Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, επιστρέφει σε λίγη ώρα από την Ιταλία. Το απόγευμα θα λάβει μέρος στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε δύο ερωτήσεις συναδέλφων, του κ. Βλασσόπουλου, βουλευτή Λευκάδας του ΠΑΣΟΚ και του κ. Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας του Συνασπισμού, για θέματα αγροτικής πολιτικής. Η πρώτη ερώτηση αφορά την αγροτική πολιτική της Ε. Ε. και τις συζητήσεις στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής για τα αγροτικά θέματα. Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη ρύθμιση αγροτικών χρεών.

* Αύριο, το πρωί, στις 11: 00, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στην πλατεία Αττικής.

* Την Παρασκευή το πρωί, διεξάγεται στη Βουλή, η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το απόγευμα θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που πληροφορούμαι από τον Τύπο ότι έχει κατατεθεί προς εμένα. Θα απαντήσω όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Αρκούμαι, τώρα, σε ένα πρώτο σχόλιο, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Είναι ερώτηση συναδέλφου της Ν. Δ. του κ. Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτη, ως γνωστόν, τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, προκειμένου να μη προβάλουν τα θέματα, γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν, έτσι όπως ακριβώς έχουν, αλλά να μεροληπτήσουν υπέρ της κυβέρνησης. Το σχόλιό μου: Είναι αστείο και να συζητά κανείς ότι τα ΜΜΕ μετά από παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, ακολούθησαν μια φιλοκυβερνητική στάση, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση έγινε στόχος πολιτικών αντιπάλων της, αλλά και πολλών ΜΜΕ, με αφορμή αυτό το θέμα. Οσο περνούν οι ημέρες και αποσαφηνίζεται η ατμόσφαιρα, το κλίμα καθαρίζει, αποδεικνύεται ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες τις οποίες πολλοί είχαν βιαστεί να προσάψουν εναντίον του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί "προδοσίας", "δοσιλογισμού" και άλλων συναφών κατηγοριών που εκστομίστηκαν. Αυτό πάρα πολλούς τους απογοήτευσε, γιατί θα επιθυμούσαν προφανώς μια άλλη εξέλιξη των πραγμάτων και έδωσαν ως ερμηνεία αυτής της εξέλιξης, τη δήθεν παρέμβαση κυβερνητικών παραγόντων προς τα ΜΜΕ. Είμαι κατηγορηματικός. Δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια ο ισχυρισμός αυτός. Λυπούμαι που συνάδελφος βουλευτής, ο οποίος είναι και δημοσιογράφος, χρησιμοποιεί τέτοιου είδους αθλιότητες, προκειμένου να εξηγήσει μια εξέλιξη. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο σίγουροι όταν με αυτό τον εύκολο τρόπο καταφεύγουμε σε καταγγελίες και ερμηνείες και μυθιστοριολογίες. Να είμαστε πάρα πολύ πιο σίγουροι, γιατί τελικά αυτό το οποίο επιτυγχάνουμε είναι η ακραία γελοιοποίηση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και των ΜΜΕ. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα, στη δημοκρατία μας, παρά τα προβλήματα τα οποία, κατά κοινή ομολογία, υπάρχουν και στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και στη λειτουργία των ΜΜΕ, δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να διατυπώνονται τέτοιου είδους κατηγορίες χωρίς στοιχεία, αν και μπορώ να πω, επανερχόμενος σε ένα χθεσινό σχόλιο, ότι συνεχίζονται οι κατηγορίες με χαρακτηρισμούς, οι οποίοι είναι παντελώς απαράδεκτοι, εναντίον κυβερνητικών παραγόντων, ακόμη και όταν όλα τα στοιχεία οδηγούν στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα. Αυτό ως καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη απάντηση σε εκείνους, οι οποίοι θεωρούν ότι επιβάλλεται κάποιου είδους περιορισμός ή λογοκρισία μετά από παρεμβάσεις προς τα ΜΜΕ, κάτι το οποίο είναι παντελώς ψευδές. Αλλά, όλα αυτά θα απαντηθούν όταν έρθει η ώρα. Επρεπε, όμως, να μη μείνει αναπάντητη αυτή η αιχμή, γι αυτό έκανα το σχετικό σχόλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ενόψει της επίσκεψης του κ. Μίλερ, έχει ζητηθεί συνάντηση με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εως αυτή την ώρα δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί η ακριβής ημερομηνία επίσκεψης του κ. Μίλερ.