Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα το βράδυ, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Λάρισα, στο πλαίσιο των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

* Αύριο θα γίνει στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, η οποία θα έχει αντικείμενο την κρίση στην ευρύτερη περιοχή και τη στάση της Ελλάδας.

* Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε. Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Κολωνία τις επόμενες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του αυτή θέτει και πάλι ως επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύει πως πρέπει οι ηγέτες της Ευρώπης να βρουν έναν τρόπο, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, προκειμένου να συμβάλουν στην ειρήνευση στην περιοχή. Η Ε. Ε. πρέπει να αποδείξει αυτή την ικανότητά της, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπανδρέου και ο Πρωθυπουργός έχουν διατυπώσει την ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει ανακωχή, να σταματήσει ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί, προκειμένου να διευκολυνθεί η πολιτική λύση της κρίσης. Χθες ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με την κα Ολμπράϊτ, είπε ότι η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από τον κ. Μιλόσεβιτς οι 5 όροι που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν συνιστά ανακωχή των βομβαρδισμών. Τι από τα δύο προτείνει η κυβέρνηση; Τους 5 όρους ή ανακωχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σαφή τη θέση της. Εχουμε πει πως η συμφωνία της Ομάδας των 8 χωρών -και στην Ομάδα αυτή γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμμετέχει και εκπρόσωπος των ΗΠΑ- έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί μία καλή βάση για την έναρξη των συζητήσεων και τον τερματισμό της κρίσης. Επίσης το ΝΑΤΟ έχει διατυπώσει μία πρόταση προς την πλευρά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Ασφαλώς, μας εκφράζει και αυτή η θέση. Οτιδήποτε οδηγεί στην έναρξη συζητήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση στην κρίση, αντιλαμβάνεστε πως μας βρίσκει σύμφωνους. Με αυτή την έννοια, διατυπώνουμε τις προτάσεις μας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, από την άλλη είμαστε παρόντες σε όλες εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες έχουν έναν πολιτικό χαρακτήρα, προκειμένου να αναζητήσουμε λύση στο πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι διαφορετικές θέσεις οι 5 όροι-τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ και η πρόταση για ανακωχή; Δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω δηλώσεις που έχει κάνει η κα Ολμπράϊτ, η οποία λέει "βεβαίως διατυπώνονται απόψεις που είναι διαφορετικές. Κάθε κυβέρνηση έχει τις απόψεις της". Αυτό και μόνο, έστω και εμμέσως, δίνει απάντηση και στο ερώτημά σας για το αν η ελληνική κυβέρνηση προωθεί και προβάλλει τις απόψεις που θεωρεί σωστές και επιβεβλημένες, προκειμένου να βρούμε μια πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί ο κ. Παπανδρέου χθες, ενώπιον της κας Ολμπράϊτ, είπε ότι η Ελλάδα επιμένει για τους 5 όρους στον Μιλόσεβιτς; Αυτό συνδυάζεται, είναι σε αρμονία, έχει λογική συνεπαγωγή, με την πρόταση ανακωχής που προτείνει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, συνδυάζεται και είναι σε αρμονία, γιατί είναι ένα δείγμα του πώς συμμετέχουμε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή. Είναι πολύ λογικό να συνδυάζονται αυτά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες προτάσεις, από τότε που διατυπώσαμε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Αλλοι ηγέτες έχουν κάνει ανάλογες δηλώσεις, όπως ο κ. Ντ' Αλέμα για συναφές θέμα. Εμείς σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, συμμετέχοντας ενεργά, έχουμε διατυπώσει επίσης διάφορες σκέψεις, οι οποίες έχουν πάντοτε τον ίδιο σκοπό, τον τερματισμό της κρίσης. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική.

