Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαϊου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήσαμε το ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης. Λόγω παρέλευσης του χρόνου δεν ήταν δυνατό να συζητήσουμε και το δεύτερο θέμα, που αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Πριν από τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα θέματα της συγκυρίας έκανε μια γενική πολιτική επισήμανση, ένα γενικό σχολιασμό. Είπε συγκεκριμένα ότι ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική πλειοψηφία του, απαιτεί από την Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα, τα επόμενα χρόνια, σε μια ισότιμη σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό, γι` αυτό ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και της οικονομίας μας πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις. Γνωρίζουμε ότι δημιουργούνται προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που έχει στην καθημερινή ζωή του ο πολίτης, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος, αλλά δεν είναι δυνατόν, ενόψει του πολιτικού κόστους, το οποίο και αναμενόμενο είναι ή όταν δημιουργείται είναι, πάντως, πρόσκαιρο, να υποχωρήσει η Κυβέρνηση στις μεγάλες επιλογές που έχει κάνει, αφού οι επιλογές αυτές αποτελούν το κλειδί, προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της, σ? αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι γενναίες πολιτικές, οι υπεύθυνες πολιτικές τις οποίες ακολουθεί η Κυβέρνηση αποτελούν τη μόνη λύση. Δεν έχουν διατυπωθεί εναλλακτικές προτάσεις, πέρα από τα συνθήματα ή τα συνταγολόγια του παρελθόντος. Δεν ακούγεται υπεύθυνος πολιτικός λόγος. Δεν διατυπώνεται άλλη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα ενταχθεί με αξιώσεις σ? αυτό το απαιτητικό και προκλητικό αλλά και γοητευτικό διεθνές περιβάλλον.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι έχουμε υποχρέωση, να εφαρμόζουμε αυτούς τους νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας μας, για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Δύο ήταν τα μοντέλα διακυβέρνησης που είχαμε να επιλέξουμε: Το ένα είναι το διαχειριστικό μοντέλο, το άλλο είναι το μεταρρυθμιστικό. Επιλέξαμε το μεταρρυθμιστικό μοντέλο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αποφασιστικά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τόπο και το λαό μας. Αν δεν επιλέγαμε αυτή την πολιτική των μεταρρυθμιστικών αλλαγών, των διαρθρωτικών τομών, αν μέναμε στη διαχείριση του χρόνου και του τίποτα, αν μέναμε προσκολλημένοι, δηλαδή, στις συνταγές του παρελθόντος, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγούσαμε την Ελλάδα στο να καταστεί μια χώρα στη γωνιά των Βαλκανίων, στο περιθώριο της Ευρώπης. Εμείς δεν πρόκειται να υποθηκεύσουμε το αύριο της χώρας και του λαού μας, της νέας γενιάς της πατρίδας μας, ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα κατά την άσκηση της πολιτικής μας, γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός που αντιλαμβάνεται τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, ενστερνίζεται την πολιτική που ακολουθούμε και συμπαραστέκεται στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της. Και το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, το 2000, καθώς θα κλείνει η 4ετής θητεία, που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Αυτός είναι ο ορίζοντας του έργου μας. Πέραν των όσων έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, τότε, την ώρα της κρίσης, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα έχει πλήρες, πλέον, το έργο μας, ώστε να το κρίνει, να το αξιολογήσει και να μας εμπιστευθεί και πάλι για μια νέα θητεία. Θα δουλέψουμε, λοιπόν, σκληρά και αταλάντευτα, κοιτώντας το αύριο, αποφεύγοντας, μέσω υποχωρήσεων, ταλαντεύσεων ή ισορροπιών, να φανούμε αρεστοί στο σήμερα. Διαφορετικά θα υπονομεύαμε την προοπτική της χώρας και την ευημερία του λαού μας.

Αυτό είναι το σχόλιο που έκανε ο Πρωθυπουργός σε γενικές γραμμές. Απέδωσα το νόημα, αφού θα το έχετε, άλλωστε, στη διάθεσή σας.

* Το θέμα που απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Εχουν κάνει δηλώσεις ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας, θα ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς συντάκτες. Εγώ θα αρκεστώ σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο και θα πω ότι η προσπάθεια αυτή για τη Δευτεροβάθμια Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση είναι στη κατεύθυνση σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές τις οποίες προωθούμε βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες προκειμένου να υποβοηθηθούν στην αναζήτηση του επαγγελματικού προσανατολισμού τους.

