Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Συζητήσαμε το θέμα της ψηφιακής/δορυφορικής - συνδρομητικής τηλεόρασης, στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξης των νέων δραστηριοτήτων στον ψηφιακό κόσμο. Εισηγηθήκαμε, ο κ. Μαντέλης κι εγώ, ο καθένας για τα θέματα του δικού του τομέα. Γνωρίζετε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, ο ψηφιακός κόσμος είναι ουσιαστικά ένας νέος πολιτισμός, αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων.

Εχουμε τη χαρά, ίσως για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, όσον αφορά τον τομέα αυτό να προχωρούμε στον καθορισμό ενός σαφούς και συγκεκριμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου, πριν από την έναρξη των σχετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Πιστεύουμε, πως αυτό το οφείλουμε στην πατρίδα μας και τους πολίτες: Να ορίσουμε, δηλαδή, τους κανόνες, τις αρχές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων ανεμπόδιστα και χωρίς περιορισμούς, χωρίς διακρίσεις και με ίσους όρους θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Γι` αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συμπλήρωση, εξειδίκευση της υπάρχουσας νομοθεσίας και στη διατύπωση των νέων διατάξεων που απαιτούνται, προκειμένου να οριοθετήσουμε το πεδίο για την ανάπτυξη αυτών των νέων υπηρεσιών, με την επιχειρηματική μορφή που θα πάρουν. Βεβαίως, η νομοθεσία αυτή ενσωματώνει, σε μεγάλο βαθμό, το Κοινοτικό Δίκαιο σε τομείς όπου έχουν εκδοθεί Οδηγίες και έχουν ληφθεί αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι αρχές οι οποίες πρέπει να υπηρετούνται από τις νέες αυτές δραστηριότητες. Και οι αρχές αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από τις αρχές:

* Της αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

* Του σεβασμού της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας και του ιδιωτικού βίου των πολιτών.

* Του υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού.

* Της ποιοτικής ψυχαγωγίας και της επιμόρφωσης των πολιτών.

* Της αποφυγής αθέμιτης εκμετάλλευσης της σημαντικής δύναμης που συνεπάγεται η κατοχή ενός Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας. Και,

* Της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους, όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό.

Οι αρχές αυτές πρέπει να υπηρετούνται από τους φορείς οι οποίοι θα λάβουν έγκριση και άδεια να αναπτύξουν την ανάλογη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι φορείς θα κριθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώνουν. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις αυτές, μεταξύ των άλλων, θα αφορούν:

* Την αποφυγή συγκέντρωσης στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες της ψηφιακής/δορυφορικής - συνδρομητικής τηλεόρασης.

* Τον έλεγχο της προέλευσης των οικονομικών μέσων που διαθέτουν, όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτόν τον τομέα.

* Τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν το νέο κλάδο και της προγραμματικής πληρότητας του περιεχομένου των ψηφιακών συνδρομητικών εκπομπών. Την εξασφάλιση, δηλαδή, των ποιοτικών προδιαγραφών, όσον αφορά το περιεχόμενο ενός τέτοιου ψηφιακού δορυφορικού συνδρομητικού δικτύου το οποίο εκπέμπεται και το οποίο λαμβάνουν οι συνδρομητές.

Η διαδικασία βάσει της οποίας θα κρίνονται, θα αξιολογούνται οι ενδιαφερόμενοι και θα τους παραχωρείται η σχετική έγκριση είναι μία διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τους φορείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος γίνεται από τον Υπουργό Τύπου & ΜΜΕ εκ μέρους του Δημοσίου. Το όργανο το οποίο επιλαμβάνεται, ελέγχει και αξιολογεί τους φακέλους των υποψηφίων είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το ΕΣΡ διατυπώνει γνώμη και εκδίδει την απόφαση, τελικά, για λογαριασμό του Δημοσίου ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ.

Βεβαίως, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να κριθούν επί της ουσίας. Σημαντικό ρόλο για την αξιολόγησή τους παίζει το οικονομικό αντάλλαγμα που προσφέρουν, όπως και η πιθανή προσφορά αντισταθμιστικών οφελών, η παροχή υπηρεσιών. Να φιλοξενούνται, για παράδειγμα, δωρεάν σ` ένα τέτοιο συνδρομητικό δορυφορικό ψηφιακό δίκτυο προγράμματα, τα οποία ενημερώνουν τον πολίτη ή εξυπηρετούν δραστηριότητες δημόσιων ή κοινωνικών φορέων.

