Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει βέβαια διάψευση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, επειδή, είναι θέμα που μπορεί κάποιο γράμμα να υπάρχει από πλευράς Υπουργείου Αμυνας ή σε σας, υπάρχει κάποιο γράμμα του ΝΑΤΟ που να λέει ότι δίνουν στην Ελλάδα, από ελληνικές δυνάμεις θα είναι η πολυεθνική δύναμη στο Κόσοβο που θα φυλάει τους Σέρβους;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλωστε -όπως γνωρίζετε- τα θέματα αυτά είναι όλα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αφού -και όχι εφόσον, μια κι ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά σήμερα στο Βελιγράδι- υπάρξει συμφωνία, θα τα δούμε. Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει -και είναι αναγνωρισμένο από όλους- είναι ότι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και υπάρξει ειρηνευτική δύναμη, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή. Τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχετε κάτι νεότερο από το Βελιγράδι, όσον αφορά τις εξελίξεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Οτι μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ελπίζουμε, βέβαια, να επιβεβαιωθεί το κλίμα αισιοδοξίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Αμυνας σχετικά με τα νησιά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επαναλαμβάνουμε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τις οποίες, βέβαια, γνωρίζετε. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, εάν θέλει να οδεύσει προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική και προοπτική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως στο Αιγαίο υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία, αν έχει οποιοσδήποτε επιφυλάξεις, μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διαμαρτυρηθούμε γι` αυτές τις δηλώσεις; Και μάλλον δεν ήταν δηλώσεις, ήταν ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ήταν πιο σοβαρά ακόμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος να διαμαρτυρηθούμε για τις δηλώσεις που κάνουν οι Τούρκοι επίσημοι. Αυτό που κάνουμε πάντα είναι να προβάλλουμε και να επισημαίνουμε τις δικές μας απόψεις. Η Τουρκία εκτίθεται με τις δηλώσεις αυτές των διαφόρων επισήμων της. Οσο προβαίνει σε δηλώσεις αδιαλλαξίας και επιθετικότητας, εκτίθεται. Εμείς έχουμε τις πάγιες θέσεις μας. Και οι θέσεις μας αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορούν να λένε ότι θέλουν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, κ. Σταματόπουλε. Μπορούμε να του το απαγορεύσουμε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν πρέπει, όμως, αυτά να τα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς λέμε τις θέσεις μας. Και τις έχουμε πει σε όλα τα διεθνή fora, τις διεθνείς συναντήσεις...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρέπει να αντιδράσουμε, όμως;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αντιδρούμε δια της προβολής των απόψεών μας και δια της σθεναρής και σταθερής ελληνικής στάσης υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών δικαίων, οι οποίες άλλωστε -και αυτό έχει σημασία- βρίσκουν απήχηση στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω: Η κυβέρνηση τι ακριβώς προσδοκά από τις διεργασίες που γίνονται τώρα στο Βελιγράδι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να υπάρξει ειρήνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Την βλέπετε εφικτή;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Αλλωστε, αυτό ήταν, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως ξέρετε, επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία πήρε αρκετές πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πολλές από τις θέσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, τις τελευταίες ημέρες, και τώρα στο Βελιγράδι, περιλαμβάνονταν και στις αρχικές ελληνικές πρωτοβουλίες. Οχι μόνο στις ελληνικές. Περιλαμβάνονταν και στις πρωτοβουλίες άλλων, αλλά και στις ελληνικές.