Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

* Σας ενημερώνω ότι το βράδυ, στις 8 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην κρίση που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή.

* Τις επόμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός, με πρωτοβουλία του καλεί και θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ξεκινά αύριο το πρόγραμμα των συναντήσεών του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή, στις 18.00. Ακολουθεί, αμέσως μετά, η Γραμματέας του ΚΚΕ κα Παπαρήγα. Επίσης, θα συναντηθεί με τους πρώην Πρωθυπουργούς, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ράλλη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος βρίσκεται εκτός Ελλάδας, όπως, επίσης και ο κ. Τσοβόλας δεν είναι στην Αθήνα, σήμερα και αύριο. Αρα οι συναντήσεις θα γίνουν άμα τη επιστροφή τους.

* Επίσης, πρέπει να πω ότι τις επόμενες ημέρες, αύριο και την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασίες με υπουργούς, για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αύριο, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, για θέματα που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Την Τετάρτη με το οικονομικό επιτελείο, για θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική και με τους αρμόδιους για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

* Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω ότι τη θέση του Ελληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έμεινε κενή μετά το θάνατο του Κρατερού Ιωάννου, αναλαμβάνει ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής. (Το βιογραφικό σημείωμά του διανέμεται σε ξεχωριστό δελτίο).

Θέλω να απαντήσω σε μια γραπτή ερώτηση που μου έχει υποβληθεί από την εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ". Σας διαβάζω την ερώτηση που λέει τα εξής: "Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με ημερομηνία 10.9. 1998, το οποίο δημοσιεύεται στον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ήδη, από τον Ιούλιο του 1998, το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει και εγκρίνει τόσο το σχέδιο των αεροπορικών επιχειρήσεων, όσο και το σχέδιο χερσαίων επιχειρήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Ποιό είναι το σχόλιό σας; "

Η απάντησή μου είναι η εξής: Πράγματι, στο χθεσινό φύλλο η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", δημοσιεύει ένα τμήμα -φωτοτυπία ενός τμήματος- σχετικού εγγράφου και συνοδεύει τη δημοσίευση αυτή με ένα ρεπορτάζ, το οποίο πρέπει να σας πω ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, δοθέντος ότι -και αυτή είναι η απάντηση που δίνω- το κείμενο αυτό δεν δημοσιεύεται ολόκληρο. Πιστεύω ότι έπεσε θύμα η εφημερίδα. Δεν είναι δυνατόν μόνη της να επέλεξε να δημοσιεύσει ένα μικρό τμήμα του κειμένου, μόνο και μόνο για να αλλοιώσει το νόημα και το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Αν δημοσιευόταν ολόκληρο το έγγραφο, θα γινόταν σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε ειρηνευτική αποστολή, προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνημένη λύση. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι αποφασίζεται η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής για την εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης. Δηλαδή, οι χερσαίες δυνάμεις, στις οποίες γίνεται αναφορά, δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη πολεμικών επιχειρήσεων, αντίθετα με ότι συμπεραίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω ένα ερώτημα επί της απάντησής σας. Είπατε ότι η χερσαία επιχείρηση που αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, δεν σχετίζεται με τις πολεμικές δραστηριότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί τότε, με βάση το σχέδιο του ΝΑΤΟ, τόσο η επιχείρηση η οποία αφορά τις αεροπορικές επιδρομές, όσο και η χερσαία επιχείρηση την οποία εσείς αποκαλείτε "ειρηνευτική", είναι αναπόσπαστα κομμάτια μεταξύ τους και μάλιστα έχουν τον ίδιο κωδικό (10601);

