Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14.9.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σταχυολογώ από τις συνεργασίες του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα:

* Σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Φιλανδίας κ. Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

* Την Τετάρτη, στις 13.00, θα συνεργαστεί με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη και αμέσως μετά, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα αρχίσει στις 13.30. Και τα δύο θα γίνουν στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

* Την Πέμπτη το απόγευμα (19.00), θα δεχθεί τον κ. Κίνοκ.

* Την Παρασκευή, το πρωί, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Το απόγευμα (18.00) θα αρχίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα συνεχιστεί και το Σάββατο το πρωί.

* Επίσης, από το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με Κύπριους πολιτικούς ηγέτες. Συγκεκριμένα, αυτό το Σάββατο θα συναντήσει τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Χριστόφια. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη Τετάρτη και ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Κυπριανού και τον κ. Βασιλείου.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές είναι τα κεντρικά σημεία των δραστηριοτήτων του Πρωθυπουργού. Εχει κι άλλες δραστηριότητες, τις οποίες δεν αναφέρω τώρα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγράφη ότι θα επισκεφθεί κάποιο σχολείο αύριο. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πιθανό να γίνει αυτή η επίσκεψη αύριο το πρωί.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο σχολείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός απόψε αν θα γίνει αυτή η επίσκεψη, όπως επίσης θα αποφασίσει, εφόσον γίνει η επίσκεψη, πού θα γίνει. Είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτή η επίσκεψη.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγράφη ότι θα παρακολουθήσει συναυλία... Είναι ακριβώς αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι πιθανότατο. Αλλά για τα θέματα αυτά που δεν αφορούν το τρέχον κυβερνητικό έργο, ο Πρωθυπουργός κρατάει πάντοτε μια επιφύλαξη, γιατί το πρόγραμμά του, δεν θέλει, για τέτοια θέματα να είναι κλεισμένο. Θέλει να έχει τη δυνατότητα επιλογών, μέχρι -τρόπος του λέγειν- την τελευταία στιγμή.

