Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασαν σήμερα από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τομές και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, σε υπηρεσίες τις οποίες, καθημερινά χρησιμοποιεί ο πολίτης. Και αναφέρομαι στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολύ σύντομα σε κάποια θέματα της επικαιρότητας. Εκανε μια αναφορά στο πώς εξελίχθηκε και πού βρίσκεται σήμερα η διεθνής οικονομική κρίση που είχε επίκεντρο τη Ρωσία. Διαπίστωσε ότι οι δυτικοί παράγοντες, οι κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την εκτόνωση αυτής της κρίσης, εντείνουν την προσπάθειά τους για να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Και οι πιστωτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά και η Ρωσία να ενισχυθεί στην προσπάθεια που κάνει, ώστε να επανέλθει σε "ήρεμα νερά".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κρίση στην Αλβανία. Ενημέρωσε για τις επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος με την ηγεσία της Αλβανίας, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Ενημέρωση για το θέμα αυτό έγινε επίσης από τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι πιθανόν αύριο να επισκεφθεί την Αλβανία, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη γειτονική χώρα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με αυτή την ιδιότητα θα ταξιδεύσει -αν γίνει αυτό το ταξίδι- αύριο ο κ. Παπανδρέου. Οι διαβουλεύσεις γίνονται μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ε. Ε. (στην οποία προεδρεύει η Αυστρία), της ΔΕΕ. (στην οποία προεδρεύει η Ιταλία) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (στον οποίο προεδρεύει η Πολωνία). Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται απόψεις και το απόγευμα θα αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί αύριο η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία που θα εκφωνήσει την ερχόμενη Τρίτη (22.9) στην Καλλιθέα. Εκανε μια σύνδεση με την παρουσία του στη ΔΕΘ και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Η παρουσία του κόμματος και της κυβέρνησης επιθυμούμε να είναι διαρκής και έντονη, προκειμένου να επιτύχουμε έτσι την ανάδειξη της πολιτικής και των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, να αναδείξουμε το κυβερνητικό έργο και να καταστήσουμε κοινωνό αυτού του έργου τον κάθε πολίτη, αλλά και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους συμπολίτες μας, με όλους εκείνους, οι οποίοι επιθυμούν και επιδιώκουν να συμμετέχουν σ' αυτές τις πολιτικές διεργασίες.

Στη συνέχεια, όσον αφορά το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαντέλης, παρουσίασε, με τη μορφή συγκεκριμένων νομοσχεδίων τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν προϊόν συνεργασίας με συναρμόδιους υπουργούς, που διήρκεσε αρκετούς μήνες, όπως επίσης και προϊόν διαλόγου με τους εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο για τα ΕΛΤΑ αποτελεί το πρώτο πλαίσιο οργάνωσης, κατά ένα τρόπο, της αγοράς των Ταχυδρομείων. Μέχρι τώρα υπήρχε ο κανονισμός με τον οποίο λειτουργούσαν τα ΕΛΤΑ. Θα υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος, πλέον, με λεπτομέρειες θα προβλέπει το πώς οργανώνεται η λεγόμενη ταχυδρομική αγορά, εν όψει και των δεσμεύσεων που έχουμε, αλλά και των συνεργασιών που προκύπτουν στο πλαίσιο της Ε. Ε. Αυτό το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί πρώτο.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα νομοσχέδια που αφορούν την εξυγίανση και την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών. Οι αλλαγές που προωθούμε στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Επιδιώκουμε, όπως μέχρι τώρα, έτσι και μέχρι την κατάθεση των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, η προεργασία μας να γίνει σε πλήρη συνεννόηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν δείξει ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Και αυτό αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την αναμενόμενη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις.

