Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου. Μετά το πέρας της συνάντησης θα γίνουν δηλώσεις ή θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα ενημερωθείτε για τη συζήτηση αυτή, της οποίας την εξέλιξη εσείς και οι συνάδελφοί σας παρακολουθείτε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Χθές, σε μία τηλεοπτική συνέντευξή του, στο Mega, ο κ. Παπουτσής δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, την πικρία του, για το ότι δεν υπάρχει επαρκής συνεργασία -όπως είπε- με υπουργούς, με την κυβέρνηση. Χρησιμοποίησε μάλιστα και τη λέξη "υπονόμευση", σε σχέση με τις διαρροές των τελευταίων μηνών γύρω από το όνομά του. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Παπουτσή. Για περαιτέρω διευκρινίσεις παρακαλώ να απευθυνθείτε στον ίδιο. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα η ελληνική κυβέρνηση, έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται με όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην προώθηση των εθνικών και άλλων θεμάτων. Για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της Επιτροπής της Ε. Ε., και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, επιθυμούμε, επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον Ελληνα Επίτροπο. Αλλωστε, ο κ. Παπουτσής είναι επί πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος του Κινήματος, που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση και λογικό είναι οι βάσεις για μια τέτοια συνεργασία να υπάρχουν και να είναι πολύ στέρεες.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Στο ίδιο θέμα, να προσθέσω απλώς ότι ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στην πολιτική αυτή, τότε είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε εκλογική ήττα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω, ότι αδικείτε τον κ. Παπουτσή, θέτοντας έτσι το ερώτημα, γιατί δεν αποδίδετε με ακρίβεια τις απόψεις του. Ο κ. Παπουτσής είπε ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι νικηφόρο στις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι αυτό αποδίδει καλύτερα τη θέση του και την επιθυμία του. Γι` αυτό, ακριβώς, το επισημαίνω.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο θέμα του φυσικού αερίου, καθώς και κάποιες καταγγελίες του Προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος κ. Μυλωνά, ο οποίος μιλάει για εκτεταμένο δίκτυο απάτης στον Οργανισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τέτοια θέματα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα τα οποία σε μεγάλο βαθμό απηχούν απόψεις πλευρών που εμπλέκονται στα θέματα αυτά. Είναι ζητήματα τα οποία έχουν και οικονομικό αντίκρυσμα. Λογικό είναι να προκαλείται αυτό το ενδιαφέρον. Εμείς έχουμε προχωρήσει -και μιλώ για το φυσικό αέριο- σε διακρατική συμφωνία, την οποία με συνέπεια έχουμε τηρήσει. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα αντιμετωπίζει το αρμόδιο υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος του υπουργείου να αντιμετωπίσει τα θέματα, επίκειται επίσκεψη της κας Παπανδρέου στη Μόσχα, για να συζητήσει με την άλλη πλευρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οσον αφορά τα θέματα στον Οργανισμό Βάμβακος ή οπουδήποτε αλλού, εφόσον υπάρχουν στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, την ώρα που κάποιοι βγάζουν αυτό το συμπέρασμα, καλό είναι να αναλαμβάνουν την ίδια στιγμή και την πρωτοβουλία να προωθούν τα στοιχεία αυτά στα όργανα της Δικαιοσύνης, προκειμένου ο έλεγχος να είναι συστηματικός και να υπάρχει μία αποσαφήνιση του πώς έχουν τα πράγματα. Γιατί υπάρχουν "καταγγελίες" αστήρικτες, οι οποίες δημιουργούν μία εντύπωση, χωρίς οι καταγγέλοντες να επιδιώκουν αυτή την "καταγγελία" τους να την υποστηρίξουν και να την υπερασπιστούν μέχρι τέλους, ιδίως ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτό πρέπει, όμως, να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε όλες τις άλλες, γιατί όταν δεν γίνεται, δηλητηριάζεται ο δημόσιος βίος. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται σύννεφα καχυποψίας, τα οποία κάθε άλλο παρά ευνοούν την προσπάθεια που κάνει το ελληνικό κράτος να προωθήσει τα συμφέροντά του.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Αυτό ισχύει και για τον Πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος;.