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να σταλούν δυνάμεις στρατιωτικές, οι οποίες θα είχαν ως σκοπό και αποστολή να θέσουν σε εφαρμογή ή να επιχειρήσουν την εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης, η οποία θα προέκυπτε στο πλαίσιο των συζητήσεων που επρόκειτο να γίνουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγιναν οι συζητήσεις αυτές στο Ραμπουγιέ και γνωρίζετε, επίσης, ότι πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, πριν, δηλαδή, φανεί αν έχει προκύψει η τελική συμφωνία, εστάλησαν στρατιωτικές δυνάμεις με αυτό και μόνο το ρόλο. Δεν έχουν λάβει οι δυνάμεις αυτές μέρος σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση. Το γνωρίζετε αυτό. Αλλωστε, έχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για την ανάπτυξη πολεμικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων. Αυτό έχει αποκλειστεί. Αρα, δεν ευσταθεί, αυτό το οποίο η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" λέει, ότι έχει αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ, εδώ και αρκετούς μήνες, η χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έχει αποκλειστεί; Πότε και σε ποια συνεδρίαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει συζητηθεί. Δεν έχει αποφασιστεί οτιδήποτε σχετικό. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που φέρεται ως αποφασισμένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, με αυτό το οποίο συμβαίνει, δοθέντος ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Δηλαδή, θα ήταν καλό, για να κλείσω έτσι την απάντησή μου, να επανέλθει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και εφόσον έχει στην κατοχή του το συγκεκριμένο έγγραφο, να το δημοσιεύσει ολόκληρο. Αυτό είναι -αν θέλετε- ένα είδος παράκλησης. Να δημοσιευθεί ολόκληρο στην εφημερίδα σας, το έγγραφο που έχετε στη διάθεσή σας.

ΦΙΛΗΣ: Τελικά, υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και την ειρηνευτική, όπως την ονομάζετε, επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Και υπάρχει και δεν υπάρχει. Το ότι είναι δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει εξαπολύσει αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις, μέσω βομβαρδισμών, αντιλαμβάνεστε πως αυτομάτως η απάντηση είναι πως, ναι, υπάρχει σχέση. Από την άλλη έχουμε χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν μακριά από το θέατρο του πολέμου, δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και έχουν άλλη αποστολή. Με αυτή την έννοια, δεν έχουν σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αρα, λοιπόν, υπάρχει αυτή η διπλή όψη. Αυτό για να είμαστε λογικοί και πραγματικοί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το μήνυμα του Πρωθυπουργού θα είναι σε εθνικό, διακαναλικό επίπεδο; Πώς θα γίνει και τι ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα γίνει στις 8 η ώρα. Προφανώς, τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, εφόσον έχουν ενδιαφέρον, θα μεταδώσουν αυτό το μήνυμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προχθές, υπήρξε ένα βίντεο, το οποίο μετέδωσαν τα περισσότερα ξένα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, με υποτιθέμενη σφαγή των Κοσσοβάρων. Εχετε διαπιστώσει αν είναι πλαστό και τι γίνεται σχετικά με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Δεν είναι εύκολο, αυτή την ώρα, να έχουμε μια κατηγορηματική θέση σε τέτοιου είδους ζητήματα, πολύ περισσότερο που και στην κρίση στην Αλβανία, παλαιότερα, και στην κρίση στον Κόλπο, πρόσφατα, όλοι έχουμε πέσει θύματα παραπλανητικών ρεπορτάζ ή πληροφοριών, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, δεν ανταποκρίνονταν στα πράγματα. Γνωρίζετε ότι στη διάρκεια ενός πολέμου, πολλά πράγματα παρουσιάζονται με έναν τέτοιο τρόπο που δεν είναι εύκολο να εξακριβώσεις αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι αυτό πρέπει πάντοτε να είμαστε επιφυλακτικοί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σε αυτές τις ταξιδιωτικές οδηγίες των Αμερικανών και των άλλων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των άλλων κυβερνήσεων. Εχουμε διαμαρτυρηθεί για τις ανακοινώσεις αυτές που έχουν εκδώσει, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας, δοθέντος ότι η ζωή εδώ κυλά ομαλά και θα συνεχίσει να κυλά ομαλά. Η Ελλάδα -έχουμε πει κατ` επανάληψη- δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος του προβλήματος. Η κρίση αυτή δεν μας αφορά, παρά μόνο εμμέσως. Με αυτή την έννοια, πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι δεν είναι δικαιολογημένη κάθε πρωτοβουλία, η οποία είτε εμποδίζει, είτε αντιστρατεύεται την προσπάθεια που κάνουμε να συνεχίσουμε και εμείς ομαλά τη ζωή μας, όπως την έχουμε προγραμματίσει. Δεν πρέπει ούτε το τουριστικό ρεύμα να ανακοπεί, ούτε οι επισκέψεις σχολείων και άλλων ιδρυμάτων που έχουν προγραμματιστεί, από πολύ καιρό, στην Ελλάδα να ματαιωθούν. Θα πρέπει να αντιληφθεί και ο διεθνής παράγων ότι η Ελλάδα που είναι κατ` εξοχήν μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, θα πρέπει ίσα-ίσα να ενισχυθεί στο ρόλο που πρέπει να παίξει, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην υπονομεύεται με άστοχες και πάντως αδικαιολόγητες επιλογές, οι οποίες δημιουργούν μια πολύ ψευδή εικόνα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ζήτησε εξηγήσεις ο κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, ασφαλώς. Εχουμε, εκφράσει την αντίδρασή μας, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύω ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη.