ΦΙΛΗΣ: Από την έδρα του ΝΑΤΟ μεταδίδεται ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ έξι μεγάλα αεροδρόμια -ίσως και το αεροδρόμιο του Ελληνικού- μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την έγκαιρη μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, που προορίζονται, με το καμουφλάζ της ειρηνευτικής παρέμβασης, για τη χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνετε αυτό, ότι η Ελλάδα έχει δώσει το Ο. Κ., όπως λέει το ΝΑΤΟ, για τα έξι μεγάλα αεροδρόμια, προκειμένου μετά τις ευρωεκλογές ή και λίγο πριν από τη Θεσσαλονίκη, να διέρχονται τα νατοϊκά στρατεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν το επιβεβαιώνω. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, ούτε έχει λάβει τέτοια απόφαση η ελληνική κυβέρνηση ή έχει δώσει την έγκρισή της για χρησιμοποίηση αυτών των επίγειων σταθμών, προκειμένου να διέλθουν στρατιωτικές δυνάμεις. Από την άλλη, υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα έχει πει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι θα είναι παρούσα και θα λάβει μέρος σε δυνάμεις στρατιωτών, οι οποίοι θα έχουν ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή. Μία σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Η απόφαση αυτή άλλαξε ως προς το ύψος της δύναμης των στρατιωτών, που πάντως δεν θα έχουν εξοπλισμό και εφόδια τέτοια, ώστε να είναι δυνατό να λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα του παρόντος, δεν είναι θέμα το οποίο τίθεται ώστε να πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σήμερα ή αύριο. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οποιαδήποτε τέτοια απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Είμαι πρόθυμος να δεχτώ την κατηγορηματική διαβεβαίωσή σας. Ωστόσο προχθές, σ' αυτήν εδώ την αίθουσα το μεσημέρι, μας διαβεβαιώνατε ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης. Το μεσημέρι, μετά από 2 ώρες, η Ελλάδα συναινούσε στο να αυξηθεί η δύναμη από 28.000 σε 50.000 άνδρες. Θα ήθελα, λοιπόν, όταν δίνετε κατηγορηματικές απαντήσεις, να μην είναι παραπλανητικές ή χωρίς στοιχεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επανέλθουμε στη συζήτηση που κάναμε προχθές. Σας είπα ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και ήμουν πολύ ακριβής. Οταν συζητούσαμε εδώ ήμουν πάρα πολύ ακριβής. Δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά -γιατί μιλούσαμε ίσως για διαφορετικό θέμα- ότι η απόφαση για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων με ειρηνευτικό ρόλο έχει ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες. Η αλλαγή ως προς τον αριθμό, η οποία αποφασίστηκε κατά έμμεσο τρόπο, γιατί γίνεται λόγος για διπλασιασμό του αριθμού, έγινε, μετά από κάποιες ώρες, χωρίς αυτό να είναι γνωστό από πριν. Πρέπει να σας πω ότι οι Επιτροπές του ΝΑΤΟ, η Πολιτική Επιτροπή ή η Ομάδα των Μονίμων Αντιπροσώπων, η Στρατιωτική Επιτροπή, συνεδριάζουν καθημερινά, ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Αυτό το οποίο απάντησα εγώ σε σχετική ερώτησή σας ίσχυε. Ασφαλώς δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση. Και ίσχυε αυτό το οποίο είπα, ότι αυτό δεν είναι θέμα που θα το αντιμετωπίσουμε σήμερα, αύριο. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις που έδωσα και θα δείτε ότι ήμουν ακριβής.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, αλλά επειδή είναι θέμα επιπέδου του briefing. Καταλαβαίνω τη δυσκολία που έχετε να περάσετε τη γραμμή της κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βγάζετε τέτοια συμπεράσματα, κ. Φίλη. Εγώ καταλαβαίνω τη δυσκολία που έχετε εσείς να πείσετε, για μία πολιτική την οποία θέλετε να υπερασπιστείτε. Θέτετε ερωτήσεις, θα πάρετε απαντήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν υπερασπίζομαι πολιτική, αλλά το δικαίωμα στην ενημέρωση. Προχθές -διαβάστε τα πρακτικά- είπατε: "είναι πρόωρο να μιλάμε για αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ", που θα περάσει από την Ελλάδα, θα πάει στο Κοσσυφοπέδιο κ. λπ. Αυτό είπατε. Και σε μία ώρα -το πρόωρο που είπατε- στις Βρυξέλλες συναίνεσε και η Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και επιμένω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται για την περίοδο αυτή, για σήμερα-αύριο. Το είπα με αφορμή την προχθεσινή σας ερώτηση. Το επαναλαμβάνω σήμερα με αφορμή τη νέα ερώτηση που θέσατε: Τέτοιο θέμα δεν τίθεται τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν ελήφθη απόφαση στο ΝΑΤΟ για μετά τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα, κ. Φίλη, πρώτον δεν είχε αποφασιστεί την ώρα που συζητούσαμε και δεύτερον η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή θα γίνει, όχι πάντως σήμερα, αύριο. Αυτό είπα.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι "είναι πρόωρο να μιλάμε σήμερα για απόφαση αυξήσεως του αριθμού των στρατιωτών". Είναι γραπτά όλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην επιμένετε άλλο, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε τέτοια απόφαση.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, δεν επιμένω, θέλω να είναι σαφής η ενημέρωση και όχι παραπλανητική.

