Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Για τις ομιλίες του, σας ενημέρωσα χθες. Σήμερα, θα αναφερθεί στα θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Αύριο, θα κάνει τη βασική πολιτική ομιλία. Θα αναφερθεί σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και για την πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια. Σήμερα, η αναφορά του θα επικεντρωθεί στο έργο της Κυβέρνησης, τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Θα κάνει έναν απολογισμό του έργου και θα αναφερθεί στο πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο. Αύριο, θα αναμένετε τις εξαγγελίες του για την πολιτική της χώρας μας, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τον τομέα των κοινωνικών θεμάτων. Ο Πρωθυπουργός, με συγκεκριμένα στοιχεία, θα δώσει ανάγλυφη την εικόνα του κυβερνητικού έργου. Μεγάλο ενδιαφέρον για σας, όπως γνωρίζω και γνωρίζετε, έχει και η εφ όλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζει η Κυβέρνηση, μήπως έχει ενημερωθεί γιατί η Ε. Ε. δεν μετέχει -όπως επί 15 χρόνια- στη ΔΕΘ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη ΔΕΘ. Ο Οργανισμός που διοργανώνει αυτή την Εκθεση νομίζω ότι έχει κάνει τα δέοντα προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο γίνεται περισσότερων εκθετών, συμμετεχόντων. Δεν γνωρίζω λεπτομερώς, ποιοί μετέχουν και ποιοί δεν παίρνουν μέρος στη φετινή Εκθεση. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί -οι όποιες αλλαγές, δηλαδή, στον αριθμό συμμετοχής- στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ε. Ε. δεν μετέχει με προϊόντα, μετέχει πάντα με ένα περίπτερο. Φέτος γιατί; Δεν σας ενημέρωσαν γιατί δεν μετέχει; Δεν ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να μάθει; Δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση; Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετέχουμε, γιατί...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, λοιπόν, να απευθυνθείτε στον Οργανισμό της ΔΕΘ, για να πάρετε λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Είναι δυνατό να γνωρίζω ποια είναι ακριβώς η πρωτοβουλία, η οποία ανελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία της Ε. Ε., όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη στην ΔΕΘ!!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απασχολεί τη ΔΕΘ. Απάντησα γι αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, την Κυβέρνηση δεν την απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην Κυβέρνηση. Σε εμάς δεν έχει περιέλθει τέτοιο θέμα, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη και την εκεί παραμονή του επί 2ήμερο, προτίθεται να συναντηθεί με τους υποψήφιους Δημάρχους της πόλης, όλους ή μόνο με τον κ. Λαζαρίδη, όπως συνέβη πρόσφατα, όταν είχε πάει ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσει τον κ. Κλίμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, το Σάββατο το πρωί, με τους κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της πόλης, σε μια μεγάλη σύσκεψη, της οποίας αντικείμενο και περιεχόμενο θα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και το λαό της περιοχής. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν θεσμικοί εκπρόσωποι διαφόρων φορέων. Από κει και πέρα οι υποψήφιοι, για οποιοδήποτε αξίωμα, γνωρίζετε ότι δεν έχουν τέτοια ιδιότητα, η οποία να δικαιολογεί τη συμμετοχή τους σε κάποια σύσκεψη. Ο Πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια, όπως κάθε πολιτικός αρχηγός, αφού είναι και Πρόεδρος του Κινήματος, να επιλέγει αυτούς τους οποίους θα συναντήσει, στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών και συνεργασιών. Αυτό έκανε και αυτό, νομίζω, πρέπει να συνεχίσει να κάνει, όπως κάθε πολιτικός αρχηγός. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αλλά, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, έχει επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της πόλης και της περιοχής. Η συνεργασία αυτή, με δέκα και πλέον εκπροσώπους φορέων, θα γίνει το Σάββατο το πρωί.

ΦΙΛΗΣ: Μια εγκύκλιος -ποιμαντική ας πούμε- του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με την οποία, απ' ό, τι εκτιμάται, επανέρχεται ο θεσμός της υποχρεωτικής εξομολόγησης των μαθητών, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Επειδή το θέμα άπτεται των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων για το σχολείο στην Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμη και τοποθετείται στο επίπεδο των κοσμικών αρμοδιοτήτων, υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο περιορίζομαι να πω σήμερα είναι ότι, σειρά θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία ή αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, θα αντιμετωπιστούν στην επικείμενη συνάντηση του αρμόδιου για τα θέματα αυτά Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρσένη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, θα δοθεί η δυνατότητα να ανταλλαγούν απόψεις και να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα τα οποία απασχολούν την ελληνική Εκκλησία. Τα θέματα, λοιπόν, που έχει θέσει ο Μακαριότατος ή θέτει η Εκκλησία -και το συγκεκριμένο που αναφέρατε- θα αποτελέσουν αντικείμενο αυτής της συζήτησης.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως της συνάντησης που θα έχουν και τι θα πουν, ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου θέματος της εξομολογήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Δοθέντος ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, νομίζω ότι δεν είναι ορθό, είναι αντιδεοντολογικό, να προβώ σήμερα σε ανακοινώσεις, επί διαφόρων θεμάτων, πριν γίνει η συζήτηση μεταξύ του Υπουργού και του Μακαριοτάτου και δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γνωρίζουν ποιό είναι το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης.

