Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δίνετε τα λεφτά στις συγκοινωνίες και δεν τα δίνετε σε Νοσοκομεία και σχολεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια παρεξήγηση. Δεν δίνονται λεφτά στις συγκοινωνίες. Το πρόγραμμα για την εξυγίανση των Αστικών Συγκοινωνιών θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί, στο σύνολό του, περί το τέλος του μήνα. Ενα μεγάλο μέρος των οικονομικών βαρών, των υποχρεώσεων που έχουν οι αστικές συγκοινωνίες, αφορά λογιστικές διαφορές. Προέρχεται, δηλαδή, από προσαυξήσεις και ανατοκισμούς, λόγω παλαιών δανείων που είχε λάβει ο ΟΑΣΑ. Η πολιτική της Κυβέρνησής μας, όπως κατ' επανάληψη έχει ανακοινωθεί, έχει ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Επιθυμούμε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες για κοινωνικούς λόγους. Γι αυτό ακριβώς δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες. Εμείς πρέπει να καλύψουμε αυτή τη διαφορά. Το Δημόσιο, προσφέροντας την εγγύησή του, είχε επιτρέψει στον ΟΑΣΑ να προβεί στη σύναψη δανείων. Αυτές τις υποχρεώσεις τις αναλάμβανε, κατόπιν, το Δημόσιο και πρέπει να ανταποκριθεί σ' αυτές. Το σημαντικό είναι ότι η ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων δεν είναι ένα σπασμωδικό ή μεμονωμένο μέτρο. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης δράσης, μιας δέσμης μέτρων που αναλαμβάνουμε για την εξυγίανση του ΟΑΣΑ:

* Προβλέπεται αλλαγή του κανονισμού του προσωπικού, με αλλαγή, κατά συνέπεια, στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να μειωθεί το εργατικό κόστος.

* Προβλέπεται σειρά διαρθρωτικών-διοικητικών αλλαγών για να βελτιωθεί η λειτουργία του Οργανισμού και να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

* Και πάνω από όλα, αυτό το οποίο έχει σημασία -γιατί πάντα ο πολίτης πρέπει να είναι αυτός που θα εξυπηρετείται- οι αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να συνδεθούν περισσότερο, στην προοπτική τους, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε ο προγραμματισμός και η λειτουργία τους να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατά τόπους πληθυσμών. Το πρόγραμμα αυτό είναι πρόγραμμα εξυγίανσης. Σε αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης, μελετούμε και την ανάληψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση το πρόγραμμα για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών με το πρόγραμμα των μετοχοποιήσεων που ακολουθείται σε άλλες περιπτώσεις. Περιπτώσεις όπου επιθυμούμε την εισροή υγιών πόρων, ιδιωτικών κεφαλαίων, σε επιχειρήσεις του Δημοσίου. Και οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων του Δημοσίου. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν, παρά το ότι δεν είναι ευχάριστο να υπάρχουν ελλείμματα σε έναν Οργανισμό, πως οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να λειτουργούν, μεταξύ των άλλων, και με ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Να παρέχουν, δηλαδή, τις υπηρεσίες τους στους πολίτες με χαμηλό αντίτιμο, προκειμένου να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι εργαζόμενοι, γιατί αυτοί χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς, τις αστικές συγκοινωνίες εν προκειμένω.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση, κ. Υπουργέ, έχει την καλή πρόθεση -όπως τουλάχιστον εμφανίστηκε, χθες, ο κ. Παπαντωνίου και σήμερα ο κ. Μαντέλης σε διάφορα ραδιόφωνα- να βάλει, κάποια στιγμή, τάξη στις αστικές συγκοινωνίες. Το κράτος, όμως, επιβαρύνεται με 800 περίπου δις δραχμές, αφού απαλείφεται το χρέος. Θέλω να ρωτήσω, εάν κάνατε λάθος ως κόμμα και ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει, με έναν άλλο τρόπο κι αυτός να βάλει τάξη στις συγκοινωνίες -έτσι τουλάχιστον έλεγε- και δεν χάρισε ή δεν χάρισε τόσα ποσά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν επεχείρησε να βάλει κάποια τάξη, αλλά επεχείρησε και πέτυχε να παραδώσει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα τις αστικές συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ελλείμματα. Η κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των άλλων, χαρακτηριζόταν για τα υψηλά ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτά τα ελλείμματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η δική μας Κυβέρνηση με ισόρροπο τρόπο. Επειδή δεν επιθυμούμε να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, πετύχαμε να λειτουργούν καλύτερα οι αστικές συγκοινωνίες, να εξυπηρετείται ο κόσμος. Παρά ταύτα, όμως, τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Και σας είπα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές εγγραφές, είναι λογιστικά τα χρέη αυτά. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να τα επιλύσουμε αποκομμένα, μεμονωμένα. Αλλά αναλαμβάνουμε -στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος- συντονισμένη δράση, η οποία εκτείνεται και σε άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκα συνοπτικά. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές, είναι τούτο: Δεν πρόκειται στο μέλλον -παρά το ότι επιθυμούμε στις αστικές συγκοινωνίες να παραμείνει το εισιτήριο σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα -από τον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες ή υπηρεσίες, οι οποίες είναι δαπανηρές και δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να κολακεύσουμε λειτουργίες, οι οποίες παράγουν καινούργια ελλείμματα ή να ευνοήσουμε δραστηριότητες αυτής της επιχείρησης, που είναι δραχμοβόρες. Επιθυμούμε να εξυπηρετείται ο πολίτης. Αυτό θα το επιτύχουμε αν, μεταξύ των άλλων, αντιμετωπίσουμε και τα ελλείμματα που έχουν σήμερα οι αστικές συγκοινωνίες, ώστε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε με σχεδιασμένο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια, ότι δήθεν το μέτρο αυτό δεν στοχεύει σε τίποτε άλλο, παρά στην εξυπηρέτηση μιας πρόσκαιρης ανάγκης, μιας διαγραφής χρεών ή ανάληψης χρεών από το Δημόσιο, για οποιουσδήποτε άλλους λόγους που δεν έχουν σχέση με την εξυγίανση αυτού του Οργανισμού. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχουμε για την εξυγίανση και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα.

ΜΙΧΑΗΛ: Με ποιά εχέγγυα θα γίνει αυτό; Γιατί με την ίδια λογική, θα σας έλεγα κι εγώ πολύ απλά, ως πολίτης, το 1993 πήρατε μια χρεωμένη επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών από τη Νέα Δημοκρατία, όπως λέτε. Δεν κάνατε τίποτα και φτάσατε μετά από πέντε χρόνια, με αρκετά ελλείμματα, να λέτε τώρα ότι τα χαρίζετε. Με ποιά εχέγγυα, λοιπόν, δεν θα ξαναγίνουν νέα ελλείμματα και ποιές εγγυήσεις δίνετε ότι οι αναδιαρθρώσεις στο διοικητικό μηχανισμό τους και στην οργάνωση των συγκοινωνιών θα είναι τέτοιες που δεν θα είναι δραχμοβόρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι, αν η μόνη κατηγορία, η οποία απευθύνεται προς την Κυβέρνηση, είναι η κατηγορία ότι άργησε να αναλάβει αυτές τις δράσεις. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Αλλωστε, η κριτική που διατυπώνεται και από άλλες πλευρές δεν βλέπω να είναι επί της ουσίας. Αυτό το οποίο πρέπει να συγκρατήσετε είναι τούτο: Για πρώτη φορά, ίσως, στο πλαίσιο των Αστικών Συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις υπάρχει ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας έκαστης επιχείρησης. Ενα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί πλέον να μας αφήσει αδιάφορους. Το πρόγραμμα αυτό εξυγίανσης θα εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη -αυτό επιθυμούμε- των εργαζομένων σε κάθε δημόσια επιχείρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ευελπιστούμε ότι, έως το τέλος του μήνα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο θα εκφράζει και τη βούληση των εργαζομένων να συμβάλουν στην κοινή κατεύθυνση για την εξυγίανση και την αναβάθμιση αυτού του δημόσιου φορέα. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία: α) Οτι υπάρχει πρόγραμμα πλήρες και συγκεκριμένο. β) Οτι υπάρχει η βούληση, πέραν από την πλευρά της Πολιτείας, και από την πλευρά των εργαζομένων, να συμβάλουν συμφωνώντας σ` ένα πρόγραμμα για την εξυγίανση του Οργανισμού αυτού. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Είπατε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα, αν κι εγώ δεν κατάλαβα ποιά ακριβώς είναι τα εχέγγυα. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσετε, αφού χαρίσατε αυτό το ποσόν, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών; Γιατί μιλήσατε για ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα αυτό θα ανακοινωθεί περί το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων που αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Αστικές Συγκοινωνίες. Πιστεύουμε ότι, μετά τη συνεργασία με τους εργαζόμενους, το πρόγραμμα αυτό θα εκφράζει την κοινή θέληση όλων των πλευρών, προκειμένου να εξυγιανθούν οι Αστικές Συγκοινωνίες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι, από εδώ και πέρα, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Αρα, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις Αστικές Συγκοινωνίες δημιουργεί μια θετική προοπτική, πως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη θα είναι πολύ καλύτερες, αλλά και η οικονομική λειτουργία αυτού του Οργανισμού θα είναι αποδοτικότερη.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως, κ. Υπουργέ, να με συγχωρέσετε και το λέω με πολύ καλή διάθεση, δεν έχω καταλάβει ποιά είναι τα εχέγγυα για να μην αυξηθούν τα ελλείμματα στο μέλλον και, επίσης, δεν κατάλαβα με ποιον τρόπο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα. Κατάλαβα μόνον ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα και ότι θα γίνει μείωση προσωπικού -αν δεν κάνω λάθος- αλλά τις λεπτομέρειες, τουλάχιστον, για τα ελλείμματα δεν τις κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό προς συζήτηση. Θα σας καλέσω να επανέλθετε όταν ανακοινώσουμε το πρόγραμμα, προκειμένου να λάβετε πλήρεις απαντήσεις σε όποιες αμφιβολίες ή ερωτηματικά παραμένουν ακόμη σ` εσάς. Πιστεύω, όμως, ότι τα δύο αυτά νέα στοιχεία είναι ικανά ως κριτήρια και πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας. Πείθουν, δηλαδή, για την αισιόδοξη προοπτική που διαγράφεται και για τις Αστικές Συγκοινωνίες. Πρώτον, πλήρες και συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεύτερον, συμφωνία με τους εργαζόμενους και από κοινού ανάληψη δράσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις Αστικές Συγκοινωνίες. Είναι κάτι καινούργιο, αυτό γίνεται για πρώτη φορά και δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος που ξεκινάμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Υπουργός Εξωτερικών σε μία συζήτηση που είχε στο Ρ/Σ ΦΛΑΣ με τον κ. Ανδρουλάκη, διατύπωσε τη θέση ότι το όνομα Μακεδονία-Σκόπια ως γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως είπε, θα ήταν μια καλή λύση για το θέμα αυτό. Αυτή είναι η τελική θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό συζητείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την παρακολούθηση των συζητήσεων, μεταξύ των δύο χωρών, έχει αναλάβει -όπως γνωρίζετε- ο κ. Βανς. Δεν αποτελεί θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο. Πιστεύουμε ότι, ενώ παραμένει ανοικτό, ως πρόβλημα, αυτό το θέμα, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Εμείς, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Εχουμε μία εποικοδομητική και παραγωγική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Επιθυμούμε και η άλλη πλευρά να δείξει ανάλογη διάθεση, προκειμένου να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για την περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων των δύο χωρών. Δεν το έχει κάνει το γειτονικό κράτος μέχρι τώρα. Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του θα βρει το θάρρος και θα δείξει ανάλογη βούληση, ώστε να συμβάλει να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Ολα τα άλλα, τα οποία συζητούνται αποτελούν προβληματισμούς. Η πολιτική μας, όμως, δεν έχει αλλάξει. Είναι γνωστή σ` εσάς και με αυτή την πολιτική έχουμε προσέλθει στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον κ. Βανς.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 July 1998 - 12:12:07 UTC