ΤΣΑΦΟΣ: Χθες, καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πολλά σημεία της Ελλάδας έγιναν αντινατοϊκές διαδηλώσεις. Το βράδυ, κατέληξε η κατάσταση να είναι αρκετά δυσάρεστη, σε κάποιες πρεσβείες, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας, όπου έγιναν και καταστροφές, όπως επίσης και στα γραφεία της Ε. Ε. Σήμερα το πρωί, αποδοκιμάστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, βγαίνοντας από το υπουργείο Εξωτερικών. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη δημοκρατική Ελλάδα οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και να εκδηλώνουν το φρόνημά τους. Αλλά, αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο σύννομο, με τρόπο δημοκρατικό και πολιτισμένο. Καθ` ένας έχει τη δική του άποψη. Θα πρέπει να σέβεται και τις απόψεις των άλλων. Δεν συμφωνούμε και αποδοκιμάζουμε γεγονότα, δραστηριότητες και ενέργειες οι οποίες περιέχουν βία και απειλή, γιατί πιστεύουμε αφενός, ότι δεν ανταποκρίνονται στα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών απέναντι σε τρίτους και αφετέρου, πιστεύουμε ότι ως μέσο, ως "εργαλείο" δεν προωθούν μια υπόθεση, την οποία θέλουν κάποιοι να υπερασπιστούν. Πιστεύω ότι τη βλάπτουν, κιόλας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός παίρνει την πρωτοβουλία, αύριο και την Τετάρτη, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Γιατί περίμενε να το κάνει τώρα που το πρόβλημα των προσφύγων χτυπάει την πόρτα μας και δεν το έκανε από την αρχή της κρίσης, έτσι ώστε να υπήρχε μια πιο ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων και άρα η κυβέρνηση έχοντας όλα τα δεδομένα και των επικριτών της, να μπορεί να διαμορφώσει μια τελική άποψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας υπενθυμίζω ότι έγινε πρόσφατα συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων. Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Καραμανλή, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την ακολουθούμενη πολιτική. Και σας υπενθυμίζω, τέλος, ότι κατ` επανάληψη έχουμε πει πως η κυβέρνηση, είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα σχετικά θέματα. Τώρα, που έχουμε μία σαφή εικόνα για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κρίσης, θεωρούμε ότι είναι η ώρα για να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, έλεγε ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο, για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε απολύτως ξεκάθαρος, επέρριψε όλο το βάρος της ευθύνης στη σερβική πλευρά και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι προχωρεί σε εθνικές εκκαθαρίσεις. Απαντήσατε, χθες, γι` αυτό. Θέλω, όμως, να σας ρωτήσω, εάν αυτή η αντίληψη είναι η κύρια αιτία του προβλήματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη χρήση πολεμικών μέσων. Η πολιτική λύση, ο ειρηνικός διάλογος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε λύση το κάθε πρόβλημα. Σ` αυτή τη θέση παραμένουμε. Κατ` επανάληψη, έχω πει ότι ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα, ίσα-ίσα δημιουργεί και περισσότερα. Η θέση μας είναι σαφής. Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει μιλήσει για την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Εδώ και πολλούς μήνες μιλούμε για την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των συνόρων της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που υφίστανται σήμερα. Στη θέση αυτή παραμένουμε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό. Επαναλαμβάνω, ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση με πολιτικά μέσα.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και των κυπριακών κομμάτων για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, πρόσφατα ανέλαβε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Σερέζης, με τον οποίο είχατε και μία συνάντηση. Μπορείτε να μας πείτε ποιές είναι οι σχέσεις μας με τον κ. Σερέζη και ποιά ήταν τα θέματα που συζητήσατε στην πρόσφατη συνάντησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μου επιτρέπεται να κρίνω, γενικώς, άλλες κυβερνήσεις. Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση η οποία, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι πολύ κοντά μας και έχουμε άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς. Πολύ περισσότερο, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζω ότι στέλνει αύριο έναν εκπρόσωπό της στην Αθήνα, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, ο οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με τη συμμετοχή, από μέρους της Κύπρου, σ` αυτό το πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Αυτό δείχνει την ευαισθησία του κυπριακού λαού. Δείχνει το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης να είναι παρούσα σε μία κρίσιμη εξέλιξη. Η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύω με την πολιτική της αυτή δείχνει πως χειρίζεται πολύ καλά τα θέματα, ενόψει μιας κρίσης η οποία κρύβει πολλούς κινδύνους. Γνωρίζετε πολύ καλά τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Ντενκτάς ή έχουν κάνει Τούρκοι αξιωματούχοι, όσον αφορά τους πρόσφυγες. Αρα, λοιπόν, είναι συνετή η στάση της κυπριακής κυβέρνησης.

