Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε, σήμερα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις οποίες έλαβε μέρος.

* Γνωρίζετε ότι βρίσκεται στη χώρα μας, για επίσημη επίσκεψη, ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουστάβος. Σήμερα, στις 13.00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει γεύμα, το οποίο παραθέτει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του βασιλιά της Σουηδίας.

* Αύριο, στις 10.30, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του θα αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος.

* Τη Δευτέρα, για να μπούμε και στην επόμενη εβδομάδα, θα γίνει στη Βουλή, η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με θέμα το ΝΑΤΟ, που έχει ζητηθεί από τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κα Παραρήγα. Αντιλαμβάνεστε πως η συζήτηση αυτή θα επεκταθεί γενικότερα στις τελευταίες εξωτερικές εξελίξεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αύριο, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μιλήσουν και οι βουλευτές ή μόνο ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς θα μιλήσουν.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου, μεταβαίνει στη Μόσχα. Τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτό το ταξίδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, κ. Ιβάνοφ. Επίσης, θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, εδώ και αρκετό καιρό, από τότε που ξέσπασε η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση και ανταλλάσσονται απόψεις στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής προσπάθειας για την αναζήτηση της πολιτικής οδού, προκειμένου να λυθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι θα βρίσκεται στη Μόσχα και ο Γ. Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν. Οι τρεις πολιτικοί θα έχουν την ευχέρεια να συζητήσουν θέματα, που αφορούν την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης με πολιτικά μέσα. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πλευρά εκείνη, η οποία προσπαθεί δια της ειρηνικής οδού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν υπάρχει μια εκκρεμότητα από χθες, από τον κ. Αθανασάκη. Το ρωτήσαμε εάν ο Πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία θα αποφασίσει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Και μας απάντησε: "περιμένετε να επιστρέψει και θα δούμε τι θα κάνει". Υπάρχει αυτή η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε -το είπα, άλλωστε, λίγο πριν- ότι τη Δευτέρα, θα γίνει στη Βουλή σχετική συζήτηση προ ημερησίας διάταξης. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν. Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός, ανά πάσα στιγμή, είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για ότι αφορά την πορεία των εθνικών θεμάτων και την εξωτερική πολιτική, εφόσον και αυτοί το επιθυμούν. Κατά τα άλλα, δεν έχει προγραμματιστεί εκ μέρους του Πρωθυπουργού συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, μείζον και έλασσον, ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι πήγε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει ουσιαστικά κάνει έναν κύκλο διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα, για το ποια θα είναι η στάση του. Τώρα, εκ των υστέρων, δεν αισθάνεται η κυβέρνηση την ανάγκη να πει στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στα πλαίσια -αν θέλετε- του ζητούμενου από όλους μετώπου εθνικής ομοψυχίας, τί έγινε στην Ουάσιγκτον και τί μέλλει γενέσθαι γύρω από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να ασκεί εξωτερική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αυτό έπραξε σε όλες τις περιπτώσεις. Η στάση της στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίστηκε από την έντονη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών να προβάλουν τις ελληνικές θέσεις και να επιτύχουν, στο μέτρο του δυνατού, να συμπεριληφθούν στα τελικά κείμενα των Αποφάσεων, επισημάνσεις, οι οποίες απηχούν τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Εχει διαπιστωθεί -είναι γνωστές οι θέσεις τους- ότι διαφωνούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αντιπολιτευτική συμφωνία. Απλώς, υπάρχει αντικυβερνητική ομοψυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν για διαδικαστικούς λόγους ή για λόγους τακτικής θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολιτικές διαδικασίες, οι οποίες υπονομεύουν ουσιαστικά την εθνική προοπτική, πιστεύουμε ότι θα έχουμε διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ασκούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι η μόνη δυνατή, η μόνη εφικτή πολιτική που μπορεί να ασκηθεί, αυτή την ώρα, για το μεγάλο θέμα που απασχολεί και τη χώρα μας. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ή εναλλακτικές προτάσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρέσκονται στο να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση, μόνο και μόνο, για να δηλώσουν την παρουσία τους, επειδή -αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση- είναι σίγουρο, πλέον, ότι έχει εκλείψει ο ζωτικός χώρος για την άσκηση μιας ιδιαίτερης, εκ μέρους τους, πολιτικής, αφού η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση καλύπτει το σύνολο των εθνικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν θεωρώ ότι, όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει συναισθηματικά μια συμπάθεια προς το σερβικό λαό και την εκφράζει, μέσω κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συναυλιών, όπως και αυτή που έγινε χθες το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος. Με αυτό σα δεδομένο, εκτιμά η κυβέρνηση ότι στη διαμόρφωση αυτού του συναισθήματος, αυτής της στάσης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, έχουν μερίδιο και τα ΜΜΕ της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ελεύθερα να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς, χωρίς επιβολή μέτρων λογοκρισίας. Το μέτρο ευθύνης των λειτουργών των ΜΜΕ θα πρέπει, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, να βρίσκεται σε πολύ υψηλή στάθμη. Αυτό το αναμένουμε από τα ΜΜΕ. Το έργο τους θα το κρίνουν οι πολίτες, οι αναγνώστες των εφημερίδων, οι ακροατές των ραδιοφωνικών σταθμών, οι θεατές των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έκανε προσπάθεια και έχει επιτύχει να αναδείξει τη διπλή ταυτότητα της χώρας μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε χώρα της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε στις αποφάσεις και στις δραστηριότητες των Συμμαχιών και των μεγάλων Οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουμε. Είμαστε χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, λόγω αυτής της βαλκανικής ιδιαιτερότητάς μας, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε απόψεις, μόνοι εμείς μεταξύ όλων των άλλων χωρών. Αυτό, ακριβώς, το στοιχείο πηγάζει -αν θέλετε- από την ίδια πηγή, που βγαίνει και η συναισθηματική σχέση του ελληνικού λαού με το λαό της Σερβίας. Εχουμε, λοιπόν, με αυτή την έννοια αναπτύξει την ιδιαίτερη ταυτότητά μας. Επιθυμούμε να υπάρχει αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών από τα ΜΜΕ, γιατί η αλήθεια σώζει. Και πιστεύουμε ότι οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όλες τις εκδοχές, όλες τις απόψεις, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε "αναμένουμε από τα ΜΜΕ ένα υψηλό μέτρο στάθμης και υπευθυνότητας" και ότι "θα κριθούν από τους ακροατές και τους αναγνώστες". Ταυτόχρονα, είπατε ότι επιθυμείτε "μια πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση". Γιατί το αναμένετε; Δεν υπάρχει αυτό το υψηλό μέτρο στάθμης και υπευθυνότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα δεοντολογικώς, μίλησα οντολογικώς. Αφενός, είπα ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ πρέπει να διατηρούν μια υψηλή στάθμη και αφετέρου, δεν είπα ότι θα αναμένουμε. Είπα ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται πάντοτε. Και στο παρελθόν θα έπρεπε να γίνεται και τώρα και στο μέλλον. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί κανόνα. Δεν ζητώ την εξαίρεση. Ζητώ να ισχύσει ο απαράβατος κανόνας, αυτός που πρέπει πάντα να χαρακτηρίζει τη λειτουργία των ΜΜΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τα ΜΜΕ, λέτε ότι στην Ελλάδα είναι ελεύθερα, τότε γιατί κλείσατε τον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό στην Κατερίνη; Και μη μου πείτε για τα πνευματικά δικαιώματα, γιατί και άλλοι σταθμοί έχουν υποπέσει σε πολλές παραβάσεις και δεν το έχετε κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα που επαναφέρετε, παρά το γεγονός ότι απαντήθηκε με λεπτομέρειες, χθες, από τον κ. Αθανασάκη, πρέπει να σας πω ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω την προσωπική μου ενόχληση και να διαμαρτυρηθώ δημοσίως για τη στάση της πρεσβείας της φίλης Γιουγκοσλαβίας, η οποία, προφανώς, παραπλανήθηκε. Εχω προχωρήσει στην έκδοση αυτής της απόφασης για δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ένας εκ των οποίων είναι ο "ΕΡΜΗΣ Τ. V", επειδή ακριβώς έχουν παραβεί συστηματικά το νόμο. Εχουμε, κατ` επανάληψη, μιλήσει για την ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη λειτουργία των ΜΜΕ, στην πατρίδα μας. Το θέμα της κλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων, από τηλεοπτικούς σταθμούς, για μας είναι πολύ σημαντικό. Επί πολλά χρόνια, η ελληνική Πολιτεία αδιαφόρησε, αντί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μεγάλη κρίση τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες, με κίνδυνο μεγάλο για τις εμπορικές συναλλαγές, με ενδεχόμενο να πληγούν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της χώρας μας, αν επιβληθούν από τις άλλες χώρες των οποίων θίγονται τα συμφέροντα, λόγω της κλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων, περιορισμοί στα ελληνικά προϊόντα. Προχωρήσαμε, λοιπόν, εντατικά με βάση συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει και ανακοινώσει από το τέλος του 1996- στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι κάτι που και εσείς πρέπει να το θέλετε. Στο πλαίσιο αυτό, και μόνο σε αυτό το πλαίσιο, αντιμετωπίσαμε με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού και προχωρήσαμε στη διακοπή της λειτουργίας του. Ολα τα άλλα είναι δημαγωγικά, είναι λαϊκίστικες υπεκφυγές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα. Η αλήθεια είναι αυτή: Σε ανύποπτο χρόνο και για τελείως διαφορετικό λόγο έχουμε προχωρήσει στην αντιμετώπιση, με αυτό τον τρόπο, των συγκεκριμένων σταθμών. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς. Μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες -αν σας ενδιαφέρει- ποια είναι αυτή η διαδικασία, στάδιο προς στάδιο. Για τους δύο σταθμούς έχει ληφθεί η τελική απόφαση, γιατί ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία ελέγχου. Είναι "καραμπινάτες" περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, όσον αφορά το σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων, των δημιουργών έργων τα οποία προβλήθηκαν στο συγκεκριμένο σταθμό. Αυτά είναι φαινόμενα ανεπίτρεπτα. Είναι φαινόμενα, τα οποία μας γυρίζουν σε ένα μεσαίωνα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να παρουσιάζεται ως μια τριτοκοσμική χώρα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς όλους. Λυπούμαι πάρα πολύ που κάποιοι παίζουν με μια τόσο σημαντική κρίση, με ένα τόσο μεγάλο θέμα. Τέτοια ευτέλεια! Τέτοια χυδαιότητα! Οταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο στη γειτονιά μας. Είναι θέμα αυτό, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται από κάποιους, επειδή θέλουν έτσι να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση; Δεν έχουν άλλα μέσα; Δεν έχουν άλλες πολιτικές προτάσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σ` αυτό το σταθμό και στους άλλους που λέτε -τους τρεις- παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα; Μόνο σ' αυτούς βρήκατε εσείς ότι παραβιάζονται; Οι Αμερικάνοι γι' αυτούς τους σταθμούς διαμαρτυρήθηκαν; Γιατί αυτό είναι πολύ πιο παλιό. Πριν ανοίξει αυτός ο σταθμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων ετέθη στην Ελλάδα, για πρώτη φορά το 1991. Λυπούμαι που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Και δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην ελληνική περιφέρεια, τα τελευταία ιδίως χρόνια, χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο. Οδηγηθήκαμε, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, σ' ένα καθεστώς ζούγκλας. Θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Οι καταγγελίες που έχουμε από την ΕΠΟΕ (ένας Οργανισμός ο οποίος επιμελείται ακριβώς της διαφύλαξης, της τήρησης του, σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών) αφορά τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς και μόνον. Αν έχετε εσείς κάποια άλλη καταγγελία που βασίζεται σε πληροφορίες δικές σας, θα την εξετάσουμε και αυτή. Ο έλεγχος γίνεται με συστηματικό τρόπο, με την κατάθεση συγκεκριμένων τεκμηρίων και ντοκουμέντων, πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Σας καλώ και εσάς αν έχετε συγκεκριμένη καταγγελία, να τη διατυπώσετε και θα ληφθεί σοβαρότατα υπόψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπερνς διαμαρτυρήθηκε στον κ. Μαγκριώτη για το συγκεκριμένο σταθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μπερνς να διαμαρτυρηθεί στον κ. Μαγκριώτη για το συγκεκριμένο σταθμό. Δεν ξέρω αν το έχει κάνει, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως λόγο. Γιατί; Γιατί ο συγκεκριμένος σταθμός, όπως και οι άλλοι καταγγελθέντες σταθμοί, έχουν παραβεί τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουμε τη λειτουργία τους, με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος. Και αυτό κάνουμε. Κάποιοι -λυπούμαι που το κάνουν αυτό- μας κατηγορούν γιατί εφαρμόζουμε το νόμο. Εκεί φτάσαμε ! ! Γιατί κάποιοι