Πιστεύουμε, ότι το σχέδιο νόμου, επειδή ήδη έχει γίνει μια σημαντική προεργασία, θα είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου. Θα ενημερωθούν η Βουλή, τα κόμματα και οι φορείς και θα συζητήσουμε επί του θέματος αυτού. Συμπληρωματικά θέλω να σας πω ότι στις ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και το σχετικό με τον αποκωδικοποιητή θέμα. Εχουμε ενσωματώσει στο Δίκαιό μας την κοινοτική Οδηγία 95/47 η οποία προβλέπει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται (το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ήδη αποστέλλεται στο Συμβούλιο Επικρατείας για την τελική επεξεργασία και έγκριση), ώστε να εξασφαλίζεται για τον πολίτη-καταναλωτή η ελεύθερη πρόσβαση μέσω ενός αποκωδικοποιητή σε όλα τα συστήματα της ψηφιακής/δορυφορικής-συνδρομητικής τηλεόρασης. Πιστεύουμε ότι η προστασία του πολίτη είναι μία από τις αρχές και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν. Γι` αυτό, στο πλαίσιο των διατάξεων που θα διατυπώσουμε με τη μορφή σχεδίου νόμου το στοιχείο αυτό θα έχει την ιδιαίτερη θέση του. Κλείνω, λέγοντας ότι πιστεύουμε πως στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο που μας έχει ανατεθεί. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε η νομοθεσία μας να απαντά στα επίκαιρα θέματα, να είναι αρκετά προνοητική για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του άμεσου, τουλάχιστον, μέλλοντος, εν όψει της ανάπτυξης και νέων υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι, αν επιδείξουμε την ίδια συνέπεια και στη συνέχεια θα είμαστε ίσως η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχουμε ένα σαφές θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στο χώρο της ψηφιακής/ δορυφορικής- συνδρομητικής τηλεόρασης.

Αυτά ήθελα να σας πω σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω αν θα ενημερωθούν τα κόμματα και οι φορείς πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Μόλις διατυπωθεί το κείμενο του σχεδίου νόμου και πριν κατατεθεί στη Βουλή θα γίνει συζήτηση, θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Επιθυμούμε η όλη διαδικασία να εξελιχθεί με απόλυτη αντικειμενικότητα και διαφάνεια, γιατί πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν και το θεμέλιο λίθο για την όλη αξιοπιστία της διαδικασίας, η οποία -αντιλαμβάνεστε- είναι καθοριστική εν όψει μιας νέας εποχής. Για πρώτη φορά στην πατρίδα μας με κανόνες, με προϋποθέσεις, με άδειες οι οποίες θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους θα έχουμε τη δυνατότητα, πλέον, να απολαμβάνουμε προγράμματα και υπηρεσίες νέας υφής. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τάξη, με σχεδιασμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αποκλείονται, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, όσοι έχουν σχέση με δημόσια έργα, προμηθευτές του Δημοσίου ή θα καταστρατηγηθεί πάλι...

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τα θέματα συγκέντρωσης. Ο νόμος στον οποίο προχωρούμε θα προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας, αυτού ο οποίος είναι μέτοχος σε μια τέτοια επιχείρηση, με δραστηριότητα που έχει σχέση με την ανάληψη δημοσίων έργων ή κρατικών προμηθειών.

ΚΙΑΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στη διαδικασία για την άδεια και είπατε για "γνώμη του ΕΣΡ". Γνώμη ή σύμφωνη γνώμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κοιτάξτε, και το ένα και το άλλο, δεν δημιουργεί, κατ` ανάγκη, δέσμευση για την απόφαση την οποία πρέπει να εκδώσει ο Υπουργός, ο οποίος ασκεί, σε κάθε περίπτωση, τον προβλεπόμενο από το νόμο έλεγχο νομιμότητας. Η σύμφωνη γνώμη -επειδή υπάρχει αυτή η παρανόηση- σημαίνει ότι έχει προηγηθεί ερώτημα και θέση του Υπουργού, προκειμένου, απαντώντας σε αυτό το ερώτημα του Υπουργού ένα όργανο, το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εν προκειμένω, να εκφράσει τη γνώμη του. Και αν η γνώμη του ΕΡΣ είναι σύμφωνη με το ερώτημα του Υπουργού, τότε λέγεται σύμφωνη γνώμη. Αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το ερώτημά σας. Σε όλες τις χώρες είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Θα το συζητήσουμε με τους άλλους φορείς. Επιθυμία μας, επαναλαμβάνω, για τη ρύθμιση όλων αυτών των λεπτομερειών, είναι να υπάρχει αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Και όλα αυτά τα θέματα σας καλώ να τα κρίνεται καλόπιστα, υπό το πρίσμα της επιθυμίας μας να υπάρχει αυτή η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια. Ολα αυτά, λοιπόν, τα οποία συνιστούν στοιχεία αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας, να είστε σίγουροι ότι θα ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπεται η παραμικρή υπόνοια περί χειρισμών, οι οποίοι δεν είναι τόσο αντικειμενικοί και τόσο διαφανείς.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, πάει ένας πολίτης σε ένα μαγαζί και αγοράσει αποκωδικοποιητή, τον βάλει στο σπίτι του και αρχίσει να δουλεύει, μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον, ο αποκωδικοποιητής αυτός είναι πιστοποιημένος από όργανο της Ε.Ε., ο αποκωδικοποιητής αυτός είναι σύννομος.

