Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήσαμε τα θέματα της ελληνικής γεωργίας. Θα έλεγα ότι κάναμε μια πολύ καλή "ακτινογραφία" της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική γεωργία σήμερα και δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων θεμάτων.

Για όλα αυτά θα μιλήσει ο αρμόδιος Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε περίπου μια ώρα.

Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει τον αγροτικό κόσμο. Αυτή είναι μια πολιτική δέσμευση, που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του απέναντι σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, η οποία ισχύει πάντοτε.

Για την αντιμετώπιση, με τον καλύτερο τρόπο, των θεμάτων αυτών οι συνάδελφοι σας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον υπουργό Γεωργίας, όπως, επίσης, να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουν.

Εγώ περιορίζομαι μόνο σε αυτά και είμαι στη διάθεσή σας.

ΠΑΠΠΑ: Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτά που είπε, χθες, ο κ. Αβραμόπουλος, στο Συνέδριο των Διαφημιστών, ότι, δηλαδή, ο δικομματισμός, δημιουργεί ψευτοδιλήμματα και ότι υπάρχει ένας οπισθοδρομικός και αναχρονιστικός λόγος στα πολιτικά κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης λέει ελεύθερα τις απόψεις του. Αυτό είναι τεκμήριο της πολιτικής δημοκρατίας, η οποία λειτουργεί και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στην πατρίδα μας. Θα έλεγα ότι ο κ. Αβραμόπουλος ασχολείται περισσότερο με το να καλλιεργεί το "φαίνεσθαι" της πολιτικής και λιγότερο ενδιαφέρεται για το "είναι", για το περιεχόμενο της πολιτικής, το οποίο μάλιστα συχνά στρεβλώνει. Στην Ελλάδα η πολιτική δημοκρατία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων του ελληνικού λαού, αυτό το επίπεδο που έχουμε κατακτήσει. Βεβαίως, και τα πολιτικά κόμματα -και ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- με θεσμούς αντικειμενικοποίησης της δημόσιας ζωής και διαφάνειας στις λειτουργίες του δημόσιου βίου, όπως επίσης, με θεσμούς αποκέντρωσης και συμμετοχής, έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον υπέρ της πολιτικής δημοκρατίας, ώστε να μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι έχει, πλέον, ισχυρές ρίζες και είναι απρόσβλητη. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, όμως, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας, μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Δεν αντιμετωπίζονται με την εξ αποκαλύψεως αλήθεια που δήθεν κατέχουν κάποιοι. Σε μια κοινωνία υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες των οποίων τα συμφέροντα είναι διαφορετικά και συγκρούονται, υπάρχουν πολιτικές προτάσεις, οι οποίες αντιπαρατίθενται. Ολα αυτά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν δια της αυθυποβολής των πολιτών. Χρειάζονται πολιτικές προτάσεις, προγράμματα, διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση και κοινή προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: "Φακίρης" είναι ο (κ. Αβραμόπουλος);

