Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σε γενικές γραμμές για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Γνωρίζετε ότι αύριο ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

* Την Τετάρτη θα γίνει στη Βουλή το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου. Θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

* Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα συζητήσει το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι το θέμα που επρόκειτο να συζητήσει την προηγούμενη Παρασκευή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

* Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία.

* Την Πέμπτη (12 Νοεμβρίου) θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην πατρίδα μας τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Παντελή Μάϊκο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Θα συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα η συζήτηση συνεχίζεται μόνο το απόγευμα, ενώ αύριο θα υπάρχει και πρωινή συνεδρίαση και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε μία μόνο φορά και αυτή στο τέλος της ομιλίας του κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η συζήτηση στη Βουλή γίνεται για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Δεν γίνεται για την πρόκληση ή τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε βεβαίως για την εκδήλωση, μέσω χειροκροτημάτων, μιας σχετικής επιδοκιμασίας. Εμείς έχουμε επιλέξει έναν πολύ υπεύθυνο δρόμο, να είμαστε χρήσιμοι και ουσιαστικοί, όχι ευχάριστοι -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε να είμαστε και ευχάριστοι. Αυτό που τελικώς επιδιώκουμε είναι η ψήφος των βουλευτών ή η ψήφος του ελληνικού λαού και όχι βεβαίως τα χειροκροτήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργούν μία φευγαλέα, μία εφήμερη εντύπωση, αλλά δεν είναι αυτό το οποίο αποτελεί για μας τον κυρίως στόχο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού απέδειξε πως η Κυβέρνησή μας είναι παρούσα με την αλήθεια του έργου της. Η Αντιπολίτευση είναι παρούσα με το ψέμα των λόγων της. Ο κ. Καραμανλής δεν πρωτοτύπησε. Επανέλαβε τον εαυτό του. Θα έλεγα ότι αυτή τη φορά το έκανε με έναν τρόπο ο οποίος αποδεικνύει πως πέραν της έλλειψης προγραμμάτων, η Αξιωματική Αντιπολίτευση στερείται και ήθους, αν κρίνετε -γιατί ήσασταν και εσείς παρόντες σε αυτή τη συζήτηση- τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Εμείς, λοιπόν, επιδιώκουμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν επιδιώκουμε τη συγκάλυψή τους με τη δημιουργία ευχάριστων εντυπώσεων. Αυτό είναι, πιστεύω, το στοιχείο το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι διαφοροποιεί την πολιτική μας, που στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και της χώρας, από την τεχνική της πολιτικής που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να δηλώνει την παρουσία της.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη θέση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι είναι άλλο πράγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει τύχει της έγκρισης, αφού αποτελεί κοινή απόφαση, και του κ. Τσοχατζόπουλου και όλων των αρμοδίων στελεχών που συμμετέχουν στα όργανα της Κυβέρνησης και του Κόμματος, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ασφαλώς, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση είναι ένα γεγονός που εκφράζει την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, για να πετύχουμε στόχους που έχουμε προσεγγίσει, θα συνεχιστεί. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν όλοι. Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο το οποίο έχει παραχθεί. Δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι, όσο υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Και προβλήματα υπάρχουν πολλά. Γι` αυτά εμείς μιλούμε πρώτοι, γιατί όπως κατ` επανάληψη έχουμε πει, εμείς προκαλούμαστε από τα προβλήματα. Αυτά θέλουμε να επιλύσουμε. Αυτά είναι ο πραγματικός αντίπαλός μας. Δεν δίνουμε μάχη οπισθοφυλακής. Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον με όσο γίνεται περισσότερα εφόδια. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνεί η Κυβέρνηση μ` αυτό που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι στιγμιαία επιβεβαίωση και σας μεταφέρω επί λέξει αυτό που είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις φράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις λέξεις οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό θέμα. Είπε ότι είναι μία άριστη κίνηση τακτικής, η οποία αποδίδει και είναι αποτελεσματική. Εκανε διάφορους χαρακτηρισμούς. Είναι οι απόψεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας. Πιστεύω ότι οι απόψεις αυτές απηχούν τη δική του διάθεση, τη δική του σκέψη, αλλά πολύ περισσότερο τη σκέψη όλων μας. Γιατί, πράγματι, η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση γίνεται αυτή τη στιγμή που είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την πορεία της χώρας, δοθέντος ότι πολλά προβλήματα πρέπει να λύσουμε και θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Βεβαίως, η στιγμή κατά την οποία γίνεται αυτή η ψηφοφορία είναι μία στιγμή σημαδιακή, σημαντική. Και αυτό γιατί γίνεται μετά από μια πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, γίνεται ενόψει της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε τώρα για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε τον επόμενο χρόνο, θα είναι οι αποφάσεις των οποίων η εφαρμογή ή όχι θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και αυτό γιατί ο Προϋπολογισμός αυτός είναι πλέον ο Προϋπολογισμός ένταξης στην ΟΝΕ, δεν είναι Προϋπολογισμός απλώς σύγκλισης με την ΟΝΕ. Το 1999 είναι η τελευταία χρονιά στη σειρά των ετών που έχουμε ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Και σ` αυτή την τελευταία χρονιά, είμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας και θα πρέπει από τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε μέσα στο '99, να κριθούμε. Γι` αυτό τα αποτελέσματα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως θετικά.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ηταν προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναβλήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα γίνει σήμερα, όπως προβλεπόταν. Κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνει, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, για να αποφύγουμε οποιουσδήποτε συνειρμούς που θα οδηγούσαν στην εξαγωγή εσφαλμένων πολιτικών συμπερασμάτων. Η συνάντηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η μέρα και η ώρα, αλλά θα γίνει σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο Πρωθυπουργός και χθες στην ομιλία του είπε ότι ο στόχος είναι και η ΟΝΕ. Θέλω να σας ρωτήσω πάλι, για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΑΘΗΝΑτΚΗ", το οποίο λέει το εξής: Οτι υπάρχουν δύο εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πρώτη, αυτή που μας είπατε το Μάιο και η δεύτερη τον Αύγουστο. Η δεύτερη έκθεση είναι αυτή που συστήνει στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα και που εκφράζει τις επιφυλάξεις για το αν μπορεί η Κυβέρνηση να φθάσει το στόχο της ΟΝΕ. Εσείς μας είχατε πει ότι έλαβε μέτρα αμέσως μόλις πήρε την πρώτη έκθεση. Θα ήθελα κατ` αρχήν να μου πείτε τι συμβαίνει με αυτές τις εκθέσεις και αν δημιουργούν κάποιο προβληματισμό στην Κυβέρνηση και πώς γίνεται να μας μιλάτε για την πρώτη έκθεση, ενώ οι επισημάνσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στη δεύτερη έκθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, κατ` αρχήν, να κάνω ένα σχόλιο: Πρώτον, να πω ότι δεν ήταν αντικειμενικός ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη εφημερίδα παρουσίασε τις θέσεις που ανέπτυξα, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, όταν συζητήσαμε για πρώτη φορά το θέμα, πριν λίγες ημέρες. Γιατί ουδεμία έκθεση κρύψαμε, όπως ισχυρίστηκε ο συντάκτης της εφημερίδας, αφού όπως είπα τότε, η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες, στις 22 Μαίου. Πώς κατηγορούμεθα, λοιπόν, ότι αποκρύψαμε μία τέτοια έκθεση, όταν έχει δημοσιευθεί στις ελληνικές εφημερίδες, μήνες πριν.

