Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζήτησε δύο θέματα: Την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο.

Οσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Μπορώ, κωδικοποιώντας τις θέσεις της Κυβέρνησης, να τονίσω τα εξής σημεία:

* Η Ελλάδα έχει αναφορά στην Ε. Ε., η οποία, όμως, δεν είναι μονοσήμαντη, δοθέντος ότι είμαστε μια χώρα της Βαλκανικής και της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη διπλή ταυτότητα που έχουμε, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα αφενός και αφετέρου να συμβάλουμε στην προώθηση και την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που θα εμπεδώσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θα επαναφέρουν, δηλαδή, την ομαλότητα, στα ταραγμένα Βαλκάνια. Η θέση μας "πρώτα η Ελλάδα", την οποία έχουμε διατυπώσει, συμπυκνώνει το νόημα για το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, λόγω της ιδιότητας που έχουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε., αλλά και στο πλαίσιο της βαλκανικής συνεργασίας, σας είναι γνωστές και θα συνεχιστούν. Οπως, επίσης, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες θα συνεχίσουμε με εντονότερο ρυθμό, όσον αφορά το πεδίο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω του προσφυγικού κύματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή. Μέσα σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας δημιουργούμε μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις έκτακτες περιστάσεις και να διεκδικήσει και να πετύχει την ισότιμη ένταξή της στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, ώστε να εισέλθουμε με αξιώσεις στον επόμενο αιώνα. * Οσον αφορά το θέμα των προσφύγων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περίπου 120.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Αλβανία. Περίπου 40.000 πρόσφυγες και πλέον έχουν εισέλθει στο κράτος των Σκοπίων και ένας ανάλογος αριθμός έχει προωθηθεί στο Μαυροβούνιο. Πέραν των πρώτων αποστολών που έγιναν, χθες και προχθές, θα υπάρξει και συνέχεια. Μιλώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα γειτονικά κράτη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες που έχουν προωθηθεί σε αυτά. Τα ελληνικά σύνορα -επαναλαμβάνω- φρουρούνται, δεν είναι ελεύθερα και δεν προσφέρονται για ανεμπόδιστη διάβαση. Το θέμα των προσφύγων συζητείται -επειδή όπως και εμείς ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι είναι ένα διεθνές θέμα- στο πλαίσιο της Ε. Ε. και του ΟΗΕ. Αν το κύμα αυτό διογκωθεί τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει οι Διεθνείς Οργανισμοί να το αντιμετωπίσουν, μέσω μιας απόφασης για την κατανομή των προσφύγων σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο αυτή την ώρα φαίνεται πιθανό, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο και δεν είναι μια πραγματικότητα, ακόμη τουλάχιστον.

* Οσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο: Ηταν μια σημαντική Σύνοδος. Παρά το ότι δεν φαινόταν εύκολο να κλείσει το θέμα της "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", τελικώς χάρη και στην ικανότητα της γερμανικής Προεδρίας, ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, χάρη δε στην καλή προετοιμασία της κυβέρνησής μας και την επιτυχή, σκληρή διαπραγμάτευση της χώρας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό πετύχαμε να εξασφαλίσουμε πόρους σε ένα υψηλό επίπεδο. Το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προέβλεπε πόρους ύψους 7 τρις δραχμών. Και μιλώ μόνο για τους κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση έφθαναν σε ένα επίπεδο 10 τρις δραχμών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, στις 25.3. 99, εξασφαλίσαμε πόρους από την Κοινότητα ύψους περίπου 9 τρις δραχμών. Αν συνυπολογίσουμε δε, την εθνική συμμετοχή, τις δημόσιες δηλαδή και ιδιωτικές επενδύσεις με τις οποίες θα συγχρηματοδοτηθούν αυτές οι δραστηριότητες, μιλάμε για ένα ποσό 15 τρις δραχμών. Με το ποσό αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα, τα επόμενα επτά χρόνια από το 2000 έως το 2006, να δώσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, με τη δημιουργία νέων υποδομών, με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που εξελίσσονται, με τις νέες πολιτικές στους τομείς της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.

