Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ταξιδεύει προς την Αλβανία. Θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας κ. Μεϊντάνι και τον Πρωθυπουργό κ. Μάικο. Θέμα των συζητήσεων θα είναι η πρόσφατη κρίση, ιδιαιτέρως το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από το μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Αλβανία. Βεβαίως, ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει -και θα συζητηθεί αυτό το θέμα- η ροή προσφύγων προς τον αλβανικό νότο. Για το θέμα αυτό, σήμερα το πρωί, λίγη ώρα πριν, μίλησε και ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μάικο. Επισημάνθηκε από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, για μια ακόμα φορά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων ομογενών που πρέπει να προστατευθούν από τις αρχές της Αλβανίας και εν γένει, για τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των Ελλήνων της Αλβανίας.

* Αύριο, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο κ. Κρανιδιώτης. Επίσης, ξεκινά μια περιοδεία, ας την ονομάσω έτσι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τρεις πρωτεύουσες, το Βουκουρέστι, τη Σόφια και τα Σκόπια.

Αυτά εισαγωγικώς και πολύ σύντομα. Είμαι στη διάθεσή σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιό ήταν το νόημα και ποιός αποφάσισε γι` αυτές τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου το αποφάσισε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είχε προκύψει κάτι, ζήτησε τη γνώμη τους; Για ποιό λόγο το έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το είδος των συναντήσεων θα επαναληφθεί και αύριο με τους επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Για όλα τα πράγματα, υπάρχει μια πρώτη φορά. Γίνονται στο πλαίσιο, όχι απλώς της ενημέρωσης άλλων πολιτικών παραγόντων από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της άντλησης χρήσιμων ιδεών και απόψεων για την καλύτερη διαμόρφωση της πολιτικής που ακολουθούμε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Η διέλευση, προ ημερών, νατοϊκών στρατευμάτων είχε το χαρακτήρα της ανθρωπιστικής συμμετοχής σε αυτή την κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ανθρωπιστικού χαρακτήρα ήταν και η διέλευση του τουρκικού αεροπλάνου. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν τις επόμενες ημέρες, έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άδεια για παρόμοιου είδους ανθρωπιστικές αποστολές.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώντας, χθες, σε σχετικές ερωτήσεις είπα ότι έχουμε εγγίξει την οροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που εξαρχής προβλεπόταν να μετακινηθούν μέσω Ελλάδας προς τα Σκόπια. Ο αριθμός των στρατιωτών έφθανε, περίπου, τις 11.000. Ηδη, έχουν μετακινηθεί, περίπου, 10.000. Η αποστολή των στρατιωτικών αυτών δυνάμεων ήταν ειρηνευτική. Δεν έφεραν τέτοιο εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είπα, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ότι το καθεστώς αυτών των δυνάμεων παραμένει μετέωρο, αφού είναι απόφαση να μη χρησιμοποιηθούν χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη, δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, να διέλθουν από την Ελλάδα στρατιωτικές δυνάμεις, με προορισμό τις γειτονικές χώρες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα τάνκς που κατέβηκαν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, μετά από αποκλεισμό -σημειώνω- του λιμανιού, είναι ειρηνευτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι και στην προηγούμενη φάση έχουν διέλθει πέραν των οπλιτών, πέραν των στρατιωτικών δυνάμεων και τάνκς και φορτηγά. Αυτά ασφαλώς είναι μέσα τα οποία χρησιμοποιούν οι στρατιώτες για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Τα τάνκς, από μόνα τους, γνωρίζετε ότι δεν διαθέτουν βούληση. Χρησιμοποιούνται από τους στρατιώτες. Μόνα τους δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολή. Τα κατευθύνουν αυτοί που τα χειρίζονται. Καλό είναι, βεβαίως, το συντομότερο δυνατό, να κλείσει αυτή η κρίση και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις. Αλλά, επαναλαμβάνω, οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες διήλθαν από τη χώρα μας, ήταν ειρηνευτικές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τι ακριβώς γίνεται με το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, με δεδομένο κιόλας ότι στις 5 Μαίου θα συζητηθεί στο Κογκρέσο η υπόθεση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, πέραν των όσων γνωρίζετε. Εμείς έχουμε λάβει κάποιες αποφάσεις. Δεν έχουμε συναντήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σχετικά προβλήματα. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας προχωράει με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει αίτημα από τα Σκόπια να δεχθούμε πρόσφυγες εμείς που είναι ήδη στα Σκόπια και πότε θα φύγουν αυτά τα δύο C-130 για Αλβανία και Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα. Σας είπα ποια είναι η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα. Για την Αλβανία σήμερα αναχωρούν δύο C-130, το ένα αυτή την ώρα και το άλλο λίγες ώρες αργότερα, γύρω στις 16.00, με ένα ασθενοφόρο εκ των δύο που θα στείλουμε, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με τρόφιμα, με ρούχα, με άλλα κατάλληλα εφόδια, κουβέρτες κλ. π.. Επίσης καθ` οδόν βρίσκεται ένα κομβόι μεγάλων φορτηγών που μεταφέρει τα τμήματα λυόμενων κατοικιών, που θα εγκατασταθούν στη γειτονική χώρα. Αύριο, ένα άλλο C-130 με τον κ. Κρανιδιώτη θα κατευθυνθεί προς τα Σκόπια, μεταφέροντας ανάλογα υλικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την Εκθεση Ανάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αφήνει να εννοηθεί ότι στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου δεν καταπατούνται, στην ουσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δεύτερη αφορά δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ, ο οποίος ζητά και πάλι διάλογο με την Ελλάδα εφ` όλης της ύλης και αξιώνει τον περιορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 ναυτικά μίλια.