Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

* Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι οργανισμοί που καταρτίζονται από τα υπουργεία. Στόχος των αλλαγών που προωθούμε στη Δημόσια Διοίκηση είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες το Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός μας παραμένει η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει μια δημόσια υπηρεσία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την οργανωτική δομή της. Γι` αυτό, ακριβώς, η συζήτηση για τους οργανισμούς των υπουργείων, δεν είναι μία συζήτηση επί τεχνικού θέματος, αλλά μια συζήτηση για ένα πολύ σημαντικό, διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, επειδή, θεωρούμε ότι, μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, οι οργανισμοί βάσει των οποίων λειτουργούν, ακόμη και σήμερα, οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων είναι ξεπερασμένοι.

Γνωρίζετε ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής μας, έχουμε προχωρήσει, εδώ και αρκετά χρόνια, στη μεταφορά πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην Περιφέρεια. Εχουμε, αυτή την ώρα, στην πατρίδα μας τέσσερις βαθμίδες Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: Τους μεγάλους Δήμους, την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια (όχι πλέον ως μία επιτελική μονάδα, αλλά ως μία πλήρη διοικητική μονάδα, με δικό της οργανισμό και δικές της αυτοτελείς υπηρεσίες) και την Κεντρική Διοίκηση. Προχωρούμε, τώρα, στη νέα αυτή τομή που αφορά αλλαγές στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων. Αλλαγές οι οποίες, μεταξύ των άλλων, σηματοδοτούνται από τους υπό κατάρτιση οργανισμούς.

Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί, από κάθε υπουργείο, έως το τέλος Ιανουαρίου 1999. Θα πρέπει, ακόμη, να έχει γίνει συζήτηση επί των κειμένων των οργανισμών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των κατά περίπτωση άλλων υπουργείων, ώστε έως το τέλος Απριλίου 1999 να έχουν δημοσιευτεί και τα Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία θα περιέχονται οι νέοι οργανισμοί και, με βάση αυτούς τους οργανισμούς, να λειτουργούν πλέον τα υπουργεία, οι δημόσιες υπηρεσίες.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην ελληνική κοινωνία, όπως και σε όλο τον κόσμο, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα υπουργεία πρέπει να γίνουν επιτελεία, με λιτό οργανωτικό σχήμα, όπου θα παράγεται πολιτική και θα ασκείται ο έλεγχος για την πολιτική που εφαρμόζεται στις άλλες βαθμίδες. Διότι θα πρέπει όλοι αυτοί οι κρίκοι -μιλώ για τα τέσσερα επίπεδα διοίκησης στα οποία αναφέρθηκα- να είναι κρίκοι μιας αλυσίδας και να έχουν κοινή αντίληψη και κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών θα ληφθεί, επίσης, υπόψη η ανάγκη να αντιμετωπιστούν θέματα ελέγχου ή επιβολής κυρώσεων στο δημόσιο και σε στελέχη του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του, με διαδικασίες οι οποίες θα ξεπερνούν τα σημερινά προβλήματα, δεδομένου ότι έχουμε οδηγηθεί ουσιαστικά -και μιλώ για τη σημερινή κατάσταση- σ` ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Αυτή η προσπάθειά μας για μικρά και ευέλικτα οργανωτικά σχήματα, στο πλαίσιο κατάρτισης των νέων οργανισμών, που θα αποδίδουν με σαφήνεια το ρόλο και την αποστολή του κάθε υπουργείου, με ενίσχυση των επιτελικών αρμοδιοτήτων του, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την απάντησή μας για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης ενόψει των αναγκών του νέου αιώνα.