ΚΙΑΟΣ: Ειδικότερα η ΕΡΤ και ο ΟΤΕ, οι δημόσιοι αυτοί φορείς, στη σκέψη σας ή στο σχέδιο νόμου που έχετε κατά νουν, πώς μετέχουν στην προσπάθεια αυτή και αν εκχωρούν, πωλούν το προϊόν τους ή μετέχουν οπωσδήποτε στην εκπομπή και σε όλα τα συναφή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι τις αποφάσεις για τους δύο αυτούς φορείς θα λάβουν οι Διοικήσεις των Οργανισμών, με βάση το συμφέρον των Οργανισμών αυτών. Γιατί, πρέπει να λειτουργούν με τέτοια κριτήρια, τα οποία θα ενδυναμώσουν την παρουσία των Οργανισμών στην αγορά, η οποία, μεταξύ των άλλων, διακρίνεται για τον έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Πρέπει όμως να αποσαφηνίσω ότι κάθε ενδιαφερόμενος, χωρίς περιορισμούς, εφόσον ικανοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα μπορεί να αναπτύσσει αυτή τη δραστηριότητα, χωρίς να έχει το οποιοδήποτε εμπόδιο, είτε από τον ΟΤΕ, είτε από την ΕΡΤ. Γιατί οι μεν τηλεπικοινωνίες έχουν, πλέον, απελευθερωθεί. Αρα με τον ΟΤΕ θα πρέπει να συζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος απλώς τους όρους, με τους οποίους θα προσφέρει ο ΟΤΕ τις υπηρεσίες του, την υποδομή που έχει, τις εγκαταστάσεις του, τα δίκτυά του. Με τη δε ΕΡΤ θα πρέπει να συζητήσει το δικαίωμα, το οποίο προβλέπει ο νόμος που ισχύει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ο ΟΤΕ ή η ΕΡΤ να συζητούν το ενδεχόμενο, μόνοι τους, από κοινού με τρίτους, να κάνουν συνεργασίες προκειμένου να αναπτύξουν τις δικές τους δραστηριότητες. Επειδή, πάρα πολλοί από τους αναγνώστες των εφημερίδων ή τους ακροατές και επειδή, λογικό είναι ο περιορισμένος χώρος που διαθέτετε κι εσείς ή ο χρόνος στα ηλεκτρονικά μέσα, να μην επιτρέπει την παρουσίαση όλων των σημείων και γι αυτό ακριβώς δημιουργούνται παρανοήσεις, επαναλαμβάνω για να είναι σαφές: Δεν υποχρεούται οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θέλει να αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα, να συνεργαστεί με τον ΟΤΕ και την ΕΡΤ σε μια κοινή εταιρεία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Το έχω απαντήσει εδώ και πάρα πολλές ημέρες. Από τις 13 Μαίου έχω μιλήσει σχετικά. Ο ανταγωνισμός επιτρέπει, στον καθένα, με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει -αρκεί βεβαίως να τηρεί κάποιους κανόνες και να ανταποκρίνεται σε ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις- να αναπτύξει μια τέτοια δραστηριότητα. Είναι θέμα του κάθε ενδιαφερόμενου. Είναι ανοικτή η διαδικασία αυτή. Και πρέπει να πω ότι δεν προβλέπεται συγκεκριμένος ή κλειστός, όπως ονομάζεται, αριθμός. Κάθε ενδιαφερόμενος, ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις, κρίνεται αυτοτελώς και εφόσον εκπληρώνει τα συγκεκριμένα κριτήρια που θέτει το νομικό πλαίσιο, μπορεί και του επιτρέπεται πλέον να αναπτύσσει αυτές τις δραστηριότητες.