Πριν κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια αυτά θα δοθούν στους εκπροσώπους των εργαζόμενων και θα υπάρξει ένας ακόμα γύρος επικοινωνίας και διαλόγου. Η παρέμβαση στους τομείς αυτούς έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία εξαιτίας ακριβώς του μεγάλου πλήθους των συμπολιτών μας που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων και οργανισμών. Επιδιώκουμε αφενός την αρτιότερη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών, με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν και αφετέρου δεν παραλείπουμε να τονίζουμε την κοινωνική σημασία που έχει η λειτουργία τους. Γι` αυτό ακριβώς η πολιτεία, το κράτος πάντοτε ανελάμβανε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας τους. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες. Γνωρίζετε ότι το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες ήταν στο επίπεδο των 100 δραχμών. Ανέβηκε στις 120 δραχμές. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι ο μέσος όρος κόστους του εισιτηρίου είναι 342 δραχμές. Αυτή την ψαλίδα, αυτό το άνοιγμα, ασφαλώς το αναλαμβάνει το κράτος, στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής. Γιατί τα μαζικά μέσα μεταφοράς χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους συμπολίτες μας. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή να διευκολύνεται η μετακίνηση των συμπολιτών μας, αυτών που προέρχονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτοί χρησιμοποιούν κυρίως τα μαζικά μέσα μεταφοράς, πληρώνοντας ένα αντίτιμο εισιτηρίου σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό κόστος.

Μετά την εισήγηση του κ. Μαντέλη έλαβαν το λόγο συνάδελφοι, οι οποίοι διατύπωσαν προτάσεις, στο πνεύμα της εισήγησής του. Απομένει, λοιπόν, όπως είπα -και κλείνω τη μικρή εισαγωγή- να δοθούν στη δημοσιότητα, και πρώτα απ' όλα στους ίδιους του εργαζόμενους, τα κείμενα των νομοσχεδίων για τους τρεις αυτούς τομείς και θα ακολουθήσει, μετά από ένα γύρο διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, η κατάθεσή τους στη Βουλή.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα που βάζετε για να ψηφιστούν στη Βουλή αυτά τα νομοσχέδια, μέχρι πότε είναι; Ως το Δεκέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιθυμούμε μέχρι τέλους του έτους τα νομοσχέδια αυτά να έχουν ψηφιστεί και να έχουν καταστεί νόμοι του Κράτους. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Θα εξαρτηθεί, όμως, η έκβαση αυτής της προσπάθειας και απ' άλλους παράγοντες, δοθέντος ότι, αφενός, η Βουλή δεν θα λειτουργήσει κάποιες ημέρες λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, αφετέρου λόγω της πίεσης που ασκείται από πολλά Υπουργεία να προωθηθούν νομοσχέδια που έχουν έναν επείγοντα χαρακτήρα. Πιστεύουμε, όμως, ότι μέχρι τέλους του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και τα νομοσχέδια θα έχουν γίνει νόμοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, κάθε μέρα, συναντάται με Υπουργούς και συνεργάζεται, κάνει κυβερνητική επιτροπή, Υπουργικό συμβούλιο, κάθε βδομάδα. Τι τον ανάγκασε να στείλει αυτές τις 18 επιστολές; Μήπως δεν τα καταλαβαίνουν οι Υπουργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η πρακτική έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Της αλληλογραφίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Και πέρυσι ο Πρωθυπουργός είχε στείλει σειρά επιστολών, μ' αυτό το πνεύμα και ύφος, σε όλα τα Υπουργεία. Και εκείνες οι επιστολές και οι επιστολές που εστάλησαν λίγες μέρες πριν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καταστάλαγμα της συνεργασίας του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς για τις προτεραιότητες του έργου σε κάθε Υπουργείο. Πιστεύουμε ότι