Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" λέει ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές παρατάξεις και ότι η παράταξη του κ. Σημίτη είναι η ισχυρότερη. Θα ήθελα το σχόλιό σας και αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη θέση αυτή του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στη δήλωση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος για το θέμα αυτό. Μεταξύ των άλλων, μόλις προχθές απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βαρσοβία, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό Κίνημα, είναι η μεγάλη πολιτική παράταξη της χώρας και σ` αυτήν εκφράζονται πολλές απόψεις, ιδέες, εκδοχές για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες. Λογικό είναι, λοιπόν, να επιδιώκεται μέσω της λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος μία σύνθεση αυτών των διαφορετικών απόψεων. Ο Πρωθυπουργός λέει χαρακτηριστικά -και το επαναλαμβάνω κι εγώ, γιατί πιστεύω ότι είναι μία φράση που αξίζει να ειπωθεί και πάλι- πως "δεν θα άξιζε να είμαστε περισσότεροι, αν δεν ήμασταν διαφορετικοί". Είμαστε διαφορετικοί, αλλά έχουμε μία σχέση ισοτιμίας και συνεργασίας μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου έτσι, λαμβάνοντας τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων της χώρας, να προχωρούμε μετά στην εφαρμογή τους για να ικανοποιήσουμε το αίτημα του ελληνικού λαού, αλλά και τις ανάγκες της χώρας για μια ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είμαστε στον κ. Πάγκαλο, χθες μίλησε και είπε ότι πρόκειται να κάνουμε εμείς προσφυγή και να ζητήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις από τους "ληστές" της εποχής εκείνης. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί αυτής της διεκδίκησης. Την έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Γερμανία, στον τότε Καγκελάριο κ. Κολ. Κατ` επανάληψη από τότε έως σήμερα οι αξιωματούχοι ή οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησής μας, σε διάφορες ευκαιρίες και με διάφορους τρόπους, επισημαίνουν πως παραμένει ανοικτό και αυτό το θέμα. Είναι μία εκκρεμότητα που απασχολεί τις διμερείς σχέσεις και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτή είναι η θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα αυτό θα το θέσει ο κ. Σημίτης και στο νέο Καγκελάριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας αυτή έχει διαχρονική αξία και σημασία. Ασφαλώς, παραμένει στοιχείο της πολιτικής μας, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με τους ρώσικους πυραύλους, τους S-300, τι νεότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη σκέψη της Κυβερνήσεως, σε συνεννόηση με τη Λευκωσία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με αυτά που είναι γνωστά και σε σας. Εχει ληφθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ισχύει απολύτως. Εχουμε κάνει κάποιες δηλώσεις για το θέμα αυτο και παρακαλώ να μείνουμε σε αυτή την απόφαση, η οποία παραμένει απολύτως σε ισχύ. Εχει συνδεθεί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, με κάποιες προϋποθέσεις η εγκατάσταση ή η μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Τα θέματα αυτά θα τα εκτιμήσει και πάλι η ηγεσία της Κύπρου. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους χειρισμούς και τις επιλογές που κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Είναι επιλογές που με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της Κύπρου.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Μπερνς συναντήθηκε χθες, προχθές με τον κ. Πάγκαλο, τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Κρανιδιώτη και ήθελα να σας ρωτήσω αν στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε και το θέμα των S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είχε αυτές τις συναντήσεις με Ελληνες Υπουργούς. Πρέπει να σας πω ότι, εδώ και καιρό, έχει προγραμματιστεί και με εμένα συνάντηση, η οποία θα γίνει αύριο. Ο κ. Μπερνς εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και στις συναντήσεις αυτές συζητά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών με τον πρέσβη των ΗΠΑ.