Εχουμε πει ότι θα υπάρχουν δύο τύποι Λυκείων. Θα υπάρχουν το Ενιαίο Λύκειο και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια στη δευτεροβάθμια μεταϋποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή στη λυκειακή εκπαίδευση. Από τα Ενιαία Λύκεια έχουμε πρόσβαση προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Είναι μονόδρομος η επιλογή των αποφοίτων των Ενιαίων Λυκείων. Από τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια οι δυνατότητες που παρέχονται είναι πολλές για τους μαθητές τους. Τα Εκπαιδευτήρια αυτά χωρίζονται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται σε δύο έτη σπουδών. Ο τρίτος χρόνος αφορά το δεύτερο κύκλο σπουδών.

Πρέπει να σας πω ότι οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία, δυστυχώς, είναι απαξιωμένη στην πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι η υπάρχουσα υποδομή, με την ενίσχυση την οποία θα προσφέρουμε, θα βοηθήσει, ώστε η εκπαίδευση αυτή να αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα για την τροφοδότηση των αναγκών που έχει η αγορά εργασίας στο δημόσιο, αλλά και στο ιδιωτικό -ιδιαίτερα- τομέα, στην πατρίδα μας. Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί εντός του Ιουνίου, πιστεύουμε ότι η ψήφισή του θα γίνει μέσα στον Ιούλιο. Η εφαρμογή του νόμου ξεκινά, πλέον, από τη νέα εκπαιδευτική περίοδο τον Οκτώβριο.

* Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, στις 10 το πρωί, θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μας πείτε πότε χρονικά ανταλλάχθηκαν οι ρηματικές διακοινώσεις μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των Βάσεων στη χώρα μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμφωνία αυτή για τις Βάσεις στη χώρα μας έγινε το 1990. Είναι 8ετούς διάρκειας. Λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εχουν τη δυνατότητα οι δύο πλευρές να συζητήσουν έξι μήνες -και πλέον- πριν τη λήξη της συμφωνίας αυτής, για το ενδεχόμενο ανανέωσης της συμφωνίας. Αυτό έγινε και η συμφωνία προβλέπει την ανανέωση της παρουσίας των Βάσεων στην Ελλάδα για έναν ακόμη χρόνο. Οι ανανεώσεις, όπως προβλεπόταν ευθύς εξ αρχής, έχουν ετήσια διάρκεια. Αυτό έγινε τον προηγούμενο Φεβρουάριο και έχουν υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να ανανεωθεί η συμφωνία μέχρι τις 6/11/1999.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός αυτό το διάστημα, από το Φεβρουάριο και μετά, με τους πολιτικούς αρχηγούς ή οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας με πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων, ενημέρωσαν γι αυτή την κίνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κίνηση αυτή, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία, αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση προχώρησε -διασφαλίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον- στην ανανέωση για ένα χρόνο αυτής της συμφωνίας, με βάση τα όσα προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία, με βάση τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν μεταξύ των εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους αντίστοιχους εκπροσώπους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχουν σχετική αρμοδιότητα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν θεώρησε χρήσιμο η Κυβέρνηση να ενημερώσει τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, αλλά και τον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι πάντοτε στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, για να τους ενημερώσει σε θέματα, τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις. Αλλωστε, είναι αυτονόητο -ο καθένας θα το περίμενε και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το