Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

* Σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας κ. Λίπονεν. Συναντάται με τον Πρωθυπουργό. Θα του παρατεθεί γεύμα και θα γίνουν σχετικές δηλώσεις. Γνωρίζετε ότι η Φιλανδία θα ασκήσει την Προεδρία της Ε. Ε. κατά το β` εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

* Για την υπόλοιπη εβδομάδα δεν έχω να σας αναφέρω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κάτι ιδιαίτερο. Σας λέω κατ` αρχήν ότι θα λάβει μέρος στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", μεθαύριο, Τετάρτη.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο. Γι` αυτά τα θέματα, όμως, με λεπτομέρειες, θα επανέλθω αργότερα σήμερα ή αύριο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα, σχετικά με το Κόσσοβο, εάν έχετε κάποια αντίδραση για τη σφαγή των πάνω από 45 αμάχων και εάν τελικά ο κ. Πάγκαλος θα επισκεφθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, όπως περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμά του, την περιοχή, το Βελιγράδι, την Πρίστινα κ. λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη σφαγή των πολιτών. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα, δεν βοηθούν να εκτονωθεί η κρίση. Πιστεύουμε ότι όλοι αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν τέτοιες πράξεις βίας. Ελπίζουμε να εντοπιστούν, να συλληφθούν οι υπαίτιοι αυτής της επίθεσης και να τους αποδοθούν ευθύνες. Πιστεύουμε ότι η λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και έχει εκφραστεί από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φαίνεται πως όλες οι πλευρές - άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- έχουν ευθύνες για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης. Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Εχει κάνει, άλλωστε, εποικοδομητικές προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, σε αυτή την περιοχή. Το πρόγραμμα του Υπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υπό το φως των εξελίξεων θα αποφασιστεί εάν και πώς θα γίνουν αυτές οι επισκέψεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε ποιους επιρρίπτετε ευθύνες; Είπατε "όλοι". Ολοι έχουν ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέω "όλοι" δεν εξαιρώ κανέναν.

ΚΙΑΟΣ: Ανησυχεί περισσότερο από το κανονικό, αν μπορώ να το πω έτσι, η κυβέρνηση με τις εξελίξεις που παίρνουν τα πράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή, με την έννοια που μπορεί να οδηγηθούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ανησυχούμε. Είναι μία εστία που αναζωπυρώνεται. Νομίζω ότι δικαιολογείται κάθε είδους ανησυχία, η οποία επιβάλλει την εγρήγορση της Διεθνούς Κοινότητας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Ελλάδα, η οποία έχει άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν προκύψει, θα συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον της ζητηθεί, ώστε ο διεθνής παράγοντας, με την παρέμβασή του, να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης που έχει εκδηλωθεί και πάλι τώρα στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έχουμε αποφασίσει, ούτε έχουμε λάβει κάποια έκτακτα μέτρα. Είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη, βεβαίως, η επί πολύ καιρό συντήρηση αυτού του φαινομένου στην περιοχή μας δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές συνέπειες γενικότερα. Γι` αυτό επιθυμούμε την άμεση αντιμετώπισή του, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση και να επανέλθει η ομαλότητα στην περιοχή.

ΚΙΑΟΣ: Στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για την αντίδραση της Συμμαχίας ή άλλων ενεργειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο διεθνής παράγοντας εκδηλώνει ενδιαφέρον, το οποίο στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι το πλαίσιο επί του οποίου πρέπει να στηρίζεται κάθε προσπάθεια για αναζήτηση λύσης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο, κάτι άλλο νεότερο.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Παιδείας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αυτά που γράφονται, σήμερα, περί ενδεχόμενης παραίτησης, έχουν βάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις, προχθές, η ελληνική Βουλή, στην πλειοψηφία της, έδωσε θετική ψήφο στον κ. Αρσένη και την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, που είναι πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική. Ολα όσα λέγονται ή γράφονται δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα. Ο κ. Αρσένης είναι Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΚΙΑΟΣ: Αν, αύριο, παραιτηθεί ο κ. Αρσένης, ο Πρωθυπουργός θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκδηλωθεί οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση από την πλευρά του κ. Αρσένη. Δεν συζητούμε επί υποθέσεων. Μπορώ να κάνω ένα σχόλιο μόνο ότι ο κ. Αρσένης δεν έχει κανένα λόγο να επιλέξει αυτή την οδό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, πήρε αυτή την απόφαση. Σήμερα έχουμε νέα επεισόδια, νέες καταλήψεις και έκλεισαν πάλι οι δρόμοι. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Πρόκειται να κάνει κάποιο βήμα; Εχει αποφασίσει να κάνει κάποιο βήμα ή αυτό θα συνεχίζεται κάθε μέρα; Θα είναι μπάχαλο η Ελλάδα κάθε μέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας ενημερώσω, κατ` αρχήν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των σχολείων λειτουργεί. Ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν από σήμερα ομαλά. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πάτρα, το Βόλο ή την Κέρκυρα, παραμένει ένας σημαντικός αριθμός σχολείων υπό κατάληψη και δεν λειτουργούν. Αλλά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στην ελληνική επαρχία, τα σχολεία λειτουργούν. Βεβαίως, έχουμε αρκετά σχολεία υπό κατάληψη στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευθύνη, στον ύψιστο βαθμό, από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών, να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, να λειτουργήσουν και πάλι ομαλά τα σχολεία, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την αρτιότερη δυνατή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τα επεισόδια, στα οποία κι εσείς αναφερθήκατε με την ερώτησή σας, πιστεύω ότι οδηγούν σε ένα σκοταδισμό. Δεν είναι τρόπος αγωνιστικής κινητοποίησης αυτή η απαράδεκτη στάση, την οποία εκδηλώνουν πάρα πολλοί, προκειμένου να προβάλουν τα θέματά τους. Πιστεύω ότι θα επιδειχθεί ευθύνη, η ωριμότητα η οποία πρέπει να διακρίνει τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μεταφραστεί με επάνοδό τους στα εκπαιδευτικά καθήκοντά τους, προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι είναι απαράδεκτα αυτά τα οποία συμβαίνουν στα σχολεία, με τις καταλήψεις. Δεν είναι απαράδεκτη και η στάση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει ένα νόμο, τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή. Απαράδεκτο θα ήταν να μην εφαρμόζονται οι νόμοι που ψηφίζονται. Εκτός πια αν μιλούμε για κατάλυση του κράτους δικαίου, πράγμα το οποίο δεν νομίζω ότι σας βρίσκει κι εσάς σύμφωνους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το νόμο τον ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι όλη η Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε, η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μπορεί να αποκληθεί και κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό όμως δεν οδηγεί στο συμπέρασμα που κρύβεται στη δική σας ερώτηση, ότι είναι ένοχη ή είναι μειωμένων δικαιωμάτων η πλειοψηφία αυτή, επειδή στηρίζει μια κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει την κυβέρνηση, δεν μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση για να κυβερνηθεί ο τόπος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψηφίστηκε από 51 από τους 300. Ετσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι... "51 από τους 300"; Από την πλειοψηφία της Βουλής ψηφίστηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, 51 ψήφισαν τότε...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί εννοείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ ότι ήταν ένα θεσμικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε καλοκαίρι και ψήφισαν 51 βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Και πόσοι καταψήφισαν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπόλοιποι.

ΡΕΠΠΑΣ: Πόσοι είναι αυτοί;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: 49.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, τι θέλετε να πείτε; Αυτό αν το πολλαπλασιάσετε επί τρία, μιας και μιλάτε για ένα τμήμα στη σύνθεση του οποίου μετέχουν 100 βουλευτές, θα δείτε ότι υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία, η οποία άλλωστε επιβεβαιώθηκε με την ψηφοφορία που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή. Μη μένετε, λοιπόν, σ' αυτό το θέμα για δημιουργία εντυπώσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει, ότι "αν αυτή η κυβέρνηση δεν ανακοπεί στην πορεία της"; Μιλούσε για την Παιδεία και είπε και αυτό. Ποιόν φοβάται μήπως ανακόψει την πορεία της;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα σχήμα λόγου, όπου δια της υποθέσεως δηλώνεται η δυσκολία του εγχειρήματος, μια και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητες, συναντούν όμως εμπόδια και αντιδράσεις. Από την άλλη εκφράζεται η βεβαιότητα πως το 2000, την ώρα δηλαδή των εθνικών εκλογών, θα έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισότιμο με τις άλλες χώρες μέλος της Ε. Ε. Ασφαλώς, υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου. Θα πρέπει όμως, μιας και στο παρελθόν συναντήσαμε ανάλογα εμπόδια και δυσκολίες, να έχετε πειστεί και εσείς ότι θα τα αντιμετωπίσουμε, θα τα ξεπεράσουμε και θα φτάσουμε στον τελικό σκοπό μας, που είναι η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα φόβο ότι θα ανακοπεί αυτή η πορεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το είπε τότε, αφού δεν έχει κανένα φόβο; Λέει αν η Κυβέρνηση αυτή δεν ανακοπεί στην πορεία της, έτσι λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ μπορώ να πω, κ. Σταματόπουλε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το είπε.

