Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων που πρόκειται να γίνουν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουϊγιέ στις 15 Μαρτίου και με βάση τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού η χώρα μας αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας ο Υπουργός Εξωτερικών αύριο και μεθαύριο θα επισκεφθεί πρωτεύουσες των Βαλκανικών χωρών. Πιστεύουμε ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή για τα Βαλκάνια. Πρέπει να δείξουμε όλοι ενδιαφέρον για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο η οποία μας αφορά. Αντιλαμβάνεστε πως αν η κρίση αυτή εξελιχθεί προς το χειρότερο θα έχουμε δυσμενείς συνέπειες για όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ελλάδα. Επιθυμούμε με ψύχραιμο και ορθό τρόπο όλες οι χώρες των Βαλκανίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλουν στο ξεπέρασμα αυτής της κρίσης. Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο και με βάση το πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια και τα Τίρανα και την Πέμπτη, το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι. Θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του. Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί επίσης και με τον κ. Μιλόσεβιτς. Ηδη, χθες, στο πλαίσιο προετοιμασίας αυτής της πρωτοβουλίας είχε τηλεφωνικές επαφές με τους συναδέλφους του υπουργούς. Ελπίζουμε να είναι θετικά τα αποτελέσματα αυτών των επισκέψεων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχει αλλάξει στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ώστε να είναι τόσο διαθέσιμη στην εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα μας, όταν πριν από λίγα χρόνια για ένα πλοίο μας που συμμετείχε στη ναυτική δύναμη του Κόλπου ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος και η κυβέρνηση τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα γνωρίζετε ότι έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις ως χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων, αλλά και στο πλαίσιο διμερών σχέσεων έχουμε υποχρέωση -προκειμένου να παρέχουμε διευκολύνσεις- να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, οι οποίες ορίζονται σαφώς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχαν αυτές παλαιότερα; Εχει αλλάξει κάτι, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Από το 1990 και μετά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το γνωρίζετε πολύ καλά όχι μόνον εσείς, αλλά το γνωρίζουν όλοι. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, είναι η ίδια πολιτική. Είναι πολιτική συμμετοχής στους μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς. Συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σε πρωτοβουλίες που έχουν ειρηνευτικό χαρακτήρα ή συμμετοχή σε ασκήσεις που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε διαδικασίες οι οποίες προωθούν με πολιτικό, διπλωματικό, ειρηνικό τρόπο την αντιμετώπιση των κρίσεων όπου αυτές εκδηλώνονται.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου και που έχει σχέση με αυτά που είπατε τώρα, αλλά και με τη θέση του κ. Μητσοτάκη. Ξέρετε -δεν ξέρω αν η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί- υπάρχει μια αγωνία στον ελληνικό λαό κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση του Σημίτη, γιατί προσφάτως χαρακτήρισε την κυβέρνηση "ανάπηρη". Εσείς αποδέχεστε αυτόν το χαρακτηρισμό και θέλετε ως "δεκανίκι" τον κ. Μητσοτάκη; Δώστε μια απάντηση γιατί υπάρχει αγωνία στον ελληνικό λαό.