αυτός ο προγραμματισμός αποδεικνύει το συστηματικό και μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι η ιεράρχηση των θεμάτων βοηθάει, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή τους και επίσης βοηθάει ώστε να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα θέματα τα οποία έχουν το κυρίαρχο βάρος και επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, ώστε να αφοσιωθούμε ακόμη περισσότερο στην κοινή προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Πρέπει να πω ότι, πέραν αυτού, ο Πρωθυπουργός κατά διαστήματα στέλνει επιστολές σε Υπουργούς, προκειμένου να τους καταστήσει ενήμερους ή να τους επιστήσει την προσοχή για θέματα που θεωρεί ότι έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός έχει τακτική -καθημερινή θα την ονόμαζα- επικοινωνία και συνεργασία με τους Υπουργούς. Και είπα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ότι οι συνεργασίες αυτές έχουν παύσει να αποτελούν είδηση, ενώ κάποτε προκαλούσαν ενδιαφέρον. Σας λέω ότι και οι επιστολές δεν πρέπει να προκαλούν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αποτύπωση των συζητήσεων ή των συμπερασμάτων που εξάγονται, προκειμένου να διευκολύνονται όλοι στο έργο τους. Είναι μια μέθοδος η οποία ακολουθείται διεθνώς και δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εγώ δεν θυμάμαι, μπορείτε να μου πείτε πέρυσι ποια ημερομηνία; Φέτος τις έστειλε στις 14 Σεπτεμβρίου τις επιστολές. Πέρυσι πότε τις έστειλε αυτές τις επιστολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέρυσι, είχε γίνει και πάλι την περίοδο του θέρους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε στείλει 18 επιστολές πέρυσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει κατ' επανάληψη. Εγώ έχω σειρά επιστολών του Πρωθυπουργού για θέματα του Υπουργείου μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτη φορά, όμως, δίνονται...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός σας είπε ότι οι επιστολές αυτές πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, χθες, γιατί τις δώσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο αν κρίνει η Κυβέρνηση ότι πρέπει να το κάνει, θα το κάνει. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση, δεν είναι δεδομένο ότι η αλληλογραφία αυτή αποτελεί θέμα δημόσιας συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, κε Υπουργέ, γιατί τις δώσατε; Τι ακριβώς συνέβη και τις δώσατε; Τι ακριβώς θέλατε να περάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλαμε να "περάσουμε" απολύτως τίποτα. Επειδή υπήρξε δημοσίευση μιας επιστολής εκ των πολλών που εστάλησαν, κρίναμε σκόπιμο να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι επιστολές, ώστε να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός -χωρίς να δημιουργούνται παρανοήσεις- ποιες είναι οι προτεραιότητες, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί για την Κυβέρνηση. Αυτό, θα μπορούσε να γίνει σε μια επόμενη φάση, αφού στο σχεδιασμό της πολιτικής μας ήταν, μεταξύ των άλλων, κάθε Υπουργείο, με βάση τις προτεραιότητες αυτές, να κάνει συγκεκριμένες, οργανωμένες, προετοιμασμένες εκδηλώσεις ή να αναφερθεί κάθε Υπουργός, κάθε υπεύθυνος σ' αυτά τα θέματα, με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να στείλει το μήνυμα στο κοινό, πως τα προβλήματα τα οποία έχουν αυτή την ιδιαίτερη σημασία, έχουν ιεραρχηθεί, αντιμετωπίζονται και λύνονται. Δεν είναι κάτι το οποίο -επαναλαμβάνω- έχει οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον και αξία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε καθόλου, στη σημερινή συνεδρίαση, το θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στο Περιστέρι και εκφράστηκε κάποια δυσαρέσκεια από τον Πρωθυπουργό για τη μικρή συμμετοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είχαμε πει ότι αναμέναμε να είναι αυτή η συμμετοχή. Γνωρίζετε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν σύντροφοι που έχουν κάποια ιδιότητα ή παράγοντες οι οποίοι έχουν κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Αυτή η σύσκεψη δεν είχε ανοικτό -ας το ονομάσω έτσι- χαρακτήρα. Δεν ήταν μια ανοικτή συγκέντρωση. Βέβαια, ανοικτή συγκέντρωση θα είναι αυτή η οποία οργανώνεται στην Καλλιθέα. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι οργανώσεων ή φορέων. Αυτοί συμμετείχαν. Ηταν μια πάρα πολύ επιτυχής διοργάνωση. Παρά το ότι είδα να διατυπώνονται σχόλια από κάποιους, ότι αυτή η συμμετοχή δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητική, πρέπει να πω ότι αυτή η συμμετοχή αναμενόταν. Ηταν κάτι το οποίο δεν πρέπει να οδηγεί σε εξαγωγή συμπερασμάτων. Θα ήταν λάθος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε σήμερα το θέμα αυτό; Δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, στην αρχή, ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύνδεση της παρουσίας της Κυβέρνησης και του Κόμματος, την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων και διοργανώσεων. Αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο και επεσήμανε ακριβώς ότι μπορεί να δοθεί μια λανθασμένη εντύπωση μικρής συμμετοχής, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επίπεδο της συμμετοχής δεν μπορούσε παρά να είναι αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δυσφορία εξέφρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εξέφρασε δυσφορία ο Πρωθυπουργός. Ισα-ίσα θα έλεγα ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κυβέρνηση, με την παρουσία της αυτή, έχει μια θετική απήχηση, αντιθέτως με την παρουσία των παραγόντων της Ν. Δ. και ιδιαιτέρως του κ. Καραμανλή, ο οποίος κάθε άλλο παρά πειστικός είναι, λόγω του τρόπου με τον οποίο διατυπώνει τις απόψεις του ή χειρίζεται την πολιτική του κόμματός του.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός σας έχει στείλει και στο παρελθόν πολλές επιστολές και αυτή η δημόσια συζήτηση δεν είναι απαραίτητη. Κατ' αρχήν, ο κ. Πρωθυπουργός εξέφρασε κάποια ενόχληση, τέλος πάντων είπε κάτι για το ότι διέρρευσε μια επιστολή και αναγκάστηκε να δώσει και τις υπόλοιπες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν κατ' αρχήν στις επιλογές μας να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές τώρα, δοθέντος -όπως είπα- ότι στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης και καλά οργανωμένης και μελετημένης παρουσίασης της πολιτικής μας, θα αναλαμβάναμε σχετικές πρωτοβουλίες. Το ότι όμως δημοσιεύτηκε μια από τις επιστολές, μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων που θα αδικούσαν την πραγματικότητα και την αλήθεια, γι' αυτό επιλέξαμε να δώσουμε τώρα στη δημοσιότητα όλες τις επιστολές.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, λοιπόν, ο κ. Σημίτης συνέστησε στους Υπουργούς, σε σας, στα στελέχη και γενικότερα να μην γίνεται δημόσια συζήτηση γύρω από αυτές τις ιεραρχήσεις και κυρίως να υπάρχει πρακτική εφαρμογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανε κάποια τέτοια σύσταση. Αντιθέτως. Ο Πρωθυπουργός θέλει οι Υπουργοί, για τα θέματα αυτά τα οποία είναι κορυφαία για κάθε Υπουργείο, να υπάρχει έντονη δραστηριότητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να συζητούνται δημοσίως, προκειμένου να είναι εύκολο να μετρήσουμε και το αποτέλεσμα το οποίο παράγεται από την ενασχόληση με τα θέματα αυτά.