Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Εχετε, ήδη, όλες τις πληροφορίες, για το θέμα των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες. Αυτό το οποίο έχω να σας πω είναι ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο και οι δεκατρείς πυρκαγιές, οι οποίες ήταν σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη κινητοποίηση δυνάμεων γίνεται, αυτή την ώρα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Αυλώνος, όπου και πεζοπόρα τμήματα, αλλά και αεροπλάνα δίνουν τη μάχη. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά σε σύντομο χρόνο. Μπορούμε να πούμε, πάντως, ότι όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών είναι κάτω από απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες 48 ώρες στην πατρίδα μας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι μεγάλης έντασης, πολλά μέτωπα, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία κατέστησαν αναγκαία και τη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες δημιούργησαν ένα πλαίσιο, το οποίο έκανε πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού, όλων των φορέων που κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση.

Εκφράζουμε τη λύπη μας στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Συγχαίρουμε τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους δασικούς, τους πολίτες εθελοντές, όλους τους φορείς, οι οποίοι έδρασαν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, ώστε αυτό το φαινόμενο, που είναι μοναδικό παγκόσμια, να τιθασευτεί μέσα σε ώρες. Η αποτελεσματικότητα, μπορεί να πει κάποιος ότι αποτελεί και το κριτήριο που δημιουργεί μία πεποίθηση ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό, κάτω από τις πολύ έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν.

Πρέπει να σας πω ότι πουθενά στον κόσμο, ακόμη και σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία έφθασε τους 60 βαθμούς Κελσίου, δεν είχαμε πυρκαγιές που ξεπέρασαν σε αριθμό τις 40. Στην Ελλάδα, σε όλη σχεδόν την επικράτεια, είχαμε 180 πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολη η προσέγγιση στα μέτωπα, ιδιαίτερα σε περιοχές που ήταν δύσβατες.

Ηδη, έχουν εκδοθεί αποφάσεις, προκειμένου στις περιοχές Περάματος και Σαλαμίνας, όπου κάποιοι υπέστησαν ζημιές στις οικίες τους, στα περιουσιακά τους στοιχεία, να ενισχυθούν με το βοήθημα των 200 χιλιάδων δρχ., για την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων τους. Επίσης, για όση περίοδο πρέπει να βοηθηθούν, πληρώνουμε το ενοίκιό τους σε ξενοδοχεία ή χώρους όπου φιλοξενούνται. Θα ακολουθηθούν σ` αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος που έχει ψηφίσει η Κυβέρνησή μας, για την αντιμετώπιση των αναγκών των θυμάτων αυτών των έκτακτων συνθηκών, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές εν προκειμένω, με δάνεια, τα οποία είναι άτοκα και μεγάλης διάρκειας και με οικονομική βοήθεια για την αναπλήρωση της οικοσκευής τους. Με την απογραφή των ζημιών για τις αγροτικές περιοχές θα δοθούν οι αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Τονίζουμε ότι οι περιοχές αυτές έχουν ήδη κηρυχτεί αναδασωτέες. Με στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτυπώνονται όλες οι περιοχές σε χάρτες, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης του δάσους που κάηκε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτραπεί -είναι αυτονόητο και προφανές- επέκταση των χώρων δόμησης στις περιοχές αυτές.

Επαναλαμβάνω, ότι, δυστυχώς, η χώρα μας επλήγη από ένα μοναδικό φαινόμενο. Συνδυασμένες ιδιαίτερες συνθήκες, οδήγησαν σ` αυτό το μεγάλης έκτασης και έντασης φαινόμενο. Πιστεύουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι υπηρεσίες ξεπέρασαν τον εαυτόν τους, με αποτέλεσμα, αυτή την ώρα που συζητούμε, από τις 180 πυρκαγιές, μέχρι και η τελευταία να βρίσκεται υπό έλεγχο και να μη διατρέχει, πλέον, κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή περιουσία συμπολιτών μας.

* Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη Λισσαβόνα, όπου γίνεται η παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ '98, προκειμένου να είναι παρών αύριο, ημέρα Τρίτη, που είναι αφιερωμένη στην πατρίδα μας. Στη μεγάλη αυτή έκθεση εκπροσωπούνται 150 και πλέον χώρες. Είναι παρόντες αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί. Ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και αύριο με τον Πρωθυπουργό της φίλης Πορτογαλίας.

Φέτος, η έκθεση είναι αφιερωμένη στην πολύ γνωστή σ` εμάς σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη θάλασσα. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Οι Ωκεανοί, μια κληρονομιά για το μέλλον". Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Ε. Ε., η δε σχέση του λαού μας με τη θάλασσα είναι ιδιαίτερη.

* Πρέπει να κάνω μία μικρή αναφορά-επισήμανση στο "Διάλογο των Αθηνών", όπως ονομάστηκε αυτή η συνάντηση, η διάσκεψη που έγινε στη Ρόδο, μεταξύ εξωκυβερνητικών παραγόντων Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Εκφράζουμε κι εμείς την ευαρέσκειά μας, γιατί συμβάλαμε ως Υπουργείο στη συνάντηση δημοσιογράφων από τις δύο πλευρές. Παίρνει, πλέον, ένα μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα αυτή η ελληνική πρωτοβουλία. Δημιουργείται μία επιτροπή παρακολούθησης, η οποία θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και θα συμμετέχουν σε αυτή πέντε από την πλευρά των Παλαιστινίων, πέντε από την πλευρά των Ισραηλινών, ένας Ελληνας εκπρόσωπος κι ένας εκπρόσωπος της Ε. Ε. Επίσης, οι δημοσιογράφοι -Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι- συμφώνησαν να ιδρυθεί ένας ισραηλινο-παλαιστινιακός Οίκος Τύπου, ανοικτός σε όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ, που θα εγκατασταθεί σε περιοχή προσβάσιμη και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να διακινούνται ελεύθερα οι απόψεις και οι ιδέες τους. Πιστεύω ότι είναι μία πολύ θετική συμβολή της χώρας μας στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό πρόβλημα.

* Κλείνω, δίνοντάς σας κάποια στοιχεία, τα οποία σας οφείλω, όσον αφορά τις προσλήψεις στη ΔΕΗ. Είχε τεθεί το θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα και επειδή είδα να διατυπώνονται διάφορα σχόλια, επανέρχομαι, σήμερα, για να σας ενημερώσω. Τα στοιχεία, τα οποία έχω στη διάθεσή σας, είναι τα εξής:

-Από την 1.1.1993 έως τις 31.10.1993, τον τελευταίο χρόνο δηλαδή, το τελευταίο δεκάμηνο πριν από τις εκλογές του 1993, έγιναν στη ΔΕΗ 8.390 προσλήψεις. Αν προσθέσετε δε και τις 2.891 προσλήψεις που έγιναν από τον Ιούλιο του 1989 έως το Δεκέμβριο του 1992, τότε, όπως σας είπα και προχθές, βγαίνει το συμπέρασμα πως 11.281 συμπολίτες μας προσλήφθηκαν, την τριετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη "Νέα Δημοκρατία", στη ΔΕΗ. -Από την 1.1.1994 έως τον Απρίλιο του 1998 έχουν προσληφθεί στη ΔΕΗ 2.346 συμπολίτες μας. Οι μεγαλύτερες κατηγορίες αφορούν προσλήψεις πολιτών, με βάση το Ν. 1648, νόμο τον οποίο θεσπίσαμε από τη δεκαετία του `80, για να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη για απασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι 907 αυτοί που προσλήφθηκαν αυτή την περίοδο και ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τριακόσιοι πενήντα είναι αυτοί που προσλήφθηκαν στη ΔΕΗ, ως απολυμένοι από επιχειρήσεις σε βιομηχανίες του νομού Κοζάνης, με ειδικό νόμο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποβιομηχάνισης της περιοχής, ενόψει και των αναγκών που είχε η ΔΕΗ σ` εκείνη την περιοχή, λόγω των μεγάλων εργοστασίων που λειτουργούν εκεί. Τριακόσιοι δεκαεπτά προσλήφθηκαν, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς μεταξύ της ΔΕΗ και του ΣτΕ. Αυτό αφορά κατηγορία επιλαχόντων, οι οποίοι διεκδίκησαν την πρόσληψή τους και προσλήφθηκαν. Σας λέω ότι το Δεκέμβριο του 1974, το σύνολο των υπαλλήλων της ΔΕΗ, η δύναμη προσωπικού, όπως λέμε, της ΔΕΗ, ανερχόταν σε 21.635 υπαλλήλους. Το Δεκέμβριο του 1981, η δύναμη προσωπικού ανερχόταν σε 27.566 υπαλλήλους. Το Δεκέμβριο του 1990, η δύναμη του προσωπικού ανερχόταν σε 29.751 υπαλλήλους. Το Δεκέμβριο του 1993 ανερχόταν σε 36.670 υπαλλήλους και στις 30 Απριλίου 1998 σε 33.930 υπαλλήλους. Ολα τα στοιχεία, με πλήρη κατάλογο, είναι στη διάθεσή σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν μας είπατε και ακούσαμε και από τους Υπουργούς όλο το Σαββατοκύριακο ότι 180 πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή, το Σάββατο και χθες. Σήμερα οι δασολόγοι αμφισβητούν αυτό το νούμερο και βγαίνουν στα ραδιόφωνα και λένε ότι η Κυβέρνηση διογκώνει, εσκεμμένως, τον αριθμό των πυρκαγιών, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μία απάντηση γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά διογκώνει -γιατί δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει- τον αριθμό των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελούν τον αψευδή μάρτυρα της μεγάλης έκτασης των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα. Αυτή την ώρα, που είναι ώρα ψύχραιμης αντιμετώπισης των φαινομένων που παρατηρούνται σε περιοχές που ακόμα δεν έχουν σβήσει οι φωτιές αφενός και αφετέρου είναι ώρα για να ερευνήσουμε τα αίτια, να εντοπίσουμε τους τυχόν υπεύθυνους και να αποδώσουμε ευθύνες, δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να βγαίνει και να ασκεί μία κριτική για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Αυτό το οποίο προέχει είναι με τη δέουσα σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο προκαλεί μία κρίση. Πρέπει, λοιπόν, να κερδίσουμε τη μάχη την οποία δίνουμε -και είναι μια κρίσιμη μάχη- και να αποφύγουμε τους πειρασμούς, να μιλούμε πολύ και μάλιστα να μιλούμε ατεκμηρίωτα, μόνο και μόνο για να υπερασπιστούμε μέσω των ισχυρισμών μας τις δικές μας απόψεις και θέσεις, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να είναι οργανωμένες και να παρεμβαίνουν στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων οι υπηρεσίες του κράτους. Αυτά τα θέματα έχουν αποφασιστεί. Θα πρέπει όλοι, και οι δασικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συνέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, να περιοριστούν σε μία διατύπωση των απόψεών τους, στο πλαίσιο των οργάνων που λειτουργούν, προκειμένου έτσι να ολοκληρώσουν τη θετική συμβολή τους. Και να αποφύγουν κι εκείνοι και όλοι μας άκαιρες και επιζήμιες κριτικές, οι οποίες -πολύ περισσότερο επειδή δεν στηρίζονται σε στοιχεία- είναι το τελευταίο που αυτή την ώρα χρειάζεται η χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην ελάσσονα αντιπολίτευση και στους δασολόγους που λένε ότι κακώς ψηφίσατε το νόμο με τον οποίο μεταφέρετε την αρμοδιότητα κατάσβεσης των πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία, στην Πυροσβεστική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας έχει κατ` επανάληψη διατυπωθεί. Εργο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών. Η Δασική Υπηρεσία έχει καθήκον να φροντίζει, ώστε στις περιοχές που υπάρχουν δάση να δημιουργείται η απαραίτητη υποδομή: φράγματα, λιμνοδεξαμενές. Και βεβαίως, συμβάλλει με τους εποχικούς υπαλλήλους στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αυτών φαινομένων, όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, βοηθώντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι έργο του Πυροσβεστικού Σώματος η κατάσβεση των πυρκαγιών. Και στις ανάλογες κρατικές υπηρεσίες πυρόσβεσης, και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, σε όλο σχεδόν τον κόσμο, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει αναθέσει η πολιτεία αυτό το έργο. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η μεμψίμοιρη στάση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρέπει να παρατηρήσω -και δεν πρέπει να διαφύγει και από σας- ότι ουδείς μέχρι τώρα άσκησε οποιαδήποτε κριτική για προβλήματα τα οποία προέκυψαν από ελλιπή συντονισμό. Ακούσαμε πολλές φωνές, για το ότι δεν ήταν αρκετή η δύναμη σε άνδρες ή σε μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε μια ορισμένη περιοχή. Αλλά, προβλήματα συντονισμού ουδείς επεσήμανε και νομίζω ότι και αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο το οποίο κάνει αδικαιολόγητη την ασκούμενη κριτική. Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, δοθέντος ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται αυτό το μοντέλο διαχείρισης μιας έκτακτης κρίσης. Εχω τη γνώμη ότι τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε πυρκαγιές δεν θα πρέπει να τις "φορτώσουμε" στους δασικούς υπαλλήλους που είχαν την επιμέλεια και τον έλεγχο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Πρέπει όλοι, ενόψει αυτής της δύσκολης κατάστασης, να συμβάλουμε, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα. Και να μείνουμε τώρα σε αυτό: στη θετική συμβολή τους. Η κριτική επισήμανση των παραλείψεων ή των λαθών που τυχόν έχουν γίνει, θα έρθει η ώρα να αναπτυχθεί. Αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο μηχανισμός του κράτους κινητοποιήθηκε αμέσως και επαρκώς και υπερέβαλε προσπαθειών. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν έχεις 180 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και το είπα αυτό στην αρχή, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι πολλές θα είναι και οι καμένες περιοχές. Οι εκτάσεις είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες. Ουδείς, όμως, μπορεί να πει με ακρίβεια ποιος είναι ο αριθμός των στρεμμάτων που έχουν καεί. Και νομίζω ότι δεν προσφέρουν θετική υπηρεσία αυτοί που το κάνουν. Οι αρμόδιες αρχές, το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν είναι σε θέση πριν περάσουν λίγες ημέρες να έχει μία πλήρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που έχουν καταστραφεί. Θα πρέπει και σ` αυτό να είμαστε όλοι πιο συγκρατημένοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πριν μιλήσατε για πολύ ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες συνέπεσαν και αμέσως μετά είπατε ότι αναζητούνται ευθύνες για τυχόν αίτιους κ. λπ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον, αν ο προηγούμενος υπαινιγμός σας αναφέρεται στο ενδεχόμενο εμπρησμών. Και δεύτερον, ποιος αυτή τη στιγμή έχει επιληφθεί αυτής της έρευνας για την επίρριψη ευθυνών και αν αφορά όλη την Ελλάδα ή μόνο την Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο έλεγχος αφορά όλη την Ελλάδα. Οι κατά τόπους υπηρεσίες αναλόγως αρμοδιοτήτων, έχουν επιληφθεί των φαινομένων αυτών. Π. χ. έχουμε ένα εύρημα ωρολογίου σε μία περιοχή που έχει καεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελεί ένα μέρος ωρολογιακού μηχανισμού που τοποθετήθηκε για να προκληθεί εμπρησμός. Εχουν γίνει, επίσης, κάποιες συλλήψεις μετά από καταγγελίες κατοίκων σε ορισμένες περιοχές. Ολα αυτά τα ευρήματα αξιολογούνται. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί και επιλαμβάνονται. Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κάποιος με βεβαιότητα ποια είναι τα αίτια για κάθε πυρκαγιά. Αλλά θα είναι και ανεύθυνο να μην αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, είτε αυτά είναι πληροφορίες, είτε είναι ευρήματα, συγκεκριμένα δηλαδή υλικά στοιχεία τα οποία μελετώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ρολόι πού βρέθηκε; Σε ποια περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Δήλεσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι συλλήψεις στο Βόλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις πρώτες έρευνες φαίνεται, όπως είπατε, ότι ήταν οι καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τις μαζικές φωτιές. Από τις πρώτες έρευνες φαίνεται να κλίνει προς το τυχαίο αυτή όλη η ιστορία ή προς τη δολιοφθορά ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε περισσότερο σαφείς και πολύ περισσότερο να είμαστε κατηγορηματικοί, αν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα πείθουν για τα αίτια της κάθε μιας από τις πάρα πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Αυτό το οποίο κάνει εντύπωση -και το επισημαίνω- είναι ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και η μεγάλη διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά, όχι στα ελληνικά χρονικά. Και προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το πώς είναι δυνατόν σε όλη την επικράτεια να έχουμε ταυτόχρονα τόσες πολλές φωτιές. Αλλά, βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ιδιαίτερες. Είχαμε υψηλό καύσωνα και ταυτόχρονα, από μία στιγμή και μετά είχαμε μεγάλης έντασης ανέμους. Αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι αποτέλεσε ένα στοιχείο το οποίο βοήθησε στο να συντηρηθούν και να επεκταθούν οι πυρκαγιές.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημειώθηκαν οι φωτιές ενώ είχε γίνει προαναγγελία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες κι έτσι οι άνεμοι συνέβαλλαν στο να εξαπλωθούν οι φωτιές...

