Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Πρωθυπουργού.

* Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με θέμα τις ευρωεκλογές. Το βράδυ, γύρω στις 8 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπου θα βραβεύσει μέλη του Επιμελητηρίου.

* Αύριο, στις 11 π. μ., θα επισκεφθεί τα Γραφεία του ΟΤΕ. Θα συζητήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την πορεία ανάπτυξης του Οργανισμού. Αύριο, το απόγευμα, αρχίζει στην Βουλή, η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει το λόγο την Τετάρτη, το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Βουλής.

* Την Τετάρτη το πρωί, στις 11.30, θα δεχθεί -σταχυολογώ μεταξύ των πολλών συναντήσεων και συνεργασιών που έχει- τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα.

* Την Πέμπτη, θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Αποστολάκη, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την επομένη.

* Την Παρασκευή, λοιπόν, θα συνεδριάσει το πρωί, στις 10.00, το ΚΥΣΕΑ με θέμα την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Στο ΚΥΣΕΑ θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις για τον τύπο του αεροσκάφους που θα πάρει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα εξεταστεί η πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Όλα αυτά, θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Δεν πρόκειται από τώρα να εξαγγείλω ποια θα είναι η έκβαση αυτής της συνεδρίασης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιά είναι η εικόνα που έχει η κυβέρνηση από τις αγροτικές κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πληροφορίες που έχουμε οδηγούν στο περίπου ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες στη Θεσσαλία. Η συντονιστική επιτροπή, παρά την προσπάθειά της, δεν κατάφερε να βρει θετική ανταπόκριση στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά συμφέροντά τους. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μιλούν για ένα μικρό αριθμό μηχανημάτων, τα οποία βρίσκονται σε κίνηση αυτή την ώρα, αριθμό πολύ κατώτερο των προσδοκιών των οργανωτών αυτής της κινητοποίησης, των μελών δηλαδή της καλούμενης "Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής". Επειδή τα αριθμητικά αυτά στοιχεία παραλλάσσουν από λεπτό σε λεπτό, μην περιμένετε να αναφέρω συγκεκριμένο αριθμό. Πληροφορούμαι, όμως, εγκύρως ότι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί. Και σήμερα το πρωί ήταν πολύ λιγότερα αυτά τα οποία είχαν συγκεντρωθεί, σε σχέση με αυτά που αναμένονταν από τους οργανωτές να προσέλθουν στην πρόσκληση της "Πανθεσσαλικής".

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για τους αγρότες και τους χαρακτηρισμούς που τους έδωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε στέλεχος, πολύ περισσότερο όταν μιλά στο πλαίσιο κομματικών διαδικασιών, λέει τις απόψεις του. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν πρέπει να το εμποδίσουμε. Από κει και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και κατηγορίες είναι πλούσιοι. Υπάρχουν άνθρωποι στην ίδια κοινωνική κατηγορία που έχουν μικρότερη περιουσία. Και στο χώρο των αγροτών, υπάρχουν αγρότες οι οποίοι είναι εκατομμυριούχοι και αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά υπάρχουν και αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένα εισοδήματα. Δεν σημαίνει ότι όποιοι κατάγονται από μία ορισμένη περιοχή είναι εκατομμυριούχοι και όποιοι κατάγονται από μία άλλη περιοχή, είναι όλοι πάμπτωχοι. Ούτε βεβαίως, οι αγρότες έχουν τη συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα, λόγω καταγωγής από συγκεκριμένη περιοχή, Ολα αυτά είναι σχετικά. Πρέπει να τα βλέπουμε συγκεκριμένα και να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και τις απλουστεύσεις.