Δεύτερον, η έκθεση είναι μία. Δεν υπάρχουν δύο εκθέσεις. Αυτό το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ντοκουμέντο των συμπερασμάτων, μετά από τη συζήτηση που έκαναν οι Γενικοί Διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν κάποιος θέλει να προσφύγει σε έκθεση του Δ. Ν. Τ., θα προσφύγει στην έκθεση που είναι μία και είναι αυτή η οποία δημοσιεύθηκε, επισήμως, στις 20 Ιουλίου. Είναι η έκθεση για την οποία μιλήσαμε και την πρώτη φορά. Δεν υπάρχει δεύτερη έκθεση. Το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε είναι το κείμενο συμπερασμάτων της συζήτησης των Γενικών Διευθυντών του Δ. Ν. Τ. Δεν είναι η έκθεση του Δ. Ν. Τ. Είναι η συζήτηση που είναι καθιερωμένο να γίνεται επί της εκθέσεως του Δ. Ν. Τ. από τους υψηλόβαθμους παράγοντες αυτού του Οργανισμού. Δεν πρόκειται για άλλη έκθεση. Τα μέτρα, δε, τα οποία ελήφθησαν από τότε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και καλλιεργούν δικαιολογημένα και σε μας τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουμε τελικά και αυτό το στόχο. Πολύ περισσότερο, όταν από τότε έχουμε όχι μόνο ιδιωτικούς φορείς αλλά και έγκυρους μεγάλους Οργανισμούς, όπως είναι η Morgan Stanley -την οποία όπως είδα σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδας σας περίπου ειρωνεύεται- που λένε ότι θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Πέραν αυτού, έχουμε τη μαρτυρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λέει ότι η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα και προσεγγίζει και φαίνεται ότι θα πετύχει το στόχο ένταξης στην ΟΝΕ. Αναμένεται στο τέλος του έτους να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πρέπει να σας πω ότι τα κείμενα εργασίας αποδεικνύουν και πάλι ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και επιβεβαιώνεται και από αυτό το μεγάλο Οργανισμό, από τον Πρόεδρό του και τους υψηλόβαθμους παράγοντες του Οργανισμού αυτού, ότι η Ελλάδα φαίνεται πως θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και θα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Ολες, λοιπόν, οι μαρτυρίες που είναι στη διάθεσή μας, είναι θετικές. Μιλούν όχι για το ενδεχόμενο, αλλά για την οιωνοί βεβαιότητα ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή στη συζήτηση ενός κειμένου, το οποίο -πρέπει να σας πω εν κατακλείδι- περιέχει τα συμπεράσματα των συζητήσεων των Διευθυντών του Δ. Ν. Τ. και είναι πολύ καλύτερο για την ελληνική οικονομία σε σχέση με αυτή την ίδια την έκθεση. Θα δείτε ότι το κείμενο αυτό, μπορεί να πει κανείς, ότι είναι πιο ευοίωνο, όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με το κείμενο της έκθεσης. Το κείμενο που δημοσιεύθηκε το Μάιο και το οποίο δώσαμε εμείς στη δημοσιότητα, ήταν το λεγόμενο "draft", το κείμενο εργασίας, ενώ η επίσημη έκθεση δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου. Οταν μιλούμε για έκθεση, αναφερόμαστε στο κείμενο αυτό. Δεν υπάρχει άλλη έκθεση. Εσείς αναφέρεστε σε ένα ντοκουμέντο, το οποίο βεβαίως, έχει την αξία του, αλλά δεν είναι η έκθεση του Δ. Ν. Τ.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αυτό το οποίο λέει η εφημερίδα μου, είναι ότι τα στοιχεία αυτού του ντοκουμέντου, όπως θέλετε πέστε το, δε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρώτον και δεύτερον, γιατί οι Διευθυντές του Δ. Ν. Τ. δεν έχουν κάποια άποψη, η γνώμη τους δεν είναι βαρύνουσα. Υποτίθεται ότι εξετάζουν τις οικονομίες τόσων κρατών. Δεν μπορούν να εκφέρουν μία γνώμη για την κατάσταση της Ελλάδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, είναι βαρύνουσα η γνώμη τους. Σας λέω, όμως, ότι η γνώμη που εκφράζουν, τελικά, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει αυτό το στόχο. Δεν οδηγεί στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγετε εσείς, ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Αντιθέτως, οι προβλέψεις που κάνουν είναι προβλέψεις οι οποίες δείχνουν ότι θα επιτύχουμε το στόχο αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εδώ υπάρχει ένα κείμενο το οποίο είναι στα αγγλικά, βεβαίως, κι εσείς το γνωρίζετε, όπως το γνωρίζουν και αρκετοί συνεργάτες σας και στο οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πετύχει η Κυβέρνηση. Μάλιστα, αντιθέτως λέει ότι, ενδεχομένως και να μην πετύχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι ήδη έχουμε ενταχθεί στην ΟΝΕ. Θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια και γι` αυτό συνεχίζουμε μία πολιτική, η οποία είναι η ενδεδειγμένη, για να επιτύχουμε αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι κοινή η αναγνώριση από διεθνείς Οργανισμούς, ότι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα φαίνεται ότι θα στεφθεί από επιτυχία, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιό είναι το θέμα το οποίο θέτετε προς συζήτηση. Ασφαλώς, έχουν εκφραστεί αυτές οι γνώμες. Ασφαλώς, υπάρχουν προβληματισμοί. Δεν υπάρχει, όμως, εν κατακλείδι, ένα συμπέρασμα το οποίο να μιλά περί της αδυναμίας της Ελλάδας να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Αντιθέτως, όλοι μιλούν για τα πολύ θετικά βήματα που έχουν γίνει και αυτό δεν βλέπω να το αναδεικνύετε αναλόγως της σημασίας που έχει. Ολοι θεωρούν πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει αυτό το στόχο. Εχουν δε, σε μεγάλο βαθμό, τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουμε αυτό το στόχο. Αυτά για την αποκατάσταση των πραγμάτων.