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς, μου δίνετε την ευκαιρία να πω, υπήρχε αυτή η προαναγγελία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες, όλος ο μηχανισμός, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι άλλοι φορείς, ήταν σε ετοιμότητα. Και πράγματι, μπορεί να πει κανείς ότι από την πρώτη στιγμή κιόλας υπήρξε επέμβαση και αντίδραση των αρμοδίων αρχών. Αλλά, βεβαίως, το φαινόμενο είχε πάρει μια τόσο μεγάλη έκταση που έπρεπε να περάσουν δυόμιση ημέρες για να πούμε αυτή την ώρα ότι η κατάσταση ελέγχεται. Σε άλλες περιοχές ξέρετε ότι καίγονται εκατομμύρια στρέμματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για παράδειγμα, στην περιοχή της Φλώριδας, γνωρίζετε ότι εδώ και 15 ημέρες συνεχίζονται με μανία πυρκαγιές σε μεγάλη έκταση, με μέτωπα πάρα πολύ μεγάλα, τα οποία ακόμη παραμένουν ανοικτά. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί και μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές περίπου 100 χιλιάδες κάτοικοι. Πρέπει να το πούμε και αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος γι` αυτή την τραγωδία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό μπορεί να το πει κάποιος κατηγορηματικά, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, όταν θα γνωρίζουμε πώς έχουν τα ακριβή στοιχεία για τα αίτια και τις αφορμές, προκειμένου να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα. Και εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιοι έχουν ευθύνες, θα τους αποδοθούν στο ακέραιο και με τον πιο αυστηρό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυβερνητικό μέλος έχει ευθύνη γι` αυτό που συνέβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση και τα στελέχη της σε όλα τα επίπεδα έκαναν το καθήκον τους στο ακέραιο. Υπήρξε άμεση αντίδραση και όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη της αντιμετώπισης του φαινομένου, η αντίδραση αυτή ήταν ικανοποιητική και αποτελεσματική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα συντονισμού και δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Εγώ διάβασα και είδα χθες ανακοινώσεις των κομμάτων οι οποίες μιλούσαν για πλήρη διάλυση του κράτους, για χάος και για ανύπαρκτο κράτος. Τα έλεγαν αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πού είδατε εσείς ότι δεν υπήρξε αντίδραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μου κάνει εντύπωση ότι είπαν αυτό που είπατε εσείς οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσα κάλλιστα εγώ να χρησιμοποιήσω τη δική σας ερώτηση και να την απευθύνω στους αρχηγούς, καλώντας τους ταυτόχρονα να απαντήσουν πού την είδαν αυτή την αποδιοργάνωση και την παντελή έλλειψη συντονισμού, όταν στη χώρα μας αυτό το μεγάλο φαινόμενο αντιμετωπίστηκε σε σύντομο σχετικά χρόνο, με αποτελέσματα -θα μου επιτρέψετε να πω- μάλλον θετικά. Γιατί θα μπορούσε η χώρα μας να είχε παραδοθεί στις φλόγες. Παρά ταύτα, με τη συντονισμένη δράση όλων των αρμοδίων αρχών, κατορθώσαμε αυτή την ώρα να έχουμε θέσει υπό έλεγχο αυτό το φαινόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή άλλαξε ο καιρός.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνον. Επειδή η προσπάθεια όλων των φορέων, όλων των υπηρεσιών, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, με τη βοήθεια και εθελοντών πολιτών, απέδωσε καρπούς. Κατορθώσαμε να τιθασεύσουμε αυτό το φαινόμενο. Αυτό είναι μία επιτυχία την οποία δεν πρέπει να την παραγνωρίσουμε, παρά το ότι βεβαίως αυτό το οποίο πάντα προέχει, γιατί αυτό επικρατεί, είναι η λύπη μας, η στενοχώρια μας. Γιατί είχαμε απώλεια ζωών, είχαμε καταστροφές στο δασικό πλούτο της χώρας, είχαμε ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία συμπολιτών μας. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει αυτή η πραγματικότητα να μας εμποδίσει να αναγνωρίσουμε ότι το κράτος κινήθηκε αποτελεσματικά.