* Συζητήσαμε, επίσης, το πρόβλημα -στην αρχή κλήθηκε "ιός του 2000"- το οποίο δημιουργείται με την αλλαγή της χιλιετίας, όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα. Μιλούμε -όπως γνωρίζετε- για την αδυναμία πολλών πληροφοριακών συστημάτων να επεξεργαστούν στοιχεία, τα οποία αναφέρονται σε ημερομηνίες του νέου αιώνα, επειδή τα συστήματα αυτά αναπαριστούν και αποθηκεύουν στη μνήμη τους χρονολογίες, χρησιμοποιώντας δύο ψηφία, αντί των τεσσάρων. Από το 2000 και μετά, εάν δεν προχωρήσουμε σ` αυτή την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων, θα δημιουργηθεί σειρά προβλημάτων. Εγκαιρα, λοιπόν, επειδή ακριβώς ασχολούμαστε με το πρόβλημα, σπεύδουμε να προλάβουμε και να ετοιμαστούμε απόλυτα για την αντιμετώπισή του.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας -έχει γίνει και παλαιότερα συζήτηση σε κυβερνητικά όργανα- προχωρήσαμε σήμερα στη συγκρότηση, πέραν των επιτροπών των ειδικών επιστημόνων που ήδη λειτουργούν, μιας ad hoc επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, κάθε υπουργείο, κάθε οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να προχωρήσει σε μια ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου οι ιδιωτικοί φορείς και γενικότερα οι πολίτες να ενημερωθούν για το πρόβλημα αυτό -millenium bug ονομάζεται στην αγγλική ορολογία- προκειμένου να αποφύγουμε κυρίως, αλλά και να αντιμετωπίσουμε στη γένεσή τους οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο. Η Ελλάδα, για πολλούς λόγους, είναι σε καλό σημείο, όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιοσδήποτε πανικός ή υπερβολικός προβληματισμός, παρά το ότι χρειάζεται να επιδείξουμε προσοχή και σύνεση στην αντιμετώπισή του.

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, το οποίο και άλλες φορές έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση και θα την απασχολήσει και στο μέλλον, της Κοινωνίας των Πληροφοριών και των αναγκαίων αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες. Από τον Ιούλιο του 1997, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε για πρώτη φορά το θέμα και έθεσε προτεραιότητες σε ορισμένους τομείς, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, η επιτάχυνση των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Εκτοτε, έχουν γίνει, από πολλά υπουργεία, πολλά βήματα, έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες και πολιτικά μέτρα σ` αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρω -για παράδειγμα- το νόμο που ψηφίσαμε εμείς για τις νέες Ραδιοτηλεοπτικές, συνδρομητικές υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι, με βάση κείμενο-εγχειρίδιο, το οποίο κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, κάθε Υπουργός ανέλαβε την υποχρέωση, ενόψει μιας νέας συζήτησης που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, να καταθέσει, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, νέες προτάσεις, νέες ιδέες και ένα σύντομο απολογισμό για το πως αντιμετωπίζει, από τη δική του πλευρά, θέματα της αρμοδιότητάς του που εμπίπτουν σ` αυτό το κεφάλαιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα προτάσεων από τα επιμέρους υπουργεία. Οι προτάσεις αυτές περιέχουν τις δράσεις, τις προτεραιότητες που έχουν ορίσει και τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει ή πρόκειται να εφαρμόσουν τα υπουργεία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με δύο ερωτήσεις: Η μια αφορά για τον επονομαζόμενο "ιό του 2000", όπως λέγεται. Το συζητήσατε το θέμα και στην πρόσφατη συνάντησή σας με τον κ. Μπερνς; Διότι, κακά τα ψέματα, στον ελληνικό χώρο, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα η πλειοψηφία των προγραμμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κλεψίτυπα. Μήπως λοιπόν συζητήσατε και αυτά τα πνευματικά δικαιώματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε ένα άλλο θέμα. Συζητήσαμε, με τον κ. Μπερνς, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, θέματα που αφορούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων Αμερικανών παραγωγών, όσον αφορά οπτικοακουστικά έργα. Το θέμα του κλεψίτυπου λογισμικού είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τη δημόσια διοίκηση της χώρας. Εχει τεθεί στο παρελθόν από την αμερικανική διοίκηση. Δεν έχει την έκταση το φαινόμενο αυτό, της κλοπής δηλαδή των πνευματικών δικαιωμάτων, που έχει σε άλλους τομείς, όπως τα οπτικοακουστικά έργα. Αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο ερώτημα αφορά αυτό καθεαυτό το κύριο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμφώνησαν όλοι οι Υπουργοί με τα κριτήρια που εισηγήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφώνησαν. Ομοφώνως αποφασίσαμε πως η εισήγηση αυτή...

