Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, που θα πάει αυτή η κατάσταση με την έλλειψη βενζίνης; Εχετε υπόψη σας; Η Ελλάδα έχει "παγώσει". Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι εκτός. Τεσσεράμισι χιλιόμετρα είναι οι νταλίκες. Η κυβέρνηση τι κάνει; Υπάρχει κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή υπάρχει κυβέρνηση συζητείται αυτή η αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που είναι περισσότερο από αναγκαία. Η ενοποίηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σ` ένα, είναι εξαγγελία της κυβέρνησης. Προχωρούμε σ` αυτή την τομή, στο πλαίσιο του προγράμματος για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος. Οσον αφορά την κατηγορία των τελωνειακών, πιστεύουμε ότι, μετά τις συνεννοήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, θα έπρεπε να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Γνωρίζετε ότι έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου. Εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις, με νέες διεκδικήσεις και περιεχόμενο. Αναμένεται να εκδοθεί, γι` αυτές τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, απόφαση δικαστηρίου, προς το οποίο έχει προσφύγει το Δημόσιο. Αναμένουμε την έκδοση αυτής της απόφασης. Και πιστεύουμε, εφ` όσον η απόφαση αυτή κηρύσσει παράνομη την απεργία που έχουν αποφασίσει οι τελωνειακοί, να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να δεσμευτούν ότι θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Γιατί, βεβαίως, δεν μπορεί ολόκληρη η χώρα να είναι αιχμάλωτη μιας ομάδας εργαζομένων, που για λόγους συντεχνιακούς ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πρόκειται να πάρει κάποιο μέτρο η κυβέρνηση; Οι τελωνειακοί μπορεί να μη θέλουν να σταματήσουν την απεργία. Θα πάρει κάποιο μέτρο άλλο η κυβέρνηση; Κι εννοώ, επιστράτευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου. Πριν εκδοθεί αυτή η απόφαση είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Συμβούλιο Κρίσεων συνεδριάζει; Πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Κρίσεων που υπάρχει υπό τον Υπουργό Εσωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται, όχι μόνο σήμερα, αλλά σε τακτά διαστήματα, συναντήσεις συναρμοδίων υπουργών και παραγόντων για την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε διάφορα κοινωνικά πεδία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, το συγκεκριμένο λέω, το Συμβούλιο που έχει συσταθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεδριάζει τακτικότατα. Εχει συνεδριάσει και τις προηγούμενες ημέρες, είναι πιθανό να συνεδριάσει και σήμερα. Δεν είναι κάτι το οποίο προκαλεί εντύπωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη, επειδή είμαστε στις απεργίες. Δεν υπάρχει μόνον αυτό. Είναι και το εκπαιδευτικό. Πρόκειται να γίνει τίποτα και με το εκπαιδευτικό; 650 σχολεία, είναι υπό κατάληψη. Τα πανεπιστήμια κανένα, τα ΤΕΙ το ίδιο. Κι εκεί τί θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη -και σήμερα- μια διαδήλωση στο χώρο των εκπαιδευτικών. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, με βάση ανακοινώσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Στις ανακοινώσεις αυτές προσδιορίζονται συγκεκριμένα σημεία και ώρα, όπου θα λάβουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων. Δείχνουμε κατανόηση γι` αυτές τις κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα των μαθητών. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως εύκολα μπορεί κάποιος -κι εμείς- να βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα κέντρο που συντονίζει αυτή την κινητοποίηση. Εχουν δοθεί σε εφημερίδες κείμενα, τα οποία υπογράφονται από κάποιον αυτοαποκαλούμενο "Συντονιστικό Αγώνα". Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα πρέπει να υπακούουν σε σκοπιμότητες κομματικών δυνάμεων. Θα πρέπει η επικοινωνία που υπάρχει με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να είναι επικοινωνία ανοικτή, χωρίς καχυποψία, χωρίς να παρεμβάλλονται άλλες σκοπιμότητες, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Οι αλλαγές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στο βασικό πυρήνα τους, είναι απολύτως σωστές. Θα προχωρήσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, όποιες λεπτομέρειες έχουν σχέση με την εξειδίκευση για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πρέπει να εξεταστούν. Η κυβέρνηση τις εξετάζει με τους ενδιαφερόμενους. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι τρόπος επικοινωνίας ή διαλόγου η επιλογή αυτών των κινητοποιήσεων που δημιουργεί δυσάρεστες συνέπειες και πολλά προβλήματα για τους πολίτες, που λόγω του κλεισίματος των δρόμων παρεμποδίζονται στην άσκηση της δικής τους καθημερινής εργασίας. Γι` αυτό, λοιπόν, ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε στη διάθεση των εκπαιδευτικών για να συζητήσει μαζί τους τα σχετικά θέματα, αναμένει από την άλλη πλευρά να συναισθανθεί, καθώς προβάλλει τα αιτήματά της, την κοινωνική ευθύνη που έχει, ώστε να προβάλει τα αιτήματά της με τέτοιο τρόπο που θα συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης και όχι την περαιτέρω όξυνσή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους μαθητές δεν τους δέχεται ο Υπουργός Παιδείας. Εχουν πάει, πολλές φορές, στο Υπουργείο Παιδείας και δεν τους δέχεται ο Υπουργός, ο κ. Αρσένης. Το γνωρίζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επικοινωνία αυτή είναι διαρκής. Ο Υπουργός Παιδείας είναι αυτός ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι επιδιώκει -και έχει κάνει πράξη αυτή την επιδίωξή του- το διάλογο με τη μαθητική κοινότητα. Η παρουσία του...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα νηπιαγωγεία; Τα νηπιαγωγεία έχει δεχθεί.

ΡΕΠΠΑΣ:... και στα σχολεία, η οποία από πολλούς αντιμετωπίστηκε με τρόπο όχι κόσμιο, πιστεύω ότι είναι η καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός του να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Με τους καθηγητές και ιδιαίτερα με τους μαθητές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της Εμπορικής Τράπεζας; Η "Αθηναϊκή" δημοσιεύει σήμερα καινούργια στοιχεία. Μήπως έχετε να πείτε κάτι περισσότερο από τη χθεσινή σας δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν του ότι είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Θα αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας αυτής.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, κ. Εκπρόσωπε, σε ορισμένες φράσεις σας, φαινόταν ότι κατά κάποιον τρόπο, όχι καλύπτετε, αλλά δεν κατανοείτε την έκταση της φοροδιαφυγής.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο μπορεί να υπονοήσει κανείς, από τις δηλώσεις που έκανα χθες, είναι μόνον τούτο: Η συγκεκριμένη Τράπεζα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και σ` ένα πλαίσιο νομιμότητας να διεκδικεί και να επιτυγχάνει τη διασφάλιση των συμφερόντων της. Δεν είναι δυνατό, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, να απαιτήσετε από μία Τράπεζα -την Εμπορική Τράπεζα εν προκειμένω- να στερηθεί των δυνατοτήτων ή των δυνατοτήτων που της παρέχονται, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών της Εμπορικής Τράπεζας δείχνουν ότι ακόμη και αν λειτούργησε νόμιμα, όπως λέτε, δεν είχε θετική εξέλιξη. Τα κέρδη της Τράπεζας και η αξία της, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί σημαντικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα το οποίο συζητήσαμε, χθες. Αυτή την ώρα για τις αιτιάσεις, τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί, διεξάγεται δικαστική έρευνα. Θα σεβαστούμε αυτή τη διαδικασία, χωρίς από την άλλη να παραλείπουμε να τονίζουμε, ποια είναι η δική μας άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο πιστωτικό Ιδρυμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πιστεύετε, δηλαδή, ότι λειτούργησε νόμιμα μέχρι τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς λειτούργησε νόμιμα και γι` αυτό ακριβώς, πάρα πολλές χιλιάδες πολιτών εμπιστεύονται την Εμπορική Τράπεζα και έχουν συναλλαγές μαζί της. Αυτό έλειπε, να δοθεί ένα μήνυμα μέσα από αυτή τη συζήτηση, ότι η Εμπορική Τράπεζα λειτουργεί παράνομα μέχρι τώρα. Παρακαλώ, λοιπόν, για να μην οδηγηθούμε σε παρεξηγήσεις, ας περιορίσουμε τη συζήτηση στο πλαίσιο που ορίσαμε από χθες. Πιστεύω ότι τα θέματα τα οποία χρησιμοποιούνται, προκειμένου κάποιοι να κατακρίνουν την πολιτική της Εμπορικής Τράπεζας, αφού αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, θα έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους. Θα λάμψει η αλήθεια.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κανείς δεν θέλει να πει ότι η Εμπορική Τράπεζα λειτουργεί παράνομα σε όλους τους τομείς. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά τα δάνεια σε συνάλλαγμα. Και μάλιστα, υπάρχουν και έγγραφα που από προχθές, χθες και σήμερα έρχονται στη δημοσιότητα που δείχνουν, ότι σε ορισμένους πολύ καλούς πελάτες η Εμπορική ακολουθούσε αυτή την τακτική των δανείων, αν θέλετε, με παράτυπους τρόπους. Και σ` αυτό είναι που παρεμβαίνει ο εισαγγελέας. Οπότε εκεί, φαίνεται πως κάτι δεν ήταν και τόσο νόμιμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα γι` αυτό, χθες και είπα ότι οι συναλλαγές σ` αυτές τις περιπτώσεις επιβαρύνονται με τον ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών και με ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού, που φθάνει το 1,2% σύμφωνα με το νόμο 128. Αυτές ακριβώς οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις δημιουργούν συχνά κάποια προβλήματα. Αυτά η διοίκηση της Τράπεζας ή οι αρμόδιοι παράγοντες της Τράπεζας επεδίωξαν να αντιμετωπίσουν. Θα μου επιτρέψετε, να μην παίζουμε συνεχώς αυτό το "παιχνίδι" του θεματοφύλακα και του εγγυητή της νόμιμης λειτουργίας των Οργανισμών ή των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Και αυτό, γιατί πολλές φορές, χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος -πάντα υπάρχει βεβαίως κάποιο σημείο που μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει ως βάση για να ασκήσει κριτική- η κριτική οδηγείται σε ένα τέτοιο βαθμό, ώστε ουσιαστικά να κηλιδώνεται η λειτουργία ενός Ιδρύματος ή ενός Οργανισμού. Θα πρέπει να είμαστε, λοιπόν, πάρα πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους, όλα τα στοιχεία για να έχουμε μία αντικειμενική κρίση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως σε ότι αφορά την Εμπορική, κ. Εκπρόσωπε, εμείς "παιχνίδια" δεν κάνουμε ως εφημερίδα και η απόδειξη είναι ότι παρενέβη, ούτως ή άλλως ο εισαγγελέας, οπότε δεν είναι οι καταγγελίες μας...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναμένουμε, λοιπόν, να εκδοθεί το πόρισμα και τότε θα συζητήσουμε πάλι. Και ελπίζω -γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μία γενικότερη επισήμανση, ένα γενικό σχόλιο- ότι σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε εισαγγελική παρέμβαση και προκαλείται εξ αυτού του λόγου ένα ενδιαφέρον, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας. Και παρακαλώ να σχολιάζουμε και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις -και μπορώ να αναφέρω παραδείγματα- αυτή η εισαγγελική έρευνα δεν δικαίωσε εκείνους που την προκάλεσαν, όταν στρέφονται εναντίον του Δημοσίου ή Οργανισμών του Δημοσίου. Εσείς, όμως, τότε έχετε ξεχάσει ήδη την κριτική που ασκήσατε την επίκαιρη στιγμή και δεν επανέρχεστε στο θέμα. Το θέμα, όμως, υπάρχει και δείχνει ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί, προσεκτικοί, πολύ πιο υπεύθυνοι και επιμελείς, όταν διατυπώνουμε αυτή την κριτική.