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν την Κυβέρνηση και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για λόγους πολύ διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ενοχλεί την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μ` αυτό το σκεπτικό από ορισμένους βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει δηλώσει κάποιος, ότι παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θέλει δι` αυτού του τρόπου να επισημάνει ότι δεν στηρίζει την Κυβέρνηση. Εγώ γνωρίζω ότι όταν παρέχεις ψήφο εμπιστοσύνης σημαίνει ότι στηρίζεις αυτόν στον οποίον παρέχεις την ψήφο σου. Αυτό είναι το νόημα της διαδικασίας η οποία είναι σε εξέλιξη στη Βουλή. Και αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα το οποίο πρέπει να εξαχθεί.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτό το νόημα. Ο Πρωθυπουργός στους τρίτους λόγους που ανέπτυξε, χθες, δεν έδωσε αυτό το νόημα. Εδωσε συγκεκριμένο περιεχόμενο στην αίτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Οταν ο κ. Χαραλαμπόπουλος, για παράδειγμα, λέει ότι εγώ θα ψηφίσω την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικό περιεχόμενο. Εγώ είπα, ότι αν αυτή η διαφοροποίηση από την πλευρά ορισμένων, που θα ψηφίσουν από ότι φαίνεται, εν τέλει, την Κυβέρνηση, ενοχλεί τον Πρωθυπουργό; Τον ικανοποιεί... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος και θα νιώθει δικαιωμένος, όταν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώσει στο πρόσωπό του, την εμπιστοσύνη που τρέφει η πλειοψηφία της Βουλής προς την Κυβέρνηση. Γιατί η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να ασκήσει τα καθήκοντά της, αν δεν νιώθει πως έχει αυτή την ισχυρή πολιτική στήριξη. Και νομίζω ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αυτό το νόημα έχει. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι καθένας μπορεί να ερμηνεύσει την ψήφο του και είναι δικό του θέμα να το κάνει, παρά το ότι αυτό δεν προβλέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινοβουλίου από τον Κανονισμό της Βουλής. Γι` αυτό θα έπρεπε, αυτή την ώρα, να αρκεστούμε σ` αυτό που ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται. Οτι παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση, αναγνωρίζεις ότι είναι μία Κυβέρνηση η οποία έχει θετικό έργο να επιδείξει μέχρι τώρα. Επίσης ότι είναι μία Κυβέρνηση, η οποία με το πρόγραμμά της, έτσι όπως το εξαγγέλλει και προσδοκά ο ελληνικός λαός την εφαρμογή του, οδηγεί την Ελλάδα με αξιώσεις στον 21ο αιώνα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ερώτημά μου αυτό. Αφορά τη συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας στο "ΒΗΜΑ". Ο κ. Τσοχατζόπουλος, με πολύ καθαρό τρόπο, αποδέχεται ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, εκλογικά, προηγείται του ΠΑΣΟΚ και αν είδατε τη συνέντευξη, αποδίδει αυτή τη διαπίστωση και σε λάθη της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημά μου είναι, αν η Κυβέρνηση αποδέχεται αυτή την εκτίμηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ευθεία και άμεση καταγραφή του συσχετισμού των κομματικών πολιτικών δυνάμεων δεν υπάρχει, τουλάχιστον πρόσφατη, ώστε να μπορεί κάποιος να βγάλει αβίαστα αυτό το συμπέρασμα. Μπορεί κάποιος, χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία, να βγάλει ένα πολιτικό συμπέρασμα. Εμείς, πιστεύουμε, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που εφαρμόζει, τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γι` αυτό ακριβώς λέμε ότι συνεχίζουμε αταλάντευτα και αδιατάραχτα την πολιτική αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι έχει απήχηση αυτή η πολιτική. Αναγνωρίζοντας τις παραλείψεις ή τις καθυστερήσεις σε πολλούς τομείς, εμείς έχουμε αναλάβει την υποχρέωση και τη δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να ανταποκριθούμε στην εντολή που μας έδωσε και να μπορέσουμε, με την εντονότερη προσπάθειά μας, να λύσουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη και σήμερα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, έχει Πρόεδρο. Η Κυβέρνηση, βεβαίως, έχει Πρόεδρο. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση τα συλλογικά όργανα λειτουργούν με τρόπο συστηματικό. Λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας από τα όργανα της Κυβέρνησης και αποφάσεις του Κινήματος από τα όργανα του Κινήματος. Και όλοι με τη συμμετοχή τους σ` αυτά τα όργανα, πιστεύω ότι έχουν βάλει, καθένας με το δικό του τρόπο, τη σφραγίδα σ` αυτές τις αποφάσεις, άρα και στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο ερώτημά μου αφορά τη διαφαινόμενη την υπαρκτή μάλλον, απόπειρα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ να παρακάμψει το ελληνικό "βέτο" με το γνωστό τέχνασμα των δύο κανονισμών. Επειδή το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συζήτηση, είναι επίκαιρο δηλαδή, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η ελληνική Κυβέρνηση -και με ποιο τρόπο- έχει έρθει σε επαφή ή έχει συνεργαστεί με τον Ελληνα Επίτροπο στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ και αν υπάρχει κάποιος συντονισμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχει αυτή η συνεργασία. Ο Ελληνας Επίτροπος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία υπέρ της ελληνικής θέσης, όπως την έχει εκφράσει και η Κυβέρνηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα -είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς- της συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιές είναι αυτές οι πλευρές; Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε; Ποιος επικοινώνησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η κοινή προσπάθεια θα έχει θετικά αποτελέσματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η απόπειρα δεν έχει προχωρήσει. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει "παγώσει". Βεβαίως, δεν πιστεύουμε ότι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα αλλάξει την εισήγησή της. Νομίζουμε όμως, από την άλλη, πως τα όπλα που έχουμε και εμείς στη διάθεσή μας -και έχουμε δηλώσει ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε- είναι ένας παράγοντας ή ένας μάρτυρας ο οποίος θα υποχρεώσει την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και τους παράγοντές της να σκεφτούν πάλι τους χειρισμούς και τις επιλογές που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Είπατε επικοινώνησε με τον κ. Παπουτσή το Υπουργείο Εξωτερικών. Ποιος συγκεκριμένα από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Ελληνα Επίτροπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν γνωρίζω αν είναι ο κ. Πάγκαλος, αν είναι ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Κρανιδιώτης ή κάποιος άλλος. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχει συνεργασία, προκειμένου οι ελληνικές θέσεις να αναδεικνύονται και να προωθούνται τα ελληνικά συμφέροντα.

ΚΙΑΟΣ: Ενα δεύτερο ερώτημα: Μιλήσατε προηγουμένως για ήθος, αναφερόμενος στη Βουλή. Πώς είδατε εσείς και ο Πρωθυπουργός ως Αρχηγός κιόλας του ΠΑΣΟΚ, το φαινόμενο που επανελήφθη και χθες, μόλις τελείωσαν οι δύο Αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων -Πρωθυπουργός και Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, εννοώ- έφυγαν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων ή πολλοί από αυτούς και έφυγαν και Υπουργοί. Επειδή μιλήσατε για ήθος, πώς το βλέπετε αυτό το φαινόμενο; Και αν κάνετε κάποιο σύσταση τουλάχιστον, εν πάση περιπτώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να κάνω συστάσεις στους συναδέλφους. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι στις συνεδριάσεις της Βουλής θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, η ερώτησή μου αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο που επαναλαμβάνεται. Τελειώνουν τις ομιλίες τους ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής και αδειάζουν τα έδρανα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι εγώ το αρμόδιο όργανο να κρίνω τη συμπεριφορά των βουλευτών. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί πώς συνεδριάζει η Βουλή και βγάζει τα συμπεράσματά του.

ΚΙΑΟΣ: Η προσωπική σας γνώμη ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα της μικρής συμμετοχής των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχει κατ' επανάληψη επικριθεί και αποτελεί πηγή δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων στον ελληνικό λαό.