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον, λοιπόν, όπως ευελπιστείτε, τα πράγματα πάνε κατ` ευχήν, αύριο το πρωί μπαίνουμε πλέον σε μια φάση αποκατάστασης της ειρήνης. Η Ελλάδα τι διεκδικεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, ας περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να εκφράζουμε τις ελπίδες μας και να ενισχύουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, για να συμβάλουμε στην επίτευξη της ειρήνης. Τα άλλα θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε. Αλλωστε, όπως ξέρετε, η διαδικασία της ειρήνευσης και η επίλυση του προβλήματος στο Κόσοβο, δεν θα είναι διαδικασία μιας ημέρας. Πιστεύουμε ότι θα πάρει αρκετό καιρό. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί από την περιοχή τίποτα. Η Ελλάδα διεκδικεί ειρήνη για την ευρύτερη περιοχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Εννοώ τι ρόλο διεκδικεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ο ρόλος της σταθερότητας και της ειρήνης για όλη την περιοχή. Και τον έχει καταδείξει αυτό το ρόλο. Αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να επιτευχθεί η συμφωνία, για να υπάρξει ειρήνευση. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης. Πώς, όμως, είναι δυνατόν, από τη μία να λέει ότι είναι υπέρ της ειρήνης και από την άλλη μεριά να υπογράφει δύο φορές τη γενοκτονία των Γιουγκοσλάβων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα έχουμε συζητήσει αυτά και δεν έχω καμία αντίρρηση να τα ξανασυζητήσουμε, αλλά επειδή παρακολουθώ την καθημερινή συζήτηση που έχετε με τον κ. Ρέππα, ξέρω ότι τα έχετε συζητήσει τουλάχιστον 45 φορές. Mπορεί να ήταν και 46. Τεσσαρακοστή έβδομη να τα πούμε; Θα σας πω τα ίδια που είπε ο κ. Ρέππας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επανάληψη δεν είναι κακό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μήτηρ μαθήσεως, αλλά μη με υποβάλλετε σ` αυτό το μαρτύριο. Τα έχουμε πει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίπτει το νόμο του κ. Αρσένη για το πρόγραμμα σπουδών επιλογής. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η γνώμη του εισηγητή. Και σ` αυτές τις περιπτώσεις, όπως ξέρετε, αναμένουμε πάντα να έχουμε την οριστική απόφαση. Αυτό που μπορούμε να πούμε -και το έχει πει και το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του- είναι ότι τα προγράμματα σπουδών επιλογής είναι μία επιλογή της κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμοστεί. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στην εφαρμογή αυτής της επιλογής. Προς το παρόν, λοιπόν, έχουμε μία εισήγηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Συνήθως, οι εισηγήσεις γίνονται αποδεκτές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κυβέρνηση κινείται πάντα στη βάση των αποφάσεων και όχι των εισηγήσεων. Αυτό που έχει σημασία ως πολιτική απάντηση είναι ότι ο θεσμός των προγραμμάτων σπουδών επιλογής, είναι επιλογή της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πρόκειται να υπάρξει αναβολή στη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, από τη χώρα μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν διέρχονται νατοϊκά στρατεύματα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, χθες, πέρασε ένα "Σισέιντο" και ξεφόρτωσε στη Θεσσαλονίκη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόκειται για περιορισμένη μεταφορά υλικού.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κάποια εκτίμηση και αν έγινε μια πρώτη συζήτηση για το πόσοι Ελληνες στρατιώτες θα πάρουν μέρος σε μια ειρηνευτική δύναμη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απαντώ με τον ίδιο τρόπο που απάντησα και στην ερώτηση της κας Σουρμελή: Οτι όλα αυτά είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν. Γιατί ο αριθμός, όπως επίσης και η συγκεκριμένη αποστολή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, εξαρτώνται από τις ίδιες τις συμφωνίες, τις οποίες δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουμε, κατ` αρχήν, μόνοι μας. Θα είναι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις, οι οποίες θα πάρουν μέρος σε μια ειρηνευτική δύναμη. Και εκεί η χώρα μας θα αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Ποιός θα είναι, ακριβώς, αυτός ο ρόλος, πόσες δυνάμεις και τι δυνάμεις θα χρειάζονται, είναι θέματα προς συζήτηση. Και επαναλαμβάνω, ότι εξαρτώνται και από το πλαίσιο των συμφωνιών. Αρα, πρέπει να αναμείνουμε, ελπίζω μερικές ημέρες, για να είμαστε σε θέση να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν ισχύουν τα όσα δηλώνει ο Αλβανός υπουργός, ότι τα όσα έγιναν στην Αλβανία, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών αστυνομικών αρχών.