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που είπατε "βοήθημα" -αν το χαρακτηρίζω σωστά- των 200.000 δρχ. είναι κατ` άτομο η κατά οικογένεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δίνεται σ` αυτούς που υπέστησαν ζημιές, στις περιοχές Περάματος και Σαλαμίνας. Υπογράφτηκαν ήδη οι αποφάσεις. Δίνεται στις οικογένειες, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πρώτων ωρών, ούτε καν των πρώτων ημερών. Το βοήθημα δίνεται ανά πληγείσα μονάδα, δηλαδή, σε κάθε οικογένεια.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό το βοήθημα θα προσμετρηθεί ενδεχομένως στο δάνειο που θα δοθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Είναι μία χωριστή δράση αυτή, η οποία είναι αυτόνομη.

ΚΙΑΟΣ: Και δεν ζητάτε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι βέβαια.

ΚΙΑΟΣ: Τι χρειαζόταν να περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδόθηκε, το "κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού";Γιατί δηλαδή χρειάστηκε να δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός; Δεν μπορούσε να λειτουργήσει από μόνο του το σύστημα και να δράσουν οι Υπουργοί, χωρίς την εντολή του Πρωθυπουργού και να γίνει η σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός, καθώς παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η δράση των αρμοδίων Υπηρεσιών, δίνει και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για λόγους πληροφοριακούς περιλαμβάνεται σ` ένα δελτίο τύπου το σύνολο των στοιχείων που έχουν κάποια αξία για σας και για τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς, οι ίδιοι οι Υπουργοί, και ο καθένας στον τομέα του, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, έχουν υπογράψει αποφάσεις, συνεργάζονται, προκειμένου να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Από εκεί και πέρα, αυτή η αναφορά ούτε προσθέτει, ούτε αφαιρεί κάτι. Απλώς κάνει γνωστό στον ελληνικό λαό ότι ο Πρωθυπουργός έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, ότι όλη η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΚΙΑΟΣ: Μία διευκρίνιση: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι από την εμπειρία του, και έχει -λέει- τέσσερα χρόνια εμπειρίας από τις πυρκαγιές, αναφέρεται στα τέσσερα χρόνια που ήταν στο Υπουργείο Γεωργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΚΙΑΟΣ: Και κάτι τελευταίο για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ: Αυτό που μας είπατε, για τον αριθμό από 1-1-94 έως τον Απρίλιο του 1998 που είναι 2.346 και μετά αναφέρατε άλλους αριθμούς, περιλαμβάνονται ή είναι έξτρα οι άλλοι αριθμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Είναι οι αριθμοί που σας έδωσα. Περιλαμβάνονται στους 2.346. Από τους 2.346 οι περισσότεροι, οι 907 προσλήφθηκαν με βάση το Νόμο 1648 για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι 350 αφορούν την κατηγορία των απολυμένων του νομού Κοζάνης από τις βιομηχανίες. Ανέφερα τις πολυάριθμες κατηγορίες προσληφθέντων, πάνω από 300. Περιλαμβάνονται, λοιπόν στους 2.346, δεν είναι εκτός.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διατυπώνονται κρίσεις και κριτικές από διάφορες πλευρές ότι το κίνητρο για τις πυρκαγιές ήταν και ο λεγόμενος από ορισμένους "δασοκτόνος" νόμος του Υπουργού Γεωργίας. Δέχεστε αυτό το συνειρμό και προτίθεστε να αποσύρετε το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια εκκρεμότητα, να λύσει προβλήματα που υπάρχουν και έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 1975, που ψηφίσθηκε το Σύνταγμά μας, μετά τη μεταπολίτευση. Δεν ρυθμίζει θέματα τα οποία αφορούν μεταγενέστερες περιόδους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αρα, δεν παρέχει οποιοδήποτε κίνητρο για κάποιους, οι οποίοι θα ήθελαν -σύμφωνα και με την ερώτησή σας- να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις ενός επερχόμενου νόμου. Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία δασολογίου και την εκπόνηση χαρτών για τα δάση σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου. Είναι μία εργασία, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του Υπουργείου Γεωργίας, συμπληρωματική θα έλεγε κανείς ή υποβοηθητική της εργασίας που γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα. Ο νόμος αυτός -επαναλαμβάνω- αντιμετωπίζει καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι το 1975, μέχρι την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος μετά τη μεταπολίτευση και δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγενέστερες περιόδους. Αρα, δεν ευσταθεί αυτή η κατηγορία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρξαν πληροφορίες ότι σε ορισμένα σημεία των δρόμων όπου κινήθηκαν τα πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τις πυρκαγιές, βρήκαν στους δρόμους κορμούς δένδρων. Εχει κάτι υπόψη της η Κυβέρνηση γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει γνωστή αυτή η πληροφορία, ότι πράγματι σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρχαν ανοιχτοί δρόμοι και θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί αναμενόταν να είναι εύκολη η προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων, οι άνδρες που βρέθηκαν στην περιοχή εκεί και προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, είχαν να αντιμετωπίσουν και αυτό το έκτακτο εμπόδιο, πέτρες ή κορμούς δένδρων κατά μήκος των δρόμων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους στις καιόμενες περιοχές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Με δεδομένη την απάντησή σας ότι δεν αποκλείετε τίποτα, να θεωρήσω ότι δεν αποκλείετε και κάποιο τουρκικό παράγοντα; Και δεύτερον, γιατί δεν συμμετέχει η Ελλάδα σ` αυτές τις διπλωματικές περιοδείες που ξεκίνησαν στο Κόσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το πρώτο θέμα: Οταν είπα ότι δεν αποκλείω τίποτα, το είπα, το επαναλαμβάνω και το εννοώ, γιατί δεν έχουμε κάποια στοιχεία τα οποία να πείθουν για το ποιά είναι τα αίτια αυτών των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί. Δεν έχουμε, όμως, και οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο να μας οδηγεί στην κατεύθυνση εκείνη, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε πως παράγοντες άλλης χώρας "έχουν βάλει το δάκτυλό τους" γι` αυτή την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και υποθέσεις και εκτιμήσεις, επειδή τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι αρκετά, προκειμένου να μας κατευθύνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τουλάχιστον τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα, για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου έχει κατ` επανάληψη διατυπώσει τις θέσεις της, οι οποίες ακούγονται με μεγάλη προσοχή. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Χόλμπρουκ επισκέφθηκε την Ελλάδα, πριν μεταβεί στην περιοχή. Εχουμε πολλές φορές διατυπώσει τις θέσεις και τις ιδέες μας για μία ευρεία αυτονομία στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει σ` αυτή την πολιτική βάση να επιδιωχθεί με διπλωματικά, πολιτικά και ειρηνικά μέσα λύση στην κρίση. Συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες. Αλλά, ασφαλώς, η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην Ομάδα Επαφής των χωρών που συναντώνται κατά καιρούς και συζητούν τα θέματα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε παρόντες, έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας. Οταν συζητήθηκε το θέμα στο πλαίσιο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, γνωρίζετε ότι διατυπώσαμε κι εκεί τις ιδέες μας. Εχουμε αναλάβει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να βοηθήσουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση από το διεθνή παράγοντα. Με βάση, βεβαίως, τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη, από μία απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκεκριμένα, απόφαση που θα νομιμοποιεί την ανάπτυξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στρατιωτικού χαρακτήρα στην περιοχή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα, δεν έχει προσφερθεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σ` αυτό το...