ΚΙΑΟΣ: Και αυτό που είχατε πει προχθές ισχύει για εντός του θέρους να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στην ψήφιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είμαστε απέναντι σε έναν πειρασμό, και όπως είπα θα είναι τιμητικό να είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα έχουμε ένα νόμο για τα πολύ ειδικά αυτά θέματα, εμείς επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νόμου. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Επειδή θα έχουμε μια πλήρη πρόταση, μια πρόταση η οποία δεν πρέπει να εγείρει ενστάσεις, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν και οι άλλοι φορείς, ώστε να προχωρήσουμε με διαδικασίες, οι οποίες δεν θα είναι χρονοβόρες.

ΚΙΑΟΣ: Η τυπική απόφαση της Κυβέρνησης -επειδή σήμερα ήταν άτυπο το όργανο- πότε θα ληφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα δόθηκαν οι κατευθύνσεις, ορίστηκε το πλαίσιο. Εγώ αποσαφήνισα ορισμένα θέματα για τα οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε, ήδη, δεδομένη τη θέση μας, για το πώς θα γίνει η διαδικασία, ποιοί θα είναι οι φορείς και όλα αυτά.

ΚΙΑΟΣ: Σκοπεύετε να καλέσετε, εσείς προσωπικά, φορείς από το χώρο το δικό μας, όπως είναι η ΠΟΕΣΥ κ.λπ. Εάν θα τους καλέσετε εσείς προσωπικά, συγκεκριμένα, "την τάδε ημερομηνία ελάτε να συζητήσουμε".

