Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε εισαγωγικώς να κάνω ένα σχόλιο για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε χθες. Να σας ενημερώσω ότι ήδη άρχισε να δίδεται το ποσόν της προνοιακής βοήθειας, ύψους 200.000 δρχ., στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν κι έχουν υποστεί ζημιές.

Προχωράει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες πολιτών και επαγγελματιών που επλήγησαν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αυτών περιστάσεων.

Ο ΕΛΓΑ, από τη δική του πλευρά, ξεκινά τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών για τις αγροτικές καλλιέργειες, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις.

Ασχημα καιρικά φαινόμενα είχαμε, κυρίως, στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας, οι Νομάρχες, όλα τα όργανα της Διοίκησης όλων των βαθμίδων ήταν παρόντα.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Φλωρίδης έχει επωμιστεί να παρακολουθήσει το έργο από κοντά και θα επισκεφθεί τις περιοχές για να έχουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.

Πιστεύουμε ότι επιδείχτηκε ετοιμότητα. Δυστυχώς, τέτοιου είδους φαινόμενα, με την ένταση που εκδηλώνονται, πάντοτε δημιουργούν προβλήματα τα οποία συχνά είναι αξεπέραστα. Ας ελπίσουμε να μην υπάρχει δυσμενής συνέχεια.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιπλημμυρικά έργα, αξίας δισεκατομμυρίων δραχμών, έχουν γίνει πολλά. Βεβαίως, ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή σε μικρό χρονικό διάστημα. Οπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, αναφερόμενος μάλιστα στο καιρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε στην Αττική -στις περιοχές Γλυφάδας, Βουλιαγμένης- είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.

Ο ρυθμός προόδου των έργων αυτών, δοθέντος ότι το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το 1994 και μετά, είναι κανονικός, αλλά τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γι` αυτό, ακριβώς, ακόμη σε κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται και στην ανευθυνότητα με την οποία πολλοί κρατικοί λειτουργοί συμβάλλουν στην αυθαιρεσία ιδιωτών που καλύπτουν ρέματα, κτίζουν σε περιοχές που δεν πρέπει να κτίσουν, καταπατούν εκτάσεις. Αυτή την κατάσταση, η οποία για πολλά χρόνια οδήγησε σε μία, κάθε άλλο παρά ευχάριστη πραγματικότητα, πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας, γιατί είναι μία κατάσταση η οποία εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους. Αυτή την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει έργα. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, το οποίο έχει σχέση με τη χθεσινή κακοκαιρία. Πρέπει να σας πω ότι στη Φθιώτιδα, το 1997, είχαμε εκδήλωση παρόμοιων καιρικών φαινομένων με ακραία ένταση, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Με βάση πρόγραμμα που εκπόνησε η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, έγιναν τεχνικά έργα. Η δαπάνη για τα έργα αυτά ανήλθε στο ύψος των εννέα δις δρχ. Τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί και έτσι φέτος, στην περιοχή που είχαμε εκείνα τα προβλήματα πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, παρά το ότι στη συγκεκριμένη περιοχή -που χρειάστηκε να γίνουν αυτά τα τεχνικά έργα- είχαμε και πάλι εκδήλωση αυτών των καιρικών φαινομένων. Αλλά αντιλαμβάνεστε πως το πρόβλημα μπορεί να ξεσπάσει, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, όπου για πολλούς λόγους και επί πάρα πολλά χρόνια, η αμέλεια, η αβελτηρία ή η αυθαιρεσία πολλών παραγόντων έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας δυσάρεστης πραγματικότητας. Τα έργα έχουν γίνει. Εμεινα σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, ανέφερα περιοχή, ανέφερα δαπάνη για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν και ανέφερα, επίσης, το ότι χάρη σ` αυτά τα έργα δεν είχαμε φέτος προβλήματα, παρά το ότι κι εκεί εκδηλώθηκαν τέτοια καιρικά φαινόμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Στυλίδα που είναι, κ. Υπουργέ; Στη Φθιώτιδα δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που το λέτε, γιατί επιβεβαιώνετε την απάντηση που έδωσα. Σας είπα, λοιπόν, ότι στην περιοχή εκείνη που εκδηλώθηκαν και φέτος αυτά τα έντονα φαινόμενα, δεν είχαμε τα προβλήματα που είχαμε το `97, επειδή ακριβώς έγιναν έργα. Είχαμε σε άλλες περιοχές, στη Στυλίδα, όπου κι εκεί χρειάζεται, βεβαίως, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν δεν είχαν γίνει αυτά τα τεχνικά έργα -γιατί εσείς μέσω της ερώτησής σας ισχυριστήκατε ότι δεν έχουν γίνει τεχνικά έργα- θα είχαμε προβλήματα όχι μόνο στη Στυλίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας που είχαν εκδηλωθεί αυτά τα φαινόμενα το `97 και δεν είχαμε χάρη στα έργα που εκτελέστηκαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς για τη Φθιώτιδα μου είπατε κι εγώ σας ερωτώ που είναι η Στυλίδα; Στη Φθιώτιδα δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω κι εγώ από παιδί ότι η Στυλίδα είναι στη Φθιώτιδα, δεν έχει μετακινηθεί!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό λέω, πού έγιναν τα έργα δεν κατάλαβα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν φανερό από την αρχή ότι γι` αυτό το λέτε, γιατί θέλατε να πείτε ότι η Στυλίδα είναι στη Φθιώτιδα!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, γι` αυτό το λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφές γιατί ρωτήσατε.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να μου πείτε, επειδή αναφερθήκατε στην ανευθυνότητα πολλών κρατικών λειτουργών, ποιοί κρατικοί λειτουργοί, σε ποιούς τομείς και ποιος τους ελέγχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν υπάρχουν ιδιώτες που αυθαιρετούν και όταν ελέγχονται για την αυθαιρεσία τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν βεβαιώσεις ή πιστοποιήσεις οι οποίες προέρχονται από δημόσιες υπηρεσίες, έχουν εκδοθεί δηλαδή από κρατικούς λειτουργούς -και μιλώ για πολλά χρόνια πριν- αντιλαμβάνεστε πως δικαιολογείται η αναφορά μου στην ευθύνη που έχουν οι κρατικοί λειτουργοί.

