Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται αυτή την ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις τακτικές κάθε μήνα συναντήσεις των δύο ηγετών. Θα γίνουν δηλώσεις, τις οποίες θα έχετε στη διάθεσή σας.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Εκανε σχετικές δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Γιλμάζ ευρισκόμενος στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, αφού απείλησε την Κύπρο με κινέζικους πυραύλους, μίλησε για δύο ισότιμα κράτη στην Κύπρο και είπε για άλλη μια φορά ότι αν προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα ενσωματώσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία. Και είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κάνει η Τουρκία παραχωρήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο. Θα ήθελα ένα σχολιασμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσκεψη του κ. Γιλμάζ στα κατεχόμενα είναι παράνομη. Είναι μία ενέργεια η οποία δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλεται για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Εχει συνέπειες και κόστος για την ίδια την Τουρκία και αυτό θα φανεί. Κατ` επανάληψη οι Τούρκοι ηγέτες έχουν μιλήσει για τη συνένωση ή ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατη. Πιστεύω ότι δεν την επιθυμούν ούτε και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι λογικό είναι να προσβλέπουν, πολύ περισσότερο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για ένα θετικό μέλλον, απ` ότι θα περίμεναν από τη σύνδεσή τους με την Τουρκία. Γι` αυτό ακριβώς πιστεύω ότι δεν έχει πραγματική βάση αυτή η πολιτική, την οποία κατ` επανάληψη εξαγγέλλουν αξιωματούχοι της Τουρκίας. Είναι κάτι που έχει ληφθεί υπόψη από το διεθνή παράγοντα. Αποτελεί, αν θέλετε, ένα τέχνασμα για να ενθαρρύνονται οι φίλοι του κ. Γιλμάζ, που απογοητευμένοι βλέπουν ότι η Κύπρος με γοργό ρυθμό προσεγγίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσον αφορά τους εξοπλισμούς στα κατεχόμενα και τους οποίους, όπως φαίνεται, αυξάνει η Τουρκία, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και αυτό το στοιχείο για να αποκαλυφθεί τελικά ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία, ενώ κατηγορεί τη Δημοκρατία της Κύπρου ότι προβαίνει σε εξοπλισμούς, η ίδια είναι υπαίτια για την κατάσταση που δημιουργείται στο νησί, μια κατάσταση που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια του νησιού και βεβαίως για την άμυνα της ελεύθερης Κύπρου. Η Τουρκία δεν καλείται να παραχωρήσει κάτι από αυτά τα οποία έχει. Η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και να μη διεκδικεί αυτά τα οποία ανήκουν σε άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια. Οσα τεχνάσματα κι αν χρησιμοποιεί ο κ. Γιλμάζ, δεν θα παραπλανήσει τελικά τη διεθνή κοινή γνώμη, το διεθνή παράγοντα με μια τέτοια πολιτική ελιγμών. Γιατί είναι βέβαιο, αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, ότι η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική επιβουλής των ελληνικών συμφερόντων. Αυτό έχει γίνει δεκτό και αποτελεί στοιχείο το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις σχέσεις, όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με τον Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες το βράδυ στη Βουλή καθαρή ψήφο. Εκτιμά ως τέτοια την ψήφο των "11" που κατέθεσαν ή δεν κατέθεσαν το γνωστό κείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και άρα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Δεν γνωρίζω η ψήφος που δόθηκε από τους συναδέλφους να συνοδεύεται από κείμενο. Τέτοιο κείμενο δεν έχει επισήμως αυτή την ώρα καταχωρηθεί στη Βουλή. Βεβαίως, το έχουμε πει κατ` επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες, καθένας εκφράζει τις απόψεις τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να διακινήσει ελεύθερα. Δεν υπόκειται σε περιορισμούς η έκφραση των ιδεών και των θέσεων. Από την άλλη, όμως, είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα πρέπει, όπως και η πολιτική της Κυβέρνησης είναι σαφής, το ίδιο σαφής να είναι και η πολιτική στήριξη προς την Κυβέρνηση. Το ίδιο, δηλαδή, καθαρή και η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Και μια τέτοια ψήφος δόθηκε. Ο Πρωθυπουργός, όπως τόνισε και στην ομιλία του, είναι ηγέτης ενός κόμματος που κυβερνά επί πολλά χρόνια τη χώρα μας. Για μια ακόμη φορά τόνισε πως είναι επικεφαλής του μεγάλου και ενιαίου ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά και σέβεται όλους τους συναδέλφους για το έργο και την προσφορά τους. Ακούει με προσοχή τις απόψεις τους. Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Δεν δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα, όταν η πορεία προς το μέλλον είναι κοινή και συντεταγμένη, μέσα από τις απόψεις όλων των στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ, απόψεις που ο καθένας εκφράζει με τις δικές του ιδιαιτέρων αποχρώσεων προσεγγίσεις, στα μεγάλα αλλά και μικρότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αληθές ότι το κείμενο δεν κατεγράφη στα πρακτικά, όσο αληθές είναι ότι κατεγράφη στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Και επ` αυτού θέλω να ρωτήσω με δεδομένο ότι ορισμένοι βουλευτές από τους "11" σήμερα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα όσα υπέγραψαν στο κείμενο, ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο είναι ένα: Αναφέρθηκα και τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, για το νόημα της ψήφου. Η Κυβέρνηση έλαβε 163 ψήφους εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι ψήφοι αυτές δόθηκαν με πλήρη συνείδηση καθήκοντος από τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της Κυβέρνησης. Δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα αυτή η ψήφος να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή να συνοδεύεται από σχολιασμούς και επισημάνσεις που θα της προσέδιδαν ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα. Η ψήφος δόθηκε χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός της με άλλες θέσεις. Αυτό γνωρίζω ότι έγινε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το θέμα των απόψεων αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που ο καθένας κρίνει ότι πρέπει να το χειριστεί, προβάλλοντας τις απόψεις του. Αυτό γινόταν χθες, αυτό γίνεται σήμερα, αυτό θα γίνει και αύριο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδιαστείλουμε αυτά τα φαινόμενα. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η σύγχυση και άρα τα συμπεράσματα τα οποία θα βγουν, θα πρέπει να είναι σαφή συμπεράσματα. Αλλο είναι η ελευθερία της έκφρασης των απόψεων, στο πλαίσιο ενός γόνιμου προβληματισμού που αναπτύσσεται δημόσια, και άλλο η παρουσία και η καθαρή στάση, στο πλαίσιο των επίσημων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Δεν θεωρείτε, ανεξαρτήτως των 163 ψήφων, χθες, ότι επί της ουσίας υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση εξαιτίας των απόψεων που εκφράζουν, σε κάθε ευκαιρία, αρκετά στελέχη του Κόμματός σας, όπως των 11 χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες απόψεις έχουν, κατά καιρούς, εκφραστεί για σχετικά θέματα. Η Κυβέρνηση είχε πολύ συγκεκριμένη επιδίωξη: να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτήν από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Αυτό έγινε. Δεν συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης. Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω την πάγια αρχή ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία λόγων και πράξεων. Τότε, δεν χρειάζεται να γίνεται ούτε ερμηνεία των λόγων, ούτε ερμηνεία των πράξεων. Και δεν δημιουργούνται κίνδυνοι παρερμηνειών. Οταν πραγματικά δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία αυτά που λέμε με αυτά που κάνουμε ή αυτά που κάνουμε με αυτά που λέμε, τότε πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρερμηνευθεί είτε ο λόγος μας, είτε η πράξη μας, είτε και τα δύο. Και αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μια και ο λόγος περί καθαρότητας, κ. Υπουργέ, μία καθαρή ερώτηση και μία καθαρή απάντηση: Δηλαδή, διαψεύδετε ότι ο Πρωθυπουργός, όταν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών, απάντησε ότι αν επιμείνουν στο κείμενο αυτό θα πάμε σε πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε, όπως όλοι μας, πως είναι σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν ολοκληρώθηκε. Αν πραγματικά -και είναι μία υπόθεση αυτή που κάνουμε τώρα- η διαδικασία αυτή εξελισσόταν μέχρι τέλους, ασφαλώς ο Πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος και έτοιμος να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Αυτό όμως -επαναλαμβάνω- δεν είχε την τροπή, την οποία εσείς με την ερώτησή σας υπονοείτε. Και γι` αυτό ακριβώς