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θέλω να ρωτήσω αν προτίθεστε να σχολιάσετε το περιεχόμενο των πρωινών δηλώσεων του επιτίμου Προέδρου της Ν. Δ., ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι διερχόμαστε την κρισιμότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 10ετία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ασφαλώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ευθύνη της Τουρκίας, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απηχούν τις δικές του θέσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σχολιάσω είναι ότι, πολλοί παράγοντες της Ν. Δ. έχουν διατυπώσει παρεμφερείς απόψεις. Πρέπει, όμως, να μείνω και να κρίνω και να επικρίνω τη βασική θέση της Ν. Δ., όπως διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου κατ` αρχήν και τον Πρόεδρό της, αμέσως μετά. Δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια επίθεση προς την κυβέρνηση, με αίτημα να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, χωρίς οποιαδήποτε υπεύθυνη αναφορά σε άλλα στοιχεία, τα οποία συγκροτούν αυτή την ώρα την πολιτική συγκυρία. Χωρίς προτάσεις, οι οποίες να είναι χρήσιμες, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε μια πορεία προς το μέλλον, η οποία θα την απεγκλωβίσει από αυτή την περιστασιακή δίνη στην οποία βρεθήκαμε. Πιστεύω ότι οι ψύχραιμες τοποθετήσεις των άλλων παραγόντων αποτελούν ένα πολύ θετικό σημάδι, γιατί δείχνουν ότι η διάθεσή τους να συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, είναι αυτό το οποίο πρυτανεύει και όχι η αποκόμιση μικροκομματικών ωφελημάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή, τι εννοείτε; Πού οφείλεται αυτό; Στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί λόγω της εξέλιξης στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πολύ μας απασχόλησε την τελευταία περίοδο και, βεβαίως, τροφοδοτείται από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να συντηρηθεί αυτή η κρίσιμη κατάσταση. Ολοι εκείνοι, οι οποίοι, αντί να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, επιμένουν σε μια αντικυβερνητική εκστρατεία, μόνο και μόνο, για να αποκομίσουν κομματικά και μικροκομματικά οφέλη, αντιλαμβάνεστε πως "ρίχνουν νερό στο μύλο" αυτής της κρίσης, πράγμα το οποίο είναι ανεπίτρεπτο. Δεν θα έπρεπε να το κάνουν. Από κει και πέρα, βεβαίως, η κυβέρνηση σηκώνει το βάρος των εξελίξεων, έχει αναλάβει τις ευθύνες της και πιστεύω ότι -όπως από την πρώτη ημέρα είπαμε- εγγυάται τη σταθερή πορεία της χώρας προς το μέλλον. Και όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει αυτό το στόχο. Και αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφέρατε το θέμα, ποιο εννοείτε, για την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους; Γι αυτή την ιστορία λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπάμαι που υπάρχουν Ελληνες και μάλιστα δημοσιογράφοι, οι οποίοι μιλούν με αυτό τον τρόπο, χωρίς να έχουν το παραμικρό στοιχείο. Λυπάμαι που μεταξύ αυτών είστε και εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ψέματα είναι; Δεν έχουν αποδειχθεί όλα αυτά; Ποιος τον πήγε στην Κένυα; Ποιος τον έδωσε στους Αμερικανούς και από εκεί έφθασε στην Κωνσταντινούπολη; Γιατί γίνεται η ανάκριση, αφού είναι τόσο καθαρά τα πράγματα; Γιατί γίνεται η Εξεταστική Επιτροπή; Γιατί έφυγαν οι τρεις υπουργοί, αφού λέτε ότι δεν έγινε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά έχουν απαντηθεί κατ` επανάληψη, τα έχουμε συζητήσει κατά κόρον. Οι έρευνες, λοιπόν, γίνονται για να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, για να λάμψει η αλήθεια. Εσείς, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες, έχετε βγάλει ένα πόρισμα. Εχετε διατυπώσει την τελική θέση ότι έχουμε μια παράδοση του Α. Οτσαλάν από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Αυτό είναι το απαράδεκτο, το οποίο επεσήμανα. Από κει και πέρα, πρέπει να πω ότι η περίοδος αυτή θα μείνει και θα είναι μια περίοδος για τους ιστορικούς, που αξίζει να τη μελετήσουν, γιατί πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός και έρχονται στην επιφάνεια τα χρήσιμα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν για να γνωρίσουμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, τόσο θα επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στάσης της Κυβέρνησης, παρά τα λάθη που έγιναν, για τα οποία έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας, με αυτό το, δυστυχώς, δυσμενές αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο, όμως, έχει σημασία είναι να δούμε τώρα τα πράγματα, με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και η κυβέρνηση -επαναλαμβάνω- πρωτοπορεί στο να οδηγήσει την Ελλάδα στο να επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει. Γιατί αυτό έχει σημασία. Λυπάμαι δε όταν υπάρχουν κάποιοι, που χωρίς κανένα τεκμήριο και στοιχείο, καταγγέλλουν την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους συμπεράσματα, σαν αυτά που και εσείς χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας, τα οποία καλό είναι να τα αποφεύγετε, γιατί εκτίθεστε όταν τα χρησιμοποιείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν εκτίθεμαι. Ο Πρωθυπουργός γιατί "έφαγε" τους τρεις υπουργούς, χωρίς πόρισμα;

ΡΕΠΠΑΣ (χαριτολογώντας): Ο κ. Σημίτης για να μπορέσει να φάει τον κ. Πάγκαλο, είναι λίγο δύσκολο... Από κει και πέρα, όμως...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλάβατε πολύ καλά πώς το είπα!