Οσον αφορά τον κ. Σερέζη, που είναι ένας έγκυρος και έμπειρος συνάδελφός σας, πράγματι, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, με επισκέφθηκε. Είχαμε μία πρώτη συζήτηση στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες. Συζητήσαμε, γενικώς, για τη δική μας συνεργασία και τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, για την αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού θέματος. Επίσης συζητήσαμε και για το χειρισμό άλλων θεμάτων, επίσης σημαντικών, αλλά μικρότερης σημασίας. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή συνεργασία. Εύχομαι να επιτύχει απόλυτα στο ρόλο του, δοθέντος ότι αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο που είναι πολύ κρίσιμη, αλλά θέλω να ελπίζω ότι τελικώς προσφέρει πολλές ευκαιρίες, προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις προκλητικές δηλώσεις Ντενκτάς, να βάλει Κοσσοβάρους μέσα στα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου, να τα αποικήσει με Κοσσοβάρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί να γίνουν δεκτές τέτοιες ιδέες. Δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Γνωρίζετε ότι υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κατοχής της Κύπρου. Ο κ. Ντενκτάς είναι εκ των υπευθύνων για το ότι δεν έχει βρεθεί λύση σ` αυτό το πρόβλημα. Αρα, λοιπόν, είναι αρκετά βεβαρημένη η κατάσταση εκεί, ώστε να επιτρέπεται σε κάποιον να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

