Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενα σχόλιο, κατ' αρχήν, της κυβέρνησης για την παραίτηση της Commission. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η παραίτηση της Commission ήταν αναπόφευκτη. Είναι μια πράξη ευθύνης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η παραίτηση που υποβλήθηκε με συλλογικό τρόπο. Εμείς επιθυμούμε ο ρόλος της Επιτροπής, που είναι πολύ νευραλγικός στο πλαίσιο των οργάνων της Ε. Ε., όπως και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου να διαφυλαχθούν ακόμη περισσότερο, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ε. Ε. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Ελληνας Επίτροπος δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στις κατηγορίες που αποδίδονται σε μέλη της Commission, για κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων. Είμαστε σε επικοινωνία και διαβουλεύσεις με τις άλλες χώρες, προκειμένου να καταλήξουμε στο πως θα καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί γρήγορα, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ε. Ε., αλλά και κάθε κράτους-μέλους. Ελπίζουμε ότι αυτός ο κραδασμός είναι μικρός και δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη λειτουργία της Ε. Ε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να ρωτήσω, παρότι ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία ανάμειξη στην κακοδιαχείριση, εάν ακόμα και τώρα εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπουτσής είναι ο Ελληνας Επίτροπος. Δεν ετέθη θέμα, όσον αφορά την εκπροσώπηση της χώρας μας, στο πλαίσιο αυτής της θητείας της Ε. Ε. Είπα και επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε επικοινωνία με τις άλλες χώρες, προκειμένου μέσω των διαβουλεύσεων να καταλήξουμε στο τρόπο αναπλήρωσης των μελών που παραιτήθηκαν. Αλλωστε, αύριο θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Σρέντερ. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες της Ε. Ε. θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε.

ΜΙΧΑΗΛ: Το να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική θέση οι 15 χώρες είναι το ζητούμενο, αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από το τι θα προτείνει κάθε χώρα για την αναπλήρωση. Στο πλαίσιο της απόφασης, την οποία πιστεύει ότι θα συμφωνήσουν οι 15, θέλω να ρωτήσω εάν θα επιμείνει η κυβέρνηση να ξαναπροτείνει τον κ. Παπουτσή για να ολοκλήρωση τη θητεία του για τους υπόλοιπους εννέα μήνες, έως τις 31.12.99, καθώς είναι 5ετούς διάρκειας η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαβουλεύσεις θα βοηθήσουν, ώστε αρμονικά όλες οι χώρες να κάνουν τις επιλογές τους για την αντιμετώπιση του θέματος που δημιουργήθηκε Πιστεύω ότι τελικά η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει με κοινό τρόπο από τις χώρες-μέλη της Ε. Ε. Αυτό νομίζω απαντά σε όλα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπουτσής είναι στις επιλογές της κυβέρνησης για τη συμπλήρωση της θητείας της Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Σας είπα ότι οι επιλογές που θα κάνουμε θα είναι σε αρμονία με τις επιλογές και των άλλων κρατών-μελών. Εχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία η Προεδρεία της Ε. Ε. Ο Καγκελάριος Σρέντερ επισκέπτεται αύριο την Ελλάδα και για το θέμα αυτό θα εισηγηθεί σχετικά, προκειμένου όλες οι χώρες να κάνουν κινήσεις, οι οποίες θα έχουν ένα συγκλίνοντα χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του θέματος.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η Μεγάλη Βρετανία, ήδη, δήλωσε ότι εφόσον ο δικός τους Επίτροπος δεν φέρεται αναμεμειγμένος σε οποιαδήποτε υπόθεση, έστω και μέσα από αυτό το πόρισμα, θα τον ξαναπροτείνει. Η Ελλάδα τι κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο κ. Παπουτσής είναι ο Ελληνας Επίτροπος. Δεν ετέθη και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Η τελική απόφαση, η επιλογή μας θέλουμε να γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που θα έχουμε με τις άλλες χώρες της Ε. Ε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αρα, δεν τον καλύπτετε, όπως οι άλλες χώρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως και τον καλύπτουμε. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι αυτή η θέση της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μια θέση, η οποία εκφράστηκε. Πληροφορούμαι ότι και άλλες κυβερνήσεις έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις ή αναφορές, διαφορετικές ίσως για το θέμα αυτό. Αυτό το οποίο σας διαφεύγει, όμως, είναι ότι αυτές είναι οι κατ' αρχήν προσεγγίσεις. Είναι οι αρχικές θέσεις. Θα περιμένετε να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων και τότε να βγάλετε το συμπέρασμά σας, γιατί πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν, σε σχέση με αυτά που τώρα ανακοινώνονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψετε μου να επιμείνω στο εξής: Οι Συνθήκες είναι σαφείς και δεσμεύουν και τους 15. Ερμηνείες δεν υπάρχουν. Η θητεία είναι 5ετής. Εάν παραιτηθεί η Επιτροπή, πρέπει να ξαναπροτείνει κάθε κράτος τον Επίτροπό του για τους υπόλοιπους εννέα μήνες. Στις 31/12/1999 - 1/1/2000 αναλαμβάνει η νέα Επιτροπή. Η κυβέρνηση Σημίτη που τώρα κυβερνά την Ελλάδα προτείνει ξανά τον κ. Παπουτσή για τους υπόλοιπους εννέα μήνες; Ναι ή όχι; Είναι απλά τα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα και ήμουν σαφής. Σας είπα ότι έχουμε μια παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι και τα μέλη της ίδιας της Επιτροπής ή κάποιοι εξ αυτών έχουν να πουν και το δικό τους λόγο. Κάποια μέλη μπορεί να μη δέχονται να παραμείνουν στα καθήκοντά τους για το εναπομείναν διάστημα. Κάποια άλλα μέλη, ίσως προταθούν από τις χώρες τους, κάποια άλλα μέλη, ίσως δεν προταθούν. Εμείς είμαστε αυτή την ώρα σε αυτό τον κύκλο διαβουλεύσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει κλείσει και δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε για το πώς θα συγκροτηθεί η Επιτροπή, η οποία θα διανύσει το διάστημα, μέχρι το τέλος αυτής της 5ετίας, τονίζοντας και πάλι ότι η εμπιστοσύνη μας στον Ελληνα Επίτροπο είναι δεδομένη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα να ρωτήσω εάν η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Commission τον Φελίπε Γκονζάλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο της Ε. Ε. Εχουν διατυπωθεί διάφορες σκέψεις και ιδέες. Δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο να αποτελεί και τη γραμμή πλεύσης, όσον αφορά την κάλυψη της θέση του Προέδρου της Commission. Για όλα αυτά τα θέματα θα περιμένετε να κλείσει αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, για να γνωρίζετε τη τελική θέση της Ε. Ε. και τη δική μας θέση, η οποία, βεβαίως, θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της Ε. Ε, διότι η θέση του Προέδρου της Commission είναι πολύ νευραλγική.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η Ελλάδα είναι κατά αυτής της εγκατάστασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συνηθίζεται να παρουσιάζει κάποιος τις απόψεις του, όταν αυτές δεν έχουν ωριμάσει τόσο πολύ στο στάδιο αυτών των συζητήσεων που βρισκόμαστε, ώστε να είναι προς ανακοίνωση. Αφήστε να χρησιμοποιήσουμε και εμείς τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας -και υπό τύπον διαπραγμάτευσης αν θέλετε- γιατί αντιλαμβάνεστε πως όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν πολλά επίπεδα στα οποία εξελίσσονται. Εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις. Θα παρακολουθήσουμε τις θέσεις των άλλων χωρών. Θα διατυπώσουμε τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της Ε. Ε.