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα, είπα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, είναι σε ετοιμότητα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μιλάω γι` αυτό που συμβαίνει σήμερα, γι` αυτή τη διπλωματική περιοδεία τέλος πάντων...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια διπλωματική περιοδεία; Για πείτε μου; Πόσοι περιοδεύουν στην περιοχή;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ξεκινούν οι Αγγλοι και οι Ρώσοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι οι Ιταλοί, για παράδειγμα, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί επειδή δεν περιοδεύουν στην περιοχή δεν έχουν ενδιαφέρον και δεν συμμετέχουν;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Μιλάω για την Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε παρόντες. Εχουμε εκδηλώσει όχι μόνο το ενδιαφέρον μας, αλλά έχουμε διατυπώσει πλήρη πρόταση, η οποία -το επαναλαμβάνω αυτό γιατί έχει σημασία- ακούγεται με πολύ μεγάλη προσοχή από το διεθνή παράγοντα, ο οποίος κατ` επανάληψη επιδιώκει να ακούσει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, δημοσιεύονται ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ανέφερε ότι προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το θέμα αυτό; Ισχύει αυτό ή δεν ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα δημοσιεύματα αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των ευτράπελων δημοσιευμάτων, για τα οποία μιλήσαμε και άλλες φορές. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Νομίζω ότι τώρα το καλοκαίρι καλό είναι να περιστείλουμε λίγο τη φαντασία μας, γιατί, καθώς φαίνεται, διαστέλλεται και αυτή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να καυτηριάσω το φαινόμενο να αποδίδονται στον Πρωθυπουργό λέξεις και φράσεις, οι οποίες γράφονται σε εφημερίδες μέσα σε εισαγωγικά, σαν να αποτελούν λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξουσία" ο Ελληνας Επίτροπος στην Ε. Ε. κ. Παπουτσής επανέρχεται στην κόντρα που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Απαντά λέγοντας ότι οι πόρτες του είναι ανοικτές για να δεχτεί οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος και να συνομιλήσει μαζί του -κάτι για τον οποίο τον είχε κατηγορήσει ο κ. Πάγκαλος- και τονίζει ότι δεν σκύβει το κεφάλι και κανείς δεν θα του αφαιρέσει το δικαίωμα λόγου. Εχει κάποιο σχόλιο η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ουδείς δικαιούται να αφαιρέσει από οποιονδήποτε άλλον το δικαίωμα λόγου. Και όπως γνωρίζετε πολύ καλά έχει μιλήσει σχετικά και ο Πρωθυπουργός σε άλλη ευκαιρία και έχει υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ, υπό την ευρεία έννοια, είναι ένα κόμμα με ανοικτές πόρτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για τους διορισμούς στη ΔΕΗ θέλω να ρωτήσω. Οι 11.281που λέτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή εποχικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι όλοι μόνιμοι υπάλληλοι. Και επαναλαμβάνω ότι την περίοδο λίγο πριν από τις εκλογές του `93 προσλήφθηκαν 8.390 υπάλληλοι. Οσοι, δηλαδή, δεν είχαν προσληφθεί σε όλη την περίοδο από το 1974 και μετά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ολοι αυτοί έχουν καρέκλες, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ, καλείται η ΔΕΗ να λύσει ένα ακόμη πρόβλημα!

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αρα, έχουν βάση οι αιτιάσεις του κ. Πάγκαλου ότι δεν συναντάται ο Ελληνας Επίτροπος με μέλη της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι η συνεργασία μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη. Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι, όχι στον εαυτό μας, αλλά πάνω απ` όλα στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 July 1998 - 16:58:36 UTC