Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Iανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στην Ισπανία. Η αποστολή έφθασε πριν από λίγο στη Μαδρίτη και σε λίγη ώρα αρχίζει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης. Υπάρχουν συνάδελφοί σας εκεί και θα ενημερώσουν για όσα θα γίνουν.

Ετσι, λοιπόν, είμαι εγώ σήμερα στη διάθεσή σας και ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μασκοφόροι χουλιγκάνοι χθες στα Προπύλαια έσπασαν την κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού STAR, προπηλάκισαν τον τεχνικό μας και τη δημοσιογράφο που κάλυπτε το γεγονός. Τα είδατε στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αποδείχθηκε, όμως, ότι αυτοί οι χουλιγκάνοι ήταν και πορτοφολάδες, γιατί έκλεψαν την τσάντα της συναδέλφου, πήραν το πορτοφόλι της και τα προσωπικά της είδη. Το ερώτημά μου είναι αν έχετε κάποιο λόγο συμπάθειας, καταγγέλλων το γεγονός και αν θα επιληφθεί η Αστυνομία, δεδομένου ότι η κάμερα έδειξε και τις φάτσες των μασκοφόρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως είναι φυσικό η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε τέτοια ενέργεια, όταν στρέφεται ενάντια σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη και ειδικά όταν στρέφεται κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ, για λόγους που είναι ευνόητοι. Επίσης, είναι γνωστό, ότι τα όργανα της πολιτείας κάνουν τη δουλειά τους και θα επιληφθούν.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι στις Ευρωεκλογές εάν ο κ. Αβραμόπουλος "κατεβάσει" ένα συνδυασμό, μπορεί να πάρει τέσσερις, πέντε ή έξι ευρωβουλευτές. Συμμερίζεται και η κυβέρνηση αυτή την άποψη;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή είδα κι εγώ τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε μια υποθετική ερώτηση. Η κυβέρνηση, όπως έχουμε πει, δεν ασχολείται με ενδεχόμενα πολιτικά σενάρια. Προτιμά να αντιμετωπίζει αυτά που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις είναι μπροστά μας και -όπως είπε χθες και ο κ. Ρέππας- κάθε Ελληνας πολίτης είναι υπεύθυνος να πράξει ότι εκείνος νομίζει και επιθυμεί. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι είδα τη συνέντευξη. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι δυνατό να συμβεί αυτό που ρωτάτε. Δεν περιείχε, δηλαδή, η απάντησή του εκτίμηση δυνατότητας ή πιθανότητας.

ΚΙΑΟΣ: Επιμένω σε αυτό, εάν δηλαδή συμμερίζεστε και την άποψη που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος για ένα πολιτικό κενό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που υπάρχει, που το διαπιστώνει ο ίδιος.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολύ δε περισσότερο τα κορυφαία στελέχη του, εκφράζουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Η κυβέρνηση, της οποίας επιφανές και επίλεκτο μέλος είναι ο κ. Πάγκαλος, κάνει τη δουλειά της. Αλλωστε, όπως και ο ίδιος είπε, δική μας δουλειά είναι να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ πιο δυνατό και την κυβέρνηση πιο επιτυχημένη. Τα άλλα θα τα δείξει ο καιρός.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία υπό τον κ. Ετσεβίτ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, εύχεται η Τουρκία να έχει πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα για να μπορεί να υπάρχουν συνθήκες, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να προχωρήσει σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να είναι και αξιόπιστος συνομιλητής για τα θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί και πέρα, οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, όπως επίσης είναι γνωστή και η ελληνική απαίτηση, η Τουρκία, υπό οποιανδήποτε κυβέρνηση, να σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και να συμβάλει στη διατήρηση του κλίματος καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η ενδεχόμενη εμφάνιση στο προσκήνιο ενός νέου κόμματος, που καλώς ή κακώς έχει αρχίσει να φημολογείται ότι θα δημιουργηθεί από τον κ. Αβραμόπουλο, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού, σε σχέση με την ημερομηνία των επόμενων εκλογών; Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης από την εμφάνιση ενός νέου κόμματος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, βέβαια. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει σταθερά και εμμένει στην απάντησή της και τη θέση της, για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Από κει και πέρα οι πολιτικοί σχεδιασμοί κάθε προσώπου είναι δικό του θέμα. Σε τίποτα δεν αλλάζουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η Ευρωβουλή αύριο θα συζητήσει μια πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα έχει αυτή η ψηφοφορία, το πολιτικό ζήτημα που γεννήθηκε από το σκάνδαλο και την κατηγορία για τη διαφθορά των Επιτρόπων σχολιάστηκε και από άλλες κυβερνήσεις, όπως τη γερμανική. Πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ των κανόνων και των συνθηκών διαφάνειας στη διαχείριση και των ευρωπαϊκών πραγμάτων. Οπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τις δικές του διαδικασίες και προτεραιότητες και την ελευθερία έκφρασης των μελών του, των ευρωβουλευτών. Αρα, αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει το Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση μας είναι θέση αρχής για τη διαχείριση με διαφάνεια των πόρων της Ε. Ε. Θα ήθελα, όμως, να πω, ότι μπορεί να βρεθούν και άλλες διαδικασίες και στο πλαίσιο της Ε. Ε. για να υπάρξει πλήρης και απόλυτη διαφάνεια. Να υπάρξει έλεγχος όσων κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή έχουν γίνει αντικείμενο καταγγελιών και να υπάρξει συμπέρασμα για το τι ακριβώς έχει συμβεί, αν έχει συμβεί. Αυτά όλα είναι υπό διερεύνηση.

ΚΙΑΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη να τα βρουν και να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία το θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω την εντύπωση ότι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή, "να τα βρουν". Εδώ υπάρχουν κάποιες καταγγελίες, οι οποίες θα μπορούσαν να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η δική μας θέση, επαναλαμβάνω, είναι θέση αρχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα όργανα της Ε. Ε. πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Επίσης, όποιος έχει κάτι να πει θα πρέπει να το λέει δημόσια και βεβαίως με στοιχεία. Αυτή είναι θέση αρχής. Αφορά και τα ελληνικά πράγματα, αφορά και τα ευρωπαϊκά. Συμφωνούμε με τη θέση ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται πολύ σοβαρά θέματα -και στο μέλλον θα διαχειριστεί, επίσης, πολύ σοβαρά θέματα- δεν μπορεί να πλανάται ένα πέπλο μυστηρίου και αδιαφάνειας. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύουν όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι θέμα προς διερεύνηση. Απλώς η Ε. Ε. πρέπει να διασφαλίσει όλες εκείνες τις διαδικασίες, έτσι ώστε κάθε θέμα που τίθεται να παίρνει μια διαφανή και πειστική απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 January 1999 - 17:27:56 UTC