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ενημερωθούν και οι φορείς.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μάθω εάν το ασυμβίβαστο θα επεκταθεί και στην κατεύθυνση εκείνη που αφορά τους ήδη κατέχοντες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα της αποφυγής συγκέντρωσης αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι τελικές ρυθμίσεις θα γίνουν γνωστές με το σχέδιο νόμου που θα διατυπώσουμε. Ασφαλώς θα υπάρχουν περιορισμοί, το όριο των οποίων δεν θα το συζητήσουμε τώρα, διότι είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Θα λάβουμε υπόψη μας τη διεθνή, την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πρέπει να σας πω, ότι εκεί δεν υπάρχουν οποιασδήποτε μορφής περιορισμοί. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα έχοντας υπόψη μας αφενός αυτή την εμπειρία και αφετέρου την εξυπηρέτηση μείζονων αγαθών για την αποφυγή συγκέντρωσης σε αυτό τον τομέα. Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η στάθμιση αυτών των δεδομένων, αυτών των παραγόντων, θα είναι καθοριστική για να διατυπώσουμε τις τελικές μας θέσεις στο σχέδιο νόμου.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για το οικονομικό αντάλλαγμα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν προσδιορίστηκε, σήμερα, το μίνιμουμ του οικονομικού ανταλλάγματος που πρέπει να προσφερθεί στην ΕΡΤ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προσδιορίστηκε. Αφού συζητήσουμε, με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος της ΕΡΤ, όσον αφορά την αξιοποίηση αυτού του δικαιώματος, θα αποφασίσουμε και τότε θα γίνει γνωστό και σε εσάς.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρατε στην αρχή ότι ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Επίσης, είπατε προηγουμένως ότι όσον αφορά την ΕΡΤ, την απόφαση για το τι θα κάνει θα την πάρει η διοίκησή της. Το ερώτημά μου -και το θεωρώ εύλογο- είναι η πολιτική ευθύνη της Κυβερνήσεως ποιά είναι, με δεδομένη τη διαπίστωση ότι εδώ αλλάζει η ζωή των ανθρώπων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης έχει αναληφθεί, με την επιμέλεια την οποία επιδεικνύουμε, προκειμένου να διατυπώσουμε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο ασυδοσίας και αναρχίας, το οποίο εκδηλώθηκε σε προηγούμενες φάσεις κατά την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σ` αυτές τις δραστηριότητες των φορέων του Δημοσίου, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποβαίνει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ειδικώς για τη δημόσια τηλεόραση, παντού σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος, τον οποίο έχει. Εχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις και πρέπει να σας πω ότι σε όλα τα όργανα και σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε. πάντοτε το συμπέρασμα είναι το ίδιο, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει μια αποστολή ξεχωριστή και πρέπει, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή της, να έχει τη βοήθεια την οποία έχει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πάνω σ` αυτό το τελευταίο: Η ΕΡΤ, ήδη, έχει χάσει το τρένο, θα λέγαμε, της συνδρομητικής τηλεόρασης, εκχωρώντας τηλεοπτικό δικαίωμα στο FILMNET. Η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να θεσπίσει κάποιο πλαίσιο, για να μετέχει στην πρωτιά, ώστε να μην χάσει κι αυτό το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε προσεκτικοί και εξετάζουμε τα θέματα από όλες τις πλευρές και πάντοτε κάτω από το πρίσμα του δημόσιου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Θα πρέπει, λοιπόν, γι` αυτό ακριβώς, ενόψει των νέων δραστηριοτήτων που αφορούν την ψηφιακή/δορυφορική μετάδοση σημάτων και όχι την αναλογική μετάδοση, έστω, μέσω συνδρομητικών στοιχείων, το δημόσιο, η ΕΡΤ, εν προκειμένω, να είναι έτοιμη και να είναι παρούσα. Εχουμε προσφέρει ως Κυβέρνηση στην ΕΡΤ αρκετά. Και από αυτά μπορείτε να δείτε το έργο που έχει γίνει, όπως και το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι η ΕΡΤ δικαιούται και πρέπει με τον τρόπο που θα επιλέξει εκείνη, να είναι παρούσα στις εξελίξεις. Και δεν θα χάσει το τραίνο. Για να διασκεδάσω το φόβο σας, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα χάσει το τραίνο η ΕΡΤ. Και δεν πρέπει να το χάσει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα μετάσχει, δηλαδή, δεν θα εκχωρήσει το δικαίωμα έναντι ανταλλάγματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει ο τεχνικός περιορισμός που υπάρχει στην επίγεια αναλογική τηλεόραση, όπου οι συχνότητες είναι ορισμένες και γι` αυτό ακριβώς, δεν είναι εύκολο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, αφού δεν υπάρχει άλλωστε ευχέρεια συχνοτήτων, να εκπέμπει τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αυτός ο τελικός περιορισμός στον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχει, πλέον. Από εκεί και πέρα κάθε φορέας, ο οποίος ενδιαφέρεται να αναπτύξει δραστηριότητες, είναι ελεύθερος να το κάνει. Δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται οπωσδήποτε με την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ, από τη δική της πλευρά, η οποία, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να λειτουργεί και με τέτοια κριτήρια, κριτήρια αγοράς, αλλά, στη βάση πάντοτε εξυπηρέτησης των σκοπών για τους οποίους μίλησα στην αρχή, θα πρέπει να αναζητήσει το δρόμο, ο οποίος θα την οδηγήσει σε μια διακεκριμένη θέση σ` αυτό τον ψηφιακό κόσμο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μιλήσατε για το οικονομικό αντάλλαγμα. Αυτό το οικονομικό αντάλλαγμα, δεν αποτελεί μάλλον μια αντίφαση σε σχέση με αυτό που είπατε ότι όποιος θέλει θα παίρνει άδεια και είπατε ότι αυτό θα καθοριστεί και από το ύψος του ανταλλάγματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι όποιος θέλει, εφόσον έχει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, μπορεί να συμμετέχει σ` αυτή τη δραστηριότητα. Προκειμένου, όμως, να αναπτύξει αυτή τη δραστηριότητα, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό, όπως χρηματικό ποσό καταβάλλει ο φορέας, ο οποίος έχει κάνει σύμβαση με την ΕΡΤ, που διαθέτει, σήμερα, τα δύο αναλογικά συνδρομητικά δίκτυα. Επίσης από τον 2328 προβλέπεται η καταβολή, ως ανταλλάγματος χρήσης για τη συχνότητα που διαθέτουν, ενός ποσοστού 2% επί του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων, από τους τηλεοπτικούς φορείς στο Δημόσιο. Κάποια διαδικασία, τηρουμένων των αναλογιών, θα προβλέπεται και στις διατάξεις στις οποίες θα προχωρήσουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπήρξαν κάποιες ενστάσεις γι` αυτό το θεσμικό πλαίσιο στη συνεδρίαση, από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία ένσταση. Ισα-ίσα είχαμε πλήρεις προτάσεις, θα έλεγα. Είναι ένα θέμα αρκετά εξειδικευμένο. Το συζητήσαμε για πάρα πολλή ώρα και θέλω να σας πω ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ καλή, πάρα πολύ χρήσιμη. Χρήσιμη και για μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν είχατε διαφωνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία διαφωνία δεν υπήρξε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το συντομότερο δυνατό θα δοθούν άδειες. Επειδή είναι γνωστό το πρόβλημα, και επειδή υπάρχουν εταιρίες οι οποίες είναι, ήδη, έτοιμες, θα ήθελα να ρωτήσω: Πρώτον, πότε προβλέπεται ότι θα δοθούν οι άδειες. Δεύτερον, αν θα δώσετε άδεια ή αν θα επιτραπεί, τέλος πάντων, με κάποια ρύθμιση, δοκιμαστική εκπομπή. Και τρίτο θέμα είναι εάν -επειδή αναφερθήκατε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ το νομικό πλαίσιο δεν έχει επισημοποιηθεί- θα εκπέμπουν τέτοιο σήμα εταιρίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα πρώτον: Σας είπα πότε εμείς θα έχουμε σχέδιο νόμου, με το οποίο θα αντιμετωπίζουμε τα συναφή θέματα. Πιστεύω ότι είναι θέμα λίγου χρόνου, λίγων μηνών η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν εξαρτάται αυτό μόνο από μας. Εμείς επιθυμούμε, το συντομότερο δυνατό, αφού έχουμε έτοιμο το πλαίσιο, να αρχίσει αυτή η δραστηριότητα.