ΚΙΑΟΣ: Το "δια ταύτα" ποιο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όποιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως ευθύνονται παράγοντες της Δημόσιας Διοίκησης, αποδίδονται ευθύνες, ελέγχονται, κάποιοι απομακρύνονται, κάποιοι αντιμετωπίζουν τις ποινές που προβλέπονται από τον Κώδικα λειτουργίας της υπηρεσίας τους. Κάποιοι όμως, ίσως έχουν διαφύγει από αυτόν τον έλεγχο. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ, αυτή την ώρα, να αναφέρω με συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι όμως κάτι, το οποίο μπορώ βάσιμα να εκτιμήσω, γιατί αντιλαμβάνεστε όλοι ότι δεν θα φτάναμε σ` αυτό το αδιέξοδο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην πυκνοδομημένη Αττική, αν δεν υπήρχε σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της αυθαιρεσίας από τους ιδιώτες και της παράνομης δραστηριότητάς τους που οδήγησε εδώ που οδήγησε.

ΚΙΑΟΣ: Τι μέλλει γενέσθαι, από τη στιγμή που διαπιστώνετε αυτή την ανευθυνότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, κ. Κιάο...

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ:... είναι φαινόμενο προηγούμενων δεκαετιών. Γι` αυτό ακριβώς μίλησα για συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων από το `94 και μετά. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είναι πρόγραμμα δεκαετιών σημαίνει ότι ύστερα από πέντε δεκαετίες πάλι θα λέμε τα ίδια πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Γι` αυτό ακριβώς επικαλέστηκα τον πολύ υπεύθυνο και έγκυρο λόγο του αρμόδιου υπουργού που είπε ότι για τελευταία χρονιά θα δείτε στη Γλυφάδα το φαινόμενο που αντικρύσατε και φέτος. Δεν θα τα βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα για πέντε, όπως είπατε, δεκαετίες, γιατί υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τις αμαρτίες πολλών δεκαετιών και δίνει λύσεις στα προβλήματα τα οποία έχουν σωρευτεί, μετά την αμέλεια και την αδιαφορία πολλών δεκαετιών, τόσο ιδιωτών, όσο και κρατικών λειτουργών.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια και εσείς ανοίξατε το θέμα, θέλω να σας θυμίσω ότι στις τελευταίες πλημμύρες του περασμένου Μαρτίου εσείς ο ίδιος μας είχατε μιλήσει για έρευνες που πραγματοποιεί η Διοίκηση, αλλά και για έρευνες της Δικαιοσύνης, παράλληλες έρευνες, αν κατάλαβα καλά, οι οποίες αναζητούσαν κακοτεχνίες στα αντιπλημμυρικά έργα, αναζητούσαν ευθύνες κρατικών λειτουργών κ. λπ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, και αν δεν μπορείτε να μας το πείτε τώρα, να μας το πείτε αργότερα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι έρευνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη δικαστική έρευνα δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την ποιότητα των έργων, για τις κακοτεχνίες που έχουν επισημανθεί σε δημόσια έργα έχει μιλήσει το αρμόδιο υπουργείο. Γιατί το αρμόδιο υπουργείο με σειρά μηχανισμών ή μέσω δημιουργίας νέων θεσμών έχει εγκαθιδρύσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για να ελέγχεται η ποιότητα των εκτελουμένων έργων. Και έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοτεχνιών σε έργα κυρίως περιφερειακά, αλλά και σε μεγάλα έργα και βεβαίως σε αντιπλημμυρικά έργα. Και έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός τι γίνεται σ` αυτές τις περιπτώσεις. Επιβάλλονται πρόστιμα, υποχρέωση αποκατάστασης και διάφορες άλλες ποινές.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τον αρμόδιο Υπουργό. Εσείς ο ίδιος, τον Μάρτιο, εδώ, είχατε πιθανολογήσει με τον τρόπο που θέσατε το θέμα, αν θυμάμαι καλά, ότι υπάρχουν ευθύνες και των εργολάβων...

ΡΕΠΠΑΣ: Είχα πει ότι γίνεται έρευνα σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ερωτώ λοιπόν. Από το Μάρτιο μέχρι τώρα έχουν περάσει οκτώ μήνες. Εχετε τα διοικητικά πορίσματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαβάσατε τον κατάλογο που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο για έργα στα οποία έχουν επισημανθεί κακοτεχνίες;