σημείο- να προχωρήσουμε στην ανανέωση αυτής τη συμφωνίας του 1990, πολύ περισσότερο που η νέα αυτή συμφωνία, έχει διάρκεια ενός έτους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είπατε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το θέμα με τον κινηματογραφιστή της Ασφάλειας στη Βουλή. Απευθυνθήκαμε και η επίσημη απάντηση που πήραμε είναι ότι, εδώ και αρκετό καιρό η Αστυνομία βιντεοσκοπεί αστυνομικές επιχειρήσεις. Το ερώτημά μου είναι ποιο δημοκρατικό αγαθό διασφαλίζεται δια της βιντεοσκόπησης των διαδηλωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Αστυνομία κρίνει, προφανώς, ότι πρέπει να αποτυπώνει, να απαθανατίζει τις επιχειρήσεις αυτές, μεταξύ των άλλων και για λόγους εκπαιδευτικούς ή για λόγους ανάγκης ύπαρξης πειστηρίων, όταν θέλει να ελέγξει τη συμπεριφορά των αστυνομικών στο πλαίσιο τέτοιων επιχειρήσεων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε &quot;εκπαιδευτικούς&quot; μπορείτε να διευκρινίσετε τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Και ο τρόπος, με τον οποίο οι αστυνομικοί χειρίζονται τα θέματα που τους έχουν ανατεθεί, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης των οργάνων της Αστυνομίας. Θα πρέπει να εξάγονται συμπεράσματα. Και νομίζω ότι αυτήν την επιλογή της ΕΛΑΣ, κάτω από ορισμένες περιστάσεις, μπορεί κάποιος να τη θεωρήσει λογική.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω στα ραδιόφωνα -για να είμαι συγκεκριμένος- ότι στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γιαννόπουλος, έθεσε θέμα νομιμότητας των κινητοποιήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα και ζήτησε την τήρηση της αρχής της νομιμότητας και απ? ό,τι μεταδίδεται με αυτό συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός. Θέλω να ρωτήσω αν, κατ? αρχήν, είναι έτσι τα πράγματα και δεύτερον, αν είναι έτσι πού έγκειται η παραβίαση της νομιμότητας αυτών των λαϊκών κινητοποιήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο αυτής της μικρής εισαγωγικής συζήτησης, έκανε πράγματι ένα σχόλιο και είπε ότι τόσο οι Εισαγγελικές Αρχές, όσο και τα όργανα της Αστυνομίας, έδρασαν κατά απόλυτα νόμιμο τρόπο. Δεν δικαιολογείται αυτή η αντίδραση η οποία έχει εκδηλωθεί σε βάρος των επιχειρήσεων των οργάνων του κράτους. Αντιθέτως, ο τρόπος με τον οποίο ασκούν το δικαίωμα της απεργίας οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας είναι καταχρηστικός και δεν είναι νόμιμος, δοθέντος ότι ένα Ιδρυμα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και εφόσον ένα μέρος τουλάχιστον των εργαζομένων του Ιδρύματος αυτού επιθυμεί να εργαστεί, δεν πρέπει να εμποδίζεται. Αυτό ήταν το σχόλιο που έγινε, το οποίο, βεβαίως, το θεωρώ -επίσης και αυτό- πολύ λογικό.

ΚΙΑΟΣ: Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Γιαννόπουλο, που είπατε ότι μίλησαν, ποιοι άλλοι μίλησαν και τι είπαν επί του συγκεκριμένου θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη μικρή αυτή εισαγωγική επισήμανση του Πρωθυπουργού έκανε τη σχετική παρατήρηση ο κ. Γιαννόπουλος. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι για τα θέματα αυτά θα γίνει συζήτηση και στα κομματικά όργανα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, επίσης, έκανε μία παρατήρηση, λέγοντας πως, πράγματι, πρέπει να γίνει μία συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα. Για το πώς, δηλαδή, εφαρμόζεται ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο από κοινού έχουμε αποφασίσει και στο οποίο είμαστε όλοι σύμφωνοι. Καθώς επίσης και ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε την εφαρμογή του, ώστε να είναι η καλύτερη δυνατή.

ΚΙΑΟΣ: Αλλοι Υπουργοί δεν μίλησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων θυμούμαι, όχι.