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Δεν αγωνιούν όλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει με επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση της κατάστασης. Δια χειλέων Πρωθυπουργού έχει ακουστεί αυτή η φράση. Από εκεί και πέρα, η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν αφορά την κυβέρνησή μας. Αφορά την κυβέρνηση την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει στη δική του σκέψη. Η κυβέρνηση της χώρας μας εγγυάται τη σταθερή πορεία της Ελλάδας προς τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι κυβέρνηση η οποία έχει τη σταθερή υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών στη Βουλή, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, είναι "αρτιμελής", είναι κυβέρνηση η οποία, αυτή και μόνον αυτή, μπορεί κατά κύριο λόγο να εγγυηθεί και να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας, ιδιαιτέρως αυτή την κρίσιμη περίοδο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με ή χωρίς τον κ. Μητσοτάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ο κ. Μητσοτάκης να είναι μέλος της κυβέρνησης, δεν γνωρίζω ο κ. Μητσοτάκης να έχει στηρίζει, ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, την κυβέρνηση, προκειμένου η κυβέρνηση να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ελλήνων βουλευτών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα έχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία κάποια καινούργια πρόταση να παρουσιάσουμε στα εμπλεκόμενα μέρη και στους γείτονες που θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την επίλυση του προβλήματος. Υπάρχει κάτι καινούργιο, δηλαδή, από ελληνικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι γνωστή και παραμένει η ίδια. Είναι η θέση που έχει εκφραστεί και από το διεθνή παράγοντα, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών στη Γαλλία. Η πρωτοβουλία μας αυτή σχετίζεται με το ενδιαφέρον που πιστεύουμε ότι πρέπει η Ελλάδα να επιδείξει, αλλά και οι άλλες Βαλκανικές χώρες. Ενδιαφέρον που πρέπει έμπρακτα πλέον να εκδηλώσουμε, γιατί μας αφορά όλους, ιδιαιτέρως εμάς που είμαστε σε αυτή την περιοχή, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε μαζί με τις προσπάθειες που γίνονται για την ειρηνική αντιμετώπιση του προβλήματος κι εμείς να έχουμε μια θετική συνεισφορά, να είμαστε παρόντες σε αυτές τις διεργασίες για την εξεύρεση λύσης. Δεν θέλουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές γιατί μας αφορά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Γνωρίζετε εάν αυτή η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τις χώρες της Ομάδας Επαφής, δηλαδή είναι σε συνεννόηση με κάποιες χώρες μέλη της Ε. Ε. και τις ΗΠΑ ή είναι αυτοτελής πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτοτελής πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την οποία ασφαλώς και ο ξένος παράγοντας έχει γνώση. Αλλά είναι αυτοτελής ελληνική πρωτοβουλία, όπως πολύ σωστά είπατε.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Για την αυριανή επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα θέλω να ρωτήσω εάν πέραν από τη συνάντησή του με τον κ. Κρανιδιώτη θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, όπως με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι θα έχει συναντήσεις με τους παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν γνωρίζω να έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις. Αν προκύψουν και άλλες συναντήσεις, είναι κάτι το οποίο δεν το αποκλείω, αλλά δεν το γνωρίζω αυτή την ώρα, γιατί το πρόγραμμα αυτό αντιλαμβάνεστε πως αλλάζει. Ηδη, ο κ. Παπανδρέου επειδή θα απουσιάζει δεν θα συναντηθεί. Ο κ. Μίλερ θα είναι πράγματι εδώ αύριο. Στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στην περιοχή θα επισκεφθεί Αγκυρα και Κύπρο επίσης για να συζητηθούν τα γνωστά σε σας θέματα.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου θα έχει κάποια συνάντηση με εκπροσώπους των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποιες θα είναι οι συναντήσεις που θα έχει και πέραν των ομολόγων του ανέφερα ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς.