ΚΙΑΟΣ: Δεν έχετε θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, υπάρχουν θέσεις για όλα τα θέματα, αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να συζητούνται σε ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε να είναι παραγωγικές και να αντιμετωπίζουμε έτσι τον πειρασμό να δημιουργούμε εντυπώσεις, χωρίς να είμαστε αρκούντως αποτελεσματικοί.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως πρόκειται να συζητήσει ο κ. Αρσένης και με τον αντίστοιχο, ας πούμε, της Καθολικής Εκκλησίας, εκπρόσωπο του Πάπα, για το θέμα της εξομολογήσεως των Καθολικών ή με τους Μουσουλμάνους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επιζητεί συνάντηση με υπουργό της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Παιδείας, βεβαίως, θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Οι Υπουργοί ή αξιωματούχοι της Κυβέρνησης συζητούν με όλους τους εκπροσώπους των φορέων για θέματα που έχουν κοινό ενδιαφέρον. Πάντοτε γίνεται αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που αφορά την άσκηση της πολιτικής στον εκπαιδευτικό χώρο. Εχει ορισμένες αξίες επί τη βάσει των οποίων εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό το πρόγραμμά της. Το ερώτημα είναι: το στοιχείο της υποχρεωτικής εξομολόγησης αποτελεί συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα και σαφή. Γνωρίζετε ότι τα δημόσια σχολεία έχουν συγκεκριμένο κανονισμό βάσει του οποίου λειτουργούν. Μην περιμένετε, όμως, σήμερα να επαναλάβω γνωστές θέσεις τις οποίες ας επιτρέψουμε να τις αναπτύξει με λεπτομέρειες ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού έχει τη δυνατότητα να συζητήσει για όλα αυτά τα θέματα με το Μακαριότατο. Δεν χρειάζεται εμείς, σήμερα, να προτρέξουμε, πολύ περισσότερο όταν όλη αυτή η συζήτηση η οποία προκαλείται, πολλές φορές δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρυσμα. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και δεν αλλάζουν. Η πολιτική μας παραμένει αυτή που είναι και σε σας γνωστή.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι; Δεν τη γνωρίζουμε!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε τι γίνεται.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, δεν γνωρίζουμε. Το πρόβλημα είναι, από ό, τι φαίνεται, ότι εσείς δεν θέλετε να πείτε ποια είναι η πολιτική σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική μας είναι γνωστή. Την έχετε υπόψη σας γιατί μας παρακολουθείτε. Ισχύει αυτή η πολιτική, εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να διαταραχθεί.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας από την Τυνησία όπου βρίσκεται άσκησε κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων της Ε. Ε. αποδίδοντάς τους διαχειριστική λογική, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία. Οταν ρωτήθηκε, αν εξαιρεί την ελληνική Κυβέρνηση, απάντησε ότι αναφέρεται σε όλες τις κυβερνήσεις της Ε. Ε. Εκανε, μάλιστα, γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει τη δική του συνολική πρόταση. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω αν σας προβληματίζει η κριτική του κ. Τσοχατζόπουλου, με δεδομένο ότι αποτελεί μέλος της Κυβέρνησης και μάλιστα κορυφαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ε. Ε., με τη δική της θέληση. Είναι επιλογή μας να παραμείνουμε στην Ε. Ε. και να πρωταγωνιστούμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό το οποίο μας προβληματίζει -και κατ' επανάληψη έχουμε εκφράσει αυτούς τους προβληματισμούς μας- είναι η δημιουργία προβλημάτων κατά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης που αφορούν ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η απασχόληση. Υπάρχει, πραγματικά -το έχουμε πει κατ' επανάληψη- ένα κοινωνικό έλλειμμα, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε. Ε. Υπάρχει και δημοκρατικό έλλειμμα, όσον αφορά τη θεσμική λειτουργία των οργάνων της Ε. Ε. Τα θέματα αυτά, κατ' επανάληψη, έχουν τεθεί, έχουν επισημανθεί οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες από πολλές πλευρές. Και από την Ελλάδα και την Κυβέρνησή μας. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού, ώστε να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά. Αυτό έχει σημασία. Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του Κινήματός μας, βεβαίως, όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί έχουν τη θέση τους και είναι χρήσιμοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση επιμένει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ψηφιακή τηλεόραση από το Τμήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα επιμονής της Κυβέρνησης. Είναι ώριμο, πιστεύω, μετά τις συζητήσεις που έχουν γίνει, να συζητήσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να του δώσουμε, πλέον, τη μορφή συγκεκριμένου νόμου, προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει, με ένα σαφές πλαίσιο κανόνων και προϋποθέσεων, στην κοινωνία των πληροφοριών, όσον αφορά κι αυτό το συγκεκριμένο τομέα της παροχής ραδιοτηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο Ν. 2328 ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 1995 κατά τη λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής. Τίθεται ένα θέμα συνταγματικού χαρακτήρα, το οποίο είχε απαντηθεί τότε και θα απαντηθεί και τώρα, αν τεθεί και πάλι αρμοδίως. Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μία αναφορά στα ατομικά δικαιώματα, τα οποία εγγίζει το νομοσχέδιο αυτό με τις ρυθμίσεις του. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν θεσμικές εγγυήσεις, μια και η παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών αποτελεί -σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος- δημόσια λειτουργία. Και η παροχή αυτών των θεσμικών εγγυήσεων, η διασφάλισή τους, η καθιέρωσή τους είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί νομίμως στο πλαίσιο λειτουργίας ενός θερινού Τμήματος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε συνταγματικό ή άλλο νομικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για θεσμικές εγγυήσεις. Εφόσον είναι θεσμικό το νομοσχέδιο, γιατί το πάτε στο Τμήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς απαντήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν ατομικά δικαιώματα. Η απάντηση που είχε δοθεί παλαιότερα και δίνεται και σήμερα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό επιλαμβάνεται της καθιέρωσης των απαραίτητων θεσμικών εγγυήσεων, προκειμένου οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες να παρέχονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους. Είναι νόμιμο, επιτρεπτό, θεμιτό, είναι και πολιτικά αναγκαίο και χρήσιμο να γίνει και τώρα, δοθέντος ότι το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει επί αρκετούς μήνες. Σήμερα που διατυπώσαμε μία σαφή, ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση, καλούμε όλους να διατυπώσουν τις θέσεις τους, αντί, παρακάμπτοντας αυτή την υποχρέωσή τους, να καταφεύγουν σε μεμψιμοιρίες και συνθηματολογικές καταγγελίες επί του νομοσχεδίου, οι οποίες δεν έχουν αντίκρυσμα αλήθειας. Ισως, το κάνουν αυτό επειδή αδυνατούν, από άγνοια του θέματος ή από φυγοπονία να μελετήσουν το θέμα όπως έχει, να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και με υπευθυνότητα για το νομοσχέδιο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι μετοχές δεν είναι ονομαστικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετοχές είναι ονομαστικές. Εξαιρούνται οι εταιρίες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Η εισαγωγή μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο θεωρούμε ότι εξασφαλίζει επαρκή διαφάνεια λόγω της διασποράς των μετοχών της. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να προσελκυστούν στην Ελλάδα ξένα κεφάλαια και να επενδύσουν εδώ, προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι ρυθμίσεις οι οποίες -όπως είπα στη δήλωση που έκανα, καθώς το νομοσχέδιο ήταν προς κατάθεση- οδηγούν στην αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία. Πρέπει να σας πω -μια και διάβασα και εγώ διάφορες κατηγορίες να διατυπώνονται- ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν διατυπωμένες τόσο αυστηρές ρυθμίσεις ή υποχρεώσεις, τόσο συγκεκριμένοι κανόνες, προκειμένου κάποιος να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες αυτής της μορφής, συνδρομητικού δηλαδή χαρακτήρα. Ολα αυτά, όμως, μη θέλετε να τα συζητήσουμε σήμερα. Θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο της Βουλής. Σας έδωσα απαντήσεις στα θέματα που θέτετε. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, υπενθυμίζω και πάλι ότι παρουσίασα το νομοσχέδιο την 1η Ιουλίου του 1998. Πέρασαν δύο μήνες και κάποιες ημέρες και επισήμως, από κανένα κόμμα, δεν έχω λάβει απάντηση με τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρά το ότι με επιστολή που έστειλα εκείνη την ημέρα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζήτησα τις θέσεις τους και τις παρατηρήσεις τους και τέθηκα στη διάθεσή τους για όποια ενημέρωση. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε, επί δίμηνο και πλέον, οποιαδήποτε αντίδραση. Και με την αφορμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου είχαμε απλώς δηλώσεις και καταγγελίες. Δεν νομίζω ότι είναι μία υπεύθυνη πολιτική στάση αυτή.