ΡΕΠΠΑΣ:... αν μου θέσετε ένα θέμα, ότι αύριο θα συζητήσουμε και πάλι, αν είμαι καλά. Αυτό είναι μια υπόθεση, η οποία βεβαίως έχει τη θέση της ως σχήμα λόγου, αλλά αντιλαμβάνεστε πως δεν έχει αυτό το πολιτικό βάρος το οποίο εσείς θέλετε να προσδώσετε σε μια φράση που μεταξύ των πολλών άλλων ο Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην ομιλία του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει βάρος αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός; Μάλιστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Από αυτά που είπα, αυτό καταλάβατε;

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα της Παιδείας: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να απαντήσει θετικά σε αίτημα της ΟΛΜΕ για συνάντηση μαζί του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί προς τον Πρωθυπουργό τέτοιο αίτημα. Δεν έχει σταλεί κάποια επιστολή. Τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας τα χειρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Γι' αυτό, άλλωστε, για κάθε τομέα υπάρχει και ο αρμόδιος υπουργός.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στην περίπτωση που διατυπωθεί, ο Πρωθυπουργός είναι ανοικτός για μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου και να μιλούμε μέσω υποθέσεων; Ο Πρωθυπουργός μίλησε προχθές, είναι τελείως πρόσφατη η τοποθέτησή του επί των θεμάτων της εκπαιδευτικής πολιτικής. Αρα, γνωρίζετε ποιες είναι οι απόψεις του.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στο αίτημα εκπροσώπων του ΡΚΚ που ζητάνε να γίνει δεκτός στην Ελλάδα ο κ. Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα προς την ελληνική Κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ο εκπρόσωπος αυτός ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, λέει ότι έχει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες. Το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Λέγεται ότι είναι άτυπες συνομιλίες, αλλά ωστόσο για να δοθεί το "πράσινο φως", για να μείνει έστω και έξι μήνες στην Ελλάδα όπως ζητάει ο Οτσαλάν, θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να δώσει το "πράσινο φως". Επειδή και στο παρελθόν φαίνεται ότι αρνήθηκε η ελληνική Κυβέρνηση, παρ' όλο που εσείς το έχετε διαψεύσει αυτό, εκείνοι επιμένουν ότι το είχαν ζητήσει, έχετε να μας πείτε πού βρίσκεται τώρα το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά τουλάχιστον αμέσως την Ελλάδα. Η θέση μας είναι σαφής. Για όσους δεν την έχουν αντιληφθεί ή δεν ενθυμούνται την τοποθέτησή μας, μπορώ να την επαναλάβω με πολύ λίγες λέξεις. Δεν θεωρούμε σκόπιμη την έλευση και παραμονή του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, για λόγους που έχουν σχέση με τον αγώνα αυτού του ίδιου του Κουρδικού λαού.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Πριν φύγει από την Ιταλία, είχε η ελληνική κυβέρνηση οποιαδήποτε επαφή με την ιταλική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στους χειρισμούς που έκανε η ιταλική κυβέρνηση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επίσης, πριν φύγει, τώρα δηλαδή -αν και το τώρα το διαψεύσατε- πριν φύγει από την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε επαφή με το ΡΚΚ σχετικά μ' αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Απάντησα σ' αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων η Αγκυρα έθεσε θέμα για το FIR Αθηνών και δεχθήκατε κι εσείς προσωπικά επίθεση. Ποιό είναι το σχόλιό σας; Και η δεύτερη είναι γιατί δεν υπήρξε αντίδραση, χθες το βράδυ, από την ελληνική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία εφευρίσκει θέματα, κατασκευάζει προβλήματα και δημιουργεί όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το κάνει αυτό γιατί επιδιώκει την αντιπαράθεση. Είναι γνωστή και ανεδαφική η τακτική της, όπως επίσης είναι γνωστή και αποτελεσματική η δική μας ψύχραιμη στάση. Αν η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχουν νομικής υφής θέματα, μπορεί να τα αντιμετωπίσει αξιοποιώντας τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κάτι που αποφεύγει συστηματικά να κάνει. Κατά τα άλλα, για να έρθω στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας, δεν είναι δυνατό να αναμένετε από την ελληνική κυβέρνηση να "χορεύει" στο σκοπό τον οποίο παίζει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται να "φορτώσει" τις διμερείς σχέσεις, δημιουργώντας ένα κατάλογο θεμάτων που παραμένουν, κατά τη δική της άποψη, σε εκκρεμότητα. Αυτή είναι απαράδεκτη στάση. Μια