ΠΑΡΙΣ: Πότε έρχεται ο κ. Σρέντερ και πότε θα γίνει το επόμενο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν θα γίνει πάντως αυτή την εβδομάδα.

Οσον αφορά την επίσκεψη στην Ελλάδα του κ. Σρέντερ, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη 17 του μηνός. Θα είναι διάρκειας λίγων ωρών. Είναι επίσκεψη στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάθε φορά κάνει ο Πρόεδρος της Ε. Ε. στις χώρες-μέλη. Γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικά τα θέματα τα οποία συζητούνται. Η γερμανική προεδρία έχει βάλει δύσκολα στην Ε. Ε. και στα κράτη-μέλη και πρέπει να είμαστε κι εμείς -η χώρα μας δηλαδή- ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να χειριστούμε αυτά τα θέματα προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων γεωργών, να μην έχουμε απώλειες. Αντιλαμβάνεστε πως τα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία διακυβεύονται, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είναι πολύ μεγάλα. Είναι, δηλαδή, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για μας αυτό το οποίο απασχολεί τώρα την Ε. Ε.

ΦΙΛΗΣ: Το ΚΥΣΕΑ τί θέμα θα έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνεδρίαση. Οταν προγραμματιστεί...

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Γιατί αναβλήθηκε; Δεν είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, όπως ανακοίνωσα χθες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την επιθυμία ή πρόταση ή επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για ένα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση θα κάνει την επιλογή -το έχουμε πει κατ` επανάληψη- με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, κύριε Υπουργέ, για τη χθεσινή συμπεριφορά της Αγκυρας ως προς τον Ελληνα διπλωματικό υπάλληλο και ένα σχόλιο για την ανακοίνωση του STATE DEPARTEMENT, όσον αφορά την αποστροφή του Πρωθυπουργού στη Βουλή για την τρομοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την αντιμετώπιση του κ. Χρηστίδη, έχει διαμαρτυρηθεί η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως επίσης σήμερα έχει προβεί σε προφορικό διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα, ο αρμόδιος διευθυντής του ελληνικού ΥΠΕΞ. Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή των Τούρκων αστυνομικών απέναντι σε έναν διπλωμάτη, αφού διαπίστωσαν ποια είναι η ταυτότητά του, είναι ανεπίτρεπτη.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, πρέπει να πω ότι κατ` επανάληψη ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, έχουν μιλήσει για το θέμα αυτό. Η θέση μας είναι σαφής και επαναλαμβάνεται με κατηγορηματικό τρόπο: Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και έχουμε κατ` επανάληψη καταδικάσει πράξεις βίας, παράνομες κι εγκληματικές ενέργειες. Και όχι μόνο τις καταδικάζουμε και τις αποδοκιμάζουμε, αλλά είναι σταθερή η βούληση και η θέση μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι δηλώσεις ή τα σχόλια εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που συμφωνούν με αυτή τη θέση, ασφαλώς αποτελούν ένα θετικό σημάδι. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συνεργασία στο θέμα αυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα, το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Είναι μία θέση, πάντως, η οποία έχει εκφραστεί κατ` επανάληψη. Δεν δηλώνεται τώρα για πρώτη φορά ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Γι` αυτό, λοιπόν, προξενεί εντύπωση όταν συσχετίζεται η ομιλία αυτή του Πρωθυπουργού με σχόλια τα οποία προέρχονται από τη μεγάλη πέραν του Ατλαντικού χώρα. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί στο παρελθόν πολλές φορές. Δεν είναι μια νέα θέση.