ΦΙΛΗΣ: Ολως αιφνιδίως, χθες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, να στήσει ένα προγεφύρωμα, με το πρόσχημα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει κι αυτή με στρατιωτική δύναμη. Το ερώτημα είναι: Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες είναι έργο στρατιωτικών δυνάμεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στην Αλβανία, ειδικώς, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει εκεί από την Ελλάδα, γίνεται μέσω των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που βρίσκονται στη βάση της Ισμπερίς, κοντά στα Τίρανα. Αυτοί οι περίπου 200 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Εχουν βοηθήσει τους πληττόμενους πρόσφυγες και την κυβέρνηση της γειτονικής Αλβανίας να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Υπάρχει αυτή η σκέψη. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Φαίνεται, όμως, ότι αυτός είναι ο προσανατολισμός, να εγκατασταθούν στην Αλβανία κάποιοι στρατιώτες ακόμα. Ο αριθμός τους δεν έχει καθοριστεί. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 1000 ή 2000, και αν εγκατασταθούν τελικώς. Εμείς θα σκεφθούμε, εάν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, την αύξηση της δικής μας δύναμης, η οποία ήδη υπάρχει εκεί. Την ενίσχυσή της, δηλαδή, με ένα μικρό αριθμό στρατιωτών ακόμα, αν προκύψει ανάγκη. Ξέρετε, αυτές οι ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες εκεί, είναι εξειδικευμένες δυνάμεις. Είναι μηχανικοί, είναι τεχνικοί, είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν καταυλισμούς για την εγκατάσταση των προσφύγων. Είναι γιατροί, είναι νοσηλευτές, είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, ο οποίος είναι διάχυτος αυτές τις ημέρες μεταξύ των προσφύγων. Είναι εν πάση περιπτώσει ένοπλα τμήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά για την υποβοήθηση αυτού του ανθρωπιστικού προγράμματος το οποίο είναι σε εξέλιξη. Μ` αυτή την έννοια γίνεται η συζήτηση για την παρουσία εκεί κάποιων ένοπλων τμημάτων.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα, ανεξαρτήτως της φυσιογνωμίας και του αριθμού των νατοϊκών δυνάμεων, θα συμμετάσχει σ` αυτή τη δύναμη ή θέτει τους όρους της;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Και βεβαίως, αν αποφασίσει το ΝΑΤΟ και κάποιες άλλες χώρες, να αποστείλουν εκεί στρατιωτικές δυνάμεις τους, εμείς δεν θα είμαστε απόντες. Θα σκεφθούμε αν πρέπει να ενισχύσουμε το δικό μας ένοπλο τμήμα που βρίσκεται εκεί και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αυτές τις ημέρες.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό θα γίνει έστω κι αν υπάρχουν σχέδια με τον έναν ή άλλο βαθμό συναρτημένα με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία θα συνδυάζονται με τη χερσαία επέμβαση, όπως για παράδειγμα συνέβη με το πρώτο θέμα που αναπτύξατε;.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε τη δυνατότητα να επαναλάβω μία θέση και να είμαι κατηγορηματικός: Δεν πρόκειται εμείς να λάβουμε μέρος με χερσαίες δυνάμεις σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Επίσης, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, από οποιονδήποτε σύμμαχο για την ανάπτυξη στρατιωτικών τμημάτων, προκειμένου να λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Να διέλθουν μέσω Ελλάδας, προκειμένου να προωθηθούν στο "θέατρο" του πολέμου. Δεν υπάρχει οτιδήποτε, το οποίο να έχει σχέση, εν τέλει, με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γράφεται κατά κόρον και ακούγεται από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ότι δέχεται έντονες πιέσεις η κυβέρνηση, το τελευταίο 48ωρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά από τα ΜΜΕ, επίσης, έχουν μεταδοθεί δηλώσεις αξιωματούχων, υπουργών σημαντικών χωρών που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων στην κρίση αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο θέμα των προσφύγων, τελικά σε ποιά φάση βρισκόμαστε; Χθες, μετά το ΚΥΣΕΑ, ανακοινώσατε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα γύρω στις πέντε-έξι χιλιάδες πρόσφυγες από το Κόσσοβο. Τελικά, έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός, πόσοι θα είναι αυτοί; Θα είναι παραπάνω; Με πιο τρόπο θα γίνει η υποδοχή τους; Πώς θα καλυφθεί νομικά το θέμα; Εννοώ, δηλαδή, θα υπάρχει μία συμφωνία όλων των χωρών της Ε. Ε.; Θα γίνει μονομερώς με συνεννόηση μόνο της Αθήνας με