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μήνυμα του κ. Γιλμάζ που καλεί τον Πρωθυπουργό σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης που θα γίνει στην Αττάλεια και αν υπάρχει, τί απάντησε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιλμάζ απέστειλε στον Ελληνα Πρωθυπουργό, όπως και στους Πρωθυπουργούς των άλλων χωρών της Βαλκανικής, την επιστολή πρόσκλησής τους σ' αυτή τη βαλκανική διάσκεψη. Αυτή είναι η επιστολή η οποία έχει σταλεί. Το περιεχόμενό της δεν αναφέρει τίποτα άλλο το οποίο να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζεται κάποια κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών. Μπορώ να αναφερθώ και πάλι στο προηγούμενο της Βαλκανικής Διάσκεψης που έγινε στην Κρήτη. Γνωρίζετε ότι εκεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με όλους τους φιλοξενούμενούς μας. Αλλά και οι ηγέτες των άλλων χωρών είχαν συναντήσεις μεταξύ τους. Μπορεί να αναμένει κανείς ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα. Αλλά δεν υπάρχει στην επιστολή κάποια ιδιαίτερη πρόσκληση για μια κατ' ιδίαν συνάντηση. Υπάρχει πρόσκληση για συμμετοχή στη Διάσκεψη. Γνωρίζετε ότι όλες αυτές οι διασκέψεις, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν και τέτοιες συναντήσεις. Είναι πιθανόν λοιπόν -το πιο πιθανό θα έλεγα- να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Προβλέπεται να σταλεί ελληνική απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση, η οποία δίνεται σ` αυτές τις περιπτώσεις από όλες τις χώρες και από τη δική μας, είναι θετική ότι συμμετέχουμε σ` αυτή τη διαδικασία. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε εκείνοι οι οποίοι εισηγηθήκαμε τη διοργάνωση μιας Βαλκανικής Διάσκεψης, η οποία έγινε, για πρώτη φορά, στην Κρήτη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση γνωρίζει πιθανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας τέτοια συνάντηση. Είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στην επιστολή του κ. Σημίτη προς τον κ. Πάγκαλο βλέπουμε ότι τα ελληνοτουρκικά ιεραρχούνται πολύ ψηλά, δηλαδή, το κεφάλαιο ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι πολύ φυσικό. Νομίζω ότι εντύπωση θα έπρεπε να προκαλέσει το αντίθετο. Αν, δηλαδή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ιεραρχούνταν τόσο ψηλά.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εννοώ, όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία που θα αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση; Επ` αυτού, ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε την υπέρβαση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιθυμούμε την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία, δυστυχώς όμως, χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας. Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά πρέπει να πω ότι η στάση των παραγόντων της Τουρκίας δεν αποτελεί ένα ευοίωνο μήνυμα ότι στο κοντινό μέλλον μπορούμε να πάμε σε καλύτερες σχέσεις. Είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε και εργαζόμαστε σ` αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, εργαζόμαστε στο πλαίσιο κανόνων και όρων που πρέπει να γίνονται αμοιβαίως αποδεκτοί. Οι κανόνες και οι όροι αυτοί δεν είναι άλλοι από αυτούς που ισχύουν για τις διακρατικές σχέσεις σε όλο τον πλανήτη. Οι σχέσεις, δηλαδή, καλής γειτονίας, ο σεβασμός των συνόρων, της ακεραιότητας και η αποφυγή προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων ή συμπεριφοράς που τραυματίζει τις σχέσεις των χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, μιλώντας για τα νομοσχέδια αυτά, κάτι για τα εισιτήρια. Είπατε, δηλαδή, ότι ήταν καθηλωμένα, για πολλά χρόνια, στις 100 δραχμές, Πέρυσι δεν τα αυξήσατε 25%;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ήταν στις 100 δραχμές, πήγαν στις 120 δραχμές...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν καθηλωμένα για πολλά χρόνια.