ΤΑΚΗΣ: Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ΡΚΚ θα πρέπει να κατηγορηθεί και να χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση. Υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβερνήσεως να ταυτιστεί με αυτή τη θέση του κ. Μητσοτάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε τοποθετηθεί για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπως είπα μόλις πριν. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν προτιθέμεθα να μεταβληθούμε σε βαθμολογητές ή αξιολογητές διαφόρων οργανώσεων ή διαφόρων φορέων. Δεν ελέγχουμε το φρόνημα, δεν ελέγχουμε τις απόψεις ή τις σκέψεις των πολιτών. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να κρίνουμε και να καταδικάζουμε πράξεις. Πράξεις βίας, εγκληματικές ενέργειες τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το σημερινό μας δημοσίευμα και συγκεκριμένα θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Μας είπατε χθες ότι ο κ. Κοσμίδης δεν προήδρευε σε συσκέψεις. Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι ο κ. Κοσμίδης προήδρευσε σε περισσότερες από δέκα συσκέψεις με τη συμμετοχή του κ. Πάγκαλου, του κ. Πετσάλνικου, του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Σταυρακάκη. Κατ` αρχήν, θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό αληθεύει και θα ήθελα και ένα γενικότερο σχόλιο για το σημερινό μας δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην εμπλοκή του Πρωθυπουργού στην υπόθεση Οτσαλάν και στις οδηγίες που έδινε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Είμαι κατηγορηματικός. Ουδέποτε ο κ. Κοσμίδης έχει προεδρεύσει σε συσκέψεις με τη συμμετοχή υπουργών. Αυτό είναι κάτι το οποίο με κατηγορηματικό τρόπο το έχω τονίσει. Παρακαλώ μην επανέρχεστε σε αυτό το θέμα. Οτι συμμετείχε και συμμετέχει σε συσκέψεις ο κ. Κοσμίδης, είναι αληθές. Το ότι προεδρεύει ο κ. Κοσμίδης δεν είναι αληθές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμμετείχε ο κ. Κοσμίδης στις συσκέψεις με τον κ. Πάγκαλο, τον κ. Πετσάλνικο, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Σταυρακάκη τις κρίσιμες ημέρες, δηλαδή τις ημέρες που ο Οτσαλάν ήταν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό και το έχουμε πει.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αρα, λοιπόν, συμμετείχε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το είπα, δεν το είπα; Το έχω πει και άλλες ημέρες.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Το δεύτερο ερώτημα που θα ήθελα να σας κάνω, και επανέρχομαι γιατί δεν το διευκρινίσατε χθες, είναι το εξής: Ο Πρωθυπουργός ήταν εν γνώσει όλων όσων ακούστηκαν, "πετάξτε τον Οτσαλάν έξω από την πρεσβεία" ή φέρονται να ειπώθηκαν από παράγοντες, από στελέχη; Ηταν εν γνώσει όλων αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα. Παρακαλώ μην επιμένετε να μετατρέψουμε σε ανακριτική διαδικασία την πολιτική συζήτηση που έχουμε εδώ. Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία απασχολούν τους εισαγγελείς, θα απασχολήσουν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Πιστεύω ότι θα χυθεί άπλετο φως. Ολες αυτές οι λεπτομέρειες πιστεύω ότι θα τύχουν ανάλογης προσοχής από εκείνους οι οποίοι θα αναλάβουν αυτό το έργο. Μη θέλετε εμείς εδώ να γίνουμε ανακριτές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σας παρακαλώ, επειδή πραγματικά δεν έχω καταλάβει. Με συγχωρείτε, που επιμένω. Δεν ενδιαφέρομαι για όλες τις λεπτομέρειες. Γι` αυτό το συγκεκριμένο! Ο Πρωθυπουργός ήταν εν γνώσει του "πετάξτε τον έξω από την ελληνική πρεσβεία"; Ηταν αυτό εντολή του Πρωθυπουργού; Αυτό θέλω να μάθω.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω κατ` επανάληψη απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός ήταν γνώστης και σύμφωνος με το πολιτικό πλαίσιο για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον κ. Οτσαλάν. Από εκεί και πέρα, η εξειδίκευση αυτού του πολιτικού πλαισίου, με πρακτικά μέτρα και πρωτοβουλίες, είναι θέμα το οποίο αφορά τα όργανα, τους λειτουργούς, οι οποίοι είχαν, σε διάφορα επίπεδα και διάφορες βαθμίδες, αναλάβει σχετικά καθήκοντα. Αυτό είναι πολύ σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Η εντολή "πετάξτε τον έξω από την ελληνική Πρεσβεία" περιλαμβάνεται στην ανθρωπιστική βοήθεια που αναφέρατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Γέλια)

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι, γιατί ένα θέμα το οποίο εξελίχθηκε τόσο άσχημα, πρώτα απ` όλα για τον ίδιο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν -γνωρίζετε ποια είναι η τύχη του αυτή την ώρα- δημιουργεί κάποια θυμηδία. Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του κ. Κωστούλα. Παρακαλώ, μην παίρνετε ως θέσφατα τα όσα αναφέρει ένας μάρτυρας, όσο σημαντικός κι αν είναι. Να αναμένετε να ολοκληρωθεί η έρευνα, ώστε να έχουμε τότε όλοι μία πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Γιατί αν αυτή την ώρα ο καθένας ασπάζεται μία άποψη και θεωρεί ότι αυτή είναι η βάση δια της οποίας πρέπει να αναπτύξουμε όλους τους άλλους συλλογισμούς, είναι πιθανό να κάνει λάθος.