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή τη διαδικασία θέλει να υποβάλει του Ελληνες πολίτες. Ετσι να αντιμετωπίσουν τα θέματα που τους απασχολούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχω μια απορία, κ. Εκπρόσωπε. Επανειλημμένα, έχω ακούσει τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η υπόθεση Αβραμόπουλου, αφορά τη Ν. Δ. Και σήμερα, πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ -κι εσείς ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης- σχολιάζετε και μάλιστα με επιθετικούς προσδιορισμούς, τα λεγόμενα του κ. Αβραμόπουλου. Τελικά το ΠΑΣΟΚ φοβάται την υπόθεση Αβραμόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε σε αυτό ο Πρωθυπουργός μόλις προχθές. Το ΠΑΣΟΚ δεν νοιώθει ότι υπάρχει αντίπαλος. Το ΠΑΣΟΚ έχει αντίπαλο τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό, αυτά καλείται να αντιμετωπίσει και να λύσει. Το θέμα των πρωτοβουλιών του κ. Αβραμόπουλου είναι πρόβλημα, ασφαλώς, της συντηρητικής παράταξης. Ομως, η πολιτική δημοκρατία είναι θέμα που όλους μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί. Στο πλαίσιο αυτό έκανα κι εγώ το σχετικό σχόλιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο κ. Εβερτ μίλησε για "στημένη" συνέντευξη του Πρωθυπουργού και μάλιστα κατηγόρησε τον Παύλο Τσίμα ως αρχιτέκτονα αυτού του στησίματος. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Εβερτ, επειδή είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Τύπου, είναι δηλαδή Προϊστάμενος λειτουργών των ΜΜΕ, πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο μοντέλο στη σχέση των πολιτικών και των δημοσιογράφων. Γι` αυτό προέβη σ` αυτές τις απαράδεκτες κατηγορίες. Είναι λογικό να υπερασπίζεται την παράταξή του και τον αρχηγό του. Απλά, το κάνει με τρόπο, ο οποίος είναι αντιδεοντολογικός και απρεπής. Και σε τελευταία ανάλυση, μπορώ να πω ότι εκφράζει την απογοήτευσή του και την ενόχλησή του, γιατί τέτοιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού πλήττουν τη Ν. Δ. και της δημιουργούν μεγάλη πολιτική ζημιά. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι βλέπω και μία αδιόρατη χαρά στον κ. Εβερτ, όταν στο πλαίσιο αυτών των ένθετων μονολόγων του στα δελτία ειδήσεων, εξασφαλίζει την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας. Εκείνος μιλάει για να είναι παρών. Η κυβέρνηση μιλάει για το έργο της, μιλάει με το έργο της και ενδιαφέρεται να διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν νοιώθει ότι υπάρχει αντίπαλος. Τι εννοούσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε, προχθές, ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι ουδείς αντίπαλος είναι επικίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει, νοιώθει αντίπαλό του μόνο τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Είναι μία θέση την οποία έχω διατυπώσει, εδώ και πολύ καιρό. Θα έλεγα, από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα σ` αυτόν εδώ το χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι 11 μονάδες διαφορά της Ν. Δ. από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αντίπαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θα έλεγα, όταν μιλάτε για διαφορά, να μείνετε στη διαφορά, υπέρ του ΠΑΣΟΚ, των βουλευτών, οι οποίοι λόγω της κοινοβουλευτικής αυτής πλειοψηφίας, απαρτίζουν και τη βάση που στηρίζει τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γκάλοπ λένε για τη διαφορά της Ν. Δ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός έχει αποφανθεί. Οταν έρθει η ώρα να αποφανθεί και πάλι, τότε θα αναμένετε την κρίση του, η οποία πιστεύω ότι ξανά θα τους απογοητεύσει.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, εκτός από τα αγροτικά, έκανε καμία άλλη αναφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία άλλη αναφορά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι αγρότες θα αποτελέσουν ένα καινούργιο μέτωπο μετά την Παιδεία ή όχι; Μήπως διαβλέπει καμία ανάλογη κατάσταση και στο χώρο της Υγείας; Δηλαδή αγρότες, ο χώρος της Υγείας με γιατρούς, νοσοκομεία κλπ και πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι στο χώρο της ελληνικής γεωργίας υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Πρέπει να δεχθείτε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα των αγροτών με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για όλα αυτά, τόσο απολογιστικά όσο και εξαγγελτικά, θα μιλήσει σε λίγη ώρα ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας. Οσον αφορά το χώρο της Υγείας, ασφαλώς υπάρχει αυτή η αναταραχή. Οπως είπε και ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας σήμερα στη Βουλή, έως τις 10 Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που δικαιούνται να λάβουν οι γιατροί στα νοσοκομεία και ιδιαιτέρως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα λόγω αυτής της εκκρεμότητας. Εως τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των πιστώσεων για το σύνολο των εφημεριών που πρέπει να γίνουν μέσα στο 1999 από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Δεν πιστεύουμε ότι λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση προκαλείται πρόβλημα, ώστε να οδηγεί σε κινητοποίηση διάφορες κοινωνικές ομάδες, τους αγρότες ή τους ιατρούς, γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση έχει βελτιώσει, σε μεγάλο βαθμότις θέσεις των μελών αυτών των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες γνωρίζουν ότι σ' αυτή την κυβέρνηση έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους και κάνει το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο αυτών των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αρα, λοιπόν, δεν χρειάζεται σύγκρουση και αντιπαράθεση. Χρειάζεται συνεννόηση για να επιλύσουμε με κοινή προσπάθεια τα προβλήματα.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε κάποια ένδειξη για το πώς υποδέχονται οι αγρότες τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως τα βλέπουμε και σήμερα, στις εφημερίδες και με τη θέση την οποία παίρνουν και πώς βλέπετε να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κατάσταση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά δημοσιεύματα, πρέπει να αποσαφηνίσω, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες οι οποίες μάλιστα αποτιμώνται σε πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Η προσπάθεια που κάνει η χώρα προς την ΟΝΕ απαιτεί μια διαχείριση των δημόσιων πόρων με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται ισομερώς όλες οι κοινωνικές ομάδες, χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση ο μεγάλος εθνικός στόχος που έχουμε θέσει. Ειδικά για τους αγρότες θα μιλήσει ο υπουργός Γεωργίας και θα αναφερθεί με λεπτομέρειες σε επιμέρους θέματα. Κάνω αυτή την αποσαφήνιση επειδή πρέπει να την κάνω τώρα για να μην παραμένει αυτή η παρανόηση ή η παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομιμοποιεί η κυβέρνηση τις απαιτήσεις διοικήσεων νοσοκομείων από γιατρούς να επιστρέψουν χρήματα τα οποία έχουν εγκριθεί από τους Παρέδρους και το Ελεγκτικό Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι γιατροί θα πρέπει να αμείβονται με βάση τα όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Εφόσον τα χρήματα που έχουν λάβει ανταποκρίνονται σε πραγματική εργασία που έχουν κάνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά επειδή φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, καλό είναι να ελεγχθούν αυτές οι περιπτώσεις.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα ελέγξει; Η κυβέρνηση θα ελέγξει το Ελεγκτικό Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα Δ. Σ. των νοσοκομείων έχουν και ένα τέτοιο ρόλο. Και, βεβαίως, άλλος ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλος ο ρόλος των διοικήσεων των νοσοκομείων. Εχουν ένα ρόλο να ελέγχουν αν πραγματικά οι εφημερίες έχουν γίνει και είναι πραγματικές. Αν πραγματικά το ωράριο στο οποίο προβλέπεται να εργάζονται οι γιατροί έχει τηρηθεί από τους γιατρούς. Για το θέμα αυτό έχει αποσταλεί εγκύκλιος από τον υπουργό Υγείας κ. Παπαδήμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 February 1999 - 16:24:35 UTC