είχαμε τη γνωστή εξέλιξη προς άλλη κατεύθυνση, με την επανένταξη τριών βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με την αναγγελία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, της προσπάθειας που αναλαμβάνει ο ίδιος ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για την ανασύνταξη του συνόλου των δυνάμεων, προκειμένου να επιδιώξουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με εντατικότερους ρυθμούς στο εγγύς μέλλον. Αυτή η προσπάθεια είναι κοινή. Σ` αυτή την προσπάθεια καλούνται όλοι που ανήκουν στο "στρατόπεδο" του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν την Κυβέρνηση, να συμβάλουν θετικά, καθένας από τη δική του πλευρά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ` αυτού, για να καταλάβω: Οταν λέτε σχετικές πρωτοβουλίες, επανέρχομαι και ερωτώ, διαψεύδετε, δηλαδή, τη μεσολαβητική προσπάθεια του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος -κατά κοινή ομολογία- πήγε στον Πρωθυπουργό, μετέφερε την απάντηση ότι αν το κάνετε αυτό θα πάμε σε πρόωρες εκλογές κ. ο. κ. ; Αυτά ως γεγονότα τα διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γεγονότα είναι πολλά και δεν είναι δυνατό να τα συζητήσουμε με λεπτομέρειες, τώρα. Είπα -και επαναλαμβάνω- ότι ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος και διατεθειμένος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, αν το φαινόμενο αυτό εξελισσόταν έτσι όπως αρχικά φαινόταν ως ενδεχόμενο να εξελιχθεί. Δεν είχαμε, όμως, αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι η πρωτοβουλία επανεκτιμήθηκε από τους ίδιους και τελικά οδηγηθήκαμε σε μία ομαλή και συντεταγμένη υπερψήφιση της Κυβέρνησης από το σύνολο των βουλευτών που ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή έχουν εκλεγεί με τη σημαία και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Και για να τελειώσω, να μην επανέλθω, με βάση τώρα όλα αυτά, από εδώ και πέρα και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, οι 163 -πόσους έχετε φθάσει, γιατί πότε ανεβαίνουν και πότε κατεβαίνουν- βουλευτές σε κάθε νομοσχέδιο μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας, θεωρείτε κατά τη δική σας άποψη, ότι πρέπει να υπερψηφίζουν την όποια κυβερνητική πρωτοβουλία, νομοσχέδιο, προϋπολογισμό κ. λ. π. ή θα είστε ελαστικότεροι σ` αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν τη στάση που θα τηρήσουν σε κάθε θέμα. Δεν υπάρχει θέμα ελαστικότητας, όταν μιλούμε για τη συνείδηση των βουλευτών. Δεν υπάρχει ελαστική συνείδηση. Ο βουλευτής ψηφίζει έτσι, όπως ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει κάθε φορά να κάνει έναντι ενός θέματος το οποίο τον απασχολεί.

Εχω πει κατ` επανάληψη, ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η στήριξη που έχει η Κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου να προωθήσει το νομοθετικό έργο, να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει στον ελληνικό λαό και με το οποίο έλαβε την ψήφο του. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η απρόσκοπτη προσπάθεια της Κυβέρνησης, να ολοκληρώσει το έργο της, θα βρει βοηθούς και συμπαραστάτες όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -για να είναι απρόσκοπτη- αλλιώς αντιλαμβάνεστε πως θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αλλά τέτοια προβλήματα, τέτοιου μεγέθους δεν προέκυψαν στο παρελθόν. Πιστεύω και ελπίζω πως δεν θα δημιουργηθούν και στο μέλλον.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να καταλάβω, επειδή νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει αν θα ξυπνήσει, και ποιο πρωί θα ξυπνήσει, και θα ετοιμάζει το εκλογικό του βιβλιάριο. Τι σημαίνει αυτό: Σημαίνει ότι, επειδή νομοσχέδια ψηφίζονται κάθε βδομάδα στη Βουλή, επειδή επίκειται ο Προϋπολογισμός, επειδή οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεγράφησαν την προηγούμενη φορά γιατί δεν ψήφισαν κάποια κονδύλια, ενώ δήλωσαν ότι στηρίζουν την Κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό, δηλαδή; Πρέπει να ψηφίζονται τα νομοσχέδια, τα νομοθετήματα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή αυτό θα εξετάζεται κατά περίπτωση; Νομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει και τον κόσμο. Εσείς δεν έχετε επ` αυτού κατασταλαγμένη άποψη, ως Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι όχι απλώς κατασταλαγμένη είναι απόλυτη και είναι μόνιμη η θέση που