ΜΙΧΑΗΛ: Το αποφασίσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Το "αποφασίσατε" προέκυψε μετά από κάποια συζήτηση, υποθέτω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και προέκυψε μετά από μια συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Σ` αυτή τη συζήτηση, ποιοι άλλοι εξέφρασαν κάποιες παραπλήσιες, κάποιες άλλες γνώμες για τον τρόπο, για τον περιεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησαν αρκετοί συνάδελφοι. Ολοι αναφέρθηκαν περίπου στα ίδια θέματα: Οτι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο σύγχρονη η δημόσια διοίκηση. Οτι πρέπει να υπάρχει ένα καθεστώς πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Οτι πρέπει η επιλογή των στελεχών για τις ανώτερες βαθμίδες να γίνεται με διαδικασίες που είναι αντικειμενικές, διαφανείς, αλλά οδηγούν οπωσδήποτε και στην επιλογή των ικανότερων, των καλύτερων, για να μην έχουμε μια απαξίωση της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε, επίσης, το γεγονός της αδυναμίας του ελληνικού Δημοσίου, λόγω του ότι είναι απαρχαιομένοι οι οργανισμοί, η διάρθρωση των υπηρεσιών είναι και αυτή ξεπερασμένη ή για λόγους που έχουν σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει εμπλουτιστεί με εξειδικευμένους επιστήμονες. Για όλους αυτούς τους λόγους, αναφέρθηκε ότι αδυνατεί το Δημόσιο να ανταποκριθεί, τουλάχιστον στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε, στα καθήκοντά του. Ολα αυτά αναφέρθηκαν από όλους και διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις. Τα κριτήρια που έθεσε ο κ. Παπαδόπουλους κατά την εισήγησή του για την κατάρτιση των νέων οργανισμών έγιναν δεκτά από όλους τους συναδέλφους. Οτι πρέπει, δηλαδή, τα οργανωτικά σχήματα να είναι λιτά, να προκύπτει απ` αυτά μια σαφήνεια για την αποστολή των υπουργείων, αφού -όπως είπα- τα υπουργεία θέλουμε να γίνουν πραγματικά επιτελεία. Να μη συνωθούνται πολίτες στα γραφεία των υπουργείων για να λύσουν υποθέσεις τους, μιας και η μεταφορά των θεμάτων που τους απασχολούν, υπό την έννοια της μεταφοράς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στα όργανα της Περιφέρειας -στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, τις Νομαρχίες ή τους Δήμους- έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί. Αρα, δεν υπάρχει λόγος τα υπουργεία να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν στις προηγούμενες δεκαετίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Και γενικά γύρω από το πλεονάζον προσωπικό, το πώς θα διαταχθεί, μετά τους νέους Οργανισμούς, τι θα γίνει με όλα αυτά, έγινε συζήτηση καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανισμών. Αφού τεθούν σε λειτουργία οι νέοι οργανισμοί και γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες κάθε υπουργείου, κάθε δημόσιας υπηρεσίας, τότε θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου η στελέχωση αυτών των υπηρεσιών που προβλέπονται στους οργανισμούς, να είναι η καλύτερη δυνατή. Μέχρι τότε δεν είναι δυνατό να προχωρήσεις σε τέτοιου είδους πολιτικές. Και πρέπει να σας πω ότι το πνεύμα το οποίο πρέπει να αποτυπώνεται σε αυτούς τους νέους οργανισμούς, θα αντανακλά πολιτικές και δεν θα αναπαράγει "οργανωτίστικα" σχήματα, τα γνωστά "κουτιά", τα οποία για πάρα πολλά χρόνια απετέλεσαν έναν οδηγό, έναν πιλότο, για την κατάρτιση των οργανισμών στο Δημόσιο. Θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες και οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αντανακλώνται στην κατάρτιση των οργανισμών. Οι διοικητικές μονάδες δεν υπάρχουν ως αυτοσκοπός. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Υπ` αυτό το πρίσμα θα γίνει συζήτηση για την κατάρτιση των νέων οργανισμών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε καθόλου το θέμα της Παιδείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό το θέμα της παιδείας; Εχουμε εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων από χθες. Και σήμερα, συνεχίζονται. Δεν τον απασχολεί το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση, ασφαλώς, την απασχολεί το θέμα και γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, μόλις προχθές, απάντησε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας "Η ώρα του Πρωθυπουργού" σε σχετική ερώτηση συναδέλφου της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά την πρόοδο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Απασχολεί, λοιπόν, και τον Πρωθυπουργό το θέμα και βεβαίως, πολύ περισσότερο, συνεχώς και αδιαλείπτως, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζετε ότι γι` αυτά τα θέματα έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρης και δεν είναι στο βαθμό που εμείς επιθυμούμε, πολλές φορές δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα. Εχουμε δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων. Δεν έχουμε παντού καταλήψεις. Ο αριθμός στον οποίο αναφέρεστε, δεν είναι αριθμός που αφορά καταλήψεις. Εχουμε παρεμπόδιση λειτουργίας πάρα πολλών σχολείων. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό έχει σχέση με την αντίληψη που έχουν πολλοί λειτουργοί της εκπαίδευσης -μιλώ και για τους καθηγητές. Μια αντίληψη η οποία, κατά τη δική μας άποψη, είναι απαρχαιωμένη. Δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο πνεύμα, το οποίο πρέπει να διακατέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Και ξέρετε ότι οι αλλαγές που επέρχονται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση "επιβαρύνουν" τους ίδιους τους λειτουργούς του εκπαιδευτικού συστήματος, τους καθηγητές. Θα πρέπει να μελετούν γιατί θα αξιολογείται η απόδοσή τους. Θα αξιολογείται το έργο τους. Είναι κάτι που δεν το επιθυμούν. Επιτέλους, όμως, θα πρέπει -και αυτό είναι το νόημα, μεταξύ των άλλων και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης- να μπει μία τάξη. Πολύ περισσότερο σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα. Ολοι αυτοί οι οποίοι αντιδρούν, είτε γιατί θέλουν να επανέλθουμε στην επετηρίδα, είτε επειδή δεν θέλουν να υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης, είτε επειδή πιστεύουν ότι θίγονται συντεχνιακά ή προσωπικά τους συμφέροντα, δεν είναι δυνατό να επικρατήσουν. Γιατί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί ώριμο αίτημα και ανάγκη -αν θέλετε- για την ελληνική κοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τα παιδιά που κάνουν καταλήψεις, από συντεχνιακά συμφέροντα τις κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, από την απάντηση που έδωσα, σε ποιους αναφέρομαι. Ημουν τόσο σαφής, ώστε δεν είναι ανάγκη να το επαναλάβω. Μίλησα για την ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας σ` αυτό τον τομέα, γιατί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πάνω απ` όλα προς το συμφέρον των μαθητών. Και μην ξεχνάτε ότι οι μαθητές στην Ελλάδα είναι πολλές χιλιάδες. Ετσι, όταν μιλάτε για μαθητές, παρακαλώ να μην περιορίζετε αυτή τη μεγάλη κοινωνική ομάδα -που όλους μας ενδιαφέρει να τη φροντίσουμε και να την υποστηρίξουμε, στην εκπαιδευτική προσπάθεια που κάνει- σε αυτούς οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Δεν είναι μόνο αυτοί μαθητές, είναι πολύ περισσότεροι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν έχουν ενημέρωση, όπως λέτε, ποιός φταίει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, δι` εμού, αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για το ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα έργα και τις ημέρες της Κυβέρνησης. Γιατί, αν υπήρχε αυτή η ενημέρωση, στο βαθμό που είναι χρήσιμη και αναγκαία, πολλά πράγματα θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από πολλούς και από εσάς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να πάρει μέτρα, εναντίον αυτών που δεν έκαναν την ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει το επίπεδο ζωής στη χώρα και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό το έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό. Το ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιδρούν άλλες φορές από κακοπιστία και άλλες φορές από ελλιπή ενημέρωση -και εδώ συγκαταλέγω και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκαταλέγω, πολλές φορές, και δημοσιογράφους, που χωρίς επαρκή ενημέρωση και με κακόπιστη διάθεση, σχολιάζουν