ΡΕΠΠΑΣ: Φροντίζω όσο μπορώ με τις μικρές μου δυνάμεις. Παρακαλώ κι εσείς να κάνετε το ίδιο με τις πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις σας. ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι θέμα δυνάμεων, είναι θέμα διάθεσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ποια είναι, εν προκειμένω, η έννοια της δύναμης. Μιλούμε γενικά για τη διάθεση και τα συναφή.

ΦΙΛΗΣ: Είναι καλό να διαφυλάσσουμε το επίπεδο των ερωτήσεων και των απαντήσεων στην ενημέρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εντάξει, κ. Φίλη, εντάξει.

ΦΙΛΗΣ: Μα, τι εντάξει. Οταν βρίσκετε "τα σκούρα" κύριε Υπουργέ, επιχειρείτε να ευτελίσετε τις απαντήσεις. Για ποιο λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι είναι αυτά που λέτε, κ. Φίλη; Είμαι 3,5 χρόνια εδώ και συζητούμε κάθε μέρα. Ποτέ δεν αποφεύγω τη συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Κάθε μέρα συζητούμε, αλλά γιατί αυτή η παραπλάνηση προχθές; Μας είπατε "είναι πρόωρο το θέμα της αύξησης των δυνάμεων" Και σε μία ώρα είπε η Ελλάδα "ναι" στις Βρυξέλλες. Μη μας απαντάτε τότε. Πέστε μας "δεν ξέρω".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, είστε εν αδίκω. Σας είπα ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών δεν είναι...

ΦΙΛΗΣ: Scripta manent.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Λοιπόν σας παραπέμπω -εγώ την έκανα πρώτος την πρόταση- στις απαντήσεις που έδωσα εκείνη την ημέρα.

ΦΙΛΗΣ: Ωραία. Αύριο να ανατρέξουμε στα πρακτικά, τι απαντήσατε ακριβώς. Στο σημερινό briefing να υπάρχει όλη η απάντησή σας, για να καταλάβουμε τι απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, ότι εσείς έχετε ένα επιθετικό ύφος το οποίο δεν αρμόζει σε κάποιον, ο οποίος αγωνιά για να πληροφορηθεί πώς έχουν τα πράγματα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλουμε, κύριε Εκπρόσωπε, να μας δίνετε παραπλανητικές απαντήσεις για θέματα ζωής ή θανάτου, πολέμου ή ειρήνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δίνω παραπλανητικές απαντήσεις και αφήστε τη δημαγωγία κ. Φίλη. Δεν ταιριάζει παρά μόνο σε μπαλκόνια εκλογών. Μην φέρεστε ως υποψήφιος των ευρωεκλογών. Παρακαλώ να είστε πολιτικός συντάκτης.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μπορείτε να μιλάτε κατ' αυτόν τον τρόπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πώς μιλάτε κατά τρόπο που εσείς επιλέγετε;

ΦΙΛΗΣ: Εγώ σας είπα για θέματα πολέμου ή ειρήνης, ζωής ή θανάτου, θέλουμε σαφείς απαντήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχομαι την έμμεση κατηγορία που απευθύνετε, ότι εμείς είμαστε φίλοι του πολέμου, ότι είμαστε άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν το θάνατο συνανθρώπων, ενώ εσείς είστε οι υποστηρικτές της ειρήνης ή αυτοί οι οποίοι θέλουν να υπερασπιστούν τους συνανθρώπους μας. Αυτή την κατηγορία που εμμέσως, αλλά σαφέστατα απευθύνετε, δεν τη δέχομαι. Γιατί αυτό κάνατε. Δεν το αντιληφθήκατε, ίσως