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Στην περίπτωση της Εμπορικής, σας διαβεβαιώ πάντως, ότι θα περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα και θα αναφερθούμε σ` αυτή εξίσου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι χρέος, όχι μόνο της εφημερίδας σας, είναι χρέος όλων των ΜΜΕ να αναδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορεί και να συνιστούν παράνομες δραστηριότητες. Γιατί, βεβαίως, είναι κανόνας απαράβατος, ιδιαίτερα οι Δημόσιοι Οργανισμοί να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Παρακαλώ, όμως, να λαμβάνονται υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί συχνά οι εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι αναντίστοιχες με την ουσία -που συχνά υπάρχει και ουσία- στο πλαίσιο αυτών των καταγγελιών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τη χθεσινή συνάντηση Σημίτη και Κλίμα. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι κατά την έξοδό τους. Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκε ένα συναινετικό πλαίσιο, όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ευρωτουρκικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επίκειται η Σύνοδος Κορυφής στη Βιέννη. Οι απόψεις οι οποίες θα εκτεθούν εκεί από την ελληνική πλευρά είναι γνωστές σε σας, αφού ανήκουν στο γνωστό πολιτικό πλαίσιο θέσεων για τα επιμέρους θέματα που έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, όσον αφορά το θέμα "Ατζέντα 2000", τη χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία Προγραμμάτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ε. Ε., την ενίσχυση του προϋπολογισμού, των ιδίων πόρων, όπως λέμε, της Ε. Ε. Ολα αυτά τα θέματα έχουν απασχολήσει τα κοινοτικά όργανα. Θα επαναλάβουμε τις γνωστές απόψεις μας και πρέπει να σας πω ότι οι απόψεις τις οποίες παρουσιάζουμε εμείς, βρίσκουν σύμφωνες τις περισσότερες χώρες. Οχι ίσως τις μεγαλύτερες, αλλά τις περισσότερες χώρες της Ε. Ε. Πιστεύουμε, λοιπόν, και μ` αυτή τη διαπίστωση προσερχόμαστε στη Διάσκεψη Κορυφής στη Βιέννη, ότι θα υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο, μία κοινή βάση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν έχετε λάβει γνώση των όσων συμβαίνουν, αυτή τη στιγμή, μέσα στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής απουσίαζαν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν, αλλά τελικώς εμφανίστηκαν κάποιοι από εκείνους που απουσίαζαν και ζήτησαν να ψηφίσουν. Αυτή την ώρα υπάρχει μία εμπλοκή, υπάρχει μία συνεννόηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε λάβει γνώση και αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω δύο πράγματα να ρωτήσω: Πρώτον, από τις δηλώσεις, κυρίως από το γερμανικό κείμενο έβγαινε ότι υπήρξε μία αλλαγή στις σχέσεις, έτσι πολύ φιλική κατάσταση. Αυτό δεν βγαίνει, σήμερα, πολύ-πολύ στον Τύπο και δεν βγαίνει καν η συνάντηση, γιατί έγινε αργά απ` ότι καταλαβαίνω. Εσείς είχατε ενδείξεις κάποιας ουσιαστικής συζήτησης, χθες το βράδυ, μετά το τέλος, δηλαδή η ελληνική πλευρά. Το δεύτερο ερώτημα, είναι επί τη ευκαιρία του ταξιδιού του κ. Σημίτη στη Γερμανία, θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε περισσότερο τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τι ακριβώς θα κάνει εκεί, εκτός από την "Ατζέντα 2000".