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή και χθες και σήμερα μιλάτε για "καλούμενη Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή", εσείς δεν την αναγνωρίζετε ως Συντονιστική; Το διαδικαστικό με ενδιαφέρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι καλείται η ίδια. Υπάρχουν τα θεσμοθετημένα όργανα του αγροτικού κινήματος. Από κει και πέρα, επέλεξαν να ονομάζονται με αυτόν τον τίτλο. Μπορεί κάποιος να έχει μία ένσταση. Τι θα πει "Πανθεσσαλική"; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος φορέας να εκφράζει τους αγρότες. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Υπάρχουν άλλοι φορείς που εκφράζουν τους Θεσσαλούς αγρότες. Και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν εκφράζει το μεγάλο αριθμό των αγροτών της Θεσσαλίας. Αρα, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν πρόκειται περί Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Αλλά, όλα αυτά -επαναλαμβάνω- έχουν μικρή σημασία. Καθένας επιλέγει να ονομάζεται όπως αυτός νομίζει. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, γιατί δεν μας αφορά και δεν έχει και σημασία τελικά για το θέμα το οποίο μας απασχολεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τη δέχθηκε ο κ. Ανωμερίτης; Με τι ονομασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Και εμείς έτσι την καλούμε "Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι δεν τη δέχθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τη δέχθηκε τότε, αφού δεν εκπροσωπεί τους αγρότες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα όργανο υπαρκτό. Εχει μία παρουσία, εκπροσωπεί και κινητοποιεί αγρότες. Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει το Υπουργείο Γεωργίας, συζητά με όλους τους φορείς. Επέλεξε να συζητήσει και με τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Γεωργίας παραμένει σε αυτή τη θέση, καλεί τη συγκεκριμένη Επιτροπή να συνεχίσει το διάλογο με το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ η συγκεκριμένη Επιτροπή αρνείται αυτή τη διαδικασία και επιλέγει την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Αυτό είναι το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν, πώς ξέρετε εσείς ποιες είναι οι προσδοκίες των οργανωτών και λέτε ότι είναι πολύ κατώτερος των προσδοκιών ο αριθμός των μηχανημάτων που συγκεντρώθηκε; Σας ενημέρωσαν, ας πούμε, ότι περιμένουν 2.000 αγρότες και πήγαν 500;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ποια είναι τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Γνωρίζω ότι τότε είχαμε μία κινητοποίηση ενός ικανοποιητικού αριθμού αγροτών, που με τα μηχανήματά τους είχαν προσέλθει στους χώρους που είχε προγραμματιστεί να γίνει η συγκέντρωση. Τώρα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μιλούν για έναν αριθμό, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος. Γι` αυτό βγάζω αυτό το συμπέρασμα, το οποίο είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτοί έχουν 5-6 αιτήματα. Ο κ. Ανωμερίτης, στην επιστολή που τους έστειλε το Σάββατο, ουσιαστικά δεν δεσμεύεται σε κανένα αίτημα. Ρωτώ, αν για την παρούσα κυβέρνηση ισχύουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε παλαιότερα για πάρα πολύ συγκεκριμένα θέματα, τα οποία επανέρχονται από τους αγρότες. Παράδειγμα, το πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ, τα λιπάσματα κ. λπ. Ισχύουν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν και oι πολιτικές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση εφαρμόζονται. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζουμε μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης τα προβλήματα που υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς και στον αγροτικό τομέα. Αυτό το οποίο καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια κάποιων να μετέλθουν τέτοια μέσα, ώστε να δημιουργήσουν ένα χάος στη χώρα. Αυτό είναι που μας βρίσκει αντίθετους. Βεβαίως, μέσα από το διάλογο θα πρέπει να διεκδικήσουν την προβολή των θεμάτων τους και οι συγκεκριμένες αγροτικές ομάδες και άλλες ομάδες πολιτών. Αυτό το οποίο δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε είναι με μια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά, να βλάπτει το κοινωνικό σύνολο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου: Ως παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά κρίνεται από εσάς το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι και να μη γίνεται η συγκοινωνία των πολιτών και οι μεταφορές. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, εφόσον ισχύουν οι δικές σας δεσμεύσεις, γιατί δεν τις ικανοποιείτε; Παράδειγμα, η μείωση του πετρελαίου, δεν έχει γίνει. Ο ΦΠΑ δεν έχει μειωθεί. Και αυτά είναι αιτήματα, τα οποία ο προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας είχε πει, "ναι, δεχόμαστε να τα πράξουμε". Γιατί δεν έγιναν αυτά; Ας γίνονταν και μετά ας διαμαρτύρονταν αυτοί και να τους κρίνουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε απολύτως πληροφορημένος, γι` αυτό μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Οι δεσμεύσεις ισχύουν, εφαρμόζονται. Το πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση -και αυτό θα κάνει στις συσκέψεις που έχει τις επόμενες ημέρες- είναι το θέμα των μεμονωμένων χρεών, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι πια αγρότες, γιατί έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, περίπου είκοσι ρυθμίσεις χρεών, χωρίς ουσιαστικά να λυθεί το θέμα. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με τρόπο πολύ συγκεκριμένο και ειδικό, εξατομικευμένο θα έλεγα, αυτό το φαινόμενο των χρεών, για να δώσουμε ικανοποιητικές λύσεις, να ωφεληθούν πραγματικά αυτοί οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ολα τα άλλα θέματα, τα οποία έχουν απασχολήσει το αγροτικό κίνημα, στο πλαίσιο του διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν μπει σε μια τροχιά. Αντιμετωπίζονται. Και πρέπει να σας πω ότι τα ποσά που έχουν διατεθεί για την ικανοποίηση αιτημάτων αγροτών, είναι κολοσσιαία. Είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές που έχουν δοθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να ικανοποιηθούν τέτοια αιτήματα. Είναι άδικο, λοιπόν, μία ομάδα αγροτών, σε μια ορισμένη περιοχή της Ελλάδας, να θεωρεί ότι μόνο εκείνη έχει προβλήματα και δι` αυτού του τρόπου να διεκδικεί τη λύση τους. Δηλαδή με δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες οδηγούν -κατά τις εξαγγελίες των ίδιων των οργανωτών αυτών των κινητοποιήσεων- ακόμη και σε ενδεχόμενο κλεισίματος της Εθνικής Οδού.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, κατ' αρχήν σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή το απόγευμα ο κ. Ανωμερίτης. Παραδέχτηκε, ευθέως είπε ότι όντως δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί όσα είχαν συμφωνηθεί για τις χρεώσεις του ΦΠΑ, τα πετρέλαια κλπ. Αυτά τα παρακάμπτω για να ρωτήσω και κάτι ακόμα: αν ο ίδιος ο κ. Ανωμερίτης στο θέμα των χρεών, που εσείς αναγνωρίζετε ότι τώρα είναι ένα πρόβλημα πιο έντονο, πρότεινε συγκεκριμένη λύση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η λύση αυτή δεν έγινε αποδεκτή και το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε σε κάποια άλλη λύση η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα της εβδομάδος.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων της αγροτικής πολιτικής και έκανε ιδιαίτερες επισημάνσεις. Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν είναι σε απόλυτη αρμονία με αυτά τα οποία εισηγήθηκε ο κ. Ανωμερίτης. Δεν έκανε κάποια εισήγηση η οποία απορρίφθηκε, ούτε αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία αντιμετώπισε με αρνητικό τρόπο το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Να επιμείνω, λοιπόν, πιο εξειδικευμένα. Ο κ. Ανωμερίτης πρότεινε να υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συνολική ρύθμιση των χρεών των αγροτών άπαξ δια παντός, τουλάχιστον σ' ένα μεγάλο βαθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ανωμερίτης είναι μεταξύ εκείνων