Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Μαΐου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σας ενημερώνω, αρχικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες.

* Αυτή την ώρα, συναντάται με το κεντρικό συμβούλιο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, παρόντων του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κ. Σκανδαλίδη και της κας Αντωνίου που παρακολουθεί τα θέματα της Οργάνωσης της Νεολαίας, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

Το απόγευμα, στις 7.30, όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών. Θα επεκταθεί η συζήτηση σε σχετικά θέματα συγκυρίας.

* Αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τα νέα κτίρια της Υπηρεσίας Πληροφορικής, του ΚΕΠΥΟ όπως το ξέρουμε, του Υπουργείου Οικονομικών.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Παρότι είναι κομματική δραστηριότητα, την αναφέρω για την πληρότητα της ενημέρωσής σας. Η συζήτηση θα αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την κρίση στο Κοσσυφοπέδιοτις επικείμενες Ευρωεκλογές και την προετοιμασία του Κινήματος γι` αυτές.

* Την Τετάρτη το πρωί, θα συναντηθεί με στελέχη του Κόμματος και της Κυβέρνησης. Με τον κ. Σκανδαλίδη, τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Λαλιώτη και την κα Παπανδρέου. Η συζήτηση θα αφορά την πορεία προς τις Ευρωεκλογές.

Στη 1.30, μετά το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζά.

* Την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου με την παρουσία περιφερειαρχών θα προεδρεύσει σε ευρύτατη σύσκεψη για θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7 η ώρα, θα επισκεφθεί την Ελευσίνα, όπου με τους εργαζόμενους της περιοχής θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πολιτική απασχόλησης που ακολουθεί η κυβέρνηση.

* Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε ολομέλεια, με τη συμμετοχή δηλαδή και των Υφυπουργών. Θα συζητηθεί η πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

* Το Σάββατο το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή θα επισκεφθεί σε συνοριακό σημείο, στην Κρυσταλλοπηγή συγκεκριμένα, την εγκατάσταση ενός τμήματος του Σώματος των συνοριακών φρουρών, που αυτές τις ημέρες αναλαμβάνουν καθήκοντα.

Το απόγευμα της Κυριακής θα υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα και με τον οποίο την επόμενη ημέρα θα πάνε στο Αγιον Ορος. Είναι μια ολοήμερη επίσκεψη στις Μονές του Αγίου Ορους.

* Την Τρίτη το πρωί, ο κ. Σημίτης θα έχει άλλη μια συζήτηση, στη Θεσσαλονίκη, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, με τον οποίο άλλωστε θα έχει πολλές συζητήσεις αυτές τις ημέρες για διάφορα θέματα. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο Πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

Το απόγευμα, στις 6 η ώρα, θα δεχθεί στη Θεσσαλονίκη και θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Γκεοργκέφσκι, ο οποίος έχει ζητήσει αυτή τη συνάντηση και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα του παραθέσουν παραγωγικοί φορείς της πόλης.

* Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης.

* Σήμερα, όπως πρώτοι εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Αυτή την ημέρα ιδιαίτερα ο νους μας στρέφεται στους δημοσιογράφους οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους στα πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων ή σε καθεστώτα αυταρχικά, τα οποία επιβάλλουν με συστηματικό τρόπο την παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και λογοκρισία. Εχουμε όλοι καθήκον -ο καθένας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του- να συμβάλουμε, ώστε η Ημέρα του Τύπου να είναι μία ημέρα ενημέρωσης του πολίτη και να είναι η κάθε ημέρα. Διότι, ο ενημερωμένος πολίτης και ο έγκυρος Τύπος αποτελούν συστατικά στοιχεία της υγιούς λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, πράγμα το οποίο όλοι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να υποστηρίζουμε διαρκώς και αδιαλείπτως.