ΚΙΑΟΣ: Αν έγινε συζήτηση και επί των εσωκυβερνητικών, εσωκομματικών θεμάτων και των αντιδράσεων που υπάρχουν μέσα από το χώρο τον κυβερνητικό και του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση γι` αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Στο προηγούμενο θέμα που έθεσε ο κ. Μπογιόπουλος και που απαντήσατε, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εν γνώσει του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως η κινηματογράφηση αυτή που γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως είπατε κι εσείς απάντησα πριν. Δεν διανοούμαι ότι είναι δυνατό να μην γνωρίζει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης αυτή τη θέση την οποία έχει εκφράσει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ασφαλώς, είναι σε γνώση του. Είναι αυτονόητο αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Οπως χθες η συνάδελφός μας μετέφερε την καταγγελία συναδέλφου εικονολήπτου, ο κύριος με τα πολιτικά που κινηματογραφούσε και απεδείχθη, όπως φαίνεται, ότι είναι της Ασφαλείας, σάρωνε τους διαδηλωτές. Πώς &quot;παντρεύεται&quot; η συγκεκριμένη δουλειά που έκανε ο κύριος με τα πολιτικά, με αυτό που λέτε εσείς για εκπαιδευτικούς λόγους, για τους αστυνομικούς που κάνουν τη δουλειά τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχυρίζεστε εσείς. Μπορεί να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι ο συγκεκριμένος εικονολήπτης δεν έκανε αυτό ακριβώς, αλλά κάτι άλλο. Εγώ σας είπα ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία θεωρεί χρήσιμη μια τέτοια λειτουργία. Από κει και πέρα, βεβαίως, ο καθένας έχει τις απόψεις του.

ΚΙΑΟΣ: Στην πρωινή επιχείρηση των ΜΑΤ, στην Ιονική Πειραιώς, στο Μηχανογραφικό κέντρο, ποιος έδωσε την εντολή και ποιος το ζήτησε από την Κυβέρνηση να γίνει αυτή η επιχείρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας ζήτησε, χθες, τις εσπερινές ώρες, τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος, ώστε να εισέλθουν στο Μηχανογραφικό κέντρο στελέχη της Τράπεζας για να εργαστούν. Είναι απαράδεκτο στέλεχος της Τράπεζας, υπάλληλος της Τράπεζας, ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί, να εμποδίζεται να προσέλθει στον τόπο, όπου μπορεί να αναλάβει εργασία και να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αυτό ακριβώς το αγαθό περιφρούρησε η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Και νομίζω ότι είναι αδικαιολόγητα τα όποια επεισόδια, τα μικρής έστω έκτασης, τα οποία εξελίχθηκαν εκεί, καθώς κάποιοι προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτά τα στελέχη να προσέλθουν για να αναλάβουν εργασία.

ΚΙΑΟΣ: Αν συμφώνησαν όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί με το αίτημα της Διοικήσεως της Τραπέζης να καλέσει τα ΜΑΤ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται, χτυπώντας τους πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να πω και επισήμως κάτι το οποίο σχολίασα χθες. Είμαστε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες ενός πρωτοφανούς φαινομένου, μιας πολύ πρωτότυπης εικόνας: Να υπάρχουν διαδηλωτές-απεργοί, οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς, επειδή δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη Βουλή και να καταλάβουν το χώρο της. Να εισέλθουν στην αστυνομική διεύθυνση και να καταλάβουν το χώρο της. Να εισέλθουν στα γραφεία ενός πολιτικού κόμματος και να καταλάβουν τους χώρους, όπου έχει τα γραφεία του. Και ταυτόχρονα οι διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθενται στους αστυνομικούς, φωνάζουν &quot;η τρομοκρατία δεν θα περάσει&quot;. Οι αστυνομικοί, λοιπόν, οι οποίοι βρίσκονται σε μία θέση οιονεί άμυνας και έχουν εντολή να περιφρουρήσουν ένα χώρο, δεχόμενοι επίθεση ακούν και το σύνθημα &quot;η τρομοκρατία δεν θα περάσει&quot;. Αυτά είναι πράγματα τα οποία προκαλούν μία εντύπωση. Θα έλεγα ότι επειδή αφορούν μία πολύ σημαντική υπόθεση, τη λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας, γι` αυτό το λόγο και μόνο δεν προκαλούν και γέλιο. Θα πρέπει, όμως, να μας προβληματίσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ρώτησα: εκπαιδεύονται, ξυλοκοπώντας πολίτες; Αυτή είναι η εκπαίδευσή τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιού εντολή αγοράστηκε μία εταιρεία του Μαμιδάκη, που ήταν σε πτώχευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το