Θα ήθελα, λοιπόν, να είμαστε πιο προσεχτικοί. Πολλά στοιχεία έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία θα έρθουν τις επόμενες ημέρες, καθώς θα εξελίσσονται οι έρευνες. Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, όλοι θα έχουμε μία σαφή εικόνα. Ας περιμένουμε να περάσουν λίγες ημέρες για να έχουμε αυτή τη σαφή εικόνα.

ΦΙΛΗΣ: Τίθεται, δηλαδή, εν αμφιβολία...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό, χθες. Μην μου κάνετε μία ερώτηση στην οποία απάντησα χθες.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται όλο αυτό το διάστημα, καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος, είναι ως προς το εξής. Υπάρχει μία προσπάθεια από πολλά κυβερνητικά στελέχη να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός, ότι δεν είχε τη συμμετοχή η οποία του αποδίδεται στην υπόθεση Οτσαλάν. Δηλαδή, ότι δεν ήταν ο Πρωθυπουργός που είπε, στείλτε τον στην Κένυα. Εδώ είναι το όλο ζήτημα, εκεί επικεντρώνεται, στο τι ακριβώς έκανε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Από εκεί και πέρα, οι άλλες λεπτομέρειες, βεβαίως, θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αλλά, ως προς το ρόλο του Πρωθυπουργού υπάρχουν πάρα πολλά κενά και ίσως θα έπρεπε να έχουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος σας είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν θα ανιχνεύσει και αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να μην υπάρχει οποιοδήποτε κενό. Δεν νομίζω ότι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οι βουλευτές ή όλοι οι βουλευτές θέλουν να υπάρχουν κενά ή αν υπάρχουν κενά να παραμείνουν αυτά τα κενά. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν.

ΠΑΡΙΣ: Προτάθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η Κένυα για τον Οτσαλάν από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε, έχει προκύψει από συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ότι αυτό υπήρξε μία επιλογή, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός η Κένυα, με στόχο να βρεθεί ένας ασφαλής τελικός προορισμός για τον κ. Οτσαλάν.