ΦΙΛΗΣ: Καλώς. Οτι καταλάβατε, καταλάβατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω τη δυνατότητα να καταλαβαίνω, τουλάχιστον αυτά!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου χθες υπέγραψε με την κα Ολμπράϊτ κάποια συμφωνία για την τρομοκρατία. Τι είναι αυτό μπορείτε να μας πείτε; Τι υπέγραψε;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπογράφηκε μία σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικά αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Αφορούν ακόμη και την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, για να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα που αφορά και δικές μου αρμοδιότητες. Δεν υπήρχε τέτοια σύμβαση. Υπεγράφη πράγματι στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο υπουργών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σχέση μόνο με την τρομοκρατία. Εχει σχέση με ποινικά αδικήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο για την τρομοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν ή δεν το αντιμετωπίζει καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει προγραμματίσει την κατάρτιση τέτοιου νομοσχεδίου και την κατάθεσή του στη Βουλή. Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση τη δραστηριότητα του UCK στην Ελλάδα και της CIA;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πού αναφέρεστε, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι έχουν γίνει παράνομες πράξεις από ανθρώπους που ανήκουν στον UCK ή στη CIA. Αν έχετε εσείς κάποια στοιχεία, παρακαλώ να τα θέσετε υπόψη των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών και να το κάνετε αμέσως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε τη χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω την ανακοίνωση της Αστυνομίας, όπως γνωρίζω και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας. Ποιο είναι το ερώτημα που θέτετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους Αλβανούς που συμμετέχουν, οι οποίοι είναι άνθρωποι του UCK 100%.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος το λέει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ποιος το λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε ότι "είναι άνθρωποι του UCK 100%". Και μια και μιλάμε για το επίπεδο του briefing, το οποίο επικαλείται ότι πρέπει να διατηρούμε ο κ. Φίλης, σας ρωτώ ποιος το λέει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την τοποθέτηση βομβών, ποιοι είναι; Και είναι ξένοι. Δεν ανήκουν σε κάποια υπηρεσία;

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι για γέλια; Για κλάματα είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, βέβαια είναι για κλάματα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι για κλάματα.

ΡΕΠΠΑΣ:... το ότι κάποιοι μετέρχονται διάφορα μέσα μόνο και μόνο για να κατηγορούν την κυβέρνηση. Ασφαλώς και είναι για κλάματα αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιούν.