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Αυστρίας, πράγματι έγινε σε άριστο κλίμα. Πρέπει να σας πω ότι πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών που είναι σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ε. Ε., είναι εξαιρετικές και οι διμερείς σχέσεις. Αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ καλή βάση για την πορεία των δύο χωρών, τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και στη συνεργασία τους στην Ε. Ε.

Οσον αφορά, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, γίνεται λόγω της ανάληψης της εξουσίας από μία νέα κυβέρνηση στη μεγάλη αυτή χώρα. Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Μιλώ για τα θέματα που έχουν σχέση με την παρουσία της χώρας μας στην Ε. Ε., όπου η Γερμανία έχει ένα βαρύνονται ρόλο, αλλά και για τα εθνικά θέματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την αντιμετώπιση του κυπριακού ζητήματος ή ακόμη και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή. Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θα συζητηθούν και διμερή θέματα. Θέματα για την καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών, όχι μόνο στο πλαίσιο της Ε. Ε., αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεών μας για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων που μας απασχολούν.

Λογικό είναι, ο Πρωθυπουργός να αναπτύξει όλες τις θέσεις μας για τα θέματα αυτά. Δεν προκύπτει κάτι νέο. Απλά, θα ενημερώσει τη νέα γερμανική κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της χώρας μας. Και πιστεύουμε ότι η ενημέρωση αυτή που θα προσφέρει, θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να υπάρχει η απόλυτη κατανόηση από την πλευρά της Γερμανίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, τόσο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας στην περιοχή, όσο και στα θέματα που έχουν σχέση με την παρουσία μας στα Οργανα της Ε. Ε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό προϋποθέτει συζήτηση για ποιες πρωτοβουλίες της Ελλάδας; Τη βαλκανική πρωτοβουλία, δηλαδή; Υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες; Και το δάνειο θα συζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απαντήσει ακριβώς σε σχετική ερώτηση ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπε ότι θα είναι ανοικτό, αλλά το αν θα συζητηθεί, είναι το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε ο ίδιος ότι θα το θέσει το θέμα. Εγώ έχω πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Από το πρωί, στο Κρυονέρι, γίνονται επεισόδια για την εγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ. Μάλιστα, τραυματίστηκαν και δύο άτομα. Οι κάτοικοι λένε ότι και να εγκατασταθούν οι πυλώνες, θα προχωρήσουν αργότερα στην καταστροφή τους. Τι λέτε, εσείς, γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα θυμίσω την κρίση που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με το μπλακ-άουτ. Δεν μπορεί τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Αττική να παραμένουν αιχμάλωτοι και εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο μιας νέας τέτοιας κρίσης. Εχουμε εξαγγείλει ότι πρέπει να εγκατασταθεί η τρίτη γραμμή στο Κρυονέρι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο από πιθανή κακοκαιρία. Γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα διεθνή στάνταρ. Κινούμαστε στο πλαίσιο των όρων και των κανόνων για τη δημόσια υγεία που έχουν θέσει, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και τα αρμόδια Κοινοτικά Οργανα. Η νέα αυτή γραμμή, που θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω επτά νέων πυλώνων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ανέλαβε η ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων, τη δέσμευση να δημιουργήσει μια υπόγεια υποδομή δικτύωσης μιας από τις δύο υπάρχουσες, σήμερα, γραμμές, αυτή των 150 