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά το οδικό δίκτυο, αν κατάλαβα καλά. Μιλούσαμε για τη γέφυρα στο Αιγάλεω, μιλούσαμε για συγκεκριμένα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά το σύνολο των τεχνικών έργων στα οποία μετά από έρευνα επισημάνθηκαν κακοτεχνίες. Τα έργα αυτά είναι διαφόρων κατηγοριών. Ο Εθνικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) ή οι άλλοι θεσμοί οι οποίοι λειτουργούν με αυτό το αντικείμενο, επιλαμβάνονται, ελέγχουν τα έργα όλων των κατηγοριών. Δεν εξαιρούνται τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία έχουν γίνει σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, στον Κηφισό έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο έργο. Όλα αυτά τα έργα ελέγχονται.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πορίσματα που είναι; Υπάρχουν πορίσματα και πού είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έρευνα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν έχουν ελεγχθεί όλα τα έργα. Ένας σημαντικός αριθμός έργων που έχει ελεγχθεί έχει οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Οτι σε κάποιο ποσοστό έχουν εκτελεστεί έργα στα οποία παρατηρούνται κακοτεχνίες. Και έχουν αποδοθεί οι ευθύνες σ' αυτούς που έχουν ευθύνες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σκέπτεται να αντιδράσει η ελληνική Κυβέρνηση στις νέες προκλητικές θέσεις της Τουρκίας, η οποία όχι απλώς διεκδικεί, αλλά σε χάρτες της δείχνει ότι της ανήκουν πέντε μεγάλα ελληνικά νησιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η βιομηχανία προπαγάνδας της Τουρκίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να παραπλανήσει τον κόσμο για το ποια είναι η ιστορική πραγματικότητα. Τι είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνουν οι Συνθήκες για το καθεστώς της περιοχής. Από κει και πέρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση της έκδοσης ενός χάρτη και μάλιστα από επίσημες τουρκικές αρχές, στον οποίο αναφέρεται ότι ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία, πιστεύω ότι έχουμε μια ακραία γελοιοποίηση της τουρκικής προπαγάνδας. Αυτές είναι οι λέξεις οι οποίες ταιριάζουν στην περίσταση. "Ακραία γελοιοποίηση" της τουρκικής προπαγάνδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται η ελληνική Κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό το πράγμα; Γιατί είναι επίσημο, όπως είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το έχει αντιμετωπίσει, ήδη, η ελληνική Κυβέρνηση. Εχει κάνει τις δέουσες ενέργειες. Γνωρίζετε ότι ο χάρτης αυτός έχει επικριθεί και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ολοι μίλησαν για μια τεράστια γκάφα των αρχών που εμπνεύστηκαν αυτό το εγχείρημα, αφού παρουσιάζει όχι μόνο ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία -άρα έτσι οι ίδιοι ανατρέπουν τελείως την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία για να προωθήσει τα προπαγανδιστικά της πλάνα- αλλά παρουσιάζει και το Ιράν και το Ιράκ να έχουν διαφορετική θέση, όπως και άλλες γειτονικές χώρες να βρίσκονται αλλού από την πραγματική συνοριακή τους θέση σε σχέση με την Τουρκία. Καλό είναι να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους. Πρόκειται περί ακραίας γελοιοποίησης της τουρκικής προπαγάνδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το επίσημο κράτος δεν το αποσύρει αυτό, το μοιράζει στις εκδηλώσεις που κάνει για τα 75 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας. Συνεχίζει να το μοιράζει αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Ποια είναι η ερώτησή σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι το επίσημο κράτος δεν έχει αντιδράσει. Μπορεί η DAILY NEWS η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας να έγραψε αυτά που έγραψε. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αναμένετε εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε να συλλέγουμε τα αντίτυπα τα οποία μοιράζονται προκειμένου να μη διακινηθούν και κυκλοφορήσουν, δεν θα το κάνουμε. Γνωρίζετε ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες επικοινωνούν και επισημαίνουν τα προβλήματα τα οποία η μία διαπιστώνει ότι υπάρχουν από ενέργειες που έχει ξεκινήσει η άλλη. Το ίδιο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μου επιτρέψετε, όμως, και σας καλώ και εσάς να μείνετε σ' αυτό το σημείο, η θέση μας στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι μια και να είναι σαφής. Πρόκειται περί ακραίας γελοιοποίησης της τουρκικής προπαγάνδας.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Προκύπτει ένα θέμα με την πρώτη συνέντευξη του Οτσαλάν, μετά την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Καλεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό να εξηγήσει τους βαθύτερους λόγους για τη στάση του στο ελληνικό αεροδρόμιο. Μπορεί να μας πει η Κυβέρνηση τι ακριβώς έγινε τελικά στο αεροδρόμιο και τι εννοεί ο κ. Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το τι εννοεί ο κ. Οτσαλάν, να ρωτήσετε τον κ. Οτσαλάν. Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα που να αφορά τον κ. Οτσαλάν και να τον ταυτίζει με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Από κει και πέρα, επειδή έχω δει και εγώ τα σχετικά δελτία -είτε είναι η συνέντευξη, είτε είναι οι σχολιασμοί που έγιναν με αφορμή τη συνέντευξη- σας λέω ότι πολλές ερμηνείες δίνονται, είναι κάτι το οποίο όμως αφορά αυτούς που δίνουν ερμηνείες ή διατυπώνουν απόψεις. Εμείς δεν επιτρέπεται να μπούμε σ' αυτό το χορό των ερμηνειών. Εμείς θα μείνουμε σε μια υπεύθυνη θέση την οποία έχουμε διατυπώσει και γνωρίζετε.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Οτι δεν πέρασε από την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επίσημα δεν προκύπτει.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε πει με σαφήνεια ποια είναι η θέση μας επί του συγκεκριμένου