Πιστεύουμε ότι το 2006 θα ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα, αν αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους. Τα χρήματα αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας με τη σωστή αξιοποίηση -όπως άλλωστε γίνεται με τα χρήματα που προβλέπονται από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά και έχουν πετύχει θεαματικά αποτελέσματα- μπορούν να οδηγήσουν σε μια άλλη εικόνα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι -υπενθυμίζω- η τρίτη σε σειρά χώρα της Ε. Ε. στον τομέα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Εγγίζουμε το 3,5% ετησίως. Είναι η δεύτερη χώρα στο σύνολο των χωρών της Ε. Ε. στον τομέα των επενδύσεων. Αν δε ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία εξελίσσονται ή και τα νέα έργα τα οποία θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με αυτά τα 15 τρις δραχμές, στο συνολικό οικονομικό σύστημα της χώρας, μπορούμε να πούμε ότι οι παραγωγικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες και προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς, με προφανή αποτελέσματα προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μας έχει απασχολήσει αυτό το θέμα, έχουμε αποφασίσει τις προτεραιότητες της πολιτικής μας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Η Παιδεία είναι η πρώτη μεγάλη προτεραιότητά μας, όπως έχει αποφασίσει σε παλαιότερη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, επισημαίνω ότι ξεκινούμε από καλύτερη αφετηρία, δοθέντος ότι έχουμε ήδη την εμπειρία από την αξιοποίηση των πόρων του προηγούμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Όπως, επίσης, τώρα πλέον έχουμε μια πιο ικανοποιητική υποδομή, όπως και ανθρώπινο δυναμικό που γνωρίζει, που κατέχει αυτά τα θέματα και άρα δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. * Βεβαίως, υπάρχει και η παράμετρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς, όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού, τελικώς, εγκαταλήφθηκαν οι προσπάθειες για την εν μέρει επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, πράγμα το οποίο αν συνέβαινε θα αποστερούσε από τα Δημόσια Ταμεία σημαντικά οικονομικά ποσά για τη χρηματοδότηση των σχετικών πολιτικών που τώρα χρηματοδοτούνται και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την Ε. Ε.

Στη αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες σύντομες πολιτικές επισημάνσεις, ενόψει των Ευρωεκλογών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της χώρας μας που είναι πόλος και όαση σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον που δοκιμάζεται από κρίση. Επίσης, έδωσε τον τόνο της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε την επόμενη περίοδο ενόψει των Ευρωεκλογών, ώστε να αναδείξουμε τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησής μας, τα οποία πολλές φορές αδικούνται, επειδή στην επικαιρότητα επικρατούν θέματα τα οποία, βεβαίως, έχουν το ιδιαίτερο, το μεγάλο βάρος τους, αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Θα πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να κινηθούμε όλοι με ένα πνεύμα συσπείρωσης και ενότητας, χωρίς εσωστρέφεια και μεμψιμοιρία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί ο ελληνικός λαός περιμένει, απαιτεί από εμάς να ανταποκριθούμε στην εντολή του με τον καλύτερο τρόπο.

