Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-08-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Αυγούστου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας, τη Δευτέρα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν. Θα φθάσει στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Δευτέρας. Μία ώρα αργότερα, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Θα του παρατεθούν γεύμα και δείπνο, γιατί θα αναχωρήσει αυθημερόν, αργά το βράδυ, για την πατρίδα του. Αυτό το οποίο έχει σημασία, γι αυτό άλλωστε έρχεται, είναι η εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με θέμα "τη Σύγχρονη Αριστερά". Ομιλητές θα είναι ο Ελληνας και ο Γάλλος Πρωθυπουργός. Αντιλαμβάνεστε πως η εκδήλωση αυτή, η οποία θα αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι χαρά μας που φιλοξενούμε τον κ. Ζοσπέν και μάλιστα για ένα λόγο, ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος, δεν είναι μια απλή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία, γιατί και αυτό θα γίνει. Αλλά, θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε μαζί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό τις δικές του απόψεις, τις ιδέες, τις προτάσεις για το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρώπη.

* Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας συζητήσαμε δύο κεφάλαια: Πρώτον, τον προγραμματισμό της δράσης μας για την επόμενη περίοδο. Και, Δεύτερον, τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, λόγω της διεθνούς κρίσης, η οποία έχει εκδηλωθεί.

* Οσον αφορά τον προγραμματισμό της δουλειάς μας: Γνωρίζετε πολύ καλά, με βάση το πλαίσιο που έχουμε θέσει από την προηγούμενη κιόλας χρονιά, πως στο τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, το 2000, επιδιώκουμε να κριθούμε από τον Ελληνικό Λαό για την πρόοδο που θα έχει επιτελεστεί, βεβαίως, σε όλους τους τομείς. Ιδιαιτέρως, όμως, έχουμε προτάξει ως σημαντικά θέματα επί των οποίων έχουμε εστιάσει το κύριο ενδιαφέρον μας, την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, την ανάδειξη περαιτέρω του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης και των Βαλκανίων και, βεβαίως, τα απτά αποτέλεσματα στον τομέα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Θέματα τα οποία μας απασχολούν ιδιαιτέρως, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι το Κυπριακό και οι σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία. Οσον αφορά το εσωτερικό της χώρας επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην οικονομική ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτά είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία μπορεί να πει κανείς ότι συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία που έχουμε για την διακυβέρνηση του τόπου τα επόμενα χρόνια.

* Ενόψει των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ και των εκλογικών διαδικασιών για τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο εισηγήθηκε ο Πρωθυπουργός και επικυρώθηκε σήμερα. Θα σας γίνει γνωστό. Συζητήσαμε, επίσης, σε πολύ γενικές γραμμές την προτεραιότητα που έχει θέσει για το έργο του κάθε Υπουργείο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας που απασχολούν τον πολίτη. Γνωρίζετε ότι κατά κόρον έχουμε συζητήσει όλα αυτά τα θέματα. Διαπιστώνεται μία πρόοδος, μία βελτίωση -αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη- δεν παύουμε, όμως, να πιστεύουμε πως πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, τα οποία ο πολίτης συναντά καθημερινά στις συγκοινωνίες, στα νοσοκομεία, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ή επίσης φαινόμενα τα οποία έχουν εκδηλωθεί με ένταση την τελευταία περίοδο, όπως είναι η εγκληματικότητα ή φαινόμενα διαφθοράς στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Αυτά είναι σε αδρές γραμμές, τα όσα συζητήσαμε. Πάνω σ` αυτά, βεβαίως, διατυπώθηκαν κάποιες απόψεις, εισηγήσεις. Σας ενημερώνω ότι την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν εκ νέου από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.