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση επί της αρχής θα ήθελα σε αυτό το θέμα: Θα έβρισκε την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνη μια ιδέα που φαίνεται να έχει διατυπωθεί από κάποιες πλευρές, να παραμείνουν οι νυν Επίτροποι κατά τομέα, όχι όλοι, ως υπηρεσιακοί έως τη λήξη της θητείας τους ή η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια οποιαδήποτε άλλη λύση, πλην αυτής;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις. Είναι αυτή μια πρόταση, η οποία πράγματι διατυπώνεται. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η θητεία της Commission με την παρούσα σύνθεσή της. Δεν υπάρχει αντίλογος. Από την άλλη διατυπώνονται και άλλες ιδέες και άλλες απόψεις. Στον κύκλο των διαβουλεύσεων που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, θα δούμε ποιο είναι το προσφορότερο μέτρο, προκειμένου να αναστηλωθεί το κύρος της Επιτροπής και να εξασφαλιστεί, ταυτόχρονα, η αποδοτική λειτουργία της. Η Επιτροπή αυτή έχει διανύσει μια θητεία τεσσάρων και πλέον ετών και ασφαλώς, έχει εμπειρία, έχει γνώση για τα θέματα τα οποία χειρίζεται και είναι και αυτό ένα σημείο που πρέπει να προσμετρηθεί, να ληφθεί υπόψη, αλλά δεν είναι το μόνο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα είχε διαφωνία η ελληνική κυβέρνηση εάν προκρινόταν η λύση η Επιτροπή να διανύσει με υπηρεσιακό τρόπο το υπόλοιπο της θητείας της; Δεν είπα για την Επιτροπή, είπα για τους Επιτρόπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για την Επιτροπή που απαρτίζεται από Επιτρόπους. Και η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει συγκεκριμένα Μέλη-Επιτρόπους.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν λείψουν δύο Επίτροποι, η Επιτροπή μένει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κύριος θεσμός ασφαλώς υπάρχει. Αλλά, μιλούμε για μια Επιτροπή που έχει διανύσει, με τη συγκεκριμένη σύνθεσή της, μια θητεία τεσσάρων και πλέον ετών. Και μίλησα και για το υπόλοιπο της θητείας της, έως το τέλος της 5ετίας. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι, αυτή την ώρα να μην κάνουμε υποθέσεις, αλλά, αυτή η συζήτηση να μείνει στο πλαίσιο εκείνο που πρέπει να διεξαχθεί, να ολοκληρωθεί, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος είναι στις επιλογές της κυβέρνησης για τη θέση του Επιτρόπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα σας έχω απαντήσει. Σας είπα ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε το συγκεκριμένο ζήτημα. Να μείνετε σε αυτά τα οποία έχω πει και πιστεύω ότι αποδίδουν πλήρως τις αρχές της πολιτικής που ακολουθούμε στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αγκυρα πρότεινε στο ΝΑΤΟ, να μεταβούν τουρκικά στρατεύματα στο Κόσσοβο, μέσω Ελλάδας. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανε την πρόταση. Τι απάντησε ή τι απαντά η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί προς την Ελλάδα ανάλογο αίτημα. Και στην περίπτωση που θα είχαμε κάποιο τέτοιο αίτημα η απάντησή μας θα ήταν απορριπτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Ντεμιρέλ, επανήλθε στο θέμα των βραχονησίδων. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι μετά τις πολλές δηλώσεις που κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι σε διάφορα επίπεδα, η απάντηση στις δηλώσεις αυτές δίνεται από τους ίδιους. Γιατί αποκαλύπτεται ότι η Τουρκία με τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της, επιθυμεί να συντηρήσει την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αυτό κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία έχει προκύψει και τελευταία έχει λάβει οξύτερη μορφή. Δεν έχει σχέση με το πνεύμα καλής γειτονίας η θέση αυτή των Τούρκων αξιωματούχων. Ισα-ίσα -θα έλεγα- ότι επιβεβαιώνει την επιβουλή της Τουρκίας προς τη χώρα μας, την αμφισβήτηση του εθνικού μας χώρου. Ολα αυτά, όμως, με τον τρόπο με τον οποίο λέγονται, όσο κι αν είναι έντονος ο τρόπος αυτός, πιστεύουμε ότι παραμένουν σε φραστικό επίπεδο. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αν μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες πράξεις, σε πρωτοβουλίες στρατιωτικές, οδηγούμαστε, πιά, σε μια ένταση, η οποία θα είναι δυσμενέστατη, κυρίως για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υπόλογη για την πολιτική που ακολουθεί σε πολλούς τομείς. Είναι υπόλογη για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ε. Ε. θεωρεί αδικαιολόγητες και άδικες τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις αυτές, εν κατακλείδι, εξυπηρετούν τις προεκλογικές ανάγκες, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο και δεν θα έχουν οποιαδήποτε συνέχεια και συνέπεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα κάποιο επικίνδυνο επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι κάποιες ημέρες κατά το τελευταίο διάστημα είχαμε τις γνωστές προκλητικές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Αναχαιτίστηκαν τα αεροσκάφη αυτά. Είχαμε σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις και εμπλοκές. Δεν θα έλεγα ότι είχαμε ένα επικίνδυνο επεισόδιο. Θα έλεγα, όμως, ότι έχουμε μια οξύτητα και μία υψηλή "θερμοκρασία", η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά. Γι` αυτό εκείνοι οι οποίοι φέρονται με αυτό τον τρόπο, καλό είναι να είναι περισσότερο προσεκτικοί και πάντως να είναι συνεπείς με τις αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των κρατών. Γιατί η Τουρκία, με τη στάση της, δείχνει ότι δεν σέβεται τους κανόνες αυτούς του Δικαίου. Ακολουθεί μία πολιτική η οποία δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού στους κανόνες αυτούς.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μήπως μετά τις τουρκικές εκλογές πιστεύετε ότι υπάρχει έδαφος, ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών στην Τουρκία είναι ένα πρόβλημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραμένει άλυτο. Ελπίζουμε να προκύψει στην Τουρκία μία κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και θα αποδειχθεί αξιόπιστος συνομιλητής με την Ε. Ε., την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, γιατί το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα στην Τουρκία, αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το προβλέψω. Είναι κάτι το οποίο αφορά τον τουρκικό λαό και τους εκπροσώπους του. Εμείς επιθυμούμε μία σταθερή κατάσταση στη γειτονική χώρα, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στην αναζήτηση λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα, με καλύτερο τρόπο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχει μία επιστολή του Προέδρου της Τουρκίας του κ. Ντεμιρέλ, που εστάλη το Γενάρη στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Κλίντον. Αυτή η επιστολή βεβαίως αφορά στα θέματα της Τουρκίας, αλλά γίνεται μια πολύ μικρή αναφορά, με κολακευτικά λόγια, στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Ντεμιρέλ φέρεται να λέει ότι είναι ένας συνετός πολιτικός, ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να κουβεντιάσουμε. Και αφήνει μια υπόνοια ότι ενδεχομένως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ίσως να υπήρχε μια προοπτική διαλόγου, σε επίπεδο πρωθυπουργών πια. Πώς το βλέπετε αυτό; Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, οι θετικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού έρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και το επισημαίνω θετικά. Πιστεύω κι εσείς με θετικό τρόπο να το αναφέρατε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίζω, λοιπόν, λέγοντας πως το γεγονός ότι έχει διεθνή αναγνώριση ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα και όχι μόνο για την κυβέρνηση της οποίας είναι Πρόεδρος. Αυτό, άλλωστε, έχουν κατ` επανάληψη, αποδείξει ηγέτες χωρών της Ε. Ε., αλλά και πολλοί άλλοι.