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως, το κατάλαβα. Οποιοι έχουν κανιβαλικές διαθέσεις μιλούν με αυτόν τον τρόπο, με αυτές τις λέξεις! Επειδή, όμως, όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα, παρακαλώ να δείχνουμε την ανάλογη ευθύνη, όταν το συζητούμε. Τα έχουμε συζητήσει όλα αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, μιλώντας για την επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη, ότι συνεχίζονται οι κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών στελεχών. Από ποιούς συνεχίζονται και εναντίον ποίων στρέφονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, φερ' ειπείν, από την επίσημη ηγεσία της. Από Μέσα Ενημέρωσης, από εφημερίδες μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα στην οποία εργάζεστε εσείς. Εφτασε να κατηγορεί για "δοσιλογισμό". Χθες, μίλησε για "κουκούλα που έβγαλε ο κ. Πάγκαλος" ή κάπως έτσι και έκανε σχετικό σχόλιο, αποφεύγοντας να διασταυρώσει "πληροφορίες" οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την αλήθεια. Ο ίδιος ο συντάκτης του τηλεγραφήματος επιβεβαίωσε ότι δεν είχε τέτοια συζήτηση με τον κ. Πάγκαλο. Λυπούμαι διότι υιοθετήθηκαν, από κάποιες εφημερίδες, αυτά τα οποία μεταδόθηκαν, μόνο και μόνο επειδή στρέφονται εναντίον του κ. Πάγκαλου, εναντίον του ΠΑΣΟΚ, εναντίον της κυβέρνησης. Διότι κάποιοι -επαναλαμβάνω- θεωρούν ότι "πάνω απ' όλα είναι να κτυπήσουμε την κυβέρνηση, δεν μας ενδιαφέρει η αλήθεια, δεν μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, μας ενδιαφέρει να πέσει η Κυβέρνηση". Ελεος! Υπάρχει ένα μέτρο ευθύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τελειώνω, θα ήθελα να μου πείτε για τον κ. Μικρούτσικο: Γιατί απομακρύνθηκε από τη θέση του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απομακρύνθηκε. Ο κ. Μικρούτσικος επέλεξε να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση τον επέλεξε, τον τίμησε, τον τοποθέτησε σε μια θέση. Ο ίδιος επέλεξε να παραιτηθεί. Είναι δικαίωμά του. Δικαίωμά του ήταν να αποδεχθεί το διορισμό, δικαίωμά του είναι να προχωρήσει σε παραίτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίμησε αυτή τη θέση, επειδή πήγε στη συναυλία και πρωτοστάτησε, γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, γι' αυτό έκανα και εγώ ένα σχόλιο, χθες. Δεύτερον, ο κ. Μικρούτσικος αποφάσισε να παραιτηθεί, δεν αποπέμφθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνος του; Ξαφνικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό γνωρίζω. Αν γνωρίζετε κάτι άλλο να το πείτε, αλλά μην μπαίνετε στη θέση του κ. Μικρούτσικου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξύπνησε χθες και ξαφνικά παραιτήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τον ίδιο τί συνέβη. Εγώ γνωρίζω ότι προχώρησε στην παραίτηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε θέσει κε Εκπρόσωπε, ένα θέμα, ένα ερώτημα, "γιατί ο Οτσαλάν έφυγε από την Ιταλία". Και το ερώτημα αυτό επανέρχεται σαν ερώτημα και μέσα από τις στήλες του Τύπου. Θα ήθελα να ρωτήσω: Η κυβέρνηση έχει κάποια εκτίμηση γιατί τελικά ο Οτσαλάν έφυγε από την Ιταλία, από μια μεγάλη χώρα που δεν συνόρευε με την Τουρκία και που είχε μια προοδευτική κυβέρνηση; Γιατί τελικά προτίμησε να φύγει, ενώ είχε υποβάλει και αίτηση ασύλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στοιχείο κοινού δημόσιου προβληματισμού, το ερώτημα "ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Οτσαλάν και τους συνεργάτες του να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ βρίσκονταν στην Ιταλία". Το ερώτημα που έχει τεθεί, γιατί αποχώρησαν από την Ιταλία, έχει μείνει αναπάντητο. Το έθεσε δημοσίως και ο κ. Πάγκαλος. Δεν δόθηκε πειστική απάντηση. Βεβαίως, έχουμε τους λόγους που ο κ. Οτσαλάν επικαλείται σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", μια πάρα πολύ σημαντική συνέντευξη, συνέντευξη-ντοκουμέντο θα έλεγα, όπου έχει, πραγματικά, αναπτύξει κάποια επιχειρήματα. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα. Αλλωστε είχαμε καταστήσει σαφή, τη δική μας θέση, πως δεν ήταν σκόπιμη και χρήσιμη, ούτε για τον κουρδικό λαό και τον αγώνα του, η παρουσία και παραμονή του κ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Το "γιατί ακολούθησαν αυτή την οδό", είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς. Και πρέπει να δοθεί μια πειστική απάντηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Στεφανόπουλος βρισκόμενος στο Ουζμπεκιστάν, έκανε μια δήλωση αναφορικά και με τον Οτσαλάν και με τους Κούρδους που ζουν στην Ελλάδα και απάντησε ο κ. Ετζεβίτ λέγοντας ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου ανοίγει μια πόρτα, εννοώντας το διάλογο με την Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα πάντοτε έχει μια τέτοια στάση η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Ομως, η Τουρκία με τη στάση της, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, με την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της, δυναμιτίζει κάθε φορά αυτό το κλίμα. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων την τελευταία περίοδο, είναι ενδεικτικές. Δείχνουν πόσο επιδιώκουν να φορτίσουν και να πυροδοτήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν απεμπλακούν απ' αυτήν την ανθελληνική ψύχωση που έχουν, θα δουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Και έτσι θα βοηθήσουν και την πατρίδα τους και, βεβαίως, θα συμβάλουν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Το πρώτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι εάν θέλετε να σχολιάσετε τη δήλωση του εκπροσώπου του State Department σχετικά με την κυβέρνηση Σημίτη. Και το δεύτερο, πού βρίσκεται η δημιουργία της αίθουσας του χώρου παρακολούθησης κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών η οποία είχε αναγγελθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, υπάρχει τακτική συνεργασία, μάλιστα έχουν επιλεγεί και σύνδεσμοι μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστάσεων.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, την κυβέρνηση στη χώρα μας -όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, όπου λειτουργούν οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί- εκλέγει ο λαός της χώρας με δημοκρατικό τρόπο. Είναι καλό κάθε κυβέρνηση να έχει κύρος και αναγνώριση και να έχει την εκτίμηση και των άλλων κυβερνήσεων. Αυτό τη βοηθά να προωθεί τα εθνικά θέματα. Πιστεύουμε ότι είναι θετικές αυτές οι τοποθετήσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι να συνεχίσουμε εμείς ως κυβέρνηση, κυρίως όμως ως χώρα, την πορεία μας, προκειμένου η Ελλάδα να έχει μια ισχυρή παρουσία τα επόμενα χρόνια και να χαίρει γενικής εκτίμησης στη Διεθνή Κοινότητα.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Υπάρχει μια δήλωση Τούρκου υπουργού -σας τη μεταφέρω όπως τη μεταδίδει το ΑΠΕ- που ισχυρίζεται ότι η "17 Νοέμβρη" είναι κόμμα στην Ελλάδα. Αναφέρεται στις εκτελέσεις από τη "17 Νοέμβρη" Τούρκων διπλωματών και λέει σε κάποια στιγμή ότι είναι πιο εύκολο να συζητήσεις με τη Συρία, παρά με την Ελλάδα που υποθάλπει τρομοκράτες. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συζητήσεων, όταν οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν τίποτα άλλο παρά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μας. Με αυτή την έννοια, η Τουρκία όσο διεκδικεί να αφαιρέσει από την Ελλάδα, είτε εδαφικό χώρο, είτε κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματικά είναι δύσκολο να συζητήσει μαζί μας!