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έλεγα ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί αναλυτικά. Ξέρετε ότι υπάρχει μία επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει και θα μελετήσει τα συγκεκριμένα περιστατικά και θα καταλήξει σε πόρισμα. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει και να μην απασχολεί άλλο, πέραν από την τραγικότητα του αποτελέσματός του, την πολιτική σκηνή.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη, είχε πει η Ελλάδα για 500. Μετά συζητούσε για 1000. Αυτή η απάντηση που δώσατε, προηγουμένως, σημαίνει ότι αυξάνεται ή ότι μειώνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η απάντηση που έδωσα σημαίνει ότι μπορεί να αυξάνεται, μπορεί και να μειώνεται.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μπορεί και να μειώνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ολα είναι πιθανά. Θα σας έλεγα να σκέφτεστε περισσότερο προς το "αυξάνεται". Επαναλαμβάνω, όμως, ότι όλες οι συζητήσεις που κάνουμε, τώρα, είναι περίπου σαν ασκήσεις επί χάρτου. Και στο συγκεκριμένο θέμα οι ασκήσεις δεν θα είναι επί χάρτου, θα πρόκειται για πραγματική αποστολή, ειρηνευτική πάντα. Αρα, για να είμαστε συγκεκριμένοι και σαφείς, καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε ποιές ακριβώς συμφωνίες θα διαμορφωθούν, δεδομένου ότι από αυτές θα εξαρτηθεί το είδος και ο αριθμός των στρατιωτικών δυνάμεων που θα χρειαστεί η χώρα μας για τη συμμετοχή της στην υπόθεση αυτή.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση διαφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Σολάνα ως "κ. ΚΕΠΠΑ";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, θα πρέπει να πω ότι αυτή είναι μία συζήτηση η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της Ε. Ε. και -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- τη στιγμή που συνεχίζεται μια τέτοια συζήτηση, η κυβέρνηση δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τη θέση της. Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν στη Σύνοδο της Κολονίας, θα έχουν κάτι περισσότερο να πουν, εφόσον η συζήτηση αυτή καταλήξει κάπου αυτές τις ημέρες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε γι` αυτό που γράφεται σε κάποια εφημερίδα, ότι ο κ. Σημίτης διαφώνησε με τον κ. Πρόντι στο θέμα του να πάρει η Ελλάδα την αρμοδιότητα της μεσογειακής Επιτροπής και ζήτησε κάποιο βαλκανικό, το οποίο δεν υπάρχει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε μια ανοικτή συζήτηση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως ξέρετε, αφορά και όλες τις άλλες χώρες της Ε. Ε., θα είναι καλό να μην προβούμε σε σχολιασμούς, πριν η συζήτηση αυτή καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Είδα το δημοσίευμα, αλλά θα πω ότι είναι καλύτερα να έχουμε πρώτα την κατάληξη των συζητήσεων, γιατί όπως καταλαβαίνετε, κάθε χώρα έχει τις δικές της επιδιώξεις. Και οι επιδιώξεις αυτές, όπως επίσης γνωρίζετε, δεν αφορούν μόνο στα ονόματα και τις θέσεις των Επιτρόπων, αλλά είναι ένα συνολικό πλαίσιο συζήτησης των "χαρτοφυλακίων" -ας μου επιτραπεί η έκφραση- που υπάρχουν στην Ε. Ε. γενικότερα και οι συζητήσεις περιλαμβάνουν όλο αυτό το πακέτο. Κάθε χώρα έχει τις επιδιώξεις της και εμείς τις δικές μας. Αλλά, πριν καταλήξουμε σ` αυτές τις ρυθμίσεις, καλό θα ήταν να μην έχουμε κάποια δημόσια τοποθέτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 June 1999 - 14:07:51 UTC