δοξολογούν την ασυδοσία; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Μόνο και μόνο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Ιδίως μάλιστα όταν συσχετίζουν μια παράνομη λειτουργία με ένα μεγάλο θέμα που αφορά έναν λαό, ένα κράτος, που έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα; Είναι δυνατόν την ώρα που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ευθύνη, να χρησιμοποιούμε τέτοιες μικροπολιτικές μεθόδους για να δείξουμε την αντιπολιτευτική μας διάθεση; Λυπούμαι πολύ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, για να τελειώνω, ότι μόνο για τέσσερις σταθμούς υπάρχουν. Οι άλλοι όλοι, όχι. Για κανέναν άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσω τώρα την ικανοποίησή μου, αφού πριν εξέφρασα ενόχληση, γιατί κατορθώσαμε αφενός με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει και αφετέρου με την καλή συνεργασία και επαφή που έχουμε με τις δύο Ενώσεις των Περιφερειακών Ηλεκτρονικών Μέσων, το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, να είναι εκ των θεμάτων που έχουν τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα από τους λειτουργούς αυτών των ΜΜΕ και να αντιμετωπίζεται κανονικά. Με αποτέλεσμα στον τομέα αυτό η εικόνα της Ελλάδος να έχει αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο. Φανταστείτε τι θα σήμαινε για τη χώρα μας αν επιβάλλονταν περιορισμοί ή δασμοί κατά την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες, των οποίων συμφέροντα θίγονται. Ποιές θα ήταν οι ζημιές για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να σας πω ότι για το θέμα αυτό, μετά από καταγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία έγινε εδώ και περίπου ένα χρόνο, είμαστε στη διαδικασία που προβλέπεται στη Γενεύη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εχουν γίνει δύο διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό θέμα. Αν ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, επιβαρυνθούν με δασμούς ή απαγορευτεί για διάφορους λόγους η εισαγωγή τους, δεν θα θιγεί η ελληνική οικονομία; Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δείξουμε ευαισθησία και εμείς; Αλλά πέραν αυτού είναι και θέμα αρχής. Εσείς είστε πνευματικοί δημιουργοί. Δεν θέλετε να γίνεται σεβαστή η πνευματική δημιουργία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αμερικανική διαμαρτυρία που λέτε ότι έγινε όταν είχε έρθει τότε ο Μπερνς εδώ και μας είπατε ότι αυτό το θέμα συζητήσατε, ήταν για τους τέσσερις αυτούς σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Μπερνς έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη αυτό το θέμα, γιατί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησής του έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, και αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό το θέμα το έχει θέσει και ο Πρόεδρος Κλίντον κατά την επίσκεψη που κάναμε το 1996 στην Ουάσιγκτον. Είναι πολύ μεγάλο θέμα αυτό για την οικονομία των ΗΠΑ. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θέτει με διάφορους τρόπους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγκεκριμένα στοιχεία; Δίνουν σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ασχολείται με αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υπάρχουν Οργανισμοί που ασχολούνται και από κει και πέρα με βάση τα στοιχεία τα οποία περιέρχονται υπόψη μας, στη γνώση μας, αντιμετωπίζουμε αναλόγως τα θέματα. Το ίδιο έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μη δίνετε άλλες διαστάσεις. Λυπούμαι πάρα-πάρα πολύ. Πολύ περισσότερο όταν συσχετίζεται με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Σ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα θεωρεί το ρόλο της Ρωσίας ως το μοναδικό "κλειδί" για την επίλυση της κρίσης, δεδομένου ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση ΝΑΤΟ- Βελιγραδίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό και δεν το λέω ούτε μετά την ερώτησή σας. Είπα ότι η Ρωσία έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις. Εμείς έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες είναι διαφορετικές. Αλλες χώρες του ΝΑΤΟ ή της Ε. Ε. έχουν διατυπώσει τις δικές τους θέσεις, που είναι διαφορετικές. Ποιος είναι ο κοινός τόπος; Το ότι οι χώρες αυτές επιθυμούν να επιδιωχθεί μια πολιτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θέλουμε να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στην ειρήνη. Αυτό τον κοινό τόπο θέλουμε να διευρύνουμε. Θέλουμε να δυναμώσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα. Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, γίνονται αυτές οι επαφές, αυτές οι επικοινωνίες.