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Κύπρο, επί πολλά χρόνια, συνεχίζεται η κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του νησιού. Το τυραννικό κατοχικό καθεστώς από μόνο του αποτελεί μία βάναυση, την κορυφαία καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτι πολύ περισσότερο: της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας ενός λαού. Οσον αφορά τις θέσεις που διατύπωσε για ακόμη μια φορά ο κ. Ετζεβίτ, είναι γνωστές. Δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά. Είναι σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς, οσάκις χρειάζεται, αντιμετωπίζουμε με συνετό, αλλά αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόποτις προκλήσεις των Τούρκων, όταν επιχειρούν να αμφισβητήσουν στην πράξη αυτό το καθεστώς. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα σταλεί βοήθεια και προς τη Γιουγκοσλαβία για τους αμάχους και αν ναι, πότε και τί είδους θα είναι αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πέραν της Αλβανίας και του κράτους των Σκοπίων και στη Γιουγκοσλαβία χρειάζεται να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε σε συνεννόηση για τα είδη που χρειάζονται και για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθούν στη Γιουγκοσλαβία.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, με ποιους είμαστε σε συνεννόηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Ηδη, πρέπει να σας πω, ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Παπανδρέου. Κι εγώ τον δέχθηκα αργότερα. Υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, αν πέρα από τη γενική πληροφόρηση που έχουμε όλοι, η κυβέρνηση ξέρει κάτι περισσότερο για την τύχη των ρωσικών πρωτοβουλιών; Εννοώ αν ξέρετε κάτι από την πλευρά της Ε. Ε., της Γερμανικής προεδρίας, του ΝΑΤΟ ή των Αμερικανών. Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση, με την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Ιβάνοφ. Και μάλιστα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του κ. Πριμακόφ και της ρωσικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου συζήτησε και με άλλους παράγοντες. Με την κα Ολμπράϊτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες και συζήτησε αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί. Φαίνεται πως οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά και δεν είναι εύκολο αυτή την ώρα να συμπέσουν, για να πούμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Για το πότε, δηλαδή, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και θα αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος για την εξεύρεση λύσης. Γνωρίζετε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο απόψεις οι οποίες, ενώ είναι εύκολο, ίσως, θεωρητικά να συγκεραστούν, στην πράξη φαίνεται ότι απέχουν πολύ. Η μία άποψη λέει "ελάτε να συζητήσουμε, για να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς", η άλλη άποψη λέει "σταματήστε τους βομβαρδισμούς, για να έρθουμε να συζητήσουμε". Αυτό είναι το πρόβλημα, ο γόρδιος δεσμός που έχει δημιουργηθεί. Ας ελπίσουμε να υπάρξει ένα "σπαθί", μακριά από πυραύλους και αεροπλάνα, που θα λύσει αυτόν το γόρδιο δεσμό.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, όλες αυτές τις ημέρες, εκφράζονται αρκετές επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση για τη σκοπιμότητα των βομβαρδισμών σε βάρος της Σερβίας ως προς το αποτέλεσμα. Εκείνο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε με τις επιφυλάξεις της να προχωρήσουν όλες αυτές οι ενέργειες, δεν έθεσε και τα ζητήματα του Κυπριακού, όταν υπέγραφε, όταν συζητούσε, με δεδομένο ότι την προηγούμενη φορά που είχαμε συμμετάσχει -με τον τρόπο που είχαμε συμμετάσχει στη δύναμη του ΝΑΤΟ στον Κόλπο, είχαμε θέσει το θέμα του Κυπριακού, έστω κι αν είχαμε πάρει απαντήσεις που δεν υλοποιήθηκαν εκ των υστέρων. Το είχαμε πάντως θέσει και είχαμε ζητήσει κάτι από τους συμμάχους για το Κυπριακό. Τώρα δεν τέθηκε καθόλου, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί δεν τέθηκε το κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε το Κυπριακό, διότι αυτή την ώρα κρίθηκε σκόπιμο ότι δεν απασχολεί τη Συμμαχία, δεν είναι έτοιμη να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, η οποία θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για το Κυπριακό. Αυτή την ώρα η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως μια κρίση. Ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις. Εμείς είμαστε μέλος της Συμμαχίας, έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις λόγω αυτής της ιδιότητάς μας. Βεβαίως, διατηρούμε τις απόψεις μας, οι οποίες διατυπώνονται δημόσια και με σαφήνεια για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Δεν νομίζω να θέτει κανείς άλλο θέμα αυτή την ώρα, όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και κάτι ακόμη: Σε ορισμένες εφημερίδες δημοσιεύεται σήμερα ότι ο Αμερικανός πρέσβης κ. Μπερνς, εκφράζει δυσαρέσκεια προς μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης, διότι δεν τον δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου. Εχετε εσείς κάποιο τέτοιο δείγμα, ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η ιταλική εφημερίδα "CORRIERE DELLA SERA" δημοσιεύει μια συνέντευξη του κ. Σολάνα, ο οποίος προβλέπει τερματισμό των βομβαρδισμών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εχει κάτι υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει μετά από 25 ημέρες. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να πει κανείς ότι πρέπει να το διανύσουμε, να το εξαντλήσουμε, ώστε να προκύψει η λύση. Λύση πρέπει να προκύψει τώρα, αμέσως. Επρεπε να είχε προκύψει χθες. Και λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της πολιτικής οδού, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι υπό διαμόρφωση νέοι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί δεν προβλέπουν, κατ' ανάγκη, την επιβίωση των Σκοπίων, ως κράτους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε δηλώσει, κατ' επανάληψη και όχι μόνο μια φορά, τη θέση μας και για το συγκεκριμένο ζήτημα με τρόπο πολύ σαφή. Εχουμε πει πως θέλουμε το κράτος των Σκοπίων να συνεχίσει να υπάρχει με τα σύνορα που έχει σήμερα. Αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει και πιστεύω ότι είναι θέση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι είναι θέση σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα όλων των χωρών στη Βαλκανική.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Οταν ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μάικο να προστατεύσει τις ελληνικές περιουσίες των βορειοηπειρωτών, ποιά ήταν η θέση του κ. Μάικο; Βλέπει θετικά το αίτημα του Πρωθυπουργού ή αδιαφορεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό δεν τέθηκε τώρα για πρώτη φορά στην αλβανική κυβέρνηση. Εξαρχής είχε τεθεί. Η αλβανική κυβέρνηση και τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα δια στόματος του Πρωθυπουργού της κ. Μάικο έδειξε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου αφενός να μη θιγούν τα συμφέροντα των Ελλήνων της περιοχής αυτής και αφετέρου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή. Βεβαίως, η Αλβανία είναι κυρίαρχο κράτος. Από την άλλη θα πρέπει να ληφθεί μια ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω του κύματος των προσφύγων, και αφορούν τους Ελληνες ομογενείς. Υπ` αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζει τα σχετικά θέματα και η κυβέρνηση της Αλβανίας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα σήμερα, το ένα είναι στους "N. Y. Times" και το άλλο στην "Washington Post", όπου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα επόμενο στάδιο χερσαίων επιχειρήσεων των νατοϊκών δυνάμεων. Ηθελα να ρωτήσω, με δεδομένο τον προβληματισμό που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών, υπάρχει περίπτωση να θέσετε "βέτο" σε μία καινούργια απόφαση για χερσαίες επιχειρήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί επισήμως στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Θα επικαλεστώ, ίσα-ίσα, δηλώσεις που έχουν κάνει για το αντίθετο αρκετοί εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν μέρος σε μία ανάπτυξη επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν φαίνεται αυτή την ώρα κάποια κυβέρνηση, από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να έχει διαφορετική θέση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα των προσφύγων, να πάρουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική, με δεδομένο ότι ήδη εδώ πέρα, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώντας γι` αυτό το θέμα, ήμουν κατηγορηματικός. Είπα ότι τα ελληνικά σύνορα φρουρούνται, ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα της οποίας τα σύνορα μπορεί να σκεφθεί κάποιος ότι θα τα διέλθει ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Ακολουθούμε αυτή την πολιτική της παροχής κάθε είδους βοήθειας στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να συγκρατηθεί εκεί το κύμα των προσφύγων. Το θέμα αυτό -επειδή δεν αφορά μόνο την Αλβανία, το κράτος των Σκοπίων ή την Ελλάδα, αλλά είναι διεθνές θέμα- το έχουμε θέσει και στα όργανα της Ε. Ε. Εχουμε μιλήσει με την επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας την κα Ογκάντα, έχουμε μιλήσει με την κα Εμα Μπονίνο, την αρμόδια για τα σχετικά θέματα Επίτροπο, και στο πλαίσιο της συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων, στο COREPEER όπως ονομάζεται, έχουμε ζητήσει το θέμα των προσφύγων που έχει προκύψει στην περιοχή, μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, να αντιμετωπιστεί από την Ε. Ε. ως ένα διεθνές ζήτημα, στο οποίο όλοι πρέπει να έχουμε θετική συμβολή, προκειμένου να λυθεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Απάντηση έχουμε πάρει, έως τώρα, σ` αυτό κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούν ότι αυτή είναι η σωστή βάση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν μέτρα και εκείνοι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 March 1999 - 16:09:55 UTC