Αυτά εισαγωγικώς από εμένα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ με τους 70 αθώους άμαχους πολίτες και παιδιά στο Κόσοβο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος αιματηρός. Πλήττονται αθώοι. Χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά δεν περιοριζόμαστε σ` αυτό. Κάνουμε προσπάθειες -και γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε. που πρωτοστατεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες- ώστε να δοθεί προβάδισμα σε πολιτικές ενέργειες, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους συμβάντα κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να εξευρεθεί μια ειρηνική, διπλωματική - πολιτική λύση στην κρίση αυτή.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ισχύει πια το εμπάργκο πετρελαίου. Η Ελλάδα θα σεβαστεί αυτό το εμπάργκο και από πότε αρχίζει για την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχετικό μέτρο αποφασίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών. Η Ελλάδα τήρησε μια στάση αποχής. Δεν συμφώνησε με την επιβολή αυτού του μέτρου, αλλά βεβαίως θα εφαρμόσει την απόφαση των οργάνων της Ε. Ε.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του Μιλόσεβιτς να απελευθερώσει τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μια πολύ θετική ενέργεια. Και το λέω αυτό, γιατί ενώ έχουμε την απελευθέρωση τριών αιχμαλώτων, τριών ανθρώπων, πολλές φορές αυτό γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό και να ερμηνευθεί ως μία κίνηση, η οποία είναι είτε ευφυής, όπως λέει η μία πλευρά, είτε υποκριτική, όπως μπορεί να διατείνεται κάποιος που ανήκει στην άλλη πλευρά. Εγώ δεν θέλω να χαρακτηρίσω αυτή την κίνηση ως κίνηση, η οποία έχει μια σημασία ή σηματοδοτεί κάτι για τις εξελίξεις, όσον αφορά ευρύτατα την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Θα κρίνω αυτή καθεαυτή την πράξη και θα πω ότι είναι πολύ θετική. Απελευθερώθηκαν τρεις στρατιώτες. Γυρίζουν στις οικογένειές τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΦΙΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες διακεκριμένα στελέχη αδελφών προς το ΠΑΣΟΚ κομμάτων και κυβερνήσεων της Κεντροαριστεράς, όπως για παράδειγμα ο Οσκαρ Λαφονταίν, επικρίνουν ανοικτά πια την ιστορία του πολέμου και καλούν τις κυβερνήσεις τους να κρατήσουν απόσταση από τις δολοφονικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει κάποιο σχόλιό σας γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάμαι ότι με αφορμή και δικές σας ερωτήσεις έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες θέματα που αφορούν και άλλους τομείς, όπως είναι π. χ. η απασχόληση και είχαμε αναφερθεί στις πολιτικές προσεγγίσεις ξένων πολιτικών για τα θέματα εκείνα. Προσεγγίσεις του κ. Ζοσπέν, του κ. Ντ' Αλέμα, του κ. Μπλερ. Είχα πει ότι κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, με συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα, ένα πρόβλημα με τον τρόπο που εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει. Θα πω το ίδιο και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Οτι ο κ. Λαφονταίν δεν ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα. Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι διατυπώνουν ανάλογες απόψεις, αλλά είναι δεδομένο και το γνωρίζουν όλοι, ότι η πολιτική που έχουν χαράξει οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε. Ε., που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μια πολιτική η οποία τις βρίσκει όλες σύμφωνες στην κεντρική κατεύθυνση αυτής της πολιτικής. Βεβαίως, ο καθένας την ασκεί με τον τρόπο και την εξειδικεύει έτσι όπως πιστεύει ότι πρέπει να το κάνει, η αλήθεια είναι όμως ότι οι κυβερνήσει αυτές έχουν συμφωνήσει για την κεντρική κατεύθυνση της ακολουθητέας πολιτικής. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση ή παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος έχουν συμβάλει, ώστε αυτή η προτίμηση στην αναζήτηση πολιτικής λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, θα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είναι κάτι που πιστεύω ότι έχει προσφέρει στη διεθνή κοινότητα η Ελλάδα, η κυβέρνησή της, με την αταλάντευτη εμμονή μας σε τέτοιου είδους προσπάθειες. Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλη των μεγάλων οργανισμών στους οποίους ανήκουμε.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι σε επίπεδο ευρωπαίων πολιτών παρατηρείται μία αργή, αλλά σταθερή μεταστροφή εναντίον του πολέμου, δεν είναι ένα στοιχείο που θα διευκόλυνε οποιαδήποτε ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι απλά παρήγορο, αλλά είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός οι πολίτες να είναι εναντίον του πολέμου. Δεν γνωρίζω να υπάρχουν φιλοπόλεμοι πολίτες. Εμείς έχουμε ταχθεί εναντίον του πολέμου. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν θέλει τον πόλεμο, επειδή του αρέσει ο πόλεμος. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι ο τρόπος να λυθούν προβλήματα. Γνωρίζετε ότι στις πρώτες κιόλας συζητήσεις που είχαμε κάνει εδώ, μεταξύ των πολλών άλλων, είχα πει ότι ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα, ίσα-ίσα δημιουργεί περισσότερα. Το θυμάστε αυτό. Το είχα πει στα πρώτα briefing που είχαμε κάνει. Αρα, λοιπόν, η Ελλάδα έχει σαφή θέση απέναντι στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης. Και η πολιτική που ακολουθούμε εκφράζει αυτή τη θέση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την εκτίμηση που διατυπώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης για τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη. Διαπιστώνει ότι έχει κάποια προσόντα, ότι έχει κάποιες αδυναμίες στην άσκηση της πολιτικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Σ` αυτό τον τόπο ψηφίζει το σύνολο του ελληνικού λαού, όλοι οι Ελληνες πολίτες. Δεν ψηφίζει μόνον ο κ. Μητσοτάκης. Βεβαίως, είναι σεβαστή η άποψή του για όλα τα θέματα και για τα πρόσωπα. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός, πιστεύουμε εμείς ότι όπως είχε την εντολή του ελληνικού λαού και την έχει μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, έτσι θα την κερδίσει και πάλι, τη νέα περίοδο, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός, με τη ψήφο του, στις εκλογές του 1996.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αποστολής στο Βελιγράδι ειδικών απεσταλμένων, στο πλαίσιο μιας νέας, εν τη γενέσει της, πρωτοβουλίας...;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει να καταθέσει ένα non paper στους εταίρους της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, ως απόσταγμα των συζητήσεων που είχε, τις προηγούμενες ημέρες, στη Μόσχα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κατ` ιδίαν, διμερείς συναντήσεις, αλλά και στο πλαίσιο μιας τετραμερούς διάσκεψης, οι παράγοντες που ασχολήθηκαν με το θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, κατέληξαν σε συγκεκριμένες σκέψεις, τις οποίες διατυπώνουν ο καθένας με τη δική του απόχρωση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, στην κατεύθυνση αναζήτησης πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη να συντάξει ένα non paper και η ελληνική κυβέρνηση είναι μία εκ των τριών κυβερνήσεων, μαζί με αυτή της Ρωσίας και της Ελβετίας, η οποία επιδιώκει την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προώθηση, τώρα, ανθρωπιστικής βοήθειας και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία. Και μέσα, δηλαδή, στο τμήμα εκείνο της Σερβίας που είναι εκτός Κοσσυφοπεδίου, γιατί η συνέχιση του πολέμου έχει δημιουργήσει πληγές σε ανθρώπους που ζουν και σε αυτό το τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Υπάρχει, μέσω της διπλωματικής οδού, επικοινωνία με τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας, αυτή την ώρα. Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια άλλη πρωτοβουλία, η οποία να εκκολάπτεται ή να είναι σε εξέλιξη, αλλά, βεβαίως, υπάρχουν σκέψεις για την επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας με τη γιουγκοσλαβική πλευρά. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις. Αλλωστε, είμαστε εξ εκείνων, οι οποίοι, θα έλεγα, τις καθορίζουμε ή τις επηρεάζουμε σε σημαντικό βαθμό. Κι αυτό, πιστεύω ότι λέει πάρα πολλά.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, σε συνέχεια της παλαιότερης επικοινωνίας τους για την εξέλιξη θεμάτων της αρμοδιότητάς τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, μεταξύ των άλλων επιστολών, υπάρχει και επιστολή του Πρωθυπουργού προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρονται, κατά περίπτωση, οι προτεραιότητες που έχουν αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό, για τα θέματα αρμοδιότητας ενός εκάστου. Επειδή, ακριβώς, έχουμε δεσμευθεί σε ορατό χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσουμε το έργο μας, σε συγκεκριμένους τομείς, βάσει των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόζουμε, γίνεται αυτή η υπόμνηση, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και τους υπουργούς να εντείνουν την προσπάθειά τους αφενός και αφετέρου θα οδηγήσει, σε μία επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, στην εκτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί, προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα για τη θετική απόσταση, που έχουμε διανύσει.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε στείλει και πριν από έξι μήνες, πάλι, παρόμοιες επιστολές. Οι υπουργοί αυτούς τους έξι μήνες ξέχασαν τα καθήκοντά τους, που είχαν αναλάβει; Γιατί χρειάστηκε να ξαναστείλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Γι` αυτό, ακριβώς, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Παραμένουν υπουργοί, με αρμοδιότητες τις οποίες είχαν και τότε. Αυτό σημαίνει ότι κρίνεται το έργο τους θετικά, από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τους ορίζει. Από εκεί και πέρα, οι επιστολές που στέλνει ο Πρωθυπουργός είναι πολλών ειδών. Είναι επιστολές, οι οποίες κατατάσσονται στο πλαίσιο εκείνο της συνεχούς τακτικής συνεργασίας που έχει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς. Τα έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα, κατ` επανάληψη. Ακριβώς, η ενδεικτική αναφορά των θεμάτων που έχουν προτεραιότητα, σε κάθε τομέα, για κάθε υπουργό, είναι πολύ σημαντική, γιατί δημοσιοποιούμενη αυτή, μετά τα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει, δίνει και ένα στίγμα και ένα σήμα στην ελληνική κοινωνία για τον προσανατολισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, με τους υπουργούς του, δια αλληλογραφίας επικοινωνεί; Κάθε έξι μήνες, στέλνει επιστολές...