ΦΙΛΗΣ: Μπορεί να έχει συμβεί, δηλαδή; Μπορεί οι Αμερικάνοι να έχουν προτείνει στην Ελλάδα πού να πάει τον Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω από αυτά τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί, γνωρίζω από αυτά τα οποία έχω κι εγώ υπόψη μου ως στοιχεία για αυτή την υπόθεση -και δεν γνωρίζω τα πάντα- ότι αυτή ήταν μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Και μάλιστα, έχει ειπωθεί δημόσια και έγκυρα ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν σε γνώση άλλων χωρών, άλλων δυνάμεων, γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε ευθύς εξ αρχής -και ειπώθηκε αυτό- να διατηρήσει τη μυστικότητα γύρω από τους χειρισμούς που έκανε για το θέμα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εξ όσων γνωρίζετε πάντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει ειπωθεί από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν εμπλακεί σ` αυτή την υπόθεση. Πιστεύω ότι μιλάω πολύ υπεύθυνα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει ζητήσει η Ουάσιγκτον από την Αθήνα, ποιο σαφή δήλωση σχετικά με το ΡΚΚ-τρομοκρατία, όπως γράφεται σχεδόν σε όλο τον Τύπο και μεταδίδεται από όλα τα ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της μιας και ποιες είναι οι θέσεις της άλλης για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι η γνώση της θέσης της κάθε πλευράς βοηθάει στο να υπάρχει καλύτερη κατανόηση, καλύτερη συνεργασία. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ φέρουν τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Μπερνς να έχει δηλώσει ότι η ενέργεια της Ελλάδας σε σχέση με τον Οτσαλάν και τις ενέργειές του είναι αντίθετες προς τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστές οι απόψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μιλάμε για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τον Οτσαλάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτές εξέφρασε ο κ. Μπερνς. Διαφωνούμε. Και επειδή ακριβώς διαφωνούμε, επιλέξαμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια σε έναν ηγέτη ο οποίος, εκείνη την ώρα, πιστέψαμε ότι είχε ανάγκη προστασίας και δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος της τύχης του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γνώριζε η αμερικανική πλευρά την άφιξη του Οτσαλάν ή τις ημέρες εκείνες που ερχόταν στην Ελλάδα, ήταν γνωστό στους Αμερικανούς ότι βρισκόταν εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κάτι τέτοιο. Τώρα, για το τι γνώριζε η αμερικανική κυβέρνηση, παρακαλώ απευθυνθείτε στους εκπροσώπους της.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινωνία μεταξύ Αμερικανού Πρέσβη και Υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου υπήρξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Είπαμε ότι επιλέξαμε να κρατήσουμε μυστική όλη αυτή την επιχείρηση που αναλάβαμε, προκειμένου να προσφέρουμε βοήθεια. Αυτή ήταν η πρόθεσή μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ηθελα να μας διευκρινίσετε, αν η διαφωνία μας με τους Αμερικανούς είναι ως προς το χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως τρομοκρατικής. Δηλαδή, υποθέτω ότι συμφωνείτε ότι οι οργανώσεις χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές ή μη όχι ως προς τις προθέσεις που έχουν, αλλά από τα μέσα που χρησιμοποιούν. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας;

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Είναι τρομοκρατική η δράση του ΡΚΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν σ` αυτό. Καταδικάζουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να καταδικάσεις συλλήβδην πολίτες οι οποίες έχουν θέσει ένα στόχο και αγωνίζονται για να επιτύχουν αυτό το στόχο. Αλλωστε, η πολιτική της Ελλάδας για το θέμα αυτό εκφράζεται και από τις θέσεις της Ε. Ε., η οποία έχει δηλώσει πως απαιτείται μια πολιτική, ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει κουρδικό ζήτημα. Δεν γνωρίζω αν οι ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχουν πει κάτι με λεπτομέρειες, ότι υπάρχει δηλαδή κουρδικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί με πολιτικά μέσα. Η Ε. Ε. το έχει πει αυτό. Και αυτή είναι η θέση που εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Για το στόχο ποιών πολιτών μιλάτε; Των οργανωμένων στο ΡΚΚ; Είναι σαφής ο στόχος τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πολίτες στο ΡΚΚ οι οποίοι δεν είναι βέβαιο -τουλάχιστον ας έχουμε μία επιφύλαξη- ότι έχουν κάνει εγκληματικές ενέργειες, ότι έχουν προβεί σε πράξεις βίας; Το αποκλείετε αυτό; Εγώ δεν το γνωρίζω, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί δεν έχω στοιχεία για το αντίθετο. Αρα, λοιπόν, πρέπει να καταδικάσουμε την πράξη και όχι το φρόνημα. Στη δημοκρατική Ελλάδα πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικώς και είναι σεβαστό.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Η Ε. Ε. επειδή αναφερθήκατε, έχει καταδικάσει μέσω μιας κοινής θέσης που έχει υιοθετήσει πριν από ενάμιση χρόνο και την τρομοκρατία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Συμφωνεί η κυβέρνηση μ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε τρομοκρατία στη νοτιοανατολική Τουρκία, τι εννοείτε;

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Αυτή είναι η εντύπωση που υπήρχε στο κείμενο της κοινής θέσης των "15". Συμφωνείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής, την επαναλαμβάνω: Καταδικάζουμε την τρομοκρατία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, οπουδήποτε κι αν εκδηλώνεται. Είναι σαφής η θέση μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 March 1999 - 16:28:51 UTC