Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, συναντάται με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πορεία των εξοπλισμών.

* Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής, στη Βιέννη. Το απόγευμα, θα απαντήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", σε ερωτήσεις βουλευτών.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των Υφυπουργών. Θέμα συζήτησης είναι η πορεία των μεγάλων έργων, ένα θέμα, το οποίο, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, κατά καιρούς συζητείται και γίνεται μια επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εξελίξεις στην Παιδεία και τις καταλήψεις, σε συνέντευξή του στο συνάδελφο Γιάννη Πολίτη, στα "ΝΕΑ", προτείνει όχι στις καταλήψεις και βεβαίως όχι στο κλείσιμο των οδών από αγρότες, μιας και το θέμα της Παιδείας τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής, ως κατ` εξοχήν πολιτικός των λόγων, μιλάει για πολλά, εκτός από το καίριο που είναι και ζητούμενο: το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο κατά τις ομιλίες του στη Συνδιάσκεψη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και σε συνεντεύξεις που παραχωρεί, δεν αναφέρεται στην ουσία των θέσεων και των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει στη διαδικασία. Κάνει διάφορες προτάσεις, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα, τα οποία, βεβαίως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με βάση την πολιτική που έχει εξαγγείλει, το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η Νέα Δημοκρατία παρευρίσκεται, χαιρετίζει, επισημαίνει, σχολιάζει, κρίνει. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απευθύνθηκε, πριν ψηφιστεί ακόμη ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στα άλλα κόμματα και στη Νέα Δημοκρατία. Είχε κληθεί η Νέα Δημοκρατία να συμμετάσχει σε διάλογο για τα θέματα Παιδείας, αλλά ουδέποτε έδωσε απάντηση. Αρνήθηκε αυτό το διάλογο, την ώρα που είχε θέση ο διάλογος αυτός, προκειμένου οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επρόκειτο να γίνουν από την κυβέρνησή μας να αντικατοπτρίζουν και εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, τώρα, η Νέα Δημοκρατία, αδυνατώντας και πάλι να μιλήσει επί της ουσίας του προβλήματος της εκπαίδευσης στη χώρα μας, αοριστολογεί, γενικολογεί και προτείνει διάλογο. Εχει γίνει της μόδας να μιλάμε όλοι για την ανάγκη διαλόγου. Ο διάλογος αυτός έγινε, γίνεται και θα γίνεται, για όλα τα θέματα. O διάλογος είναι τεκμήριο δημοκρατίας, είναι "εργαλείο" το οποίο είναι ουσιαστικό και πρέπει να αξιοποιείται. Γνωρίζετε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει εντείνει την προσπάθειά της, προκειμένου ο διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, στο σύνολό της, και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσει να γίνουν πιο κατανοητές οι ρυθμίσεις που εισάγονται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι, ο κ. Καραμανλής θα προσφέρει θετικό έργο, αν επί των συγκεκριμένων ρυθμίσεων προτείνει κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο. Οταν παραμένει σε μια γενική καταδίκη των ρυθμίσεων αυτών, ζη τώντας την ανάκλησή τους, αντιλαμβάνεστε πως το κάνει είτε από αδυναμία, επειδή δεν έχει κάτι άλλο να αντιπροτείνει, είτε από σκοπιμότητα, επειδή θέλει ο λόγος του να είναι συμπαθής προς όλους. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, πιστεύω ότι υπολείπεται των υποχρεώσεων που έχει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και το λέω αυτό, αυτή την ώρα, που διαπιστώνω ότι η Νέα Δημοκρατία, για λόγους εντελώς συγκυριακούς, εμφανίζεται περίπου πανηγυρίζουσα.