ΡΕΠΠΑΣ: Είστε πολύ ευφυής, κ. Σταματόπουλε, αφού βρήκατε "πάτημα" για να κάνετε αυτή την ερώτηση...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του απαντάει κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι κάθε έξι μήνες, πολύ πιο συχνά, γιατί, βλέπετε, ο Πρωθυπουργός είναι παρών. Επικοινωνεί με τους υπουργούς του, μέσω επιστολών, τηλεφωνικώς και βεβαίως, συναντάται τακτικότατα μαζί τους, έτσι ώστε, από την αρχή, όταν σας έκαναν εντύπωση κάποιες συναντήσεις που είχε με υπουργούς, εγώ σας είπα ότι αυτό πλέον δεν θα αποτελεί είδηση. Και είδατε, πλέον, ότι δεν αποτελεί είδηση. Εχει γίνει ένα τακτικό, ένα συχνό φαινόμενο, γιατί ο Πρωθυπουργός έχει ένα πλήρες, καθημερινό πρόγραμμα και ασκεί τα καθήκοντά του, με τρόπο ο οποίος πιστεύω ότι είναι αποτελεσματικός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον συναντάται και κουβεντιάζουν τα θέματα, τους στέλνει μετά και επιστολή; Δεν τα καταλαβαίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αυτό είναι που καταλάβατε εσείς. Φαίνεται ότι εσείς, εάν ήσασταν υπουργός σε κυβέρνηση του κ. Σημίτη, θα είχατε οδηγηθεί σε παραίτηση και θα είχατε ενοχληθεί από μια τέτοια πρακτική. Αλλά, αν είχαμε φθάσει σε μια τέτοια εκδοχή, πιστεύω ότι δεν θα είχατε ενοχληθεί, γιατί θα γνωρίζατε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως εσείς τα ερμηνεύετε, αυτή την ώρα, διατυπώνοντας την ερώτησή σας. Τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτή την έκθεση, για την τρομοκρατία, που λέει ότι η Ελλάδα είναι το υπ` αριθμόν ένα κράτος, στην Ευρώπη, σε τρομοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν χρησιμοποιείται αυτή η φράση, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί, έτσι όπως την περιλαμβάνετε στην ερώτησή σας, αντιλαμβάνεστε ότι οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Κι αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Είπα, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες, ότι όλοι μας, και εσείς ιδιαιτέρως, θα πρέπει να συμβάλλετε, ώστε να αναδεικνύεται στο εξωτερικό, στον κόσμο, η πραγματική εικόνα της Ελλάδας, γιατί συχνά, δίνοντας μεγάλες διαστάσεις σε μεμονωμένα περιστατικά, αδικούμε τη χώρα μας, δίνοντας μία εικόνα χώρας, η οποία πλήττεται από την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία ή από φαινόμενα, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, θα έλεγα, ότι έχουν έναν οριακό χαρακτήρα στη χώρα μας. Και εν πάση περιπτώσει -κάνω ένα σχόλιο- η Ελλάδα, από άποψη επιπέδου ασφάλειας και δημόσιας τάξης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες της Ε. Ε., με άλλες χώρες της Διεθνούς Κοινότητας, οι οποίες έχουν σύγχρονους θεσμούς, που είναι σύγχρονες και προηγμένες χώρες. Πιστεύουμε ότι και μόνο το στοιχείο της συνεργασίας των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες ξένων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας, είναι αρκετό για να πείσει τους πάντες και τους αρμοδίους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα, είναι τόσο αποτελεσματική, όσο αποτελεσματική την κάνουν όλοι αυτοί που εργάζονται για την πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Και εργάζονται πολλοί, σε συνεργασία, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι, λοιπόν, σωστό να θεωρείται η Ελλάδα ως μία νησίδα όπου επικρατούν δυσμενείς συνθήκες στον τομέα αυτό. Ισα-ίσα, θα έλεγα ότι στην πολύ δύσκολη αυτή γεωπολιτική θέση στην οποία βρίσκεται, αποτελεί μία όαση ασφάλειας, δημοκρατίας και τάξης. Και βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο υψηλό όσο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, ήρθε εδώ ο κ. Μπερνς και σας επισκέφθηκε. Σας έδωσε απαντήσεις για την ταξιδιωτική, την ανακοίνωση -την ονομάζουν έτσι, τώρα την οδηγία- και πόσο θα κρατήσει αυτή η ανακοίνωση, τι χρονικό όριο βάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είναι ταξιδιωτική οδηγία. Λυπούμαι γιατί έτσι την ονομάζετε. Αν την ονομάζουμε εμείς "ταξιδιωτική οδηγία", αντιλαμβάνεστε πως ήδη έχουμε τελέσει τέλειο έγκλημα κατά του εαυτού μας. Είναι δυνατόν εμείς να την ονομάζουμε "ταξιδιωτική οδηγία", όταν δεν είναι ταξιδιωτική οδηγία. Δεύτερον, η ίδια, η δημόσια ανακοίνωση αναφέρει ότι λήγει στις 23 Ιουνίου. Αναφέρεται μέσα στο κείμενο. Αν την είχατε διαβάσει, θα το βλέπατε στην τελευταία πρόταση. Και τρίτον, δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησης που είχα με τον κ. Μπερνς. Ο κ. Μπερνς με επισκέφθηκε για θέματα αρμοδιότητάς μου, όπως είναι η τήρηση και ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή επίκειται η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της αρμόδιας εμπορικής υπηρεσίας των ΗΠΑ. Και με ενημέρωσε ότι η έκθεση αυτή αναγνωρίζει τη βελτίωση που έχουμε πετύχει στην Ελλάδα, με την προσπάθεια που κάνουμε για την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι, δηλαδή, ικανοποιητική σε σχέση με το παρελθόν, για την πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα αυτό, ως κυβέρνηση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Επ' αυτού: σας εξέφρασε ο κ. Μπερνς τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ της χώρας μας χειρίζονται το θέμα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ή γενικότερα για μια αντιαμερικανική διάθεση που υπάρχει στη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Αλλωστε, δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του κ. Μπερνς αυτό, να κρίνει τα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό όσον αφορά τις επίσημες συναντήσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Τις έχει κάνει δημόσια, γι' αυτό σας λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δημοσίως μπορεί να λέει τις απόψεις του. Η ελευθερία της έκφρασης είναι σεβαστή στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, πρέπει να πω με την ευκαιρία της ερώτησής σας -με σαφή πλέον τρόπο μπορώ να πω τώρα, επειδή δεν το γνώριζα όταν ερωτήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά, αλλά τώρα είμαι γνώστης του θέματος, αφού συζήτησα με το συνάδελφο τον κ. Μαγκριώτη- ότι ο κ. Μπερνς ουδέποτε έθεσε στον κ. Μαγκριώτη θέμα σχετικό με τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού της Μακεδονίας. Επειδή αυτό εγράφη κάπου και ετέθη ερώτημα εδώ, έχω επικοινωνήσει εν τω μεταξύ με τον κ. Μαγκριώτη και σας λέω ότι τέτοιο θέμα δεν ετέθη ποτέ από τον κ. Μπερνς.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και κάτι ακόμη: Σας έχει ενημερώσει ο κ. Μπερνς για το πρόγραμμά του στη Θράκη, πότε θα πάει και τι θα κάνει εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα συζητούν οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που δίνουν και τη σχετική έγκριση για την κίνηση των διπλωματών εντός της επικράτειας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκαν και θέματα και άλλων κυρώσεων προς τη Γιουγκοσλαβία, σχετικά με τις μετακινήσεις των μελών της οικογενείας Μιλόσεβιτς κλπ. η Ελλάδα πρόκειται να εφαρμόσει αυτές τις κυρώσεις; Και δεύτερον, αν βρίσκεται στην Ελλάδα κάποιο μέλος της οικογενείας του κ. Μιλόσεβιτς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, στην Ομάδα Εργασίας συζητήθηκαν άλλα μέτρα σχετικά με εμπάργκο ή περιορισμούς που πρέπει κατά την άποψη κάποιων να επιβληθούν στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς έχουμε μια επιφυλακτική έως αρνητική στάση. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, για να αποφασιστούν οι τελικές θέσεις.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σειρά δημοσιευμάτων, μήπως η κυβέρνηση είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονικά και να ανακοινώσει το όνομα του Ελληνα Επιτρόπου στην ΚΟΜΙΣΣΙΟΝ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πριν από τις ευρωεκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ασχολείται με το θέμα και γνωρίζετε ότι πολλά τα οποία γράφονται, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, με την έννοια ότι οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιούνται, βεβαίως, δεν μπορεί να σχετίζονται με τον Πρωθυπουργό που χειρίζεται το θέμα υπεύθυνα και με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Θα το κάνει την κατάλληλη στιγμή.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μήπως είναι προς ανακοίνωση, κύριε Υπουργέ, κάποια κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσει για όλα αυτά με το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Πρόντι, στην ανάδειξη του οποίου συνέβαλε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Και νομίζω ότι η σχέση που έχουν αναπτύξει και σε προσωπικό επίπεδο οι δύο πολιτικοί, θα διευκολύνει πολύ την καλύτερη δυνατή επιλογή εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, του προσώπου που θα καλύψει αυτή τη θέση.