Για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεστε, έχει γίνει η προανάκριση υπό την εποπτεία του Αντιεισαγγελέα κ. Διώτη, ο οποίος συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας αρμοδίως για τα περαιτέρω. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή. Δεν αντιλαμβάνομαι τι είναι όλα τα άλλα τα οποία υπονοείτε. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Αυτό επιθυμούμε διακαώς κι εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για δραστηριότητα του UCK στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού έχετε εσείς κάποια στοιχεία, παρακαλώ να τα παραπέμψετε αρμοδίως, προκειμένου να επιληφθούν οι εισαγγελικές αρχές. Κάντε το τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ για την κυβέρνηση αν έχει και μου λέτε όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς είπατε ότι αυτοί είναι μέλη του UCK. Βγάλατε απόφαση μόνος σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν είπατε ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα μια αμοιβαία δικαστική συνδρομή και υπογράφτηκε σύμβαση. Θέλω να ρωτήσω: Πώς δεν υπήρχε ο Κοσκωτάς, όταν έφυγε στην Αμερική με βάση μια σύμβαση εκδόθηκε στην Ελλάδα και επανήλθε. Πώς, λοιπόν, δεν υπήρχε; Επίσης, και για άλλα εγκλήματα που έχουν γίνει είτε στις ΗΠΑ, είτε εδώ, από υπηκόους Ελληνες και Αμερικανούς, έχει λειτουργήσει. Τι καινούργιο προσθέτει αυτή η σύμβαση; Εκτός και αν μου πείτε ότι δεν προέβλεπε -αυτό που επικαλεστήκατε- τα περί χρηματικών δικαιωμάτων και άλλων τομέων και τώρα συμπεριλήφθηκαν και αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, οι συμβάσεις έχουν μια ορισμένη διάρκεια και δεύτερον, αναφέρονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Η σύμβαση που υπεγράφη αναφέρεται, γενικώς, στην υποστήριξη που πρέπει να προσφέρουν οι Υπηρεσίες μιας χώρας στις Υπηρεσίες της άλλης χώρας, για την αντιμετώπιση κάθε είδους ποινικών αδικημάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, προτείνει μαζί με τον Τσέχο συνάδελφό του 48ωρη εκεχειρία. Αλλά, η κα Ολμπράιτ δεν το δέχθηκε. Η θέση, της ελληνικής κυβέρνησης για τη λύση της κρίσης στο Γιουγκοσλαβικό, είναι η διαδικαστικού χαρακτήρα πρόταση του κ. Παπανδρέου για 48ωρη εκεχειρία ή είναι η επί της ουσίας συζήτηση, πρόταση του G-8;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμμετέχουμε σε πολλές πρωτοβουλίες, οι οποίες εξελίσσονται σε παράλληλα επίπεδα. Για να προκύψει μια λύση, πρέπει να συμβάλουν προς την ίδια κατεύθυνση συνεργαζόμενες όλες οι πλευρές. Δεν είναι δυνατόν μόνοι μας εμείς να έχουμε την ψευδαίσθηση -δεν το περιμένετε ούτε εσείς αυτό- να φέρουμε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούμε. Θα πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες προς την ίδια κατεύθυνση. Εμείς έχουμε διατυπώσει αυτή την πρόταση για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον, ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη των συζητήσεων. Βάση για την αναζήτηση λύσης επί της ουσίας πιστεύουμε ότι αποτελεί το σχέδιο, η συμφωνία της Ομάδας των 8 χωρών. Πιστεύουμε ότι σ` αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας, αφού στην Ομάδα αυτή των 8 εκπροσωπούνται και έβαλαν την υπογραφή τους στο σχετικό σχέδιο, οι 8 μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση που προβλέπει αυτό το σχέδιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο, όσον αφορά την τελευταία εξέλιξη στο Δικαστήριο της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι δεν πρέπει να γίνεται παρανόηση και σύγχυση, μεταξύ του Δικαστηρίου αυτού, που αναφέρεται ως Δικαστήριο της Χάγης -και δεν είναι παρά το Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια- με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο αναφερόμαστε εμείς. Αυτό το οποίο, είναι εντελώς διαφορετικό και λειτουργεί εδώ και πολλές 10ετίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν στις σχέσεις μεταξύ χωρών. Δεν πρέπει να γίνεται αυτή η παρανόηση, αυτή η σύγχυση. Αν θέλετε και ένα πολιτικό σχόλιο, σας λέω τούτο: Από την μια, ο κ. Μιλόσεβιτς και η κυβέρνησή του καλείται να συζητήσει με τη Διεθνή Κοινότητα για την εξεύρεση μιας λύσης, καλείται, δηλαδή, να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ως μέρος της λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και από την άλλη, υπάρχει μια πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συλληφθεί, αφού εκδίδεται ένταλμα εναντίον του. Εμείς πιστεύουμε και αυτή είναι η πολιτική θέση μας, ότι αυτή η κίνηση είναι εσφαλμένη, δεν είναι πολιτικά ορθή, γιατί δεν συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της πρωτοβουλίας του G-8. Ωστόσο, είναι και αυτοί όλοι του ΝΑΤΟ. Απ` ότι φαίνεται, χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την κα Ολμπράιτ, είπε ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα, των όρων του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να μας το ιεραρχήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Απαντήσατε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πολύ ιεραρχημένη η απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι συμμετέχουμε σε πολλές πρωτοβουλίες, που εξελίσσονται σε διάφορα επίπεδα. Κάθε πρόταση η οποία συμβάλλει στην πολιτική λύση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου μας βρίσκει σύμφωνους. Συμμετέχουμε στις προσπάθειες που γίνονται και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη περίοδο, όσο θα διαρκεί η κρίση.

ΦΙΛΗΣ: Εχει προγραμματιστεί κάποια επίσκεψη Ελληνα υπουργού, του κ. Παπανδρέου του κ. Κρανιδιώτη, στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοιο ταξίδι.

ΦΙΛΗΣ: Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξε κάποια επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Ο ρόλος της Ελλάδας, όπως τον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, για το θέμα του πολέμου δεν περιλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής επικοινωνία, υπάρχει ανοικτός δίαυλος, μέσω της διπλωματικής οδού, με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

ΦΙΛΗΣ: Και τηλεφωνική επικοινωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως υπάρχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Παπανδρέου, όπως σας είχε ανακοινώσει γνωστοποιώντας σας, μάλιστα και το περιεχόμενο της συζήτησης, έχει επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιοβάνοβιτς.