Οταν ομιλώ για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, εννοώ πως μεταξύ των άλλων θα αναφερθούμε στην καλούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία έχει αποδώσει καρπούς και αυτό δεν πρέπει να καλύπτεται από τη συγκυρία, η οποία αναδεικνύει μια Ε. Ε. πολιτικά αδύναμη. Εμείς έχουμε πει ότι η Ε. Ε. πρέπει να κάνει ακόμη πιο γοργά βήματα, προκειμένου να πετύχει μια δική της πολιτική ασφάλειας, μια δική της ξεχωριστή εξωτερική πολιτική. Οπως, επίσης, παρά τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν ακόμη, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, όπως στον τομέα της Απασχόλησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αφού ευχήθηκε σε όλους, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ζήτησε να είμαστε παρόντες κοντά στο λαό σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να μιλήσουμε για το έργο της κυβέρνησης, να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη φυσική πολιτική σχέση του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του με τους Ελληνες πολίτες και να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα καθοδηγήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και κατά καθοριστικό τρόπο θα διαμορφώσουμε το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Οι Ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση θα κριθεί στις εθνικές εκλογές το 2000. Ασφαλώς, όμως, είναι κρίσιμες οι Ευρωεκλογές, γιατί η ψήφος συνιστά μια πολιτική επιλογή για το μέλλον του τόπου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εμείς ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ έχουμε υποχρέωση να πρωτοστατήσουμε, να πρωταγωνιστήσουμε για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές. Αυτά εισαγωγικά από εμένα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον διογκωθεί το κύμα των προσφύγων, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη -επίσης, σας λέω ότι θα πρέπει να δεχθείτε κάποιους διεθνείς οργανισμούς- σε μια τέτοια περίπτωση (και είναι ένα πάρα πολύ ορατό ενδεχόμενο) να επιμείνει στη μέχρι τώρα πολιτική τοποθέτησή μας να βοηθήσουμε τις άλλες όμορες χώρες, προκειμένου να μην εισέλθουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ή ως χώρα είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε έναν αριθμό προσφύγων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες, θα συνεχιστεί, γιατί οι χώρες αυτές δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων. Αυτό το οποίο εμείς κάναμε από την πρώτη στιγμή είναι γνωστό: Θέσαμε το νέο αυτό πρόβλημα των προσφύγων στο πλαίσιο της Ε. Ε. και ζητήσαμε να το αντιμετωπίσει ως ένα διεθνές πρόβλημα. Βρέθηκε στα Σκόπια, τις ημέρες αυτές, η αρμόδια Επίτροπος κα Μπονίνο, η οποία χειρίζεται το θέμα αυτό, όπως επίσης και η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα Ογκάντα. Καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί αυτό το κύμα. Να μην έχουμε, δηλαδή, μετακίνηση πληθυσμών σε μεγάλες αποστάσεις από τις εστίες τους. Αυτό το θέμα απασχολεί διάφορες κυβερνήσεις και διατυπώνονται προβληματισμοί για το πώς μπορεί να κατανεμηθεί ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων -αν προκύψει ένας υπέρογκα μεγάλος αριθμός- σε διάφορες χώρες. Σ` αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε τώρα. Διατυπώνονται προβληματισμοί, τίθενται και σ` εμάς, τους έχουμε κι εμείς. Τους θέτουν άλλοι σ` εμάς, αλλά τους έχουμε κι εμείς πρωτογενώς. Ευχόμαστε να μην προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (το οποίο είναι πιθανό αλλά παραμένει ενδεχόμενο, δεν συνιστά, δηλαδή, αυτή την ώρα, ένα πραγματικό γεγονός) θα πράξουμε κι εμείς τα δέοντα. Στέλνουμε το μήνυμα ότι τα σύνορά μας φυλάσσονται. Στέλνουμε το μήνυμα, με την έμπρακτη πολύ σημαντική συμβολή μας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληττόμενους. Και ταυτόχρονα, συμμετέχουμε σε όλες αυτές τις διεργασίες, τις συζητήσεις που γίνονται, για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, αν αυτό χρειαστεί να γίνει, λόγω της ενδεχόμενης δημιουργίας ενός μεγάλου προσφυγικού κύματος τις επόμενες ημέρες, εφόσον συνεχιστεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εκανε ο Πρωθυπουργός κάποιες εκτιμήσεις