ΚΙΑΟΣ: Ρωτάω αν συζητήθηκε το θέμα των S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα, όπως γνωρίζετε, αποτελεί αντικείμενο χειρισμών της Κυπριακής Κυβέρνησης. Δεν είναι, ασφαλώς, θέμα ελληνοαμερικανικό. Δεν είναι δυνατόν τέτοια θέματα να τα συζητούμε, χωρίς να είναι παρούσα η Κυπριακή Κυβέρνηση ή χωρίς να έχει εκδηλώσει την επιθυμία να χειριστούμε ένα θέμα το οποίο, κατά κυρίαρχο τρόπο, χειρίζεται εκείνη, γιατί αφορά την άμυνα της Κύπρου.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, την περίπτωση της Κρήτης την αποκλείετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο γράφεται κατ` επανάληψη. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα. Η απόφαση που έχει ληφθεί δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε ισχύ. Ολα τα άλλα τα οποία γράφονται μπορεί να αποτελούν ιδέες, απόψεις ή προσεγγίσεις διαφόρων παραγόντων. Δεν έχουν τεθεί σε κάποιο επίσημο τραπέζι συζητήσεων. Ζητώ, όμως, για τα θέματα αυτά να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, δοθέντος ότι μία μεγάλη έκταση στη συζήτηση αυτών των θεμάτων μειώνει ταυτόχρονα το πεδίο συζήτησης που αφορά αυτό καθ` εαυτό το κεντρικό πρόβλημα της Κύπρου, που είναι το πρόβλημα εισβολής και κατοχής από ξένες δυνάμεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το θέμα της "πυραυλολογίας" δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο πολύ, όσο το μεγάλο θέμα της κατοχής της Κύπρου, το οποίο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Εχουν ακουστεί αυτές οι απόψεις και έχω δει σχετικά δημοσιεύματα. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η απόφαση που γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή συζητάμε για τον κ. Μπερνς θέλω να ρωτήσω: Ο κ. Μπερνς, στις συναντήσεις του με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Κρανιδιώτη, συνοδευόταν από άλλον Αμερικανό Αξιωματούχο και ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν ήταν κάποιοι άλλοι και ποιοι με τον κ. Μπερνς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε βοήθεια ή κάποια συμμετοχή της Ελλάδας σε χτύπημα στο Ιράκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για τα θέματα του Ιράκ έχει ληφθεί απόφαση εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει εκεί η Ομάδα, η οποία εποπτεύει ή ελέγχει αν η ηγεσία του Ιράκ έχει συμμορφωθεί με ένα πλαίσιο αρχών και δράσεων που έχουν συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στο θέμα αυτό. Από τη δική μας πλευρά δεν προβλέπεται κάτι το οποίο να αλλάζει τη μέχρι τώρα κατάσταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζήτησαν, λέω, κύριε Υπουργέ, να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη ή άλλο μέρος, γιατί αποχωρούν αυτοί που λέτε από εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών γίνεται μια επισκόπηση όλων των θεμάτων. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως από τη στιγμή που λέω ότι δεν αλλάζει κάτι από την πλευρά μας, σε σχέση με τη στάση που μέχρι τώρα έχουμε κρατήσει ή τηρούμε, δεν πρέπει κι εσείς να περιμένετε κάτι θεαματικά διαφορετικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο να συνιστά αλλαγή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, σε περίπτωση χτυπήματος θα συμμετάσχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προσπαθείτε να βγάλετε συμπέρασμα. Εχουμε λάβει μέρος σε κάποια τέτοια επιχείρηση κτυπήματος; Δεν έχουμε λάβει. Αρα, τι συμπέρασμα βγάζετε; Αυτό το οποίο βγάλατε ή το τελείως διαφορετικό; Από κει και πέρα όλα αυτά τα θέματα -επαναλαμβάνω- λογικό είναι στο πλαίσιο μιας διμερούς επαφής να συζητούνται, να γίνεται μια επισκόπηση. Από την άλλη δεν πρέπει να συζητούμε εμείς δημοσίως και μάλιστα με λεπτομέρειες, για το περιεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης. Οταν συναντιούνται οι εκπρόσωποι δύο χωρών λογικό είναι να κάνουν μια επισκόπηση διαφόρων θεμάτων, που έχουν ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσίως, κ. Υπουργέ. Εμείς δημοσίως συζητάμε. Πώς θα το ρωτήσουμε, δηλαδή, υπογείως;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, δημοσίως ρωτάτε και εγώ δημοσίως απαντώ. Και σας λέω ότι, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων συζητούνται θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες συναντήσεις και δεν θα είναι και η τελευταία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ετσι όπως το λέτε τώρα βγαίνει ένα θέμα, επιβεβαιώνετε, δηλαδή, ότι συζητήθηκε το θέμα του Ιράκ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επιβεβαίωσα τίποτα. Απλά, σας λέω -είναι κανόνας αυτό- ότι σε τέτοιες συναντήσεις συζητούνται θέματα τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που σας έγινε, επιβεβαιώνετε ότι συζητήθηκε αυτό το θέμα. Αρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο είπα εγώ, αφορά τη στάση ή τη θέση της Ελλάδας. Και σας είπα ότι η θέση μας είναι αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζετε κι εσείς. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σας ζητήθηκε από την αμερικάνικη πλευρά η χρήση κάποιων διευκολύνσεων; Δηλαδή, κάποιο αεροδρόμιο, η Σούδα, για κάποια επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Σούδα θεωρείται ΝΑΤΟϊκή βάση και έχει έναν ειδικό κανονισμό λειτουργίας. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι τα θέματα, τα οποία συζητούνται σε αυτές τις συναντήσεις, είναι κοινού ενδιαφέροντος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς, αυτή την περίοδο, έχουμε πάρα πολλά θέματα, τα οποία έχουν για μας προτεραιότητα και αυτά μας απασχολούν. Μας απασχολούν πάρα πολύ, ώστε κι εσείς να υποθέτετε βάσιμα πως αυτά αποτέλεσαν και τον κορμό συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά, μετά την αποτυχία που είχε η πρόσφατη επίσκεψη αμερικανών αξιωματούχων στα κατεχόμενα για τον έλεγχο όπλων, ξαναζήτησε από τον κ. Μπερνς να ενταθούν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συνεχώς τίθεται. Εχει απασχολήσει την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τα νομοθετικά σώματα. Είναι ένα θέμα το οποίο κι εμείς επιμόνως θέτουμε. Γιατί είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις κατοχής όπλα τα οποία έχουν προμηθευτεί οι δυνάμεις αυτές από τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας κανονισμούς και αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να γίνει πιο επισταμένα ουσιαστικός έλεγχος, γιατί υπάρχει, αν όχι βεβαιότητα, βάσιμη εκτίμηση ότι πράγματι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με την παρατήρηση, δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες, που μίλησε για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την εξουσία, δηλαδή, και ίσως και στο δικό μας κράτος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω, όπως κάνω πάντα, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ δεν ζήτησα σχόλιο. Ηθελα την επισήμανση αυτή του Προέδρου να την προχωρήσετε και να εντοπίσετε κι εσείς παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν ζήτησα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη χώρα μας τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Βεβαίως, πρέπει η ευαισθησία που έχουμε να είναι ακραία, ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά φαινόμενα που πιθανώς εκδηλωθούν. Οταν διατυπώνονται σχετικές καταγγελίες, όταν περιέρχονται υπόψη μας στοιχεία τα οποία συνιστούν τέτοιου είδους παρεκτροπές, η αντιμετώπιση είναι άμεση. Γιατί επιθυμούμε, η Ελλάδα σε θέματα Δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να κινείται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Θα έλεγα σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα, τα οποία διεθνώς μπορεί κανείς να συναντήσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου του ΟΤΕ κ. Ράπανου με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρυσολούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα συνεργασίας δεν υπάρχει. Απόδειξη αυτού είναι ότι συνεχίζουν να συνεργάζονται με την ιδιότητα που έχουν οι δύο άνδρες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι γεγονός ότι ο κ. Ράπανος έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σημίτη, γιατί οι σχέσεις τον τελευταίο καιρό είναι τεταμένες, δεν είναι καλές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε θέματα συνεργασίας... Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα λένε ότι τον τελευταίο καιρό είναι τεταμένες οι σχέσεις, όσον αφορά τα επενδυτικά προγράμματα και τις προμήθειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούν. Πολλές φορές, ίσως, κάποιοι λόγοι σκοπιμότητας δημιουργούν τέτοιες φήμες στην αγορά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ηγεσία του ΟΤΕ με επιτυχία οδήγησε το μεγάλο οργανισμό σε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη, όπως είναι η εισαγωγή του σε ένα μεγάλο διεθνές Χρηματιστήριο. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μπήκε σε αγορές γειτονικών χωρών και έχει ένα μεγάλο ποσοστό στον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών των χωρών αυτών. Ο ΟΤΕ είναι πλέον ένας οργανισμός ο οποίος, με διεθνή μέτρα κρινόμενος, μπορεί να πει κανείς ότι πάει πολύ καλά. Είναι ένας κολοσσός. Ολα αυτά δείχνουν ότι ο ΟΤΕ έχει μία πορεία ανάπτυξης ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 November 1998 - 15:09:04 UTC