Οσον αφορά τώρα την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέπει να πω -και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό- ότι εξαρτάται καθοριστικά από τη στάση της Τουρκίας, από το σεβασμό και την προσήλωσή της στη σχέση καλής γειτονίας με την Ελλάδα, από την τήρηση των διεθνών συνθηκών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αρα, λοιπόν, η Τουρκία έχει στο χέρι της το κλειδί τέτοιων εξελίξεων. Αν συνεχίσει την πολιτική με την οποία σήμερα παρουσιάζεται, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να προσδοκά λύση των προβλημάτων τα οποία η ίδια, κυρίως, αντιμετωπίζει. Γιατί, σε μεγάλο βαθμό, η ίδια εφευρίσκει προβλήματα, η ίδια τα υφίσταται και αδυνατεί να τα λύσει. Η Τουρκία, λοιπόν ή πρέπει να επιλέξει το δρόμο που οδηγεί στην Ε. Ε., στην εναρμόνιση με τους κανόνες του Δικαίου, με βάση τους οποίους λειτουργούν οι χώρες της Ε. Ε. ή να επιλέξει να μείνει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, ακολουθώντας αυτή την προκλητική πολιτική, η οποία πιστεύουμε ότι είναι αδιέξοδη για την ίδια και βλάπτει τα συμφέροντα του λαού της.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν αποκλείετε, δηλαδή, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας διάλογος σε επίπεδο πρωθυπουργών, αργότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επιθυμεί επικοινωνία και διάλογο, προκειμένου να κερδίσει σε βάρος της Ελλάδας, ας μην προσδοκά κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν συνομιλητές για τέτοιου είδους διαλόγους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή έχει διατυπωθεί κατά κόρον, ότι ο κ. Σρέντερ έχει ήδη προτείνει -προ της παραιτήσεως της Επιτροπής- στον κ. Λαφοντέν την προεδρία της Commission, για την επόμενη πενταετία. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν επανέλθει η Γερμανία σε μια τέτοια πρόταση, η Ελλάδα θεωρεί ότι μια τέτοια επιλογή θα προσέθετε στο γόητρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Δεν θα σχολιάσουμε τις προτάσεις οι οποίες "πέφτουν" στο τραπέζι, όσον αφορά τα ονόματα των προέδρων και μελών της Commission, ενόψει της νέας 5ετούς θητείας της. Αυτό το θέμα -δηλαδή την επιδίωξη εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Commission- θα το διαχειριστούμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας και της Ε. Ε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ανεξαρτήτως των συνεννοήσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των κρατών-μελών η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Commission μπορεί να παραμείνει, ενόψει και των ευρωεκλογών; Και τι μήνυμα εκπέμπει μια τέτοια επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απάντησα σε ερωτήσεις συναδέλφων σας, οι οποίες ήταν αρκετές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και είπατε ότι διαβουλεύεται με τις άλλες κυβερνήσεις. Σας ρωτώ η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης για το μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια επιλογή, ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι, ασφαλώς, πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη αυτή της κακής διαχείρισης κοινοτικών πόρων. Αυτό, άλλωστε, οδήγησε σε κρίση. Είπα, ακόμη, πως ελπίζουμε οι κραδασμοί αυτής της κρίσης, να ξεπεραστούν σύντομα, να μην έχουν άλλες συνέπειες.

Από την άλλη, αναφέρθηκα στην εμπειρία, στη γνώση των θεμάτων που έχουν τα μέλη της Επιτροπής. Ολα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν. Και πιστεύουμε ότι οι επιλογές που θα κάνουν τα κράτη-μέλη, σε συνεννόηση το ένα με το άλλο, θα βρίσκονται σε συγκλίνουσα πορεία. Αυτό είπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επαναλαμβάνω την ερώτηση, μήπως δεν γίνομαι αντιληπτή...