Σ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες ώρες ο κ. Ντράσκοβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς το περιεχόμενο των δηλώσεων. Αν θέλετε να με ρωτήσετε επί συγκεκριμένου θέματος ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ευχαρίστως μπορώ να σας απαντήσω. Αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να σχολιάζω δηλώσεις ξένων ηγετών. Κάθε ηγέτης έχει τις απόψεις του. Αν θέλετε να με ρωτήσετε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, μπορώ να σας απαντήσω.

Σ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Οχι, εγώ ρωτάω για αυτές καθ' εαυτές τις δηλώσεις του.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνει τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ντράσκοβιτς για να εκφράσει τις θέσεις του. Θα κρίνει τις θέσεις του ο λαός τον οποίον εκπροσωπεί. Ο λαός της χώρας του. Εμείς επιθυμούμε να συμβάλουν όλοι προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με τις μικρότερες κατά το δυνατόν ζημιές. Χωρίς θύματα αν είναι δυνατόν, που δυστυχώς μέχρι τώρα είχαμε αρκετά.

ΚΟΝΤΕΛΛΗ: Το ΚΥΣΕΑ θα πάρει την τελική απόφαση την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πριν συνεδριάσει, μην περιμένετε από μένα να σας ανακοινώσω αποφάσεις.

ΚΟΝΤΕΛΛΗ: Οχι, αλλά θα πάρει την τελική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει και, ως κυρίαρχο όργανο, θα αποφασίσει αναλόγως. Εχω πει, εδώ και πολύ καιρό, με σαφήνεια, ότι θα συνεδριάσει την ημέρα αυτή. Εχουν γίνει προεργασίες για το θέμα που θα το απασχολήσει την Παρασκευή. Το ΚΥΣΕΑ θα κρίνει αν πραγματικά είναι η ώρα να πάρει την τελική απόφαση. Πιστεύω ότι μετά την προεργασία που έχει γίνει, είμαστε στην ώρα των αποφάσεων. Αλλά για λόγους δεοντολογικούς δεν μπορώ να το πω αυτό πριν συνεδριάσει το όργανο.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες η γιουγκοσλάβικη πρεσβεία διοργάνωσε δεξίωση επ` ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση γιατί δεν εκπροσωπήθηκε; Γιατί δεν πήγε κανένας υπουργός, αφού μάθαμε ότι ήταν όλοι καλεσμένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε.

ΜΙΧΑΗΛ: Δια ποίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη δεξίωση, εξ όσων γνωρίζω, παρέστη ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης κ. Αγαθοκλής. Οπως επίσης ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, αλλά και άλλοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τις υποθέσεις της περιοχής των Βαλκανίων.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση, το κυβερνητικό σχήμα απ' τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο Υφυπουργό στη σειρά πρωτοκόλλου, είναι 43 άτομα. Δεν βρέθηκε ένας να πάει εκ μέρους της κυβερνήσεως που να έχει θέση Υπουργού ή Υφυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε. Από κει και πέρα είναι θέμα προσωπικής επιλογής των υπουργών να επιλέξουν αυτό το οποίο θα κάνουν. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε. Η κυβέρνηση ήταν παρούσα. Δεν απουσίασε η κυβέρνηση. Αυτό είναι που έχει σημασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπηρεσιακοί παράγοντες πήγαν, δεν πήγε η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Για να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση, όχι τον εαυτό τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι κυβερνητικοί παράγοντες, υπηρεσιακοί παράγοντες πήγαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η θέση την οποία κατέχει ο κ. Αγαθοκλής, είναι πολιτική θέση. Είναι διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών. Βεβαίως έχει την ιδιότητα του πρέσβη, αλλά δεν πήγε ως υπηρεσιακός παράγων. Δεν είναι επικεφαλής μιας Υπηρεσίας, μιας Διεύθυνσης, ενός Τμήματος. Είναι ο διευθυντής που επελέγη να αναλάβει αυτό το αξίωμα από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών.

ΦΛΟΡΕΣ: Θα περάσουν οι χιλιάδες πρόσφυγες από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αεροδρόμια της περιοχής, προκειμένου να προωθηθούν πρόσφυγες στον τελικό προορισμό τους, μετά από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από διάφορες κυβερνήσεις, να φιλοξενήσουν η κάθε μια ένα ορισμένο αριθμό προσφύγων. Ασφαλώς, θα χρησιμοποιηθεί και η Θεσσαλονίκη ως ενδιάμεσος σταθμός. Επαναλαμβάνω, μόνο ως ενδιάμεσος σταθμός, προκειμένου κάποιος αριθμός προσφύγων να προωθηθεί σε άλλους προορισμούς. Αυτό θα γίνει, μετά από συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 April 1999 - 17:05:03 UTC