τέτοια πολιτική δεν πρόκειται να παγιδεύσει την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική. Σε όλους τους τόνους έχουμε κάνει σαφείς τις θέσεις μας. Παραμένουμε σ` αυτή την πολιτική. Η Τουρκία έχει το πρόβλημα, η Τουρκία ας αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει τα προβλήματα που την απασχολούν. Και οι δρόμοι τους οποίους μπορεί να επιλέξει είναι πολύ συγκεκριμένοι. Εκτός αν επιλέγει το δρόμο του πολέμου, πράγμα το οποίο διαφαίνεται και υποκρύπτεται, πολλές φορές, στην επιθετική και προκλητική στάση των αξιωματούχων της. Αυτό, όμως, είναι κάτι που καταδικάζει όλη η Διεθνής Κοινότητα και όχι μόνο η Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λίγους μήνες μετά την αθώωση των συναδέλφων για κατασκοπεία, η Δικαιοσύνη πάλι εγκαλεί συνάδελφο για κατασκοπεία. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει ποτέ τις πρωτοβουλίες των δικαστικών οργάνων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τις σχολιάζει; Δεν είστε αρμόδιος υπουργός Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, όταν είναι σε εξέλιξη μία δικαστική έρευνα, μια διαδικασία για την οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία δικαστικό όργανο, εμείς παραμένουμε σιωπηλοί. Οταν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, γνωρίζετε ότι εκφράζουμε τη δική μας θέση. Το έχω κάνει στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση. Θα αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου τότε, με δική σας πρωτοβουλία -παρακαλώ να το θυμηθείτε- να επανέλθουμε στο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για κατασκοπεία; Δέχεστε, δηλαδή, τη δίωξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω τις πρωτοβουλίες δικαστικών οργάνων. Η χαρά η δική μας είναι, οι δημοσιογράφοι απρόσκοπτα να κάνουν το έργο τους. Και γνωρίζετε ότι έχουμε επιτύχει, στην Ελλάδα η ελευθεροτυπία να βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, που θα το ζήλευαν πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί τρία χρόνια, κύριε Υπουργέ, ταλαιπωρούσε η κυβέρνηση άλλους δημοσιογράφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω, τουλάχιστον, από το ' 93 και μετά που κυβερνά και πάλι το ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει στην Ελλάδα δημοσιογράφος ο οποίος έχει υποστεί ταλαιπωρία. Εκτός εάν η έννοια της ταλαιπωρίας, κατά τη δική σας αντίληψη, είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός κι αν δεν θυμόσαστε καλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μιλήσατε για ταλαιπωρία, γι` αυτό απάντησα έτσι. Για να γνωρίζουμε τι είναι ταλαιπωρία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετρεχαν κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια. Δεν είναι ταλαιπωρία αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Επρεπε να ανταποκριθούν στις κλήσεις που έλαβαν από δικαστικά όργανα. Είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Αν θέλετε να καταργήσουμε τη Δικαιοσύνη, μπορείτε να το προτείνετε. Από τη στιγμή που υπάρχουν όργανα της Δικαιοσύνης, θα τα αφήσουμε απερίσπαστα να κάνουν το έργο τους. Εδώ θέλετε να λειτουργούν οι θεσμοί στην Ελλάδα, αλλά από την ώρα που παίρνουν πρωτοβουλίες για κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τις δικές σας απόψεις, περίπου θέλετε να τους καταργήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να εφαρμόσετε το Ν. 1975, πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς κύριε Σταματόπουλε, έχουμε ξεκάθαρη πολιτική γι` αυτά τα θέματα. Δεν παρεμβαίνουμε στα θέματα της Δικαιοσύνης. Παρακαλώ, το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Αυτό σας καλώ να κάνετε. Να μείνετε μακριά από θέματα που χειρίζεται κάθε φορά ένα δικαστικό όργανο, γιατί αυτό επιβάλλει το κράτους δικαίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο ίδιο θέμα μία ερώτηση. Για την κυβέρνηση, έχει κλείσει το θέμα που προέκυψε μετά την παρέμβαση του τότε Γενικού Γραμματέα, άρα και κυβερνητικού στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών; Εχει κλείσει αυτό το θέμα για την κυβέρνηση, μετά και τη διαδικασία που ακολουθεί η Δικαιοσύνη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό γνωρίζετε ότι το είχαμε σχολιάσει επικαίρως τότε. Από εκεί και πέρα, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Δικαιοσύνη τήρησε τις δικές της διαδικασίες και εξέδωσε ένα πόρισμα, ένα απαλλακτικό βούλευμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το οποίο σχολιάσαμε και