* Με αφορμή όσα δήλωσε χθες ο κ. Παπαντωνίου, επαναλαμβάνω ότι, πράγματι, εντός του 1999, θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτό δεν αφορά το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Βεβαίως, η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε συνάρτηση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποφασιστεί. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, το μελετούμε, το συζητούμε, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εντός του 1999 και στο πλαίσιο ενίσχυσης της αντιπληθωριστικής πολιτικής μας, να λάβουμε και μια τέτοια απόφαση. Είναι, όμως, πρόωρο να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι είναι δεδομένο πως θα μειωθούν αυτοί οι φόροι. Εσείς είπατε ότι το συζητάτε. Τι ισχύει από τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, κ. Σταματόπουλε, μπορείτε να το πάρετε ως δεδομένο και παρακαλώ να ανακοινώσετε, μέσω της εφημερίδας σας στους αναγνώστες σας, ότι αυτό θα γίνει το 1999. Ο κ. Παπαντωνίου είπε αυτό που είπα εγώ. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, ότι είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και θα το αντιμετωπίσουμε μέσα στο 1999. Αυτό είπε ο κ. Παπαντωνίου, αυτό επαναλαμβάνω εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης, εσείς λέτε το συζητάτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, σας καλώ να διαβάσετε τη συνέντευξη του κ. Παπαντωνίου...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανε και δηλώσεις, δεν έδωσε μόνο συνέντευξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας καλώ, λοιπόν, να μελετήσετε πάλι τις δηλώσεις αυτές, αφού τις γνωρίζετε, και θα δείτε ότι ο κ. Παπαντωνίου είπε ακριβώς αυτό το οποίο επανέλαβα, σήμερα, εγώ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση στην Αλβανία αρχίζει να γίνεται έκρυθμη από χθες. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας πείτε αν η Κυβέρνηση έχει κάποια ειδική ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική χώρα και κάποιο σχολιασμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αλβανία. Πέραν του ότι ενδιαφερόμαστε για την αποκατάσταση της τάξης στη γειτονική χώρα -γνωρίζετε άλλωστε ότι ο ρόλος μας ήταν πολύ σημαντικός κατά την προηγούμενη κρίση, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία- ενδιαφερόμαστε και για την άνετη και με ασφάλεια διαβίωση της εκεί ελληνικής κοινότητας. Εχουμε επαφή, μέσω των διπλωματικών αρχών, με την κυβέρνηση της φίλης χώρας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Δεν θα πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αστάθειας και αναταραχών στην Αλβανία. Με μεγάλη προσπάθεια ξεπέρασε την πρόσφατη κρίση της η φίλη χώρα. Αυτά τα φαινόμενα, τα οποία όλοι καταδικάζουμε, όπως η δολοφονία ενός πολιτικού στελέχους, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μια νέα κρίση. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει επαφές με εκπροσώπους διαφόρων Οργανισμών. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στους υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας, οι οποίοι θα διαχειριστούν αυτή την κρίση, που φαίνεται ότι εκκολάπτεται, με υπεύθυνο τρόπο, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Εμείς, σε κάθε τέτοια προσπάθειά τους, θα είμαστε στο πλευρό τους.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε κάποια επικοινωνία του κ. Νάνο ή του αρμοδίου Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Σημίτη ή τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επικοινωνία γίνεται μέσω των διπλωματών. Δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία στο επίπεδο στο οποίο αναφέρεστε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει θέμα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, γιατί σήμερα διαβάζω σε αρκετές εφημερίδες ότι κυοφορείται κάποια σύγκρουση, πρόκειται να τοποθετηθεί, πρόκειται να διαχωρίσει τη θέση του. Υπάρχει κάποιο ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει ένα ζήτημα ή ένα θέμα, μια και χρησιμοποιήσατε αυτές τις λέξεις με τον κ. Τσοχατζόπουλο, είναι το θέμα της επιτυχίας του, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Θέμα και ζήτημα, το οποίο προκαλεί προβλήματα στους αντιπάλους της Κυβέρνησης, στη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα. Γιατί άλλο θέμα, δεν γνωρίζω να υπάρχει.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Η Οργάνωση "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" έστειλε ένα γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Παρασκευή για την υπόθεση του συναδέλφου μας Χαλίλ που καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο και ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει και δεν παίρνει θέση επί δικαστικών αποφάσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας αναπτύξατε τη θέση της Ελλάδας για την Αλβανία αλλά, θα ήθελα να μας πείτε, γιατί δεν καταδικάσατε από την πρώτη στιγμή τη δολοφονία. Προηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες χώρες. Η Ελλάδα, σήμερα, ουσιαστικά με τη δική σας δήλωση, παίρνει θέση για τα γεγονότα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση και το Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του. Πιστεύω ότι είναι αυτονόητη, φανερή και σαφής η θέση μας. Καταδικάζουμε αυτές τις βίαιες ενέργειες και επιθυμούμε να μην αποτελέσουν αφορμή για μια νέα κρίση. Δεν μπαίνει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Δεν φαντάζομαι να υπονοείτε ότι είδαμε, περίπου, με ικανοποίηση αυτό το γεγονός. Ουαί και αλίμονο αν γίνονται τέτοιες σκέψεις. Ασφαλώς, η καταδίκη είναι δεδομένη και αυτονόητη.

Ρ. ΓΚΟΡΟ: Δεδομένου ότι λόγω της κατάστασης στην Αλβανία, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε μετακίνηση προσφύγων προς τα εδώ, η Κυβέρνηση σκέπτεται να πάρει κάποια μέτρα στα σύνορα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε λάβει κάποια έκτακτα μέτρα. Πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις οι οποίες είναι εντεταλμένες να φρουρούν τα σύνορα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα. Αν και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν σημάδια που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μετακίνηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού προς το νότο, προς την Ελλάδα, δηλαδή.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως, μιλήσατε για υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προλάβουν αυτή την κρίση, πριν ξεσπάσει. Εκτιμάτε ότι και η στάση του Σαλί Μπερίσα και του κόμματός του είναι υπεύθυνη στάση για την Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποτελούσε ανάμειξη στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, αν εμείς κρίναμε τη στάση των πολιτικών παραγόντων της. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το οποίο είναι σαφές είναι τούτο: Εμείς επιθυμούμε, στο πλαίσιο του Συντάγματος της Αλβανίας με ενίσχυση της λειτουργίας των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών, η πολιτική ηγεσία της φίλης χώρας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο έχει εκδηλωθεί. Εκεί μένουμε. Δεν εξαιρούμε κανέναν από την προσπάθεια. Ολοι έχουν μερίδιο ευθύνης και όλοι πρέπει να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση. Ολοι όσοι έχουν σηκώσει κεραίες για ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχουν ζητήσει προηγουμένως άδεια λειτουργίας, βάσει της νόμιμης διαδικασίας που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις διατάξεις που ισχύουν. Εχουν εκδοθεί νομαρχιακές άδειες. Θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτών των αδειών, να λειτουργούν και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Αν δεν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, είναι θέμα των δικαστικών και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι θέμα δικό μας, αν οι εισαγγελείς σε άλλες περιπτώσεις είναι περισσότερο επιμελείς και σε άλλες όχι.