τα Σκόπια; Πώς θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε απέναντι σε μια πιεστική πραγματικότητα. Επιθυμούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας, γι` αυτό ακριβώς δεν είναι δυνατό να απουσιάζουμε από το πρόγραμμα αυτό που εκπονεί ο διεθνής παράγοντας, η Ε. Ε. και όχι μόνο, για την προώθηση αριθμού προσφύγων σε διάφορες περιοχές, μακράν των εστιών τους. Θα θέλαμε να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, κοντά στα χωριά τους, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν σ` αυτά, αφού και πάλι ειρηνεύσει η περιοχή. Μέχρι τότε, όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι εφόσον καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υποβοήθηση των προσφύγων, εμείς, παίρνοντας μέρος σ` αυτό το σχέδιο, θα σηκώσουμε ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, ένα μερίδιο του βάρους αυτού των προσφύγων και θα φιλοξενήσουμε έναν πολύ μικρό αριθμό. Ολα αυτά θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Ε. Ε. Σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων. Σ` αυτή τη συνεδρίαση, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό αναπληρωτή κ. Κρανιδιώτη, χωρίς αυτό να είναι οριστικό, αλλά αυτή είναι κατ` αρχήν η επιλογή μας. Θα δούμε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι άλλες χώρες. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα σχετικά θέματα. Θα αποφασιστεί, δηλαδή, ο αριθμός που θα κατανεμηθεί σε κάθε χώρα, όπως επίσης και η οικονομική και υλική βοήθεια που θα δοθεί σε διάφορες χώρες, γιατί όλες οι χώρες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, προκειμένου να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα, να εφαρμόσουν τη σχετική πολιτική απόφαση. Αυτά είναι θέματα τα οποία, όμως, θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, έχει ζητηθεί από τα Σκόπια να διαθέσουμε αεροπλάνα, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες από το κράτος των Σκοπίων σε άλλες χώρες που έχουν δηλώσει ότι δέχονται να τους φιλοξενήσουν, όπως για παράδειγμα τη Νορβηγία. Εμείς έχουμε έτοιμα δύο C-130 στη διάθεση της γειτονικής χώρας. Περιμένουμε το σχετικό σήμα, προκειμένου να τα παραχωρήσουμε, ώστε να εκτελέσουν αυτή την αποστολή.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση με τις διαβουλεύσεις που έχει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και με άλλες δυνάμεις, έχει ενδείξεις ότι επιχειρείται ή συζητείται η αναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε λάβει σαφή θέση. Επιθυμούμε τα σύνορα να παραμείνουν ως έχουν. Μίλησα, πριν, για τη λύση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και επανέλαβα ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η λύση που προκύπτει μέσα από πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα προβλέπει ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των συνόρων της σημερινής Γιουγκοσλαβίας. Πιστεύουμε ότι θέμα αλλαγής συνόρων δεν θέτει κανείς. Αντιθέτως, βλέπω ότι σε δημόσιες δηλώσεις τους όλο και περισσότεροι επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν σήμερα, σ` αυτή την περιοχή. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη, η οποία εμπλέκεται σ` αυτή την κρίση, αμέσως ή εμμέσως, που να προωθεί αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Παραμένουμε, λοιπόν, αμετακίνητοι σ` αυτή τη θέση. Θέση την οποία, όπως βλέπω, εκφράζουν και πολλές άλλες χώρες με εκπροσώπους τους.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή και ορθώς αναφέρθηκε η κυβέρνηση με λόγια κατανόησης και θλίψης για τα όσα υποφέρουν οι Αλβανοί πρόσφυγες, υπάρχουν ανάλογα λόγια παρηγοριάς και για τα θύματα της Γιουγκοσλαβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχουν λόγια παρηγοριάς που δεν είναι μόνο λόγια. Εχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι προωθούμε ανθρωπιστική βοήθεια και για τα θύματα τα οποία υπάρχουν, λόγω της κρίσης αυτής, στο Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Αρα, λοιπόν, η βοήθεια που προσφέρουμε είναι βοήθεια, η οποία δεν ξεκινά από μία προκατάληψη. Είναι μία βοήθεια η οποία εκδηλώνεται σε επίπεδο αρχών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι πάσχουν. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που είναι θύματα αυτής της κρίσης. Και θύματα υπάρχουν σε όλες τις πλευρές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 April 1999 - 14:36:14 UTC