για το "θέατρο" του πολέμου και αν εξέφρασε κάποια άποψη ότι περιμένει κάποια ρωγμή στο μέτωπο του ΝΑΤΟ ή αν ευελπιστεί κάτι τέτοιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανε τέτοιες αναφορές ο Πρωθυπουργός. Μπορώ, όμως, να πω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί που μίλησαν, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η κρίση αυτή, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δοθέντος ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους να συνεχίσουν και μάλιστα, με πιο έντονο ρυθμό, την πολεμική δραστηριότητα που έχει αναληφθεί. Σχολιάστηκαν, επίσης, οι πληροφορίες για το ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εθνικής εκκαθάρισης των Κοσσοβάρων από την πλευρά του κ. Μιλόσεβιτς, πράγμα το οποίο αντίκειται σε διεθνείς κανόνες, παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκει απολύτως αντίθετη τη Διεθνή Κοινότητα και εμάς, βεβαίως. Οσον αφορά, τώρα, το ΝΑΤΟ, γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, έχουμε συμμετοχή στις επιλογές αυτές με τον τρόπο, ο οποίος σας είναι γνωστός και, πάντως, είναι οριακός.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι βομβαρδισμοί και σ` αυτό, όπως είπατε κι εσείς, όταν ελήφθησαν αρχικώς οι αποφάσεις και η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και δεν έχει ληφθεί, όπως μας λέτε μέχρι τώρα, απόφαση για εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων. Εάν το θέμα φθάσει εκεί, η Ελλάδα τί στάση θα κρατήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε πολλές σχετικές ερωτήσεις για τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων και την εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί σ` εμάς. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τέτοιες απαισιόδοξες υποθέσεις. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί. Αναφέρω, μεταξύ των άλλων -το γνωρίζετε ίσως- την επισήμανση που έγινε από αξιωματούχους του Πενταγώνου, με τη χαρακτηριστική φράση "τελεία και παύλα", όσον αφορά τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί δική μας επιλογή και είναι επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δεν νομίζω να υπάρχει δύναμη, η οποία θέτει θέμα αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Βλέπετε ότι άλλες χώρες στην περιοχή εναγωνίως σπεύδουν να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη, έχουμε με πολύ ισόρροπο τρόπο αναδείξει το χαρακτήρα της πολιτικής μας, η οποία είναι μια πολιτική υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή. Μια πολιτική, η οποία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης με τον καλύτερο τρόπο. Ετσι αναδεικνύουμε το χρήσιμο και θετικό ρόλο μας στην περιοχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνάντηση Μιλόσεβιτς- Ρουγκόβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Απάντησα, χθες. Συναντήθηκαν οι δύο άνδρες. Εχουν κάνει σχετικές δηλώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς εκτιμάτε ότι είναι μία συνάντηση ρουτίνας η κρίση του πολέμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σημαντική συνάντηση. Αλλά επειδή γνωρίζω και τη σχετική συνέντευξη που έχει δώσει στο γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ" ο κ. Ρουγκόβα, όπου και εκεί εκθέτει διάφορες απόψεις οι οποίες δεν βρίσκονται σε αρμονία με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μιλόσεβιτς, σας λέω ότι είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν -και τότε πρέπει να αξιολογηθούν- το επόμενο διάστημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες θα συνεχιστεί. Μέχρι πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε αν διαρκούσης της κρίσης θα έχουμε μεγαλύτερα ή μικρότερα κύματα προσφύγων. Και τρίτον, βεβαίως, όσο είναι απαραίτητο, θα συνεχίσουμε την παροχή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σας λέω, τώρα πάλι, κάτι που είπα, υπαινικτικά ίσως, τις πρώτες ημέρες, ότι η βοήθεια αυτή δεν αφορά μόνο την Αλβανία και τα Σκόπια -κυρίως αυτές τις δύο χώρες αφορά- αλλά αφορά και τη Γιουγκοσλαβία. Διότι και εκεί υπάρχουν προβλήματα. Επισημαίνω, μάλιστα, ότι η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας σ` αυτή την περιοχή γίνεται -σας το λέω κι αυτό- μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξε εκτίμηση ότι η κρίση θα συνεχιστεί. Υπήρξε κάποια εκτίμηση για το αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί ή να έχουμε εμπλοκή και άλλων χωρών;.