Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε με δριμύτητα το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι ο κ. Καραμανλής, αντί να περιφέρεται ως "πολιτικός γυρολόγος" και να ομιλεί, καλύτερα θα ήταν να μοιράσει την κασέτα της ομιλίας του, διότι επαναλαμβάνει ακριβώς με τους ίδιους λόγους τους αστήρικτους ισχυρισμούς του, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν καταρριφθεί.

* Μιλάει για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και προσπαθεί να μειώσει αυτή την επιτυχία της κυβέρνησης, ενώ είναι γνωστό ότι την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν. Δ. (1990-1993) δύο προγράμματα σύγκλισης αστόχησαν απολύτως. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν αναλάβαμε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας το 1993, η απόκλιση από τις άλλες χώρες της Ε. Ε. να είναι μεγαλύτερη. Τα τελευταία έξι χρόνια, σε συμπυκνωμένο χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα, έχουμε κάνει κυριολεκτικά άλματα, με αποτέλεσμα αυτό που το 1993 φαινόταν ως άπιαστο όνειρο, σήμερα να είναι μία σχεδόν δεδομένη πραγματικότητα. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Είναι πραγματική η σύγκλιση. Χάρη στην πολιτική που άσκησε και ασκεί η κυβέρνηση και χάρη στην προσπάθεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού, μπορούμε να πούμε ότι έφτασε η ώρα η Ελλάδα να καθίσει ισότιμα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης στο τραπέζι όπου θα λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Επαναλαμβάνω ότι η σύγκλιση αυτή είναι πραγματική, διότι σε όλους τους τομείς, όχι μόνο οι δείκτες, αλλά η ίδια η εμπειρία της ζωής μαρτυρούν ότι η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρό νόμισμα. Είναι πολύ μακρινή η εποχή εκείνη όπου στα πολυκαταστήματα οι πωλήτριες άλλαζαν κάθε μέρα τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Η λέξη "ακρίβεια" βλέπουμε να μη χρησιμοποιείται πια παραμονές μεγάλων εορτών, όπως άλλοτε, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Υπάρχει μία βεβαιότητα για το οικονομικό αύριο της χώρας. Οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς. Αντιμετωπίσαμε τρεις κρίσεις σε διαφορετικές περιόδους, με πολύ μεγάλη επιτυχία, επειδή ακριβώς το νόμισμά μας είναι ισχυρό. Δεν είχαμε δυσμενείς επιπτώσεις, τουλάχιστον μεγαλύτερες από αυτές που είχαν οι προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Ολα αυτά μαρτυρούν πως όχι μόνο σε λογιστικό ή αριθμητικό, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται, αλλά σε πραγματικό επίπεδο έχουμε κάνει τεράστια άλματα.

* Επίσης, ο κ. Καραμανλής αναφέρεται στα θέματα της απασχόλησης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίσημη καταγραφή της πραγματικής ανεργίας στην πατρίδα μας, πράγμα το οποίο ουδέποτε μέχρι τώρα είχε γίνει, επειδή ακριβώς ενδιαφερόμαστε, όχι να περιγράψουμε το πρόβλημα και να το εκμεταλλευτούμε, προκειμένου να κερδίσουμε πόντους στην κομματική αντιπαράθεση, αλλά γιατί ενδιαφερόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα και θέλουμε να γνωρίζουμε πώς έχουν όλα τα δεδομένα. Η EUROSTAΤ μετρά από φέτος, σε τρίμηνη βάση, τα ποσοστά ανεργίας. Υπάρχει πράγματι ο δείκτης του πρώτου τριμήνου, μετά από την πρώτη μέτρηση, ο οποίος είναι υψηλότερος, σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε συνολικά για το προηγούμενο έτος. Πρέπει να πω ότι συνηθίζεται -το γνωρίζουμε αυτό, γνωρίζουμε δηλαδή πώς διαρθρώνεται εσωτερικά ο δείκτης ανεργίας κάθε χρόνο- το πρώτο τρίμηνο, όπως και το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζεται υψηλότερο, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό (στο πεντάμηνο αυτό) της εποχικής απασχόλησης. Το δεύτερο τρίμηνο, στο τέλος δηλαδή του Ιουνίου, θα δείτε ότι το ποσοστό θα είναι θεαματικά βελτιωμένο. Αυτό το οποίο κατηγορηματικά μπορώ αυτή την ώρα να διαβεβαιώσω είναι ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 1997. Οτιδήποτε αντίθετο λέγεται, είναι ψευδές.

* Οσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η Ν. Δ. επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί, ως αδύναμη να αξιοποιήσει τους πόρους που διαθέτει για αναπτυξιακά προγράμματα στη χώρα μας η Ε. Ε. Πρέπει, κατ` αρχήν, να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης και η κυβέρνηση είναι αυτοί που εξασφάλισαν, πέρα από κάθε προσδοκία, ένα πολύ υψηλό ποσό 9 τρισεκατομμυρίων δραχμών για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας που κάνουμε, για την κατασκευή υποδομών και άλλων έργων, την περίοδο 2000-2006. Αν σε αυτό το ποσό συνυπολογιστεί και ένα ποσό 7 τρισεκατομμυρίων δραχμών που εξασφαλίσαμε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για προγράμματα στο γεωργικό τομέα, αντιλαμβάνεστε πως έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη μορφή της χώρας και την ζωή των πολιτών, τα επόμενα χρόνια, προς το καλύτερο. Και αυτό θα το επιτύχουμε.

* Πρέπει ακόμη να πω ότι, όσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή και των στελεχών της Ν. Δ. Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδρίασε μόλις προχθές. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κα Σλάβκοφ, η οποία ήταν παρούσα και είναι η τρίτη στην ιεραρχία της συγκεκριμένης Επιτροπής, επαίνεσε με τρόπο θα έλεγα πολύ γλαφυρό και εναργή, την προσπάθεια που έχει κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Μίλησε για υποδειγματικό τρόπο, όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Αλλά και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα οποία επιμελώς αποκρύπτει ο κ. Καραμανλής, είναι αποκαλυπτικά. Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα, όσον αφορά τη δέσμευση των πιστώσεων, μεταξύ των 15 χωρών-μελών της Ε. Ε. και η πέμπτη χώρα, όσον αφορά την εισροή κοινοτικών πόρων. Είμαστε πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η βελτίωση είναι θεαματική σε αυτούς τους τομείς τα τελευταία χρόνια, πράγμα το οποίο αναγνωρίζεται από τους κοινοτικούς παράγοντες.

* Τέλος, όσον αφορά τις κατηγορίες του κ. Καραμανλή για τις καταχωρήσεις ή τις διαφημίσεις στις οποίες προχωρά το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρουσιάσουμε, όπως ισχυρίζεται, ένα κατά τη γνώμη του ανύπαρκτο έργο, και εδώ η αλήθεια είναι διαφορετική. Η ίδια η ζωή τον διαψεύδει. Θυμίζω αυτό που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ήταν αρχηγός της Ν. Δ. και Πρωθυπουργός, όταν κατηγορείτο ότι η μοναδική τότε στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν παρουσίαζε παρά μόνο το κυβερνητικό έργο και ότι είχε εξαφανίσει την αντιπολίτευση από τα ενημερωτικά προγράμματά της. Είχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι "αυτό είναι λογικό, γιατί μόνο η κυβέρνηση παράγει έργο και αυτή πρέπει να προβάλλεται. Ουδείς άλλος δεν πρέπει να προβάλλεται, γιατί ουδείς παράγει έργο". Αυτό και μόνο δείχνει την καθεστωτική νοοτροπία που υπήρχε τότε, επειδή κάποιοι και σήμερα μιλούν περί καθεστώτος. Σήμερα γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει πολυμέρεια, πολυφωνία, αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση. Υπάρχουν ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν όλες τις απόψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αν η Ν. Δ. επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα με τόσο παλαιά υλικά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του εγχειρήματός της. Και σε τελευταία ανάλυση θα μου επιτρέψετε να πω και να κλείσω έτσι, ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τολμούν ένα νέο ξεκίνημα θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν μπορεί να διεκδικούν την παρθενικότητά τους, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ανήκουν σε μία εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα παράταξη.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πρώτον, μπορείτε να μας δώσετε μια πειστική εξήγηση για τις συχνές επισκέψεις του κ. Μπερνς στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και δεύτερον, ποιο σοβαρό θέμα συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον, μετά τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, για την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος. Αυτό, ακριβώς, ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με τον κ. Μπερνς. Σήμερα, με τον κ. Κρανιδιώτη συζήτησαν σχετικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενόψει της επίσκεψης στην Κύπρο του κ. Κρανιδιώτη. Το Κυπριακό και βεβαίως, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σ` αυτή τη συνάντηση.