* Συζητήσαμε σήμερα, επίσης, το θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα συμπτώματα τα οποία έχουν εκδηλωθεί λόγω της κρίσης, που φαίνεται ότι έχει επίκεντρο τη Ρωσία έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα. Οι δείκτες στα διεθνή Χρηματιστήρια, οι οποίοι είναι εντυπωσιακά πτωτικοί θα έλεγε κανείς, αποτελούν ένα στοιχείο, το οποίο δικαιολογεί έντονο προβληματισμό για τον οξύ χαρακτήρα, το βάθος, αλλά και τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους η συζήτηση που κάνει η Διεθνής Κοινότητα με τη Ρωσία. Επίκειται, μεταξύ των άλλων -όπως γνωρίζετε- επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες. Η Ρωσία καλείται από το διεθνή παράγοντα να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της, στο φορολογικό και τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει, προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω κρίση. Η κρίση αυτή έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα, αλλά πλήττει ιδιαιτέρως τις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε μια δυσμενή θέση. Είναι ευτύχημα το ότι η Ελλάδα, εδώ και αρκετούς μήνες, είναι ενταγμένη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Αυτό μας εντάσσει σε μια ευνοϊκή, σχετικά, κατηγορία και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις και όρους την κρίση που εκδηλώθηκε. Αν ληφθεί δε υπόψη και η πρόοδος που έχει επιτελέσει η ελληνική οικονομία, με τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών δεικτών, μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία δέχεται εμμέσως τις πιέσεις και τις παρενέργειες της κρίσης που εκδηλώθηκε, αλλά δεν βρίσκεται σε χειρότερη θέση, από τη θέση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες άλλων προηγμένων χωρών, που και εκείνες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει. Χρειάζεται ψυχραιμία. Επαναλαμβάνω ότι οι χειρισμοί που γίνονται είναι συνετοί, είναι προσεχτικοί, είναι οι κατάλληλοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση με τα συνεπαγόμενά της. Βεβαίως, αυτή την ώρα είναι πρόωρο να πει κάποιος ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Αναμένουμε, από μέρα σε μέρα, ίσως από τη Δευτέρα, να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος αυτός που γίνεται, με κάποιον τρόπο, μεταξύ κυρίως της Ρωσίας και της Διεθνούς Κοινότητας για να αντιμετωπιστεί η κρίση και ποιες εξελίξεις θα έχουμε.

Η κρίση αυτή, επαναλαμβάνω, δεν έχει την αφετηρία της σε εσωτερικά αίτια. ασφαλώς, έχει τις επιδράσεις της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προωθήσει το πρόγραμμα αλλαγών που έχουμε αποφασίσει. Αλλά, το Πρόγραμμα των Διαρθρωτικών Αλλαγών, το οποίο είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη που επιθυμούμε, να προοδεύσει η χώρα μας και να επιτύχει τους στόχους της για την ένταξη της στην ΟΝΕ, παραμένει όπως το έχουμε εξαγγείλει. Ο προγραμματισμός μας στον οικονομικό τομέα, κατά βάση, παραμένει ο ίδιος. Βεβαίως, θα λάβουμε υπόψη την ανάγκη για τις όποιες μικρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μπορώ, όμως να πω ότι το πλαίσιο αυτής της πολιτικής, όσον αφορά τις μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, θα συνεχιστεί. Γνωρίζετε ότι έχουμε, ήδη, επιτύχει στον τομέα αυτό, μετοχοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις στον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας και την Τράπεζα Κρήτης. Ακολουθεί η αποκρατικοποίηση των ΚΑΕ, η μετοχοποίηση του ΟΤΕ και, βεβαίως, ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Στον τομέα της εξυγίανσης των Υπηρεσιών του Δημοσίου, η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία στα ΕΛΤΑ. Την αμέσως επόμενη περίοδο το πρόγραμμα εξυγίανσης θα συνεχιστεί στον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες. Οσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα, γνωρίζετε ότι ψηφίστηκε ήδη το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Ακολουθεί η συζήτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα και η ψήφιση πιστεύουμε του καλούμενου "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω, κλείνοντας την εισαγωγή μου, είναι τούτο: Η ελληνική οικονομία έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει ακόμη και μια κρίση τέτοιου μεγέθους. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιασδήποτε μορφής ανησυχία. Ασφαλώς προβληματισμός υπάρχει, υπάρχει επαγρύπνηση και ένταση των προσπαθειών μας, ώστε αυτά τα οποία κατακτήσαμε, κερδίσαμε με μόχθο και θυσίες του ελληνικού λαού, την τελευταία περίοδο, να τα διασφαλίσουμε και να προχωρήσουμε με επιτυχία, ώστε να πετύχουμε και τους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον της χώρας.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας

MIXAHΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν συζητήθηκε το θέμα της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας και οι χειρισμοί που γίνανε από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε μια πολύ μικρή εισήγηση-ενημέρωση ο κ. Παπαντωνίου για το θέμα αυτό. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Ο κ. Παπαντωνίου έμεινε σε δύο σημεία -τα οποία σας μεταφέρω για να έχετε μια πλήρη ενημέρωση- όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας. Το πρώτο αφορά την κριτική που ασκήθηκε για τη μη χρησιμοποίηση Συμβούλου για την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας. Ο κ. Παπαντωνίου -εξήγησε, όπως άλλωστε έχει πει και εκείνος και εγώ, τις προηγούμενες ημέρες- ότι για μια επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στον πρώτο τουλάχιστον διαγωνισμό, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν και θα ήταν παρακινδυνευμένο. Η Κυβέρνηση θα ήταν εκτεθειμένη, ίσως, απέναντι σε κακόπιστους πολιτικούς αντιπάλους αν προχωρούσε σε μια τέτοια επιλογή. Αν, δηλαδή, ένας Σύμβουλος ο οποίος εκαλείτο να αποτιμήσει την αξία της συγκεκριμένης Τράπεζας αποφαινόταν ότι η αξία αυτή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από αυτά τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκεται η αξία της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών της. Αντιλαμβάνεστε πως θα είχαμε ως αποτέλεσμα, ως συνέπεια, τη διατύπωση κατηγοριών εναντίον της Κυβέρνησης ότι χρησιμοποίησε ένα σύμβουλο, μια τέτοια μέθοδο στην πρώτη κιόλας διαδικασία διαγωνισμού, για να οδηγήσει την Τράπεζα σε "ξεπούλημα". Θα μπορούσαν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ακόμα και αυτή τη λέξη. Τη χρησιμοποίησαν, μέχρι τώρα, κατά κόρον πολλοί, όταν δεν είχαν ούτε καν αυτό το στοιχείο να χρησιμοποιήσουν στη διάθεσή τους. Πόσο μάλλον αν υπήρχε και αυτό το επιπρόσθετο στοιχείο. Είναι μια διαδικασία η οποία ήταν, επαναλαμβάνω, άψογη, όσον αφορά το οργανωτικό μέρος της. Το δεύτερο αφορά την κριτική η οποία διατυπώθηκε για τη δήθεν καλλιέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης υπέρτατων προσδοκιών για την τιμή με την οποία θα επωλείτο η ΙΟΝΙΚΗ Τράπεζα. Η Κυβέρνηση, όπως είπα τότε, και ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε σήμερα, ούτε προσδοκίες καλλιέργησε, ούτε επεδίωξε να επηρεάσει κατά τον ένα ή άλλο τρόπο το κλίμα εντός του οποίου θα διεξήγετο ο διαγωνισμός αυτός. Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την επισήμανσή του για το προηγούμενο της πώλησης της Τράπεζας Κρήτης, της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της Τράπεζας της Κεντρικής Ελλάδας, όπου είχαμε σε κάθε περίπτωση ένα διαφορετικό τρόπο πώλησης της κάθε Τράπεζας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάποιος εκ των παρισταμένων πήρε το λόγο επ' αυτών, είπε κάτι; Εκφράσθηκαν κάποιες άλλες απόψεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή των προσδοκιών των χειρισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Επί των θεμάτων αυτών δεν εκφράστηκε κάποια διαφορετική άποψη, κάποια διαφορετική προσέγγιση. Εδωσε, επαναλαμβάνω, μια αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα αυτά ο κ. Παπαντωνίου και η συζήτηση, με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων, επικεντρώθηκε αφενός στο θέμα του προγραμματισμού και της διατύπωσης προτάσεων που έκαναν και θα κάνουν οι Υπουργοί για τη βελτίωση αυτού του σχεδίου το οποίο, καταρχήν, έχει εκπονήσει ο Πρωθυπουργός και επίσης επικεντρώθηκε η συζήτηση στα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των αντικτύπων που έχει στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 August 1998 - 15:30:38 UTC