Οσον αφορά, τώρα, τη "17 Νοέμβρη", αυτά πέραν του ότι είναι ανυπόστατα, είναι και γελοία, γιατί αυτομάτως καταρρίπτονται από το χαρακτηρισμό που προσδίδει στη "17 Νοέμβρη" ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικό κόμμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο αγώνας μας απέναντι στη "17 Νοέμβρη", απέναντι στην τρομοκρατία είναι συνεχής και αδυσώπητος. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά τα οποία όλοι θέλουμε, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από το να πει κάποιος ότι συμμεριζόμαστε τον τρόπο δράσης των ανθρώπων της "17 Νοέμβρη" ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Το μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας είναι ανοικτό, ο αγώνας μας είναι συνεχής. Και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για το αντίθετο. Ολα αυτά είναι αστεία, είναι γελοία.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα που αφορά τα κριτήρια για την ΟΝΕ. Εγινε στην ουσία θέμα συζήτησης για οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Καρατζάς, χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ είπε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πολιτικά κριτήρια και να δούμε μόνο τα οικονομικά, για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Εχετε ένα σχόλιο για αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθούμε είναι σαφής. Εχουμε πει ότι η Ελλάδα θα κριθεί με βάση τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν και οι άλλες χώρες. Η συζήτηση αυτή περί ελαστικοποίησης των κριτηρίων, δεν τέθηκε από την Ελλάδα. Ηταν μια συζήτηση η οποία προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για νέα προσέγγιση, όσον αφορά το κριτήριο του πληθωρισμού. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σ' αυτή τη συζήτηση. Ασφαλώς θα κριθούμε με βάση τα οικονομικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι και το κριτήριο του πληθωρισμού, και με τον τρόπο με τον οποίο εξ αρχής είχε αυτό εξαγγελθεί ότι θα γίνει. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Πιστεύουμε, άλλωστε, ότι δεν το έχουμε ανάγκη. Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική θα επιτύχουμε να εκπληρώσουμε και αυτό το κριτήριο, στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προκειμένου να ενταχθούμε στην ΟΝΕ.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είπε ότι το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί και ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν προδίδουν ερασιτεχνισμό και άγνοια ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Το να μιλάει κάποιος ο οποίος βρίσκεται όχι ακριβώς στη μάχιμη πολιτική, αλλά στο περιθώριο, είναι πάρα πολύ εύκολο, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να μιλάει εκ του ασφαλούς. Και μπορεί, βεβαίως, να θεωρητικολογεί και να γενικολογεί, χωρίς να παίρνει το κόστος και την ευθύνη του να πραγματοποιήσει μια από τις σκέψεις του, τις οποίες άλλωστε στο σύνολο και με σαφήνεια δεν γνωρίζουμε. Ας μην μπούμε, λοιπόν, σ' αυτή τη δημόσια συζήτηση η οποία είναι αρκετά νεφελώδης. Ας κινηθούμε συζητώντας τις υποθέσεις με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε πολίτης και βέβαια οι παράγοντες και οι αξιωματούχοι στη χώρα μας έχουν τις δικές τους απόψεις. Σημασία έχει τα πολιτικά κόμματα με συγκεκριμένες προτάσεις να αντιμετωπίζουν την κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία -επαναλαμβάνω- έχει ολοκληρωμένη και σαφή πολιτική, με την οποία οδηγεί την Ελλάδα στους στόχους που έχουμε θέσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει και το άλλο σκέλος που αφορά τις πολιτικές απόψεις που εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος, ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ότι δεν είναι ώρα για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ή για εκλογή νέου πρωθυπουργού και ότι άλλο είναι το πρόβλημα της χώρας. Σε αυτά επάνω έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιες απόψεις έχουν διατυπώσει και άλλοι Νομάρχες και άλλοι Δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής. Δεν είναι δυνατόν να σχολιάζουμε τέτοιου είδους απόψεις. Αυτό το οποίο σχολίασα και επεσήμανα και επέμεινα σ' αυτό είναι η κεντρική θέση της Ν. Δ., η οποία δείχνει πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 March 1999 - 17:20:47 UTC