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Εχει προγραμματιστεί και άλλη επίσκεψη του κ. Μπερνς στα δύο αυτά υπουργεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γίνονται κατόπιν μακρόχρονου προγραμματισμού αυτές οι συναντήσεις, εκτός αν συντρέχει λόγος. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και αυτό, πιστεύω, κάνει αυτονόητη ίσως και αναγκαία τη συχνή επικοινωνία μεταξύ παραγόντων δύο κυβερνήσεων και μάλιστα της χώρας μας και των ΗΠΑ. Βεβαίως, καθένας αναπτύσσει δραστηριότητα με βάση τα όσα εκείνος πιστεύει ότι πρέπει να κάνει. Ο κ. Μπερνς θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις της κυβέρνησής του και βεβαίως για θέματα που έχουν διμερές ενδιαφέρον. Και υπάρχουν πολλά θέματα. Θα πρέπει μέσω αυτών των επικοινωνιών να αντιμετωπίζονται οι σχετικές εκκρεμότητες.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ και περίπου δύο μήνες ζούμε όλοι την τραγωδία του πολέμου και έχουν εκφραστεί οι ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει για την περιοχή η συνέχισή του. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εάν σαν κυβέρνηση θεωρείτε ότι το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φράσεις όπως "τζάμπα μάγκες", που ακούσαμε χθες από τον Πρωθυπουργό ή "ανίκανος Πρωθυπουργός που φέρεται και άγεται" που ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απάντηση περί "πολιτικού γυρολόγου" που δώσατε εσείς, συμβάλει σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή στο να υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, έχει πετύχει κάτι το μοναδικό: Να αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η σημασία της πολιτικής που ασκεί για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά, επίσης, ν' αναγνωρίζεται και ο ρόλος της απ' όλες τις πλευρές, που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται σ' αυτή την κρίση. Παρ` όλα αυτά η κυβέρνηση βρίσκεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεχώς ενώπιον καταγγελιών και κατηγοριών. Καταγγελίες οι οποίες συχνά διατυπώνονται με τρόπο ο οποίος ξεπερνά τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας. Είναι υβριστικός τρόπος, είναι χυδαίος. Και σας καλώ να θυμηθείτε και να μου απαντήσετε εσείς πλέον, ποιοι είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι τη λέξη "ανήθικος" για τον Πρωθυπουργό και την πολιτική του. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι, αναφερόμενοι στην κυβέρνηση, μίλησαν για "φαύλους και φαυλότητα", ποιοι είναι αυτοί που κατηγόρησαν την κυβέρνηση παρομοιάζοντάς την με καθεστώς, λες και έχουμε αναστείλει τη λειτουργία των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών στην Ελλάδα. Ενώ, η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που, από την δεκαετία του '80, με δημοκρατικούς θεσμούς και θεσμούς αποκέντρωσης, έχει συμβάλει ώστε να εμπεδωθεί η δημοκρατική λειτουργία στην Ελλάδα, το πολίτευμά μας να λειτουργεί υγιώς και να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, ώστε να μην επιτρέπεται στον οποιονδήποτε, αμφισβητώντας αυτά τα επιτεύγματα και την προσφορά και συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα, να κατηγορεί την κυβέρνηση περί καθεστωτικής νοοτροπίας. Ανέφερα ένα παλιό παράδειγμα, για να δείτε πως, ενώ έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια, είμαστε, θα έλεγα, παρασάγγες, αιώνες μακριά από τέτοιες πρακτικές, από τέτοιες αντιλήψεις. Και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα ΜΜΕ στρέφονται κυρίως εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί, βεβαίως, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία ασκεί την εξουσία, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία υποπίπτει σε λάθη, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα πρέπει να απολογεί ται για παραλείψεις, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα. Γιατί η κυβέρνηση κρίνεται σ' ένα πραγματικό πεδίο, ενώ όλοι οι άλλοι κρίνονται σε επίπεδο λόγων και θεωρίας. Γνωρίζετε πολύ καλά, ποια είναι η απόσταση μεταξύ λόγω και πράξεων. Εμείς, επαναλαμβάνω, θέλουμε να κριθούμε από την αλήθεια του έργου μας, την ώρα που κάποιοι άλλοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού με το ψέμα των λόγων τους. Αυτή είναι η διαφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα όμως κάτι συγκεκριμένο...