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα στοιχείο το οποίο θα συνεκτιμηθεί. Αντιλήφθηκα πολύ καλά τί εννοείτε. Αν είναι αρνητικό το μήνυμα που εκπέμπεται, εφόσον αποφασιστεί να παραμείνουν στη θέση τους αυτοί οι οποίοι κατηγορούνται. Αυτό δεν ρωτήσατε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ακριβώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, λοιπόν, ότι μαζί με άλλα στοιχεία είναι και αυτό ένα, το οποίο θα συνεκτιμηθεί. Δεν είναι θετικό να κατηγορείται κάποιος και να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, όταν φέρεται ότι με τη συμπεριφορά του δεν έχει ασκήσει τα καθήκοντα αυτά κατά τρόπο ορθό, νόμιμο και δίκαιο. Είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, θεωρείτε πως μια ενέργεια όπως αυτή του ΡΚΚ, να χαρακτηρίσει εμπόλεμη ζώνη όλη την Τουρκία και να προειδοποιήσει τους υποψήφιους τουρίστες να μην επισκεφθούν τη γείτονα χώρα, τρομοκρατεί ή όχι τους υποψήφιους τουρίστες και τους Τούρκους πολίτες και επίσης αν βοηθάει την Ε. Ε. να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια τέτοια στάση είμαστε τελείως αντίθετοι. Το δηλώνουμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα. Και με την ευκαιρία της ερώτησής σας, εκφράζουμε τη λύπη μας για τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν σε απώλεια ζωής αθώων πολιτών. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα θέματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με τέτοιου είδους ενέργειες. Θα πρέπει ο διεθνής παράγων να ενεργοποιηθεί, ακόμη περισσότερο, προκειμένου να εξευρεθεί, επιτέλους, μία πολιτική λύση στο πρόβλημα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποια προβλήματα στον Τύπο, τα γνωστά. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Ο Τύπος αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, την πίεση των "θερμών" Μέσων Ενημέρωσης, των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι του κράτους προβλέπουν, μέσω ειδικών διατάξεων, την ενίσχυση των ψύχραιμων Μέσων Ενημέρωσης, όπως θεωρείται ο Τύπος, για να επιβιώσουν σε αυτό τον σκληρότατο ανταγωνισμό.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Οι προβλέψεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι -θα έλεγα- οι πιο προωθημένες, οι πιο αυστηρές στο σύνολο της Ε. Ε. Πρέπει να δούμε το θέμα έτσι ώστε και η ενημέρωση γενικά ως αγαθό να αναβαθμιστεί και ο πολίτης ανεμπόδιστα να έχει τη δυνατότητα πολλών επιλογών, στο πλαίσιο της πολυφωνίας και του επικοινωνιακού πλουραλισμού. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και σε σας και τους συναδέλφους σας πολλές δυνατότητες για απασχόληση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, γνωρίζατε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή; Θα ήθελα να μας πείτε, αν συμφωνείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος ήταν σε συνεννόηση μαζί μου για την εκκρεμότητα αυτή, επειδή ακριβώς ήταν, ως αρμόδιος Υπουργός τότε, εισηγητής του νόμου για τον οποίο προτείνεται τώρα η σχετική τροποποίηση. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος στα ΜΜΕ. Αλλωστε, κατά το Σύνταγμα ο Τύπος είναι ελεύθερος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν καταθέσατε εσείς την τροπολογία και έγινε μέσω άλλων...;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας σεβαστούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είναι υποδεέστερη. Ισα-ίσα. Απλά, εγώ ως Υπουργός Τύπου δεν είχα κάποια νομοθετική πρωτοβουλία αυτή την περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία, ας την υπογράφατε μαζί με τον κ. Βενιζέλο και οι δύο, αν θέλατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ανέλαβαν -όπως είχαν το δικαίωμα- αυτήν την πρωτοβουλία βουλευτές. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι είναι θεμιτό και θετικό να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι βουλευτές. Αλλωστε, κατ` επανάληψη, έχει γίνει συζήτηση για την ελευθερία που πρέπει να έχουν σε σχέση με την κυβέρνηση ή τα κόμματά τους. Εχετε θέσει το θέμα και εσείς εδώ. Οταν μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου, θα πρέπει να προσεγγίζουμε θετικά κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει σ` αυτήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε για την προκήρυξη της "17 Νοέμβρη" που δημοσιεύεται σήμερα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ";

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο και πολιτική αντιπαράθεση με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Δεύτερον, μια τέτοια ανακοίνωση -με την προϋπόθεση ότι είναι γνήσια- αποδοκιμάζεται, όπως αποδοκιμάζονται οι εγκληματικές ενέργειες που "δικαιολογήθηκαν" με τέτοιους προσχηματικούς λόγους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 March 1999 - 17:33:45 UTC