απάντησα πριν δύο μέρες, για το θέμα αυτό. Είπα ότι έχουμε τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, προασπίζοντας και θωρακίζοντας, ταυτόχρονα, στο μέτρο που μας αναλογεί την άμυνα της Κύπρου.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι αύριο θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο θέματα προστασίας του καταναλωτή. Σ` αυτό το θέμα, προβληματίζεται καθόλου η κυβέρνηση για την αναφορά που έδωσε, χθες, η Ε. Ε. και στην οποία προβλέπει ότι η ρύπανση θα αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας ως το 2000;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ομολογώ ότι δεν το γνωρίζω το θέμα, αλλά είναι ειδικό θέμα που αφορά το αρμόδιο υπουργείο. Παρακαλώ απευθυνθείτε εκεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 July 1999 - 18:11:06 UTC