Τα κριτήρια είναι γνωστά: η ικανότητα, η επάρκεια, η εμπειρία, η γνώση, το ήθος, όλα όσα πρέπει να διαθέτει ένα δημόσιο πρόσωπο, προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά του με τέτοιο τρόπο που θα τον θωρακίσει εξ αρχής.

ΦΙΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη ερώτηση προκύπτει από την απάντηση που δώσατε στον κ. Σταματόπουλο από την ανακοίνωση, για την έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Αισθανθήκατε την ανάγκη να επικρίνετε τους Ελληνες δημοσιογράφους ότι πολλές φορές διαστρεβλώνουν την εικόνα της Ελλάδος -έτσι απαντήσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τέτοιο πράγμα εγώ;

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως. Είπατε γεγονότα, οι Ελληνες δημοσιογράφοι, να προσέχουν κλπ. Η ερώτηση είναι: Φταίνε οι Ελληνες δημοσιογράφοι για την ανακοίνωση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, κε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν είπα αυτό. Επανέλαβα περίπου αυτό που είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να δίνουμε την πραγματική εικόνα της Ελλάδος και τα περιστατικά, τα γεγονότα να τα παρουσιάζουμε στις σωστές διαστάσεις τους. Από κει και πέρα δεν κατηγόρησα τους δημοσιογράφους. Μπορώ όμως να πω ότι στην προσπάθεια αυτής της εντυπωσιοθηρίας, συχνότατα, έχουμε την προβολή θεμάτων με τέτοιους τίτλους και με τέτοιο τρόπο, ώστε πραγματικά ο στόχος είναι να "ερεθιστεί" η κοινή γνώμη και όχι να προσφερθεί αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση. Τέτοια φαινόμενα έχουμε πάρα πολλά.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή παρασύρθηκε το Σταίητ Ντηπάρτμεντ;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Για να κλείσω, όμως, την απάντησή μου, λέω και τούτο, που το έχω πει και άλλες φορές: Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότατα, πιστεύω ότι είναι υπερβολικές για να αποδώσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Είναι λέξεις οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί όλες: Κόλαση - χάος - πόλεμος - αθλιότητα - καταιγίδα. Δεν υπάρχουν άλλες λέξεις για να χρησιμοποιηθούν.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την απάντηση που δώσατε και σας ρωτήσαμε για το Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Και εσείς βρήκατε την ευκαιρία να αναπτύξετε τους διαλόγους σας περί δημοσιογραφίας και λειτουργήματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ότι η Ελλάδα έχει επίπεδο ασφάλειας και δημόσιας τάξης ανάλογο με αυτό των χωρών της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου. Δεν δικαιολογείται λοιπόν αυτή η στάση η οποία από την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, προβάλει την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία πλήττεται από την τρομοκρατία.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του χθες, δηλώνει ότι αν τεθεί θέμα να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για χερσαίες νατοϊκές επιχειρήσεις, ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία και στη Βουλή και στο Κόμμα -και θα βρει πολλούς άλλους να ενδιαφέρονται γι' αυτό- για να μην περάσουν από τη Θεσσαλονίκη νατοϊκά στρατεύματα. Αυτή η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου καλύπτει την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι άποψη του κ. Πάγκαλου. Η κυβέρνηση καλύπτεται από τη δήλωση που δίνει προβάδισμα στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Και είπα ότι τέτοιο θέμα χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων δεν έχει τεθεί. Ελπίζουμε, δεν θα τεθεί. Από κει και πέρα εμείς δεν αρκούμαστε σ' αυτό. Εμείς θέλουμε, αν είναι δυνατόν, αύριο, τώρα να βρεθεί ειρηνική λύση στο πρόβλημα. Πάμε ακόμη παραπέρα: Και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται, εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Οι απόψεις, λοιπόν, του κ. Πάγκαλου, πιστεύω ότι εκφράζονται μέσα από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τον κ. Σημίτη ποιοι θα τον συνοδεύουν; Θα τον συνοδεύει κάποιο υπουργικό κλιμάκιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα τον συνοδεύουν συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη. Οταν θα επισκεφθεί το συνοριακό σημείο θα είναι μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενήσει τον κ. Γκουτιέρες και θα του παραθέσει δείπνο, ασφαλώς, θα είναι παρόντες οι υπουργοί της περιοχής και πολιτικοί παράγοντες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 May 1999 - 15:41:05 UTC