έχουμε. Γι` αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ κυβερνά επί τόσα χρόνια. Γιατί, μέχρι τώρα, οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την Κυβέρνηση στο έργο της. Αυτό, όπως είπα πριν, εύχομαι και ελπίζω ότι θα γίνει και στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί της ολοκλήρωσης της θητείας της Κυβέρνησης. Θα 'λεγα, αν θέλετε να προχωρήσω λίγο, ότι δεν υπάρχει πια αμφιβολία περί της ψήφου που θα λάβει η Κυβέρνηση και πάλι από τον ελληνικό λαό το 2000, ώστε να είναι Κυβέρνηση και για την επόμενη τετραετία, στη χώρας μας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή, όπως παραδεχθήκατε κι εσείς, έγιναν πολλά χθες το βράδυ και στο παρασκήνιο σε ό, τι αφορά τους 11 βουλευτές και με δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό οι βουλευτές αυτοί, ίσως περισσότεροι, ίσως λιγότεροι λειτουργούν συγκροτημένα και επειδή ακριβώς ο αριθμός 11 είναι πλέον οριακός για τη "δεδηλωμένη" της Κυβέρνησης, πώς θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα διαφοροποιήσεων, αν δεχθούμε ότι και σήμερα πάλι, οι περισσότεροι από αυτούς τους βουλευτές εξακολουθούν να εμμένουν στις θέσεις τους. Δηλαδή, θα ελλοχεύει, ανά πάσα στιγμή, ο κίνδυνος πτώσης της Κυβέρνησης και προσφυγής σε πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο κάνει ο Πρωθυπουργός και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε όλοι που συμμετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα ή ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμενοι να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των μεγάλων στόχων. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο έγινε χθες -μπορώ να το χαρακτηρίσω ως "μη γενόμενο"- μπορεί να αποτελέσει τη βάση για υποθέσεις και εικασίες, όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέλλον. Δεν θα πρέπει να προκαταλάβετε τη στάση των συναδέλφων, πολύ περισσότερο όταν η μέχρι τώρα εμπειρία οδηγεί στη βάσιμη εκτίμηση ότι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κοινή στάση και κοινή πορεία, στο πλαίσιο είτε της Κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου, είτε του Κινήματος και της λειτουργίας των οργάνων του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτό καθεαυτό το κείμενο, που κατατέθηκε και ανακλήθηκε στην πορεία, συνιστά συνταγματική εκτροπή ή πρόκειται περί μιας παρασπονδίας των βουλευτών που δεν ανέχθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα χαρακτηρίσω πρωτοβουλίες συναδέλφων. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε τώρα. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι σαφές και είναι τούτο: Μία ενέργεια βουλευτών, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αμφιβολίες για το αν η Κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, χρήζει αντιμετώπισης και ο Πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ήταν δυνατόν παρά να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τέτοιο θέμα δεν προέκυψε. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Και πιστεύω ότι τέτοιο θέμα δεν θα προκύψει και στο μέλλον.

ΚΙΑΟΣ: Πρακτικώς έχει κλείσει για την Κυβέρνηση το πολιτικό θέμα που ανεφύη χθες το δίωρο και για το ΠΑΣΟΚ ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την Κυβέρνηση το θέμα αυτό έχει κλείσει, δοθέντος ότι η σαφήνεια της ψήφου των βουλευτών που στήριξαν την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να οδηγηθεί σε άλλα συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα πιστεύω, παρά το ότι δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω γι` αυτό, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σε λίγες ημέρες, θα αντιμετωπίσει τα σχετικά θέματα και πιστεύω ότι και εκεί θα αποδειχθεί ότι το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ενδιαφέρονται να συμπορευτούν, προκειμένου το Κίνημά μας να συνεχίσει αυτή την αδιατάρακτη πορεία που το έχει καταστήσει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην πατρίδα μας να είναι η κυβερνώσα παράταξη.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή ο Πρωθυπουργός δεν έχει κατά νου να πάρει κάποια μέτρα εναντίον βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, ήμουν σαφής. Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που γνωρίζετε. Και αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που γνωρίζετε, επειδή ήταν αυτό το θέμα το οποίο γνωρίζετε.