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σ` αυτή τη φάση βιώνει το φαινόμενο του πολιτικού αντικατοπτρισμού, όσον αφορά την κυβερνητική εξουσία. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να μιλά με αυτόν τον τρόπο, άνετα και πολυτελώς, επί όλων των θεμάτων, χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο. Από την άλλη όμως, πιστεύω, ότι θα την οδηγήσει συντομότατα και πάλι στη θλιβερή, γι` αυτήν, πραγματικότητα, όσο παραμένει εκκρεμής η υποχρέωσή της να διατυπώσει με πειστικότητα και ευθύνη το δικό της προγραμματικό λόγο. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης, εκ μέρους της κυβέρνησης, έλεγε ότι οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες. Ποιους εννοούσε; Γιατί εδώ ο κ. Καραμανλής βάζει τα πράγματα στη θέση τους με αυτές τις δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής, ουδέποτε μέχρι τώρα έχει επιχειρήσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί αφενός δεν διαθέτει "πράγματα", επιχειρήματα, θέσεις, προτάσεις. Και αφετέρου γιατί και όταν έχει κάποιες ιδέες, δεν ξέρει ποια είναι η θέση τους για να τοποθετήσει αυτές τις προτάσεις σε συγκεκριμένη, την κατάλληλη κάθε φορά, θέση. Δεν χρησιμοποίησε ουδέποτε κανείς τη λέξη "υποκινούμενες". Είπαμε ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν πολιτικά αυτές τις κινητοποιήσεις. Πάντοτε από την πλευρά μας γίνεται αυτή η διάκριση, μεταξύ των μαθητών κυρίως, που με άδολη διάθεση, με έκφραση αγωνίας, αλλά και φόβου, λόγω των αλλαγών, διεκδικούν θέματα τα οποία αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και άλλων φορέων που βρίσκονται έξω από την εκπαιδευτική κοινότητα, φορέων που θεωρούν ότι τους προσφέρεται μια ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πολιτικά.

Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Δεν έχει καμία σχέση η στάση των κομμάτων -την οποία καταδικάζουμε, όταν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες και υπεύθυνες θέσεις- με τη στάση των μαθητών, οι οποίοι λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά την πορεία εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, φθάνουν μέχρι του σημείου να αντιδρούν σ` αυτή την ίδια την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Κατανοούμε την αγωνία τους. Πιστεύουμε ότι η συχνή επικοινωνία θα δώσει αποτέλεσμα και τελικά όλοι θα κατανοήσουν ότι είναι για το συμφέρον και των μαθητών, η προώθηση αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα συνεχίσουμε σ` αυτούς τους ρυθμούς ή θα πάρει ο κ. Αρσένης κάποια έκτακτα μέτρα που θα αλλάξουν το τοπίο ενόψει και της πορείας των εξελίξεων, γιατί πάμε στον ενάμισι μήνα περίπου. Και άκουσα σήμερα τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Τσούλια, σε κάποιο ραδιόφωνο, να λέει, ότι αν συνεχιστούν οι καταλήψεις μέχρι τα Χριστούγεννα, θα χαθεί η φετινή σχολική χρονιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει εκδηλωθεί, πρέπει να συμβάλουν όλες οι πλευρές που έχουν σχέση με το αντικείμενο. Να συμβάλουν με εποικοδομητικές προτάσεις και με διάθεση, η οποία δεν υποκρύπτει οποιασδήποτε μορφής σκοπιμότητες. Πιστεύω ότι σ` αυτή τη συνεργασία, που τους έχει καλέσει ο κ. Αρσένης, οι άλλοι φορείς θα ανταποκριθούν, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν -τώρα αν είναι δυνατό- να βρεθεί η λύση η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη, παρά η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με τις όποιες βελτιώσεις ή διορθώσεις απαιτούνται. Και εδώ είναι το χρέος των φορέων, που πρέπει με συγκεκριμένες προτάσεις να εκδηλωθεί, ώστε το συντομότερο δυνατό η πλήρης και στην τελική μορφή της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ισχύσει χωρίς τριβές, κραδασμούς και εντάσεις στα σχολεία. Αυτό είναι που απαιτείται αυτή την ώρα. Σ` αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας. Σ` αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και οι άλλοι φορείς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ έχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Μίλερ βρίσκονται από σήμερα στην Ελλάδα. Το βράδυ παραθέτει δείπνο ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας κ. Μπερνς στο οποίο θα παρακαθίσουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στο δείπνο είναι προσκεκλημένοι ο Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο Υφυπουργός Γ. Κρανιδιώτης. Επίσης, το απόγευμα, στις 18.00, ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει και άλλες φορές επισκεφτεί την Ελλάδα ο κ. Χόλμπρουκ. Δεν έχει τεθεί επισήμως το αίτημα αυτό. Διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Πρέπει να σας πω ότι ουδέποτε από την ελληνική κυβέρνηση προέκυψε θέμα συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 December 1998 - 16:12:53 UTC