Δεύτερο θέμα: Υπάρχει η συμφωνία της ΕΡΤ, στο πνεύμα μιας ήδη υπάρχουσας συνεργασίας, για την εκπομπή πειραματικού προγράμματος, το οποίο εκπέμπεται. Δεν συμπεριλαμβάνει συνδρομητές. Κάποιοι, όμως, που έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα τεχνολογικά εξαρτήματα, έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σ` αυτό το πρόγραμμα.

Τρίτον: Στην Ευρώπη, πράγματι, χωρίς να έχουν δοθεί άδειες, εκπέμπονται ψηφιακά/δορυφορικά προγράμματα. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά. Στην Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, λειτουργούν καλωδιακά/συνδρομητικά δίκτυα. Οι φορείς που ελέγχουν αυτή τη δραστηριότητα ανέλαβαν πρωτοβουλία και εξαπλώθηκαν και στην εκπομπή ψηφιακών/δορυφορικών, πλέον, προγραμμάτων, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο πλαίσιο. Γι` αυτό έχουν δημιουργηθεί και πάρα πολλά προβλήματα. Και πρέπει να σας πω ότι, μεταξύ των άλλων, και αυτός είναι ένας παράγοντας που δίνει ένα πλεονέκτημα σε μας, με την έννοια ότι θα είμαστε, ίσως, οι πρώτοι που θα θεσπίσουμε ένα σαφές νομικό πλαίσιο. Το ότι ακριβώς, η κατά πρώτον -αν θέλετε- εκπομπή αυτών των προγραμμάτων, κάνει δύσκολη την, εκ των υστέρων, θεσμική και νομική ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Και είναι -το σημειώνω- πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε κανόνες και πλαίσιο, το οποίο θα αποτυπωθεί στην επιθυμητή, πλέον, πραγματικότητα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε εσείς προβλέπετε να κάνετε την πρόσκληση ενδιαφέροντος, πόσος είναι ο χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει να υπάρξει η εκδήλωση του ενδιαφέροντος, με βάση το νομοσχέδιο που ετοιμάζετε και πόσος είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο θα αξιολογηθεί από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ο φάκελος. Και αν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την υποδομή να αξιολογήσει τους φακέλους αυτούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την υποδομή και θα υποστηριχθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί σ` αυτή την αποστολή. Πρέπει να είμαι σαφής, θα προβλέπεται η ενίσχυση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με όλο εκείνο το προσωπικό ή την υποδομή που είναι απαραίτητα, προκειμένου να ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, εφόσον κριθεί ότι οι σημερινές δυνατότητές του δεν το επιτρέπουν. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε να σας πω ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα καθώς υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διαδικασίες οι οποίες αφορούν την έκφραση θέσεων των άλλων κομμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό το οποίο, όμως, μπορώ να πω -και αποτελεί την επιθυμία, την επιδίωξή μας- είναι τούτο: Αφού θα έχουμε ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, επιθυμούμε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες συντομότατα, προκειμένου να έχουμε έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Κιάος σας ρώτησε προηγουμένως ότι αν πάει κάποιος καταναλωτής και αγοράσει ένα αποκωδικοποιητή και τον τοποθετήσει, μπορεί; Και απαντήσατε ότι αν είναι πιστοποιημένος από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι σύννομο. Βάλατε, όμως, προηγουμένως ένα κριτήριο: Για έναν αποκωδικοποιητή που θα είναι συμβατός με όλα τα συστήματα. Δηλαδή, δεν κατάλαβα, αν η Ε.Ε. έχει θέσει ως απαράβατη προδιαγραφή έναν αποκωδικοποιητή που θα είναι συμβατός με όλα τα συστήματα, γιατί έχω την εντύπωση ότι κυκλοφορούν επτά συστήματα στην Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Σας είπα πριν από μέρες ότι είναι επτά διαφορετικοί τύποι αποκωδικοποιητών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Οι Οργανισμοί Τυποποίησης και Πιστοποίησης που υπάρχουν στην Ευρώπη έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Οποιος έχει εξασφαλίσει από τέτοιο εγκεκριμένο Οργανισμό πιστοποίηση, ασφαλώς ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε. Οι προδιαγραφές αυτές αναφέρονται στην οδηγία 95/47 που μεταξύ των άλλων λένε ότι θα πρέπει ο αποκωδικοποιητής να είναι φιλικός και συμβατός με όλα τα συστήματα, να δίνεται αυτό που αποτελεί κλειδί στο λογισμικό του, προκειμένου να ελέγχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις, με τους ίδιους όρους, προκειμένου ο πολίτης-καταναλωτής να μην επιβαρύνεται οικονομικά, αλλά να μπορεί με έναν αποκωδικοποιητή να έχει πρόσβαση σε όλα τα δίκτυα. Γι` αυτό το θέμα νομίζω ότι είπαμε υπεραρκετά.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς είπατε ότι όποιος ενδιαφερόμενος θα εκπληρώνει τα κριτήρια που θα θέσει ο νόμος θα μπορεί ελεύθερα, αφού το επιτρέπει η τεχνολογία, να λειτουργεί ψηφιακή\δορυφορική-συνδρομητική τηλεόραση. Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό μπορεί να το πετύχουν πάρα πολλοί, πράγμα που θα επιβαρύνει οικονομικά συνολικά τη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν επιβαρύνεται η χώρα. Δεύτερον, αν έχουν αυτές τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει πλέον παγκόσμιο ρεκόρ. Πρέπει να σας πω ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν παραπάνω από δύο φορείς. Στη Γαλλία είναι τρεις και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η με ψηφιακό τρόπο παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών γίνεται με επίγεια δίκτυα, οι άδειες που έχουν δοθεί είναι έξι. Πρέπει να πω ότι και σε άλλες χώρες δεν ανακοινώνεται συγκεκριμένος αριθμός πάντοτε. Αλλού έχει γίνει. Στην Ισπανία φερ` ειπείν έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό. Εμείς για πολλούς λόγους κρίναμε ότι η πρόσβαση σ` αυτές τις δραστηριότητες να είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να εκπληρώνει ορισμένα κριτήρια, ορισμένους όρους. Οι όροι αυτοί, βεβαίως, θα είναι τόσο σοβαροί, ώστε να πιστοποιείται πως αυτός που αναλαμβάνει μια τέτοια δραστηριότητα τους εξασφαλίζει, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα τα οποία είναι απαραίτητα, ώστε να θεωρείται πως μπορεί αξιόπιστα να αναπτύξει μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Είχατε απαντήσει σε ανάλογο ερώτημα τις προηγούμενες ημέρες, αλλά θέλω να το ξαναρωτήσω. Εάν υπάρξει εκπομπή κωδικοποιημένου σήματος πριν από την ψήφιση του νόμου, πώς θα το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Αυτό είναι θέμα το οποίο αφορά τη νομιμότητα ή την παράνομη δραστηριότητα την οποία επιλέγει κάποιος να αναπτύξει. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει διαδικασία παραχώρησης αδειών. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή μια τέτοια δραστηριότητα.

ΚΙΑΟΣ: Το αντίθετο δεν ισχύει σ` αυτό που λέτε; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλαίσιο τέτοιο νομοθετικό, καθορισμένο, πώς θα καθοριστεί η παρανομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, οτιδήποτε δεν προβλέπεται ως νόμιμη δραστηριότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, δεν σημαίνει ότι μπορεί από κάποιον να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα αυτός ο κάποιος να θεωρεί ότι δεν έχει παραβιάσει κάποιο νόμο, επειδή δεν υπάρχει νόμος. Ισα-ίσα.