ΚΙΑΟΣ: Αλλά, δεν το κατονομάζετε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: "Ως μη γενόμενο" είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ως μη γενόμενο. Ακριβώς, όπως είπατε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται, στο προσεχές χρονικό διάστημα, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνοχής Κόμματος και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων. Αλλωστε, αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Αυτός είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος. Να αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες για να βελτιώνει το επίπεδο απόδοσης της Κυβέρνησης και το επίπεδο λειτουργίας των κομματικών οργάνων. Και νομίζω ότι σ` αυτή την κατεύθυνση κινείται μέχρι τώρα και σ' αυτή θα συνεχίσει να κινείται και στο μέλλον.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν είμαστε, όπως εκτιμούν πολλοί, σε μια προσωρινή εκεχειρία μέχρι το Συνέδριο και δεύτερον, μήπως ο Πρωθυπουργός θα πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τους "11" και μέσα σ` αυτούς τον κ. Πεπονή και τους άλλους για να μιλήσουν, να του πουν πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, η οποία βεβαίως δεν κατέληξε πουθενά; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα μόλις πριν στον κ. Γαργαλάκο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει γραπτό κείμενο με τις απόψεις και δεν μένει στις προφορικές απόψεις των "11";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος και δικαιωμένος γιατί η Κυβέρνηση έλαβε 163 ψήφους εμπιστοσύνης, ψήφους καθαρές, ψήφους σαφείς, ψήφους οι οποίες δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε σχόλιο το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε "τρίτους" να παρερμηνεύσουν την καθαρότητα και τη σαφήνεια αυτών των 163 ψήφων.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη που επιμένω. Παρ` όλα αυτά, οι άνθρωποι που ψήφισαν, βγαίνοντας από τη Βουλή είπαν ότι εμμένουν στις θέσεις τους. Αυτό δεν μετράει για την Κυβέρνηση Σημίτη και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έλεγε ότι θέλει την "καθαρή ψήφο";

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό, θα απευθυνθείτε στους συναδέλφους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο απάντησαν στα σχετικά ερωτήματά σας. Αυτό το οποίο γνωρίζει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι τούτο: Οτι δόθηκε η ψήφος 163 συναδέλφων βουλευτών, ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Και η εμπιστοσύνη αυτή εκφράστηκε ευθέως, άμεσα και είναι απόλυτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να σχολιάσετε τα αποτελέσματα των εκλογών στη FYROM σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε σχολιάσει και άλλη φορά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Χαιρόμαστε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί οι δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν στο γειτονικό κράτος. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση της FYROM θα επιδείξει διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα, γιατί ελπίζουμε πως θα αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά ιδιαιτέρως του κράτους των Σκοπίων, να εξελιχθούν ομαλά οι διμερείς σχέσεις. Ελπίζουμε, την ευθύνη που εμείς έχουμε δείξει στην αντιμετώπιση των σχέσεών μας με το γειτονικό κράτος, να την επιδείξει και η νέα κυβέρνηση του κράτους των Σκοπίων. Αυτό, όμως, θα πρέπει να κριθεί στην πράξη. Εμείς δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να έχουν οδηγήσει στο να "λιώσουν οι πάγοι" μιας πρόσφατης εποχής. Θα πρέπει, όμως, αυτές τις προϋποθέσεις, από τη δική της πλευρά, να τις καλλιεργήσει και να τις δημιουργήσει και η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός, σε ό, τι αφορά το πολιτικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, η ευκολία με την οποία κάποιοι που υποστηρίζουν το "α" μέσα σε λίγο χρόνο, χωρίς να έχουν αλλάξει τα δεδομένα, να το μετατρέπουν σε "β"; Και να είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η ευκολία, ώστε πάνω σ' αυτή να στηρίζεται και η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, ισχύει απολύτως η περικοπή μιας απάντησης που έδωσα προηγουμένως, που αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 November 1998 - 16:49:36 UTC