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν γνωρίζω κάποιος, ο οποίος καταγγέλλει τα κακώς κείμενα μιας υπηρεσίας της οποίας προίσταται, να μην έχει γνώση των στοιχείων για τα οποία ομιλεί. Και εφόσον έχει γνώση στοιχείων, δεν θα πρέπει, γιατί δεν είναι ιδιωτική περιουσία του, να κρατάει για τον εαυτό του τα στοιχεία αυτά, αλλά θα πρέπει να καλεί τις αρμόδιες Αρχές να επιληφθούν, αφού βεβαίως, ο ίδιος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά, έχω τη γνώμη πως έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα μας, την πρόσφατη περίοδο, με θέματα καταγγελιών, που δεν είχαν περιεχόμενο και αντίκρυσμα. Το θεσμικό και πολιτικό τίμημα που πλήρωσε η χώρα μας ήταν βαρύ από μία τέτοια δημόσια συμπεριφορά, που θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτη. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, κρατικοί λειτουργοί που έχουν υπόψη τους συγκεκριμένα στοιχεία, καλό είναι να τα αναδεικνύουν και να τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να υπάρχει έλεγχος και να δίνεται η απάντηση. Να μην παραμένει αυτή η σκιά εκκρεμότητας, η οποία βλάπτει τα συμφέροντα συγκεκριμένων οργανισμών, το δημόσιο βίο και τελικά τη χώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ανησυχεί η Κυβέρνηση από τις καταλήψεις στα σχολεία και πώς κρίνετε εσείς την ερώτηση την οποία έκανε ο κ. Καστανίδης με την οποία επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση είναι χωρίς ουσία, όραμα και περιεχόμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καστανίδης, όπως κάθε βουλευτής, διατυπώνει τις απόψεις του στο πλαίσιο της ερώτησης που έχει καταθέσει. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και θα δοθεί απάντηση δια της κοινοβουλευτικής οδού. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όραμα έχει και περιεχόμενο και προοπτική γιατί ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Υπενθυμίζω ότι πέραν των αλλαγών τις οποίες έχουμε αποφασίσει για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, συζητώντας για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που επίκειται, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση της κατάρτισης του επαγγελματικού προσανατολισμού, της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αυτό δείχνει πως η Κυβέρνηση τα θέματα Παιδείας τα έχει κατατάξει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχετικό νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πιστεύω ότι είτε από έλλειψη πληροφόρησης, είτε από κακοπιστία, είτε από αντίθεση προς τις ρυθμίσεις αυτές των λίγων που θίγονται τα συμφέροντά τους, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη. Πιστεύω, όμως, ότι καθώς θα περνά ο καιρός η κατάσταση αυτή θα εξομαλύνεται με τη συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με συνεννόηση και συνεργασία θα οδηγηθούμε στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι είναι οι λίγοι των οποίων θίγονται τα συμφέροντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει και πάλι γι' αυτό. Είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τομές και αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι οι ιδιωτικοί φορείς της εκπαίδευσης οι οποίοι πιστεύουν ότι η ενίσχυση των δημόσιων φορέων της εκπαίδευσης, των δημόσιων σχολείων, των δημόσιων πανεπιστημίων, αφαιρεί απ' αυτούς ένα σημαντικό αντικείμενο, το οποίο έτσι όπως το διαχειρίζονται σήμερα αποδίδει τεράστια κέρδη σ' αυτούς.

Επίσης, οι αλλαγές οι οποίες προβλέπονται π. χ. για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θίγουν τα συμφέροντα όλων εκείνων που επεδίωκαν την πρόσληψή τους στο δημόσιο μέσω της διαδικασίας της επετηρίδας, ενώ τώρα γνωρίζετε ότι προβλέπεται η διαδικασία του διαγωνισμού. Της εξέτασης, δηλαδή, του επιπέδου γνώσεων που διαθέτει ο εκπαιδευτικός, προκειμένου να ενταχθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ως λειτουργός. Πιστεύω ότι η αξιολόγηση του έργου των καθηγητών, που προβλέπεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κάθε χρόνο, είναι κάτι το οποίο επίσης δεν δέχονται αρκετοί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση, γιατί αντιλαμβάνονται πως θα κρίνεται και θα αξιολογείται το έργο τους. Αυτό το οποίο έχει σημασία για μας είναι να βελτιωθεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Και σ' αυτή την κατεύθυνση και υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει όλοι να προσεγγίζουμε και να κρίνουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όχι υπό το στενό προσωπικό πρίσμα, του αν η κατάσταση όσων συμμετέχουν σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλάζει επί το χειρότερο κατά τη γνώμη τους. Διότι δεν είναι αυτό που πρέπει να αποτελεί το κριτήριο. Το κριτήριο πρέπει να είναι η βελτίωση συνολικά του εκπαιδευτικού συστήματος και η εντονότερη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν όλοι για να πετύχουν αυτό το στόχο.