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν είναι στις επιλογές μας και δεν ξεκινούμε εμείς αυτό το είδος της αντιπαράθεσης. Εμείς τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας, θέλουμε θετικά να προβάλουμε το έργο το οποίο έχει γίνει, θέλουμε να μιλήσουμε με επιχειρήματα και να αναδείξουμε τις θέσεις μας. Δεν θέλουμε χαρακτηρισμούς, δεν θέλουμε εύκολες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες οι οποίες, σε τελευταία ανάλυση, δεν στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικώς στρέφονται εναντίον της χώρας. Διότι όταν μετά από μία πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε αυτά τα επιτεύγματα, να προσεγγίσουμε δηλαδή, ώστε να θεωρείται από πολλούς δεδομένη και αυτονόητη η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και έρχονται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλοι εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μιλούν για την ανάγκη πολιτικών διαπραγματεύσεων, κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, την παροχή διευκολύνσεων στην κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο, αντιλαμβάνεστε πως αυτοί αποκαλύπτουν έτσι ότι δεν τρέφουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της χώρας. Εμείς λέμε ότι θα μπούμε με το σπαθί μας και φτάσαμε σ' αυτό το αποτέλεσμα με τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκανε η κυβέρνηση και το σύνολο του ελληνικού λαού. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να τροφοδοτείται με τέτοια αστεία επιχειρήματα, τα οποία σε τελευταία ανάλυση χαρακτηρίζουν αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος. Θέλω να σας ρωτήσω, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά τάσσετε, πλέον, ανοικτά κατά των βομβαρδισμών; Και αναφέρομαι στην φρασιολογία πάντα, στον τρόπο έκφρασης, γιατί στην ουσία και πριν είχε πει η κυβέρνηση ότι ήταν κατά όλης αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης. Γιατί, λοιπόν, τώρα, αισθάνεται ο Πρωθυπουργός να πει ανοικτά και ξεκάθαρα ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για να βρεθεί πολιτική λύση; Ανησυχείτε ότι πιθανόν ο πόλεμος να συνεχιστεί και οι συνέπειες για την Ελλάδα και την πορεία της προς την ΟΝΕ, να είναι σημαντικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν γίνεται πόλεμος αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν είναι πηγή χαράς. Είναι πηγή ανησυχίας. Ασφαλώς ανησυχούμε. Και όλοι πρέπει να ανησυχούν. Γιατί ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για τη λύση προβλημάτων. Η θέση που εξέφρασε, χθες, ο Πρωθυπουργός είναι θέση που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζω αυτό που κι εγώ έχω πει, από την αρχή κιόλας: Ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα, ίσα-ίσα, δημιουργεί περισσότερα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και σ` αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι, μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ακριβώς το ότι έχουμε θωρακίσει την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας πολεμικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή μας, με αξιοθαύμαστη αντοχή. Η επίδραση που θα έχουμε σε κάποιους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, πιστεύουμε ότι μόνον οριακά θα βλάψει το εθνικό εισόδημα. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος εντός του Μαίου -πράγμα που ευχόμαστε και εργαζόμαστε γι` αυτό- θα έχουμε μία σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Οσον αφορά τις άλλες επιπτώσεις, έχουμε πει πως θα έχουμε μία μείωση του προσδοκώμενου ρυθμού ανάπτυξης του εθνικού προϊόντος, κατά 0,5%. Ενώ, δηλαδή, υπολογίζαμε και προσδοκούσαμε ανάπτυξη σε ρυθμό 3,5%, θα μείνουμε στο 3%. Και αυτός ο ρυθμός είναι πολύ υψηλός. Αρκεί να θυμίσω ότι την τριετία '90-'93 είχαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ημασταν στα "μείον", κάτω από το μηδέν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, και από αυτό, πόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια που έχουμε κάνει, ώστε η ελληνική κοινωνία να είναι ισχυρή και η οικονομία να είναι τόσο ανθεκτική, ώστε να μπορεί να αντιπαρέλθει αυτές τις αντιξοότητες, με έναν τρόπο ο οποίος δείχνει ότι είμαστε πια μία σύγχρονη, μία προηγμένη χώρα. Κι αυτό, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ασκήσει η κυβέρνηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έρθω στην προηγούμενη ερώτηση, σχετικά με τη συνάντηση του κ. Μπερνς με τον κ. Κρανιδιώτη. Εκφράστηκε από την αμερικανική πλευρά κάποια δυσαρέσκεια για τις χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού στον "πλανητάρχη" και στη "μόνη υπερδύναμη";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Δεν υπόκειται σε λογοκρισία, ούτε επιβάλλονται περιορισμοί στον Πρωθυπουργό για το πώς θα αναπτύξει την πολιτική της κυβέρνησής του. Από εκεί και πέρα, τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ανησυχεί για την ευόδωση των διπλωματικών προσπαθειών για την πολιτική λύση της κρίσης στο Κόσσοβο, μετά την πολιτική κρίση στη Ρωσία, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπλερ ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σύντομα για χερσαίες επιχειρήσεις, πριν από το χειμώνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής. Την επαναλαμβάνουμε με έμφαση και σαφήνεια: Θα πρέπει, τώρα, να σταματήσει ο πόλεμος. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ώρα. Ελπίζουμε οι κυβερνητικές αλλαγές στη Ρωσία να οδηγήσουν σε αποκατάσταση πλήρους πολιτικής σταθερότητας, ώστε η Ρωσία να μπορέσει να συμβάλει κι εκείνη, από τη δική της πλευρά, στις προσπάθειες που γίνονται για την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις αυτές, οι οποίες κατά καιρούς διατυπώνονται σε διάφορα επίπεδα -για χρησιμοποίηση, δηλαδή, χερσαίων δυνάμεων- δεν ανταποκρίνονται σε υπαρκτά σχέδια της Συμμαχίας, γιατί πιστεύουμε ότι δεν αποτελούν διέξοδο στην κρίση που έχει προκύψει στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε αμετακίνητα τοποθετημένοι εναντίον της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων και με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αναζήτηση πολιτικής λύσης και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, μόνοι μας ή με άλλους, συμβάλλοντας στην, κατά το συντομότερο δυνατό, αντιμετώπιση της κρίσης.

ΡΑΠΙΤΟΥ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, ήταν, ίσως, η πρώτη φορά, που με τόσο σαφήνεια σχολίασε τη στάση των ΗΠΑ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό απορρέει και από την εκτίμησή του -και από τις επαφές που είχε με τους κ. Μπλερ και Σρέντερ- ότι απομακρύνεται η προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικές αλλαγές στη Ρωσία, είναι μία παρένθεση η οποία μπορεί να βραδύνει την αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η δυσμενής εξέλιξη στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, μπορεί κι αυτή να έχει μία αρνητική επίδραση στις πρωτοβουλίες οι οποίες είχε φανεί ότι αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση πολιτικής επίλυσης της κρίσης. Πάνω απ` όλα, όμως, πιστεύουμε ότι η συμφωνία των οκτώ χωρών αποτελεί τη βάση για την άμεση έναρξη διαδικασιών στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και εν συνεχεία την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων, ώστε με ειρηνικό τρόπο να αντιμετωπιστεί το θέμα. Ασφαλώς υπάρχουν αντιξοότητες. Ασφαλώς υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις από απρόσμενα γεγονότα τα οποία επισυμβαίνουν. Αυτό το οποίο, όμως, εμείς θέλουμε να επικρατήσει είναι η σύνεση, η λογική και η αξιοποίηση της συμφωνίας των οκτώ χωρών. Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο των σημείων αυτής της συμφωνίας, αποτελεί την καλύτερη βάση για την άμεση έναρξη των συζητήσεων. Εμείς επιμένουμε σ` αυτό, το θέτουμε σε όλες τις πλευρές με τις οποίες έχουμε επικοινωνία και γνωρίζετε ότι δεν είμαστε οι μόνοι. Πιστεύουμε ότι τελικώς θα επικρατήσει αυτή η επιλογή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 May 1999 - 13:26:37 UTC