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με την ιδιοκτησία μέρους των μετοχών του MEGA που πούλησε ο κ. Αλαφούζος, ποιός έχει πάρει το ποσοστό του κ. Αλαφούζου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετοχές αυτές μεταβιβάστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου. Το μετοχολόγιο της εταιρείας που ελέγχει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό είναι γνωστό. Οι αρμόδιοι φορείς και η Υπηρεσία μας έχουν το σχετικό κατάλογο ο οποίος είναι στη διάθεσή σας. Είναι εκατοντάδες αυτοί που έχουν αποκτήσει μετοχές στην ανώνυμη εταιρεία "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ". Τα ονόματά τους μπορεί να τα έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Μπορείτε να απευθυνθείτε στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί τώρα μεσολαβεί και η ΔΕΘ, υπάρχουν δημοσιεύματα, όχι μόνο τώρα, αλλά και προ μηνών, που ομιλούν για αγορές ή πωλήσεις μετοχών από τη μια εφημερίδα στην άλλη, ρωτώ αν μπορείτε σύμφωνα με το νόμο να μας πληροφορήσετε και γι' αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Και τα μετοχολόγια των εταιρειών που εκδίδουν τις εφημερίδες είναι γνωστά σε μας, γιατί είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με το νόμο, κάθε μεταβίβαση μετοχών να γνωστοποιείται στους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο μας. Άρα, λοιπόν, και τα μετοχολόγια των εφημερίδων υπάρχουν και είναι στη διάθεσή σας.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα δυο σχόλια: Πρώτον, για τη συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ στην Ντόϋτσε Βέλλε, ο οποίος προανήγγειλε επίπτωση ενσωμάτωσης των κατεχομένων και δεύτερον, όσον αφορά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Αλβανία με δεδομένη τη κρίση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας αυτής.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, η αποχώρηση των αρμοδίων από την Αλβανία έγινε, με βάση τα όσα οι ίδιοι είπαν, για λόγους ασφάλειας. Ασφαλώς, επιθυμούμε να υπάρξει σταθεροποίηση, το συντομότερο δυνατόν, στο γειτονικό κράτος. Συμβάλλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι και το ΝΑΤΟ μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και επιθυμία της Κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Συγγνώμη, ένας παράγοντας ασφαλείας, όπως διατείνεται ότι είναι το ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, απομακρύνεται και νοιώθετε ασφαλείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τους λόγους τους οποίους επικαλέστηκαν οι ίδιοι.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Τους ασπάζεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν, αυτή την ώρα, αφού δεν υπάρχει κάποια διαδικασία σε εξέλιξη στην οποία συμμετέχοντες και εμείς ως μέλος του ΝΑΤΟ να έχουμε τη δυνατότητα να πούμε την άποψή μας, να διατυπώσουμε μια άποψη χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα σχετικά στοιχεία. Εφόσον τεθεί αυτό το θέμα, το οποίο απασχολεί και το ΝΑΤΟ και τις χώρες-μέλη του, θα δοθεί και σε μας η δυνατότητα να πούμε με λεπτομέρειες την άποψή μας. Μέχρι τότε δεν έχουμε λόγο να κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Οσον αφορά το πρώτο θέμα της συνέντευξης του κ. Γιλμάζ, οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου Πρωθυπουργού αποτελούν επανάληψη των γνωστών προκλητικών και επιθετικών πολιτικών θέσεων που έχουν διατυπώσει Τούρκοι αξιωματούχοι. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλει να εμφανίσει ότι ακολουθεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το κυπριακό θέμα. Ο διεθνής παράγων όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη του και να τα σταθμίσει, έτσι ώστε και η τακτική την οποία θα ακολουθήσει, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, να είναι, μεταξύ των άλλων, ένα αποκρυστάλλωμα συγκεκριμένων συμπερασμάτων, τα οποία θα έχει, πλέον, λόγω αυτών των θέσεων της Τουρκίας. Γιατί πρέπει, επιτέλους, ο διεθνής παράγων να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΦΙΛΗΣ: Πολλές φορές χρησιμοποιείτε την έκφραση "διεθνής παράγων". Τι εννοείτε ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ τους φορείς, τα όργανα ή και τα πρόσωπα τα οποία αναπτύσσουν ένα ρόλο που υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας τους, τα σύνορα μιας ορισμένης επικράτειας. Εκ των πραγμάτων μπορεί να πει κανείς ότι εννοούμε αυτόν που έχει μια εξουσιοδότηση, έχει μια νομική-θεσμική υπόσταση. Είτε είναι κάποιος πολιτικός παράγων, είτε κάποιο όργανο στο οποίο συμμετέχουν διάφορες χώρες. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι εννοούμε με αυτή τη φράση. Και, αφού όλοι, με αυτή τη φράση, εννοούμε το ίδιο πράγμα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ και Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 September 1998 - 15:44:21 UTC