Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

Να αρχίσουμε από τα μεγάλα και σημαντικά θέματα.

Βρισκόμαστε και τυπικά κοντά στο τέλος του πολέμου. Εχετε και εσείς την ενημέρωση για το πού βρίσκονται τα πράγματα. Οι βομβαρδισμοί έχουν στην πραγματικότητα σταματήσει από χθες, το βράδυ. Αναμενόταν να αρχίσει -στη 1 ώρα Ελλάδας- η αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων και στη συνέχεια αναμένονται δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα. Θα ακολουθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η έγκριση της απόφασης. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη.

Χαιρετίζουμε αυτές τις εξελίξεις, για τις οποίες αναγνωρίζεται από όλους η θετική συμβολή της Ελλάδας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Μένουν πολλά να γίνουν, όπως είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της περιοχής, η μετατροπή των Βαλκανίων σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας.

Η Ελλάδα με τον ιδιαίτερο ρόλο και την ενεργή παρουσία της, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και στο μέλλον, προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, στις 15.00, στην Κολωνία, αναμένεται η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εχει γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών. Αναμένεται η υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας από τις χώρες που μετέχουν. Ορισμένα σημεία του Σχεδίου, ορισμένες παράγραφοι είναι υπό διαμόρφωση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι στο τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, έχουμε πει ότι προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη η διεξαγωγή της Διεθνούς Διάσκεψης για την ανθρωπιστική διάσταση του Γιουγκοσλαβικού, που οργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις σήμερα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει μια επίσκεψη στο Μαρούσι το βράδυ, στο πλαίσιο των προεκλογικών δραστηριοτήτων του. Αν κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, υποθέτω ότι αυτές θα είναι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ενημερωθείτε και από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να φύγει η ελληνική δύναμη για το Κόσσοβο χρειάζεται απόφαση του ΚΥΣΕΑ; Και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο,τι τυπικά απαιτείται, θα καλυφθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πότε θα γίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είπα πως ότι τυπικά απαιτείται θα καλυφθεί. Αλλωστε, το ΚΥΣΕΑ δεν είχε βρεθεί σε τόπο συνεδρίασης, αλλά υπήρχε συνεννόηση όλων και συμφωνία όλων. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ουσιαστικό θέμα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε προβλέπεται να φύγει η δύναμη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ελληνική δύναμη βρίσκεται σε ετοιμότητα. Παραπέμπω και σε χθεσινή απάντησή μου, σε ότι αφορά τις συνεννοήσεις στο στρατιωτικό επίπεδο. Βρίσκεται σε ετοιμότητα. Θα αναχωρήσει στους ταχύτερους δυνατούς χρόνους, άμεσα, αλλά βεβαίως, όλη αυτή η διαδικασία οργανώνεται. Δεν ξεκινάς από μόνος σου, επειδή το αποφάσισες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το πρωί έγιναν κάτι ψιλοεπεισόδια στο Λιτόχωρο. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επεισόδια δεν θα τα έλεγα, με βάση και τις εμπειρίες προηγούμενων ημερών. Υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες από την πλευρά οπαδών του ΚΚΕ. Θέλω να πω ότι η δύναμη που αυτή τη στιγμή κινείται αρχικά προς τα Σκόπια και στη συνέχεια προς Γιουγκοσλαβία, είναι ειρηνευτική δύναμη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, μιας συμφωνίας την οποία χαιρέτισαν και οι ίδιοι οι Σέρβοι, ο σέρβικος λαός. Είδατε όλοι τις χθεσινές μεταδόσεις από τη Γιουγκοσλαβία. Εχουν υπογράψει οι πάντες αυτή τη συμφωνία. Απλά, δεν ετέθη υπόψη της κας Παπαρήγα για να υπογραφεί κι απ` αυτήν! Λυπούμαι.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να εκδηλώσουμε την ικανοποίησή μας γιατί έχουμε βρεθεί σ` αυτό το σημείο του τερματισμού του πολέμου. Βεβαίως, δεν θα έπρεπε να έχουμε φθάσει καθόλου σ` αυτή την ανάγκη, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολέμου, στο τέλος μιας σύγκρουσης, στο τέλος των βομβαρδισμών. Αρα, δεν μπορεί κανείς παρά να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία. Και ο συμφωνημένος τρόπος για να ενισχυθεί αυτή η ειρηνευτική διαδικασία, είναι αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτός είναι ο συμφωνημένος τρόπος. Αν κάποια κόμματα είχαν επενδύσει μικροκομματικά ή αποσκοπούσαν σε κομματικά οφέλη από όλες αυτές τις εξελίξεις και σήμερα δυσαρεστούνται, λυπούμαι γι` αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε την καλοσύνη να μας πείτε για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, απόψε, στο Μαρούσι, τι θα κάνει...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα ενημερωθείτε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Είναι γύρω στις 19.30 μια επίσκεψη σε ένα Ιnternet Cafe. Αλλά, γι` αυτά θα ενημερωθείτε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για να μην εμπλακώ στο σκέλος των προεκλογικών δραστηριοτήτων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είχαμε νέα πρόκληση από την Τουρκία, όπου ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ζήτησε, επιτακτικά θα έλεγα, από την Ελλάδα, να δηλώσει -εγγράφως, μάλιστα, όπως λέει- ότι δεν θα υποστηρίξει στο μέλλον το ΡΚΚ και ότι όλα τα στρατόπεδα που διατηρεί -λέει- η Ελλάδα, θα σταματήσουν να υφίστανται. Θέλω μία δήλωσή σας επ` αυτών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ολη αυτή την ιστορία για την Ελλάδα και το ΡΚΚ, διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι, κατά καιρούς, τη φέρνουν στο προσκήνιο. Εχουν δοθεί ρητές απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελλάδα, απαντήσεις οι οποίες ισχύουν απολύτως. Και μόνον η αναφορά στο θέμα των στρατοπέδων -όταν εδώ έχουμε κάνει ολόκληρη συζήτηση, για το Λαύριο π. χ. και πώς αυτό είναι υπό την εποπτεία της Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ- και μόνον η επαναφορά τέτοιων θεμάτων δείχνει μία επιμονή σε μία κατεύθυνση που δεν βοηθάει στην περιοχή.

Εγώ θα` θελα, όμως, ανεξάρτητα από αυτό, να πω κάτι άλλο: Χθες, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα τουρκική κυβέρνηση. Εχουμε διάφορες δηλώσεις νέων υπουργών. Εμείς, αυτό που περιμένουμε να δούμε δεν είναι οι δηλώσεις. Εμείς περιμένουμε από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, έργα, πράξεις, που να δείχνουν ότι θέλει να συμβάλλει σε μία διαδικασία που θα ενισχύει την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Αυτή είναι η δική μας θέση. Και στα ειδικότερα ελληνο-τουρκικά θέματα, γνωρίζετε τις θέσεις μας που έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ αναλυτικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 June 1999 - 15:24:42 UTC