ΚΙΑΟΣ: Ζήτησα την προσωπική σας γνώμη στο συγκεκριμένο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα ένα σχόλιο στην αρχή και είπα ότι πρέπει να παραμένουν στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου όλοι οι βουλευτές και να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η συζήτηση αυτή είναι σημαδιακή, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή κάθε φορά που θα έχουμε εκλογές, για παράδειγμα μετά τις ευρωεκλογές, θα ξαναζητήσει ο Πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπω ότι σας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν με ανησυχεί, εσείς το είπατε

ΡΕΠΠΑΣ:... επειδή αντιλαμβάνεστε ότι η εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι, περίπου, δεδομένη. Αυτό προκύπτει από την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έλειπε, να μην είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι πρέπει να επιτρέπουμε στον Πρωθυπουργό να κάνει τους χειρισμούς που θεωρεί ότι είναι οι πλέον κατάλληλοι, γιατί γνωρίζετε καλά ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει ως επικεφαλής της Κυβέρνησης να παράγει έργο με την παρουσία του. Δεν έχει την πολυτέλεια ή την άνεση να μιλά, και μάλιστα να μιλά τόσο πολύ, χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο, πολυτέλεια και άνεση που μπορεί να έχουν οι αρχηγοί των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Μ` αυτή την έννοια, οι χειρισμοί που κάνει ή θα κάνει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μπορεί βεβαίως να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής από εσάς και από όλους τους πολίτες, θα επιτρέψουμε όμως να αποφασίζονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας ρώτησα, ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέω ότι θα επιτρέψουμε να αποφασίζονται οι επιλογές αυτές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Μην περιμένετε αυτή την ώρα να εκδώσω εγώ κάποια απόφαση για το τι πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Εσείς και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πριν από τις εκλογές λέγατε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Προχτές, τις τελευταίες ημέρες μετά τις εκλογές, διαβάζουμε ότι θα φορολογηθούν οι γονικές παροχές και οι επικουρικές συντάξεις. Πώς προέκυψε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχα ανακοινώσει, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε κάνει εδώ, όταν είχε απασχολήσει την Κυβερνητική Επιτροπή το θέμα του Προϋπολογισμού -το δήλωσαν και οι αρμόδιοι Υπουργοί- ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να θεσπιστούν οποιασδήποτε μορφής νέοι φόροι. Αυτό ακριβώς το ότι δεν θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αποτελεί και τον αδιάψευστο μάρτυρα για το ότι δεν υπάρχουν νέοι φόροι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, διαψεύδετε ότι θα φορολογηθούν οι γονικές παροχές και οι επικουρικές συντάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα -και είμαι κατηγορηματικός- ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Και γνωρίζετε ότι νέοι φόροι επιβάλλονται με την κατάθεση φορολογικών νομοσχεδίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες εκτός από την έλλειψη χειροκροτημάτων, υπήρξε και ένα σοβαρό έλλειμμα αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την ερμηνεία η οποία υπάρχει σήμερα στον Τύπο, ότι αυτή η μη συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών συνιστά πολιτικό μήνυμα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η συζήτηση αυτή οργανώθηκε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της παροχής ή μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, θα μπορούμε να συζητήσουμε, έχοντας πλέον ως δεδομένα αυτά που εσείς τώρα θεωρείτε ζητούμενα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Δημοσίως, πλέον, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ζητούν να υπάρξει διαρχία σε Κυβέρνηση και Κόμμα. Μάλιστα συγκεκριμένα λένε: Πρωθυπουργός, Σημίτης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Τσοχατζόπουλος. Θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει κάποιο σχόλιο του Πρωθυπουργού επ' αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα αυτό της πολιτικής ενημέρωσης. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορώ να μιλήσω γι` αυτό το θέμα. Αυτό που μπορώ να πω -και το γνωρίζετε ήδη- είναι ότι το Συνέδριο του Κινήματος έχει αποφασίσει και έχει αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα. Από κει και πέρα, στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται για τα θέματα του Κινήματος, της οργάνωσης και της λειτουργίας του, μπορεί όλες αυτές οι απόψεις να διατυπώνονται. Καθένας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του και κρίνεται για την άποψή του.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Θα σας ενοχλούσε αν η ψήφος και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -ορισμένων- ήταν ψήφος ανοχής, ως ερμηνεία αυτών που λέμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να προβούν σε δηλώσεις για πολλά θέματα ή για την ψήφο τους. Εγώ γνωρίζω ότι στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής, η διαδικασία βάσει της οποίας οργανώθηκε και εξελίσσεται αυτή η συζήτηση, θα καταλήξει στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, παρακαλώ, αναμένετε να το κρίνουμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η ψηφοφορία. Από κει και πέρα οι ερμηνείες μπορεί να είναι ποικίλες. Δεν θέσαμε εμείς εκ των προτέρων κάποιο πλαίσιο για τις ερμηνείες. Οι ερμηνείες είναι ελεύθερες, είναι ποικίλες. Σημασία όμως έχει να είμαστε αρκετά λογικοί και συνεπείς με αυτά που κάνουμε, ώστε αυτά που λέμε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με αυτά που κάνουμε. Αυτό έχει σημασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 November 1998 - 14:52:02 UTC