ΜΟΥΡΖΤΗΣ: Σας απευθύνετε η κατηγορία ότι υπονομεύετε τη λειτουργία της αυτόματης ψηφιακής τηλεόρασης και ότι με σαφή δική σας εντολή προς την ΕΡΤ, ζητήσατε να αξιώσει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής. Μάλιστα, διάβασα σήμερα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ότι αυτή η ενέργεια είναι προσχηματική, γιατί στην ουσία πρόκειται για απροκάλυπτο εκβιασμό προς την MULTICHOICE ενόψει Ευρωεκλογών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Πολιτεία έχει θεσπίσει κανόνες, όρους και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Είναι θέμα των ίδιων των φορέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν και να αναπτύξουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν ή όχι αν θα συνεργαστούν. Εγώ γνωρίζω ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, μια αίτηση μόνο μέχρι τώρα τουλάχιστον έχει υποβληθεί από την εταιρεία MULTICHOICE. Η αίτηση αυτή κρίνεται, ήδη, στο ΕΣΡ. Αναμένω την απόφασή του, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση της άδειας, αφού συζητήσουμε με τους εκπροσώπους της εταιρείας για την κατάρτιση της σύμβασης παραχώρησης, όπως προβλέπει ο νόμος. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε λειτουργίες ή διευθετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι προστατεύουν το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, η οποία σέβεται και προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά, ταυτόχρονα, διασφαλίζει το εθνικό, το κοινωνικό και το δημόσιο συμφέρον. Δεν έχουμε η κυβέρνηση και εγώ οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιεσδήποτε διεργασίες που οδηγούν στη σύναψη μιας συμφωνίας για την ανάπτυξη αυτής της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι θέμα των φορέων που συζητούν, όποιοι συζητούν και όποτε συζητούν, να συμφωνήσουν ή όχι. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται αφενός, να δεχθεί παραβίαση του νόμου και αφετέρου, ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων χωρίς ικανοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε καταρτίσει.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, επειδή γνωρίζω τα σχετικά δημοσιεύματα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", εφόσον πάρει την άδεια μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων. Δεν την εμποδίζει κανείς. Ολα τα αντίθετα που λέγονται, λέγονται για προφανείς σκοπιμότητες, τις οποίες μπορεί ο καθένας να υποθέσει. Εγώ δεν θέλω να τις παρακολουθήσω. Ουδείς την εμποδίζει. Μπορεί να προχωρήσει απερίσπαστη -υπάρχει πλαίσιο- εφόσον έχει τις προϋποθέσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος κρίνεται αυτοτελώς. Ουδείς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Ουδείς, γιατί υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Αλλά, βεβαίως, οι φορείς είτε ιδιωτικοί, είτε φορείς του Δημοσίου -υπό τη στενή ή ευρεία έννοια- θα κάνουν τις επιλογές τους με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Ουδείς μπορεί να επιβάλει μια άλλη επιλογή στους φορείς αυτούς.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι η θέση της Ελλάδας στην επιχειρούμενη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έξωση από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο της σερβικής τηλεόρασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την επιβολή μέτρων embargo στη Γιουγκοσλαβία, σε διάφορους τομείς, γίνονται προτάσεις, διατυπώνονται ιδέες, που αυτοί οι οποίοι τις διατυπώνουν πιστεύουν ότι δημιουργούν ένα πλαίσιο πίεσης προς την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να προσέλθει, το συντομότερο δυνατό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη λήψη τέτοιων μέτρων, γιατί θεωρούμε ότι είναι και αναποτελεσματικά και -εν πάση περιπτώσει- δεν συνάδουν με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια πολιτική και ειρηνική διαπραγμάτευση και λύση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Γνωρίζω ποια είναι η γενική θέση μας. Είμαστε σε όλα αυτά τα θέματα πολύ επιφυλακτικοί. Και τις επιφυλάξεις μας τις διατυπώνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Αν