θέμα. Από ποιόν αγοράστηκε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αγοράστηκε από τη ΔΕΠ, η εταιρεία του Μαμιδάκη, που είχε σχεδόν πτωχεύσει και πουλιέται η Ιονική που είναι κερδοφόρος. Με ποιο σκεπτικό έγινε το ένα και το άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πώληση της Ιονικής, έχω μιλήσει κατ` επανάληψη. Είπαμε ότι το τραπεζικό σύστημα, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζεται από έναν εντονότατο ανταγωνισμό. Το κόστος λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών είναι πάρα πολύ ψηλό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό αυτό περιβάλλον το οποίο δημιουργείται. Γι` αυτό προχωρήσαμε σ` αυτή την επιλογή, παίρνοντας υπόψη, μεταξύ των άλλων, και το κοινωνικό μέγεθος που αφορά στη διασφάλιση του καθεστώτος εργασίας των υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας. Οσον αφορά το άλλο θέμα, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Αναφέρεστε σ` ένα θέμα πολύ ειδικό. Παρακαλώ στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός σας, απευθυνθείτε σε κάποιους Οργανισμούς, οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις, κάντε ένα ρεπορτάζ, ώστε να έχετε κάποια στοιχεία υπόψη σας, προκειμένου να συζητήσουμε το πολιτικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερήμην της Κυβέρνησης έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Οργανισμοί έχουν διοικήσεις. Και οι διοικήσεις έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις. Ασφαλώς, οι κρίσιμης σημασίας και στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις των διοικήσεων των Οργανισμών, γίνονται μετά από συνεννόηση και έγκριση του εποπτεύοντος Υπουργού. Είναι, όμως, άλλο αυτό το θέμα και άλλο το θέμα το οποίο θέτετε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέτω θέμα αποκρατικοποιήσεων. Εσείς κάνετε αποκρατικοποιήσεις και πάτε και αγοράζετε μία εταιρεία με 14 δις, η οποία έχει 13 δις χρέη. Δηλαδή, συνολικά 27 δις. Και αυτό σε εποχή υποτίθεται λιτότητας -όχι για όλους- και σε εποχή που η Κυβέρνηση βάζει φόρους και πουλάει κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γιατί έγινε αυτό, μπορείτε να μου πείτε εκ μέρους της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια και μιλήσατε για όλα αυτά και είστε αντίθετος στις αποκρατικοποιήσεις, εμείς προχωρούμε σε μετοχοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις Οργανισμών που μέχρι σήμερα ανήκαν στο Δημόσιο, επειδή πιστεύουμε ότι έτσι τους εξυγιαίνουμε. Εξασφαλίζουμε πόρους για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωσή τους, πράγμα το οποίο είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε την άποψη που έχει η Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις με έναν τρόπο, ο οποίος χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό οδηγεί στην απώλεια των θέσεων εργασίας, που σήμερα υπάρχουν. Και αυτό -επαναλαμβάνω- αποτελεί για μας έναν παράγοντα που καθορίζει τις επιλογές μας. Δεν συμφωνούμε, επίσης, με την κατάργηση των φόρων, ιδίως, όσον αφορά τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, τον οποίο επαγγέλλεται ο κ. Καραμανλής, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία πρέπει να φορολογείται. Χαιρόμαστε όταν ακούμε κάποιους να μας κατηγορούν ότι επιβάλλουμε τέτοιους φόρους στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία ή στα αποθεματικά των τεχνικών εταιρειών ή στις συναλλαγές των Τραπεζών ή στις συναλλαγές στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου. Αυτές όλες οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει, είναι επιβαρύνσεις που αφορούν τους έχοντες και τους κατέχοντες και προχωρήσαμε, επειδή ακριβώς, μεταξύ όλων των άλλων, ο ιδεολογικός χαρακτήρας της πολιτικής μας είναι ισχυρός. Εσείς δεν έχετε αυτή την άποψη. Ο κ. Καραμανλής έχει μια άλλη άποψη, δεν θέλει να φορολογείται η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία. Θέλει αποκρατικοποιήσεις χωρίς έλεος για τους εργαζόμενους. Εδώ βλέπουμε μία διαφορά. Ας κρίνει ο ελληνικός λαός ποια είναι η πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της οικονομίας της χώρας και τα δικά του και ας βγάλει την απόφασή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση πρόκειται να αγοράσει και άλλες υπερχρεωμένες