όλα αυτά τα θέματα- είναι γνώρισμα της Δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει να μας ενοχλούν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας κάτω από αυτές τις συνθήκες που συχνά είναι αντίξοες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς εννοείτε, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολους εκείνους, οι οποίοι έχουν λόγους να βλέπουν τον εαυτό τους σ` αυτά τα οποία είπα και εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιοι σας κάνουν κριτική, δηλαδή; Σας ενοχλεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτό είναι γνώρισμα της Δημοκρατίας. Και η πιστοποίηση της Δημοκρατίας είναι η κριτική που κάνετε. Και όταν λέω Δημοκρατία εννοώ ότι, όπως υπάρχει η πλειοψηφία η δική μας, υπάρχει και η μειοψηφία των άλλων. Γι` αυτό, ακριβώς, θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η Δημοκρατία και να υποστηρίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία τους και αυτοί που ανήκουν στην πλειοψηφία, όπως εμείς, και αυτοί που ανήκουν στη μειοψηφία, όπως κάποιοι άλλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας αρέσει αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν μας αρέσει; Μας αρέσει πολύ. Να ανήκουμε στην πλειοψηφία και να ανήκετε στη μειοψηφία, μας αρέσει πάρα πολύ.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια διευκρίνιση και έχει σχέση με τον όρο που χρησιμοποιήθηκε περί καταλήψεων. Εσείς χρησιμοποιήσατε μια άλλη λέξη, τη λέξη "παρεμπόδιση". Θέλω περισσότερες διευκρινίσεις και ρωτώ επί των ευθυνών. Μιλάτε για παρεμπόδιση από κάποιους, ώστε να μη λειτουργούν τα σχολεία. Μπαίνουν εδώ ευθύνες, θα ληφθούν μέτρα; Συγκεκριμένα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπου εκδηλώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία συνιστούν και παράνομες πράξεις, θα αντιμετωπιστούν αναλόγως. Οπου, όμως, υπάρχουν παράνομες πράξεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει ανακύψει ένα πρόβλημα με τις κυρίες Παναγοπούλου και Αγγελοπούλου σε ό, τι αφορά τις αρμοδιότητές τους. Το ερώτημα είναι αν αυτό το πρόβλημα απασχολεί την Κυβέρνηση και τέλος πάντων τι συμβαίνει με αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει το διορισμό απ' ευθείας εκ προσωπικοτήτων της κυρίας Αγγελοπούλου στη θέση του Πρέσβη. Με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού η κα Παναγοπούλου έχει διαδεχθεί τον κ. Τζίκα, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση, την προηγούμενη περίοδο, για την πρόοδο του πνεύματος του ευ αγωνίζεσθε στη Διεθνή Κοινότητα. Για το ίδιο θέμα έχουν ορίσει εκπροσώπους και πολλές άλλες χώρες και δεν υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ρόλων και βεβαίως το status δεν είναι το ίδιο. Αρα δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρερμηνεία και θεωρώ ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι κακόβουλα, γιατί δεν έχουν πραγματική βάση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει αποφασίσει η Κυβέρνηση τι θα κάνει με την είσπραξη των δημοτικών τελών; Ρωτάω γιατί έκανε μια δήλωση, πριν από λίγο, ο κ. Παπαδόπουλος. Τι ακριβώς θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει τεθεί. Γνωρίζετε ότι προχωρήσαμε σήμερα στη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων. Δεν συζητήσαμε άλλα παρεμπίπτοντα θέματα, ούτε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό το θέμα όμως έχει τεθεί εκ των πραγμάτων. Γνωρίζετε ότι έχουμε προχωρήσει, το τελευταίο διάστημα, στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός ο οποίος ως καταναλωτής πληρώνει το λογαριασμό του στη ΔΕΗ, γνωρίζετε ότι πληρώνει με την ίδια ακριβώς διαδικασία τα δημοτικά τέλη, όπως και κάποια άλλα τέλη. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ασφαλής είσπραξη των τελών αυτών, αφενός, αφετέρου όμως θα πρέπει να είναι σαφές ότι τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται στη ΔΕΗ, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που πιστεύουν ότι τα χρήματα αυτά αποδίδονται στα Ταμεία της ΔΕΗ, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Γνωρίζετε επίσης, ότι μειώσαμε το Φ. Π. Α., προκειμένου να ελαφρυνθεί ο καταναλωτής, αλλά να χρησιμοποιηθεί αυτό το μέτρο και στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής μας. Εάν έχουμε, από την άλλη, υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών τελών, αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα είναι υπέρμετρα διογκωμένοι, με αποτέλεσμα να απορεί και ο ίδιος ο πολίτης, πώς είναι δυνατόν από τη μία να εξαγγέλλουμε και να αποφασίζουμε μειώσεις και από την άλλη να καλείται να πληρώνει πολύ υψηλότερα ποσά από αυτά που πλήρωνε μέχρι τώρα. Είναι ένα θέμα αυτό. Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά το θέμα έχει τεθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την ΕΡΤ ισχύει το ίδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την ΕΡΤ, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι -μόλις προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώθηκε- έχει επιφυλαχθεί για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μια ιδιαίτερη αποστολή, ένας ειδικός ρόλος και δεν είναι δυνατόν ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως η ΕΡΤ, να αποξενωθεί από όλες εκείνες τις διευκολύνσεις που έχει, προκειμένου να ανταποκριθεί σ` αυτή την αποστολή. Απλά θα πρέπει με τους ίδιους όρους, όπως και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, να κινείται στην αγορά, με αποτέλεσμα όμως η στάθμη και η ποιότητα των προγραμμάτων της να μην επιτρέπεται να κρίνεται με τα ίδια κριτήρια, όπως μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η ΔΕΗ θα σταματήσει να εισπράττει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Απάντησα πριν στον κ. Χασαπόπουλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία συνάντησης Σημίτη - Σρέντερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερμανία στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα συναντηθεί στις 7 του μήνα με το Γερμανό Καγκελάριο. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις με διάφορους παράγοντες. Π. χ. στις 5 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί και με το νέο Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Φίσερ, στη Φρανκφούρτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα. Θα θέσει το θέμα των αποζημιώσεων ο Πρωθυπουργός προς τον κ. Σρέντερ αυτή τη φορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό συζητήσαμε τελευταία. Είχατε τις απαντήσεις και τα σχόλιά μου. Γνωρίζετε ότι και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται με απόλυτη σαφήνεια οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτές είναι οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και παρακαλώ να θεωρήσετε ότι είναι τόσο σαφείς και τελικές, ώστε δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αμφιβολία και περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος αυτού. Αυτή είναι η πολιτική μας και την πολιτική αυτή τη θέτουμε σε κάθε ευκαιρία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντάτε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας που λέει ότι "δεν σας χρωστάμε τίποτα, μας χρωστάτε κι από πάνω";

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε δώσει απάντηση με τις θέσεις τις οποίες αναλυτικώς έχουμε αναφέρει, τόσο εγώ, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, θα το θέσει το θέμα αυτό τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν.

* Θέλω να διατυπώσω ένα μικρό παράπονο: Είδα μία εφημερίδα, της οποίας ο συντάκτης δεν βλέπω να βρίσκεται σήμερα εδώ, να γράφει ότι εγώ ματαίωσα τη χθεσινή πολιτική ενημέρωση. Γνωρίζετε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Για την αλήθεια των πραγμάτων, εγώ χθες ήμουν παρών στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΠΟΕΣΥ, όπως μου είχε ζητηθεί από την ίδια την Ομοσπονδία σας. Ο κ. Κιάος, ο οποίος είναι μέλος της ΠΟΕΣΥ, μου είχε μεταφέρει αυτή τη θέση. Εγώ δέχτηκα να είμαι παρών, μολονότι θέλω να είμαι πάντα εδώ στη μία η ώρα μαζί σας και να συζητούμε τα θέματα της επικαιρότητας. Από κει και πέρα, είπα ότι θα κάνουμε τη συζήτηση μόλις τελειώσει η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 November 1998 - 18:44:35 UTC