ΚΙΑΟΣ: Συμφωνώ. Γι` αυτό σας λέω ότι υπάρχει και το αντίθετο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπατε εσείς και σας λέω ότι αυτό είναι παράλογο. Θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Οπου το Δημόσιο, το Κράτος δεν έχει λάβει απόφαση, δεν έχει ορίσει ένα πλαίσιο, δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύσσει αυθαίρετα μία δραστηριότητα, όταν για να αναπτύξει αυτή τη δραστηριότητα, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να έχει μία συνάφεια, μία συνεννόηση, μία συνεργασία, μία συμφωνία με Υπηρεσίες ή Φορείς, οι οποίοι έχουν ένα χαρακτήρα νευραλγικό και δημόσιο. Πώς θα το κάνει κάποιος, όταν θα πρέπει να αναπτύξει την υπηρεσία του, εξυπηρετούμενος από τα δίκτυα, τις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, φερ` ειπείν. Αρα, όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμίζονται, να προβλέπονται και μπορώ να φέρω πολλά παραδείγματα, τα οποία είναι συναφή, προκειμένου να γίνονται όλα με τρόπο σαφή και νόμιμο.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις δηλώσεις του στρατιωτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζων Κλαρκ, σχετικά με θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, εξαιτίας της εγκατάστασης των S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των S-300, το οποίο συζητείται πάρα πολύ καθώς περνά ο καιρός, γνωρίζετε ότι από την Κυπριακή Κυβέρνηση προσεγγίζεται με πολύ υπεύθυνο τρόπο. Και συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Αν, πραγματικά, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση του Κυπριακού θέματος ή έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την αποστρατικοποίηση του νησιού, τότε πραγματικά δημιουργούνται νέα δεδομένα, άρα θα πρέπει κάτω από πρίσμα αυτών των νέων δεδομένων να εξεταστεί και η εγκατάσταση ή όχι των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Τώρα, το δικαίωμα στην άμυνα η Κύπρος το έχει, όπως και όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι κράτος με μειωμένα δικαιώματα η Κύπρος, όσον αφορά την άμυνα ή την ασφάλειά της. Γι` αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση της Κύπρου, έχοντας λάβει αυτή την απόφαση, κάνει κάτι το οποίο ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες του Κυπριακού κράτους αφενός, αφετέρου όμως έχει δείξει την καλή πίστη με την οποία συζητά το θέμα αυτό με το διεθνή παράγοντα, όταν έχει διατυπώσει τις θέσεις στις οποίες αναφέρθηκα πριν, προκειμένου να επανεξετάσει τη θέση της.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αναφέρατε δύο όρους. Θυμάμαι ότι υπάρχει και τρίτος. Το είπε ο κ. Πάγκαλος, του εγγυημένου "μορατόριουμ".

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ακριβώς είναι ένα θέμα το οποίο κάποια στιγμή συζητήθηκε. Δεν είπε κάτι διαφορετικό ο κ. Πάγκαλος. Δόθηκαν διευκρινίσεις και εντάσσεται, ακριβώς, στις προσπάθειες για την αποστρατικοποίηση και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μετά την αναταραχή που επικρατεί στους εκπαιδευτικούς, σκέφτεστε κάποια ειδική ρύθμιση για τους αναπληρωτές καθηγητές;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει, πράγματι, αναταραχή στο χώρο της Παιδείας η οποία δεν είναι δικαιολογημένη. Τέτοιες μεταρρυθμιστικές τομές είναι απαραίτητες γιατί εισάγουν την Ελλάδα πλέον στο σύγχρονο κόσμο. Κάποιοι που αντιδρούν, πιστεύω ότι αντιστρατεύονται και τα δικά τους συμφέροντα. Είναι δυνατόν σε μία χώρα το 1998 να ισχύει η επετηρίδα και μόνο, να μην υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στους οποίους θα εμπιστευθούμε τη μόρφωση των παιδιών μας; Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι δικαιολογημένες. Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πολιτική της. Είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, να συζητήσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Αλλά δεν είναι διατεθειμένη να νοθεύσει την πολιτική αυτή, την οποία θεωρούμε απαραίτητη για την Παιδεία μας, αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 May 1998 - 18:14:40 UTC