δεν γνωρίζετε, κ. Υπουργέ, πώς είστε επιφυλακτικός; Αν έχει ληφθεί η απόφαση, η Ελλάδα τι ψήφισε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις που συζητούνται μέτρα που αφορούν embargo στη Γιουγκοσλαβία, περιορισμό δραστηριοτήτων της Γιουγκοσλαβίας σε διεθνές επίπεδο ή έλεγχο δραστηριοτήτων στον ευρύτερο χώρο, εμείς διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας ή απέχουμε από τη λήψη των αποφάσεων. Αυτό το έχουμε πει από την αρχή. ΦΙΛΗΣ: Επειδή είστε Υπουργός Τύπου γνωρίζετε τί ψήφισε η Ελλάδα στη σχετική διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν γνωρίζω τί ψήφισε η Ελλάδα, δοθέντος ότι αυτό το θέμα δεν αφορά το υπουργείο μου. Και δεύτερον, σας είπα ότι η θέση μας είναι αυτή και είναι σαφής. Δεν χρησιμοποιούμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, δεν αποχωρούμε από τις συζητήσεις, πάντοτε και εκ προοιμίου διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας ή απέχουμε κατά τη λήψη τέτοιων μέτρων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ζητά συνέχεια θυσίες από τον ελληνικό λαό. Για να μπούμε στην ΟΝΕ, για να ανακάμψει η οικονομία. Πώς δικαιολογείται, όμως, από την άλλη πλευρά, να μοιράζουν οι Υπουργοί για υπερωρίες, 1δις 200 εκατομμύρια δραχμές, στους συμβούλους τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε σχετικό θέμα που έχει εγείρει η Ν. Δ. Είναι αστεία τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάδελφοί σας -και στο υπουργείο Τύπου- οι οποίοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, πάρα πολλές ώρες. Δεν θα πρέπει να έχουν την ανάλογη αμοιβή; Αυτό πάντα προβλεπόταν και ισχύει και τώρα αυτό που πάντα ίσχυε. Δεν θεσπίζουμε κάποιους νέους κανόνες αμοιβών. Απορώ πώς θέτουν κάποιοι αυτό το θέμα. Απλά, ζήτησαν στοιχεία, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου βουλευτές της Ν. Δ. και έχουν στη διάθεσή τους κάποια στοιχεία για κονδύλια που αφορούν πληρωμή υπερωριών ή αμοιβές εργαζομένων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και χρησιμοποιούν το στοιχείο αυτό, ως δείγμα σπατάλης του κράτους. Πιστεύω ότι είναι κατώτερο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα, για να αποδείξει δήθεν ότι έχουμε υψηλές δαπάνες ή σπατάλες του Δημοσίου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οταν βγήκε από τη συνάντηση με την κα Ολμπράιτ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας κ. ά. Θα μπορούσατε να μας αναπτύξετε αυτό το σημείο, σε συνδυασμό με κάποιο συγκεκριμένο σημείο που αποφασίστηκε μέσα από τη συμφωνία που υπεγράφη. Δηλαδή, στο θέμα της τρομοκρατίας θα υπάρχει συνεχής συνεργασία, θα υπάρχει ανταλλαγή εκπροσώπων; Προσπαθώ να αναπτύξω τι θα γίνει ακριβώς; Τι νέο φέρνει αυτή η συμφωνία στο θέμα της τρομοκρατίας; Τι ήθελε να εννοήσει ο κ. Παπανδρέου με αυτή τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια δήλωση του κ. Παπανδρέου;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μετά τη συνάντηση με την κα Ολμπράιτ είπε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας στο διεθνή χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν διατυπωθεί τέτοιες αιτιάσεις από ξένες κυβερνήσεις. Εχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατ` επανάληψη. Οπως, επίσης, γνωρίζετε ποιά είναι η θέση τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής, η οποία βρίσκεται από άποψη δημόσιας τάξης και ασφάλειας σε υψηλό επίπεδο, καλύτερο από πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία που διατυπώνεται κατά της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτή η αιτίαση υπάρχει και διατυπώνεται εναντίον της Ελλάδας και ασφαλώς έχει και τις επιπτώσεις της στις διπλωματικές σχέσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επαναδιατυπώθηκε από την κα Ολμπράιτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατυπώνει αυτή τη θέση. Την έχει διατυπώσει και δημοσίως. Αρα, υπάρχει ένα σημείο εδώ όπου οι δύο πλευρές, παρά του ότι υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχουν απόψεις οι οποίες δεν είναι ταυτόσημες.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 May 1999 - 14:05:20 UTC