ΚΙΑΟΣ: Οι χιλιάδες των νέων, των μαθητών που κατέβηκαν και χθες στη διαδήλωση, υποκινήθηκαν απ' αυτούς που έχουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και από τους καθηγητές που δεν τους αρέσει το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και θέλουν την επετηρίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση, δεν σημαίνει ότι υποκινούνται από κάποιους των οποίων θίγονται τα συμφέροντα. Συμμετέχουν επειδή το επιλέγουν οι ίδιοι, γιατί οι απόψεις που έχουν για το θέμα το οποίο τους απασχολεί, τους οδηγούν σε μια τέτοια κινητοποίηση. Αλλά, υπάρχουν οι πολύ περισσότερες χιλιάδες των μαθητών ή των άλλων παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αμφιβολίες ή προβληματισμούς. Δεν σημαίνει ότι καθοδηγούνται από την Κυβέρνηση και γι' αυτό ακριβώς δεν συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Πιστεύω ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις προηγμένες χώρες, τέτοιου είδους φαινόμενα είναι συχνά. Γιατί όταν έχουμε τομές οι οποίες περιέχουν και ρήξεις με το παρελθόν, αντιλαμβάνεστε πως δημιουργούνται αντιδράσεις. Και οι αντιδράσεις αυτές θα πρέπει, βεβαίως, να λαμβάνονται υπόψη για να αξιοποιούνται τα θετικά στοιχεία τα οποία περιέχουν. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχει ένα όριο εντός του οποίου θα πρέπει να εξελίσσονται και να εξαντλούνται οι αντιδράσεις αυτές. Υπάρχει ένας νόμος του κράτους τον οποίο πρέπει να σεβαστούμε. Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει νόημα και αξία και θα πρέπει να εφαρμοστεί.

ΚΙΑΟΣ: Και για τον Γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επίσης αντιδρά σ' αυτή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του κ. Αρσένη, τι λέτε; Τον εντάσσετε πού δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ έχει εκδώσει ανακοίνωση...

ΚΙΑΟΣ: Εχει καμιά σχέση αυτός με τα ιδιωτικά συμφέροντα; Εχει σχέση με τους καθηγητές; Αυτό να καταλάβω.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχουν σχέση αυτοί που συμμετείχαν στη διαδήλωση με τα ιδιωτικά συμφέροντα, πόσο μάλλον ο Γραμματέας μιας Νεολαίας της οποίας οι αρχές και ο τρόπος λειτουργίας δεν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με την υποκίνηση της δραστηριότητάς της από ιδιωτικά ποικιλώνυμα συμφέροντα. Ασφαλώς διατυπώνονται προβληματισμοί. Είναι η κοινή αγωνία όλων να επιτύχουμε το άριστο αποτέλεσμα. Το πνεύμα το οποίο διακατέχει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ή αναδύεται από την ανακοίνωση που έχει εκδώσει γνωρίζετε ότι είναι θετικό για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης βρίσκει σύμφωνους τους παράγοντες αυτής της συγκεκριμένης οργάνωσης. Απλώς διατυπώνουν, όπως και αρκετοί άλλοι, προβληματισμούς και ερωτηματικά για πτυχές αυτής της μεταρρύθμισης στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν και αυτοί ώστε να έχουμε, όπως είπα πριν, την καλύτερη δυνατή προσέγγιση στο στόχο, για μια καλύτερη Παιδεία τα επόμενα χρόνια.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 November 1998 - 17:30:18 UTC