εταιρείες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση φέρεται με έναν τέτοιο τρόπο προς τους εργαζόμενους, ώστε να έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο. Και η ανεργία να είναι σε επίπεδο απόλυτα ελεγχόμενο στη χώρα μας -δείτε τι έγινε στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες- αλλά ταυτόχρονα και τα οικονομικά μεγέθη να βελτιώνονται με τρόπο θεαματικό. Οταν το δημόσιο χρέος περιορίζεται, όταν τα ελλείμματα του Δημοσίου βρίσκονται στο επίπεδο εκείνο που δεν μπορούσε να φανταστεί, λίγα χρόνια πριν, ο έλληνας καταναλωτής-πολίτης. Αυτό δεν είναι μάρτυρας μιας αποτελεσματικής προσπάθειας που έχει κάνει η Κυβέρνησή μας; Εσείς λέτε για επιλογές οι οποίες επιβαρύνουν το Δημόσιο, επειδή ακριβώς οι επιχειρήσεις τις οποίες αγοράζει, όπως ισχυρίζεστε, είναι υπερχρεωμένες. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία τα οποία σας διαψεύδουν. Και τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι και το δημόσιο χρέος, αλλά και τα ελλείμματα του δημοσίου αποκλιμακώνονται, πέφτουν σε επίπεδα τα οποία είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι εξυγιαντική πολιτική για το δημόσιο, για την οικονομία της χώρας και δεν είναι μια πολιτική επιβαρύνσεων, όπως θέλετε να την παρουσιάζετε εσείς.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του εισήγηση αναφέρθηκε με αφορμή την Ιονική στο τραπεζικό σύστημα και ποιά είναι τα σχέδιά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα είπε ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των εξαγγελιών μας. Εκανε, πράγματι, μια μνεία του γεγονότος ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με όρους έντονου ανταγωνισμού και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες που έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας, θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στην τραπεζική αγορά, αύριο. Γι` αυτό προχωρούμε σε αυτές τις τομές.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες, έχουμε από τη μια, μια ερώτηση 13 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ένα συγκεκριμένο θέμα προς την Κυβέρνηση αντικομματικό, κάποιους άλλους βουλευτές σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση να διαμαρτύρονται και να λένε &quot;προχωρήστε, μην κάνετε πίσω&quot;, να εκφράζουν μια αγωνία για το έργο της. Επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν αντικρουόμενες ή από διαφορετικές οπτικές γωνίες απόψεις για το ίδιο θέμα. Θέλω να σας ρωτήσω, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως μέλος της Κυβέρνησης, είστε ικανοποιημένος από αυτή την εικόνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου ικανοποιημένος δεν είμαι. Και δεν είναι οποιοσδήποτε από τα άλλα στελέχη ικανοποιημένος. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία, γιατί αυτό είναι το κύριο, και σε αυτό πρέπει να μείνουμε, είναι τούτο: ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της με τη στήριξη του συνόλου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που με την ψήφο της δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ασκεί μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό έχει σημασία. Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι πολύ πιο εύκολη η προσπάθειά μας, αν η συνένωση των δυνάμεων όλων των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών, δημιουργούσε προϋποθέσεις ώστε τα άλματα τα οποία έχουμε μέχρι τώρα κάνει, να είναι πιο αποδοτικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει κάποιος πως αποτελεί γνώρισμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζει το σύνολο της πολιτικής ζωής, αφορά όλα τα κόμματα και όχι μόνον το δικό μας. Πρέπει, υπό μια έννοια, να το χαιρετίσουμε ως ένα στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας, αφού δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη να λένε τις απόψεις τους και να κρίνονται από τον ελληνικό λαό για τις απόψεις τις οποίες εκφράζουν. Πρέπει, όμως, να επισημάνω και να κλείσω με τούτο: ότι η Κυβέρνησή μας όλα αυτά τα έχει προσμετρήσει. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα, ιδίως ενόψει των συνθηκών που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία που έχουμε χαράξει και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Εχω δύο ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ. Η πρώτη αφορά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο σημείο που μιλάει ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ανάγκες ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι κλπ. Αν η αναγνώριση αυτή σημαίνει το σχεδιασμό και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ανακούφιση και την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, δεν είναι σχήμα λόγου. Εχει αποδειχθεί από την πολιτική που εφαρμόζει. Εχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Οσον αφορά τους συνταξιούχους, φερ` ειπείν, με το επίδομα αλληλεγγύης. Οσον αφορά τους αδύναμους και ασθενείς, αυτοί βοηθούνται με το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι τους. Οσον αφορά τους αγρότες, όπου σειρά μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων έχουν ψηφιστεί και ήδη τίθενται σε εφαρμογή, ιδιαιτέρως, για τους νέους αγρότες ή με την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών. Ολες αυτές οι τομές, οι οποίες έχουν γίνει, συνιστούν μια δέσμη μέτρων που κατατείνει στο να βοηθήσει τους κοινωνικά ασθενέστερους. Δεν είναι θεωρητικό το ενδιαφέρον μας, αλλά έχει έμπρακτη αποτύπωση σε μέτρα και πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται και είναι σε εξέλιξη.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Και μια δεύτερη που έχει σχέση με το θέμα της κινηματογράφησης από την Ασφάλεια των διαδηλώσεων. Ηθελα να ρωτήσω πρώτον: εάν υπάρχει πρόσβαση στο υλικό που έχει μαζέψει η Ασφάλεια από κάποιους εκπροσώπους θεσμών όπως είναι οι βουλευτές, αν μπορούν να το δουν, να ελέγξουν τι ακριβώς κινηματογραφείται. Και ένα δεύτερο: εάν η Κυβέρνηση έχει προνοήσει, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ενδεχομένως, για τη &quot;σωστή&quot;, όπως την περιγράψατε εσείς, χρησιμοποίηση αυτού του υλικού και όχι με τρόπο που να λειτουργεί σε βάρος των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων απεργών που έχουν κατέβει στο δρόμο και διαδηλώνουν για κάποια αιτήματά τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας δεν υπολείπονται σε δημοκρατική ευαισθησία από τους άλλους πολίτες ή σε ενδιαφέρον, προκειμένου όλα να γίνονται με σύννομο τρόπο. Από κει και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι η δραστηριότητα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην πατρίδα μας, είναι ανεμπόδιστη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώνουν τα δρώμενα, ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τις τηλεοπτικές εκπομπές ο ελληνικός λαός έχει την άνεση να πληροφορείται τα πάντα, με ένα τρόπο βεβαίως, που συχνά είναι παραπειστικός. Αρα, λοιπόν, μην δίνουμε τέτοια διάσταση σε αυτό το θέμα, όταν η εικόνα για το τι συμβαίνει και στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, των διαδηλώσεων, των απεργιών, είναι μια εικόνα την οποία εξασφαλίζουν και οι ιδιωτικοί φορείς και την παρέχουν στο ελληνικό ακροατήριο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δημιουργείται αυτή η εντύπωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν αστυνομικοί να αμύνονται σε επιθέσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών και να βγαίνουν κάποιοι Υπουργοί και να ζητάνε διάλογο, γιατί έτσι υπονομεύουν την Κυβέρνηση και τις επιλογές της. Και εάν υπήρξε στην τοποθέτηση αυτή απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την οποία &quot;έχουμε διαφορές ως προς την τακτική&quot;, μεταξύ μας εννοεί προφανώς, και &quot;η πολιτική για την ΙΟΝΙΚΗ Τράπεζα δεν μας ήταν γνωστή&quot;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος δεν είπε αυτό ακριβώς. Είπε ότι νομίμως έδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με την παρουσία και των εισαγγελικών αρχών και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εδέχθησαν επίθεση. Και δεν είναι δυνατόν, όταν δέχονται επιθέσεις από απεργούς, από διαδηλωτές, αυτοί οι οποίοι θα κακίζονται τελικώς, να είναι οι υφιστάμενοι την επίθεση. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της απόφασης για την Ιονική Τράπεζα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο ομοφώνως έχουμε αποφασίσει και το εφαρμόζουμε. Θα πρέπει να δούμε τους χειρισμούς εκείνους που είναι οι πλέον κατάλληλοι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από την Κυβέρνησή μας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό είπα πριν.

ΚΑΜΠΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε κάποιο σχόλιο για τις πυρηνικές δοκιμές στο Πακιστάν και αν η Κυβέρνηση επισείει μέτρα κατά του Πακιστάν μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά, γνωρίζετε ότι τα αντιμετωπίζουμε με μια πάγια θέση. Είναι μια θέση αρχής. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση, αλλά και την παραγωγή των όπλων αυτών. Πιστεύουμε ότι οι Διεθνείς Οργανισμοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλους όσοι έχουν μια εμπλοκή στη δημιουργία ή την ανάπτυξη αυτών των όπλων, με τον ίδιο τρόπο. Εχουμε αποδοκιμάσει αυτές τις δραστηριότητες, αυτές τις ενέργειες και γνωρίζετε ότι όλη η Ε.Ε., θα έλεγα, έχει μια ταυτόσημη θέση για τα θέματα αυτά.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε προηγουμένως, και είπατε &quot;αν η συνένωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ&quot;, ήθελα, με αφορμή αυτό που είπατε, να μας πείτε πώς χαρακτηρίζετε την κατάσταση σήμερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη χαρακτηρίζω καλή. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήματα: Επειδή γίνεται λόγος από την Κυβέρνηση για ασήμαντες μειοψηφίες οι οποίες διαμαρτύρονται, διαδηλώνουν κλπ., χθες, είχαμε γενική συνέλευση της Ιονικής και από τους 1.500 που συμμετείχαν μόνο τρεις τάχθηκαν κατά των απεργιών. Ολοι οι άλλοι υπέρ. Μήπως σκέφτεστε να αναθεωρήσετε την άποψη αυτή περί ασήμαντων μειοψηφιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Επαναλαμβάνω αυτή την άποψη δοθέντος ότι και σήμερα και όλες τις προηγούμενες μέρες, είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σ` αυτές τις κινητοποιήσεις και με τρόπο τέτοιο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις εξουσιοδοτήσεις που έχουν οι συμμετέχοντες σ` αυτές τις ενέργειες από τα όργανα των σωματείων τους, τις γενικές συνελεύσεις. Δεν έχει κανείς εξουσιοδότηση να είναι προκλητικός, να προπηλακίζει, να βρίζει, να επιτίθεται. Δεν φαντάζομαι να έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις στο πλαίσιο των λειτουργιών των σωματείων των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο όταν στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν και παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον φορέα ο οποίος βρίσκεται σε κινητοποίηση. Προέρχονται από άλλους χώρους και είναι πανταχού παρόντες οι συγκεκριμένοι αυτοί παράγοντες σε ανάλογες απεργιακές εκδηλώσεις, πράγμα το οποίο και αυτό είναι αναμενόμενο για λόγους τους οποίους όλοι αντιλαμβάνεστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε εξακριβώσει από τα φιλμ της Αστυνομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι από εκείνους, που λόγω θέσης, πρέπει να παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και μπορώ να σας πω συγκεκριμένους. Τους γνωρίζω πλέον φυσιογνωμικά. Παράγοντες του συνδικαλιστικού κινήματος, τους οποίους τους βλέπω παντού. Είτε είναι απεργία των Ναυτεργατών, είτε απεργία της Ιονικής, είτε κινητοποιούνται οι αναπληρωτές καθηγητές, είτε ακόμη και αγρότες εκτός Αθηνών. Εχουν οι άνθρωποι αυτοί απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή τους, διαθέτουν όλα τα μέσα προκειμένου να κινητοποιούνται επειδή δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς, &quot;καταπιεζόμενοι&quot; προφανώς από την πολιτική εξουσία της χώρας και θέλουν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική εξουσία, υπερασπιζόμενοι, δήθεν, τα δίκαια του ελληνικού λαού. Τα δίκαιά του ο ελληνικός λαός, μπορεί να τα υπερασπισθεί και να τα περιφρουρήσει μόνος του. Και γι` αυτό ακριβώς αναθέτει κάθε φορά σε συγκεκριμένα κόμματα να τον κυβερνούν με βάση το πρόγραμμά τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών χθες, καταφέρθηκε μεταξύ άλλων και κατά 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους χαρακτήρισε &quot;Γραικύλους&quot;, για τη θέση τους σε ό,τι αφορά τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους. Ενα σχόλιο της Κυβερνήσεως θα θέλαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές έχουν ένα προνόμιο: να εκλέγονται για συγκεκριμένη θητεία από ένα ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα, που είναι οι πολίτες της περιφέρειάς τους. Ουδείς άλλος έχει τέτοια εξουσιοδότηση να εκφράζει την άποψή του με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και βεβαίως με ευθύνη για την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Θα έλεγα, θέλει αρετή και τόλμη η Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:09:46 UTC