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε πολύ, γνωρίζετε όμως ό,τι για πολλά χρόνια ήταν πολύ μεγάλο το άνοιγμα μεταξύ του πραγματικού κόστους και της τιμής του εισιτηρίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, άλλο είπατε, πριν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν καθηλωμένη η τιμή του εισιτηρίου στις 75 δραχμές, αν σας ικανοποιεί αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυξήθηκε 25% πέρυσι και άλλες 20% φέτος.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αυξήσεις αυτές των 25 και 20 δραχμών είναι πάρα πολύ μικρές και πάντως, οι απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες. Στην τιμή του εισιτηρίου μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα ο εργαζόμενος, δοθέντος ότι οι οικονομικές περιστάσεις, τόσο για την εξυγίανση των Οργανισμών αυτών, όσο και για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, οδηγούν στο να έχουμε αυτές τις τιμές στα εισιτήρια των Αστικών Συγκοινωνιών. Εχουμε σταθμίσει όλους αυτούς τους παράγοντες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε εξυγίανση; Οτι θα χαρίσετε και άλλα χρέη δισ. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά και "μην ξύνετε πληγές", ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι διέλυσαν τις συγκοινωνίες και τις παρέδωσαν σε ιδιώτες, κατασκευάζοντας επιχειρηματίες σε μια νύχτα. Εμείς, όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία επί χρόνια παραμένουν ανοιχτά και άλυτα, καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε τώρα. Εχω πει κατ` επανάληψη και επαναλαμβάνω ότι σε συμπυκνωμένο χρόνο πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά βήματα. Αυτό επιχειρούμε. Και πιστεύω ότι τα βήματα αυτά θα τα κάνουμε με επιτυχία και θα φθάσουμε στον τελικό στόχο μας, που είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες οι Οργανισμοί αυτοί και ιδιαιτέρως οι Αστικές Συγκοινωνίες τις οποίες χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε μέρα.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε την επίσκεψη στην Αθήνα του Βρετανού Υπουργού Αμυνας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση προς την Κυβέρνηση για "μορατόριουμ" πτήσεων στην Κύπρο, το οποίο θα επιτηρείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της Βρετανικής Κυβέρνησης. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι, την ίδια μέρα έγιναν δηλώσεις από τον κ. Γιλμάζ, ο οποίος μετά την ακύρωση της παραγγελίας των S-300 στην Κύπρο...

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιά ακύρωση μιλάτε;

ΚΟΛΩΤΑΣ:... ζητάει και την απενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων -μίλησα, πριν, γι` αυτό- δεν ευνοούν την προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς, αλλά και ο διεθνής παράγοντας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο από παράλογο. Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη λέξη για να τη χρησιμοποιήσω, το να είναι η Τουρκία δύναμη κατοχής στην Κύπρο και ταυτόχρονα να εκδηλώνει ένα δήθεν φόβο από τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Κύπρος, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της. Πιστεύω ότι πραγματικά δεν υπάρχει λέξη, για να χαρακτηρίσω αυτό τον, πέραν του παραλόγου, ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς. Οσον αφορά τις προτάσεις που έκανε ο Υπουργός Αμυνας της φίλης Μεγάλης Βρετανίας, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της καλής πίστης τους, έχουν διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις για να διευκολύνουν την εκτόνωση της κρίσης και για να ανοίξει ένας δρόμος, επιτέλους, για λύση στο κυπριακό θέμα. Δυστυχώς, η στάση της Τουρκίας είναι απολύτως αρνητική σε όλους τους τομείς. Και εκδηλώνεται αυτή η άρνηση με κάθε τρόπο και μάλιστα συχνά με τρόπο προκλητικό, ο οποίος όχι μόνο δεν βοηθάει στην εκτόνωση, αλλά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στην περιοχή. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει όλοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και αν επιθυμούν να συμβάλουν θα το επιτύχουν, όταν αναφέρονται στην Τουρκία, όταν απευθύνονται στους ηγέτες της Τουρκίας, με την κατάλληλη γλώσσα και τον κατάλληλο τρόπο.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις "Τοξότης" και "Νικηφόρος";

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ασκήσεις αυτές προγραμματίζονται από κοινού και όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, έτσι θα διεξάγονται και στο παρόν και στο μέλλον. Οι συμμετοχές, αυτή την ώρα, δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν με λεπτομέρειες. Μπορείτε, όμως, να έχετε στο μυαλό σας το πλαίσιο των προηγούμενων ασκήσεων και να αναμένετε ότι αυτό θα επαναληφθεί.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.

* Αύριο Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούν τα Τίρανα ο προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου κ. Daniel Tarchys και ο Μ. Α. της Ελλάδας στο Στρασβούργο καθηγητής κ. Δ. Κώνστας.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 September 1998 - 10:14:04 UTC