εκφράσαμε την ικανοποίησή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Για σας, έχει κλείσει αυτή η υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει αναληφθεί άλλη πρωτοβουλία η οποία να δικαιολογεί το ερώτημα που θέτετε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε εσείς, ως κυβέρνηση, στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Αβραμόπουλο και προτίθενται να προσχωρήσουν στην πολιτική κίνηση, η οποία είναι υπό δημιουργία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε σχετικό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η κυβέρνηση θα βάλει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δηλαδή, οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με το ισχύον σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2000. Και θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ηρθε εκπρόσωπος του PKK από την Ευρώπη εδώ και δηλώνει σε μεγάλης κυκλοφορίας ελληνική εφημερίδα ότι κάνει επαφές ή θα κάνει σήμερα κρίσιμες επαφές με αρμόδιους παράγοντες, σχετικά με την έλευση εδώ του Οσταλάν κ. λπ. Εκτός του ότι το διαψεύσατε αυτό, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σχετικά μ` αυτό; Δηλαδή, είναι κάτι θετικό αυτό, να λέει κάτι το οποίο να το διαψεύδετε εσείς; Θα ήθελα κάποιο σχόλιο επ` αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιοι ζουν στην Ελλάδα μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν την όποια νόμιμη δραστηριότητά τους. Δεν υπάρχει περιορισμός επειδή, ακριβώς, στην Ελλάδα το κράτος δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν παρακολουθεί τη δραστηριότητα των πολιτών. Υπάρχει νόμος ο οποίος πρέπει να γίνεται σεβαστός. Εφόσον δεν υπάρχει παράβαση νόμου, δεν δημιουργείται οποιοδήποτε θέμα. Από εκεί και πέρα, η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής. Την έχω εκθέσει και σας είναι γνωστή. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Ούτε μπορεί να λογοκριθεί κάποιος επειδή λέει κάτι, ούτε βεβαίως μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον να πει κάτι, το οποίο ο ίδιος δεν ενστερνίζεται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αλλά, μπορεί να σχολιαστεί, όμως. Αυτό σας ζητάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να σχολιάζουμε οτιδήποτε συζητείται στο δημόσιο χώρο. Αυτό το οποίο έχει σημασία για σας, είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Την επίσημη θέση της κυβέρνησης την ανέφερα με πολύ λίγες λέξεις. Είναι γνωστή σε σας. Παρακαλώ να μείνετε σ` αυτό.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να επανέλθω σ` αυτό που ρώτησε ο κ. Σταματόπουλος, για αυτή την αποστροφή στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ανησυχεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για ενδεχόμενη πράξη αποσταθεροποίησης είτε του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, είτε της πορείας της κυβερνητικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο, είμαστε κατηγορηματικοί ότι οι δημοκρατικοί και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί στην Ελλάδα λειτουργούν απολύτως. Δεν είναι δυνατό να υπονομευθεί η λειτουργία των θεσμών αυτών από οποιονδήποτε το σκέπτεται ή το επιχειρήσει. Η δημοκρατία έχει ριζώσει στην Ελλάδα. Δεύτερον, η πορεία της κυβέρνησης είναι σταθερή. Στο τέλος αυτής της πορείας, το χρονικό σημείο, δηλαδή, στο οποίο θα κριθεί η παρουσία μας, είναι το 2000. Απαντώντας πριν, ήμουν κατηγορηματικός. Αρα, έδωσα εμμέσως απάντηση και στη δική σας ερώτηση, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000, που σημαίνει ότι θα πορευθούμε μέχρι τότε, χωρίς να περιμένετε ότι θα προκύψει μια άλλη κατάσταση αιφνιδίως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πάντως είναι η πρώτη φορά που κι εσείς μιλάτε για κατάσταση που θα προκύψει αιφνιδίως και είναι η πρώτη φορά που εσείς μιλάτε για κάποια αρρώστια που είπατε προηγουμένως και εγώ αν είμαι καλά αύριο, που σημαίνει ότι δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι.

ΡΕΠΠΑΣ: Το απέκλεισα κατηγορηματικά. Αν καταλάβατε το αντίθετο, λυπούμαι. Ισα-ίσα, για να δικαιολογήσω αυτή την υπόθεση, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως σχήμα λόγου, έκανα κι εγώ ένα σχήμα λόγου. Είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείται στις καθημερινές συζητήσεις μας και δεν πρέπει να του δίνουμε, όπως είπα, το πολιτικό βάρος που κάποιοι του δίνουν. Αυτό ακριβώς είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 January 1999 - 15:33:49 UTC