θέματος. Οχι η πολιτική θέση, η θέση αλήθειας, η ιστορική αλήθεια επί του συγκεκριμένου θέματος, μια και μιλάμε για ένα γεγονός που είναι σημαντικό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιο είναι το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γεγονός αφορά την κίνηση του Κούρδου ηγέτη την τελευταία περίοδο, με τελική εξέλιξη να βρίσκεται σήμερα στην Ιταλία. Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει μια ιστορική διάσταση για τους Κούρδους, αλλά και για τη Διεθνή Κοινότητα. Μ' αυτή την έννοια.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εσείς λέτε δηλαδή ότι δεν πέρασε καθόλου από την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν στον κ. Καραμπάση, γι' αυτό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πέρασε ή δεν πέρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς απάντησα σ' αυτό και λυπούμαι αν με καλείτε να επανέρχομαι και να δίνω απαντήσεις σε ερωτήσεις στις οποίες έχω απαντήσει. Αυτό κάτι σημαίνει.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μετά θα δούμε τι σημαίνει. Πείτε μας πέρασε ή δεν πέρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Ασφαλώς, δεν πέρασε. Δεν το είπε από την πρώτη μέρα ο κ. Νικολάου; Δεν επανήλθα εγώ κατ' επανάληψη και έδωσα αυτή την απάντηση;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Εννοείτε επίσημα δεν πέρασε από το αεροδρόμιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Άλλη ερώτηση. Αλλά, εκφράζω τη λύπη μου, γιατί ενώ η απάντηση που έδωσα ήταν σαφής και απέδιδε αυτό που ήθελα να πω, επανέρχεστε και ζητάτε να απαντήσω επί του θέματος για το οποίο έχω απαντήσει. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ορθή διαδικασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Γιατί υπάρχουν νεότερες δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Για νεότερες δηλώσεις ρώτησε ο συνάδελφός σας. Εχετε εσείς νεότερες δηλώσεις;

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τις χθεσινές δηλώσεις έκανε λόγο και ο κ. Καραμπάσης. Λοιπόν, δεν υπάρχουν νεότερες δηλώσεις. Είναι αυτές για τις οποίες μίλησε και ο κ. Καραμπάσης. Ποιες είναι οι νεότερες δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε; Συνεχίστε κ. Καραμπάση.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Δηλαδή, σ' αυτό το σημείο η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει να απαντήσει, τίποτα στον κ. Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει να απαντήσει αυτό το οποίο έχουμε απαντήσει ήδη.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ενα δεύτερο σκέλος αφορά μια στάση των Ελλήνων Μουσουλμάνων βουλευτών, οι οποίοι ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις για το θέμα Οτσαλάν. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ελληνες βουλευτές έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορώ να επισημάνω ότι οι συνάδελφοι που έχουν δείξει μια αυξημένη ευαισθησία για δικαιώματα συμπολιτών τους στην περιοχή της Θράκης, δεν φαίνεται να δείχνουν την ίδια ευαισθησία εκεί που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Το πρόβλημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, το σεβασμό, δηλαδή, των δικαιωμάτων των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία. Και κάνει εντύπωση το ότι, η στάση Ελλήνων βουλευτών συνδέεται με τις εξελίξεις που αφορούν μια γειτονική, άλλη χώρα, όχι την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δημιουργεί πραγματικά μια αρνητική εντύπωση. Βεβαίως, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους και κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να επισημάνουμε, όμως, ότι για να είναι πειστική η θέση που κάθε φορά αναπτύσσουμε, θα πρέπει να αποδεικνύει μια συνέπεια, η οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω εάν το "τράνζιτ" θεωρείται Αθήνα ή όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς θεωρείται Αθήνα. Εγώ μίλησα για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Την ερώτηση που έθεσε ο κ. Καραμπάσης, την έθεσε μιλώντας για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να πέρασε από άλλο, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω για ο, τιδήποτε έχει σχέση με αεροδρόμια εκτός Ελλάδας.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ εκτός Αθήνας, όχι εκτός Ελλάδας!

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήμουν σαφής σ' αυτό που είπα;

ΒΛΑΧΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήμουν σαφής;

ΒΛΑΧΟΣ: Μιλήσατε μόνο για την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Και τώρα, μόλις πριν, τι είπα; Δεν είπα για αεροδρόμια εκτός Ελλάδας;

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε ότι ο κ. Οτσαλάν δεν πέρασε από κανένα ελληνικό αεροδρόμιο. Από τον ελληνικό εναέριο χώρο πέρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δόθηκε σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι κάποιο αεροπλάνο το οποίο μεταφέρει το συγκεκριμένο παράγοντα, πρόκειται να περάσει από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές στη Μόσχα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έγιναν δέκτες αιτήματος είτε να περάσει τράνζιτ, είτε να περάσει από τον ελληνικό εναέριο χώρο για να κατευθυνθεί στην Ιταλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στον Οτσαλάν προφανώς δεν θέλετε να απαντήσετε. Ομως, πριν από τον Οτσαλάν υπήρξε δήλωση στελέχους του κόμματός σας, που προσδιόριζε ημέρα, ώρα και περιγραφή του γεγονότος του Οτσαλάν. Αυτό δεν σημαίνει κάτι; Το ότι πριν από τον Οτσαλάν, δύο-τρεις ημέρες πριν, υπάρχει δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που λέει, που περιγράφει....