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία, με την ερώτησή σας (η οποία είναι πολύ σωστή, θέτει ένα σημαντικό θέμα) να πω ότι πράγματι, επίσης, επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Αρα, είμαστε πάρα πολύ μακριά από ένα ενδεχόμενο κρίσης, η οποία να αφορά αμέσως την Ελλάδα, μια εμπλοκή της, δηλαδή, σε κάποιου είδους πολεμική σύρραξη. Αυτό είναι εντελώς απίθανο. Και γι` αυτό, ακριβώς, για μια ακόμα φορά, εκφράζουμε την απορία μας για τους λόγους που οδήγησαν κάποιους να κάνουν αυτή την ακατανόητη για εμάς, συσχέτιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, με ένα ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας ή άλλων, της Τουρκίας εν προκειμένω.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μια ερώτηση, σε σχέση με τη συνάντηση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα και με την αναφορά στην απάντησή σας στο "Σπίγκελ". Θα ήθελα να ρωτήσω, δηλαδή, αν διατηρεί επιφυλάξεις η κυβέρνηση για την ελεύθερη βούληση του Ρουγκόβα να συμμετάσχει σ` αυτή τη συνάντηση και για τη γνησιότητα της υπογραφής του κάτω από το κείμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν έχω τα στοιχεία, τα οποία θα με οδηγούσαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Απλώς, ανέφερα δύο πραγματικά δεδομένα. Αναφέρθηκα σε δύο περιστατικά που είναι πραγματικά και τα δύο. Και η συνάντηση έγινε και είχαμε τις δηλώσεις που γνωρίζετε και η συνέντευξη φιλοξενείται σε ένα περιοδικό, όπου οι θέσεις που διατυπώνονται είναι διαφοροποιημένες. Και αυτό, ακριβώς, επεσήμανα. Είπα ότι ο χρόνος θα βοηθήσει να αξιολογήσουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΑΕΚ να δώσει, τη Μ. Τετάρτη, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, στο Βελιγράδι, στο γήπεδο της σερβικής ομάδας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι ελεύθερη κάθε εταιρία, πολύ περισσότερο ένας αθλητικός σύλλογος, να αναπτύσσει μια τέτοια δραστηριότητα. Γνωρίζετε άλλωστε, το είπα χθες, ότι ο Αθλητισμός είναι πάνω από τις διαφορές, ο Αθλητισμός ενώνει. Θα έλεγα πως θα ήταν πολύ ωραίο, αν η ΑΕΚ, που προβαίνει σε μια τέτοια πρωτοβουλία να δώσει αγώνα στο Βελιγράδι, ή κάποιος άλλος σύλλογος έδινε έναν άλλον αγώνα στα Τίρανα, έναν άλλον αγώνα στα Σκόπια και στις άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, για να δείξουν ότι, πέρα από την πολεμική κρίση, υπάρχει η αθλητική δραστηριότητα, η οποία μπορεί και καταλύει αυτές τις διαφορές ή τα ρήγματα τα οποία δημιουργούνται.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση έχει προβεί σε κάποια προεργασία, ώστε να βρεθούν χώροι υποδοχής των προσφύγων, με δεδομένο ότι ορισμένοι υπουργοί εκτιμούν ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα συνεχιστεί, άρα, θα υπάρξουν κύματα προσφύγων και φθάσουν βέβαια και στο βαθμό η Ε. Ε να αποφασίσει κάποιοι πρόσφυγες να διανεμηθούν; Υπάρχουν αυτοί οι χώροι υποδοχής; Τους έχετε βρει; Ποιοί είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα πριν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, για ένα ενδεχόμενο. Αφού μιλάμε για κάτι που είναι ενδεχόμενο αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Υπάρχουν χώροι στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως. Αλλά, αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε με λεπτομέρειες, τώρα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει καμιά, κατά κάποιο τρόπο, εμπλοκή η Ελλάδα στο θέμα των τριών Αμερικανών στρατιωτών που έχουν συλληφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε απολύτως καμία εμπλοκή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχει περίπτωση ο κ. Τάλμποτ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί, δι` επισήμου εγγράφου, για αυτή την επίσκεψη. Ασφαλώς, προφορικά, μας έχει αναφερθεί ότι την Κυριακή θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο κ. Τάλμποτ, χωρίς όμως να έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμά του.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 April 1999 - 15:46:48 UTC