ΚΙΑΟΣ: Και αν γίνεται επιλογή ή επιλεκτικά κοιτάζουν οι εισαγγελείς ή οι αρμόδιες Αρχές, εν πάση περιπτώσει, ποιός σηκώνει κανονικά και ποιός δεν σηκώνει κεραία, τι γίνεται τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να είναι αυτό το κριτήριο, βάσει του οποίου παίρνουν τις αποφάσεις τους οι Δικαστικές Αρχές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ερώτηση του κ. Κιάου. Μια και είμαστε ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η Κυβέρνηση σκέπτεται να συστήσει επιτροπή, γιατί ακούσαμε τον κ. Τσοβόλα, από τη Θεσσαλονίκη, να λέει ότι "τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια δεν δείχνουν τις ανακοινώσεις τους και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κόμματός του.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αφορούν την παρουσίαση των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών. Κάτι ανάλογο, επιθυμούμε να συμβεί και κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ενόψει των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών. Για το σκοπό αυτό το ΕΣΡ -και είναι προς τιμήν του- έχει εκδώσει οδηγία, δίνοντας συγκεκριμένη κατεύθυνση στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, να προβάλουν όλες τις απόψεις, να παρουσιάζουν τους εκπροσώπους όλων των συνδυασμών σε κάθε νομό της χώρας και σε κάθε δήμο, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν, πριν επιλέξουν τους πλέον κατάλληλους, τα προγράμματα τα οποία ο κάθε συνδυασμός προωθεί. Αυτό νομίζω ότι αποτελεί ένα πολύ ικανοποιητικό πλαίσιο, στο οποίο θα ανταποκριθούν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στην ελληνική περιφέρεια.

ΠΑΡΙΣ: Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τη λειτουργία της JAT θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά από έξι μήνες. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια συμφωνία την οποία έχουμε και πότε, εν πάση περιπτώσει, θα ισχύσει το εμπάργκο για τις προσγειώσεις και απογειώσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε ξανασυζητήσει. Εμείς διατυπώσαμε τις αμφιβολίες μας για το πόσο είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο μέτρο. Διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας για την ανάγκη και την αξία μιας τέτοιας απόφασης. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στην Ε. Ε., θα πρέπει να συμμορφωθούμε κι εμείς. Δεν παραλείπουμε, βεβαίως, να τονίζουμε, κάθε φορά, τα προβλήματα που δημιουργούνται, ιδιαιτέρως για τη χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε μία διαφοροποίηση, μια αποστασιοποίηση από την απόφαση της Ε. Ε.

ΤΟΥΡΑΝ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζεμ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα, ψάχνει καινούργιους συμμάχους, όπωςη Συρία, το Ιράν και η Αρμενία και ότι αυτή η προσπάθειά της αποτελεί μια καινούργια σταυροφορία, ενάντια στη Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Ελλάδας είναι γνωστή και σαφής. Εμείς επιθυμούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Και αυτό, μεταξύ όλων των άλλων, προϋποθέτει το σεβασμό των συνόρων κάθε χώρας. Εχουμε, κατ' επανάληψη, διακηρύξει, ότι η θέση αυτή αποτελεί κορυφαία επιλογή για τη χώρα μας. Μακάρι να κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες και η Τουρκία. Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του κ. Τζεμ αποτελούν αναμάσημα και επανάληψη των γνωστών τουρκικών θέσεων. Οι θέσεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας να συμβάλει, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, για να δημιουργηθεί ένα κλίμα ηρεμίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Οι θέσεις αυτές, πιστεύω, ότι παρακάμπτουν τα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν σχέση με την εκεί λειτουργία της δημοκρατίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και επιτέλους, η Τουρκία, αν θέλει να συγκαταλέγεται μεταξύ των σύγχρονων κρατών, θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις διεθνών οργάνων που τη δεσμεύουν να κάνει πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Και θα πρέπει σ' αυτές τις αποφάσεις να ανταποκριθεί. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν την Τουρκία και όχι οι φαντασιώσεις ή οι μυθοπλασίες τις οποίες, κατά καιρούς, οι αξιωματούχοι της αναδεικνύουν ως στοιχείο προτεραιότητας στην πολιτική τους.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν περίπου δυόμισι με τρεις χιλιάδες ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί στην Ελλάδα και πολύ λίγοι έχουν καταδικαστεί. Τι έχει προκύψει με τον Ντέντε; Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Και αυτή τη στιγμή ερωτώ τον Υπουργό Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι τόσοι πολλοί, όσοι γράφτηκε ότι είναι. Είναι, περίπου, χίλιοι. Δεν είναι τρεις χιλιάδες. Είναι πολύ λιγότεροι. Γνωρίζετε ότι η διαδικασία για την παραχώρηση αδειών προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό. Προηγούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δοθέντος ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι μόνο τοπικής εμβέλειας. Για τους μεγάλους Νομούς της χώρας η διαδικασία αυτή έχει προχωρήσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Δεν γνωρίζω άλλες καταδίκες. Γνωρίζω, όμως, ότι οι Εισαγγελείς προχώρησαν στο κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών στη Δράμα ή αλλού. Είναι θέμα -επαναλαμβάνω- των Δικαστικών Αρχών και δεν θέλω να σχολιάσω τις αποφάσεις τους. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και πάμε από ένα νομικό καθεστώς πολύ γενικόλογο και ασαφές, σε ένα πολύ συγκεκριμένο και λεπτομερές σαν αυτό το οποίο έχουμε δημιουργήσει και ήδη εφαρμόζεται.

ΠΑΡΙΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, εκ μέρους της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών, θα ήθελα να σας πω ότι οι Εισαγγελικές Αρχές, στην προκείμενη περίπτωση, έδειξαν πολύ μεγάλη ευαισθησία. Λίγο μπετόν είχε ρίξει ο άνθρωπος...

ΡΕΠΠΑΣ: Ελπίζω ότι ο ενδιαφερόμενος θα αξιοποιήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Υπάρχει μια καταδίκη της Ελλάδας από τους ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, γνωρίζετε πολύ καλά, είναι μια χώρα η οποία σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα λειτουργούν χωρίς εμπόδια. Ολα τα άλλα τα οποία αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε στις σωστές διαστάσεις, γιατί θα ήταν ολέθριο να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, ότι στην Ελλάδα επιδιώκεται η φίμωση των ΜΜΕ. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραμανλής, σας κατηγόρησε ότι, προκειμένου να εντάξετε τη χώρα στην ΟΝΕ, ακολουθείτε μια οικονομική πολιτική, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μεν την ένταξη, θα επιδεινώσει, όμως, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η ένταξη εν τέλει θα αποβεί σε βάρος της. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο που κάνω είναι το εξής: Χαιρόμαστε γιατί η κριτική του κ. Καραμανλή μετατοπίζεται. Μετατοπίζεται από το σημείο εκείνο που μέχρι πρότινος ευρίσκετο, με κατηγορία και καταγγελία εναντίον της Κυβέρνησης ότι δεν θα επιτύχει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σε ένα άλλο σημείο. Στο σημείο που ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει ότι θα είναι επιτυχής η προσπάθεια της χώρας μας και θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Αυτό αποτελεί μια θέση διαφορετική από εκείνες που είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, έχουμε πει κατ' επανάληψη, πως δεν θα λύσει αυτομάτως τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Γι αυτό προετοιμάζουμε τη χώρα, ώστε μετά την ένταξη να έχει την ικανότητα και την ανθεκτικότητα, μέσα στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν και να ανταποκριθεί με επιτυχία στην παγκόσμια πρόκληση, ως μέλος της ΟΝΕ. Ο κ. Καραμανλής, πιστεύω, ότι δείχνει άγνοια. Οι δηλώσεις και οι θέσεις του στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου. Οσο "εμπιστεύεται" την άγνοιά του, τόσο οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά τα άλλα, δεν θεωρώ ότι η κριτική η οποία ασκείται για την πολιτική της Κυβέρνησης, που έχει στόχο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, είναι συνετή και πειστική, δοθέντος ότι -με εξαίρεση το ΚΚΕ- όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δέχονται πως αυτή η ένταξη αποτελεί εθνικό στόχο. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να την υπηρετήσουμε. Και, βεβαίως, δεν επιδιώκουμε την ένταξη στην ΟΝΕ, σαν να είναι αυτοσκοπός. Ασφαλώς δεν είναι αυτοσκοπός. Επιθυμούμε ένα σταθερό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον και γι αυτό ακριβώς έχουμε κάνει αυτή την επιλογή. Και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι αδυσώπητος, στο πλαίσιο της ΟΝΕ.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 September 1998 - 13:28:45 UTC