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω πολλά στελέχη που για διάφορα θέματα λένε τις απόψεις τους, με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πάντα. Πολύ περισσότερο όταν οι απόψεις αυτές δεν στηρίζονται σε πραγματική βάση. Από κει και πέρα, το τι είπε κάποιο στέλεχος, αφορά το ίδιο το στέλεχος. Απευθυνθείτε στο συγκεκριμένο στέλεχος. Εγώ δεν έχω να σχολιάσω τους ισχυρισμούς, τις απόψεις οποιουδήποτε άλλου.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Μια διευκρίνιση: Εάν ο κ. Οτσαλάν με τη συνοδό του, τη γραμματέα του κα Λάσερ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πέρασαν από το αεροδρόμιο του ελληνικού, πέρασαν με πλαστά διαβατήρια, θα ήταν σε γνώση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω πως ναι.

ΦΙΛΗΣ: Ο Οτσαλάν βρίσκεται στην Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε κατευθύνσεις από την ιταλική κυβέρνηση ή πρόκειται να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για το Κουρδικό, σε ευρωπαϊκό ή άλλο επίπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση σε επίκαιρη στιγμή -χωρίς να έχουν προκύψει οι τελευταίες εξελίξεις- έχει αναδείξει το θέμα που απασχολεί τους Κούρδους της Τουρκίας, ως θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει θέσει το θέμα στην Ε. Ε. Γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί στοιχείο και ταυτόχρονα κριτήριο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζετε. Το γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε τέτοιο θέμα για πρώτη φορά και μάλιστα με πολύ έντονο και προωθημένο τρόπο. Από κει και πέρα οι χειρισμοί στους οποίους έχει προβεί η ιταλική Κυβέρνηση, είναι χειρισμοί που δείχνουν ότι στην Ιταλία γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, ότι η κυβέρνηση και η γειτονική χώρα λειτουργούν με βάση τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας της Ε. Ε. Θα πρέπει και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Ε. Ε. είναι ένα σύνολο χωρών που λειτουργούν με βάση κάποιες αξίες και ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων θα διαρραγεί εάν οι αξίες και οι αρχές αυτές δεν γίνονται σεβαστές και από την Τουρκία. Γιατί η εικόνα που παρουσιάζεται, με τα επεισόδια και τα έκτροπα που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι μια εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε. Ε. Αυτό είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται να συνεδριάσει στην Αθήνα το "Κοινοβούλιο" των Κούρδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Δεν νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάποιο πρόβλημα με αυτή την πιθανή εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνητικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε όλες οι πτέρυγες ή οι περισσότερες πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου να καταδικάσουν την εξέλιξη...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν περίμεναν υπόδειξη από την Αθήνα. Εχουν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Γνωρίζετε ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση. Από κει και πέρα στο πλαίσιο της Ε. Ε. έχουμε κι εμείς τη συνεισφορά μας, δοθέντος ότι η αυστριακή προεδρία έχει εκφράσει συγκεκριμένη θέση, κρίνοντας τους χειρισμούς που έκανε η ιταλική κυβέρνηση. Καλύπτουν, εκφράζουν κι εμάς τα σχόλια αυτά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε την πληροφορία που μετέδωσε χθες το ΡΙΚ, για μήνυμα Σημίτη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ρωτήθηκα από συναδέλφους σας χθες περί ύπαρξης επιστολής του κ. Σημίτη προς τον κ. Κληρίδη, σας λέω ότι δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Από κει και πέρα δεν υπάρχει άλλη επικοινωνία. Μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, έγιναν οι συνεννοήσεις για την έλευση στην Αθήνα του κ. Κληρίδη. Δεν υπάρχει ο, τιδήποτε άλλο το οποίο να μπορεί κάποιος να πει ότι αποτελεί και μέρος του ουσιαστικού περιεχομένου των συζητήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα. Ολα τα σχετικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό -το είπαμε άλλωστε χθες- θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Κληρίδη.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 November 1998 - 15:18:05 UTC