ΜW, προκειμένου, έτσι, να μειώσει το φορτίο της περιοχής. Δεν δικαιολογείται αυτή η ανησυχία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις ως ένα σημείο, αλλά θα πρέπει και εδώ να πρυτανεύσει το συνολικό συμφέρον. Πολύ περισσότερο όταν δεν βλάπτονται τα συμφέροντα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τα θέματα της υγείας τους έχουν απασχολήσει τους ειδικούς και οι προδιαγραφές είναι τέτοιες, ώστε να μη διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που απαιτεί 10 ή 15 ημέρες, το πολύ. Πιστεύουμε ότι τα μικρά επεισόδια που έγιναν το πρωί, δεν θα επαναληφθούν. Δεν προκύπτουν στοιχεία, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε εμείς, για τραυματισμούς τέτοιους οι οποίοι να έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους συμπολίτες μας. Ασφαλώς, στο πλαίσιο κάποιων επεισοδίων που έγιναν, μιας μικρής συμπλοκής, έγιναν απωθήσεις, επειδή έπρεπε οι δυνάμεις της Τάξης να περιφρουρήσουν την περιοχή, το πεδίο όπου εκλήθησαν να εργαστούν τα συνεργεία της ΔΕΗ. Αλλά, πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία της ΔΕΗ, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν έγιναν απωθήσεις και επειδή πήγαν επτά στο νοσοκομείο, ποιός έδωσε την εντολή να χτυπήσουν τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ θα πρέπει να σταθμίσουμε τα αγαθά τα οποία διακυβεύονται. Θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η νέα εγκατάσταση των επτά πυλώνων, προκειμένου μέσω της τρίτης γραμμής να μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα στο Λεκανοπέδιο. Δεν θα πρέπει να ζήσουμε, πάλι, το Μάρτιο του χρόνου αυτού. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σ` αυτό.

Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε πως όταν κάποιοι δεν συμμορφώνονται, είτε με αποφάσεις δικαστηρίων, είτε με αυτό που αποτελεί το καλώς νοούμενο κοινωνικό συμφέρον, αντιδρώντας, είναι εκτεθειμένοι, πολλές φορές, στο να υποστούν μικρές βλάβες, που πιστεύω ότι δεν είναι τέτοιες, ώστε να δικαιολογούν την εντύπωση που καλλιεργούν κάποιοι. Είχαν ειδοποιηθεί κάποιοι κάτοικοι ότι πρόκειται, σήμερα, να ξεκινήσει αυτή η εργασία και ήταν παρόντες εκδηλώνοντας μία αντίδραση στην προσπάθεια που έκανε η Αστυνομία να περιφρουρήσει το χώρο και τα συνεργεία της ΔΕΗ να ξεκινήσουν την εγκατάσταση των πυλώνων, να εργαστούν.

Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν θα επαναληφθεί. Είναι, επαναλαμβάνω, προς το συμφέρον όλων, το συντομότερο δυνατό, να τελειώσει την εργασία του το κλιμάκιο της ΔΕΗ, που είναι ήδη εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, άλλο ρώτησα. Ποιός έδωσε την εντολή να χτυπήσουν τα ΜΑΤ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ή η υπουργός Ανάπτυξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδεμία τέτοια εντολή έχει δοθεί και δεν πρόκειται να δοθεί τέτοια εντολή. Αλλά, λέω και πάλι, όταν βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση ή και σε επαφή οι δυνάμεις Τάξης και Ασφάλειας με κατοίκους που αντιδρούν, δεν θα πρέπει η προσπάθεια που γίνεται για να περιφρουρηθεί ο χώρος, να μεταφράζεται αυτόματα σε επίθεση των ΜΑΤ και να καλλιεργούνται εντυπώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που δεν έχουν το μέγεθος της πραγματικότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είδατε, κ. Υπουργέ; Ολα τα κανάλια το έδειξαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιχείρηση αυτή για την περιφρούρηση του χώρου και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας των κλιμακίων της ΔΕΗ, έγινε με βάση κάποιο σχεδιασμό. Ηταν παρούσα η εισαγγελική αρχή, η οποία δίνει την πρέπουσα νομιμότητα σ` αυτό το εγχείρημα. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η εργασία του κλιμακίου της ΔΕΗ. Αυτό απαιτεί το γενικό συμφέρον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 December 1998 - 15:51:06 UTC