που έθιξαν αυτό το θέμα, το πρόβλημα των χρεών, που έχουν συσσωρευτεί στον αγροτικό τομέα. Εισηγήθηκε και δέχτηκε το Υπουργικό Συμβούλιο να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, για να μην πάμε και πάλι σε ρυθμίσεις οι οποίες τελικώς δεν λύνουν το πρόβλημα, από την άλλη δε δημιουργούν και προβλήματα στη σχέση μας με την Ε. Ε.. Σημειώνω ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να εναρμονίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα. Μπορείτε να τις προσδιορίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτούς μιλούμε τόση ώρα. Για αυτούς οι οποίοι επιδιώκουν μ' αυτόν τον τρόπο, με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού να κόψουν την κυκλοφορία και να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανωμαλίας, βλάπτοντας τη χώρα και το σύνολο των συμπολιτών μας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αυτή την εποχή μελετάται από την κυβέρνηση το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα η "ΑΘΗΝΑΙΚΗ" φέρνει μια έκθεση του ΟΟΣΑ στη δημοσιότητα, η οποία δίνει κάποιες κατευθύνσεις που πρέπει να τηρηθούν από τη χώρα μας για την ασφάλιση και το ασφαλιστικό σύστημα. Μιλάει για αύξηση των ορίων συντάξεων, για αύξηση των εισφορών κ. α. Οι σκέψεις της κυβέρνησης κινούν προς αυτή την κατεύθυνση; Προς την κατεύθυνση, δηλαδή, που δίνει ο ΟΟΣΑ και οι άλλοι Οικουμενικοί Οργανισμοί; Γιατί κάτι τέτοιο μου θυμίζει και τις προτάσεις του κ. Σπράου, στο παρελθόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Η σκέψη της κυβέρνησης έχει γίνει πράξη της κυβέρνησης. Και πράξη της κυβέρνησης είναι το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου που μεταξύ των άλλων αντιμετώπισε και τα ασφαλιστικά ζητήματα. Για τις αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία έχει μιλήσει η κυβέρνηση με λεπτομέρειες. Αυτή την περίοδο το θέμα αυτό απασχολεί ασφαλώς την κυβέρνηση. Εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις αλλαγές, οι οποίες και σε άλλες χώρες της Ε. Ε. έχουν γίνει, προκειμένου η αγορά μας να είναι ευέλικτη και ανταγωνιστική, χωρίς να θίγονται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται με τις νέες αυτές ρυθμίσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Επειδή με την έκθεση του ΟΟΣΑ δίνεται μια κατεύθυνση προς την ιδιωτική ασφάλιση, συνάγω το συμπέρασμα ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να είναι και μια λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τα υπερχρεωμένα ταμεία και τα προβλήματα που έχουν. Η κυβέρνηση σκέφτεται κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, προχωρούμε και στην ενοποίηση ταμείων προκειμένου αυτά να καταστούν ισχυρά. Και μάλιστα προικοδοτούμε, δίνουμε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αρα, η επιλογή μας είναι να έχουμε βιώσιμα, ισχυρά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους. Από κει και πέρα είναι θέμα επιλογής του κάθε πολίτη το να ακολουθήσει και την οδό της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι αυτό η κυβερνητική πολιτική, πάντως.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Θέλω να επανέλθω με αφορμή τα κυριακάτικα δημοσιεύματα. Διάβασα τις δηλώσεις σας, αν πρόκειται να μας πείτε "ότι έκανα δηλώσεις". Δεν θέλω να ρωτήσω αν είναι σήμερα εδώ στην Ελλάδα, γιατί δεν θα μου απαντήσετε. Αλλά, θέλω να σας ρωτήσω τελικά τί έγινε; Ηρθε τελικά ο Οτσαλάν στην Ελλάδα δύο φορές, όπως δημοσίευσε πρώτη η "ΑΘΗΝΑΙΚΗ" και αναδημοσίευσαν όλα τα κυριακάτικα φύλλα, ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε τις απαντήσεις που έδωσα και εγώ ξέρω την ερώτηση που κάνατε, γιατί την έχω ξανακούσει. Στην ερώτηση αυτή, λοιπόν, έχω δώσει απάντηση κατ' επανάληψη και μένω σ' αυτές τις απαντήσεις. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε σχέση με αυτό που υπήρχε την προηγούμενη Παρασκευή που συζητήσαμε, προκειμένου να μας απασχολήσει και που μας καλείτε να το σχολιάσουμε. Για όλα αυτά τα θέματα έχουμε συζητήσει εκτενέστατα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σωστό, αλλά σε όλες τις ερωτήσεις που κάναμε και τις δύο φορές που δημιουργήθηκε το θέμα με τον Οτσαλάν, πάντα λέγατε ότι δεν ήρθε. Επιμένετε ότι δεν ήρθε ο Οτσαλάν, τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού παραμένω στις απαντήσεις που έχω δώσεις; Δεν είναι αυτονόητη η απάντηση αυτή; Δεν έπρεπε να την περιμένετε;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Χθες το "ΒΗΜΑ" δημοσίευσε δύο πράγματα: Το ένα είναι μια πρόταση του Οτσαλάν να παρέμβει η Ελλάδα κλπ και να γίνει μια συνδιάσκεψη για το Κουρδικό με τη συμμετοχή της Ε. Ε., των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας κλπ. Το δεύτερο θέμα, για να εξειδικεύσω την ερώτηση της κας Αλεξάκη, θέλω να μάθω εάν ο κ. Οτσαλάν ήταν στην Ελλάδα το διάστημα που ο Πρωθυπουργός και ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν στη Βιέννη. Δηλαδή 29 με 31 Ιανουαρίου, ένα διήμερο από αυτές τις μέρες λέει το "ΒΗΜΑ" ότι ήταν ο Οτσαλάν στη Γλυφάδα. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Για το πρώτο μέρος της ερώτησης είχατε πει ότι η Ελλάδα θέλει μια συνδιάσκεψη για το Κουρδικό. Μετά από την πρόσκληση αυτή Ισχύει ότι η Ελλάδα ενεργεί για μια τέτοια συνδιάσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα σχόλιο θα κάνω μόνο, γιατί έχω απαντήσει στα θέματα που θέσατε. Το σχόλιο είναι το εξής: Είπαμε ότι η Ελλάδα κατ' επανάληψη έχει πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού δεν είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και δεν είναι σημείο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι διεθνές ζήτημα. Αρα, λοιπόν, δεν αναμέναμε την πρόσκληση από οποιονδήποτε, και από τους ίδιους τους άμεσα θιγόμενους και ενδιαφερόμενους, να μας καλέσει να θέσουμε αυτό το θέμα για να το θέσουμε. Το έχουμε θέσει. Αλλά το θέμα αυτό το θέτουμε επειδή αφορά ένα αγαθό, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν το θέτουμε μετά από παράκληση, μετά από πίεση, μετά από υπόδειξη. Είναι ένα στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και όπως κατ' επανάληψη έχω πει κάνουμε εξωτερική πολιτική αρχών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της εξωτερικής πολιτικής έχουμε θέσει αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε να το θέτουμε, όχι επειδή το ζητούν κάποιοι, αλλά επειδή είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να το δει κατάματα και να το λύσει. Αυτό είναι το θέμα που θέτει η Ελλάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για τη Γλυφάδα; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Δεν σας κάλυψαν οι απαντήσεις που έδωσα πριν;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ηρθε στην Γλυφάδα, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν απαντήσω σε σας "δεν ήταν στην Γλυφάδα", μπορεί να με ρωτήσει κάποιος άλλος αν ήταν στα Τουρκοβούνια! Θα πω "δεν ήταν στα Τουρκοβούνια" και θα με ρωτήσει κάποιος, αν ήταν στον Περισσό, στις Κουκουβάουνες ή αλλού! Μην μπούμε σ' αυτό το παιχνίδι. Εχω δώσει απαντήσεις γι' αυτά τα θέματα και να μείνουμε σ' αυτές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κατά τη συνάντηση Τσοχατζόπουλου με τον Κύπριο ομόλογό του θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου για τους S-300 που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η επιλογή μας. Εχουμε αποφασίσει την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη. Κλείνει αυτός ο κύκλος των συζητήσεων με την επαφή των Υπουργών Αμυνας των δύο χωρών. Η κυπριακή αντιπροσωπεία, εξ όσων γνωρίζουμε, θα μεταβεί στη συνέχεια στη Ρωσία, προκειμένου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων πιστεύουμε ότι πλέον θα έχουν αντιμετωπιστεί και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή αυτής της πολιτικής επιλογής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 February 1999 - 15:59:00 UTC